Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Lof voor Ajax-aankoop: ‘Wil hem eigenlijk niet met Frenkie vergelijken, maar...’

Laatste update:

Ajax zorgde op Deadline Day voor een verrassing door Sivert Mannsverk voor minimaal zes miljoen euro over te nemen van Molde FK. Voetbalzone sprak met Shayne Pattynama, die drie jaar in de jeugdopleiding van de Amsterdammers speelde en Mannsverk de afgelopen seizoenen regelmatig trof met zijn Noorse club Viking FK. Met het contracteren van de defensieve middenvelder heeft Ajax volgens Pattynama ‘het grootste Noorse talent sinds lange tijd’ in huis gehaald.

Door Jordi Tomasowa

Je hebt zelf vier keer tegen Mannsverk gespeeld. Viel hij je toen ook in positieve zin op?
“Jazeker, tijdens de besprekingen voorafgaand aan de duels met Molde FK werd hij ook uitgelicht door de trainer. Ik wist sowieso al dat het een groot talent was. Bij ons in de kleedkamer hebben we het ook met Noorse ploeggenoten gehad over zijn transfer naar Ajax.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Mannsverk maakte op Deadline Day de overstap van Molde FK naar Ajax.

Wat zijn in jouw ogen Mannsverks sterkste kwaliteiten?
“Hij is heel comfortabel aan de bal, heeft een goed inzicht en een goede pass. Hij is ook niet bang om bij zijn tegenstanders weg te draaien en kan goed met de bal aan zijn voet versnellen. Mannsverk is nog heel jong, maar heeft al best veel ervaring. Op zijn zeventiende of achttiende maakte hij een transfer naar Molde. Hij wordt gezien als het grootste talent in Noorwegen sinds lange tijd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had verwacht dat hij naar Ajax zou gaan. Ik had altijd wel zoiets van: wanneer gaat hij een transfer maken naar een grotere club, want het was wel duidelijk dat hij een mooie toekomst voor zich had.”

Heeft Mannsverk ook nog punten waarin hij zich volgens jou kan verbeteren?
“Hij weet redelijk vaak ballen te onderscheppen op het middenveld, maar ik las laatst dat hij veel overtredingen maakt en regelmatig gele kaarten pakt (22 in 87 duels, red.). Dat is mezelf eerlijk gezegd niet echt opgevallen toen ik tegen hem speelde.”

Voormalig Ajacied André Bergdølmo noemde Mannsverk onlangs de beste speler van Noorwegen, kun jij je daarin vinden?
“Hij behoorde zeker tot een van de betere spelers van Noorwegen. Ik zou niet zeggen dat hij dé beste speler van de Noorse competitie was, maar hij behoorde absoluut tot de beste middenvelders. Als je hem zag spelen, dan was hij op 21-jarige leeftijd een van de dragende spelers van Molde FK. Het seizoen loopt hier van januari tot december. Dit jaar en de afgelopen twee seizoenen was hij een onbetwiste basisspeler. In de play-offs van de Champions League maakte hij recent ook een goede indruk tegen Galatasaray.”

De stap van Molde FK naar Ajax lijkt vrij groot. Zie jij Mannsverk desondanks slagen bij Ajax?
“Het is iemand die heel veel potentie heeft. Het zou mooi zijn als hij zijn sterke ontwikkeling bij Ajax door kan trekken. Het is daar nu natuurlijk wel een beetje een chaos. Het wordt misschien niet heel makkelijk voor hem om zichzelf daar te manifesteren, maar wellicht pakt het juist wel goed uit en laat hij gelijk zien wat hij in huis heeft. Ik weet honderd procent zeker dat hij het talent heeft om bij Ajax te kunnen slagen. Ik sprak enkele ploeggenoten van mij en die zeiden dat het echt een hele goede en slimme zet van Ajax is, want hij is jong en aan de bal een hele goede speler. De Noorse jongens uit mijn ploeg vonden het ook apart dat hij nog best lang bij Molde speelde.”

‘Ik heb bij Ajax blessures gefaket, omdat ik bang was voor het geschreeuw’

Voetbalzone sprak eerder met Pattynama over zijn avontuur in Noorwegen en jeugdjaren bij Ajax.Lees artikel

Zijn er gearriveerde spelers waar je Mannsverk mee zou kunnen vergelijken?
“Dat vind ik lastig. Ik heb natuurlijk vaak tegen hem gespeeld, laatst heb ik ook wat wedstrijdbeelden van hem tegen andere ploegen op YouTube bekeken. Ik wil de vergelijking met Frenkie de Jong eigenlijk niet maken, maar soms zie je Mannsverk over het veld dribbelen en makkelijk wegdraaien…”

Je had het net al over ‘chaos bij Ajax’. De club heeft deze zomer een totale metamorfose ondergaan. Belangrijke spelers werden verkocht, terwijl er in totaal twaalf aankopen werden gedaan. Sven Mislintat koos ervoor om veel - voor het grote publiek - onbekende spelers te contracteren. Hoe kijk jij aan tegen de koers die nu gevaren wordt?
“Daar verbaas ik me best wel over. Enkele ploeggenoten vragen mij er ook naar, want Ajax is natuurlijk een grote club die zij ook volgen. Zij zagen ook dat Ajax een tweede keeper uit de Bundesliga (Diant Ramaj, red.) en een verdediger uit de 2. Bundesliga (Jakov Medic, red.) hebben gehaald. De dingen die ik nu zie gebeuren vind ik niet echt iets voor Ajax, eerlijk gezegd. Ik hoop natuurlijk voor ze dat deze transfers goed uitpakken, maar ze hebben weer meer dan honderd miljoen euro uitgegeven. Vorig seizoen was dat ook het geval en vielen er meerdere aanwinsten erg tegen.”

AZ kwalificeerde zich vorige week donderdag met de nodige moeite voor de groepsfase van de Conference League door SK Brann te verslaan. Kwam het voor jou als een verrassing dat AZ zoveel moeite had met een Noorse promovendus?
“Ja en nee. Meerdere Noorse clubs zijn zich aan het profileren in Europa. Een paar seizoenen geleden kwam FK Bodø/Glimt tot de kwartfinale van de Conference League en werd AS Roma met 6-1 verslagen. Ik kwam met Viking vorig seizoen ook tot de play-offs van Conference League. We wonnen van Sparta Praag en verloren toen van Steaua Boekarest. Noorse clubs zijn heel inventief en het niveau van de competitie gaat elk jaar omhoog. Ik dacht ook wel dat AZ iets makkelijker zou winnen, maar zowel thuis als uit hadden ze het lastig met Brann. Ik heb dit seizoen al twee keer tegen Brann gespeeld en het is een ploeg die je niet moet onderschatten.”

Tot slot: jij zit zelf bijna tweeënhalf jaar bij Viking FK. Je beschikt nog over een contract tot en met december 2023. Heb je nog overwogen om deze zomer een transfer te maken?
“Voor mijn gevoel zit ik nu echt in een goede positie. Ik moet mijn kaarten goed spelen. Als ploeg draaien we ook goed. We staan gedeeld aan kop met Bodø/Glimt met nog tien speelrondes te gaan. Natuurlijk was ik er me van bewust dat er deze zomer wat kon gebeuren. Er waren clubs die een bod op me hadden uitgebracht, maar Viking wilde me koste wat kost niet laten gaan. De club heeft me ook een nieuw contractaanbod gedaan. Voor mij was het zeker geen probleem om te blijven. Zoals gezegd staan we gedeeld bovenaan en ik speel alles. Als ik op deze voet doorga, weet ik zeker dat me mooie dingen te wachten staan.”

Debuteren tegen wereldkampioen Argentinië: ‘M’n Instagram slaat helemaal op hol’

Pattynama debuteerde afgelopen zomer voor Indonesië, waarmee een droom in vervulling ging.Lees artikel

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Veelbelovend. Net als zijn compilaties. Maar de praktijk zou het uitwijzen. Kunnen wel een goede voetballende 6 gebruiken.

8 september 2023 om 10:13

Precies, eerst even afwachten. En dan is het nog afhankelijk wie hij om zich heen heeft spelen. Maar een soort nieuwe Frenkie: niks mis mee!

10 september 2023 om 09:59

Nieuwe Frenkie zal wel meevallen, maar fijn om een goede optie op het middenveld er bij te hebben.

8 september 2023 om 15:03

Schijnt een groot talent te zijn. Ik ken hem niet. Hopelijk een goeie voor Ajax.

8 september 2023 om 16:19

Wat een parels hebben ze daar toch. Elk jaar komt er wel eentje die de nieuwe de Ligt of in dit geval de nieuwe de Jong is. Alleen zet het zich nooit door.

8 september 2023 om 16:30

Dit is echt een topper!

9 september 2023 om 18:55

Wie was afgelopen jaar dan de nieuwe de ligt en de nieuwe de jong? En het jaar ervoor.

Die kan je niet noemen want die bewoording is nooit gebruikt voor de huidige talenten.

10 september 2023 om 09:09

Als ik de wedstrijd tegen Fortuna analiseer kun je ook vooral een verdedigende 6 gebruiken. Er waren toen wel hele grote gaten op het middenveld

'Grootste Noorse talent sinds lange tijd.' Inderdaad Haaland en Odegaard zitten op tennis

8 september 2023 om 10:00

Ja want je blijft tot je 23e een talent? Haaland heeft al de treble op zak..

8 september 2023 om 10:06

Haha, je kon erop wachten tot iemand deze opmerking ging maken natuurlijk.

Denk dat Ajacieden er best mee kunnen leven als hij nét onder het niveau Haaland en/of Odegaard komt!

8 september 2023 om 10:10

Ook dan slaat het laatste deel van de zin nergens op.

8 september 2023 om 10:10

@vinnie, want sinds lange tijd betekent in het voetbal sinds vorige week? Deze poster heeft gewoon gelijk, grootste talent sinds lange tijd slaat nergens op. Zelfs als ie beter is dan je beste verwachting is het nog Steeds niet waar. Hoop wel dat we dit Noorse team een x op een toernooi gaan zien.

8 september 2023 om 10:14

Bedoelt hij niet gewoon op de Noorse velden? Haaland en Odegaard zijn best vroeg naar het buitenland gegaan.

8 september 2023 om 10:39

Je hebt ook nog Nusa van Brugge die vrij aardig kan ballen. Vind dit een gewaagde uitspraak. Hoop uiteraard op het beste, maar met Odegaard, Haaland en Nusa zijn er echt wel 3 mega talenten doorgekomen vrij recent. Odegaard kan je wellicht even geleden noemen daar hij op zijn 15e al doorbrak. Desondanks vind ik dit wat overdreven..

8 september 2023 om 10:17

Of een groter talent dan haaland en odegaard. 😜
Ik teken ervoor!

8 september 2023 om 17:57

Prima, zolang dat hij er bij jullie dan maar niks meedoet 😉

8 september 2023 om 12:57

Tja, zijn natuurlijk wel spelers die al langere tijd doorgebroken zijn en in die zin wel al even talent af zijn. Valt me vooral op dat het dan het grootste Noorse talent is volgens hem, maar tegelijkertijd niet per se één van de betere spelers in de competitie. Zullen zien.
Op zich fijn dat het een heel goed voetballende speler is met een zelfde soort profiel als een Frenkie (niet zelfde kwaliteit waarschijnlijk, maar dat claimt hij ook niet).

8 september 2023 om 18:50

Jij weet de definitie van talent niet he? Haaland en Odegaard zijn toch al lang geen talenten meer? Enige andere grote Noorse talent is Nusa van Brugge.

8 september 2023 om 19:22

Tis natuurlijk alweer een aardig tijdje geleden dat Haaland en Odegaard als grote talenten uit Noorwegen werden gehaald.

9 september 2023 om 12:54

Waarschijnlijk die in Noorwegen speelt, dat blijkt ook duidelijk uit het in interview aangezien het beste middenvelder en speler van de competitie betreft..

Toch wel opvallend. Hij is door de scouting van Feyenoord namelijk te licht bevonden.

8 september 2023 om 10:14

Gelukkig is de scouting van Feyenoord natuurlijk geen alwetende instantie. Het kan best zijn dat deze jongen uiteindelijk toch beter blijkt dan Zerrouki hoor, ookal koos Feyenoord voor laatstgenoemde.

8 september 2023 om 10:23

Waar haal je die informatie vandaan?
Hij was de backup voor Zerrouki. Nergens is gezegd dat hij te licht bevonden is

8 september 2023 om 10:27

Ja maar aangezien Zerrouki 2 transferperiodes mislukte, waren ze echt wel voor Manssverk gegaan als zij hem een goed alternatief hadden gevonden. Hij stond toen in ieder geval wel vol in de belangstelling van Feyenoord, maar op de een of andere manier pakten ze niet door. In ieder geval wachtten ze liever anderhalf jaar op Zerrouki dan dat ze Mannsverk haalden

8 september 2023 om 10:41

Niet geheel waar. Feyenoord wilde Zerrouki erg graag en dit zou deze zomer ook lukken. Dus hebben ze afgezien van Mannsverk. Waar je vandaan haalt dat hij te licht is bevonden is mij een raadsel, ze waren namelijk al lang mondeling akkoord met Twente en Zerrouki terwijl ze afgelopen jaar nog met Kokcu, Wieffer en Timber goed bezet waren.

8 september 2023 om 10:46

Ja je kan hem naar beneden praten hoor maar iedereen ziet wel waarom je dat doet 😂

Feyenoord wilde Zerrouki gewoon heel graag en die stond op 1. Zegt niets over dat ze deze jongen niet goed genoeg vonden. Maar ik begrijp dat als ajax hem haalt en er alleen positieve verhalen zijn dat je het dan naar beneden probeert te praten. Dat doen wij ook wel eens ;-)

8 september 2023 om 16:09

De reden dat Feyenoord definitief ging voor Zerrouki is omdat Slot hem koste wat het kost wou. De meeste feyenoord fans hadden liever Manssverk gezien denk ik

8 september 2023 om 17:37

@Arsenal, en de meeste van die Feyenoorders hebben Manssverk nooit zien spelen

8 september 2023 om 18:52

Volgens mij heeft niemand hem zien spelen. Ik heb ook geen idee, maar als hij het al prima doet ben ik blij. Zerrouki heeft ook nog niet bewezen het niveau bij Feyenoord aan te kunnen.

9 september 2023 om 07:20

De meeste wilden vooral Zerrouki niet. Meer dan dat ze Manssverk wel wilden. De verhalen waren toen erg goed.

8 september 2023 om 10:39

Ik dacht dat ze in een eerder stadium ook al gesprekken hadden gehad betreft een transfer naar Feyenoord. Wellicht verkeerde bronnen. Kan me niet voorstellen dat die te licht bevonden is eigenlijk.

8 september 2023 om 10:42

Is ook onzin. Feyenoord had op 6 geen urgentie en was al akkoord dat Zerrouki deze zomer zou komen. Hij is nooit te licht bevonden.

8 september 2023 om 10:59

Ik denk dat ze dan serieus een fout hebben gemaakt, want ik ben ervan overtuigd dat hij niet minder is dan Zerrouki.

9 september 2023 om 12:01

Hij is niet te licht bevonden. Een Feyenoord-watcher gaf onlangs aan dat ze hem niet sierlijk en mooi vonden lopen. Bizarre reden gewoon.

Feyenoorders willen echter elk transfertarget die ze niet halen afdoen als te licht bevonden.

Overigens stond Mannsverk (en Aurnes) op de lijstjes van AZ die Slot met zich meenam.

9 september 2023 om 17:08

Volgens mij was het zo dat ze zerrouki of mansverk als keuze hadden maar Slot liever iemand wou die er gelijk stond ipv eerst moet acclimatiseren.

Zou mooi zijn als dit waar is gezien Haaland en Odegaard geen koekenbakkers zijn!

Ken hem alleen van Football Manager, waar hij een goede speler is die je voor relatief weinig geld kon oppikken. Leuk dat Ajax hem gehaald heeft, erg benieuwd naar hem.

Ajax is dit jaar flink aan het gokken geslagen met jonge, soms onbekende talenten. En dan staat er ook nog een redelijk onervaren trainer voor de groep. Heb het gevoel dat ze een natuurlijk leider missen, en dat ze daardoor nog vaak punten gaan verliezen dit seizoen. Maar dat er talenten zijn aangekocht wordt meer en meer duidelijk met dit soort verhalen. Het zal mij benieuwen.

8 september 2023 om 19:25

Gokken? Denk dat Sosa en Sutalo weinig met gokken te maken heeft. Het is meer of je interland voetbal volgt of niet. Ze stonden nog in de finale van de Nation League. Kijk van het weekend voor de grap een naar het Kroatisch elftal.

Zou Steijn niet onervaren willen noemen. Hij kent de eredivisie wel aardig hoor. Dat hij moet wennen dat bij Ajax alles groter is en dan met name de pers belangstelling, ja daar geef ik je gelijk in.

Ik moest ook aan Frenkie denken bij het bekijken van wat videootjes. De combinatie van verdedigend sterk zijn, inzicht hebben in de spellijnen, ballen kunnen afpakken, zuivere aannames en secure passing: de vergelijking is terecht. De vraag is of Mannsverk kan doen wat hij doet onder veel hogere druk dan in de Noorse competitie. Als hij dat kan, zelfs al is het een beetje minder dan Frenkie, is het een geweldige aankoop.

Nu krijg je dus weer allemaal ex-ajacieden die spelers gaan ophemelen met teksten als "beste waar ik ooit mee/tegen gespeeld heb etc... best vermoeiend.
Bijna hetzelfde als ouders die zeggen dat ze vertrouwen hebben in hun kind.

Net wat beelden bekeken, maar word er nou niet erg enthousiast van en dat zijn nog z'n beste momenten. Oogt allemaal wat log en traag. Tegenovergestelde van Frenkie eigenlijk juist.

Iedereen kan zeggen wat hij wil, maar ik denk dat deze speler de verrassing van Ajax gaat worden. Heb 'm een hele tijd gevolgd omdat Feyenoord' m eigenlijk op het oog had als opvolger van Aursnes, maar van wat ik heb gezien is dit voor de eredivisie echt een heel goede speler. Kan me niet voorstellen dat hij niet snel in de basis staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren