Tsjechië behoudt volle score; Necid scoort na vier jaar weer in interland

Tsjechië heeft ook na drie speelronden in de EK-kwalificatiecyclus nog geen fout gemaakt. De Centraal-Europeanen waren met 2-1 te sterk voor het Nederlands elftal en Turkije en rekenden maandagavond af met Kazachstan. Mede door een doelpunt van Tomás Necid werd het 2-4 in Astana. Tsjechië gaat met negen punten uit drie wedstrijden overtuigend aan kop in Groep A.

Borek Dockal was maandag alweer voor de derde keer trefzeker in de kwalificatiereeks. De aanvaller van Sparta Praag pikte een afvallende bal op en schoot het leer van pakweg twintig meter laag in de hoek. Op slag van rust verdubbelde het Tsjechië van Pavel Vrba de marge in de Astana Arena. De buitenspeltactiek van de verdediging van Kazachstan faalde en daardoor kon David Lafata op aangeven van Pavel Kaderabek de 0-2 binnentikken. Tussen die goals door werd een treffer van Ladislav Krejci vanwege buitenspel nog afgekeurd.

Kazachstan kreeg voor rust slechts één mogelijkheid: Sergey Khiznichenko, die in 2010 nog op proef was bij Feyenoord maar uiteindelijk ook voor Excelsior te licht werd bevonden, schoot echter naast. Kazachstan beet na rust wat meer van zich af en kreeg via Yuri Logvinenko na 56 minuten een goede kans, maar hij tikte de bal na een voorzet vanaf de linkerflank tegen de buitenkant van de paal. Nog in dezelfde minuut besliste Krejci de wedstrijd door een prachtige pass van Dockal al vollerend te bekronen: 0-3.

In de slotfase deed Logvinenko nog wel wat terug en diep in de blessuretijd tekende hij ook nog voor de 2-4. Tussendoor had Tomás Necid, de door CSKA Moskou aan PEC Zwolle verhuurde spits, met een schot uit de draai voor het vierde Tsjechische doelpunt gezorgd. Hij maakte zijn eerste interlandgoal sinds oktober 2010.