Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Als je talenten tegenhoudt profvoetballer te worden, ben je niks waard'

Laatste update:

Nederlandse clubs moeten het steeds vaker hebben van zelf opgeleide spelers, maar beginnen vaak opvallend laat met het trainen van talenten. In Nederland houden slechts vier profclubs, te weten Ajax, Feyenoord, PSV en Sparta Rotterdam, zich bezig met het opleiden van F-pupillen: de zes- en zevenjarigen. Iets meer clubs, het gros overigens niet, beginnen in de E-pupillen met de opleiding.

/

De KNVB ziet geen behoefte om talenten tot tien jaar bij profclubs onder te brengen en vraagt Feyenoord, Ajax, PSV en andere profclubs om trainers te leveren voor regionale voetbaltrainingen, waar amateurclubs hun talenten kunnen brengen. De amateurclubs houden hun beste talentjes echter vaak weg, bang als ze zijn dat ze op latere leeftijd worden ingepikt door de profs. Het gevolg daarvan is dat de beste trainers van de profclubs hun tijd verdoen.

Johan Cruijff begrijpt er niets van. "Ieder kind dat van voetbal houdt, gaat op zijn zesde bij een amateurclub spelen", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ben je de beste, dan zien scouts het en wordt zo’n ventje vervolgens de kans geboden om veel beter te worden. Je kan als KNVB niet zeggen: 'blijf maar lekker bij je amateurclub zitten'. Dat is belachelijk. Is iemand goed genoeg op zijn zevende of achtste dan is instroming bij een profopleiding op je tiende of twaalfde te laat. Zo’n gedachtegang kan ik echt niet volgen. Wat bezielt amateurclubs in de eerste plaats om talenten tegen te houden profvoetballer te willen worden. Als je dat doet, ben je helemaal niks waard."

/

Wim Jansen knikt instemmend: "Je moet eens kijken hoeveel plezier pupillen bij Feyenoord of Ajax al hebben", zegt de Feyenoord-icoon. "Er wordt veel gediscussieerd in Zeist en hele visies gepresenteerd door de KNVB, maar als ik zaterdagmorgen vroeg bij Feyenoord langs de lijn sta, zie ik niemand van de voetbalbond. Ze weten niet wat er op de velden bij de pupillen gebeurt. Wat wij op straat deden, noemde ik de natuurlijke opleiding. Bij Feyenoord kreeg ik op mijn tiende de gerichte opleiding. Nu moeten wij ervoor zorgen dat we bij de clubs met de talenten het natuurlijke en gerichte combineren. En hoe vroeger we daarmee starten, hoe beter."

"Weet je wat zo mooi is? Kinderen onder de twaalf jaar zijn net sponzen", vervolgt Cruijff. "Uit onderzoek weten we dat alles wat je doet onder je twaalfde wordt opgeslagen in het onderbewuste. Met andere woorden: je kopieert wat je ziet. Vanaf je twaalfde jaar kan je dingen gaan uitleggen. Voor die tijd kan je wel dingen uitleggen, maar dat slaan de hersenen nog niet op. Dus moet je iets aanbieden wat kinderen kunnen nadoen. Als je dat vervolgens repeteert, komt het goed. Dat proces komt in elke sport terug."

Johan Cruijff en Wim Jansen hebben gelijk

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is inderdaad nogal triest om jongetjes niet eens de kans te geven om zich in de kijker te spelen bij profclubs. Helaas denken veel mensen alleen aan zichzelf en hun eigen belangen. Het is een egoistische wereld..

Gelukkig zijn er genoeg uitzonderingen en komen de meeste grote en gemotiveerde talenten er uiteindelijk toch wel.

2 januari 2013 om 09:07

ik ben het met je eens dat het jammer is, maar ik begrijp de trainers ook wel. Je wilt toch zo'n goed mogelijke ploeg neer kunnen zetten en zo hoog mogelijk eindigen? Dat wordt een stuk moeilijker als je absolute uitblinker gescout wordt door een profclub, waarna je helemaal niets meer kunt doen om hem nog een (half) seizoen vast te houden.

2 januari 2013 om 15:55

Wil de vader van Noelson niet op de naam van zijn zoon berichten posten. Hij zit ook niet aan uw porno!

Ach, het is toch al langere tijd bekend dat er bij de Knvb een grote kliek Bobo's zit die elkaar de hand boven het hoofd houdt.
Ik krijg en beetje hetzelfde idee over de Knvb als bij Ajax en jaar of 5 geleden. Er zitten een hoop mensen met stropdassen die geen idee hebben of er lucht of zand in een bal zit, ze vinden het vooral belangrijk om tegen iedereen te vertellen dat ze bij de Knvb werken, en deinzen er ook niet voor terug om bedrijfsvriendjes aan te nemen, al was het maar om hun eigen positie te versterken.
Je krijgt ze ook met geen mogelijkheid meer weg, behalve het contract afkopen, want ze hebben allemaal 3 a 4 mensen om zich heen verzameld die braaf 'ja' knikken en geen fout woord durven te zeggen, bang dat ze morgen zelf op straat staan.

Knvb is haar gevoel met het Nederlandse voetbal totaal aan het verliezen, lekker vanuit je ivoren torentje van alles blijven roepen, maar zelf geen idee hebben hoe het beter kan.

Van Oostveen met zijn domme gebrabbel over fitheid van spelers, de inconsequente straffen die worden uitgedeeld aan spelers, het inconsequent straffen van supporters bij wangedrag. En als klap op de vuurpijl de walgelijke regel die ze na de winterstop gaan uitvoeren, naar aanleiding van het doodschoppen van een grensrechter.

Ik heb niks tegen autoriteit, en ook niet tegen mensen die de baas spelen of graag met een stropdas op lopen. Maar de Knvb kan ik met geen mogelijkheid meer serieus nemen. Hoe kun je je zo vaak uitspreken over de gang van zaken in het betaalde voetbal, als je zelf bijna niemand in dienst hebt die op dat niveau heeft gespeeld?

Ik kan me heel goed vinden in deze mening, het is in mijn ogen juist belangrijk dat de jeugdspelers van jongs af aan zoveel mogelijk weerstand van een tegenstander krijgen. Hier leren ze dan al zich tegen een goede tegenstander te wapenen. Hoe vaak zie je niet dat de jeugdspelers bij een amateurclub die er echt bovenuit steken de weerstand missen en daarna een gedrag gaan ontwikkelen waardoor zij niet af nauwelijks gaan meeverdedigen en samenspelen. Puur op talent gaan zij wedstrijden beslissen en voelen zich dan echt onmisbaar voor het team. Dit beïnvloedt naar mijn mening het verdere verloop van hun voetbaljeugd en tegen de tijd dat ze rond de 14 / 15 jaar zijn zijn het al zulke grote ego's dat ze de juiste mentaliteit missen om echt uit te groeien tot een goede voetballer op topniveau. Dit lijkt allemaal misschien iets extreem, maar soms gebeurt het en als het maar met één speler zo gaat is het al zonde.
Ik pleit dus voor goede scouting vanaf de jongste spelertjes en deze bij een profclub onder te brengen.
Dan moet niet alleen voetbal centraal staan maar ook begeleiding bij scholing e.d. zodat spelrs, mochten ze afvallen ook maatschappelijk kunnen instromen. Ik weet dat dit al gebeurt, maar niet overal even intensief.

Het antwoord is simpel: ga onderzoek doen onder ouders en ex. F-jes spelers. Zou me niets verbazen als daar veel informatie uitkomt waarmee de Knvb en de clubs aan de gang kunnen.

Ook zou er onderzocht kunnen worden hoeveel F-spelertjes doorstromen naar de A... en is het dan ook de moeite waard om al zo jong te scouten en zoveel druk te leggen op die kinderen.

Daarnaast zegt de Knvb niet dat ze niet jong opgeleid moeten worden, maar dat de begeleiding in overleg met de plaatselijke clubs én profclub én Knvb gewoon bij de club moet plaatsvinden. Zo spelen ze in hun eigen omgeving en die is vertrouwder en veiliger dan bij een profclub.

Wat Cruijff zegt is gedeeltelijk waar, hetgeen hij beweerd over jonge kinderen slaan veel op, maar teveel druk op jonge leeftijd kan invloed hebben op de verdere geestelijke ontwikkeling van het kind en dat kan dan ook verkeerd uitpakken.

Dus nogmaals onderzoek naar de gevolgen van jong opleiden zou moeten gebeuren om te komen tot een goede jeugdopleiding voor F-jes en in mindere mate E-tjes.

2 januari 2013 om 10:11

Je hebt wel gelijk, maar ik ben van mening dat juist meer weerstand ze completere spelers maakt en dat krijgen ze niet bij hun eigen amateurclub. Natuurlijk moeten de ouders beslissen, maar je mag ze de mogelijkheid niet onthouden om zich bij een profclub te ontwikkelen. Juist met begeleiding in scholing en door het voetbal niet te belangrijk te maken. En in de meeste regio's zit wel een profclub. Misschien is er nog de mogelijkheid dat profclubs bij verschillende amateurclubs een soort dependance starten voor de jeugd tot 12 jaar en daar de trainingen verzorgen. In dat geval spelen de jongsten in ieder geval in hun eigen omgeving.

2 januari 2013 om 13:08

Het belangrijkste is dat de kinderen in hun eigen veilige omgeving kunnen voetballen met plezier. Het gaat in de f-jes om spelertjes van 8 / 9 jaar. Daar moet je heel voorzichtig mee zijn. AZ doet dat al in de regio Alkmaar ongetwijfeld meer profclubs. begeleid de clubs in de regio daar hebben meer voetballers plezier van, want het niveau van trainers en staf gaan omhoog. En echt goed F-je kan je bij de club oom met de E-tjes laten voetballen waardoor ze meer tegenstand krijgen (doet ajax en andere prof clubs ook met hun jeugdspelertjes).

Meer weerstand maakt ze een betere of completere speler. Dat klinkt heel logisch en is waarschijnlijk ook wel zo, maar we hebben het over kinderen van 6 of 7 jaar. Je moet heel erg oppassen op die leeftijd dat kinderen ook echt kind kunnen zijn en dat ze niet in een keurslijf worden gedrukt van trainen, spelen en relatief veel druk. Kinderen moeten echt kind kunnen zijn. En als ik dan af en toe jeugdwedstrijden sta te kijken heb ik er niet al te veel vertrouwen in dat ons jeugdtrainersgilde + begeleiding daar zorg voor kan dragen. De goeie niet te na gesproken uiteraard.

jongetjes van 6 horen niet in een wereld vol druk en spanning . Laat ze het lekker bij een amateurclubje voor het plezier doen en pas op een leeftijd van een jaar of 10 naar een profclub gaan. Een leeftijd waarop ze dingen beter kunnen begrijpen en je ze dingen kunt uitleggen. Wat absoluut onmogelijk is bij een kind van 6.

2 januari 2013 om 10:44

Volgens mij zegt Cruijff toch juist dat kinderen tot de 12 jaar niks uitgelegd hoeven krijgen. Maar dat ze juist heel veel leren door uitvoering. Hoe beter de oefeningen zijn die een kind krijgt hoe meer hij op zal nemen in het onderbewuste. Als je daar mee past begint op je 12e krijgen kinderen veel meer moeite mee en liggen ze dus meteen op achterstand.

Ik ben het overigens gedeeltelijk met Cruijff eens. Ik vind ook dat jonge kinderen met talent op de best mogelijke manier onderwezen moeten worden. Of dat nu is op school of sport. Echter moet bij de allerjongsten het kind zijn voorop staan. Het lijkt mij wenselijk dat kinderen onder de 12 zoveel mogelijk in hun eigen omgeving opgroeien. Helemaal omdat het % dat daadwerkelijk slaagt zo ongelooflijk klein. Ik zou er dan ook voor opteren om tot de 12 jaar af te spreken dat er slechts in de eigen regio gescout wordt.

2 januari 2013 om 15:52

Ja heel leuk verhaal. Het is alleen zo dat jochies van 6,7,8,9 en 10 die uiteindelijk niet "goed genoeg" zijn weggestuurd worden. Leuk voor zo'n ventje...

Voetbal voor een kind van die leeftijd moet spel zijn. Niet een moetje met de kans weggestuurd te worden en niet meer mogen voetballen waar je je vriendjes hebt gemaakt.

Te denken dat Ajax (e.v.a.clubs) hier al begint met proberen te verdienen aan spelers is ronduit belachelijk. Blijf van kinderen af van die leeftijd. Vanaf een jaar of 12 kunnen ze heel wat meer aan.

2 januari 2013 om 16:36

"ja heel leuk verhaal. Het is alleen zo dat jochies van 6,7,8,9 en 10 die uiteindelijk niet "goed genoeg" zijn weggestuurd worden. Leuk voor zo'n ventje..."

Ook in het amateur voetbal trekken de beste spelertjes op hele vroege leeftijd naar betere amateurclubs in de regio. Moet dit dan volgens jou ook verboden worden? Zolang ze niet naar de andere kant van Nederland gaan en dus in hun eigen sociale omgeving blijven is hier niks mis mee. Althans in zo verre dat het niets anders is dan er nu bij amateur clubs ook gebeurt.

"voetbal voor een kind van die leeftijd moet spel zijn. Niet een moetje met de kans weggestuurd te worden en niet meer mogen voetballen waar je je vriendjes hebt gemaakt."

Voetbal moet absoluut een spel blijven voor kinderen. Maar waarom mag dat geen spel zin waar een ieder op zijn/haar niveau geprikkeld wordt? Net zoals dat er voor zeer begaafde kinderen aparte scholen zijn waar zij zich op hun niveau kunnen ontwikkelen. Je gaat er bovendien maar vanuit dat er bij een bvo niet op een gemoedelijke manier met de jongere kinderen om gegaan kan worden. Zoals Cruijff al zegt gaat het tot de 12e helemaal niet om tacktische zaken of dergelijks. Het gaat erom dat kinderen tot die tijd op spelende wijze zoveel mogelijk leren door de beste oefeningen en begeleiding.

"te denken dat Ajax (e.v.a.clubs) hier al begint met proberen te verdienen aan spelers is ronduit belachelijk. Blijf van kinderen af van die leeftijd. Vanaf een jaar of 12 kunnen ze heel wat meer aan. "

Dit argument is mij helemaal een raadsel. Volgens mij kost het een BVO juist veel meer als ze kinderen al jaren eerder opleiden.

Er is weleen kleine correctie op het aantal clubs dat al een eigen Fjes team heeft. FC Twente heeft dat namelijk ook al wel, al worden die ondergebracht bij de amateurclub van voorzitter Joop Munsterman, namelijk ATC te Hengelo.

2 januari 2013 om 11:35

wat is dan de toegevoegde waarde? Voorziet Twente daar in structuur en de juiste voorbeelden voor die jongetjes? Of worden van dat team de uitblinkers naar de E-jeugd van Twente geplaatst en de rest gaat door bij Atc?

2 januari 2013 om 14:05

correctie op kleine correctie .. Fc twente heeft geen F teams. De clubs die F teams hebben zijn Ajax feynrd & Psv omdat dat verenigingen zijn.

Fc twente is geen vereniging en mag daarom niet met deze jeugd werken. (regeltjes van de knvb) dus heeft Fc twente een constructie bedacht en samen met 2 clubs een overeenstemming dat ze onder de ATC 65 en SV twello, 2 E teams onder hun hoede hebben.

ATC 65 E3 en SV twello E1 zijn de E teams van FC twente. Ze spelen ook competitie onder deze naam.

@afcfokke

De toegevoegde waarde is dat Fc Twente ook de betere F spelers uit de omgeving al samen door betere trainers samen laat trainen. De spelers zullen dus aan de ene kant zelf beter worden en Fc Twente heeft al in kaart welke spelers daarna in de Fc Twente E teams samen zullen gaan spelen.

De meeste mensen vergeten een paar zaken die belangrijk zijn voor echte talenten, die door bijv de opleiding bij Feijenoord zeker meegenomen worden.
Ook het sociale aspect van de kinderen worden namelijk als onderdeel van de opleidingen meegenomen.
Zee worden niet zoals velen denken uit de eigen omgeving gehaald
Dagelijks worden de kinderen netjes thuis opgehaald en weer terug gebracht,
Veel talentjes komen uit arme gezinnen waar goede voeding een zeldzaamheid is
Feijenoord biedt de kinderen naast voetbal plezier, ook goede voeding, begeleiding bij het leren, sociale ontwikkeling , en vooral een training waar de talentjes echt beter van worden.
Bij amateurclubs lopen vaak trainers die geen enkele kennis van zaken hebben over bijv goede opwarming , voorkomen van blessures, en dat zorgt ervoor dat talenten zichzelf ontwikkelen omdat ze echt goed zijn, of geremd worden in het ontwikkelen van hun talent

Vanwaar die haast? Kinderen van 6-8 jaar moeten nog gewoon onbezorgd kunnen spelen en niet geconfronteerd worden met het het harde klimaat van een professionele organisatie waarbij je moet presteren of anders oprotten. Sowieso kun je op die leeftijd nog helemaal niet inschatten of een speler over een jaar of 12 wel of niet goed genoeg zal zijn voor de top. Lekker beginnen bij de D-jeugd, dan ben je er echt wel vroeg genoeg bij.

Cruijff zit weer lekker om zich heen te schoppen in plaats van dat hij naar de eigen organisatie genaamd Ajax kijkt. De Knvb organiseert regionale trainingen om de professionele voetbalclubs te helpen op een makkelijke manier talenten te kunnen scouten. Dat de amateurclubs deze trainingen waardeloos maken door slechte spelers te sturen is een tactische beslissing van hen. Prima toch? Amateurclubs zitten nou eenmaal ook in een competitie en in een competitie heb je logischerwijs de beste mensen in het veld staan. De link met de Knvb ontgaat me ook een beetje, want de Knvb gaat niet voor de voetbalclubs scouten. Dat moeten de voetbalclubs lekker zelf doen. Als Ajax geen scout stuurt naar FC Traptballetje dan is dat Ajax eigen fout als daar een toptalentje in de F-jes zit en die daardoor niet wordt gescout.

Wim Jansen heeft ook zo lekker zijn kritiek op de Knvb klaar, maar wat heeft de Knvb in hemelsnaam te zoeken op de velden van Feyenoord? Helemaal niets. Als Wim (of Feyenoord) vindt dat de Knvb echt een keer moet komen kijken op die velden om 9.00 uur 's morgens op zaterdagochtend dan moeten ze misschien eens initiatief tonen en de Knvb uitnodigen om langs te komen. Ik durf te garanderen dat er dan wel iemand komt kijken hoor, maar een beetje op deze manier communiceren via de media schop je maar een beetje in het rond in plaats van op hoog niveau overleg te voeren en de kwaliteit van het Nederlandse voetbal te verbeteren.

2 januari 2013 om 13:52

Leuk stukje alleen slaat het nergens op wat je zegt. Ajax heeft die regionale dagen niet nodig aangezien Ajax zoals je gewoon in het artikel kan lezen al vanaf de F-jes opleidt.

Wat Cruijff en Jansen hier benoemen telt als verweer tegen het feit dat heel veel Bvo´s geen F-team mogen hebben van de Knvb!

Verder is het nogal stompzinnig om te stellen dat amateurclubs het recht hebben om spelers achter te houden omdat ze immers zelf ook competitie spelen.......wat een grap! Ze ontnemen daarmee dus direct de droom van spelertjes die dolgraag bij een BVO in de jeugd gaan spelen.

Overigens is je laatste alinea helemaal stompzinnig, er is al tijden overleg hierover.

4 januari 2013 om 13:55

Leuk dat je het probeert te weerleggen, maar op deze manier lukt dat je niet. Ten eerste staat er nergens dat de Knvb het andere profclubs verbiedt. Andere profclubs doen het gewoon niet en dat is hun eigen keuze. De Knvb blijkt uit dit artikel echter geen voorstander ervan te zijn. Daarnaast kan de Knvb het niet goedkeuren bij vier profclubs en het de rest verbieden, want dat betekent dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Ajax, Sparta, Feyenoord en PSV hebben namelijk 1 of 2 jaar langer de tijd om spelers op te leiden, waardoor die beter kunnen renderen in hun systeem. Dit zou betekenen dat de kampioenschappen van Ajax en PSV van de afgelopen jaren op een onrechtmatige wijze zijn verkregen en dus nietig. Daarnaast kan Ajax wel F-jes opleiden, maar die moeten ze ook ergens vandaan halen. Denk jij dat die niet op andere velden rondneuzen? Dat doen ze inderdaad, ook bij de Knvb trainingen.

Verder stel ik niet dat amateurclubs het recht hebben om spelers achter te houden. Ik zeg alleen dat ik het begrijp. Als je wil dat amateurclubs dit niet doen dan moet je ze compensatie geven voor spelers die vertrekken naar een profclub. Iets in de zin van 10 punten cadeau geven. Een trainer wil echter in competitieverband altijd zijn sterkste team opstellen en dus zal hij bang zijn om zijn goede spelers kwijt te raken. Daarnaast is die droom van spelertjes leuk, maar het zijn er maar een paar die het echt halen. Er zijn er genoeg die falen en vervolgens of op het slechte pad raken of thuis zitten, omdat ze geen opleiding hebben en ook moeilijk aan een baan kunnen komen. Hun toekomst is dus kapot en ze zullen heel hard hun best moeten doen om weer een redelijke toekomst voor zich te hebben. Als ajax niet in beeld was gekomen 15 jaar terug, dan waren zijn nu veel verder geweest dan dat ze nu zijn.

Met je laatste alinea sla je de plank echter pas volledig mis. Er wordt inderdaad overleg gevoerd, maar dat is niet de essentie van die alinea. Daarnaast vraag ik mij zeer af of Wim Jansen uberhaupt betrokken wordt bij deze overleggen. Het gaat erom dat Wim Jansen doet alsof de Knvb zelf op alle velden moet komen kijken, maar dat is niet zo. Als jij hen iets wil laten zien dan moet je hen uitnodigen. Je moet denken dat zij uit het niets weten dat er iets te zien is en ze eens een kijkje komen nemen. Ik zie ze al alle velden bezoeken iedere zaterdagochtend. Lekker van Zeist naar Groningen rijden om een training te bekijken van de E-tjes en zoals Cruijff en Jansen het graag zouden zien, de F-jes. Dat zonder te weten of er iets te zien is en daarna weer bijna 200 kilometer terug. Nee dat is niet realistisch, maar dat snappen onze oud-voetballers niet.

Beetje kort door de bocht. Je moet rekening houden met de afstanden en de tijd die het kost om naar die ene BVO te reizen. Stel dat je in Zaandam woont, dan ben je aangewezen op Ajax en AZ, wat minstens een uur reistijd kost (heen en weer). Terwijl zo'n jochie gewoon op vijf minuten van de deur ook kan voetballen. Is het dan wijs om een kind van 7 of 8 drie of vier keer per week een uur in de auto te zetten?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren