Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Gullit mist naam: ‘Onze beste spits is er niet bij! We hebben hem al in huis’

Laatste update:

Ruud Gullit vindt dat Luuk de Jong de beste spits voor het Nederlands elftal zou zijn. Dat zegt de oud-middenvelder bij Rondo op Ziggo Sport. De 33-jarige aanvoerder van PSV stelt zich sinds maart niet meer beschikbaar voor Oranje omdat hij zich wil focussen op zijn club en tijd wil doorbrengen met zijn jonge gezin tijdens de interlandperiodes. Gullit denkt dat er een andere reden is. “Tuurlijk, dat zou ik ook zeggen.”

Ronald Koeman posteerde Wout Weghorst maandagavond in de spits op bezoek bij Griekenland (0-1). De rechtspoot van TSG Hoffenheim speelde niet zijn beste wedstrijd in het shirt van Oranje en miste in de eerste helft een strafschop. Aan de tafel van Rondo wordt het ‘spitsenprobleem’ besproken. “De beste spits is er niet bij”, begint Gullit. “De Jong! Hij is de allerbeste spits.”

De analyticus denkt dat De Jong heeft bedankt voor Oranje omdat Weghorst boven hem staat in de pikorde. “Dat denk ik wel. Ik denk dat De Jong gezegd heeft: ‘Als je voor Weghorst kiest, dan hoef ik niet meer te komen.’” Presentator Wytse van der Goot zegt vervolgens dat De Jong tijd met zijn gezin wil doorbrengen tijdens de interlandperiodes. “Tuurlijk, dat zou ik ook zeggen”, reageert Gullit.

“Hij is gewoon een goede spits. Je kan hem niet vergelijken met Weghorst. Kom op”, zegt hij stellig. “Als je bij FC Barcelona zó kan spelen... Hij heeft het overal goed gedaan. Nu bij PSV is hij ook weer bepalend. Kom op. Dat kan je niet vergelijken met Weghorst. De Jong kan écht iets meer, hoor. Sorry.” Gullit vindt dat Koeman een kop koffie met de aanvoerder van PSV moet gaan drinken.

“De Jong is echt een geweldige speler en het is je beste spits. Het is de allerbeste spits die we hebben. Kan jij een andere noemen? Nee. Dan zou ik toch met De Jong gaan praten en zeggen: ‘Ben je beschikbaar als het EK komt? Kom op. Ik heb je nodig.’” De oud-middenvelder van onder meer AC Milan wijst naar het nationale elftal van Frankrijk. “Die hebben Olivier Giroud en die heeft alle wedstrijden gespeeld. Hij heeft geen goal gemaakt, maar werd wel wereldkampioen (in 2018, red.). En waarom? Omdat het belangrijk was dat hij daar stond.”

Aan tafel worden dan de namen van Memphis Depay en Cody Gakpo genoemd. “Depay is geen spits. Gakpo is ook geen spits”, is Gullit duidelijk. “Kijk, als je op de counter gaat spelen, heb je niet zoveel aan De Jong. Als je aanvallend speelt, dan heb je alles aan hem. Dus wat ga je doen?” Marco van Basten sluit zich deels aan bij zijn collega en oud-teamgenoot. “Ik vind De Jong ook beter dan Weghorst in zijn totaliteit. Alleen De Jong zegt zelf af. Dat is een beetje vreemd, natuurlijk.”

“Uiteindelijk moet je verder. Ik ben eigenlijk wat meer gecharmeerd van bewegelijke spitsen. Zeker op het hoge niveau van EK’s. Je zal misschien met Gakpo of Donyell Malen iets moeten doen.” Khalid Boulahrouz haakt in: “Malen heeft voordat hij naar Borussia Dortmund ging even in de spits gespeeld bij Oranje. Toen deed hij het redelijk aardig, al maakte hij de kansen niet af. Hij werd wel goed gelanceerd, liep goed weg, is klein, behendig en snel.” “We hebben hem al in huis”, doelt Gullit op De Jong terwijl hij in zijn handen klapt. “We hebben hem toch al?”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gullit, onze amateurpsycholoog. Waarom zou Koeman bij iedere speler dingen tussen de regels door moeten lezen en zijn selectiebeleid daar op aanpassen? Als De Jong bedankt, dan bedankt hij. Dan moet Luuk gewoon zeggen: ik ben weer beschikbaar. Ik geloof nooit dat Luuk de Jong zich veel te goed voelt en gepasseerd heeft gevoeld omdat Wout Weghorst boven hem verkozen werd.

Het wordt trouwens wel tijd dat we weer fatsoenlijke spitsen gaan opleiden. We hebben een tijd gehad eind jaren '90 dat we Bergkamp én Kluivert hadden. Op het WK van 1998 is het doodzonde geweest dat Marco van Basten z'n enkel de vernieling in geschopt is want anders had je die óã³k nog er bij gehad op 33 jarige leeftijd haha. En dan had je nog supersubs in Hasselbaink en Van Hooijdonk die eigenlijk ook gewoon beter waren dan onze eerste spits nu...

17 oktober 2023 om 09:12

Heeft hier volkomen gelijk. Als Luuk perspectief zou hebben gehad om 1e of 2e spits te zijn dan zou hij echt niet bedankt hebben. In dit NL Elftal is hij ook gewoon de beste optie. Totaal ongekend dat mensen Weghorst de veredelde fan op een voetbalveld, boven Luuk scharen. Desalniettemin ben ik blij, geen blessures en hopelijk PSV naar het kampioenschap schieten (koppen waarschijnlijk)

17 oktober 2023 om 09:54

Gullit maakt dus Luuk indirect uit voor leugenaar? En Koeman ook? We weten allemaal dat Luuk vorig jaar niet super presteerde, leek niet altijd fit en het niet meer te kunnen bijbenen. Ik snap hem volkomen. En ik geloof overigens ook niet dat Weghorst boven hem in de pikorde stond. Net zo zoveel zekerheid als Weghorst nu heeft over zijn positie, zou Luuk ook gehad hebben. En op basis van zijn prestaties en gezien zijn fitheid nu zal hij ook zeker niet onder Weghorst hebben gestaan. Sowieso heeft vind ik dat het onderwerp eens afgesloten moet worden. Straks komt hij terug, scoort 2 wedstrijden niet en dan is hij opeens weer te oud. Lekker een beetje aanrommelen met Gakpo, Malen, Weghorst en hopen dat Brobbey of een andere spits zich gaat bewijzen.

17 oktober 2023 om 10:52

Weghorst heeft anders wel 2x gescoord tegen Argentinië. Mensen schijnen dat te vergeten.

17 oktober 2023 om 13:21

En wat was het eindresultaat?? Ondanks die 2 doelpunten??? Verloren.

17 oktober 2023 om 13:30

Technisch gezien een gelijkspel, Rado

17 oktober 2023 om 13:37

Het feit dat je 2 x scoort tegen Argentinie, wil toch niet direct zeggen dat je een goeie spits bent of thuis hoort in Oranje?

WW heeft over een lange periode bewezen een enorm matige spits te zijn en ik vind het persoonlijk beschamend voor Nederland dat dit blijkbaar "het beste" is wat we kunnen opstellen.

17 oktober 2023 om 15:14

Ik schaar weghorst er zeker niet boven .luuk is een goed speler maar niet de spelers die we missen in mij ogen

17 oktober 2023 om 21:24

Weghorst heeft specifieke kwaliteiten die tot zijn recht komen op specifieke momenten.
Hij is niet zo een spits die balvaardig genoeg is om meer te combineren en hij is niet het voetbalgogme om andere beter te laten voetballen.

Maar zodra het vechtvoetbal wordt en het om strijdlust gaat kan hij wat forceren.
Dat zag je tegen Argentinië toen hij de strijd aan ging met verdedigers die 2 koppen kleiner zijn wat vermoeider raken en hij als een maniac inviel.

18 oktober 2023 om 01:08

En dat perspectief is er nu wel? Fit is Depay weer de nr 1 en heb je dezelfde discussie. Overigens is Luuk mede door de fysieke belasting gestopt. Juist nu hij niet meer met NL meegaat scoort hij weer voor PSV en is hij topfit. Daarvoor was hij vaak geblesseerd en scoorde niet zo makkelijk meer. Wanneer beschikbaar zou ik hem nog steeds oproepen, maar eenmaal bedankt is hij niet dé missing link van het team.

18 oktober 2023 om 07:54

@bizzlad - Luuk de Jong niet dan? Die heeft er nog nooit meer dan 10 in geschoten in een andere competitie dan de Eredivisie. Het is pure beeldvorming om nu weer om Luuk de Jong te roepen. Voor Europese begrippen is dat net als Weghorst ook pure middelmaat. Het komt niet enigszins in de buurt van de spitsen voor deze generatie.

17 oktober 2023 om 09:15

Ik heb wel het idee dat hij zichzelf te goed vindt voor de bank of als reserve spits. Zei hij niet dat hij geen zin meer had om tijd te investeren en te reizen met Oranje, van zijn gezin weg te zijn, als hij niet wist of hij ging spelen of niet? (Of was dat Vincent Jansen?)

Ik vind als LdJ zelf heeft afgezegd en hij toch terug wil, hij dat zelf bij Koeman moet aangeven. Denk dat hij in z'n huidige vorm direct in de basis staat. Je moet je alleen afvragen of je hem er nog bij wilt, met het risico dat als hij een paar keer niet speelt, hij weer afzegt.

17 oktober 2023 om 10:32

Eens, als Luuk iets vertelt, ga ik ervan uit dat dat klopt. Ik vraag mij ook af, Hoe weet iedereen wat al die spelers denken? Als iemand iets zegt met een motivatie erbij, vind ik het wel merkwaardig dat daar een soort van eergevoelskwestie achter moet zitten.Laatst ook al over dat wat langer durend gesprek tussen Blind en Koeman; komt er direct een theorie dat Blind zich te goed voelt voor van alles. Misschien waren ze wel restaurant tips aan het uitwisselen over Restaurants in Catalonie. Geen idee, maar om maar gelijk aannames te doen en dan vervolgens ook maar gelijk een waardeoordeel, gaat wel wat ver imo.

17 oktober 2023 om 09:53

Deels eens met je bericht. Alleen vond ik een Hasselbaink en Van Hooijdonk echt niet beter dan een Depay en Gakpo. Daarnaast hebben we ook spelers als een Malen met potentie en Luuk de Jong (die niet meer wilt), die ik ook beter vind dat deze twee heren. Dat we geen spitsen hebben van het niveau Kluivert, Van Basten en Bergkamp lijkt me wel duidelijk.

17 oktober 2023 om 18:35

Hasselbaink en Van Hooijdonk zijn toch hele andere spelers dan Depay en Gakpo? Dat zijn echte spitsen. Depay en Gakpo niet. en ze zijn inderdaad van een ander niveau al denk ik wel - achteraf - dat de kracht van Hasselbaink in Nederland nooit echt op waarde is geschat,

17 oktober 2023 om 10:22

Babadi is toch een speler die heeft weinig kansen nodig, ik zie in hem wel die talent om goals te maken zoals Messi. Het heeft maar paar cm ruimte nodig en een assist, dan scoort hij vaak.

17 oktober 2023 om 10:27

Ja precies man! We hebben weer een echte goalgetter nodig. Nog niet zo lang geleden met Van Persie en Van Nistelrooy in de spits. Je moest er in die tijd niet eens aan denken dat Huntelaar een van deze 2 zou vervangen op een eindtoernooi, maar verlang nu inmiddels wel naar iemand van het niveau Huntelaar.

17 oktober 2023 om 10:45

Los van deze hele discussie Luuk wel of niet in oranje vind ik hem sowieso 1 van de meest ondergewaardeerde spitsen van Nederland. Heeft nooit een serieuze kans gehad bij oranje maar heeft bij Psv, Sevilla en ja zelfs bij barca zijn waarde gehad.
1 van de beste koppers ter wereld. Goede arbeidsethos, professionaliteit. Redelijk slimme speler en ook cool genoeg voor de goal. Altijd fit. Echt een goede spits en dat al jarenlang.

18 oktober 2023 om 07:58

Ah, kom op. De Jong kwam helemaal niet mee in LaLiga. Bij Barcelona had m'n 0 verwachting en bij Sevilla was hij al geflopt tot hij er een paar in legde in de EL. Laten we nou niet doen alsof het daar zo goed ging. Het is nog steeds een klein wonder dat de omstandigheden zo waren dat hij Barcelona op z'n CV heeft staan.

17 oktober 2023 om 19:33

Het is een feit hij werd gepasseerd voor Weghorst en is daarom gestopt. De keuze voor Weghorst boven De Jong blijft uitermate bizar. Vooral omdat De Jong ook regelmatig met bijvoorbeeld een Lang speelt en voorheen ook een goeie binding had met Gakpo en Simons kun je daar nog op teren.

Ik ken de kwaliteiten niet van Weghorst behalve dat hij mentaliteit heeft, maar vaak komt hij over als een passion merchant (nederlandse variant komt mij even niet te boven).

Weghorst kan echt niet.. Het gemis van Depay is zichtbaar en hij is niet eens een spits, des te meer dat je iemand als De Jong toch moet laten voelen dat hij nodig is. Maar Koeman vind ik als coach ook vrij pover. Dus zie ik het somber in voor Oranje.

17 oktober 2023 om 20:02

Je vergeet Roy Makaay nog. Topscorer van Spanje en Duitsland. Hasselbaink topscorer van Spanje, Portugal en Engeland. V. Nistelrooij de beste van allemaal. Kluivert scorend iets minder dan de andere, maar voetballend veel beter. En V. Hooijdonk ook topscorer geweest in portugal en Schotland. Juiste conclusie dat nu moeiteloos eerste spits zouden zijn. Alleen v. Hooijdonk zou close zijn met Luuk de Jong. Al had Pierre meer wapens en was hij toch iets minder eenzijdig.

18 oktober 2023 om 04:12

En jij denkt dat Bergkamp en Kluivert puur een gevolg waren van opleiden?

18 oktober 2023 om 08:00

Ik denk persoonlijk dat juist door de huidige manier van opleiden dergelijke spelers niet meer optimaal ontwikkelen. Er is minder ruimte voor intuïtie, pure techniek en creativiteit. Niet voor niets krijg je nu allemaal van die fysieke aanvallers die zo voorspelbaar zijn als maar kan.

18 oktober 2023 om 12:43

Ik denk dat het voetbal gewoon veranderd is en dat topclubs alle talenten vroeg weghalen. De Van Nistelrooij route is vaak beter voor een spits, je speelt jong tegen betere tegenstanders en moet slim worden. Kluivert is echt de uitzondering niet de regel. Van Persie was een 10/buitenspeler, bergkamp meer een 9,5.

Nee Ruud, je heb geen gelijk. Totaal niet handig om met een statische spits/afronder te werken, de spits van oranje moet niet alleen kunnen afmaken maar moet soms ook een meter of 40 kunnen lopen. Dat kan de Jong niet meer..!

17 oktober 2023 om 09:35

De jong is nog steeds een spit die heel veel werk verzet. Wil je echter een spits die je ook in de diepte weg kunt sturen, dan heb je de jong zeker niet nodig. Echter, kun je je afvragen wat je met Weghorst moet. Ook hij is niet sterk in de diepte.
De Jong is zeker beperkt, maar heeft wel uitzonderlijke kwaliteiten. Weghorst heb ik los van inzet (wat de Jong ook heeft) nog niet kunnen betrappen op maar 1 bijzondere kwaliteit. Dus waarom Weghorst boven de Jong zou staan is voor mij een raadsel.

17 oktober 2023 om 09:58

Dat is niet waar. Idealiter heb je een speler die zowel 40 meter kan sprinten als die goed kan afmaken in één speler. Helaas hebben maar weinig landen dat. Dan kan je best 2 types meenemen. Het is dan Of Weghorst of De Jong. Koeman heeft voor Weghorst gekozen en dan heeft het weinig zin om ook De Jong mee te nemen
Een Statische spits/afronder is niets mis mee om in je selectie te hebben. Je speelt namelijk tegen verschillende soorten tegenstanders. Tegen een Griekenland is zo'n type bijvoorbeeld handig, maar dan moet hij wel thuis geven. Dat doet Weghorst regelmatig niet (en De Jong ook niet altijd, om die discussie niet te openen)

17 oktober 2023 om 10:00

Oneens hiermee. Dit oranje heeft al genoeg simpele lopers. Zeker tegen mindere tegenstanders heb je gewoon een specialist op 9 nodig. Iemand die met specifieke kwaliteiten goals kan maken. Tegen een Frankrijk is het idd beter om met een bewegelijke spits te spelen, maar als je moet winnen is een de Jong echt nodig.

17 oktober 2023 om 10:08

Statisch spits/afronder? Luuk jaagt aan, komt in de bal, kaatst, houdt ballen vast, zakt uit én rond af. Echter doet dat er allemaal niet toe, want Luuk heeft om logische redenen bedankt. Juist omdat hij zich nu alleen op PSV kan focussen is hij ook dit seizoen weer zo fit en ik zie hem daar niet snel vanaf stappen.

17 oktober 2023 om 10:10

Het is altijd een beetje pijnlijk om dit soort teksten te zien om vervolgens overal statistieken te vinden waarin staat dat de Jong bij PSV bijna elke wedstrijd bij de spelers zit die de meeste meters maken. Zeg je dit nou enkel en alleen omdat hij 33 is? Waar baseer je dit op?

17 oktober 2023 om 14:23

"dat kan de Jong niet meer..!"

Jij ziet blijkbaar niet veel wedstrijden van PSV. Voor een centrumspits verdedigt De Jong echt behoorlijk vaak mee.

17 oktober 2023 om 17:38

Cabinessence , ik vind Luuk de Jong een jankerd in het veld veel zeuren tegen de scheidsrechter maar toch heeft Gullit gelijk ik kan weinig spitsen noemen de beter koppen dan hij plus dat hij nog aardig kan voetballen ook , Weghorst mag de schoenen van de Jong nog niet poetsen maar toch wordt hij geselecteerd onbegrijpelijk imo .

Ze zijn allebei niet heel goed maar ik zou de voorkeur toch aan Weghorst geven. De Jong is wereldtop met het hoofd maar komt verder op alle vlakken te kort.

17 oktober 2023 om 09:18

Weghorst komt eigenlijk op alle vlakken wel tekort. Dus dan lijkt het me beter om iemand mee te nemen die in ieder geval op 1 gebied wereldtop is.

17 oktober 2023 om 09:20

Weghorst is géén wereldtop met het hoofd en komt verder ook op alle vlakken te kort.

Sterker nog, ik heb hem nog nooit een lucht- dan wel fysiek duel zien winnen (en dat met een lichaam van 2.50m) en hij is ook geen specialist qua pingels (Luuk wel) of welke andere vorm dan ook van spelhervattingen.

Oprechte vraag, maar op basis waarvan zou Weghorst dan toch de voorkeur moeten krijgen?

17 oktober 2023 om 09:25

Omdat hij op de andere vlakken wat beter is dan de Jong.

17 oktober 2023 om 09:33

Welke vlakken zijn dat dan?

17 oktober 2023 om 09:36

Ik ben ook benieuwd op welk vlak jij Weghorst goed genoeg vindt. Ik kom niet verder dan meezingen met het volkslied en hard werken. Nu vind ik die beide niet direct een reden om opgesteld te worden.

17 oktober 2023 om 09:43

@zanazanyan, met alles eens, behalve dat Luuk een specialist is in pingels. Die mist ze veel te vaak, maar omdat hij captain is en Bosz vindt dat de spits ze moet nemen, blijft hij ze nemen. Vorige week miste hij hem nog (rebound ging er dan wel in).

17 oktober 2023 om 09:56

Omdat Luuk kan dromen van de carrière in topcompetities die Weghorst gehad heeft? Is in elke topcompetitie gewoon mislukt (met als enige uitzondering zijn periode bij Barcelona of all places).

Weghorst was gewoon een aantal seizoenen 1 van de beste spitsen uit de Bundesliga.

17 oktober 2023 om 10:10

Hoe is dat relevant voor vandaag de dag?

17 oktober 2023 om 10:12

Weghorst deed het goed bij Wolfsburg, Luuk bij Barca en Sevilla. Dan ligt het plafond van De Jong toch hoger? Bovendien heeft hij ook in NL op hoger niveau gespeeld en zodoende Champions League gespeeld. Weghorst heeft in de CL 5 wedstrijden, 0 goals, 0 assists.

17 oktober 2023 om 10:19

Luuk deed het helemaal niet goed bij Sevilla. Hij deed het goed in drie potjes Europa league.

Luuk de jong heeft in zijn hele carrière 6 seizoenen in topcompetities gespeeld. 1 In de Premier League, 2 in de Bundesliga en 3 in La Liga, daarin heeft hij 22 goals gemaakt. Het meeste goals dat hij ooit gemaakt heeft waren 6 in een jaargang. Weghorst heeft in drie seizoenen Bundesliga 17, 16 en 20 goals gemaakt en in zijn laatste halve seizoen bij Wolfsburg 6. Waar de ene dus keer op keer faalde (even een leuke cultperiode bij Barca daargelaten, maar dat kan je over Braithwaite ook zeggen) was de andere jaren een topspits in een top 4 competitie.

Leuk al die goals in de eredivisie de laatste jaren, maar dat is een gevolg van zijn flops in het buitenland.

17 oktober 2023 om 10:39

Ik zeg niet goed genoeg. Weghorst is ook niet goed
genoeg maar wel beter dan de Jong. Sneller, beter schot, meer pressie, en ook een betere balbehandeling.

17 oktober 2023 om 11:07

@Lierse nogmaals, hoe zijn Luuk’s buitenlandse flops in het verleden en Weghorst’s goeie jaren in de BL relevant voor vandaag de dag dan? Alles wat ik je zie doen is herhalen waar beide heren 3 jaar geleden stonden.

@Benzema dat weet hij goed te verbergen dan, vooral dat schot, pressie zetten en balbehandeling. Sneller wil ik hem nog wel geven, alleen vraag ik me af hoe relevant dat is.

Overigens is het meest trieste aan deze discussie nog wel dat we debatteren of Weghorst of De Jong de betere spits voor het Nederlands elftal is maar dat terzijde.

17 oktober 2023 om 12:08

Het is dus bewezen dat Weghorst de betere spits is. Want nu haal je gewoon wat eredivisiepotjes aan om je mening te onderbouwen.

17 oktober 2023 om 12:35

Die Eredivisiepotjes zijn wel heden ten dage en die wedstrijden van Wout die jij erbij haalt liggen al jaren achter ons.

Maar je mag Eredivisie wedstrijden dus niet meenemen in je analyse voor een speler? 😂 Interessante kijk op zaken heb jij.

17 oktober 2023 om 13:14

Dat mag natuurlijk wel. Zoals alle argumenten heeft elk argument echter zijn eigen soortelijk gewicht. Het soortelijk gewicht van de eredivisie is logischerwijs een stuk lager dan dat van de Bundesliga. Anders zou je kunnen zeggen dat een Nederlandse spits die er op losscoort op een lager niveau ook zou moeten spelen.

En waarom ik dat nog steeds relevant vind is duidelijk. Die fase heeft duidelijk bewezen dat Weghorst intrinsiek meer kwaliteiten heeft om goals te maken on topcompetities.

17 oktober 2023 om 13:29

Eredivisie staat gewoon op de 5e plek in de coëfficiëntenlijst in Europa. Bundesliga staat op plek 4. Dat noem ik nou niet echt een stuk lager.

17 oktober 2023 om 13:44

Bijna 16.500 punten achterstand noem ik een heel stuk lager.

17 oktober 2023 om 14:01

Hoe is dat relevant als de eredivisie de sterkste competitie is na de bundesliga? Als je zo redeneert dan is la liga ook maar een grafcompetitie vergeleken met de premier league wat ook niet waar is. Feit is gewoon dat de eredivisie op 4 competities na de beste competitie is geworden in Europa.

17 oktober 2023 om 14:19

@Stefano, als er 4 mensen 85% op hun examen hebben en ik als 5e hoogste 65% heb dan kan ik wel trots lopen verkondigen dat ik in de top 5 sta van hoogste percentages, maar er is een gigantisch niveauverschil.

17 oktober 2023 om 14:23

Het klopt gewoon niet wat je zegt. Je springt van spelers niveau drie jaar geleden naar huidige competitie weerstand naar coëfficiënten naar intrinsieke kwaliteiten die iemand op zijn top heeft laten zien en hangt aan elk aspect je eigen ‘soortelijk gewicht’ om je gelijk te halen. En als kers op de spreekwoordelijke taart probeer je het in een metafoor te verpakken die kant noch wal raakt.

Je kunt niet iemands ‘prime’ als ijkpunt pakken als die jaren al lang en breed achter hem liggen en het vergelijken met iemands huidige status, want dat is wat je doet. Wout presteerde jaren geleden in de BL en dus is hij beter dan Luuk die vandaag de dag scoort want BL > Eredivisie. Huidige vorm be damned.

Jij vind de Eredivisie een irrelevante zwaarte hebben qua competitie voor spitsen, dat mag. Maar in het verleden zijn wij erg succesvol geweest op eindtoernooien met spelers die toen nog furore maakte in de eigen Eredivisie.

Wout heeft bewezen in Oranje gewoon niet te functioneren en brengt niks dan ‘hard werken’ en veel emoties. Ik kan zonder al dat en heb dan liever De Jong die in vorm is op de bank zitten die echt wat brengt met zijn kopkwaliteit wanneer hij gebracht moet worden.

17 oktober 2023 om 14:24

@Zanazanyan, kan je zo eens een voorbeeld geven van een aanvallende speler die in de eredivisie speelde en waar later nooit iets van gekomen is in een topcompetitie?

Jij snapt gewoon duidelijk mijn argument niet. Ik vind het overduidelijk dat Weghorst in topcompetities bewezen heeft mee te kunnen als 1 van de beste spitsen op vaste basis. Dat is iets waar De Jong van mag dromen. En dat feit alleen zegt natuurlijk al genoeg over de intrinsieke kwaliteiten van beide. Want je gaat toch niet ontkennen dat presteren in de BuLi, Serie A, La Liga of PL veel meer soortelijk gewicht hoort te hebben dan spelen in de eredivisie? Verder heeft Weghorst in meer dan 10 interlands minder dan de Jong (wat bij Weghorst meer dan 1/3e van al zijn is) 1 goal minder gemaakt dan De Jong (7 in plaats van 8).

17 oktober 2023 om 14:57

Je argumenten zijn echt los zand. Top of mind komen al Finnbogasson, Vincent Janssen, Ziyech en Jahanbaksh. Pellè ook wel, Johnson, Boadu..

Maar ik ben helemaal content om het er op te gooien dat ik duidelijk jouw argument niet snap en deze hopeloze discussie tot een eind komt.

17 oktober 2023 om 14:59

Dat er 4 zijn die 85% scoren en de ander 65% klopt niet, want het verschil tussen de PL en de BL is groter dan de BL en de ED qua coëfficiënten. Is de BL dan ook van een stuk lager niveau tov de PL volgens jou?
Kijk ik vind het niet erg dat je zegt dat de een beter is dan de ander, maar stuk beter of stuk slechter vind ik ver gaan. Zeker in het huidige voetbal heeft de eredivisie zich op veel vlakken verbeterd tov van het verleden. Toen het wel de stempel had van mickey mouse league. Maar die tijden zijn nu voorbij. Als je de absolute Europese topclubs buiten beschouwing laat, zijn we tegen niemand kansloos.

17 oktober 2023 om 15:11

Weghorst heeft bij united toch bewezen dat hij niet meekan, lijkt me relevanter dan wat er jaren geleden is gebeurd.

17 oktober 2023 om 15:13

Wat een vreemd lijstje is dat dan weer? Jij zegt dat Nederland furore maakte met spelers uit de eigen eredivisie.

Met niemand van die kerels maakten jullie furore hoor.

17 oktober 2023 om 15:27

Gozer kijk anders even wat je van me vraagt: een aanvallende speler die in de Eredivisie speelde en waar later nooit meer iets van is gekomen.

Als je zelfs je eigen vragen al niet snapt is het niet raar dat ik je argumenten niet snap.

17 oktober 2023 om 15:36

Er is maar 1 iemand die het niet snapt. Jij zegt dat Nederland genoeg succes geboekt heeft met spelers uit de eigen eredivisie.

Aangezien dat een nogal breed scala aan spelers omvat beperk ik de relevante groep even tot Nederlandse spitsen (want Luuk de Jong is een spits) die ook nog eens geen echt succesvolle internationale carrière gehad hebben (wat Luuk ook niet heeft).

En zelfs al heb je het over de algehele selectie, over wie heb je het dan? Die generatie uit 2014? Die zo succesvol was dat jullie er niet bij waren in 2016 en 2018?

17 oktober 2023 om 15:39

“ Ik vind het overduidelijk dat Weghorst in topcompetities bewezen heeft mee te kunnen als 1 van de beste spitsen op vaste basis.”

Burnley 20 wedstrijden 2 goals.
Besiktas (lager niveau dan ED) 16 wedstrijden 8 goals.
United 17 wedstrijden 0 goals.
Hoffenheim 5 wedstrijden 0 goals.

Leuke seizoenen bij Wolfsburg in 2018, 2019 en 2020 maar het is nu 2023 en hij maakt geen competitiegoals meer. Ik zeg niet dat Luuk een veel betere spits is maar dat Weghorst nu mee kan in goede competities is onjuist.

17 oktober 2023 om 15:43

Weghorst heeft ontegensprekelijk bewezen meerdere seizoenen aan een stuk een topspits te kunnen zijn in een topcompetitie. Dat is gewoon een feit. Luuk de jong heeft keer op keer bewezen dat niet te kunnen. Dat zegt volgens mij voldoende over de intrinsieke kwaliteiten van een speler, waar ik het hier heel de tijd over heb.

De laatste tijd is het minder, maar waarom zou je dan iemand de voorkeur geven die altijd minder was? Zeker aangezien hij gewoon een betere doelpuntenratio heeft dan De Jong bij oranje.

18 oktober 2023 om 13:27

@Lierse, buiten wat goede seizoen bij Wolfsburg heeft Weghorst toch ook niks gedaan? Vind Luuk z’n carrière een stuk indrukwekkender dan die van Weghorst. Beslissend geweest in een EL finale en ook gewonnen. Meerdere keren kampioen geworden, belangrijk geweest bij Barca.

17 oktober 2023 om 09:46

Als iedereen fit is, is de voorhoede lijkt mij Gakpo Depay en Xavi. Weghorst is gewoon een niveau minder dan die twee en Luuk de Jong is geen international meer. Misschien ook eens stoppen met Luuk in Oranje te praten, heeft aangegeven dat hij geen international meer wil zijn.

17 oktober 2023 om 10:22

Dat is de standaard. Als een speler er niet is (blessure of bedankt), dan is die bij uitstek beter dan wat wel beschikbaar is. Luuk was in Oranje ook niet altijd succesvol en een Xavi Simons laat nu bijv ook zien dat het presteren in Oranje lastig is, tegenover spelen bij je club waar je elke dag met (ongeveer) dezelfde spelers om je heen staat.

17 oktober 2023 om 09:52

Het is vrij simpel. Weghorst scoorde sinds maart weer een goal.
Typisch voor een spits die wel veel wedstrijden speelde, zegt iets over zijn kwaliteit.

Hoeveel heeft De Jong er in het netje liggen sinds maart ?
De Jong is echt op alle vlakken beter en completer, zelf op de penalty stip mist Weghorst, iets wat de Jong zelden overkomt.
Klaar als een klontje natuurlijk . De Jong in de spits bij oranje zou top zijn.
Ik zeg wie organiseert een petitie ?

17 oktober 2023 om 12:08

Leuk dat je met je reactie eigenlijk al je eigen mening ontkracht

Luuk gaat gewoon mee naar het EK als Koeman hem daarvoor vraagt, die heeft alleen geen zin meer in dat gehannes met kwalificatiewedstrijden of nutteloze NL potjes.

Als Memphis weer eens geblesseerd is voor het EK en Koeman belt Luuk met de vraag of hij mee wil gaat hij niet bedanken.

17 oktober 2023 om 09:34

Mee eens, als Memphis weer geblesseerd raakt dan moet er toch wel iets aan gedacht worden. Alleen ben ik er niet mee eens dat een bondscoach moet bellen om te vragen wil je aub nog spelen voor Oranje. Hij heeft zelf de deur dicht gezet en hij zou ook weer zelf open moeten maken.

17 oktober 2023 om 09:41

Ik heb liever dat ze zich professioneel opstellen en ego’s of persoonlijke vetes opzij worden geschoven. ‘Hij moet hem eerst bellen want’, niemand wordt vrolijk van dat kleutergeknutsel.

Als Koeman hem nodig heeft lekker bellen en koffie gaan doen.

17 oktober 2023 om 11:52

Dit is een discussie waar wij niet uit gaan komen, dat maakt ook niet uit.

Voor mij gaat het niet om de ego's opzij schuiven, want bedanken voor Oranje is a not done. Spelers als Van de vaart Van Persie etc die hebben nooit bedankt. Dit zijn toch andere soort kalibers dan Luuk.

17 oktober 2023 om 12:01

Die spelers stonden ook altijd basis of konden op speeltijd rekenen, Luuk ging mee voor spek en bonen.

Ik snap hem wel.

17 oktober 2023 om 10:16

Als Luuk meegaat naar het EK dan is dat het failliet van het Nederlands elftal. Niet omdat hij niet geschikt is op dit moment (in tegendeel) maar als dit door Koeman geaccepteerd wordt dan denk ik dat er in deze selectie nog wel 10 spelers zijn die geen zin hebben in de kwalificatie wedstrijden maar wel mee willen doen als de prijzen te verdienen zijn.

17 oktober 2023 om 10:43

Ik zeg ook bij een blessure van Memphis. Als Memphis fit is dan is hij gewoon eerste spits en zou ik Brobbey meenemen als tweede spits.

Het is echter niet ondenkbaar dat Memphis geblesseerd raakt en dan breekt nood wetten imo.

En dat is niet omdat ik Luuk een fantastische spits vind trouwens, maar omdat we simpelweg niet beter hebben.

17 oktober 2023 om 14:29

@ajaxfan158:

Van iemand die begin 20 is, mag je inderdaad verlangen dat hij ook op komt draven voor de minder interessante kwalificatiewedstrijden. Maar Luuk de Jong is 33, heeft jonge kinderen, is een type speler dat fysiek veel moet incasseren, hij speelt met PSV twee keer per week en in zijn interlandloopbaan is hij al heel vaak weken van huis geweest voor alleen een paar korte, ondankbare invalbeurtjes. Zo'n speler mag je best nu matsen en straks alsnog meenemen naar het EK, mits hij dan z'n huidige vorm nog heeft.

17 oktober 2023 om 22:43

Dus als ik het goed begrijp moeten we Luuk de Jong (die nog amper wat voor het Nederlands elftal heeft betekend op een paar invalbeurtjes na zoals je aangeeft) het privilege geven dat hij niet de lasten hoeft te dragen maar wel de lusten zodat hij met z’n 33 jaar optimaal kan presteren bij PSV en bij z’n kinderen kan zijn? Hij heeft bedankt in een periode dat hij de indruk kreeg dat het Nederlands elftal hem niet nodig had, hij gooit zelf de deur dicht en is dus ook gewoon geen optie wat mij betreft.

17 oktober 2023 om 22:51

@Zanazanyan, Luuk heeft zelf bedankt. In de periode dat hij merkte dat hij niet veel aan spelen toe kwam, koos hij ervoor om voor zichzelf, z’n club, z’n gezin te kiezen in plaats van de concurrentiestrijd aan te gaan. Dan zie ik geen reden waarom we nu ineens moeten hopen dat Luuk weer wil omdat we ‘nu niet beter hebben’. Sydney van Hooijdonk en Brian Brobbey hebben vorig seizoen vergelijkbare cijfers als Luuk de Jong kunnen overleggen. Zo exceptioneel goed is hij dus ook weer niet dat hij dit privilege verdient. Geef dan Brian of Sydney de kans die nog jong zijn en niet bedankt hebben.

17 oktober 2023 om 23:51

Brian zou dus eerste spits zijn in mijn scenario als Memphis geblesseerd is, wie anders?

En als jij met Sydney van Hooijdonk naar een EK wil afreizen gaan jij en ik het nooit eens worden.

Hoewel de Jong nu zeker zou starten doet dit me ook een beetje denken aan toen met Bas Dost. Toen hij er mee stopte dachten we ook wat een verlies maar dat viel natuurlijk reuze mee. Nu was De Jong handig geweest, maar het is ook niet de verlosser. Hopelijk ontwikkelt een Zirkzee zich goed of gaat Brobbey ineens stappen zetten (hoewel ik hem gisteren voetballend bijkans nog slechter vond dan Weghorst), anders zullen we het toch met een Depay moeten doen, of een valse spits.

Weghorst is een topper om nog wat te forceren in het laatste kwartier. Maar starten met hem is wel armoedig. Luuk de Jong was gewoon de beste optie in de spits. Bovendien de beste kopper, is het niet de beste kopper ter wereld.

17 oktober 2023 om 10:02

Waarom is Weghorst een topper in het laatste kwartier? Hij is heel lang en werkt hard, verder kan hij niet zoveel. Bijzonder hoe slecht hij is in koppen met die lengte.

17 oktober 2023 om 10:28

Hij kan wel wat aanrichten en het schrikt wel af als zo iemand er nog in komt. Kijk tegen Argentinië, dat doet hij gewoon goed. Maar een basisspeler is het in mijn ogen zeker niet.
Hij haalt er het maximale uit wat erin zit denk ik.

We hebben toch Gakpo als eerste keus en Memphis als tweede keus voor de spits? Dan lijkt het me vrij onzinnig om een hele discussie op te zetten wie de derde keus moet zijn, Weghorst, Brobbey of Luuk. We zien het wel komende zomer, tegen die tijd is het allang duidelijk wie er dit seizoen het meest in vorm is.

17 oktober 2023 om 10:02

Ik vind dat Ruud wel een punt heeft door te zeggen dat Gakpo en Memphis eigenlijk geen pure spitsen zijn. Het zijn meer zwervende vleugelaanvallers die graag op snelheid een actie maken en schieten. Luuk als kapstok werkt vaak fantastisch voor vleugelaanvallers - kijk maar naar hoe zowel Memphis als Gakpo het bij PSV deden.

Weet niet wat je van een spits verwacht maar Brobbey deed het prima. Aantal ballen prima vastgehouden, beslissende pass op de strafschop en zelf ook een strafschop moeten hebben. Niet gek met een inval beurt

17 oktober 2023 om 10:14

Ik zie het wel werken. Depay op links Gakpo op 10 en Brobbey in de spits.

17 oktober 2023 om 15:19

Gakpo vanaf links, Malen rechts, Brobbey spits. Depay vanaf de bank.

Ik ben nog best positief gestemd over de ontwikkeling van Zirkzee bij Bologna en de arbeidsethos die Brobbey op dit moment laat zien. Nee, de nieuwe Kluivert, Bergkamp, Van Persie zie ik nog niet, maar zijn dat dan ook geen uitzonderlijke talenten geweest?

Gakpo is technisch prima als spits, beter als linksbuiten maar toch een degelijke optie en ja Memphis scoort veel en is toch een handenbinder. Veel gaat mis bij hem, maar ja dat is ook zijn speelstijl.

Brobbey deed het anders prima in de minuten dat hij mocht spelen. Was twee keer (mede) bepalend. Eerste keer in de combinatie met Dumfries, waaruit beslissende penalty ontstond. Tweede keer toen hij zelf onderuit werd gelopen binnen de zestien. Was een pingel, maar kreeg hem niet. Daarnaast, is bij Ajax een van de weinig nog presterende spelers, en heeft de weg omhoog gevonden. In ieder geval beter dan Weghorst.

de Jong is veel en veel beter dan Weghorst. Eerlijk gezegd kan de Jong niet hard lopen en is zijn technische begaafdheid sober maar de beste spits die NL heeft. Brobbey is misschien toekomst. Is overigens ook niet technisch begaafd.

We weten niet wat de Jong heeft bewogen om te stoppen. Ik speculeer ook dat Woutje de voorkeur heeft. Maar die vent kan er echt niets van

17 oktober 2023 om 10:53

Toch heeft Weghorst betere statistieken in Oranje. Luuk is een betere kopper, maar laten we aub niet doen alsof het een verschil in kwaliteit is als Mbappe en Dost

Dat geroep om Luuk de Jong begint wel trieste vormen aan te nemen zeg. 8 goals in 39 interlands, als 'breekijzer' buiten die pot tegen Noord Ierland geen enkel ijzer gebroken en nu smeekt media-Nederland bijna knielend om zijn terugkeer. Gewoon focussen op Memhis en Gakpo. Die 3e spits, als pinchhitter kun je prima Weghorst hebben. Dat we in een situatie als nu zitten met zoveel blessures is klote, maar Luuk de Jong is passe. Erg genant dat we zo zijn afgezakt

17 oktober 2023 om 11:33

Dit is wel erg makkelijk omspringen met stats.
Luuk had zelden een basisplaats. Dus wellicht beter om naar goals vs. speelminuten te kijken.
Komt Luuk daar ook slecht uit, dan geef ik je gelijk.
En nee, ik heb geen zin om dat zelf uit te zoeken. Hahaha.

17 oktober 2023 om 13:23

Hij heeft toch gewoon gelijk? De Jong is echt niet ineens beter geworden bij PSV. Hij speelt gewoon op een lager niveau dan in de afgelopen jaren. Dat is nou eenmaal het verschil tussen Laliga en de Eredivisie. We wisten allang dat Luuk de Jong een goed rendement kon halen in middelgrote competities.

17 oktober 2023 om 16:53

Het ging om de goals in Oranje.

17 oktober 2023 om 15:22

Plus, hij zegt zelf af. Ja dan is het klaar. Dan moeten we ons richten op wie wel wil en wie nog kan groeien, aka Brobbey en evt andere opkomende spitsen zoals Zirkzee. De Jong zou beter zijn dan Weghorst in zijn huidige faalvorm, maar inderdaad, genant.

17 oktober 2023 om 20:06

Goede post tot het moment dat je zegt dat Weghorst prima is al pinchhitter. Zelfs dat kan hij niet. Dan kan je beter Virgil of De Ligt als breker inzetten.

Echt waar zeg. En maar blijven zeiken om luuk de jong. Laat die man toch eens met rust, heeft duidelijk verteld en uitgelegd waarom die niet meer geselecteerd wil worden. Hou er dan ook eens over op.

17 oktober 2023 om 12:59

Denk dat hij nog wel te porren is voor een EK mits hij fit blijft.

Waarom blijven we nog doorgaan met Luuk de Jong. Echt armoede gewoon. Die kerel heeft al duidelijk aangegeven te zijn gestopt met interlandvoetbal. Dan moet je zijn beslissing respecteren en gewoon doorgaan. Weghorst kan prima als breekijzer maar wordt in de basis gezet door Koeman terwijl die niet de kwaliteiten ervoor heeft. Je had gisteren beter met Malen of Brobbey kunnen starten. Maar ja volgende interlandperiode zijn hopelijk Memphis en Gakpo gewoon weer terug. Dat scheelt wel enorm.

Je kan Luuk alleen terugnemen als je hem belt en vertelt dat hij spits nr 1 is tot en met het EK. Maar dan zit je met Depay, die kan je nog op links zetten. Maar dan moet je wel een rechtsbuiten hebben die de ballen op de kop van Luuk slingert. De verdediging staat sterk. Middenveld vind ik ook steeds beter ogen. Nu voorin nog de juiste poppetjes.

Ach, kom op... Hoe selectief kun je zijn? Luuk de Jong is niet ineens een veel betere spits geworden. Hij speelt gewoon op een lager niveau dan in de afgelopen jaren en dan lijkt het ineens weer wat. Die heeft nog nooit veel indruk kunnen maken in Oranje en dat gaat echt niet veranderen. Posteer Weghorst bij een PSV en die legt ze er ook makkelijk in. Het doet me denken aan de Bas Dost discussie en we kunnen gerust stellen dat we die ook geen moment gemist hebben.

17 oktober 2023 om 15:09

Nee dat doet hij niet, Weghorst is in alles minder dan de Jong, niet dat de Jong nu zo goed is, maar Weghorst heeft het 3 jaar goed gedaan, daarvoor bij AZ behoorlijk en na Wolfsbur gewoon heel matig.

Goed gezien van Gullit. Luuk is gewoon top dit seizoen. Hopelijk gaat hij mee naar de EK.

Alsof De Jong onze redder is. Kom op zeg. Selecteer door en geef bijv. Zirkzee een kans. Het is nou eenmaal minder nu, dus probeer eens was uit en neem afscheid van nietsnut Weghorst. Zoveel opties en dan wordt er gekozen voor iemand die werkelijk niks kan.

Luuk heeft nooit de waardering gekregen die hij op clubniveau altijd wel heeft gekregen en werd bij Oranje altijd als pinchhitter gezien.
Op dit moment is hij de beste spits van NL en heeft hij geen zin om als pinchhitter het grootste deel van de tijd alleen maar toe te kijken. Weghorst heeft een paar belangrijke doelpunten gemaakt maar ik zie hem dat in zijn huidige vorm niet voortzetten. En Depay is history. Zie hem niet meer op zijn oude niveau terug komen.

Ik zeg dit al een tijdje maar naar mijn optiek moet Bergwijn spits spelen.
Staat al een tijdje stil in zijn ontwikkeling en speelt verstoppertje op links.

Terwijl hij fysiek aardig sterk is, kan met de rug maar het doel spelen, kan met zijn looplijnen goed weg gestoken worden en is sterk in de combinatie.
Zeker omringd met spelers als Malen, Gakpo, Simons, Lang kan er in de wedstrijd geswitched worden.
In de 343 die we spelen is Bergwijn na Depay mijn keuze.
Ben er van overtuigd als hij met als Van Persie en Depay die stap naar het centrum zou maken het goed zou uitpakken voor Ajax en Oranje.

Als zou dat bij Ajax niet snel gebeuren gezien het vermogen die ze uitgegeven hebben aan Brobbey, Mikado en Akpom

Als we dan toch bezig zijn misschien moet R Koeman ook nog een bakje koffie doen met ene R van Persie of P Kluivert vind ik op de spits positie toch nog vam een hogee niveau dan L de Jong.
Vind de Jong zowieso niet veel aan erg beperkte voetballer alleen dodelijk met kopballen maar voorzetten van de zijlijn worden toch nooit gedaan bij het Nederlands Elftal zelfs de corners worden niet meer voor de goal gegooid maar op de 16 neergelegd voor een inlopende speler die de bal dan op goal kan rossen

Koeman is sowieso van het graag of niet. Gelukkig hebben we Frimpong daar niet meer verloren.
Het erge is dat het nog waar is ook dat de Jong nu misschien wel de meest constante nummer 9 is van Nederland. Neemt niet weg dat het lood om oud ijzer blijft, helemaal als je kijkt naar het middenveld en de verdediging. Toch was Brobbey die laatste fase al best nuttig, en liet hij met zijn kracht en snelheid meer zien dan die statische Weghorst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren