Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

LaLiga opgeschrikt door racisme-incident: ‘Hij noemde me een aap!’

Laatste update:

Carlos Akapo heeft maandagavond tijdens het LaLiga-duel met Granada (0-0) te maken gehad met racisme. Trainer Sergio González haalde de 28-jarige verdediger van Cádiz na een uur naar de kant, waarna hij onderweg naar de bank werd lastig gevallen door een fan die een aapgebaar naar hem maakte. Granada heeft het racisme-incident inmiddels via een statement veroordeeld.

“Er zijn drie of vier klootzakken geweest. Ik weet dat het verkeerd is, al vertegenwoordigen zij niet alle supporters van Granada”, vertelde Akapo tegenover GOLTV en El Larguero. "Er was er één die me een aap heeft genoemd. Het zijn mensen die het niet verdienen om in het stadion te zitten en die niet de fans van Granada vertegenwoordigen. Ik snap niet waarom mensen je beledigen en je zwart noemen. Ik wil de supporters van Granada bedanken die hem zeiden te stoppen. Ik probeer het te vergeten. Voetbal gaat over het hebben van waarden van respect.”

Granada heeft een onderzoek ingesteld en beloofd de schuldigen een zware straf op te leggen. Middels een statement op de officiële kanalen heeft de club het racisme-incident veroordeeld. “Granada veroordeelt met klem elke vorm van racisme en zal in haar stadion geen gedrag tolereren dat een intolerante of discriminerende houding weerspiegelt tegenover de spelers of fans die op ons veld spelen. Granada hanteert een zerotolerancebeleid als het gaat om racistische uitingen en is trots op een supportersschare die altijd haar respect heeft getoond ten opzichte van rivaliserende clubs en supporters.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind het verontrustend dat iedereen rondom deze eencellige zo rustig blijven. Alleen de man er voor durft er iets van te zeggen. Maar als supporters wil je dit soort gasten toch niet in je stadion? Die geef je toch even een paar tikken tot hij begrepen heeft dat hij nooit meer in het stadion hoeft te komen?

1 maart 2022 om 12:55

Angst.
De eencellige die dergelijke opmerkingen maakt deinst er vaak evenmin voor terug om gewelddadig te worden, verbaal of fysiek. Ik begrijp je opmerking, maar mensen hebben geen zin om een eventuele heldenrol te moeten bekopen met een verbouwd gezicht.

1 maart 2022 om 13:44

Ja jij geeft zomaar ff iemand een paar tikken, je hebt geen idee hoe intimiderend zulke lui kunnen zijn. Wie weet hebben ze nog een mes of iets op zak, erg gemakkelijk praten allemaal.

1 maart 2022 om 13:47

Het allemaal maar laten gebeuren, dat is wel een oplossing inderdaad.

1 maart 2022 om 13:50

Dat zeg ik toch helemaal nergens? Je mag er best iets van zeggen, maar om meteen een paar tikken uit te delen? Wat mij betreft hoor je dan ook een stadionverbod te krijgen, net als de man die racistische uitlatingen doet.

2 maart 2022 om 19:27

tikken? dat geven ze niet want een heel groot deel van de mensheid geeft niet om racisme. dit zal nooit stoppen helaas.

2 maart 2022 om 20:43

Drink het laatste slokje van je glas ook lekker op, dan is hij helemaal leeg.

racisme hoort in elk land strenger aangepakt te worden!!
de ene voetballer kan het beter hebben dan de ander. maar degene die er niet tegen kunnen voelen zich echt beledigd en hebben er lang last van. moet niet de bedoeling zijn!

1 maart 2022 om 12:38

Ik weet niet of het feit dat de ene het beter kan hebben echt relevant is.

Daarbij denk ik dat niemand dit goed kan hebben, maar dat sommige al een dikkere huid hebben omdat ze dit veel vaker hebben meegemaakt. Kan me niet voorstellen dat iemand het fijn vind om beledigd te worden, zeker niet als het gaat om afkomst, huidskleur, geloof, geslacht of geaardheid.

1 maart 2022 om 14:03

Man van kleur? Of inwoner van een grote stad? Want ik heb verschillende reacties hier gezien van je. Respect dat je nog tegen de witte Nederlander I gaat.

1 maart 2022 om 14:07

Ik ben een blanke/witte Nederlander, opgegroeid in op het platteland en nu wonend in een middelgrote stad in Nederland.

Ik ga niet in tegen de witte Nederlander, want dat ben ik zelf ook, maar snap denk ik wel wat je bedoelt.

1 maart 2022 om 14:20

👊🏼
Ik heb wel hoop dat er ergens in de toekomst, jou gedachten gang “normaal” gaat worden

1 maart 2022 om 13:19

Racisme moet strenger worden aangepakt. Wat mij betreft strafbaar maken d.m.v. hoge boetes of werkstraffen en bij herhaling gevangenisstraf. Besef me ook dat het heel lastig wordt om dit dan toe te passen, maar anno 2022 mag dit toch niet meer voorkomen. Gaat echt helemaal nergens over.

1 maart 2022 om 16:30

Je hoedt het niet strafbaar te maken, want dat is het al. Sterker nog dit is 1 van de belangrijkste artikels in onze wet.

Lager kan je niet zinken... triest

1 maart 2022 om 13:07

Die kerel zeker niet, hij is gebouwd als een anker met z’n vette racistische smoelwerk.

Permanent stadionverbod. Heb hier verder geen woorden voor. Dit gaat zo nooit ophouden vrees ik. Racisme blijft helaas bestaan jammer genoeg.

Staat mooi op beeld, duidelijk genoeg toch. Wat betreft de mensen om de beste man heen, het wordt tegenwoordiger ook moeilijker om elkaar te corrigeren op fouten van iemand anders. Ik snap wel dat als je met je kind bent, niet een persoon aan gaat spreken voordat je in elkaar wordt gebeukt voor de ogen van je kinderen. Vind het persoonlijk ook steeds moeilijker om een situatie in te schatten wanneer ik iemand ergens op aanspreek voor je het weet heb je een mes tussen je ribben.

1 maart 2022 om 12:40

Inderdaad, ik vind die reactie hierboven van @PaulR ook wel heel kort door de bocht. In Spanje is voetbal ook vooral echt een familiesport. Je doet toch minder snel iets als er ook kinderen in de buurt zijn, die ik ook op dat fimpje kan zien. Maar goed, als Granada hem nou voor de rest van zijn leven een stadionverbod geeft zijn we er gelukkig ook van af en ik neem inderdaad aan dat ze hem makkelijk kunnen vinden.

Deze "aap" verdient in één week meer dan wat degene die het woord "aap" uitgesproken heeft in een jaar verdient. Deze "aap" heeft het talent om het zo ver te hebben geschopt tot voetballer in de Laliga. iets wat degene die het woord "aap" heeft uitgeproken niet gelukt is. Ik begrijp niet dat deze voetballer hier niet boven kan staan. zolang iedereen zo'n probleem blijft maken van rascisme, blijft het gebeuren. Als iedereen nou eens trots zou zijn op zijn afkomst en geen aanstoot zou nemen, zou rascisme al lang geleden uitgestorven zijn. Het doel van rascistische uitlatingen is het kwetsen van je tegenstander, die uit de wedstrijd proberen te halen. Zolang ze daarin blijven slagen, krijg je het helaas nooit weg. Kortom, wees trots op wie je ben, ongeacht je kleur, geslacht, afkomst, geaardheid etc.!!

1 maart 2022 om 12:52

Dus als je succesvol bent in het leven moet je maar accepteren dat je beledigd wordt door het klootjesvolk? En wie zegt dat deze speler niet trots is op zijn afkomst? Dat maar je uit op het feit dat hij reageert?

En draai het eens om, als dit nou niet zou worden gezegd door een snotneus, maar een ontzettend rijke of machtige man? Mag die speler er dan wel wat van zeggen omdat hij minder verdient?

1 maart 2022 om 16:10

@bonno00De reden dat men er dus iets van zegt is dus omdat ze zichzelf respecteren en hun afkomst.Daarbij is Afrikanen een aap noemen niet een simpel scheldwoord. Wetenschappelijke racisme had in 1800 verklaard dat Afrikanen nagenoeg apen oftewel dieren waren. Dit maakte het 'wetenschappelijk verantwoord' om men alle rechten af te pakken, Afrikanen te doden wanneer ze wilden zonder straf en 'kudde slavernij' toe te gaan passen waarbij Afrikanen werden gebrandmerkt en gefokt als dieren. Dit liep door tot menselijke dierentuinen waar nog tot lang na de 2de wereldoorlog Afrikanen in werden tentoongesteld. Los van het ergste van dit alles droeg het ook bij het idee van dat Afrikanen dommer zijn, natuurlijk, omdat het apen zijn. Dit leidde dan weer tot dat Afrikanen een groot deel van 1900 ook al mochten ze werken, amper aangenomen werden voor werk of op hoogstaande scholen, omdat een Afrikaan volgens velen beter iets met zijn fysiek kom doen. Je bedoelt dit duidelijk niet fout, maar de reden dat het vrij dragelijk is voor Afrikanen is dus omdat ze tegen racisme in gingen, niet omdat ze 'het lieten gaan.' Het is ook niet zomaar schelden dus. Iemand kan je een dikzak noemen en ook al zou je dat niet fijn vinden, zou dat geen gevolgen voor je hebben. Als daarentegen bijv 15% van Nederland denkt dat Afrikanen apen zijn, heeft dat daadwerkelijk invloed op iemand zijn leven. Dat zou betekenen dat er een grote groep is die Afrikanen als apen beschouwen dan dat er überhaupt Afrikanen in Nederland zijn. Met die instelling, was men of nog slaaf of had het geen discussie geweest omdat men geen rechten had, gezien het overgrote gedeelte van de Westerse wereld een MLK gewoon als een probleem zag, niet een oplossing.

racisme = racisme
maakt niet uit of er een person "beter tegen kan" dan de ander.
elke vorm van racisme moet gemeld worden en vervolgens bepaald worden of er wat mee gedaan kan en/of moet worden.

in dit geval is het gewoon duidelijk, gooi die idioten uit je stadion en laat ze nooit meer terug keren.

Hier thuis is het een relatief normaal "scheldwoord."

Voorbeeldsituatie: Ten Hag weigert weer eens optijd in te grijpen en wisselt veel te laat. "Oh, wat een aap!"

Maar je wilt mij dus wijsmaken dat zodra je het over een donkere medemens zegt het opeens racisme is. Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig denken dat racisme betekent: "boehoe, ik ben beledigd en vind het niet leuk."

Dat is natuurlijk niet het geval. Dit incident is/hoeft helemaal niet racistisch ten aard te zijn. Misschien is het discriminerend wanneer hij dit wordt nooit zou gebruiken tegen een blanke of Aziatische medemens. Racisme is echter het geloof dat het ene ras superieur is aan het andere. En uit het gebruik van het onschuldige woordje "aap" kan je lastig concluderen dat dit het geval is hier.

1 maart 2022 om 13:06

Het is gewoon racisme. Kun je wel hele lulverhalen ophangen. In groepjes hebben ze altijd praatjes. Zeg het dan 1 op 1 in iemand zijn gezicht. Daar hebben ze dan weer de ballen niet voor. Triestig volkje.

1 maart 2022 om 13:50

Racisme is het stelselmatig onderscheid maken gebaseerd op ras. Verloeder racisme lekker.

1 maart 2022 om 14:07

Er is een wereld van verschil tussen de uitspraak "mensen delen een gemeenschappelijke voorouder met apen en zijn geëvolueerd in Afrika" en naar een man uit Botswana toelopen en hem vertellen dat hij een aap is. In deze context met de voetballer word iemand beledigd met de intentie om hem emotioneel te raken door een racistische gebaar. Donkere mensen met apen vergelijken is altijd racistisch, in welke context dan ook.

1 maart 2022 om 14:10

Als je stelselmatig zwarte mensen met apen vergelijkt is dat gewoon racisme, en ja, die vergelijking wordt vaak door racisten gemaakt daar hoef je geen historicus voor te zijn om dat te weten. Dus gewoon racisme door deze man. Overigens reageert de speler ook niet met 'boehoe' zoals Martijn R hierboven schrijft.

1 maart 2022 om 13:14

@martijn R: Sta jij thuis voor de tv ook met je armen te bewegen als een aap?

1 maart 2022 om 13:35

Geen speld tussen te krijgen, goed geargumenteerd.

1 maart 2022 om 14:00

Lekker bagatelliseren als iemand die zich niet kan inleven wat een donker persoon voelt.Dit soort reacties zijn zo simplistisch en onzinnig. Met een subjectief oordeel gaat iemand aangeven hoe een ander iets moet opvatten... Als persoon A iets als racisme aanvoelt wie ben jij dan om te zeggen dat het niet zo is? Wie ben jij? Het orakel van het racisme moreel?

1 maart 2022 om 14:06

Jsmooth als ik me nou racistisch bejegend voel door jou. Dan ben jij volgens jou regels een racist?
Want wie ben jij anders? het orakel van racisme moreel? Je kan namelijk niet aangeven hoe ik me voel toch?

1 maart 2022 om 14:13

Nee ik kan me niet inleven in wat een donker persoon voelt. Maar dat kan een donker persoon ook niet over een blank persoon. Wat een dooddoener van jewelste in dit soort discussies. Als persoon A iets aanvoelt over racisme dan leven we gelukkig in een maatschappij waarin persoon B daar ongeacht kleur iets op een respectvolle manier van mag vinden.

1 maart 2022 om 14:15

Oké Joost je mag wel een beetje moeite doen om te begrijpen wat Jsmooth probeert te zeggen he. Het gaat natuurlijk om dit soort gevoelige uitspraken zoals aap roepen naar een zwart persoon. Dat kan je niet racistisch bedoelen (alhoewel ik dat betwijfel) maar dan stelt Jsmooth dat het niet alleen gaat om hoe dat soort uitspraken bedoeld worden, maar ook hoe ze ervaren worden. Als blanke aap-roeper is het lastig om je in te leven in die ervaring, maar dat kan je dan wat meer proberen te doen. Allemaal niet zo ingewikkeld.

1 maart 2022 om 14:58

Uitdrukking ‘wat een aap’ hoor ik voor het eerst. Of bedoelde je ‘wat een ezel’?

Als het niet racistisch bedoeld was? Waarom uitte en toonde de persoon dit enkel aan die ene donkere speler en niet niet structureel bij iedere speler van de tegenstander?

1 maart 2022 om 22:18

Men noemde de slaven vroeger apen. Ken je geschiedenis. Zo onschuldig is dat woordje niet.

Ik vind het heel heel triest dat het nog gebeurt. Jammer genoeg gebeurt dit overal, dus niet een hele bevolking over een kam scheren.

1 maart 2022 om 14:51

Dat doen we altijd toch? Ik ken genoeg mensen die alle "Marokkanen" over een kam scheren zonder dat ze er zelf ook maar 1 kennen. Of mensen die de eigenaar van de plaatselijke doner zaak "de enige fatsoenlijke Turk" noemen. Tegenwoordig is het standaard om wanneer iemand iets doet wat je niet aanstaat iedereen met dezelfde afkomst over een kam te scheren behalve als ze dezelfde afkomst hebben als jij, dan zijn het opeens individuen.

1 maart 2022 om 15:46

Zeker Blackthought, alleen moeten we daar mee kappen. Als we alles zo behandelen gaan we alleen maar achteruit.

Het is treurig dat dit gebeurd en iemand zich rot moet voelen door wat er tegen hem geroepen wordt in een stadion.
Wat mij betreft is een stadion een plek voor vermaak en vertier en geldt dat voor de spelers en de supporters.
De discussie over wat het is mijd ik even, maar personen die er voor zorgen dat andere personen zich persoonlijk klote voelen hoeven wat mij betreft niet meer in een stadion te komen (permanent of tijdelijk maakt me ook even niet uit).

Dit is echt niets nieuws in La Liga hoor. Vini is het huidige seizoen naar eigen zeggen ook al 3-4 keer racistisch bejegend door fans (gelukkig niet door tegenstanders) maar er gebeurt nooit wat mee.

Het is schrijnend om te zien hoe die idioot zichzelf voor schut zet! Maar ik kan u vertellen dat racistisch gedrag helaas hand in hand gaat met voetbalsupporters! Ondanks dat het maar een heel klein groepje is, zijn ze er helaas in vrijwel elk stadion ter wereld! Het is (toch niet alleen voor mij) onbegrijpelijk hoe iemand het in zijn botte hoofd haalt een medemens te oordelen enkel op etnische kenmerken! En daarnaast vind ik dat de "blanke Westerse man" zich op de 1 of andere manier superieur acht ten opzichte van alle andere rassen! Of t nu in Engeland is, Nederland, Italië of waar dan ook.. en weet u wat ik het meest moeite mee heb? Dat racisme globaal een probleem is, die naar mijn mening tot mijn onbegrip en even zo grote verdriet nooit helemaal zal verdwijnen! Ik vind het akelig om het te vermelden maar....De mens & racisme?? Aard van het beestje jammergenoeg

Dit gebeurt denk ik overal helaas. Bij mij op de tribune is het ook regelmatig raak. Met name verhuld racisme tiert er welig. Word er zelf niet goed van, maar op de een of andere manier krijg je het mensen niet ingeprent..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren