Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wenger's volmaakte counter

Laatste update:

Terwijl de toeschouwers gehoorzaam hun portemonnee ondersteboven houden voor de toegangspoorten van het Emirates, klinkt in de lijzige akoestiek van The Library steeds luider de roep om zilverwaar. Bij voorkeur met zo’n gouden kroontje erop, en handvatten met lintjes eraan. Zo’n ding dat zeven jaar geleden in Highbury werd bijgezet, nadat de heuse voetbalmachine van Arsène Wenger een reeks neerzette van 49 ongeslagen competitieduels. Het verhaal is bekend: Highbury maakte plaats voor appartementen en de machine van weleer verloor het ene tandwiel na het andere.

/

Ondanks de zeven jaar aanhoudende droogte, staat Arsenal nog altijd tweede in het all-time Premier League-klassement. Een schrale troost voor de supporters die zich vastklampen aan de glorie uit een steeds grijzer wordend verleden. Vanaf de knullig weggegeven Carling Cup-finale ging het rap bergafwaarts en raakten ook dit seizoen alle prijzen weer buiten bereik. Sterker, ook de derde stek werd in de voorlaatste speelronde nog verkwist, uitgerekend aan tegenpool Manchester City. De supporters kwamen al in beweging en zelfs voorzitter Peter Hill-Wood heeft zich publiekelijk geroerd. Hoewel hij zich vierkant achter Wenger schaarde, lijken zomerse veranderingen onontkoombaar.

De huidige selectie, noodverband Jens Lehmann even uitgezonderd, telt slechts drie spelers die weten hoe het voelt om met Arsenal een prijs te winnen. Hierbij moet worden opgetekend dat zij destijds niet eens wezenlijk deel uitmaakten van hun ploeg. Gaël Clichy mocht als tiener op bescheiden wijze meedelen in de titel van 2004, waar Cesc Fabregas en Robin van Persie een jaar later als jonkies de FA Cup omhoog mochten houden. In de loop der jaren liepen alle spelers van de kampioensploeg de deur uit en kwam er steeds minder ervaring voor terug op het veld. Meer dan ooit geobsedeerd door talent en enigszins genoopt door financiële doelstellingen, verloor Wenger het belang van hiërarchie binnen de selectie uit het oog.

De spelers zijn niet te jong, ze zijn niet te onervaren. Er is gewoon geen sociale controle meer. Geen Patrick Vieira, die het middenveld in zijn greep hield, geen Henry, die elke bal afmaakte, mooi of lelijk, en geen Sol Campbell, die vijandelijke spitsen een rotdag bezorgde. Bij voorkeur deze drie routiniers hadden nu de clubcultuur moeten bewaken, zoals Ryan Giggs en Paul Scholes dat doen bij de rode rivaal uit Manchester. De sfeer binnen de club is vrijblijvend. De groep is homogeen en kent geen pionnen die tussen de trainer en hun medespelers in staan. Tegenwoordig zijn Fabregas en Van Persie de ervaren steunpilaren. Zij zijn echter te vroeg opgezadeld met een rol die ze wat geleidelijker hadden moeten aannemen van hun leermeesters.

Onlangs deed Van Persie in Heilig Gras uit de doeken hoezeer hij opkeek tegen Dennis Bergkamp, zijn grote idool en tevens teamgenoot. Met zijn sublieme balbehandeling, intuïtieve vermogen en weergaloze doelpunten leek RVP in alles de natuurlijke opvolger van The Iceman, omdat hij gedreven was zich aan het niveau van de oude meester op te trekken. De spelers van nu worden door niemand gedwongen zichzelf te bewijzen, enerzijds omdat er geen winnaars zijn om tegenop te kijken en anderzijds omdat Wenger, idealist, zijn doel al bereikt ziet: mooi voetbal. Tactisch onbekwaam; een plan B is er namelijk niet. Voor spelers die met hun ziel onder de arm over het veld struinen is bovendien de speelwijze te veeleisend.

Wenger hanteert met zijn 4-3-3 een systeem dat soms te ingewikkeld is en bovendien indruist tegen de kernkwaliteiten van sommige spelers. Alex Song kan niet mee in de snelle, voorwaartse balcirculatie, maar is een prima balafpakker. Theo Walcott ontbeert het inzicht en de goede voorzet als rechtsbuiten, maar zou met zijn snelheid een dodelijke spits zijn om Van Persie heen, loerend op de steekpass. Wenger heeft al vanaf 1997 bewonderenswaardige prestaties geboekt met zijn gepolijste 4-4-2-formaties. Spelers konden altijd terugvallen op automatismen en hun klasse uiten in de omschakeling; een systeem dat verloochend wordt als Wenger, koppig als hij is, op dezelfde voet doorgaat. Dat met alle personele problemen.

Sinds jaar en dag worden The Gunners geteisterd door het blessurespook. Bepalende spelers zijn vaak een half seizoen aan het kwakkelen met fysiek malheur, presteren daardoor een kwart seizoen ondermaats en zijn dus maar een kwart seizoen in vorm. Te weinig, zeker als deze spelers tegelijkertijd in de doorgaans goedgevulde lappenmand zitten. Een spuitje tegen de pijn staat Wenger zijn oogappeltjes niet toe, en zodra de tweede garnituur het veld betreedt, ruikt elke tegenstander bloed. Zelfs de simpelste houthakkersploeg kraait victorie, wanneer B-spelers weigeren hun gebrek aan kwaliteit en automatismen te compenseren met een gezonde dosis passie. Er is niemand die ze op scherp zet, en niemand die ze op de transferlijst zet.

Denilson en Nicklas Bendtner, twee van de mindere goden in de selectie, pakken binnenkort hun biezen, ironisch genoeg omdat zij zich te groot voelen voor hun bijrol. Twee zwaluwen in de lucht maken echter nog geen zomer. Als Wenger prijzen wil, moet hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen het 4-4-2 systeem er weer in stampen. Kwalitatief zwakke broeders als Almunia en Squillaci moeten weg. Van de zak geld, smachtend om uitgegeven te worden, moeten er drie gerichte aankopen worden gedaan. Tot slot moet Wenger op termijn een cultuuromslag bewerkstelligen. Arsenal is de beste counterploeg die er is. Laat de mooist denkbare counter zich in al zijn abstractie openbaren: het kampioenschap, na zeven jaar van frustratie en zelfbeklag. Het zal een ommekeer teweeg brengen die zijn weerga niet kent.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Weinig nieuws in dit artikel, maar toch aantrekkelijk geschreven. Het vatte ongeveer de meeste klachten en potentiële veranderingen aangaande Arsenal dit jaar samen.

3*

27 mei 2011 om 15:18

Maar goed ook, dat Bendtner weg gaat.. Die jongen heeft (haast) niets toegevoegd bij Arsenal.

Ik ben het volledig met je eens. Dit systeem mist automatismen waarop teruggevallen kan worden als het eens niet soepel loopt. Ik vind het eigenlijk onbegrijpelijk dat Wenger na het aantrekken van Chamakh überhaupt niet in een 4-4-2 is gaan spelen, al had dat met Eduardo ook prima gekund.

Je hebt een mooie, beeldende schrijfstijl. Dat, in combinatie met een duidelijke visie op Arsenal, levert je wat mij betreft 5 sterren op!

Mooi stukje, 95% dezelfde denkwijze als ik. Mooie schrijfstijl, leuk om te lezen. Zeker 5 sterren waard!

Mooi artikel. Inhoudelijk zeer goed alles beschreven.

Mwah ben maar gedeeltelijk met je eens. Naar mijn mening was het elftal van 2007/2008 beter dan die van ''the invincibeles''. Het verschil nu is. dat je gwn simpelweg meer concurrentie hebt. Engeland was een tijdje een soort spanje van nu. United en Arsenal hadden simpelweg geen concurrentie, en ook de middenmoot was nou niet om warm van te worden.

Dit is nu wel heel wat anders, Wenger had/heeft een filosofie wat niet eens heel verkeerd is, maar ook hij kon niet weten dat de competitie zoveel sterker zou worden. Wenger had een geweldig team opgebouwd, maar omdat prijzen uitbleven gingen een aantal spelers weg en ook voor het moraal is het niet ideaal. Waar ferguson inzag dat je soms 17 miljoen pond moet betalen voor spelers als carrick en valencia, blijft wenger dit niet doen en daar ligt zijn fout.

27 mei 2011 om 12:08

Mwoah, zo zie ik het niet. Dat veel spelers weggingen begon al na The Invincibles, terwijl in 2005 de FA Cup werd gewonnen en in 2006 de CL finale werd gehaald. Door het gebrek aan prijzen of de kans daarop zal het niet zijn geweest. Er moest een nieuw stadion worden gebouwd, Arsenal is daarvan eigenaar. Ook is Arsenal 1 van de weinige financieel onafhankelijke topclubs en zijn ze nog gezond ook. Daar ben ik trots op, maar om dat in stand te houden kon er een tijd lang überhaupt weinig gespendeerd worden.

Dat de competitie over de breedte sterker is geworden is absoluut waar, maar je ziet bij Arsenal ook een gebrek aan kwaliteit bij de B-spelers. Door dit ingewikkelde systeem valt dat niet te compenseren met een solide basis aan automatismen, ook tegen de zwakkere ploegen. Lennarsenal heeft ook gelijk wat betreft de gelaagdheid in de selectie, er zijn geen echt leiders die weten wat winnen is. Arsenal heeft zoveel punten laten liggen terwijl het niet nodig was en de ploeg duidelijk beter was, dus aan de sterkere concurrentie zal het zeker niet alleen liggen.

27 mei 2011 om 15:48

Na de invincibles koos wenger voor een ander filosofie. Vieria werd voor een schamele bedrag van 20 miljoen verkocht. Terwijl een jaar ervoor real 45 miljoen bood. In 2005 was het duidelijk dat arsenal een ander koers op moest gaan. Iedereen kon zien dat arsenal met de opkomende concurrentie moeite zou hebben. Het was dus Wenger die voor een ander filosofie koos en daarin paste een aantal spelers niet.

De Fa cup geeft een vertekend beeld, omdat jonge supporters nu denken dat het een verdiende overwinning was. Maar als je de wedstrijd hebt gezien weet je dat arsenal van het kastje naar het muurtje werd getikt. Het was misschien wel de meest eenzijdige wedstrijd die ik tot nu toe heb gezien. Op een schot of kopbal van van persie na, had arsenal geen schot op doel. Wenger is soms eigenwijs maar dit had ie goed gezien. Het elftal werd grondig gerenoveerd en fabregas gaf dan ook later aan, dat ze wat vrijer en beter kunnen spelen. Wenger zijn team was klaar in 2007, maar had de pech dat er in Manchester een team nog beter was. Dit zorgde ervoor dat een aantal spelers hun heil ergens anders zochten, de vraag is dan ook wat er zou gebeuren als ze wel kampioen waren geworden ? Sindsdien zitten ze in een neerwaartse spiraal en hierdoor moet wenger wel zijn filosofie veranderen om eruit te komen.

Het verleden van Arsenal was mooi, maar er wordt al snel vergeten dat ze pas in 2006 voorbij de kwartfinale in de CL kwamen, en dat met de nieuwe filosofie. Daarom is het niet altijd terecht om te wijzen naar het verleden. Wenger is op de goede weg, maar moet alleen wat aanpassen. Met het team van 2004 kom je er nu gwn niet meer aan.

En over het financiele kant van het verhaal. Is het goed om te weten, dat een supporter van Arsenal het meeste geld kwijt is, om de nummer 4 van de EPL aan het werk te zien. Snap niet waarom je daar trots op moet zijn.

27 mei 2011 om 12:58

@ Mendieta06

Ben ik niet met je eens. Qua techniek is Arsenal van 2007/08 inderdaad veel beter dan de 'the invincibeles' maar qua mentaliteit, kunst om te verdedigen en het intimideren van de tegenstanders leggen ze af. Arsenal was altijd heer en meester in countervoetbal en dan op een hele mooie wijze en nu ze de jonkies zelf voetballen en graag willen aanvallen zijn ze niet meer gewend wanneer ze onder druk staan en krijgen de ene doelpunt na de andere doelpunt tegen uit miscommunicatie tussen de spelers of dode spel momenten. Daarnaast weten ze altijd de scheids te beïnvloeden om in hun voordeel te krijgen. Kortom, The invincibeles is nog altijd de beste team die Arsenal ooit tot nu toe heeft.

Ben met je eens Lennarsenal.

Vond al zo raar waarom Wenger nog steeds 4-3-3 kiest als Fabregas niet speelt en 4-4-2 niet Walcott - V. Persie in de spits zet. Nu moet Wenger wat spelers halen en dan ook van die bikkels die juiste mentaliteit hebben, het liefst Engelse spelers.

27 mei 2011 om 16:01

The invincibles verloor dat seizoen met 0-3 thuis tegen inter. Met onze andy van der meijde in de hoofdrol. En lagen er zoals gewoonlijk weer uit tegen het chelsea van ranieri. En geloof me, dat team was nou niet van een geweldig hoog niveau. Het jaar ervoor eindigde het als nummer 3 in een groep onder ajax en valencia en gaf het een voorsprong van rond de 8 punten weg in de Epl.

Dus dat mentaliteit en het team is meer een mythe. Het was een goed elftal, maar naar mijn mening was het elftal van 2007/2008 beter. Helaas zal dit bij een meningsverschil blijven, omdat ''the invincibles'' voor de tijd van abramovich en mourinho kwamen.

28 mei 2011 om 13:38

Ja die 0-3 op Highbury kan ik me nog heel goed herrineren. Maar nog beter kan ik me de returnwedstrijd herrineren in de Giuseppe Meazza waarin Arsenal Inter met 5-1 van de mat speelde.

Hmm je zegt een hoop dingen waar ik ook aan zat te denken, bijvoorbeeld terug gaan naar een 4-4-2, spelers uit vorm etc. Sommige dingen ben ik het niet mee eens zoals wat je over song zegt, song moet vaak juist de bal bij zich houden zodat de rest van het team kan omschakelen. Niet altijd het geval trouwens, soms is ie ook gewoon te traag. Verder zeg je dat we weer op de counter moeten gaan spelen,maar op de counter spelen tegen een team dat niet wil aanvallen heeft weinig zin.

Ik heb er ook een tijdje over zitten nadenken, 4-4-2 spelen. Vooral tegen zwakkere teams, maar dan niet op de counter, maar juist om de 16 heen. In de praktijk was het toch zo dat wanneer we met een 4-3-3 tegen een verdedigende muur speelden we met robin in en rondom de 16 en cesc en jack daar vlak buiten, af en toe er in duikend, en met song er onder voor de afvallende bal speelden. Wanneer je met 4-4-2 speelt zou Robin iets vaker kunnen uitzakken heb je alleen cesc er onder, maar die wordt dan ondersteund door van Persie en heb je chamakh ofzo er in staan. Het voordeel hiervan is dat je van Persie laat bewegen vanuit de centrale verdediging, die ook nog een spits moeten dekken. Hierdoor moeten ze keuzes maken, dekt iemand door op van Persie of houden wij het centrum en de andere spits en laten we van persie lopen of dragen hem over aan een middenvelder.

Dat zijn momenten waarop keuzes gemaakt moeten worden, gecommuniceert moet worden etc. Allemaal momenten waarop je fouten gaat maken, snel moet reageren, kortom lastige momenten voor verdedigers. Wanneer ze besluiten om een middenvelder standaard op van persie te zetten kan je meer ruimte maken op het middenveld aangezien die middenvelder zich dan terug trekt tot zijn eigen centrale verdediging.

Verder heb je dan natuurlijk de extra mogelijkheid om een hoge bal in de 16 te geven als je met nog een kopsterke spits speelt..

Het enige nadeel is dat wanneer je een wedstrijd niet domineert, de tegen stander niet in de eigen 16 staat, je erg veel ruimtes moet belopen met het middenveld. De pressie die arsenal op dit moment speelt is dan niet direct meer mogelijk, omdat de ruimtes gewoon te groot zijn. Het is dus ook moeilijker om een wedstrijd zo ver onder controle te krijgen zoals we dat op dit moment vaak hebben. Verder krijgt Cesc meer verdedigende taken mee en minder aanvallende vrijheid.

Ik denk eigenlijk dat als iedereen fit is, en in vorm, we genoeg kwaliteit hebben om ook de kleine ploegen af te breken met 4-3-3, wanneer dit niet het geval is, wanneer bv cesc geblesseerd is, kun je 4-4-2 gaan spelen.

edit:
Ohja wat ik nog vergeten ben, koscielny en vermaelen zijn op dit moment (miss betwistbaar) onze beste centrale verdedigers, dit zijn geen spelers die een muur voor hun eigen goal optrekken, maar spelers die graag ver voor hun eigen goal verdedigen, aansluitend bij de pressie die we spelen met 4-3-3. Ook djourou speelt graag ver voor de eigen verdediging. Alleen squillaci niet door zijn gebrek aan snelheid. Wat ik wil zeggen is dat wanneer je in gaat zakken we gebrek aan lengte en kracht hebben om een solide verdediging te vormen zoals we wel hadden ten tijden van the invincebles.

Mooi geschreven, ook goed je eigen visie verkondigt, een weverdiende 4 sterren!

Je somt het mooi op allemaal, goed geschreven ook trouwens!

Kan het dan ook niet echt met je oneens zijn. Vind alleen dat Arsenal de titel beste counterploeg niet meer verdiend. Vroeger (....) was er aanvallend voetbal, maar waren de counters dodelijk met Henry in de spits. Tegenwoordig krijgen we alleen counters tegen, op een enkele uitzondering na (walcott tegen Shakhtar bijv.).

Denk overigens dat Wenger ook weer richting 4-4-2 gaat denken, hij deed het in ieder geval in de laatste wedstrijd, tegen Fulham, al wel.

Goed gechreven goede informatie enzo, maar dit slaat dus nergens op; ''ondanks de zeven jaar aanhoudende droogte, staat Arsenal nog altijd tweede in het all-time Premier League-klassement.''
Liverpool is tweede in het all-time Premier League-klassement. 18 x kampioen, 7 x FA Cup 7 x League cup. Arsenal: 13 x kampioen, 10 x FA Cup 2 x League cup. Ken je feiten...

27 mei 2011 om 18:08

Op basis daarvan wordt het klassement dan ook niet bepaald. Het wordt bepaald op basis van alle eindklasseringen, niet alleen op basis van prijzen.

27 mei 2011 om 18:11

Dat vind ik dan complete onzin...

Dan zal het wel zo zijn dat Arsenal vaker 2e is geworden ofzo... maar het gaat erom dat je de prijzen pakt niet 2e wordt of een finale verliest.

27 mei 2011 om 18:13

Dan vind je dat maar onzin, ik maak die lijst niet. Feit blijft dat Lennarsenal dus wél zijn feiten kent.

27 mei 2011 om 18:11

Tweede op basis van het puntenaantal behaald in alle Premier League seizoenen bij elkaar opgeteld. Dus niet het aantal kampioenschappen.

27 mei 2011 om 19:38

Dat zal dan wel... maar laten we het maar niet over internationale successen hebben want die heeft Arsenal nauwelijks, 1 Europacup II en dat was het alweer

27 mei 2011 om 20:16

En je punt is?

Bedankt voor je reactie en beoordeling trouwens.

Zeer goed geschreven!

Lekker geschreven ce, leest makkelijk weg, niet te ingewikkeld, niet te saai of iets. Ook nog een verhelderend standpunt en ik ben het ook 100% met je eens dat wenger weer eens 4-4-2 moet proberen. Eigenlijk moest hij dit seizoen al eens een keer proberen te starten met chamakh en persie of walcott persie in de spits. Ik hoop dat het volgende seizoen wenger zulke tactische dingen eerder in ziet.

Goede CE, denk er ook veel over na wat er dan zal gebeuren. Toch denk ik dat we met een aantal goede aankopen en een betere mentaliteit het nog een keer moeten proberen met een 4-3-3. Het stuk wat je aangeeft met automatismen klopt volledig, ik denk dat we dit echter niet moeten oplossen met een andere tactiek, maar met een hoger gemiddeld niveau en een betere mentaliteit. Hazard, Baines Jones, en misschien wel Barton zouden ons naar een hoger niveau tillen, zowel op mentaal (dit is een te homogene ploeg idd) als op voetbaltechnisch niveau (squillici heeft dit jaar wedstrijden gespeeld, dat mag niet meer...)

Vergeet niet dat we dit jaar thuis hebben gewonnen van zowel Chelsea, United als Barcelona en dat we City en Liverpool van de mat hebben gespeeld

Ik vind dit echt goed geschreven. Het boeit me, het heeft inhoud en ik ben het er ook nog eens helemaal mee eens!

Leuk stukje al trapt het wel erg veel open deuren in. Ook wil ik nog even teruggrijpen op wat iemand boven mij zei: Arsenal van 2007/2008 was beter. Voor de echte Arsenal fan was het Arsenal van 2007/2008, helaas werd dat seizoen overschaduwd door blessures.

The invincibles leken een hoop op United van nu; een onpasseerbare verdediging met nuttige centrummiddenvelders, sterke buitenspelers en een dodelijk spitsen duo, al was het Arsenal van toen beter en toch nog sierlijker met balvirtuosen als Pires, Bergkamp en Henry. Het Arsenal van 2007/2008 was qua voetbal een team wat zijn weerga nog niet heeft gekend. Barcelona in vorm leek er op maar speelde nog lang niet zo direct als het Arsenal van toen, ook droop de klasse er bij Arsenal vanaf. Geniale spelers (toen) als Hleb, Fabregas, Rosicky en Van Persie (in iets mindere mate) werden aangevuld met precies hetgene wat zij nodig hadden; een dodelijke spits (al kwam Adebayor natuurlijk nooit in de buurt van Henry) en een geweldige Dmf. Naar mijn mening vormden zij een onverslaanbare selectie toen. Helaas dat deze selectie werkelijk geteisterd werd door blessures na de winterstop en dat er toen nooit meer iets uit is gekomen. Het jaar daarna was Rosicky nog geblesseerd volgens mij en ik dacht dat Adebayor Hleb en Flamini vetrokken (een onbegrijpelijke zet van die drie spelers trouwens)

Laten we hopen dat Wenger volgend jaar een elftal van weleer op de mat tovert (laten we niet vergeten dat Wenger de king van de aankopen is naast het opleiden van talenten) met de stabiliteit van The Invincibles en de klasse van 2007/2008 in de vorm van Fabregas.

Mooi stuk en leuk om te lezen vooral!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren