Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Heerenveen wacht nog steeds op miljoenen euro’s na transfer: ‘Zeer frustrerend’

Laatste update:

SC Heerenveen wacht nog altijd op een deel van het transferbedrag dat het had moeten ontvangen bij de transfer van Chidera Ejuke naar CSKA Moskou. De Russische club nam de Nigeriaanse aanvaller in de zomer van 2020 voor twaalf miljoen euro van de Friezen over. Heerenveen wacht echter inmiddels al meer dan een jaar op een fors deel van dit bedrag.

Heerenveen en CSKA kwamen bij de overgang van Ejuke overeen dat de betaling van de transfersom in vier termijnen kon worden gedaan. De eerste termijnen zijn door CSKA betaald, maar die laatste termijn - die mei 2022 overgeboekt had moeten worden - werd nooit overgemaakt. Een oplossing lijkt er vooralsnog niet te komen. Heerenveen wacht nog altijd op een bedrag van drie miljoen euro. “Uiteindelijk gaat dit de liquiditeit een knauw geven”, zegt directeur Ferry de Haan tegenover Voetbal International. “Op dit moment is het niet acuut, maar op langere termijn kan de liquiditeit wel onder druk komen te staan door deze situatie. Het gaat om een serieus bedrag en is een zeer frustrerend dossier.”

De Haan laat weten dat Heerenveen zo goed als machteloos staat. CSKA heeft telkens aangegeven dat het de miljoenen ‘niet kán overmaken’. De reden hiervoor zijn de sancties die Russische banken opgelegd hebben gekregen vanwege de oorlog in Oekraïne. Bij Heerenveen is de indruk ontstaan dat CSKA ook niet wil betalen. “We hebben meerdere instanties betrokken. Zoiets kun je bijvoorbeeld ook via het Ministerie van Buitenlandse Zaken laten lopen, alleen werkt dat alleen als de andere partij (CSKA, red.) wil meewerken. Dat gebeurt niet”, aldus de Haan.

Momenteel ligt het dossier omtrent de transfer van Ejuke bij de FIFA. “Dat heeft tijd nodig”, vertelt De Haan. “We hebben inmiddels ook contacten met andere clubs die vergelijkbare problemen hebben. Het is gewoon heel frustrerend. Je verkoopt een speler, raakt zijn transferrechten kwijt, maar krijgt vervolgens niet het geld waar je recht op hebt. Het enige dat we kunnen doen is via alle mogelijke routes een claim neerleggen, maar door de uitzonderlijke situatie met betrekking tot Rusland heeft het in veel gevallen weinig zin. We hopen dat er uiteindelijk een oplossing komt, maar het is voor ons als club wel heel erg vervelend geworden.”

Ejuke speelde tot nog toe 65 officiële duels voor CSKA, waarin hij goed was voor 10 goals en 8 assists. De FIFA besloot in de zomer van 2022 dat spelers en coaches die getroffen werden door de oorlog in Oekraïne hun contract nog een jaar konden opschorten. Ejuke kon daardoor tijdelijk overstappen naar Hertha BSC. Een terugkeer naar Rusland ligt volgens Voetbal International niet voor de hand, daar de aanvaller kan rekenen op serieuze interesse uit de Premier League.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit is waarom je bij dit soort tegenpartijen een bankgarantie eist - natuurlijk, dat is niet gratis maar voorkomt wel dit soort ellende..

7 juni 2023 om 12:56

Is een bankgarantie er niet alleen in gevallen dat de club het geld niet heeft? CSKA heeft mogelijk het geld wel, maar kan het vanwege sancties niet overmaken.

7 juni 2023 om 13:16

Wellicht willen ze het niet overmaken, wie gaat ze op het moment dwingen dat te doen? Zou toch mogelijk moeten zijn, het zijn geen inkopen die ze in kunnen zetten in de oorlog..

7 juni 2023 om 13:28

De bankgarantie is voor het geval dat de tegenpartij niet betaalt op de afgesproken tijdstippen, om wat voor reden ook. De bank betaalt in dat geval, neemt dan de schuld over en regelt het verder met de tegenpartij. De bank doet dit uiteraard niet voor niets, dus clubs doen het liever niet, maar goed - in dit geval is goedkoop dus duurkoop.

7 juni 2023 om 16:42

@afcad3nnis, ik denk niet willen idd. Kan ze geen ongelijk geven; de speler kan gratis elders spelen, zonder dat zij gecompenseerd worden. Ik snap de sancties, maar wel beschouwd kan CSKA ook niets doen aan de keuzes van het Kremlin, en ook niet van de gekoppelde keuzes van de FIFA. Wel beschouwd worden zij genaaid voor 12m, ik zou ook zo iets hebben doe eerst mij maar eens deugdelijk compenseren voordat ik zou gaan betalen.

7 juni 2023 om 19:14

@afcad3nnis en @hangover96 er kan best best een bank garantie zijn, alleen als die is afgegeven door een russische bank kunnen die, los van of ze het willen of niet, niet betalen.

7 juni 2023 om 13:21

Dit is waarom de voetbalwereld financieel verrot is. (en dat al jaren lang)

Kopen clubs spelen mooi weer met hun grote "uitgeven" transfersommen, terwijl ze de verkopende clubs als bank van lening misbruiken.

Clubs zijn niet opgericht om voor bankier te spelen. Als je het geld niet direct beschikbaar hebt, dan haal je maar een speler die minder kost.

Real "kocht"bale voor 100 miljoen van Tottenham, af te betaling in 6 seizoenen.
Gevolg: Tottenham kocht Chadli bij Twente, en Tottenham wou dus ook over 6 seizoenen afbetalen. Dat lenen maakt het voetbal kapot.

Of een Real madrid, dat een opleidingsverdoeding voor Arjen Robben aan zijn jeugdclub VV Bedum zelfs nog in termijnen afbetaalde. Schandalige praktijken.

7 juni 2023 om 13:29

Staat notabene nog in dat voetbalclubs geen banken zijn, voor banken is het een verdienmodel omdat je rente betaald over de lening, bij voetbalclubs is het een uitgestelde betaling waarover het restant van de schuld geen rente wordt betaald

7 juni 2023 om 13:30

Zo raar is het niet, je koopt een speler die vervolgens inkomsten voor de club genereert over meerdere jaren, dus betalen over vergelijkbare termijnen is dan wel een zinnige constructie, zoveel mogelijk inkomsten en uitgaven met elkaar oplijnen.

7 juni 2023 om 14:51

@hangover: Dan nog is een voetbalclub niet ingeschreven bij de KvK als bank van lening. Als een voetbalclub een lening bij een bank kan afsluiten om een transfersom te financieren, prima.

Nu ligt het risico voor het niet terugbetalen bij de verkopende club, niet bij De Ing/banco Santander of Hsbc...

7 juni 2023 om 19:27

Hier is toch niets raars aan. Alle bedrijven doen het bij grote investeringen. Voetbal is daarop geen uitzondering. Het is ook geen lening die een club heeft maar een uitgestelde betaling.

Waar welke risico's liggen kan een verkopende club mede bepalen en dat zit in ieder geval deels in de transfersom versleuteld. Je haalt zelf Twente aan, die verkochten destijds Ziyech voor minder aan Ajax omdat die de hele transfersom in een keer konden betalen. Daar buiten kunnen clubs met bank garanties en/of factoring van die toekomstige bedragen ook de risico's afvangen.

Alleen in dit specifieke geval werkt een bank garantie mogelijk niet als die is uitgegeven door een Russische bank.

8 juni 2023 om 09:25

Uitstel van betaling gebeurt normaal niet over een periode van 5 of 6 jaar. Dat gebeurt in de voetbalwereld non-stop. Chelsea afgelopen winter zelfs met contracten van 7 jaar.

En het overgrote deel van de bedrijven, die qua grootte vergelijkbaar zijn met voetbalclubs, sluiten gewoon een financiering bij een bank af voor grote investeringen.

Dus zijn deze constructies gewoon zakelijk abnormaal. Ze gebeuren ook alleen maar omdat banken weigeren financieringen te verstrekken voor een voetballer die een been kan breken.

De FIFA moet hier paal en perk aan stellen. Als een club die bovenaan dit piramidespel zit omvalt, dan is de kans groot dat er heel veel clubs in de financiële problemen komen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

7 juni 2023 om 19:50

Een bankgarantie staat helemaal.los van het feit dat er gewoon sancties zijn. Heerenveen moet naar de politiek kijken. De sancties richting Rusland heeft Rusland weinig last van. Sterker nog elk land waartegen sancties worden ingezet wordt er op langer termijn over het algemeen zelfs sterker van doordat ze intern zelf zaken gaan doen.

7 juni 2023 om 22:37

Die laatste bewering lijkt me erg sterk. Kun je dat onderbouwen? Op dit moment gelden er naast Rusland ook sancties tegen Libië, Iran en Venezuela. Ik heb niet het idee dat die landen daar echt sterker van worden. Maar ik ben benieuwd.

8 juni 2023 om 01:39

BNP gaat dit jaar 9% omlaag laatste taxatie Wereldbank...dys hoezo geen last van sancties?

3 miljoen is voor een club als Heerenveen wel een flink bedrag inderdaad. Een bankgarantie is helaas in dit soort gevallen ook geen oplossing.

Vraag me af of Heerenveen ooit nog een cent ziet van dat bedrag.

Als Feyenoord nou gewoon 3 miljoen aan Heerenveen lapt en de overige 7 miljoen voor Szymanski aan de Uefa, dan zijn de en Feyenoord en Heerenveen en Szymanski zaken opgelost

7 juni 2023 om 12:57

Waarom zou de UEFA 7 miljoen moeten krijgen voor Szymanski?

7 juni 2023 om 12:58

Dan alleen als we in de CL corrupte scheidsrechters in ons voordeel krijgen.

7 juni 2023 om 13:07

Wellicht kan die 7 miljoen naar het potje voor de boetes van volgend seizoen.

7 juni 2023 om 13:09

Dat heeft Feyenoord toch niet nodig. De laatste 2 Europese seizoenen is er maar 1 club geweest die Feyenoord heeft weten te stoppen, dat was AS Roma. En die doen komend seizoen niet mee aan de CL, dus ik verwacht dat Feyenoord de cup met de grote oren simpel binnen weet te slepen

7 juni 2023 om 13:10

@paul, zodat Feyenoord szymanski kan kopen ipv huren. Gezien er nu geen transferinkomsten naar Rusland mogen geldt de Uefa dan als bank. N'est ce pas?

7 juni 2023 om 13:30

@emilesteele: In dat geval wil ik ook wel even voor bank spelen hoor. Laat Feyenoord die 7 miljoen maar naar mijn rekening overmaken.

Feyenoord betaald nu alleen het salaris aan Szymanski toch? Als die oorlog nog 3 jaar duurt, wat ik niet uitsluit, is hij transfervrij en kan hij gaan en staan waar die wil.

Ik denk dat Heerenveen wel kan fluiten naar dat geld.

7 juni 2023 om 13:17

Ik denk dat dat geld eventueel pas na afloop van de oorlog komt, als Russische ploegen ook weer mee willen/kunnen/mogen doen in Europa. Als er zulke bedragen openstaan komt er op een gegeven moment een transferban voor Cska, en meestal wordt er dan alsnog betaald.

CSKA heeft het financieel natuurlijk ook moeilijk, dus hebben met de sancties een mooi excuus. Niet netjes, maar ik snap wel dat ze denken 'laat Heerenveen maar even wachten'.

7 juni 2023 om 13:27

Ik denk niet dat het 'laat maar even wachten' is. Kans is groter dat het resterende bedrag nooit overgemaakt gaat worden, lijkt mij.

7 juni 2023 om 14:31

Lijkt me sterk. Ooit moet de UEFA weer bij zinnen komen en de Russische voetbal weer teruglaten in de topcompetities.

Dit slaat natuurlijk nergens op dat ze zijn verbannen.

Dus ooit gaat CSKA weer meedoen en dan hebben ze een probleem als Heerenveen niet is betaald.

7 juni 2023 om 22:40

Slaat natuurlijk nergens op? Ik vind die tijdelijke uitsluiting vrij logisch.

8 juni 2023 om 01:40

Neuh..heel goed die verbanning..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren