Kuban: Ruslands toekomstige topclub

Zaterdag, 17 augustus 2013 om 16:02 door Koni078

Feyenoord krijgt in de play-offronde van de Europa League te maken met Kuban Krasnodar. De Russen eindigden vorig seizoen als vijfde in de Premjer Liga en dat was beslist geen toeval. De Kozakken voeren een gezond beleid en zijn op weg om een nieuwe nationale topclub te worden. Kuban debuteert dit seizoen in Europa en hoopt een blijvertje buiten de landsgrenzen te worden. “Wij gaan Feyenoord uitschakelen”, riep middenvelder Arsen Khubulov al.

/

De Kuip van Kuban

Feyenoord steunt op Het Legioen in De Kuip en vertrouwt erop dat op het eigen domein plaatsing voor de groepsfase van het toernooi kan worden afgedwongen. Maar wat De Kuip voor de ploeg van Ronald Koeman is, dat is het Kuban Stadion voor de ploeg van Dorinel Munteanu. Het stadion van Kuban zit bijna altijd met 30.000 enthousiastelingen vol en de kaartverkoop voor het treffen met Feyenoord gaat als een speer. In eigen huis verliest Kuban zelden. Menig topclub is ook al ten onder gegaan in de stokoude tempel. Spartak Moskou werd er in april 2011 weggespeeld en Anzhi Makhachkala werd in mei nog verslagen. Iedereen heeft het er lastig. Vorig seizoen verloor Kuban maar één keer in eigen huis, van de latere kampioen CSKA Moskou met 1-3.

Beste technisch directeur

Kuban kende vorig seizoen zijn beste jaar ooit, maar de keerzijde van het succes was de aftocht van enkele belangrijke krachten. Aras Özbiliz vertrok naar Spartak, Aleksey Ionov naar Anzhi en Vladislav Kulik naar Rubin Kazan. Laatstgenoemde speelde altijd bij middenmoters, maar sinds hij met Kuban in 2010 promoveerde, bleek hij een onmisbare kracht op het middenrif. Kulik is een perfecte passer en een echte teamspeler, maar hij is net als de eerder genoemde vleugelflitsers dus vertrokken. Kuban heeft er evenwel een hand van om altijd succesvol te zijn op de transfermarkt. Sergei Doronchenko is misschien wel de beste sportief directeur van Rusland.

Doronchenko is sinds 2008 de technische baas bij de kubantsy. Hij haalde Lacina Traoré voor vijf miljoen euro weg uit Roemenië en maakte ruim dertien miljoen winst op de Ivoriaan. Zijn timmermansoog zag ook het talent van Nikita Bezlikhotnov, Aleksey Kozlov en Khubulov, die in de krochten van de eerste divisie speelden. Hij haalde stofzuiger Charles Kaboré weg uit Marseille, Ivelin Popov uit Turkije en gaf Aleksandr Belenov het vertrouwen. Laatstgenoemde had geen toekomst bij Spartak Moskou en vertrok voor iets meer dan drie ton naar Kuban. Hij is er inmiddels aanvoerder en na Igor Akinfeev de beste keeper van heel Rusland. Feyenoord gaat het lastig krijgen om hem te passeren. Doronchenko heeft ook aangegeven nog niet klaar te zijn op de transfermarkt. Kuban rondt waarschijnlijk snel de transfer van de Ghanees Mohammed Rabiu af.

Van Persie

Hoewel de club financieel sterk staat, zal Kuban zal nooit gekke transferbedragen betalen. De begroting schommelt rond de dertig miljoen euro, maar die is ultra-flexibel. Dat komt doordat Kuban wordt gefinancierd door de Kraj, de provincie. De gouverneur, Aleksandr Tkachyov, is namelijk ook de voorzitter van de club. Bestuurslid Oleg Mkrtchyan is de belangrijkste aandeelhouder en hij redde Kuban vier jaar geleden van een faillissement en pompt geld van een Oekraïense staalholding in de club. De echte toppers komen nog niet. “We willen Europa in en om dat doel te bereiken zullen we de club versterken, maar spelers van het kaliber Samuel Eto’o of Robin van Persie zullen we niet halen”, zei algemeen directeur Suren, de neef van Oleg, in mei 2012.

Trainers

Bij Kuban krijgen spelers een tweede kans en talenten speeltijd. Kozlov was een huis-tuin-keuken-back, maar is inmiddels uitgegroeid tot een type-Anyukov en Russisch international. Doronchenko verlengde het contract van hem in april 2012, op het juiste moment. Dynamo Moskou wilde hem in de zomer halen en in juni beloonde Kuban hem en keeper Belenov met opnieuw sterk verbeterde contracten. Clubs als Zenit, Rubin en Anzhi werden afgeschrikt. Doronchenko flikte het kunstje al eens eerder. Hij verlengde het contract van trainer Dan Petrescu en liet een gelimiteerde transfersom van vijftien miljoen euro opnemen. Lokomotiv en Dynamo wilden de Roemeen aanstellen als nieuwe coach en uiteindelijk kwam Dynamo toch met miljoenen over de brug om de ex-rechtsback van Chelsea te contracteren.

Yuri Krasnozhan, een ervaren en slimme trainer, volgde de vaak druistige en gestreste Petrescu op. Hij werd na een ruzie over het transferbeleid echter al gauw ontslagen. Leonid Kuchuk maakte het vorige seizoen af en leidde de club naar Europa, maar kon het niet eens worden over de verlenging van zijn aflopende contract. Kuban besloot hierop om het met Munteanu opnieuw met een Roemeen te proberen. Hij maakte vorig seizoen indruk bij Mordovya Saransk, maar kon een degradatie ook niet voorkomen. Munteanu gidste Kuban uiteindelijk via het Schotse Motherwell naar de laatste voorronde, waarin de ploeg het nu dus opneemt tegen Feyenoord.

Zorgenkindjes

Kuban wil zich structureel in de Russische top nestelen en Europees voetbal halen. “Ik weet dat ik onder druk werk, maar dat deed ik bij Dinamo Boekarest ook al. Als de dingen lopen zoals ze moeten lopen, dan wil ik hier wel tien jaar werken”, zei Munteanu bij zijn presentatie. Het bereiken van het hoofdtoernooi van de Europa League zou hem goed op weg helpen. Kuban heeft nu nog een smalle selectie voor een heel seizoen, maar Doronchenko gaat de markt nog op en dan vertrouw ik erop dat het goed komt. Het tweeluik met Feyenoord moet uiteraard nog wel met de huidige spelers worden afgewerkt.

De verdediging staat als een huis en ook het blok op het middenveld met Artur Tlisov en Kaboré is uitstekend. Als ‘10’ speelt Popov geweldige wedstrijden en hij moet de spits Ibrahima Baldé of Djibril Cissé ondersteunen. De flanken zijn op dit moment nog de zorgenkindjes voor Munteanu. Kuban leunt graag op de counter, maar de echte snelheid op de flanken is door het vertrek van Ionov en Özbiliz verdwenen. David Tsoraev heeft weinig diepgang en is normaliter een wisselspeler. Gigel Bucur moet het Daryl Janmaat lastig maken.

Moge de beste winnen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door yoggahahaha)

Hele mooie Ce.

Ik volg Kuban Krasnodar ook en ze hebben erg goed beleid. Zowel jeugd als 'afdankertjes' van de Russische en andere clubs, dan doel ik bijvoorbeeld op Aras Özbiliz, worden daar erg goed opgevangen.

Volgens mij heb ik jou dat ook is zien schrijven, dat Kuban Krasnodar de AZ van Rusland is en daar kan ik me zeker wel in vinden.

Erg goede CE, het leest fijn en naar de Russische competitie ben ik altijd wel benieuwd. Op een of andere manier kan ik altijd genieten van jou Ce's.

5 sterren.

18 augustus 2013 om 11:51

Kuban heeft geen eigen jeugd. Ze halen vooral veel talenten uit de 1e divisie en afdankertjes van het buitenland.

Ten eerste wil ik even zeggen dat ik altijd heel erg geniet van jou stukjes.
Je bent dan ook 1 van me favoriete schrijvers op voetbalzone en toen ik een clubexpert van jou zag staan dacht ik: Yes, die ga ik direct even lezen!

Echter vind ik dit wel 1 van je mindere stukken.
Op de 1 of andere manier weet het me niet te boeien en schrijf je ook niet met heel veel passie dit keer heb ik het idee.
Ik vind het wel leuk om te lezen tegen welk team Feyenoord straks gaat strijden in de Europa League.

Maar ik vind jou stukken zoveel beter als ze bijvoorbeeld over 1 speler gaan.
Dan kan ik het stuk echt wel 3x overlezen in een week tijd, dat zie ik dan ook veel liever.

Grammaticaal is alles in orde trouwens!

4 sterren!

18 augustus 2013 om 11:23

Jammer dat je het op die manier ziet. Het was vooral mijn bedoeling geweest om de lezer over de club Kuban te informeren. Toch bedankt voor je feedback en ik zal de volgende keer mijn best doen om mijn CE meer te entertainen.

Niets anders dan lof; het blijft altijd interessant om te lezen over een competitie die me niet erg bekend is, maar ik geniet echt van de clubexperts die je schrijft. Bedankt voor dit stuk en de dikverdiende vijf sterren!

Je snapt waar je over spreekt dat is duidelijk. Meer hoef ik er niet aan toe te voegen.

Leuk om te lezen over deze club... Zie veel te weinig beelden van de Russische competitie en Russische clubs. Ik vind het ook lekker lezen en ben gelijk helemaal op de hoogte wat voor een club het is, een sympathieke club die zich staande weet te houden tussen al die kapitaalkrachtige clubs daar heb ik bewondering voor.

Hoe dat Charles Kabore het daar? Vond het bij Marseille altijd een jongen met veel talent, was fan van hem maar kreeg nooit echt vertrouwen van de trainer.

Top CE

18 augustus 2013 om 11:25

Kaboré is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pionnen in het team. Hij is nu de vaste vrije trappennemer sinds Aras is vertrokken. Ik vond het destijds ook erg knap van Kuban dat ze zo'n speler konden strikken. Ik had ook altijd wel gedacht dat Kaboré meer krediet had bij OM.

Prima CE, maar dat zijn we gewend van Koni020. Het is ook niet moeilijk om met iets nieuws te komen, als het om Rusland gaat. Negen van de tien mensen op deze site interesseert zich (nog) niet in deze competitie. Dus is een column bij voorbaat al zeer informatief en vernieuwend.

Ik weet zeker dat Feyenoord eruit vliegt tegen deze club. Nederlandse clubs zijn van een zeer laag niveau en de negatieve tendens van vorig jaar wordt ook dit jaar met Differdange en Petrolul weer rustig door gezet. Ik schrik ook niet eens meer van bedragen, als ik weer lees dat deze club een begroting heeft van 30 miljoen euro + nog wat investeringen her en der, dan springen mij de tranen in de ogen. Nederland is een derdewereldland als je de begrotingen en salarissen over de grens bekijkt. Een voedselbankwaardige competitie, schooiend om talenten die gehuurd kunnen worden.

Ik kijk uit naar de uitschakeling van Feyenoord, kom maar op met die gifbeker. Die drinken we helemaal leeg, ook dit jaar weer.

18 augustus 2013 om 11:29

Ik denk dat het 50-50 wordt. Ik zie ze allebei wel winnen eigenlijk. Kuban is nog maar net in Europa en heeft tot nog toe geen enkele waardige tegenstander gehad. Van Motherwell wonnen ze heel makkelijk. Feyenoord is op dit moment niet in grootse vorm, maar nu ze tegen Ajax spelen kunnen ze weer zelfvertrouwen tanken. Bovendien zal Kuban het net zo zwaar krijgen, aangezien zij vandaag tegen mijn cluppie tegen spelen.

18 augustus 2013 om 14:07

Koni, ik zie dat Cska maar met 1-0 heeft gewonnen. Hoe speelde Kuban en in welke opstelling?

18 augustus 2013 om 14:58

Kuban begon matig, maar nadat we 1-0 voorkwamen begonnen ze beter te voetballen en had het zomaar kunnen winnen als Popov en Cissé wat scherper waren. Aan de andere kant hadden ook Zuber en Doumbia moeten scoren.

Kuban speelde zo.

Belenov
Kozlov
Xandao
Dealbert
Bugaev
Kaboré
Tlisov
Bucur
Popov
Tsoraev
Cissé
18 augustus 2013 om 15:34

Dubbelpost.

Heerlijke CE Koni!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik Kuban niet heel nauwlettend volg, af en toe zie ik wedstrijden of uitslagen voorbijkomen en dan kijk ik even of de samenvatting.
Verder ben ik met jou en nog een paar een van de weinigen die de Russische competitie ook daadwerkelijk volgt.

CE was dik in orde, heeft mij persoonlijk geboeid van het begin tot het einde, grammaticaal ook alles dik in orde! 5 sterren

Erg mooi geschreven stukje waarin ik in ieder geval interessante dingen heb gelezen met het oog op de ontmoeting met Feyenoord. Momenteel ga ik zeker kijken naar de ontmoeting met Cska, ik ben erg benieuwd.

De 5 sterren zijn absoluut verdiend!

Heel interessant stuk over Kuban, een opkomende en zo te zien slimme club in Rusland. Grammaticaal was alles prima in orde en ik heb zeer veel geleerd over deze club. Eindelijk een Russische club die niet met geld smijt! Je krijgt vijf dikke sterren van mij!

Mooi stuk, ben erg benieuwd naar het publiek en stadion. Ik geloof dat nergens anders in Rusland er structureel 30.000 mensen komen kijken, of wel?

19 augustus 2013 om 01:14

In Dagestan is het Anzhi-stadion doorgaans goed gevuld en het Petrovskiy-stadion van Zenit natuurlijk, maar Kuban is ook één van de weinige clubs waar het stadion goed gevuld is.

Hele goede CE. Jij schrijft altijd wel leuk over Rusland, weet je misschien hoe ik dat kan volgen behalve illegale streams? Moet ik een schotel halen voor een geschikte zender of is zo'n onbekende zender waar het ook wordt uitgezonden op Upc?

19 augustus 2013 om 01:17

Daarvoor heb je Ntv+ nodig en die zit niet in het pakket van Upc. Voor een Russisch schotel moet je voor Ntv+ extra betalen omdat het geen open net is.

Ik hoopte al dat je een CE over Kuban zou schrijven. Nu weet ik op welke spelers ik moet gaan letten, bedankt! Een leuk detail is overigens dat Ivelin Popov ooit in de jeugd bij Feyenoord speelde. Speciale attentie zal naar hem uitgaan.

19 augustus 2013 om 01:21

Ik denk dat dit weer zo'n speler zal zijn waarvan je zal denken waarom Feyenoord hem ooit heeft laten gaan. Hij heeft zich in Turkije goed ontwikkeld en dat zet hij bij Kuban weer door. Overigens kon hij naar Blackburn, maar hij kreeg van de Britste overheid geen werkvergunning omdat hij te weinig interlands speelde.

Hele mooie Ce!! Ben door dit artikel veel over Kuban te weten te komen wat ik nog niet wist.
zeker 5 sterren waard

Ah Dorinel Munteanu, jeugdheld!

Ik heb een verschrikkelijke hekel aan de kille harteloze russische competitie.. de clubs zijn speeltjes van rijke corrupte lui en dat is met krasnodar dus niet anders. Ik vraag me werkelijk af hoe je clubexpert van zo'n nietszeggende club in het verre oosten wordt.. 2 sterren omdat het oke is geschreven

19 augustus 2013 om 22:09

Jij mag de Russische competitie kil en corrupt vinden, maar dat heeft volgens mij niks met mijn CE te maken. Ik veroordeel jou ook niet omdat jij 'fan' bent van een Luxemburgse club waarvan ik me afvraag of jij ze kende voordat ze Utrecht uitschakelde.

Als jij mijn CE niks vindt, dan mag dat hoor. Maar ik zou dan graag feedback krijgen want nu heb ik het gevoel dat je 2 sterren geeft vindt omdat je competitie zelf niets vindt. Dan had je eigenlijk net zo goed niet kunnen reageren.

19 augustus 2013 om 22:37

je gelooft serieus dat ik fan ben van differdange? 't was bedoeld als knipoog naar successupporters.. als een buitenlandse club het goed doet zie je namelijk plotseling allemaal nederlandse 'fans' van ze voorbij komen hier op deze site. Maar dat geheel terzijde:

ik zeg ook; prima geschreven hoor. Maar ik kan me er wel aan storen dat iemand in de 'wij' vorm praat als het gaat over een club aan de andere kant van de wereld. Verder het is nogal een opeenstapeling van veel klein feitjes, leest wat moeilijk als het om nietszeggende namen etc gaat. En ik hoop trouwens van harte dat jij je niet druk maakt om een virtuele beoordeling van een gebruikertje die je niet kent?

verder zou ik erg graag willen weten hoe jij nou bij een club als krasnodar uitkomt? kom je uit die regio? heb je er een erg speciale band mee? of wilde je gewoon origineel zijn en heb je een willekeurige club uitgekozen om te supporteren?

19 augustus 2013 om 22:51

Buiten het feit dat ik denk dat je met successupporters waarschijnlijk ook jezelf bedoelt vraag ik me af: wat heeft al jouw frustraties met mijn CE te maken?

En ik maak me niet druk om de sterren hoor, maar ik kan me wel aan mensen irriteren die een CE beoordelen en dan niet met argumenten aankomen of in jouw geval oordeelt over mensen beoordelen die je niet eens kent.

En voor jouw informatie: ik ben een fan van Cska Moskou en ik heb ze weleens van dichtbij gezien aangezien ik zelf uit Rusland kom. Toen zat ik in het uitvak van het Lokomotiv stadion. Mag ik mezelf nu een echte fan noemen?

Dat ik over Kuban schrijf vond ik alleen maar leuk omdat niemand ze kent en ze tegen Feyenoord spelen. Ik zou dus maar oppassen voordat jij oordeelt over iemand.

Wat voor soort speler is die Popov eigenlijk? Hoorde van iemand dat het een mini-Mkhitaryan is.

20 augustus 2013 om 11:40

Het is een allround aanvallende middenvelder die doelpunten en assists geeft. Hij speelt bij Kuban meestal als valse spits en hij is het brein achter elke aanval.

Overigens heeft Kuban ook Gonzalo Bueno gehaald. Een 20-jarige aanvaller die van Nacional kwam en Cska had ook belangstelling voor hem.

20 augustus 2013 om 13:41

Een scorende middenvelder dus. Feyenoord speelt niet echt met de punt naar achteren, dus dat gaat nog een heel groot probleem worden dan. Bedankt, fijn dat we iemand hebben die objectief een leuke blik kan geven op de Russische competitie. Lastig te volgen.

leuk om te lezen over een club waarvan ik weinig over hoor en je schrijft ook heel prettig. Ik ben nu extra benieuwd naar de wedstrijden tegen Feyenoord.

Moet zeggen met cisse een merkwaardige transfer. Redelijk op leeftijd. Toch een geweldige speler en aanwinst. Tevens fan van de big wall zelao

20 augustus 2013 om 19:40

Zelao is al een tijdje weg bij Kuban. Naar mijn weten speelt hij nu voor FC Astana.

En niet te vergeten een mooi stuk!!

Altijd heerlijke informatie over de (voor mij) onbekende Russische competitie.

Blijft raar dat een club gesponsord(?) kan worden door 'de provincie', daar was hier toch een hoop commotie over .
Kan dit blijven bestaan met de Financial Fairplay?

@malafronte9,

De provincie heeft niet veel invloed op Kuban. Het zijn vooral de Mkrtchyans die de touwtjes in handen hebben naar mijn weten.

Ik hoopte eerlijk gezegd al op een stuk van Koni020 over Kuban. Mijn eerste reactie na de loting was: 'eitje'. Hoe slecht eigenlijk. Ken de club niet, dus het zal wel makkelijk zijn. Zag de laatste dagen al wat reacties van je over Kuban en ben blij dat je er een CE over geschreven hebt! Leest fijn en ik zal vanavond met een ander oog naar deze club kijken.

5 sterren!

mooie CE ! erg leuk om weer informatie te krijgen over een team die je normaal gesproken niet kent word alleen een beetje moe van jou en je rusland kan je nooit ergens anders over schrijven / praten ...
je bent altijd goed ingelicht en je stukjes zijn goed verzorgd maar zou graag is wat anders van je lezen.

p.s feyenoord verliest vandaag

@gino,

Ik ben dan erg benieuwd wat je dan van mij wilt lezen wat anders is. Over de Eredivisie is genoeg gezegd en geschreven en voor de rest hou ik me niet zo erg bezig met andere competities. Als het om Oekraïne gaat ben ik ook niets meer dan een 'teletekstsupporter' aangezien ik alleen bij hou wat die clubs gedaan hebben.

Alles is goed! Mooie CE, ik wist nog niks over Kuban, maar nu wel. Ik las het omdat het de aanstaande tegenstander van Feyenoord is.
En volgens mij heb je het geschreven omdat je ons wat meer wilde vertellen over de club omdat de meesten er nog niks van wisten. En je hebt ons allemaal (denk ik) veel geleerd over deze tegenstander. Ziet er allemaal goed uit wat ze doen daar bij Krasnodar!

Zonder geld word je nooit een topclub meer, titel van de ce slaat al nergens op

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Kuban Krasnodar

Stand
 TeamPnt+/-
8.Sibir537
Voor de complete stand: 1. Division

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren