Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Volgende Nederlander kiest voor Marokko en krijgt basisdebuut van Regragui

Laatste update:

Oussama El Azzouzi heeft dinsdagavond zijn officiële interlanddebuut gemaakt bij Marokko. De 22-jarige middenvelder uit Veenendaal kreeg van bondscoach Walid Regragui de kans om in de basis te starten tegen Liberia (3-0 winst). El Azzouzi, die in clubverband uitkomt voor Bologna in de Serie A, beleefde een uitstekend debuut, zo blijkt ook uit zijn statistieken.

El Azzouzi, die afgelopen zomer nog de Afrika Cup Onder 23 won met het beloftenelftal, wist zich dinsdag met de hoofdmacht van Marokko als groepswinnaar te plaatsen voor het eindtoernooi dat in januari van start gaat. Daarvoor hoefden de Leeuwen van de Atlas minder gas te geven dan gebruikelijk.

In een groep met Zuid-Afrika, Liberia en Zimbabwe werd het laatstgenoemde land geschorst door de FIFA, waardoor Marokko maar één land achter zich moest houden voor deelname aan de Afrika Cup. Het elftal van Regragui verzamelde uiteindelijk negen punten in vier wedstrijden, acht meer dan Liberia en twee meer dan Zuid-Afrika. Laatstgenoemde neemt dus ook deel aan het eindtoernooi in Ivoorkust.

Tegen Liberia vond El Azzouzi zijn naam terug in een basiself met onder meer Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain), Nayef Aguerd (West Ham United) en Azzedine Ounahi (Olympique Marseille). PSV’er Ismael Saibari en voormalig Keuken Kampioen Divisie-smaakmaker Tarik Tissoudali deden zeventien minuten mee als invallers.

Marokko won uiteindelijk gemakkelijk van Liberia dankzij doelpunten van Amine Harit (Olympique Marseille), Ayoub El Kaabi (Olympiakos) en Amine Adli (Bayer Leverkusen). Tijdens de groepsfase van de Afrika Cup neemt Marokko het op tegen DR Congo, Tanzania en Zambia.

El Azzouzi lijkt zich na zijn debuut direct te kunnen gaan opmaken voor zijn eerste eindtoernooi met Marokko, daar hij een uitstekende indruk achterliet. 93 procent van de passes die hij gaf tegen Liberia kwamen aan, waarmee hij 2 kansen creëerde. Daarnaast won El Azzouzi liefst zeven duels.

Een basisplaats tijdens de Afrika Cup lijkt overigens wel lastig te worden voor de Veenendaler, daar hij moet concurreren met Huizenaar Sofyan Amrabat (Manchester United) bij Marokko. Zijn keuze voor de Leeuwen van de Atlas lijkt na zijn basisdebuut wel definitief vast te staan.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goh. Wat verrassend. Ik zou het trouwens als supporter helemaal niet tof vinden als bijna alle spelers uit de selectie van het nationale elftal niet geboren zijn in mijn land.

18 oktober 2023 om 08:53

Omdat? Ze zijn gewoon Marokkanen, hebben een Marokkaanse naam en spreken Marokkaans...?

18 oktober 2023 om 08:59

@martinator: nee hoor het zijn gewoon Nederlanders. Misschien zou het goed zijn als iedereen dat eens zou erkennen, inclusief die "marrokanen" zelf, dat er dan eens wat meer verbinding zou komen ipv het gedoe

18 oktober 2023 om 09:00

Uhm, Marokkaans als taal bestaat niet, je hebt Darija wat veel gesproken wordt wat een vorm van Maghreb Arabisch is, en je hebt de vele Berber talen en het Frans door de hogere kringen. Verder spreken heel veel spelers deze talen juist niet. Ziyech spreekt het niet en converseert in het Engels, Sabiri in het Engels en heel veel spelers zijn alleen een beetje bij machte om het te verstaan.

18 oktober 2023 om 09:07

Frimpong spreekt ook geen Nederlands, geen probleem toch?

18 oktober 2023 om 09:09

Frimpong is hier geboren, dat wat zijn punt was, en verstaat Nederlands wel gewoon

18 oktober 2023 om 09:29

@mangalitsa, maar ik reageer op Orgullo, die zegt dat Ziyech in het Engels converseert. Uiteindelijk spreekt Frimpong ook geen Nederlands.

18 oktober 2023 om 09:53

Ziyech is in niks een Marokkaan. Hij doet interviews in Marokko in het Engels, kan niet eens steenkolen Frans… Ik heb zelf Marokkaanse roots en als ik tegen mijn familie zeg dat Ziyech een Marokkaan is, lachen ze mij vierkant uit. Ziyech is gewoon een Hollandse jongen met Hollandse gebruiken uit het dorpje Dronten.

18 oktober 2023 om 10:33

Dat dus, Marokaanse vrienden van me zeggen ook dat zij gewoon als toeristen ipv landgenoten worden gezien wanneer ze naar Marokko gaan.

18 oktober 2023 om 11:05

Wie je bent is meer dan in welk land je geboren bent.
Ik snap best dat iemand die etnisch Berber is, in een Marokkaanse cultuur leeft rond andere Marokkanen zich als Marokkaans ziet.
Denk dat als je als blonde Nederlander in China geboren bent je jezelf ook gewoon als Nederlander ziet en dat men je zeker niet als Chinees gaan zien in China.
En daarom zie je men vaak voor hun 'echte' land kiezen. En daar is niks mis mee.

18 oktober 2023 om 14:57

Bij-zonder. We hebben het hier over derde en vierde generatie. Dat is wel ff wat anders dan een blonde gast in China. Als je als familie meerdere generaties in een ander land verblijft, wordt het wel eens tijd dat je ook met dat land bind. Wij zijn in Nederland echt enorm coulant hierin, genoeg landen waar deze keuzes en het gedrag van een bepaald % totaal niet wordt getolereerd.

18 oktober 2023 om 16:24

Zij zullen wel een binding hebben, maar misschien wel iets meer met hun land van oorsprong.
Het is gewoon niet zo dat je magisch Nederlander bent/voelt omdat je hier een lane tijd bent. Je heb Antillianen hier wonen en die zeggen ook gewoon dat ze Arubaans of Curacaos zijn. Koerden hebben niet eens een staat maar voelen zich Koerds in plaats van Irakees of Turks.
Cultuur, etniciteit en geschiedenis is gewoon belangrijk. Je kan toch niet verwachten dan iemand die Somalisch is zich net zo Hollands voelt als iemand die hier echt zijn wortels heeft?
Het is redelijk modern om te denken dat het wel kan. Vroeger en nog steeds heb je gewoon diaspora die zich veel meer verwant voelen met hun eigen mensen.

18 oktober 2023 om 08:54

Het is niet de schuld van spelers, supporters of wat dan ook. Die regelgeving is gewoon heel flexibel waardoor landen waarbij emigratie in grote getalen voorkomt, werelddelen kunnen gebruiken als een soort transfermarkt.

18 oktober 2023 om 08:54

Heb het laatst hier gevraagd, en er zijn wel 10 selectie spelers die ook echt in Marokko zijn opgegroeid!

18 oktober 2023 om 08:54

Kan je niet vergelijken. Marokkanen wonen nou eenmaal verspreid over de wereld. Snap ook niet waarom mensen daar altijd problemen van maken.Max Verstappen en vd Poel zijn ook geboren in België en toch staat heel Nederland voor ze op op de banken

18 oktober 2023 om 08:58

Zo werkt dat inderdaad FR010FRDAM, maar vaak hebben dat soort gasten een enorm selectief geheugen.

18 oktober 2023 om 09:16

Het maakt natuurlijk wel een verschil of iemand in een keer voor een land kiest, op pas de keuze voor het ouderlijk thuisland maakt als die niet goed genoeg bleek te zijn voor de andere optie. Dat is bij een aantal Marokkanen natuurlijk wel het geval geweest. En daarnaast vind ik het wel raar als een speler de jeugd van bijvoorbeeld Oranje doorloopt, als er niet de intentie is om ooit in het grote Oranje te spelen. Dan kun je die plekken net zo goed aan iemand anders geven.

Overigens lijkt het in dit geval zo dat Marokko de eerste keus is, dus dan begrijp ik de comment van Ilmeastro21 ook niet echt.

18 oktober 2023 om 09:25

Wat voor verschil maakt dat dan? Want zo’n speler heeft dus de keuze tussen of geen interland carrière of een interland carrière bij een land waar hij óók warme gevoelens voor heeft. Daar is toch niks mis mee?

Groenen bij de Oranje vrouwen is ook geboren en opgegroeid in België maar is van NL komaf en wilde voor NL uitkomen. Hadden we haar moeten weigeren?

Je nationale elftal zou een weerspiegeling van je maatschappij moeten zijn, niet een verzameling individuen die het voorrecht hadden toevallig hier geboren te zijn. Westerse maatschappijen anno 2023 zijn nou eenmaal een mengelmoes van rassen/culturen/kleuren zonder grenzen. Dat betekent dat je dus ook personen zal hebben die bij meerdere landen/culturen warme gevoelens hebben. Het is niet zo simpel als ‘gewoon kiezen waar je geboren bent’.

Kijk naar Simons. Geboren in Nederland maar opgegroeid in Spanje in een Surinaamse omgeving. Je kunt die jongen niet conformeren tot één land.

18 oktober 2023 om 09:28

@elrompelineas,
Je weet helemaal niet wat iemand zijn intentie is op het moment dat hij jong is.
Mensen ontwikkelen zich en veranderen. Waar iemand in de jeugd misschien denkt voor oranje uit te willen komen kan iemand later prima meer gevoel hebben bij het land van de vader of moeder.
En het kan inderdaad ook zo zijn dat oranje uit beeld raakt en dat ze dan een andere keuze maken. Tsja, dat snap ik ook, als voetballer gaat je marktwaarde omhoog als international en je wilt ook je kans op een eindtoernoooi vergroten.
Als spelers voor Suriname kiezen nadat oranje uit beeld raakt hoor je er ook niemand over.

18 oktober 2023 om 09:30

"een weerspiegeling van je maatschappij zijn" is natuurlijk sowieso al een complete illusie als je het over topvoetballers hebt, maar dat terzijde.

Ik spreek niet over weigeren, maar geef aan dat het een verschil kan maken. Ik kan het begrijpen dat een supporter meer binding heeft met spelers die in zijn eigen land zijn opgegroeid en dezelfde cultuur hebben, dan met spelers die totaal ergens anders zijn opgegroeid, amper dezelfde cultuur hebben, en er alleen spelen omdat ze voor een ander land niet goed genoeg waren. Het verhaal van "ook warme gevoelens hebben" is natuurlijk leuk, maar de kans is net zo groot dat ze helemaal geen warme gevoelens hebben maar wel gewoon interlands willen spelen.

Ik zeg alleen dat ik in zo'n geval het punt wel begrijp. Ik zou het ook raar vinden als Asensio voor het NL elftal gaat spelen als die bij Spanje een paar jaar niet opgeroepen zou zijn geweest aan het begin.

Het grappige is alleen dat veel mensen die reageren zoals Ilmaestro er een stuk minder moeite mee hebben als het om Frimpong bijvoorbeeld gaat, terwijl die een vergelijkbare keus maakt als El Azzouzi lijkt het. Plus dat ik vermoed dat een groot deel het stiekem zou toejuichen als Asensio voor NL uit zou komen, als die te licht bevonden was voor Spanje.

18 oktober 2023 om 09:32

@fr010frdam - Deels eens, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze dan als voetbalbond of voetbalorganisatie nog eens extra tegemoet moet komen met flexibele regels. Een dubbel paspoort is in dat opzicht al een luxe die veel voetballers/sporters niet hebben. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening.

18 oktober 2023 om 09:34

Dat eerste is inderdaad precies het probleem Fr010, dus je moet spelers ook absoluut niet gaan weigeren. Maar als je terugkijkt is het toch raar als een speler 10 jaar heeft geprofiteerd van Jong Oranje, om vervolgens een ander land te kiezen. Dan ben je gewoon spelers voor andere nationale elftallen aan het opleiden, en dat is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling.

Dat betekent niet dat er mensen geweigerd moeten worden, want de intentie is nog onduidelijk, en zal ook voor een groot deel uit gemak voortkomen, en meer een keuze van de ouders dan van het kind. Maar het is wel raar vind ik.

Een ander gevoel hebben kan trouwens zeker, maar dat is dus precies niet het scenario waar ik het over had.

18 oktober 2023 om 09:37

@sirius wat voor regels zie je voor je dan?

Je kunt moeilijk de lijn van de jeugd doortrekken, omdat iemand dan nog niet volwassen is en de keuze vaak gestuurd is door de ouders. Of doel je puur op de veranderende regels van de Fifa?

18 oktober 2023 om 09:42

@ElRompelineas ik kan niet voor iedere speler spreken die ooit de keuze heeft gemaakt door zijn of haar dubbele nationaliteit, maar ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat het aantal spelers die voor een land uitkomen zonder warme gevoelens bij dat land te hebben minimaal is.

Zou jij als supporter minder hard juichen voor Asensio dan als hij had gescoord voor Nederland? Omdat hij de taal niet spreekt of niet is opgegroeid met de Nederlandse cultuur? Of zou hij worden omarmd vanwege zijn kwaliteiten? Ik denk toch dat laatste. Supporters, vooral in het voetbal, zijn as simple as they come. Als iets ervoor zorgt dat we mee kunnen doen om de prijzen juichen we ervoor.

De een zal het ook sneller omarmen dan de ander uiteraard. Ik spreek hier uit ervaring dus ik zal er daardoor makkelijker over denken dan jij misschien, dat weet ik niet.

En je comment over ‘dat is een illusie’ vind ik wel meevallen. Denk dat er momenteel in het Nederlands elftal bijvoorbeeld alleen al een goede mix staat die de Nederlandse maatschappij mooi weerspiegelt op het internationale podium.

18 oktober 2023 om 09:49

PS: over de Jong elftallen, die discussie snap ik wel. Echter zou het ook niet wenselijk zijn om kinderen op 14-jarige leeftijd al te laten kiezen lijkt me.

Daar komt het logistieke aspect nog bij: kinderen die de keuze voor een ander land maken moeten dan ook om de zoveel maanden al gaan reizen, wat weer een impact heeft op schoolprestaties, sociaal leven etc.

Bovendien is de kans dan aanwezig dat de keuze veel meer beïnvloed zal zijn door de ouders dan door het kind zelf.

18 oktober 2023 om 09:53

In het geval dat Asensio altijd de keuze voor Spanje heeft gemaakt, en dan van zijn 18e tot 23e nooit mag spelen in het eerste van Spanje, maar alleen op de tribune mag zitten af en toe, en dan opeens besluit om toch wel binding met Nederland te hebben zou ik dat absoluut niet toejuichen inderdaad.

Als Asensio een hele sterke band heeft met de familie van z'n moeder, en graag naar NL komt, en NL zijn eerste keus is voor het interlandvoetbal verandert de zaak natuurlijk.

18 oktober 2023 om 09:58

Overigens zijn de meeste supporters inderdaad opeens heel flexibel als het een aanwinst voor hun eigen nationale elftal betreft, en dat is natuurlijk ook gewoon onzin haha.

Naja bijna per definitie staan er enkel flink rijke spelers in het nationale elftal, ook al komen ze soms uit arme gezinnen. In die zin lijkt het me dus niet echt een weerspiegeling van de maatschappij, maar dat is logischerwijs onmogelijk natuurlijk.

Tenslotte het punt met warme gevoelens, ik vraag me af hoe oprecht die warme gevoelens zijn als je eigenlijk liever bij een ander land zou spelen. Dat betekent niet dat ze helemaal afwezig zijn, want als je een tijdje met je teamgenoten samenspeelt kunnen er altijd wel warme gevoelens ontstaan, dat is logisch. Maar als je warmere gevoelens voor een bepaald land hebt, vind ik het raar dat je toch voor een ander land speelt.

18 oktober 2023 om 10:12

Er is simpelweg geen uniform antwoord mogelijk qua dubbele nationaliteit omdat het zo persoonlijk is. Het enige dat ik je uit persoonlijke ervaring kan zeggen is dat het wel degelijk mogelijk is om van twee landen evenveel te houden en dat je je in meerdere landen net zo op je plekje kan voelen.

Er zullen aspecten zijn die je van het ene land/cultuur prefereert boven het andere, maar het is geen puntensysteem. Enfin, zoals ik al zei, er is geen uniform antwoord. Uiteindelijk ben je als mens een product van je opgedane ervaringen en die zijn voor iedereen anders, al kom je uit hetzelfde gezin.

18 oktober 2023 om 10:48

Sirius. Afschaffen van dubbele paspoorten zou al heel veel discussies uit de wereld helpen en duidelijkheid scheppen toch?

18 oktober 2023 om 08:55

Als ze meer binding voelen met Marokko is dit toch de enige juiste keuze? Ik denk dat wij het in Nederland ook heel tof hadden gevonden als Marco Asensio voor Oranje had gekozen.

18 oktober 2023 om 09:00

Lekker boeiend. Als die jongens net als jij binding hebben met je land. Laat ze lekker.

18 oktober 2023 om 09:02

Wat racistisch/discriminerend zeg. Alleen omdat ze ergens anders geboren zijn, zou jij het niet fijn vinden. Wat gemeen.

Denk dat dit heel simpel werkt; zolang de spelers strijd leveren als ze het shirt van hun land dragen en beter zijn/presteren, zal iedereen met ze weglopen. En niet alleen bij Marokko, maar dat geldt voor elk nationale team.

18 oktober 2023 om 09:08

Als wij een Gosens of Asensio hadden kunnen hebben en zij trots waren geweest om voor Oranje te spelen, had iedereen daar heel blij mee geweest.

18 oktober 2023 om 09:15

Klopt wat je zegt maar langs de andere kant dubbele nationaliteit is dan niet ok meer. Je kiest of nederlander of marokkaan. Of belg of italiaan. Het is 1 van de 2 niet beide. Want dat zie je dan weer vaak in bepaalde landen zijn ze de ene voor de voordelen. En als het erop aan komt zijn ze de andere nationaliteit. Het is het 1 of het ander. Maar maak de keuze.

18 oktober 2023 om 09:19

Ik vind Asensio wel echt een heel, heel slecht voorbeeld. Dat is gewoon een Spanjaard met een Nederlandse moeder, of Matty Cash die voor Polen speelt simpelweg doordat er een ver familielid toevallig een Pool was.

Deze jongen heeft waarschijnlijk veel binding met Marokko. Nouja, prima toch? Echt heel iets anders dan Asensio. Die had ik liever niet in Oranje gezien.

18 oktober 2023 om 09:47

@tinus88, zo'n slecht voorbeeld is Asensio dan toch niet.
Wat is het verschil: Speler met Marokaanse vader, opgegroeid in Nederland, kiest voor Marokko.
Stel Asensio had veel binding met Nederland en koos voor Nederlander, Speler met Nederlandse moeder, opgegroeid in Spanje, kiest voor Nederland.

18 oktober 2023 om 09:56

De '' stel '' maakt hier het verschil. In dat geval had het een super voorbeeld geweest. Maar in realiteit is het dus niet zo. Asensio heeft enkel een Nederlandse moeder en wat familie in omgeving Amsterdam wonen. Hij spreekt de taal niet, kent de Nederlandse cultuur en gebruiken niet, krijgt geen speciaal gevoel bij vlag of volkslied, etc.

Asensio is een Spanjaard met een Nederlandse moeder. Dat is toch op geen enkele manier vergelijkbaar met deze jongen die voor Marokko kiest?

18 oktober 2023 om 09:03

Ieder z'n mening. Zou mij verdomd weinig boeien waar ze geboren zijn, zolang ze maar binding hebben met mijn land.

Alsof de persoon in kwestie er iets aan kan doen waar zijn ouders op dat moment waren. En ik zou daarnaast eerder de focus leggen op het gegeven dat mijn land niet de juiste middelen heeft of gebruikt om beter op de leiden.

In geval van Marokko is het toch ook bijzonder dat ze 38 miljoen inwoners hebben, een schathemeltje rijke koning, aangeven een voetbalgek land te zijn en dan veertien spelers te hebben die in het buitenland geboren zijn waarvan de helft uit België en Nederland wat kleine landjes zijn.

18 oktober 2023 om 09:42

@almogaver

Dat is omdat er in het verleden nauwelijks werd geïnvesteerd in jeugdopleidingen. Nu er de Mohammed VI Academie is zie je een enorme inhaalslag. Daarbij is de nationale competitie serieus in niveau gestegen waardoor die clubs nu ook investeren in de jeugd.

Enkele voorbeelden van talenten die uit de Mohammed VI Academie komen :

- Youssef En-Nesyri (sevilla)
- Nayef Aguerd (west Ham)
- Azzedine Ounahi (marseille)
- Hamza Mendyl (OH Leuven , voorheen Schalke)

En dan heb je nog een twintig tal spelers die in de Ligue 2, Spaanse 2e klasse en ander laaggeklasseerde competities spelen.

Daarnaast heb je Yassine Bounou die in de jeugd van Wydad Casablanca heeft gespeeld tot hij op zijn 16 naar Atlético Madrid ging.

Ze zijn nog lang niet naar waar ze willen toegaan, maar als je bvb het Mohammed VI academie hebt bekeken in Rabat, dat is verkozen tot één van de meest hypermoderne opleidingscentra ter wereld. Daar zullen ze de komende jaren , decennia de vruchten van plukken. Zeker als het WK in 2030 nog eens een succes wordt en Marokko definitief op de voetbalkaart wordt gezet.

18 oktober 2023 om 09:12

In Nederland hebben we toch zelfs met zijn allen Koeman gesmeekt om een speler op te roepen die niet eens Nederlands spreekt? Daarnaast was een groot deel woest toen Verdonk voor de naturalisatie van Solomon Kalou ging liggen en juichten de meesten het toe dat Douglas van Twente Nederlander zou worden. Zelfs toen even werd geopperd dat Spanjaard Asensio, puur op basis van het hebben van een Nederlandse oma, oranjespeler zou kunnen worden, stonden we hier op de banken.

18 oktober 2023 om 09:24

Nederlandse moeder was het bij Asensio toch? Dat verandert je punt wel aardig namelijk.

18 oktober 2023 om 09:30

Betreft dit soort discussies is het wellicht handig om enkel voor jezelf te spreken. Er zijn ook genoeg mensen die anders over jouw geschetste scenario's dachten en/of denken. Overigens vind ik dit soort gevallen ook alleen een probleem als ze het uit praktische overwegingen doen of de vertegenwoordigde jeugdelftallen van een ander land doorlopen.

18 oktober 2023 om 09:32

Niet eens zo heel erg, want voor Ilmaestro21 gaat het erover dat je geen speler moet willen die in een ander land geboren zijn. En Asensio is geboren en getogen in Spanje

18 oktober 2023 om 09:41

In dat geval had je Frimpong beter niet kunnen benoemen, want die is juist weer wel geboren in NL ;-)

18 oktober 2023 om 11:16

@siepie: Met z'n allen? Ik ook? Keuzes en gedrag van anderen (inclusief bondscoaches en Knvb) hoeven toch niet leidend te zijn voor iemands eigen opinie over hoe internationaal voetbal idealiter geregeld zou moeten worden? Wel moet je consistent zijn. Het kan iemand gaan om waar iemand geboren is, opgegroeid is of om dat er binding is tussen het land waar de topsport competentie is opgebouwd en de speler die uitkomt voor een nationaal elftal. Wel moet je dan consistent zijn. Bij het laatste model is het moeilijk te verkopen dat Simons in het Nederlands Elftal speelt. Daar mag je tegen zijn. Verstappen is een moeilijker geval, want die is door zijn vader in Verstappen 2.0 gevormd en dat is een Nederlander. Ook zijn er andere lastige gevallen. Wat te doen met gevallen als Messi? Dat was duidelijk een top talent in de jeugd en is door een rijke Spaanse club naar Spanje gehaald. Dan krijg je straks het scenario dat het land met alle rijke topclubs als een stofzuiger het wereldtalent op jonge leeftijd wegplukt uit armere landen en dat die armere landen die speler niet meer voor zich mag laten spelen omdat ze nauwelijks hebben bijgedragen aan de vorming van de speler. Je moet denk ik een uitzondering maken voor dit soort gevallen. Niet makkelijk allemaal als je naar de edge cases kijkt. Aan de andere kant als er geen connectie meer is tussen het land waar de competenties zijn opgebouwd en de speler die uitkomt voor een vertegenwoordigend elftal, dan wordt de competitie uitgehold en betekenisloos. Waar zitten we dan naar te kijken? De diaspora games? Trots zijn dat je kan pronken met ander mans veren (opleidingsvermogen van andere landen)? Op een gegeven punt kun je ook met z'n allen zeggen dat het gewoon een ouderwetse manier van competitie bedrijven is die niet meer van deze tijd is. Opdoeken en over gaan tot clubvoetbal volgen.

18 oktober 2023 om 13:53

Dat van verstappen is ook zever. Zijn moeder had net zoveel racetalent als zijn vader hoor.

18 oktober 2023 om 09:23

Ik ben Marokkaans en ik vind helemaal mooi. Wat nu?

18 oktober 2023 om 09:40

Ze hebben Marokkaans bloed, een Marokkaans uiterlijk, een Marokkaanse naam en zijn vaak opgevoed met de Marokkaanse cultuur en religie. Dat ze dan toevallig ergens anders ter wereld kwamen is compleet irrelevant.

18 oktober 2023 om 09:48

Munir, Attiyat Allah, Aguerd, Ezzalzouli, En-Neyseri, el Yamiq, Dari, Abqar en Ounahi. Allen geboren in Marokko. Valt wel mee met dat bijna alle spelers daar niet geboren zijn. Get your facts straight.

18 oktober 2023 om 10:15

9 v/d 23 in eigen land geboren is niet heel veel?

18 oktober 2023 om 10:19

Het gaat erom dat er werd gezegd bijna alle en dat is niet zo als je 9 hebt. Ik noemde gewoon een deel. Sterker nog het zijn er 12 met Amloud, el Kaabi en Benabid. 12 van de 23. Niet veel die in eigen land zijn geboren? Dat kon vroeger gezegd worden en sommigen zijn in dat beeld blijven hangen.

18 oktober 2023 om 10:50

Wat maakt dat nou weer uit. Er is nou eenmaal een globale samenleving. Dus mensen van verschillende landen worden geboren in andere landen. Dan heb je gewoon de vrijheid om te kiezen waar je het beste bij past. In Nederland heb je ook Max Verstappen die in België is geboren en ook opgegroeid maar toch ervoor kiest om voor Nederland uit te komen. Snap niet waarom mensen hier een probleem over maken...

18 oktober 2023 om 11:12

Nee he? Heb je naar oranje gekeken gisteren? 3 of 4 nederlanders en de reat uit suriname of curacaou…

18 oktober 2023 om 11:29

Aké, Van Dijk, Hartman, Geertruida, Simons en Dumfries stonden tegen Frankrijk in de basis. Wat vind je ervan dat zij in het nationale elftal spelen? Ze zien er niet bepaald uit als klassieke Nederlanders...

18 oktober 2023 om 12:39

@meaunetteau: niemand heeft het over het uiterlijk toch? Matig voorbeeld,alhoewel Simons wel een goed voorbeeld is aangezien die niet in Nederland is geboren en daar op zijn psv tijd na ook nooit heeft gewoond

18 oktober 2023 om 16:47

Simons is gewoon in Amsterdam geboren hoor.

18 oktober 2023 om 12:37

Gelukkig mag hij het gewoon helemaal zelf bepalen…

18 oktober 2023 om 15:04

Zo lang ze maar presteren maakt het mensen helemaal niets uit. We hebben genoeg Nederlandse spelers gehad die niet in Nederland zijn geboren en/of opgegroeid. Toen hij nog international was heb ik nooit iemand over Luuk de Jong horen roepen "ja, maar hij is geboren in Zwitserland". In de Nederlandse WK selectie van 2014 zaten 10 verschillende nationaliteiten, geboren in 4 of 5 verschillende landen, niemand over gehoord. Zelfs niet over de Guzman die alleen voor Nederland speelde omdat hij dacht dat hij zo meer kans had om iets te winnen dan zijn broer bij Canada.

En ook in andere sporten maakt het ons niets uit. Max Verstappen heeft nog nooit een dag in Nederland gewoond, zou zich volgens zijn eigen moeder tot hij een jaar of 16 was ook altijd veel meer Belg hebben gevoeld, maar koos er, mede door de invloed van zijn vader, uiteindelijk voor om onder een Nederlandse licentie te gaan rijden. Ze maakten er destijds ook geen geheim van dat dat een commerciële keuze was. Niemand die er over na denkt dat hij eigenlijk veel meer Belg is, of in ieder geval was. Hetzelfde geld voor van der Poel (heeft overigens voor hij definitief voor het wielrennen koos ook nog gevoetbald en schopte het daar tot de regionale selecties in Belgie) of Sifan Hassan.

Er lijkt me niet echt sprake van een keuze als een van de twee partijen je niet in overweging neemt. Dat is hetzelfde als zeggen dat ik een keuze heb gemaakt tussen mijn vriendin en Margot Robbie.

18 oktober 2023 om 09:05

En heb je al een keuze gemaakt?

18 oktober 2023 om 09:06

Ik ben nog altijd in dubio.

18 oktober 2023 om 10:35

Van Margot Robbie blijf je af.

18 oktober 2023 om 15:17

Dus hoe is het leven met Margot Robbie?

Niet opgeroepen voor een jong Nederland elftal ooit. Denk niet dat we hier heel treurig om moeten zijn.

Wellicht werkt het in het systeem voor Marokko maar als Nederland zijnde moeten we toch wat hogers nastreven

18 oktober 2023 om 09:53

We hebben op Amrabat na weinig spelers die cvm kunnen spelen.

Dat NL hogers moet mikken komt wel beetje vreemd over als je kijkt naar armoede bij oranje op dit moment. Heb je hem wel eens zien spelen? Hij is ook pas 22.

18 oktober 2023 om 16:51

Je kunt op veel plekken van armoe spreken bij Nederland maar met Frenkie, Reijnders, De Roon, Wieffer en Schouten in ieder geval niet op de CVM positie. 😂

18 oktober 2023 om 23:40

Ik heb hem niet zien spelen. En dat is ook niet gek want hij is geen vaste basisspeler. Dus vooralsnog mist Nederland er niks aan



Ach laat ze lekker, wel vind ik het jammer dat de uefa/fifa de regels wil versoepelen die een mogelijke overstap naar een ander land mogelijk maken, nadat je eerder al voor een bepaald land hebt gespeeld. Bovendien is het in t voetbal nog zo erg niet, als in andere sporten kijk bv naar wk-rugby daar je zie je bij alle landen spelers die nog geeneens de nationaliteit van een land hebben, maar er wel voor uitkomen. Simpelweg omdat als je een paar jaar in het land speelt je voor de sport als een vertegenwoordiger voor dat land geldt en dus voor dart land mag uitkomen.

18 oktober 2023 om 10:27

Het probleem is dat je nu een "spelers claimen" spelletje krijgt waar jonge voetballers snel een interland krijgen, en vervolgens hun hele carriere vast zitten aan een land dat ze uiteindelijk niet wil opstellen. Dat je niet zomaar heen en weer kan hoppen lijkt me logisch, maar als je 3-4 jaar niet meer opgeroepen bent, maar wel van waarde kan zijn voor je andere vaderland, dan is dat toch wel redelijk om je te laten switchen.

Dit is een talent dat lang onder de radar is gebleven. Ik vind hem persoonlijk echt een goeie speler, speelt ook wekelijks bij Bologna in de Serie A. Hij had pakweg niet misgestaan bij het Ajax van nu. Zou het ongetwijfeld beter doen dan Tahirovic.

Voor NL komt hij op dit moment sowiso te kort met Frenkie op die plek, maar bij Marokko zou hij wel een aardig duo vormen als verdedigend blok met Amrabat.

Deze jongen heeft zich toch knap ontwikkeld nadat hij uit de o21 van FC Groningen kwam. Heeft de club zich toch weer lelijk op verkeken zeg, soort Dallinga scenario. 2 zelf opgeleide spelers die nu in topcompetities spelen transfervrij laten vertrekken.

Top middenvelder, stofzuiger op het middenveld en de juiste blik naar voren. Erg fel in de duels en is een meerwaarde voor elke club in Nederland. Hier gaat het Nederlands elftal spijt van krijgen.

Keuze?
Welke keuze?
Goed genoeg voor Marokko. Bij Nederland niet in beeld.
Dat veel Marokkanen met een Nederlands paspoort geen binding met Nederland hebben en de toekomst van Nederland hen niet interesseert, is al heel lang bekend. Dat zij liever voor Marokko spelen verbaast dus niemand.
Nederland zou het paspoort ook niet zo in de uitverkoop moeten doen.

Als wereld burger mag je gewoon uitkomen voor een land die jou het meeste waardeerd.

Het is altijd zo raar dat als deze jongens en waarschijnlijk hebben ze kwaliteiten die "wij" niet zien een uitnodiging krijgen en daar dan op in gaan altijd heel veel kritiek krijgen.

Tenzij je natuurlijk een roomblanke hollander bent die voor bv Canada of Zuid Afrika uitkomt...dan vinden we het gewoon tof!

Ik krijg het idee dat als Nederland je niet nodig heeft in hun elftal..je dan ook gewoon moet stoppen met voetballen als je allochtoon bent

Heeft inderdaad een mooi basisdebuut achter de rug. Met El Azzouzi, Richardson en Ounahi zitten we voor de komende 10 jaar goed voor de cm posities.

Leuke wedstrijd gezien zeg, Hakimi was misschien wel de beste op het veld, heb dit gisteren met andere familieleden gekeken en het was echt leuk zeg, ik hoop dat Marokko de Afrika Cup wint in 2024!

Achteraf gezien is die 100K die Emmen een jaar geleden voor hem heeft ontvangen natuurlijk veel te weinig. Zijn carrière gaat ineens in een stroomversnelling bij Bologna en nu met zijn interlandcarrière!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren