Chelsea wint terrein ten koste van Manchester City

Chelsea mag zich weer alleen koploper van de Premier League noemen. Het team van José Mourinho had zijn handen in de eerste helft vol aan Newcastle United, maar stelde door doelpunten van Oscar en Diego Costa orde op zaken en won met 2-0. Achtervolger Manchester City kwam bij Everton niet verder dan een gelijkspel (1-1) en ook subtopper West Ham United bleef steken op een puntendeling.

/

Chelsea - Newcastle United 2-0
Chelsea hoopte na de remise tegen Southampton (1-1) en de gevoelige nederlaag tegen Tottenham Hotspur (5-3) weer een overwinning te boeken, maar van harte ging het in de eerste helft zeker niet tegen Newcastle. De bezoekers groeven zich niet in, voetbalden bij vlagen zelfs beter en kregen ook de beste kansen. Zo krulde Rémy Cabella de bal na twintig minuten net naast het doel van Petr Cech, bokste de doelman even later een vrije trap van Yoan Gouffran weg en moest Cech even later plat op een hard schot van opnieuw Cabella. Newcastle verdiende naarmate de wedstrijd vorderde wel een doelpunt, maar ook Moussa Sissoko had weinig geluk in de afronding; de Fransman pegelde na 37 minuten tegen de lat. Chelsea kwam lange tijd niet verder dan een halve kans voor Diego Costa, maar sloeg op slag van rust toch nog toe.

Na een snel genomen hoekschop van Willian en een breedtebal van Branislav Ivanovic hoefde Oscar de bal alleen nog maar binnen te schuiven: 1-0. In de tweede helft had Chelsea minder problemen met de tegenstander. Na 55 minuten had men eigenlijk een strafschop moeten krijgen na een handsbal van Fabricio Coloccini, maar Chelsea had uiteindelijk geen penalty nodig om tot de 2-0 te komen. Oscar legde de bal met een subtiel hakje klaar voor Diego Costa, die zijn vijftiende van het seizoen in de korte hoek schoot. Newcastle, waarbij Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis stonden, kreeg geen enkele kans meer om zich terug in de wedstrijd te voetballen. Costa kreeg aan de andere kant nog een goede kans op de 3-0, maar zijn schot werd na een knappe solo geblokt.

/

Everton - Manchester City 1-1
Manchester City won liefst acht van de laatste negen Premier League-wedstrijden, maar op het veld van Everton speelde men maar een flauwe partij. De eerste grote kans was wel voor de bezoekers, maar Jesús Navas schoot na een slechte controle van Phil Jagielka een halve meter naast. Het tempo lag hoog op Goodison Park, maar beide partijen speelden ook bijzonder slordig. Via een bal achter het standbeen van Fernando kwam City nog wel even dicht bij de openingstreffer, maar doelman Joel liet zich niet verrassen. Everton ving City vooral met veel mensen achter de bal op en hoopte op een tegenaanval. Die tactiek leverde na 42 minuten nog bijna de 1-0 op, maar Romelu Lukaku stuitte op Joe Hart en de rebound van Seamus Coleman trof de lat.

The Toffees kwamen beter uit de kleedkamer voor de tweede helft, maar echt grote kansen waren er lange tijd niet te zien. Na 65 minuten greep Manuel Pellegrini in en bracht hij Sergio Agüero binnen de lijnen, die na vijf weken afwezigheid zijn rentree maakte. Niet El Kun, maar Fernandinho leek uiteindelijk uit te groeien tot de held van de regerend kampioen van Engeland. Na een geblokt schot van David Silva kopte de middenvelder de bal een kwartier voor tijd namelijk in het doel van Everton, maar de gastheer toonde veerkracht en maakte al gauw weer gelijk. Steven Naismith kopte na een vrije trap van Leighton Baines raak; Hart kwam te laat uit zijn doel en was daardoor kansloos. Dat was direct de eindstand in Liverpool: 1-1.

/

Burnley - Queens Park Rangers 2-1
Charlie Austin steekt in bloedvorm. De aanvaller maakte tegen Burnley alweer zijn elfde doelpunt in de laatste twaalf Premier League-wedstrijden, maar het leverde Queens Park Rangers geen punten op. De score werd na twaalf minuten geopend door Scott Arfield, die naar binnen trok en de verre hoek vond. Austin trok de stand na ruim een half uur spelen vanaf elf meter gelijk, maar niet veel later stond het weer 2-1. Danny Ings profiteerde van geklungel achterin bij QPR en trof van dichtbij doel. De bezoekers van Harry Redknapp waren niet in staat om na rust wat terug te doen het was eigenlijk wachten op de genadeklap. Ben Mee leek die uit te delen met een kopbal, maar omdat er al een overtreding was gemaakt, ging dat doelpunt niet door. Desondanks hield Burnley de punten wel in eigen huis.

/

Leicester City - Aston Villa 1-0
Aston Villa heeft in aanvallend opzicht een enorm probleem. De ploeg van manager Paul Lambert scoorde dit seizoen nog maar elf keer, acht keer minder dan hekkensluiter Leicester City. Ook tegen de nummer laatst van de Premier League lukte het Aston Villa (zonder de geblesseerde Ron Vlaar) niet om te scoren. Leicester City deed dat wel en de persoon verantwoordelijk voor de goal was een bijzondere. Paul Konchesky maakte zijn eerste goal in competitieverband sinds september 2009, toen hij nog in dienst was van Fulham. Er gingen 1945 dagen voorbij sinds zijn laatste goal in de Premier League. Aston Villa ging na rust wel op jacht naar een gelijkmaker, maar zou die niet krijgen.

/

Swansea City - West Ham United 1-1
Andy Carroll werd bij Liverpool weggehoond, maar bij West Ham United laat hij zien een bruikbare spits te zijn. Ook tegen Swansea City kwam hij tot scoren. Nu is Swansea City sowieso een van zijn favoriete tegenstanders, want in zes competitieduels met de club uit Wales staat Carroll inmiddels op vier doelpunten en drie assists. Dit keer was Carroll verantwoordelijk voor een fantastische goal, maar de volle buit leverde het de hoogvlieger niet op. Na rust werd Swansea City sterker en Bafétimbi Gomis, die het gemis van Wilfried Bony (Afrika Cup) moet opvangen, maakte de 1-1. Gomis lijkt de goal overigens niet te krijgen; de bal verdween via Mark Noble over de lijn voor een eigen doelpunt.

/

West Bromwich Albion - Hull City 1-0
West Bromwich Albion en Hull City kunnen de punten goed gebruiken, maar beide partijen maakten nou niet echt de indruk graag te willen winnen. Het eerste kansje vielen pas na een minuut of twintig te noteren, maar Saido Berahino en Stéphane Sessègnon konden een goede combinatie namens de thuisploeg niet afronden. Voor Hull, dat nauwelijks iets van de bal zag, was het een dramatische eerste helft: Abel Hernández en Nikica Jelavic moesten geblesseerd naar de kant. The Tigers leken in ieder geval nog een punt over te houden aan de ontmoeting, maar ook dat lukte uiteindelijk niet. Een minuut of tien voor tijd maakte de felbegeerde Berahino de enige goal van de wedstrijd.

Wie eindigt dit seizoen hoger in de competitie, denk je?