Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Verdediger ‘beste Roda ooit’ hekelt bijnaam: ‘Vreselijk als ze mij zo noemen’

Laatste update:

Voetbalminnend Nederland krijgt vaak hetzelfde menu voorgeschoteld: ‘de grote drie’ en respectievelijke bijgerechten. Daarom neemt Voetbalzone dit seizoen een Kijkje in de Keuken Kampioen Divisie. Met behulp van de archieven en een zorgvuldig geselecteerde clubexpert zetten we de minder bekende Nederlandse clubs in de spotlight. Deze editie biedt een kijkje in de keuken van Roda JC, de club die in 2002 nog bijna in de halve finale van de UEFA Cup stond.

Door Kevin van Buuren

De Trots van het Zuiden hoopt dit seizoen weer een eerste stap te zetten om de glorietijden van weleer terug te halen. In een vorig leven werd het zelfs landskampioen van het Nederlands betaald voetbal, toen nog als Rapid JC. In 1954 komen de officieuze betaald voetbalbond NBVB en de KNVB tot overeenstemming over een gezamenlijke competitie met professionele voetbalclubs. Met name omdat de profclubs makkelijk spelers van de amateurclubs wegkapen. Zodoende fuseren het pas opgerichte Rapid ’54 en het uit 1910 komende Juliana samen tot Rapid Juliana Combinatie, de profclub van Kerkrade.

Aan de andere kant van de regio fuseren de overige clubs Bleijderheide met SV Kerkrade tot Roda Sport. Omdat Rapid JC in 1956 tweede wordt in de regionale 1e klasse C, achter PSV, mag het deelnemen aan de kampioenscompetitie. Een soort play-offs waar de beste regioclubs het uitvechten om kampioen van Nederland te worden. Via die competitie brengt Rapid JC de landstitel naar Kerkrade. Het zou de laatste winnaar via een kampioenscompetitie zijn. Na dit betreffende seizoen verdwijnt de opzet en krijgt de Eredivisie, zoals wij die nu kennen, vorm.

Ten gevolge van de degradatie van Rapid JC uit de nieuwe Eredivisie in 1962, fuseert Kerkrade haar clubs nog één keer. Rapid JC en Roda Sport vormen samen Roda JC, dat begint op het tweede nationale niveau. Wanneer de club in 1973 eindelijk promoveert, manifesteert het zichzelf als een stabiele Eredivisie-club, dat veertig jaar onafgebroken in die competitie zal spelen. In 2002 laat het zich zelfs zien in Europa: Roda JC uit Kerkrade bereikt bijna de kwartfinale van de UEFA Cup. De tegenstander in de achtste finale is het machtige AC Milan. Uit wint Milan met 1-0, waardoor het karwei in San Siro voor het kleine Roda onmogelijk lijkt.

Maar, Kerkrade krijgt hoop. Een voorzet met links van Nigeriaan Garba Lawal zweeft met een grote boog over iedereen heen. Achterin bij de tweede paal staat een ietwat verdwaalde Roda-verdediger. Mark Luijpers volgt de bal, lijkt net te laat, maar kan middels een dropkick toch contact maken met zijn begaafde linkervoet. Snoeihard verdwijnt de bal onderkant lat over de lijn. Roda staat 1-0 voor, in San Siro. “We dachten vanaf het begin dat er iets te halen viel. Zij zetten weinig druk en lieten ons voetballen”, vertelt de oud-verdediger nu tegenover Voetbalzone.

Uiteindelijk wint Milan, na verlenging, de strafschoppenserie. Luijpers is een van de mannen die faalde, juist toen Milan na twee opeenvolgende missers verslagen leek. “Linkspoot Tom Soetaers nam ‘m voor mij. Hij schoot diagonaal, maar de keeper pakte de bal”, zegt Luijpers. “Dan begint het mentale spelletje. Ik, ook een linkspoot, schoot altijd diagonaal op trainingen, maar dacht: Abbiati zal nu wel vertrouwen hebben in die hoek. Ik koos de andere hoek, maar hij pakte ‘m opnieuw. Dat moment heb ik nog wel eens in mijn hoofd afgespeeld, ja.” Uiteindelijk mist ook Eric van der Luer, waardoor Roda uit het toernooi ligt.

De herinnering aan een sterke prestatie blijft, in een wedstrijd die met enige ophef begon. Nol Hendriks zou kritiek hebben geuit op trainer Georges Leekens, die niet aanvallend genoeg speelde. De textielhandelaar raakt in de jaren tachtig betrokken bij de club, wordt bekend als ‘suikeroom’ en laat dan ook graag zijn mening horen. “Maar, Nol had het beste voor met Roda”, benadrukt Luijpers. “Hij en Theo Pickée waren een twee-eenheid. Nol kon wel eens dingen zeggen en Theo hield hem rustig. Waar zij juist voor zorgden, was een familiegevoel bij de club. Zij zaten er niet om zelf beter te worden, maar wilden de club groter maken.”

En dat lukt. Luijpers is niet alleen bekend van zijn wondergoal. Hij speelt 376 Eredivisie-wedstrijden, verdeeld over zestien seizoenen bij Roda. De linkspoot neemt deel aan drie bekerfinales (in 1992, 1997 en 2000) en wint tijdens de laatste twee edities de enige twee nationale bekers van Roda. Echter verbleken die jaren én het UEFA Cup-avontuur nog bij ‘het beste Roda ooit’, waar Luijpers deel van uitmaakt. Roda eindigt het seizoen 1994/95 als tweede. Alleen het Ajax van Louis van Gaal, dat hetzelfde seizoen ook de Champions League wint, blijkt beter in Nederland.

“Dat jaar klopte alles. Het ging vanzelf”, herinnert Luijpers zich. “We hadden goede trainers met Huub Stevens en Eddy Achterberg. Huub was heel streng, maar ook heel menselijk. Dat vergeet men nog wel eens. Achterberg haalde spelers uit de put waar Huub ze in had gestopt. Het was een heel goed duo.” Vooral de saamhorigheid maakte Roda sterk. “Net voor het seizoen begon kwam Raymond Atteveld erbij. Hij was de sleutel, als stofzuiger voor de driemansverdediging: Ik, Johan de Kok en Ger Senden. Tijjani Babangida rechtsbuiten. Maurice Graef in de spits. Op het middenveld Barry van Galen, die ik de beste speler van Roda ooit vind. Fantastische voetballer. We hebben nog steeds een Whatsapp-groep. De klik was heel groot. We gingen voor elkaar door het vuur en iedere keer dat we het veld opstapten, wisten we dat we gingen winnen.” Uiteindelijk eindigt Roda met 54 punten, 7 minder dan Ajax. "Normaal gesproken werd je daarmee kampioen", denkt Luijpers hardop.

Daarmee was Roda niet alleen een stabiele Eredivisie-club, het was bij vlagen een ware topclub in Nederland. Veertig jaar lang degradeert Roda niet. Totdat de ploeg het seizoen 2013/14 onderaan eindigt. Met een derde plaats in de volgende jaargang promoveert het direct weer, maar Roda is niet meer hetzelfde. Na drie jaar worstelen in de Eredivisie, slaat het noodlot opnieuw toe. Hierna volgen zelfs een dertiende en zeventiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik weet na de eerste degradatie dat het bovenin rommelig was. Tijdens het seizoen al. Trainers moesten zich bezighouden met randzaken”, vertelt Luijpers. “Als het rommelig is bovenin, dan krijg je dat op het veld ook niet in orde.”

Dat verval begon eerder al, toen Roda in 2002 het Stadion Kaalheide verliet voor het Parkstad Limburg Stadion. Kaalheide werd in 1952 geopend. Voor het opschonen van de bouwplaats werden ex-leden van de NSB ingezet, die daarna terug hun cel in moesten. Op het hoogtepunt paste er 25.000 mensen in Kaalheide. Vanwege veiligheidseisen werd dit vanaf 1989 teruggebracht naar 14.000. “Kaalheide zag er niet uit, maar de sfeer was supergaaf”, vertelt Luijpers, die in beide stadions speelde. "Vooral de onoverdekte staantribune, waar de fanatieke supporters zaten. Het was een bijzondere sfeer, alles was zo verbonden. Na afloop van wedstrijden liepen we in polonaise naar de kantine toe, naar de fans.” Toen het nieuwe stadion kwam, verdween die verbinding. “Er kwam afstand. Dat was destijds niet goed voor de club, om dat te splitsen.”

Nu speelt Roda in het hypermoderne Parkstad Limburg Stadion. Dat biedt plaats aan net geen 20.000 mensen. Een stadion dat thuishoort in de hoogste divisie, echter wil Roda zich eerst weer focussen op de saamhorigheid. “De laatste jaren was Roda zichzelf niet meer. Maar gewoon een club. We willen weer verbinding met de fans. Zij maakten bijvoorbeeld ook de kunstmatige mijnschacht die dient als spelerstunnel. En de bioscoopzaal." Die mijnschacht moet de club herinneren aan waar het om gaat: gezamenlijk hard werken. Daar komt ook de bijnaam de Koempels vandaan, genoemd naar de oude mijnwerkers in de Oostelijke Mijnstreek. Al is niet iedereen daar fan van. “Verschrikkelijk als iemand mij zo noemt”, geef Luijpers aan. “Voetbal is het mooiste beroep ter wereld. Ze moeten hard trainen, maar mogen volgens mij nooit vergeleken worden met echte mijnwerkers. Wat die hebben moeten doorstaan, is onbeschrijflijk.”

Roda moet vooral als club de rust bewaren, wat nu steeds beter lukt. “We hebben een goede groep. Die beseffen dat ze vorig jaar vijftiende zijn geworden. Er zit geen verkeerde jongen bij. Je weet nooit wat er gebeurt, want de puzzel moet ook in elkaar vallen. Maar wij bekijken het wedstrijd voor wedstrijd, dan kunnen we mooi eindigen”, besluit de oud-verdediger, die tegenwoordig fungeert als assistent-trainer van hoofdcoach Bas Sibum. Met de nuchterheid, zonder ambitieuze voorspellingen gaat Roda op jacht naar status- en eerherstel. Ook de suggestieve zin ‘Aan het eind van dit seizoen, is Roda…’, wordt met die mentaliteit afgemaakt door Luijpers: “… nog steeds Roda.”

'Het beste Roda ooit', voorafgaand aan het seizoen waarop ze die naam zullen verdienen.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi artikel, roda was toen echt goed, en ons psv had het altijd lastig tegen roda.
Kan me het duel tegen eg grote Milan goed herinnering, knappe prestatie wat roda neerzetten in het 2 Luik met ac milan.
Dat waren nog echte voetbal wedstrijden, toch iets wat ik in deze moderne tijd mist.
Ik begin oud te worden 😂

Mooi stuk! Helaas ben ik als Roda-fan net te laat ingestroomd om deze gloriejaren mee te maken. Zo'n twee jaar na de legendarische wedstrijd tegen AC Milan had ik als klein jongetje mijn eerste seizoenkaart en sindsdien is het helaas bijna alleen maar bergafwaarts gegaan, haha. Ik heb wel van mijn pa veel mooie verhalen gehoord over het team met o.a. Luijpers, Vrede, Babangida, van der Luer en Atteveld en de onverzettelijkheid onder leiding van Huub Stevens. Uiteraard ook over eerdere generaties met Nanninga, Vermeulen en de vandaag overleden Jan Jongbloed.

Ook mooi dat er met Luijpers weer een echte clubman in de technische staf zit. Samen met Sibum als talentvolle jonge trainer hebben ze Roda weer aan de praat gekregen na een erbarmelijk slecht seizoen. Als er ook maar een klein beetje van de mentaliteit en teamspirit van het elftal van Luijpers in de groep zit, gaat het wel goedkomen dit seizoen.

1 september 2023 om 00:57

Ah, dus jij bent de reden waarom ze zo afgegleden zijn! Nee zonder gekheid, Roda was echt een taaie tegenstander voor elke topclub en al zeker voor Feyenoord. Je wist dat je de uitwedstrijd tegen Roda niet of nauwelijks ging winnen. Was ook een tijd echt een heel herkenbaar team. Weinig transfers, veel dezelfde namen. Ook echte clubmannen. Dat is in mijn optiek ook een van de dingen die je tegenwoordig bij Roda (maar ook bij andere clubs in de KKD en de Eredivisie) niet meer ziet. Hopelijk komen ze snel weer terug. Clubs als Roda, maar ook Willem II, Groningen, de Graafschap en ADO den Haag zie ik heel graag terug in de Eredivisie.

7 september 2023 om 21:32

Wat mis ik die clubs in de Eredivisie. En vergeet NAC ook niet! Die clubs definiëren voor een groot gedeelte mijn jeugd qua Eredivisievoetbal

8 september 2023 om 10:45

Tja Roda. Altijd een beetje een lelijke club gevonden met shirts en het logo van een amateur vereniging. Desondanks hebben ze leuke spelers en seizoenen gehad, maar ik mis ze geen moment. Vind Fortuna en MVV persoonlijk leukere clubs uit Limburg, maar dat is uiteraard subjectief. Nac, Willem 2, Ado en Groningen zie ik echter wel graag weer in de ED.

1 september 2023 om 02:07

Mooie bijdrage op dit artikel. Succes dit seizoen! Hoop jullie weer in de eredivisie te zien! Ik moet altijd denken aan Pa Modou Kah en Arouna Kone als ik aan Roda denk

1 september 2023 om 03:12

Ik moet ook altijd aan Konã© denken bij Roda, met zijn mooie blonde coup. Mooie club dat Roda.

7 september 2023 om 23:39

Haha ik weet nog dat de stadion speaker voor de wedstrijd aankondigde dat een van de grootste talenten van Afrika(Arouna Koné) getekend had en hij er de week erna bij zou zijn. De helft van het stadion was sceptisch, de andere helft helemaal hyped. Was ook wel echt een geweldenaar uiteindelijk, vooral voor Roda begrippen.

1 september 2023 om 09:55

@meliora: Oh wow, dan ben je gewoon een echte fan!

Zelf kwam ik eind jaren 70 voor het eerst op Kaalheide, inderdaad de generatie met Dick Naninga. Die had destijds nog een bloemenzaak in Kerkrade. Destijds mijn held, maar helaas is het niet best met hem afgelopen. Hoewel ik geen Limburger ben, heeft Roda toch altijd een speciaal plekje. Vind het ook wel een soort van cult club, het was altijd een hecht collectief die voor de duvel niet bang waren.

Laatste jaren kijk ik nog slechts met een schuin oog naar de verrichtingen van de club. Het doet me wel deugd dat ze het momenteel een beetje op de rit lijken te hebben. Al ben ik gezien de laatste twee decennia wel een beetje sceptisch geworden dus ik juich nog niet te vroeg

Heb de 1e promotie meegemaakt, de degradatie door het falen van het bestuur en de vele fouten en geseponeerde rode kaarten van de knvb,leek wel opzet.
Op kaalheide was het gezellig,de poorten gingen open na de pauze,mooie europeese wedstrijden gezien. PSL is mooi maar Kil. Roda was een angstgegner voor iedereen, die tijd moet weer terugkomen,wellicht een rijke sjeik?

Heerlijk om weer terug te lezen. Dit team heeft er voor gezorgd dat ik altijd een zwak voor de koempels heb. Vond kaalheide ook iets lelijk magisch hebben. Je speelde zo graag daar liever niet en dan ging Roda daar vaak volle bak energie geven. Mooi hoor, harde werkers daar ook in die regio. Kom er graag

Sorry ik rjc fan al vanaf 1972
Maar het beste voetbal en het beste team dat was onder Bert Jacobs.
Met Dick(Dickie)Nanninga in de spits
Met Pierre Vermeulen op de vleugel samen met Gerard van der lem,
En vergeet niet bijvoorbeeld theo de jong,Adrie Koster en ga maar verder dat was rjc.
En vergeet hellemaal niet wie stond namens ons Rjc in de goal in de wkfinale 78 Jan Jongbloed en voor Nederland scoorde onze Dick Nanninga waar heel Argentinië Bang voor was.
Dus wat mij betreft is er maar echt Rjc das was tussen 1974-1982 met Bert Jacobs Als trainer en vergeet niet de top verzorger en masseur Norbert Keulen niet.

Mooi stuk met veel historie. Het jaar dat ze 2e werden was mijn eerste jaar dat ik voetbal volgde en als je dan in de buurt woont dan word je vanzelf fan. Kaalheide was geweldig, hing idd altijd een goede sfeer, al was het zonder sintelbaan waarschijnlijk nog beter geweest, het maakte niemand een hol uit dat je op een meegebracht kussentje zat op de stenen tribune.

Tegen AC Milan thuis was het eigenlijk redelijk kansloos maar in San Siro was echt een grote kans om door te stoten naar de kwartfinale. Eigenlijk had Roda daar al niet moeten komen want de ronde ervoor werd een omhaal van Lawal, die via de lat voor de lijn wegstuitte, toch als doelpunt gegeven, die wedstrijd was ook wel een heel mooi sfeertje in het PL stadion.

Blijft spijtig dat Roda zo ver is weg gezakt, er was geen club uit de top die graag naar Kerkrade kwam want vaak werden er punten verspeeld, helaas verloren ze dan de week erna weer van de nummer 15 waardoor ze nooit echt meer in de top meededen. Hopelijk kunnen we ooit die oude tijden weer herleven!

Mooie traditieclub, met een mooie verleden qua roots en historie. Wat zie ik ze graag weer terug in de Eredivisie samen met NAC, Groningen, Willem 2, ADO en de Graafschap. De Eredivisie vind ik nu toch wel vrij treurig qua line-up. Weinig grote namen buiten de top 5

8 september 2023 om 11:07

Ja, vroeger was spelen tegen Roda toch wel lastig. Was oprecht een subtopper te noemen, deed eigenlijk altijd wel mee in het linkerrijtje. Beetje kapot gegaan door slechte investeringen en overnames.

Ik snap jouw sentiment: NAC, Willem 2, Groningen was vaste prik, De Graafschap en ADO was toch wat meer erin en weer eruit. Het is een beetje hoe ver je terug wil in de tijd. In de jaren 80 en 90 waren ook clubs als Dordrecht (ds'79), Den Bosch en MVV regelmatig in de eredivisie te vinden.

Heracles was een vaste eerste divisie gast. Clubs die op het punt van degraderen stonden werden vaak toegezonden met "succes, tegen Heracles!"

Tijden veranderen. Roda is qua naam, maar ook qua stadion een eredivisie waardige club. Nu de rest nog.

Jammer dat de club zover gezakt is .. Hadden altijd wel een leuk elftal en clubs als Ajax en psv hadden het er vaak moeilijk. En Barry van galen .. dat was echt een geweldenaar .. ook bij az niet normaal goed

Barry van Galen beste speler van Roda ooit?
Dat is in mijn ogen Dick Nanninga met afstand.
Daarnaast denk ik dat spelers als Danilo, Ooijer, Babangida, (en keepers Jongbloed en Hesp) niet onderdoen voor van Galen. Goede speler hoor, maar niet de beste vind ik.

Roda JC, jammer dat de club zover is afgegleden, ofschoon ik dit seizoen ondanks het prille begin, meer van Roda verwacht dan vorig jaar, toen het team in staat was om een mooie voorsprong te verknallen , met regelmaat!
Dat scheelt zomaar 10 tot 15 punten, als dit niet gebeurt, ik ben benieuwd komende weken.
En ook een mooi stukje geschiedenis, van de club(s) in dit artikel.

Fijn stuk, dank jullie wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren