Ode aan Guaporta

Maandag, 13 februari 2012 om 19:58 door Guaporta

15 juni 2003, één van de mooiste dagen in het leven van een jonge advocaat, Joan Laporta i Estruch. Na een lange inhaalrace in de strijd om het presidentschap van Barcelona, wint hij mede door de steun van Johan Cruijff van favoriet Lluís Bassat. Onder zijn leiding zou de club weer hét gezicht worden van Catalonië. Schulden daalden aanzienlijk, inkomsten werden verhoogd en de club had meer leden dan ooit tevoren. Barcelona keert weer terug op het niveau waar het thuishoort.

/

Met de komst van onder andere Frank Rijkaard als hoofdcoach en Ronaldinho als sterspeler kreeg Laporta veel steun binnen de club bij de start van zijn ambtsperiode. Het meer betrekken van oud-spelers van de club in dagelijkse bezigheden, is een ontzettend belangrijke zet geweest van de nieuwe president. Het zou de fundering zijn voor de successen van Josep Guardiola jaren later. Verder startte Laporta met vijf vicepresidenten, te weten Sandro Rosell, Albert Vicens, Ferran Soriano, Alfons Godall en Marc Ingla. De start was meteen onrustig. De sportieve resultaten vielen tegen, Barcelona werd in het eerste seizoen onder leiding van Rijkaard slechts tweede achter Valencia. Rosell, de huidige president van Barcelona, wilde Rijkaard al in juni 2004 vervangen door Luiz Felipe Scolari. Dit was tegen het zere been van Laporta, die de trainer in bescherming nam. De relatie tussen die Rosell en Laporta zou nooit meer dezelfde zijn. De rust binnen de club keerde pas terug na een sterk seizoen 2005/06 van Barcelona, waarbij de club het kampioenschap en de Supercopa won. Ronaldinho, nota bene de aankoop die Laporta en Rosell samen op poten hebben gezet, is de grote ster. Echter, tussen de twee heren boterde het nog steeds niet. Joan Laporta wordt verweten dat hij de club te autoritair leidt, wat uiteindelijk in het opstappen van Rosell uitmondt. Hij ging weer aan de slag bij Nike, zijn voormalig werkgever.

Na het vertrek van Rosell sloot Laporta een sponsordeal met Unicef, hij ging verder met het wegwerken van schulden, maar sportief werden 2007 en 2008 twee rampjaren voor de Catalaanse club. Nadat er ook in het seizoen 2007/08 geen hoofdprijs werd gewonnen, was de maat vol voor Laporta; Rijkaard werd ontslagen. De kleedkamer lag overhoop, de selectie functioneerde volgens een hiërarchie. Spelers als Ronaldinho, Deco en Samuel Eto’o waren tot laat te vinden op de Ramblas en zetten zich niet meer in voor het team. Ondertussen zet Josep Guardiola, oud-speler van het dreamteam van Johan Cruijff, een indrukwekkende reeks neer als coach van Barcelona B. Joan Laporta besluit een risico te nemen en zijn beleid van aanstellingen van oud-spelers op belangrijke posities binnen de club door te voeren. De jonge Guardiola gaat radicaal aan de slag met de selectie, en gooit meteen de ongemotiveerde spelers uit de selectie.

Laporta en Guardiola blijken een gouden duo te vormen. Samen halen ze spelers als Dani Alves en Gerard Piqué binnen, namen die vier jaar later nog steeds in de basis te vinden zijn. Zijn grote inspirator is zijn voormalig coach, Cruijff. Pep herintroduceert het totaalvoetbal in Camp Nou. Het succes komt niet meteen. De eerste wedstrijd van het seizoen 2007/2008 wordt meteen verloren. Guardiola blijft bij zijn plannen en heeft de volledige steun van de president, Laporta. De tweede wedstrijd wordt gelijkgespeeld, de media beginnen de beslissing van Laporta te betwijfelen. Echter, hij blijft nog steeds achter zijn coach staan. Eigenlijk valt dit nu pas op, dit is één van de enige momenten dat Laporta in de media verschijnt. Hij opereert vooral achter de schermen. Als het nodig is, dan staat hij er. Guardiola had steun nodig, en hij zag de uitgelezen mogelijkheid om dat in de media te verkondigen. Sinds dat moment ontstaat er iets in de selectie wat de basis is voor het huidige succesteam.

Nu wordt er vaak geroepen dat het voetbal onder Rijkaard aantrekkelijker was om te kijken, terwijl aan de andere kant Guardiola geprezen wordt voor de resultaten van de afgelopen jaren. Beide teams hadden spelers die veel individuele kwaliteiten hadden, en daarmee een wedstrijd kunnen beslissen. Bij Rijkaard waren dat Samuel Eto’o, Ronaldinho en Deco. In het huidige elftal zijn dat Canterano als Lionel Messi en Andrés Iniesta. Daarnaast staat Barça meer als een team, door middel van het veelal geroemde totaalvoetbal wordt een wedstrijd beslist. Juist daarin kunnen teamspelers als Xavi Hérnandez, Cesc Fábregas en Sergi Busquets excelleren. Daarmee kom ik op het cruciale verschil tussen Rijkaard en Guardiola, de Nederlander zette het individu centraal in het team. Daarmee legde hij de macht in het elftal in handen van de beste spelers, waardoor hij uiteindelijk de controle verloor in de kleedkamer. Daarna werden de spanningen binnen het team zichtbaar op het veld, en de resultaten bleven uit. De individuen die Rijkaard zo belangrijk maakte, begonnen te rebelleren en verloren daarmee hun basisplaats. Het kwaad was toen al geschied. Het team viel uit elkaar. Pep pakte het heel anders aan, individuen die niet presteerden werden verkocht en de balans in het team keerde terug. Doordat het team centraal staat in de aanpak van Guardiola, presteert het elftal constanter. Mocht het een keer niet draaien, het Barça nog altijd Messi die de wedstrijd kan beslissen met een dodelijk actie.

Ik wil afsluiten met de toespraak van Guardiola nadat Barcelona de competitie heeft gewonnen in eigen huis tegen Real Valladolid in mei 2010. Hij begint niet over het team, hij begint niet over Lionel Messi, hij begint over de aftredende Laporta. Hij bedankt hem voor zijn bewezen diensten van de zeven voorgaande jaren. Dat was voor mij een duidelijk voorbeeld van de goede relatie tussen de twee heren. Bestuurlijk was Laporta misschien niet de sterkste, gezien de incidenten met de vicepresidenten en de beschamende rechtszaak van Rosell tegen hem, maar hij heeft wel de club sportief weer op de kaart gezet. In mijn ogen vormde hij een gouden combinatie met Guardiola, en zijn zij verantwoordelijk voor de wederopstanding van Barcelona. Vandaar een ode aan Guaporta.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 720+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

38 reacties (laatste reactie door frikx)

Heren, mijn volgende clubexpert. Ik heb dit geschreven omdat ik, net als andere Barçafans, soms met plezier terugdenk aan de tijd van Joan Laporta. Ik vind dat we best nog een ode mogen brengen aan deze man en zijn relatie met Guardiola. Ik hoop dat jullie het bevalt, veel leesplezier!

Groet, Joost

Dit vind ik nou een leuk stukje. Interessant, informatief en leest lekker weg. Als ik het zo lees mogen de fans hem dankbaar zijn, al zit er dus wel een keerzijde aan z''n manier van beleid voeren. Nogmaals keurig gedaan!

13 februari 2012 om 20:35

Bedankt voor je beoordeling, ik zie jouw clubexpert hiernaast nu ook staan, die zal ik zo ook eens beoordelen.

Mooie ce leuk om te lezen, Ik ben het niet altijd met je eens in alle topics maar het gaat erom dat je altijd netjes schrijft en altijd argumenten aanhaalt. Ik heb in deze ce mooie dingen gelezen waar ik eerder niks van af wist, Leuke schrijfstijl spreekt me echt aan

5 Dikke sterren.

13 februari 2012 om 20:36

We zijn het niet vaak met elkaar eens, des te meer waardeer ik je beoordeling. Ontzettend bedankt voor je reactie!

Mooie CE, ik heb er erg van genoten!

5 sterren!

Goed geschreven CE. Ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe jij op dit moment denkt over Rosell?

Hoop ook echt enorm dat over een jaar 5 mensen zo'n CE over Ajax kunnen schrijven. Misschien dat de Van Praag clan nog iemand beschikbaar heeft om de Laporta-rol opzich te nemen.

13 februari 2012 om 20:52

Ik had er eigenlijk nog een stuk bijstaan waarbij ik een duidelijke mening had over Rosell, maar helaas waren dat een aantal woorden teveel. Ik vind het beschamend hoeveel hij in de media zich verkondigd, dat zag je nooit bij Laporta. Daarom zie je misschien ook een steek onder water wanneer ik het heb over Laporta. Sandro Rosell heeft een aardig financieel plan en vind het ook goed van hem dat hij bij een keuze van een sponsor als Qatar Foundation de Culés raadpleegt. Daarnaast is de relatie met Real Madrid behoorlijk verslechterd. Dat komt naar mijn mening van twee kanten, Rosell heeft soms vreemde uitspraken, terwijl Mourinho zich niet altijd respectvol gedraagt tegenover Barça. Ik verlang terug naar de tijd dat er minder modder werd gegooid voor een Clasicó.

13 februari 2012 om 22:55

Aight, bedankt voor je uitgebreide antwoord en over de rivaliteit I coulnd't agree more.

Lekker stuk, makkelijk te lezen en je schrijfstijl bevalt me uitstekend. Guardiola verdient in mijn ogen meer lof dan hij krijgt.

Ik vind Barca maar een walgelijke club de laatste jaren. Dat heeft te maken met het getouwtrek van de sterspeler van mijn club. Het constant fopduiken in de Champions League tegen Arsenal maar ook het kaarten vragen.

Maar door middel van dit CE vind ik Barcelona een sympathieker club geworden als ik die andere aantijgingen buiten beschouwen neem. Ik snapte de titel Guaporta niet, maar als je door leest weet je al gauw wat je bedoelt. En dat vind ik best knap. Een titel je eigen maken en dat weergeven in de tekst.

Vind het wel prachtig hoe Guardiola voor Laporta opkomt zoiets kom je niet vaker tegen.
5 Sterren

13 februari 2012 om 22:06

Bedankt, man! Ik weet dat je geen fan bent van Barça, dat is ook helemaal je eigen mening. Bedankt voor je reactie en de beoordeling natuurlijk!

Erg goed stuk. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Wat zijn Guardiola en Laporta toch geweldige mannen. Ik mis Laporta toch wel bij de club. Ik mag de persoon Rosell gewoon niet. Ook door die uitspraken in de media die totaal niet bij Barcelona passen. Maar goed, erg goed onderwerp ook. En hopelijk kunnen we binnenkort een Ce'tje samen schrijven, zoals je voor had gesteld. Hopelijk ook met zo'n leuk onderwerp.

5 sterren, maar dat lijkt me duidelijk .

13 februari 2012 om 22:22

Dat gaan we zeker doen, ik houd je op de hoogte als ik inspiratie heb voor een nieuwe CE. Ik ben ook niet echt een fan van Rosell, hij is mij een beetje te mediagek. Daarnaast was zijn rechtszaak tegen Laporta gewoonweg beschamend. Een man met respect hebben we nodig, een man als Laporta.

13 februari 2012 om 22:27

Oke, is goed man! Ik ga ook nadenken over onderwerpen, maar dat vind ik persoonlijk lastiger dan de CE schrijven, want ik wil altijd de perfecte onderwerpen. Maar goed, ik ga nadenken, haha .

Klopt. Dat was gewoon schandalig... Barcelona heeft inderdaad een man als Laporta nodig.

14 februari 2012 om 10:26

Hoe schrijf je zo'n CE samen, letter voor letter? Zin voor zin Ik zie het zo moeilijk voor me!

14 februari 2012 om 16:06

Nee kijk. Ik heb wel vaker een CE samen geschreven en dat gaat zo:

Je bedenkt samen een onderwerp. Daarna natuurlijk samen wat er allemaal in moet staan. Je bedenkt hoe je het doet en schrijft de 1 de ene alinea en controlleert de ander hem en vult nog wat informatie toe, als dat nog hoeft. Zo schrijf je samen een CE. Weet ook niet hoe je het anders samen moet doen .

Mooi stuk ben het wel met je eens.

Laporte is een van de belangrijkste mensen in de geschiedenis van FC Barcelona.
Verder leg je ook goed uit wat Laporte precies deed. Ik hou me persoonlijk weinig bezig met het bestuur, vooral het spel, de spelers, resultaten en La Masia.
Leuk om zo toch nog relevante informatie te krijgen omtrend FC Barcelona.

Trouwens 1 verbeterpunt:
'pep herintroduceert het totaalvoetbal in Camp Nou. Het succes komt niet meteen. De eerste wedstrijd van het seizoen 2007/2008 wordt meteen verloren.'

2007/2008 moet 2008/2009 zijn.
Enige verbeterpunt voor je stuk.

Ga zo door!

5 sterren

13 februari 2012 om 23:24

Ik zat daar al over te twijfelen, heb het nagezocht, maar heb daarvoor een onbetrouwbare site genomen (wikkie Wappie). Sorry voor het foutje, en bedankt voor je complimenten!

Goed stukje ik wilde hetzelfde aankaarten als akshay01 over het seizoen maar dat hoeft niet meer. Wel vraag ik me af waarom je over het seizoen 2005/2006 wel de Supercopa noemt die gewonnen wordt maar niet de winst in de CL? Dat vind ik enigzins opvallend.

Je naam Guaporta vind ik wel leuk bedacht, mede dat was voor mij een reden om deze CE te lezen. Doet me een beetje denken aan mijn eigen naam Xaviola haha. Combinatie van 2 iconen, want zo mag je Laporta ook wel noemen. Hij is degene die van Barca weer een Europese grootmacht heeft gemaakt.

14 februari 2012 om 00:43

Dat is een foutje in het nalezen, daar heb ik net iets te veel verwijderd, toen is de Champions League gesneuveld. Foutje van het huis, laten we maar zeggen. Scherp gereageerd! Ik zat eerst te denken over de naam. Lapiola klonk niet echt lekker, of wel? Haha. Bedankt voor je comment!

14 februari 2012 om 00:58

Ah op die manier, kan gebeuren. Hahaha inderdaad dat klinkt voor geen meter. Je schrijft veel stukken de laatste tijd, ik lees ze graag. Misschien zijn ze niet allemaal van hetzelfde niveau maar je onderwerpen boeien me wel vaak. Waarschijnlijk komt dit omdat je nou eenmaal altijd een CE van je eigen club leest. Maar ik zou zeggen ga zo actief door!

14 februari 2012 om 01:20

Nou, dit was eigenlijk een beetje toeval dat er twee snel achter elkaar kwamen. Ik was nogal rustig met de studie dus heb er maar meteen twee geschreven. Ik kijk wel hoe ik verder ga. Mijn allereerste CE heb ik nog eens teruggelezen, die was echt van een bedroevend niveau, ik hoop dat de laatste paar beter zijn.

Rossell is simpelweg een idioot, niet respectvol en weet volgens mij nauwelijks wat van het spelletje af. Die flapdrol horen ze er zo uit te knikkeren, het is dat hij de financiën goed in orde heeft (iets wat Laporta ook goed lukte, daar niet van). Ook een smiecht om leugens over Laporta te verspreiden, die wel een gentleman was. Daarbij luisterde Laporta naar Cruyff, zo werd Guardiola aangesteld. Het was Cruyff's idee. Laporta volgde dat advies blindelings.

Een Rossell pakt meteen de titel Erelid oid van Cruyff af, de malloot. Kan me voorstellen dat veel Culers hem weg willen hebben. Die schulden dalen ook wel onder Laporta, die geliefd was, zelfs in Madrid. De beste president die Barca zich kan wensen imo.

14 februari 2012 om 00:46

Ik sluit me daar helemaal bij aan, alleen kan ik zulke bewoordingen natuurlijk niet in een clubexpert zitten. Ik had nog een extra deel, waar ik niet al te positief over Rosell was. Maar dat heb ik moeten verwijderen wegens een teveel aan woorden. Rosell kwam binnen en begon meteen slecht door een rechtszaak aan te kaarten tegen een president die in mijn ogen Barça heeft gered van de afgrond. Hoe durft ie?! Op z'n zachtst gezegd, ik ben geen fan van hem. Laat hem lekker teruggaan naar Two and a half men (want wat lijkt hij ontzettend veel op Jon Cryer!).

14 februari 2012 om 14:07

Dan kan ik jouw hierbij vertellen, mocht je een nieuwe CE schrijven die gewijd is aan de mindere kant van die flapdrol, van mij krijg je meteen de volle 5. Dat zo een vent de president is van Barcelona, zelfs Guardiola kan het niet goed vinden met hem. Niet een slechte relatie, maar ook niet zoals Laporta en Pep. Deze clown (inderdaad Jon Cryer lookalike, those Ears!) moet weg wil Barca hun imago niet verloren zien gaan. Want zie hem in de toekomst, mits Real prijzen pakt, met heel wat pittige uitspraken komen.

Goed en mooi geschreven, mijn complimenten voor deze CE. Alsook gemakkelijk en aangenaam om het te lezen. Doe zo verder!

Hoi Joost,

laat ik beginnen om te zeggen dat ik vind dat je opnieuw een goede CE hebt geschreven waar ik inhoudelijk weinig op aan te merken heb. Toch heb ik wel enkele puntjes waar ik wat over te zeggen heb. Ten eerste vind ik zowel je reacties bij verschillende berichten hier op VZ als je Ce's vaak redelijk veel op elkaar lijken. Ik weet dat je bijzonder veel kennis bezit wat betreft Barcelona, maar daarin schuilt wel het gevaar dat je bij iedere reactie of CE eigenlijk hetzelfde verhaal houdt waarin je al die kennis opsomt, en dat is iets wat ik persoonlijk terug begin te zien in je reacties. Ik denk dat wanneer je daar iets meer op let het je reacties en Ce's alleen maar ten goede kan komen. Een tweede punt, meer gericht op deze CE: let op met de overgang van verleden tijd naar tegenwoordige tijd in je verhaal, ik vond het nu op sommige punten wat verwarrend overkomen. En tot slot een klein laatste puntje: ik leid uit je vele reacties af dat je een redelijk pietje precies bent wat spelling van spelersnamen enzovoort betreft, maar als je anderen hier op gaat verbeteren is het naar mijn mening wel essentieel dat je deze namen zelf ook tot in de puntjes goed spelt (in dit geval, Xavi Hernández in plaats van Hérnandez, een na laatste alinea).

Het is een lang verhaal geworden, maar samengevat: een topper van een CE, alleen wat kleine aanmerkingen die desondanks waarschijnlijk meer op een persoonlijk vlak voor mij liggen dan wat de algehele kwaliteit betreft. 5 sterren!

14 februari 2012 om 07:22

Dirk010, bedankt voor je scherpe analyse. Ik heb een beetje proberen te spelen met tegenwoordige en verleden tijd in deze CE, maar als dat rommelig overkomt zal ik daar meer op letten. Overigens heel scherp bij Xavi's naam, ik heb er overheen gelezen. Wat betreft mijn reacties en CE, ik zal erop letten. Bedankt voor je reactie!

Erg mooi stuk, leest lekker weg en er staan feiiten bij die ik nog niet wist .

Er zijn mensen op VZ die denken dat jij dit allemaal verzint; maar ik geloof je op je woord.

Mooi stuk wat zal ik geven? 5 sterren

14 februari 2012 om 08:25

Dat ik dit verzin? Als ik hier onzin zou verkondigen zou het toch helemaal niet gepubliceerd worden? Laat diegenen maar direct naar mij komen, tenzij ze het niet in mijn gezicht durven te zeggen. Ach ja, dat hoort erbij. Bedankt voor je reactie.

Leuk verhaal en je hebt veel feitenkennis.

Waar je wel op moet letten is dat je niet te vaak wisselt tussen verleden tijd en tegenwoordige tijd en dat je dit op de juiste momenten toepast. Dit maakt het lezen toch wat vloeiender en aangenamer.

Maar al met al een stuk om trots op te zijn hoor!

14 februari 2012 om 10:03

Daar gaan m'n vijf sterren gemiddeld. Jammer, maar niets aan te doen. Iets te slordig geweest met de tegenwoordige en verleden tijd, ik wilde er iets mee spelen. Baal een beetje ervan dat ik nu geen vijf sterren gemiddeld meer heb. Bedankt voor je reactie.

14 februari 2012 om 11:51

Heb het nog even geprobeerd aan te passen maar dit kan volgens mij niet. Maar sorry, ik had er niet op gelet. Maar ja met een paar vijven erbij zouden ze het weer af moeten ronden naar een 5 dus hopelijk komt het nog goed voor je ;

Prima CE, met interessante feiten. Ook complimenten voor je Nederlands, ziet er prima uit. Er staan weliswaar enkele spelfouten in, maar dat is menselijk en irriteert me in dit stuk niet. Waar je wel op moet letten is het gebruik van verleden en tegenwoordige tijd in een zin. Dit leest moelijk weg en met name in je tweede aline deed je dit veelal. Je kunt beter zinnen in dezelfde tijd zetten, zodat het voor de lezer prettiger lezen is.

Balen voor jou dat je CE alweer zo snel van de hoofdpagina weg is. Ik wilde een CE schrijven over het belang van Villa bij Barca, maar wacht hier nog maar even mee tot er minder Ce's gepubliceerd worden. 5 sterren.

Goed geschreven en informatief maar voor een CE gewoon te saai. Gooi er wat controversie of wat humor doorheen. Voor mij doen veel te droog... Maarja anderen denken hier anders over!

Ik vind het ook niet echt een ode... Meer een samenvatting. Laat je mening een keer vallen.. Als jij een plek kan aanwijzen waar je mening naar voren komt krijg je er een ster bij!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4855 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona8364
4.Valencia6626
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3229
PaulinhoMiddenvelder318
Ivan RakiticMiddenvelder301
Jordi AlbaVerdediger292
Sergi RobertoMiddenvelder291
Luis SuárezAanvaller2823
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Maandag 23 april
Ernesto Valverde overweegt te vertrekken bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren