Roda JC krijgt pak slaag in periodekraker tegen Almere

Roda JC Kerkrade is tegen zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen aangelopen. De degradant verloor vrijdagavond met 1-4 van Almere City FC, blijft daardoor op de tweede plaats van de Jupiler League staan en moet in de strijd om de tweede periodetitel de club uit Flevoland nu ook voorrang verlenen. Bij VVV-Venlo-FC Volendam (4-2) was Randy Wolters met een hattrick de grote man.

/

Roda JC Kerkrade - Almere City FC 1-4
Roda hoopte de koppositie over te kunnen nemen van NEC, maar kwam dus bedrogen uit. De bezoekers lieten in de eerste helft bij vlagen goed voetbal zien en nadat Jong Oranje-spits Vincent Janssen al een goede kans om zeep had geholpen, tekende Jerge Hoefdraad met een afstandsschot wel voor de openingstreffer in het voordeel van Almere City. Even later moest Roda ook nog met tien man verder doordat Wiljan Pluim zijn tweede gele kaart pakte. Roda liep bij het rustsignaal onder begeleiding van een striemend fluitconcert naar de kleedkamer. In de tweede helft was het niet veel beter, want na drie minuten scoorde Janssen de 0-2.

De door onder meer PEC Zwolle begeerde aanvaller besliste na een uur de wedstrijd. Hij nam de bal mooi aan op de borst en scoorde vervolgens met een mooie lob: 0-3. Ricardo Kip was verantwoordelijk voor de 0-4, want hij schoot raak na een pass van Janssen. Diezelfde Janssen kreeg in de slotfase aan applauswissel en het publiek in Kerkrade verliet massaal het stadion. Die vertrokken fans zagen daardoor niet dat hun favoriete ploeg nog wel één keer scoorde, want Henk Dijkhuizen redde de eer. Het Almere van Fred Grim won voor de vijfde keer op rij in de Jupiler League en is daardoor de nieuwe koploper in de tweede periode.

/

FC Eindhoven - Jong FC Twente 0-1
De wedstrijd kwam eigenlijk pas na een voorzichtig eerste kwart los. De beste kansen waren voor de thuisploeg, want Roald van Hout mikte net naast de kruising en een kopbal van Tom Boere werd van de lijn gehaald. Het bleef tot het rustsignaal evenwel bij een doelpuntloze stand. In de tweede helft speelden beide partijen vrij rommelig en serieuze kansen waren dan ook schaars. Zes minuten voor tijd moest Jong FC Twente met tien man verder doordat Alvin Daniels rood kreeg na natrappen. FC Eindhoven rook zijn kans, maar drie minuten later viel juist de 0-1. Invaller Dario Tanda bezorgde de bezoekers uit Enschede het volle pond en Twente won daardoor na vijf duels weer eens.

/

VVV-Venlo - FC Volendam 4-2
VVV maakte voor het eerst dit seizoen een doelpunt in het eerste kwartier, want na vier minuten mocht Randy Wolters na een overtreding van Gijs Luirink aanleggen voor een strafschop en hij faalde niet: 1-0. Even later haalde Wolters opnieuw de trekker over en verdubbelde hij zo de marge. Het werd de avond van de 24-jarige Wolters, want na zeventien minuten completeerde hij zijn hattrick. Door een eigen goal van Jerold Promes deed Volendam echter al gauw wat terug, maar nog voor rust werd de marge weer hersteld naar drie door een goal van Melvin Platje. In de blessuretijd kopte middenvelder Dyon Gijzen nog tegen de lat.

In de tweede helft hoopte Volendam nog wat aan de achterstand te kunnen doen en men voerde de druk dan ook op. Na ruim een uur spelen kreeg Henk Veerman een goede kans, maar de spits kopte ruim naast. Toch vonden De Wijdbroeken hun tweede doelpunt nog: Kevin Brands scoorde achttien minuten voor tijd. Meer zat er echter niet in voor Volendam, dat in De Koel dan ook zijn derde nederlaag van het seizoen leed. VVV wist na vier speelronden weer eens te winnen.

/

Fortuna Sittard - De Graafschap 0-0
Fortuna Sittard en De Graafschap deden in de eerste helft niet aan klantenbinding. Beide partijen acteerden voorzichtig en eigenlijk kreeg alleen Seku Conneh na een kwart wedstrijd een goede kans om te scoren, maar hij schrok van een voorzet en zag de bal naast het doel verdwijnen. Fortuna, dat slechts één van de laatste acht wedstrijden wist te winnen, hoopte het duel na de rode kaart voor Jan Lammers naar zich toe te trekken, maar dat lukte niet. De Graafschap, dat zijn vorige twee wedstrijden wel won, zal het meest tevreden zijn over de puntendeling.

/

SC Telstar - FC Emmen 1-3
De nipte nederlaag tegen Roda JC daargelaten doet FC Emmen het ronduit fantastisch, de laatste weken. Het versloeg Achilles ’29, MVV, Jong FC Twente en Fortuna Sittard achter elkaar en rekende nu buitenshuis af met Telstar. Dat gebeurde in december 2008 voor het laatst, dus heeft de Drentse club alle reden om trots rond te lopen. Op slag van rust zorgde Boy Deul, helemaal in zijn element bij FC Emmen, voor 0-1. Zijn team counterde goed via Niek Vossebelt en Leandro Resida gaf de voorzet: Deul kopte binnen. Twintig minuten na rust pikte Luis Pedro zijn derde van het seizoen mee, door eveneens koppend te scoren na een hoekschop. Telstar-topscorer Ralf Seuntjens verkleinde de marge met nummer zeven van de competitie (1-2), maar nog geen minuut later gooide Cas Peters de wedstrijd op slot.

/

FC Den Bosch - MVV Maastricht 2-1
Na twee nederlagen op rij viel er weer iets te lachen voor de Bossche fans. De eerste helft was niet om over naar huis te schrijven en kende weinig goede kansen. Bryan Smeets liet er twee liggen namens de bezoekers en Edoardo Ceria punterde in het zijnet voor FC Den Bosch. Acht minuten na rust werd de 1-0 een feit. Na een verre inworp van Moreno Rutten schoot Barry Maguire met wat geluk binnen. FC Den Bosch bleef na de openingstreffer bovenliggend en Anthony Lurling kreeg een kans op de 2-0, maar liet die liggen. Maguire was efficiënter en tekende ook voor treffer nummer twee. Hij stoomde op door het midden, ging een één-twee aan met Lurling en rondde kalm af. In de laatste tien minuten werd het nog spannend, toen Ronald Hikspoors raak schoot, maar FC Den Bosch pakte de punten.

Denk jij dat Almere City FC de tweede periodetitel pakt?