Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voormalig Premier League-spits baart opzien met klopjacht op schoonmaakster

Laatste update:

Social media vormen anno 2023 een hoeksteen van de samenleving. Topspelers als Lionel Messi, Memphis Depay en Cristiano Ronaldo, maar ook clubs uit binnen- en buitenland geven (bijna) dagelijks via Instagram, Twitter of andere internetkanalen een inkijkje in het reilen en zeilen. Bijzondere voetbalmomenten gaan bovendien razendsnel de hele planeet over. Voetbalzone zet de gekste, mooiste en opvallendste posts op social media in de rubriek VZ Social op een rijtje.

Voormalig Premier League-spits Benik Afobe heeft een beroep gedaan op zijn volgers op sociale media in de hoop de schoonmaakster te vinden die het huis van zijn moeder poetst. De vrouw, een Roemeense, zou voor 400.000 pond aan sieraden en andere spullen hebben weggenomen uit de woning. Afobe heeft daarop een klopjacht geopend en onder meer het paspoort van de schoonmaakster geopenbaard.

"Deze vrouw heeft 400.000 pond aan sieraden gestolen van mijn familie, uit het huis van mijn moeder in Elstree (in Engeland, red.). Als iemand haar kent, laat het me dan zo snel mogelijk weten! Als je iemand gaat beroven voor een half miljoen pond aan waardevolle spullen, haal dan tenminste je social media offline." Op een van de foto's is te zien dat de vrouw afkomstig is uit Roemenië.

Afobe, wiens ouders uit Congo-Kinshasa komen, speelde zijn volledige voetbalcarrière in Engeland. Hij stond onder meer onder contract bij Arsenal, Wolverhampton Wanderers en Bournemouth. De voormalig spits kwam 63 keer uit in de Premier League, waarin hij tien keer wist te scoren en vier keer als aangever fungeerde. Vier keer kwam hij uit voor de nationale ploeg van Congo-Kinshasa.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En waarom zou hij zich hiervoor moeten schamen?

16 juni 2023 om 10:07

Nou ja omdat 'een grote rijke voetballer' zo wel een hele klopjacht opent richting een 'arme roemeense schoonmaakster'. Hij heeft een vrij groot netwerk (aan voetbalfans). En voetbalfans staan natuurlijk niet direct bekend om hun nuance als ze 'de dader' vinden. Beroving als dit is toch voor de politie en doorgaans niet voor persoonlijke rechters?

16 juni 2023 om 10:11

Dan had ze maar beter moeten nadenken en niet van iemand moeten stelen.

16 juni 2023 om 10:13

Ja snap ik haha, ik zou tot nog wel in ergere staten zijn als dit bij mij zou gebeuren. Zou wel een komma staan na de 4 en de eerste 0 maar stel je voor.

16 juni 2023 om 10:24

Ja natuurlijk moet je niet stelen. Maar als jeje verplaatst in die schoonmaakster dan kan ik me best voorstellen dat je in een split second niet nadenkt maar doet. Je bent uiteindelijk ook geen schoonmaakster, omdat je financieel onafhankelijk bent en alles voor de wind gaat. Is geen excuus, maar een klopjacht voelt dat wel een beetje buiten proportioneel

16 juni 2023 om 10:34

@Westend 4 ton aan sieraden in een split second? Dat zal dan 1 a 2 heel dure stukken geweest zijn. Verder ben ik niet van mening dat iemand aan de schandpaal nagelen de way to go is, maar dat is anders wat.

16 juni 2023 om 10:35

Laten we even eerlijk zijn: 400k aan spullen is wel iets meer dan paar honderd pond om de maand mee door te komen. Dat is uberhaupt te veel aan spullen om in een split second iets te doet wat je niet moest doen.

16 juni 2023 om 10:42

Ik ken heel die schoonmaakster niet natuurlijk, misschien is het wel een doorgewinterde hardcore crimineel. Misschien heeft ze een verslaafde echtgenoot. Misschien wordt ze onder druk gezet. Misschien werd ze wel zwaar belachelijk gemaakt door de bewoners. Allemaal geen idee. Meer om aan te geven dat je helemaal niks van een situatie weet, maar als je speelt voor eigen rechter op deze manier je een behoorlijke klopjacht opzet door mensen (voetbalsupporters die hem volgen) die nou niet direct bekend staan om hun nuance.

400.000 is sowieso wel buitenproportioneel. Maar het lijkt me aan de andere kant ook erg sterk dat er 400.000 aan sieraden in huis liggen. Dat is echt heeeel veel geld (ook voor sieraden) en als je dat hebt ligt dat doorgaans wel bij de bank in een kluis

16 juni 2023 om 10:51

Wel gek. Je bent (volkomen begrijpelijk) de situatie van de schoonmaakster aan het nuanceren, maar tegelijkertijd doe je het niet bij de vrouw van wie het gestolen is?

Hoe speelt Afobe voor eigen rechter? Je kent de hele situatie niet..

16 juni 2023 om 11:00

Je weet toch meer over Afobe dan over die vrouw? Afobe, voetballer met een groot vermogen (zie 400.000 aan sieraden in huis) en netwerk (zie media aandacht en insta volgers). Eigen rechter door paspoort en gegevens te delen en oproepen tot haar opsporen. Lijkt me van zijn kant uit veel 'duidelijker' dan de motieven van die andere. Dat laatste is gewoon speculeren. Niet dat het stelen goedpraat, maar meer begrijpen waarom.

16 juni 2023 om 11:07

De situatie is dat ze 400K aan sieraden heeft gestolen. Meer hoef ik niet te weten.

Als ze geld nodig had voor bepaalde urgente zaken had ze ook alleen dat benodigde geld kunnen pakken en niet zoveel sieraden wat ze pakken kon.

16 juni 2023 om 11:11

Heel plat heb je ook gelijk dat iemand 400.000 aan sieraden heeft gestolen. Maar als je distale oorzaken wil weten is dat natuurlijk veel te kort door de bocht. Alleen maar afgaan op een directe oorzaak, daar heb je meestal niks aan.

16 juni 2023 om 11:12

arsenal890 kleine nuance. De situatie is dat hij zegt dat ze dit gestolen heeft. Wat je meer moet weten is of dit ook echt klopt.

16 juni 2023 om 11:21

Welke oorzaken rechtvaardigt dit dan? Geen enkele toch?

Dat heb ik ook in de reacties gezegd. Als, met nadruk op als, hij het zeker weet dan is het terecht. Als dat niet het geval is dan is het erg fout natuurlijk.

16 juni 2023 om 11:26

Rechtvaardigen niet, maar begrijpen wel. Ik zeg toch nergens dat het goed is dat je gaat stelen? Ik heb het alleen over het begrijpen waarom.

16 juni 2023 om 11:28

"De situatie is dat ze 400K aan sieraden heeft gestolen. Meer hoef ik niet te weten."

16 juni 2023 om 11:49

@westend: Ik begrijp alleen even niet waarom het van belang is om de achterliggende motivatie van het stelen te weten in dit specifiek geval? Wat de motivator ook mag zijn, dat is een beleidsmatige/politieke discussie. Afobe heeft daar momenteel, even plat gezegd, geen fuck aan. Zijn belang is om de gestolen spullen zo snel mogelijk terug te hebben.

Gegevens delen en oproepen tot haar opsporen is niet voor eigen rechter spelen. Dat is iets wat iedereen van ons eigenlijk kan en mag doen. Als hij zou oproepen om de schoonmaakster te straffen voor het stelen van zijn spullen, dan zou hij inderdaad voor eigen rechter spelen en hebben we een compleet andere discussie.

@ironmanutd: Dat is een heel valide punt. Ik hoop iig dat Afibe zeker is van zijn zaak, anders mag hij imo een bizar hoge schadevergoeding aan de schoonmaakster betalen.

16 juni 2023 om 11:50

Kijk arsenal980, rechtvaardigen zal het het zeker niet. Maar wellicht is die vrouw onder zware druk gezet om te stelen, omdat anders bijvoorbeeld haar kinderen wat aangedaan worden. Dat is een flinke speculatie, maar het zou zeker kunnen. In dat geval had ik het ook absoluut gedaan, ondanks dat het niet goed te praten is.

Er zijn overigens zeker wel criminele organisaties die op zo'n wijze te werk gaan (d.w.z. een persoon zoeken die de gelegenheid heeft en deze onder druk te zetten), omdat ze zo zelf minder risico lopen en het stelen makkelijker gaat.

16 juni 2023 om 11:58

@regulator het is niet voor niks dat de politie altijd enorm voorzichtig is met het op straat gooien van de gegevens van een verdachte, zelfs in ernstige moordzaken (zie bijvoorbeeld Jos B.) Waarom heeft dit slachtoffer dan het recht om zomaar iemands persoonsgegevens op straat te gooien?

Het is dus echt totale onzin dat "iedereen van ons dit eigenlijk kan en mag doen". Sterker nog, het gaat lijnrecht tegen de wetgeving in. Of die wetgeving sluitend genoeg is valt zeker over te discussiëren, maar het mág niet in ieder geval.

Daarnaast is het op straat gooien van persoonsgegevens een straf. Als iedereen weet dat je hebt gestolen, kun je bijna nergens meer aan het werk komen. Daarnaast maak je kans om elke dag uitgescholden te worden, of door een stel sukkels in elkaar geslagen te worden. Dus dit is absoluut wel een vorm van een straf, die hijzelf uitdeelt, en daarmee dus voor eigen rechter speelt.

16 juni 2023 om 12:16

Misschien heeft Afobe wel gewoon aangifte gedaan bij de politie maar gaven die het idee er verder weinig mee te doen.......

16 juni 2023 om 12:19

@elrompelineas: Ok. Hier is een simpele vraag. Welke wetgeving? Hint, als je het op de AVG of de grondwet wil gooien, kijk dan eerst op wie die wetten van toepassing zijn.

16 juni 2023 om 12:26

Moet je met je poten van andermans spullen af blijven dan gebeurd dit niet

16 juni 2023 om 13:22

@rubje dat zou eigenlijk bijna niet kunnen, gezien het tijdstip van publicatie van Afobe's bericht (2.37 PM) zit er dan hoogstens 7 uur tussen (hoewel het me zeer onwaarschijnlijk lijkt dat een schoonmaakster bij rijke mensen al om 7 uur aan de gang is, maar het zou kunnen). In die tijd geeft de politie echt niet aan of ze er wel of niet iets mee gaan doen.

@regulator het heeft weldegelijk te maken met privacybelangen (en de gevolgen van het schenden hiervan op het leven van iemand). Nogmaals, het is toch niet voor niks dat de politie ook vaak erg lang wacht met het verspreiden van beeldmateriaal van iemand, en ook met het vrijgegeven van de naam van een verdachte. Dat is ook ivm privacybelangen.
Een vrij simpele wedervraag, waarom zou de politie met zoveel voorzichtigheid te werk gaan als dat helemaal niet zou hoeven? Of is er wél een wet die dit soort acties verbiedt?

16 juni 2023 om 13:36

"arme" schoonmaakster. Iemand met 400K in bezit noem ik niet arm

16 juni 2023 om 13:37

Wauw wat ben jij een naïf mens met alle respect dit zou nooit moeten ze steekt en zal doorboor moeten boeten hoe dan ook pech voor haar

16 juni 2023 om 13:44

@westend

Hier gaat het dus mis met de wereld. We gaan nog allemaal excuses verzinnen ook voor de dief. Niks, maar dan ook niks nuanceert dit soort acties. Stelen blijft stelen en is strafbaar bij wet. Daarbij denk ik niet dat je als schoonmaakster bij een miljonair slechter uit bent dan het gemiddelde huishouden. Vind het echt schrijnend om te vernemen dat je er nog begrip voor kan opbrengen ook. Dus omdat Afobe wel netjes zijn zaakjes op orde heeft, al dan niet door talent, moeten we de schoonmaakster maar zielig vinden? Oppakken, straffen en bekeuren. Ben je er nog slechter aan toe als schoonmaakster en kom je nooit meer aan de bak. Jammer voor je. Dáár moet je maar eens over nadenken ipv je evt verslaafde man..

16 juni 2023 om 13:48

@wiezie prima kerel, dan sla ik haar morgen neer zodat ze kan boeten. Zeg je dan nog steeds "pech voor haar"?

En fysiek geweld is natuurlijk een stapje verder dan dit, maar beide manieren zijn het zelf uitdelen van een straf, terwijl de rechter daarvoor is bedoeld. En daarnaast kan deze oproep wel fysiek geweld door een hersenloze voetbalfan stimuleren, maar dat terzijde.

16 juni 2023 om 13:52

@tyuin en wat dan als een criminele bende haar kinderen vermoord als ze dit niet zou doen? Natuurlijk, dan nog mag je niet stelen, maar ik zou dat dan heel zeker wel doen. Jij niet? Ik zit dan liever zelf een paar jaartjes in de bak, dan m'n kinderen te verliezen. Of denk jij daar anders over?

Zoals je zelf aangeeft, "stelen blijft stelen en is strafbaar bij wet". Ik wil graag je laatste woord flink benadrukken. De oproep van Afobe valt absoluut niet onder de wet, en is wel een vorm van straffen. Daarom gaat deze oproep dus in tegen hetgeen je zelf zegt: "strafbaar bij wet".

En inderdaad, oppakken, straffen en bekeuren is de juiste manier. Daarbij zal de rechter dan ook eventuele verzachtende omstandigheden zoals dwang meenemen, waardoor ze een eerlijke en passende straf kan krijgen.

Echter, het publiekelijk oproepen om haar te zoeken kan ik niet terugvinden in het rijtje "oppakken, straffen en bekeuren".

16 juni 2023 om 13:59

Je let even niet op... Maar mijn reactie staat natuurlijk in context van 'waar zou hij zich voor moeten schamen'. Waarbij mijn reactie dus is: hij zet in principe een groep voetbalsupporters aan tot het opzoeken van deze mevrouw. Gezien zijn achterban kan je je daarvoor schamen.

Ik snap allemaal heel goed dat je niet moet stelen. Dat staat helemaal niet ter discussie. Het ging erom dat hij iemand zo met naam en toenaam online gooit. Zijn publiek kan daarop reageren (en daar is hij voor verantwoordelijk, net als een Beadet of Wilders die dingen roepen) als een vrijbrief voor geweld. Want zo basaal reageren veel voetbalfans nu eenmaal. Dat stukje is eigen rechter.

Voor de rest moet de politie die vrouw gewoon vervolgen voor beroving zoals het hoort.

16 juni 2023 om 14:31

@elrompelineas: Waarom ik je vraag stelde en je de hint gaf, was dat ik hoopte dat je zou opzoeken op wie en welke wet van toepassing is. De politie, als een (overheids)instantie, is aan andere wetten en regels gebonden dan een burger. Simpelweg omdat zij veel meer persoonsgegevens verwerken en de impact daarvan veel groter is dan als jij of ik bijvoorbeeld iemands foto zouden verspreiden. In dit geval gaat het wel om iemand met een groot netwerk, maar dat maakt hem nog geen gelijke aan de politie, het OM oid.

Trouwens, ik zou het wel op prijs stellen dat als je roept dat een wet wordt overtreden, je ook even aangeeft welke. Lukraak roepen dat een wet wordt overtreden, is echt onzinnig. Vooral als je tegen iemand praat die er wel degelijk verstand van heeft.

16 juni 2023 om 14:39

Maar onder welke uitzondering op de huidige privacywetten wil je dit dan schuiven Regulator? Er is niet echt sprake van "uitsluitend persoonlijke of huishoudelijke doeleinden", aangezien het doel (hopelijk) het opsporen van deze persoon is om een strafproces mogelijk te maken.

16 juni 2023 om 15:04

Dat laatste is begrijpelijk, en als iemand daarnaar vraagt en ik voldoende tijd heb wil ik die moeite zeker nemen. Echter, om dat bij elke reactie te doen kost me echt teveel tijd, die ik het niet waard vind. Als blijkt dat ik qua de betekenis van de wet ernaast zit hoop ik dat iemand dat kan aantonen, en dan geef ik dat graag toe.

Maar zoals ik zei, ik ga niet bij elk bericht waarbij de wetgeving van pas komt de betreffende wetten en artikelen geven.

De passage die ik hierboven aanhaalde komt nog uit de WBP vrees ik. De AVG en UAVG zijn helaas niet zo duidelijk als het gaat om individuen volgens mij, maar wellicht dat jij dat dan beter weet.

Maar wat ik me dan afvraag, is het volgens jou dan dus volgens de wet toegestaan om het nationaal identicifatienummer van een persoon te delen op internet?
En dan hebben we het nog niet over de stap ervoor; het verkrijgen van dit identificatienummer wat zeer waarschijnlijk niet volgens de wet is gebeurd.

16 juni 2023 om 15:48

tyuin het is precies andersom. Juist als mensen zonder enig bewijs klakkeloos iets van iemand zn social media account aan gaan nemen en iemand schuldig verklaren, en ook nog eens zelf actie gaan ondernemen of dat aanmoedigen, dan gaat het fout.
Misschien heeft de familie van de speler wel zelf het gestolen en haar ervoor op laten draaien. Misschien is hij om totaal andere redenen boos op de schoonmaakster en is dit wraak. Doe nou eens niet zo simpel.

Verder hebben we gewoon een rechtssysteem. Zelfs met al die professionals daar worden er mensen wel eens onterecht veroordeeld. Laat staan als internet warriors het gaan bepalen.
Dit vind ik de echte verharding van de maatschappij. Amerikaanse praktijken, waar mensen vinden dat alles geoorloofd is, want degene had het dan maar niet moeten doen. Vreselijk ik dacht echt dat europa verder stond, maar ben de laatste jaren hard op de feiten gedrukt.

16 juni 2023 om 19:09

Nee niet meer idd

17 juni 2023 om 00:05

@elrompelineas: Je hoeft het niet onder een uitzondering te schuiven, want dit is iets wat simpelweg niet uitgezonderd wordt. Opsporen van iemand staat gewoon iedereen vrij om te doen. Er zijn hier natuurlijk beperkingen op: schending van privacy kan strafbaar zijn, indien het (en dan heb ik het alleen over de Nederlandse wet) wederrechtelijk en stelselmatig gebeurt. Zo uit m'n hoofd art. 285 strafrecht. Een andere beperking, die hier meer rendabel is: zijn de voorwaarden van de platform waarop Afobe de foto heeft gedeeld. Twitter/fb/whatever kan in overtreding van de AVG zijn als zij deze foto niet verwijderen. Hier zitten echter ook genoeg haken en ogen aan.

Avg/uavg zijn wetgevingen die van toepassing zijn op organisaties die stelselmatig (grote) hoeveelheden persoonsgegevens verwerken. Individuele burgers of kleine organisaties hebben hier vooralsnog niets mee te maken.

17 juni 2023 om 23:47

Die uitzondering is een passage uit de wbp, die volgens mij wel voor individuen ook gold, maar in 2018 verlopen is.

Wat betreft de avg en uavg heb je volledig gelijk, en mijn excuses daarvoor. En inderdaad hebben we het hier over Nederlands recht, wat eigenlijk vreemd is, maar m'n kennis van het recht in andere landen is al helemaal dramatisch.

Maar ik heb wel nog een vraag; is het echt legaal om het "bsn" nummer van iemand te delen op internet?
Dat lijkt mij eerlijk gezegd erg vreemd, en niet de bedoeling. En daarnaast kan ik me geen legale manier voorstellen waarop deze kopie verkregen kan zijn (althans met hoe het in Nederland is). Een werkgever heeft er echt geen recht op, behalve in specifieke gevallen (zorginstellingen bijvoorbeeld dacht ik). Daarnaast mag zo'n werkgever de kopie/het bsn-nummer enkel gebruiken voor het doel wat gebruikt is om het verkrijgen van de kopie legaal te maken, en daar hoort opsporing niet bij lijkt me.

Het zou kunnen dat het Engels recht hiervan afwijkt, of dat dit voor individuen anders geldt.

16 juni 2023 om 11:58

Waar staat dat hij zich moet schamen? Zie alleen staan dat hij opzien baart…

16 juni 2023 om 12:04

Waarschijnlijk aangepast door VZ.

16 juni 2023 om 19:08

Ook al kan ik me de emotie wel voorstellen. Maar uiteindelijk houdt t wel op als je eigen rechtertje gaat spelen

Aiai, eigen rechter. Doe je dit in NL, dan kan je nog worden aangeklaagd ook vanuit die Roemeense vrouw :D. Ga dan naar de politie...

16 juni 2023 om 10:11

En toch zie ik regelmatig berichten op socials langskomen van mensen die misdaden publiceren om de daders te achterhalen. Ben het wel met je eens, als de identiteit bekend is, stap op de politie af en regel het daar. Gaat denk ik ook nog sneller.

16 juni 2023 om 10:50

Weet niet of het hier ook van toepassing is. Feit is helaas wel dat je tegenwoordig niet snel geholpen wordt door de Politie. Door de tekorten aan personeel kunnen ze niet alle aangiftes direct oppakken. Eigen rechter spelen gaat veel meer gebeuren de komende tijd. Dat is uiteraard geen goede ontwikkeling. Maar als je geen andere keuze hebt moet je soms wel zelf aan de slag gaan.

Als je haar paspoort hebt, dan ga je toch naar de politie? Hier zijn betere oplossingen voor.

16 juni 2023 om 10:14

Misschien heeft die dat ook wel gedaan? Maar daarvoor al een foto gemaakt van het paspoort en gedeeld. Meer dan terecht natuurlijk.

16 juni 2023 om 10:32

Zeker niet terecht. Dan laat je eerst de politie zijn werk doen. Als die eventueel niks doet of niks vindt, kan je dit proberen. Ik weet natuurlijk niet of hij dat inderdaad heeft gedaan.

16 juni 2023 om 10:39

Hoe langer je er mee wacht, hoe kleiner je pakkans is. Ieder weldenkend mens zou in dit geval gebruik maken van z'n netwerk. Al is het om meer informatie aan de politie te kunnen geven, zodat de zaak sneller opgelost wordt. Dat zijn netwerk beduidend groter is dan dat van ons.. tja

16 juni 2023 om 11:03

Zoals regulator al zegt. Hoe langer je wacht hoe kleiner de pakkans. De politie laat dit soort zaken vaak toch met rust omdat ze het zo druk hebben.

Die vrouw had dat eerder moeten bedenken. Meer dan terecht dat dit gebeurt.

16 juni 2023 om 11:47

Dit soort zaken waarbij de dader bekend is met paspoort en al, bij een bekend persoon, zal de politie niet zo snel met rust laten.

Het is dan ook echt niet terecht om zo via social media de hele identiteit in de openbaarheid te gooien. Sterker nog, de Roemeense mevrouw kan dit aanhalen in een eventuele strafzaak en daarmee de strafmaat gigantisch verkleinen.

16 juni 2023 om 12:22

If anything gaat ze een lagere straf krijgen door deze actie. En dat is dan wel weer terecht, maar niet wat je wil. Nee, ik snap best dat mensen dit oké vinden, maar ik heb daar toch een andere mening over. Het recht is niet voorbehouden aan individuen, maar aan een systeem dat we samen vormgeven. Daar kan je je niet zomaar buiten plaatsen, vind ik.

16 juni 2023 om 12:37

@elrompelineas: Wat is eigenlijk de grootste prioriteit als we het over diefstal hebben? Imo is het dat slachtoffers hun spullen terugkrijgen. Hoe sneller iemand gepakt wordt, hoe groter de kans dat dat gebeurt. Of ze daarna (en voor hoe lang) gestraft worden, is imo secundair. Dus als de strafmaat lager is, maar de pakkans (en teruggave) van spullen hoger is door iemands gegevens te delen: waarom niet?

Let op he. Ik heb het hier alleen over diefstal. Dus aub voorbeelden van verkrachting, moord etc: andere discussie.

16 juni 2023 om 13:04

Voor mij is de grootste prioriteit dat de verdachte gepakt wordt en een rechtvaardige straf krijgt, en daarna dat de slachtoffers gecompenseerd worden - hopelijk doordat hun spullen terugkomen maar anders door een schadeclaim oid. Deze actie die heel begrijpelijk is, gaat dus in tegen mijn eerste prioriteit, de rechtvaardige straf, omdat die voor mij altijd verbonden is aan een publiek rechtssysteem. Niet aan de grillen van het slachtoffer.

16 juni 2023 om 13:29

@regulator ik sluit me zo goed als helemaal aan bij de reactie van Leidsehood wat betreft te prioriteit. Het oppakken van de verdachte samen met het geven van een rechtvaardige straf hoort de eerste prioriteit te zijn voor de politie. Het is belangrijk dat dit binnen de kaders van de wet gebeurt, omdat anders het geven van een rechtvaardige straf niet meer mogelijk is. Dit is ook om toekomstige misdaden (door dezelfde persoon) te voorkomen.

Om in te gaan op de waarom niet vraag; een deel van de strafmaat is ook het teruggeven van de spullen, evt. vergezeld met een schadevergoeding. Echter, door deze actie kan de vrouw in kwestie flinke bezwaren aantekenen, en wellicht zelfs een contra-schadevergoeding claimen. Hiermee komt het teruggeven van de spullen/geld dus ook in gevaar.

Dat het slachtoffer het liefst zo snel mogelijk z'n spullen terugziet is natuurlijk heel logisch, maar dit is niet de juiste manier.

17 juni 2023 om 00:08

@leidsehood Elrompelineas: Wacht even.. bij het wederrechtelijk toe eigenen van iemands goederen stellen jullie als prioriteit om iemand voor een strafrecht te krijgen? Wat is volgens jullie het doel van het strafrecht?

Leuke discussie overigens. Van jullie beiden hier. Dank daarvoor, had ik vandaag echt even nodig.

17 juni 2023 om 13:38

Ja is ook een interessant onderwerp, waar je argumenten kan geven om je mening te onderbouwen maar het vaak uiteindelijk ook uitkomt bij een soort persoonlijke morele intuïtie/rechtvaardigheidsgevoel wat gewoon per persoon verschilt. Voor mij is een belangrijk doel van het strafrecht trouwens om 'wraak' te abstraheren en met een samenleving tot een algemeen geaccepteerd idee van rechtvaardigheid te komen waardoor je kaders creëert waarbinnen mensen elkaar kunnen vertrouwen zich veilig voelen (juist doordat wraak dus onpersoonlijk wordt en je totale anarchie van willekeurige oog-om-oog-tand-om-tand voorkomt).

17 juni 2023 om 23:59

Het doel van het strafrecht is wat mij betreft de eventuele misdaad vergelden, en dat op een eerlijke manier. Dit heeft als voordeel dat het (onevenredige) wraakacties overbodig maakt en voorkomt. Daarnaast zijn overige doelen natuurlijk voorkomen van herhaling, en afschrikken, maar vergelding is wat mij betreft het hoofddoel.

Het pakken om te kunnen straffen heeft dus de hoogste prioriteit in mijn ogen. Echter denk ik dat voor het pakken van de verdachte toch echt de politie is aangewezen, en dat een zelf georganiseerde klopjacht via social media niet bijdraagt aan de bevordering van de rechtsgang. Je kunt echt niet weten wat een volger doet als die de verdachte vind, en als die volger een wraakactie uithaalt, belemmert dat de rechtsgang.

Daarnaast ben ik van mening dat de openbaring van haar identiteit ook al een straf is (buiten het rechtssysteem om), en dat deze actie daarmee het recht ook belemmert. Maar dat is niet perse relevant voor het bovenstaande.

Jij ook bedankt Regulator, ik waardeer de discussie en je goed onderbouwde reacties.

Klopjacht:"2) een georganiseerde achtervolging van mensen (''ongewenste elementen''" Klopjacht is het niet, ik zou ook niet weten waarom je je daarvoor zou moeten schamen. Als iemand mijn ouders zou oplichten voor €500.000 dan zou ik ook kijken wat ik zou betekenen. Dat hij doordat hij bekender is op social media een groter bereik heeft doet daar niets aan af.

Als je echt 100% zeker bent dat zij het heeft gestolen is dit natuurlijk zeer terecht.

100% terecht als je het mij vraagt. Het is overduidelijk dat de lezers haar eerder opmerken dan dat de politie hier daadwerkelijk een zaak van maken normaal gesproken. Maar nu zal je net zien dat het om een bekend iemand gaat, dat ze deze vrouw wel snel zullen vinden. Verder ben ik van mening, heb je mensen dingen ontnomen wat niet van jou is, dan mag je best aan de schandpaal. Al helemaal als het om bijna een halve miljoen gaat.

16 juni 2023 om 12:03

De schandpaal is tegenwoordig behoorlijk anders dan vroeger.

Lang geleden kreeg je dan een dag lang eieren en tomaten tegen je hoofd. Een vreselijke vernedering natuurlijk, maar als je dan jezelf een paar jaar terugtrekt of (indien mogelijk) naar een ander dorp vertrekt, is bijna iedereen het vergeten.

Terwijl de schandpaal van sociale media geen vergeten kent. Je kunt je hele leven hier last van hebben, wat een behoorlijke straf is voor stelen.

16 juni 2023 om 12:20

Dus? Gewoon niet stelen, dan kom je ook niet aan de schandpaal?

Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Politie doet toch niks.

Hele leven last van? imo terecht, de slachtoffers houden er ook hun hele leven last van.

Ik schrik echt nogal van de reacties hier die criminelen zitten te verdedigen alsof ze zo zielig zijn.

16 juni 2023 om 12:53

Als het gaat om een klein bedrag inderdaad, maar als je een half miljoen steelt mag je best op de schandpaal de rest van je leven.

16 juni 2023 om 12:57

Vertel, hoe weet jij zeker dat deze mevrouw gestolen heeft? Omdat deze vent dat zegt op Instagram? Wat voor onderzoek heeft hij gedaan? Was het niet iemand anders? Is het niet door iemand anders in een andere lade gelegd? Zat het in een doosje dat per ongeluk is meegenomen? Was er ruzie en is dit gewoon wraak daarvoor? Is haar gezin bedreigd door criminelen en moest ze het stelen voor hen? Was het echt 400.000 of is het overdreven en stiekem veel minder? Enzovoorts enzovoorts. Je hebt geen idee, en toch heb je je conclusie al klaar. Verder, wat gaat er nu met deze vrouw gebeuren? Een trouwe fan van deze vent vind haar en slaat haar dood bijvoorbeeld, is de doodstraf terecht voor een armoedige schoonmaakster die iets gestolen heeft? Als ze uberhaupt al schuldig is. Als dit normaal zou worden, heb je enig idee hoeveel onschuldige mensen het slachtoffer gaan zijn? Want iedereen kan zomaar een persoon aanwijzen, en diegene wordt wat aangedaan, of erger. En dan, wijst opeens iemand jou aan. Ben je het er dan nog steeds mee eens?

16 juni 2023 om 13:11

En wat als ze onder dwang heeft gestolen @dsquared?

"gewoon niet stelen, dan kom je ook niet aan de schandpaal". Iedereen doet weleens iets fout in het leven. Maar waar wil je dan de grens trekken om iemand op sociale media aan de schandpaal te zetten? Of wil je graag je eigen lijstje van fouten ook op sociale media zetten zodat iedereen het kan zien?

"hele leven last van? imo terecht"; jouw mening doet er niet echt toe hierin. De rechter is er om een straf op te leggen, en daar hoort het hele leven last van hebben door openbaring van alle persoonsgegevens in het geval van stelen absoluut niet bij. Daar verandert jouw mening helemaal niks aan.

Je mag schrikken van die reacties, tot jezelf een keer ergens (onterecht) van wordt beschuldigd. Dan ben je waarschijnlijk ontzettend blij dat niet iedereen voor eigen rechter gaat spelen zonder zeer gegrond bewijs, en zonder je beweegredenen in acht te nemen.

Als hij zeker weet dat zij dit heeft gestolen vind ik dit meer dan terecht. Tijd dat dieven zich kunnen verschuilen achter privacywetgeving moet maar eens afgelopen zijn. Als je ziet hoe makkelijk bijvoorbeeld marktplaats oplichters ongestoord door kunnen gaan is dat echt schandalig. Als de politie je niet helpt dan maar eigen rechtertje spelen. Je heb geen andere keus als je je spullen terug wil.

Je moet er wel echt 100% zeker van zijn dat zij de dader is als je haar paspoort zo online gooit. Mocht dit inderdaad het geval zijn kan ik er weinig medelijden mee hebben. Ik ben helemaal klaar met mensen die denken alles maar te kunnen pakken.

Heb geen medelijden met die Roemeense schoonmaakster. Moet je maar niet stelen in het huis van een oude vrouw.

16 juni 2023 om 12:00

Mooi, kun je ons dan even inlichten over haar precieze situatie? Ik neem aan dat je die dan kent.

Het is mogelijk dat ze bedreigd is door een criminele bende, of dat haar kinderen wat aangedaan wordt als ze niet zou stelen. Heb je dan nog steeds geen medelijden, of ben je al volledig op de hoogte van haar persoonlijke situatie en haar redenen hiervoor?

16 juni 2023 om 13:15

Is inderdaad allemaal mogelijk. Heb zelf ook mindere ervaringen met Roemenen. Toch kiest ze, als het verhaal klopt, om te stelen. Dan Ken je alles wel bagataliseren. Wat vind je van de Russische soldaten die Oekraïne zijn binnen gevallen? Oprechte vraag. Zij zijn misschien ook wel bedreigd of onder druk gezet. Toch kiezen ze ervoor om een ander land binnen te vallen.

16 juni 2023 om 13:37

Rusland is Oekraïne binnengevallen op bevel van Poetin, dat is iets anders dan de individuele Russische soldaten. De Russische soldaten hebben hier niet voor gekozen. Dat sluit niet uit dat veel soldaten wel voorstander zijn van het beleid, maar dat terzijde.

Het is bij veel Russische soldaten inderdaad het geval dat ze te maken hebben gehad met dwang. In opstand komen in Rusland is niet bepaald een pretje, en min of meer zelfmoord. Daarnaast zijn de Russen al jarenlang gevoed door propaganda, waardoor velen het idee zullen hebben dat ze echt het juist doen en dat Oekraïne de schuldige is.

Ik denk dat je de Russische soldaten sowieso moet veroordelen voor eventuele oorlogsmisdaden die ze zelf hebben begaan. Daarnaast is het een goed idee om het land als geheel te straffen, door bijvoorbeeld de toekomstige productie van militair materiaal te beperken, en door de zittende regering etc. af te zetten.

Verder denk ik niet dat je elke Russische soldaat die een 10 jaar lang op moet sluiten vanwege het begaan van moord/doodslag/dood door schuld/fysiek geweld tegen Oekraïnse militairen. Let wel, militairen; in het geval van burgers is het een oorlogsmisdaad (en uiteraard kan het in sommige gevallen tegenover militairen net zo goed onder oorlogsmisdaden vallen, maar ik bedoel hier het doden/verwonden in een gevecht).

Mijn visie is voor zover ik weet ook in lijn met het gangbare oorlogsrecht, en ik ben eigenlijk benieuwd hoe jij dit ziet.

Degenen die het hier mee eens zijn, moeten zich even gaan afvragen hoe het zou zijn als iemand dit binnenkort bij hen zou doen, maar dan zonder onderzoek, terwijl je onschuldig bent en iemand anders had het gedaan. Of als iemand dit doet gewoon puur uit persoonlijke wraak terwijl je dus niks hebt gedaan. Of als diegene overdrijft wat je hebt gedaan terwijl het maar iets heel kleins was. Of als je iets gewoon per ongeluk hebt gedaan. En dat je vervolgens door een fan of volger of andere simpele ziel het ziekenhuis of het mortuarium wordt ingeslagen. Dit kan iedereen zomaar gebeuren. Ook jou. Vind je het nog steeds een goede zaak? Moet zoiets een nieuwe normaal worden?

Prima actie, mijn inziens.

Eigen rechter spelen door criminelen uit de anonimiteit te halen, helemaal goed.
Zodra iemand bewust kiest om een ander schade toe te brengen, vervallen wat mij betreft alle privacy regels om zo'n figuur op te sporen en te straffen.

Uiteraard moet dit alleen wel gebeuren als het 100% zeker is dat de betreffende persoon de dader is en daar kan het natuurlijk al wel snel fout gaan als er geen beelden of betrouwbare getuigen zijn.

Eigen rechter speler door iemand fysiek aan te pakken is in geen enkele situatie goed, maar in sommige situaties ook wel te begrijpen.

16 juni 2023 om 11:54

Op basis van wat maak je dan een verschil tussen het "vervallen van regels m.b.t. privacywetgeving" en de wetgeving rondom fysiek geweld?

De lijn hiertussen wordt toch flinterdun als je dit een goede methode vindt.

Daarnaast kan ook het online gooien van iemands paspoort die persoon nog het hele leven lang schade berokkenen, doordat iedereen de betreffende persoon met de nek aan zal kijken. Natuurlijk, dan had ze maar niet moeten stelen; maar het is ook weer geen moord.

"social media vormen anno 2023 een hoeksteen van de samenleving "

Persoonlijk vind ik het geen hoeksteen, meer een afvoerputje, in meest positieve geval een aandachtsmachine die inderdaad ook positief kan werken.
En natuurlijk maak zelfs ik er regelmatig gebruik van, dus je kan er niet meer omheen.

Ik vind het kwalijk dat iemand hier nu zonder enige vorm van rechtsbescherming wordt weggezet als een high end crimineel. Je steelt namelijk niet zomaar voor tonnen lijkt me, wie weet wordt deze vrouw uitgebuit door zware criminelen.

Speculeren kan ook de andere kant op; is er daadwerkelijk voor zoveel gestolen, of is dit een poging tot verzekeringsfraude?

Daarom niet slim om dit zo bekend te maken; zit er een groot crimineel netwerk achter haalt hij zich nog meer op de hals. Wordt de vrouw "publiekelijk gelyncht "o0p basis van dit bericht heeft hij nog meer problemen, want heksenjachten zijn weer in tegenwoordig dankzij de social media. Daar komt nog bij dat de vrouw op zich er vrij alledaags uitziet, je zult er maar op lijken.....

16 juni 2023 om 13:15

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die wel zomaar stelen. De verleiding van het jatten van een rolex van een halve ton terwijl er niemand in de buurt is, is behoorlijk groot voor de meesten (inclusief mijzelf waarschijnlijk). Maar aangezien het uitbuiten ook een scenario is, moet dat zeker overwogen worden.

Overigens is in geen geval het voor eigen rechter spelen door middel van het plaatsen van zo'n bericht te rechtvaardigen. Zeker niet als je zo'n groot publiek hebt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren