Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eén Nederlandse voetbaltempel op lijst meest intimiderende stadions van Europa

Laatste update:

Fanatieke voetballiefhebbers bezoeken jaarlijks één of meerdere Europese topduels, maar welk stadion is nu eigenlijk het sfeervolst? Kiezen tussen de meest intimiderende thuishavens van het continent is zeker niet eenvoudig en het maken van een ranglijst is daarnaast behoorlijk subjectief. Toch heeft Voetbalzone in samenwerking met GOAL een poging gewaagd om de vijftien meest intimiderende stadions op een rijtje te zetten.

15. Waldstadion (Eintracht Frankfurt)
De supporters van Eintracht Frankfurt hebben de afgelopen jaren bij Europese uitduels voor heel wat krantenkoppen gezorgd, en niet altijd om de juiste redenen. De manier waarop ze in april 2022 Camp Nou overnamen voor de Europa League-ontmoeting met Barcelona was indrukwekkend.

De gewelddadige wijze waarop zij afgelopen seizoen in Napels huishielden voorafgaand aan het Champions League-affiche tegen Napoli was echter een regelrechte schande. Je kunt er alleen niet omheen dat de sfeer op wedstrijddagen in het Waldstadion iets speciaals heeft. De fans van Frankfurt staan dan ook bekend om hun enorme fanatisme.

Het Waldstadion van Frankfurt tijdens een Champions League-avond.

14. Estadio Metropolitano (Atlético Madrid)
In Atletico's oude thuishaven, het Vicente Calderon, was veelvuldig een orkaan van geluid te horen. In tegenstelling tot sommige andere voetbalclubs die van stadion zijn veranderd, zijn los Colchoneros erin geslaagd om die geweldige sfeer uit hun stoffige, voormalige stadion mee te nemen naar het schitterende nieuwe Metropolitano. Atlético werkt er sinds het seizoen 2017/18 zijn wedstrijden in af en biedt plaats aan 68.000 toeschouwers.

In tegenstelling tot het Calderon is er ook een dak om al het lawaai binnen te houden. Met Diego Simeone hebben de supporters van Atlético zelfs hun eigen dirigent. De 53-jarige oefenmeester herinnert iedereen die de club een warm hart toedraagt aan hun verantwoordelijkheid om zijn ploeg te motiveren en de tegenstander op vocale wijze te intimideren.

Atlético Madrid-trainer weet het thuispubliek te allen tijde op te jutten.

13. Toumba Stadion (PAOK Thessaloniki)
Luchtfoto's leken een kleine 4,5 jaar geleden een oorlogsgebied in Thessaloniki te tonen. In werkelijkheid ging het destijds om een ongekende vuurwerkshow om de eerste titel van PAOK in 34 jaar te vieren. De supporters van de Griekse ploeg behoren tot de meest fanatieke in het clubvoetbal, waardoor het geen verrassing mocht heten dat ze in 2019 groots uitpakten na deze lange titeldroogte. De fans van PAOK hebben een voorliefde voor pyro, zoals Bengaals vuur, Romeinse kaarsen en rookpotten. Vorig seizoen zorgden ze nog voor schokkende taferelen in Marseille, toen beide groepen ultra’s vuurwerk naar elkaar gooiden.

12. San Siro/Stadio Giuseppe Meazza (AC Milan en Internazionale)
AC Milan en Internazionale speelden in het verleden al geweldige stadsderby’s in hun iconische stadion, dat bekendstaat als een echte voetbaltempel. Het Stadio Giuseppe Meazza is oud en vies, maar draagt voor een goede reden de bijnaam la Scala del Calcio, een verwijzing naar het Teatro Alla Scala, het elegante operagebouw van de stad Milaan. De tifosi van Milan en Inter zijn enorm fanatiek en vooral tijdens de Derby della Madonnina altijd een klasse apart geweest.

11. De Kuip (Feyenoord)
De supporters van Feyenoord staan inmiddels bekend om hun geweldige sfeeracties. Zo werd enkele maanden geleden vlak voor de aftrap van de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 winst) het grootste spandoek ooit in De Kuip ontrold. Het doek bedekte bijna alle tribunes van de eerste ring van het stadion. Zowel Feyenoord-spelers als tegenstanders omschrijven het spelen in De Kuip veelvuldig als ‘indrukwekkend’. Ruim 51.000 fans laten het stadion met name tijdens topduels ouderwets op zijn grondvesten trillen. Met Champions League-wedstrijden tegen Atlético Madrid, Celtic en Lazio in het vooruitzicht, kan men opnieuw schitterende beelden verwachten.

10. Stadio Diego Armando Maradona (Napoli)
Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis noemde het stadion van de club ooit eens ‘een toilet’. En je zou kunnen begrijpen waarom. Het oude San Paolo, dat sindsdien is omgedoopt tot Stadio Diego Armando Maradona ter ere van de grootste speler ooit van i Partenopei, is een vreselijk verouderde arena, een afbrokkelend relikwie uit een vervlogen tijdperk. Maar zoals afgelopen seizoen tijdens de succesvolle titelrace is gebleken, is het een absoluut voorrecht om aanwezig te zijn bij thuisduels van Napoli als het stadion tot de nok toe gevuld is met de meest gepassioneerde supporters van Italië.

Stadio Diego Armando Maradona in extase tijdens het kampioensduel van Napoli.

9. Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla)
Sevilla is de stad met de meest fanatieke supporters van Spanje en hoewel de fans van Real Betis het er misschien niet mee eens zijn, vind je nergens in het land zo’n elektrische sfeer als in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Tijdens de Derby Sevillano en op Europes avonden zijn de supporters van Sevilla helemaal in hun element. Het is geen toeval dat elke keer dat los Rojiblancosde kwartfinale van de Europa League wisten te halen, ze vervolgens ook het toernooi wonnen.

Na het epische clublied wordt de ploeg regelmatig naar grotere hoogtes gestuwd door het lawaai van hun fans. Een mooi voorbeeld is de wedstrijd tegen Manchester United, afgelopen april. Sevilla verkeerde destijds in degradatienood en werd overklast op Old Trafford, waar het toch nog 2-2 werd, om the Red Devils een week later tijdens de return met 3-0 weg te blazen.

Sevilla won het afgelopen seizoen voor de zevende keer (!) de Europa League.

8. Stadio Olimpico (AS Roma)
Zeg wat je wilt over José Mourinho, maar de Portugese oefenmeester weet hoe hij supporters uitzinnig kan krijgen. Sinds de komst van the Special One naar Roma is het Stadio Olimpico weer een van de meest beladen speellocaties in het Europese voetbal geworden. Voor de supporters viel er tot twee jaar terug weinig te juichen, maar met Mourinho als grote architect werd de Conference League in 2022 ten koste van Feyenoord gewonnen. Het afgelopen seizoen haalde hij opnieuw een Europese finale met de Romeinen. Wanneer het clublied van i Giallorossi voor de aftrap klinkt, krijgen zelfs neutrale supporters koude rillingen in hun nek als 66.000 supporters eenstemmig ‘Roma!, Roma!, Roma!’ zingen.

Stadio Olimpico bruist mede door de komst van José Mourinho weer.

7. Stade Vélodrome (Marseille)
Er is in Frankrijk geen stadion te vinden dat meer intimiderend is dan het Stade Vélodrome. De iconische thuishaven van Olympique Marseille heeft capaciteit voor 67.000 supporters en is in de loop der jaren meerdere keren gerenoveerd. Marseille staat bekend om zijn fanatieke fans die elkaar tijdens de wedstrijden vanuit verschillende vakken toeroepen en antwoorden.

De sfeer in het stadion is nog beter wanneer de eeuwige rivaal Paris Saint-Germain op bezoek komt of wanneer l'OM Europese thuiswedstrijden speelt. De fans van Marseille zijn echter ook berucht. Zondag kwam het na een teleurstellend gelijkspel tegen Toulouse nog tot een confrontatie tussen de ultra’s en de spelers en staf.

Het Stade Vélodrome van Olympique Marseille.

6. Rajko Mitic Stadion (Rode Ster Belgrado)
Er was een tijd dat het Rajko Mitic Stadion - ook wel liefkozend het Marakana genoemd - een van de grootste stadions in het mondiale clubvoetbal was. Na talloze renovaties is de capaciteit echter gehalveerd tot 53.000 en Rode Ster Belgrado heeft niet langer de spelers of de financiële middelen om hoge ogen te gooien in de Champions League. De Servische topclub kan echter nog steeds bogen op een buitengewoon gepassioneerde achterban en als ze in groten getale komen opdagen, zoals altijd het geval is tijdens de Eeuwige Derby tegen de stadsrivalen van Partizan, zorgen ze voor een sfeer die even spannend als opwindend is.

Rode Ster Belgrado leunt op een fanatieke achterban.

5. Vodafone Park (Besiktas)
De fans van Besiktas zijn zo luidruchtig dat Timo Werner in 2017 als speler van RB Leipzig eens vroeg om gewisseld te worden tijdens een wedstrijd omdat hij duizelig werd van het lawaai. Zelfs het dragen van oordopjes hielp de aanvaller niet om het enorme geluid te blokkeren. Het stadion werd gebouwd in april 2016 en een maand later veroverde Besiktas er de Turkse Süper Lig-titel, die ze het seizoen daarop prolongeerden. Het stadion ligt pal naast de Bosporus en op een steenworp afstand van het grootste paleis van Turkije, het Dolmabahçepaleis. Het is moeilijk om een mooiere locatie voor een stadion te bedenken, of een meer luidruchtige. Vraag dat maar aan Werner.

De thuishaven van Besiktas biedt plaats aan zo'n 42.000 toeschouwers.

4. Anfield (Liverpool)
Chelsea in 2005 en 2007, Real Madrid in 2009, Borussia Dortmund in 2016 en Barcelona in 2019. Al deze topclubs hadden iets gemeen: een meer dan uitstekende uitgangspositie in Europees verband die op Anfield werd weggegeven. De comebacks van Liverpool zijn inmiddels legendarisch. John Terry noemde zijn ervaring in 2005 ‘een nachtmerrie’ en Thomas Tuchel beschreef wat er gebeurde met zijn Dortmund, dat met 1-3 voorstond in de tweede helft maar met 4-3 verloor, als ‘onlogisch’.

Barcelona liep misschien wel tegen de meest pijnlijke uitschakeling aan. De Catalanen wonnen het heenduel met 3-0 om vervolgens de return op Anfield met 4-0 te verliezen van een Liverpool dat zonder Mohamed Salah en Sadio Mané speelde. Het feit dat Liverpool zelfs maar een sprankje hoop had, spreekt boekdelen over de kracht van Anfield. Josep Guardiola, die in 2018 met Manchester City met 3-0 verloor in de kwartfinale van de Champions League verwoordde het misschien nog wel het best: “Je voelt je klein en de spelers van Liverpool lijken je compleet te overlopen. Als tegenstander is het vreselijk om op Anfield te spelen.”

De historische comebacks van Liverpool op Anfield, zoals in 2019 tegen Barcelona, zijn niet meer op één hand te tellen.

3. RAMS Park (Galatasaray)
"Welkom in de hel!" - voetbalsupporters uit een verder verleden zullen nooit het spandoek vergeten dat de spelers van Manchester United 'begroette' toen ze aankwamen in het Ali Sami Yen Stadion voor een Champions League-wedstrijd helemaal terug in 1993. En hoewel Galatasaray nu in het Nef Stadion speelt, heeft hun nieuwe thuishaven dezelfde intimiderende sfeer. De befaamde fanatieke supporters van de club vestigden zelfs een record in het Guinness World Record met het enorme geluidsniveau (131 decibel, om precies te zijn) tijdens een ontmoeting met Schalke 04 tien jaar geleden.

Sinds deze zomer heet de thuishaven van Galatasaray RAMS Park.

2. Celtic Park (Celtic)
Lionel Messi heeft ooit gezegd dat hij het geluk heeft gehad dat hij in enkele ongelooflijke stadions in Europa mocht spelen, maar dat er geen één te vergelijken is met Celtic Park. Andere legendes als Paolo Maldini en Xavi zeggen dat ze nog nooit zoiets hebben meegemaakt in al hun jaren als voetballer, terwijl Zlatan Ibrahimovic onthulde dat de supporters van Celtic in het stadion ooit zo luidruchtig waren dat hij niet kon communiceren met zijn ploeggenoten.

Natuurlijk gaat het nog een tandje harder wanneer Celtic tegen de aartsrivaal Rangers speelt. De Old Firm wordt algemeen beschouwd als een van de grootste - en meest vijandige - derby's in het voetbal. Om te zeggen dat deze politiek beladen is, zou een groot understatement zijn, dus het is zeker geen wedstrijd voor bangeriken. Maar als het op sfeer aankomt, zijn er maar weinig voetbalwedstrijden aantrekkelijker.

Celtic Park is wereldwijd ongelooflijk populair bij voetbalfans.

1. Westfalenstadion (Borussia Dortmund)
Voormalig Borussia Dortmund-baas Jürgen Klopp zei ooit beroemd over het Signal Iduna Park: "Je komt het veld op en het stadion explodeert: Vanuit de duisternis, ga je naar het licht. Je kijkt naar links en het lijkt alsof daar 150.000 mensen staan die uit hun dak gaan.”

In werkelijkheid staan er 'slechts' 25.000 mensen op de zuidelijke tribune, maar het klinkt echt alsof het er zes keer zoveel zijn. Die Gelbe Wand, zoals het in 2005 bekend kwam te staan, is nog steeds een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in het hedendaagse voetbal, verantwoordelijk voor een aantal spectaculaire sfeeracties.

Die Gelbe Wand is een must-see voor elke fanatieke voetballiefhebber.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Liverpool en Feyenoord, AC Milan en Inter in dit lijstje? Liverpool is op YNWA erg overrated. Met alle respect maar kan aantal ploegen uit Europa opnoemen die sfeervollere supporters hebben. Panathinaikos, Legia Warschau, Kopenhagen, Fenerbahçe horen sowieso in dit lijstje. En dan vergeet ik er vast ook nog wat.

18 september 2023 om 22:15

De Kuip heeft toch een fantastische sfeer? Waarom zou die niet in t lijstje moeten terugkomen? Maar inderdaad. Liverpool is ook een beetje overgenomen door figuren die veel geld kunnen betalen voor kaartjes. Dat heeft de sfeer in Engeland wel een beetje de das om gedaan.

18 september 2023 om 22:17

Europees en belangrijke potten in Nederland kan ik nie ontkennen dat de sfeer goed is. Maar verder in de competitie zou ik ze nie in dit lijstje plaatsen als je ze vergelijkt met andere clubs in hun nationale competitie.

18 september 2023 om 22:48

heide... geldt dat niet voor heel veel stadions, dat ze veel sfeervoller zijn bij belangrijke wedstrijden en wat tammer bij nietszeggende potjes?

18 september 2023 om 23:04

Niet per se. Bepaalde clubs is het altijd een heksenketel.

18 september 2023 om 23:15

Paar jaar terug bij Kopenhagen een competitiewedstrijd bezocht, was wel gezellig maar om ze nou boven Feyenoord/Liverpool of Inter en Ac te zetten, nah.

18 september 2023 om 22:40

Ooit in San Siro geweest? Een vd sfeervolste en fanatiekste fans in Europa, vaak sfeeracties, wat ook niet in elke stadion gebeurd. De Kuip terecht op de lijst, echt altijd sfeer daar en beste in NL. Verder staat Dortmund terecht op 1, al komen die uit Engeland steeds dichterbij. Arsenal bijvoorbeeld

18 september 2023 om 23:16

Ja, één keer. Prima sfeer ja. Ben het er niet mee eens, maar meningen verschillen 👍 Vind persoonlijk alleen in Duitsland al supporters van o.a. Frankfurt en Dynamo Dresden fanatieker dan BVB.

18 september 2023 om 23:19

Bij een Derby is het wel echt genieten. En op mooie CL-avondjes zijn er ook weinig stadia die minder imponeren vind ik.

Thuis tegen Empoli kan het wel eens tegenslaan inderdaad. Al blijft het dan ook nog altijd geweldig.

18 september 2023 om 23:31

Europese avonden op Anfield zijn echt iets magisch hoor. Absoluut niet overrated.

19 september 2023 om 01:04

Je had het niet beter kunnen zeggen. Flutlijstje. Dortmund is leuk voor de eventi’s die de gelbewand verpest hebben, mitmach quote is heel laag. Schalke, Dynamo, Kaiserslautern, Magdeburg, Union Berlin, en Frankfurt alleen zouden boven Dortmund moeten staan. Op Woudenstein is over een hele wedstrijd meer sfeer dan Anfield, Liverpool supporter kunnen vooral heel hard YNWA zingen meer niet.

19 september 2023 om 10:17

En de YNWA van Celtic is beter heb ik al van een aantal mensen gehoord.

19 september 2023 om 06:42

De langeleegte niet op deze lijst? Dan kan ik hem niet serieus nemen. Als Messi daar had gespeeld voor 0 toeschouwers dan had hij pas geweten wat intimidatie is.

19 september 2023 om 08:16

In Turkije wordt voornamelijk hard gefloten als de tegenstander aan de bal is, dat is in geen enkel geval sfeervol te noemen. Sowieso zijn het lijstjes van niks, want sfeer is niet zomaar uit te drukken in een paar categorieën. De ene keer is het in de Kuip een heksenketel en de andere keer is het er behoorlijk rustig. Zo zal het ook zijn bij de meeste buitenlandse clubs verwacht ik.

19 september 2023 om 09:21

Liverpool is inderdaad echt zwaar overrated,verder dan 3x per wedstrijd 'liverpool' zingen komen ze niet, totaal niet indrukwekkend in mijn optiek. Napoli is inderdaad een vieze ouwe pisbak en met een sintelbaan is een stadion in mijn optiek altijd lelijk. Ik vind de Kuip hier overigens niet in misstaan, in bekerfinales zie je het stadion echt bizar freaky trillen als je beneden wat drinken gaat halen. Mooiste stadion van Nederland, maar dat zal ook aan de nostalgie liggen want het is gewoon een oude bak. Denk dat Turkse, Griekse en Balkan clubs het meest indrukwekkend zijn qua sfeer, zit veel meer passie in dan wat wij hier hebben.

19 september 2023 om 23:15

Fener niet meer zoals vroeger jammer genoeg.. Legia is gek, Panathinaikos ook.

Toch een heel mooi lijstje zo, goed bezig VZ. Je kunt zeker discussieren over bepaalde andere stadions, maar al met al is dit toch een hele mooie en gevarieerde lijst.

Overigens vind ik de grens tussen intimiderend en sfeervol soms wel lastig. Juist bij een aantal van bovengenoemde clubs zie je ook vaak supporters die flink over de scheef gaan. Atletico met o.a. de smerige poppen van Vinicius (of laat mijn geheugen mij in de steek), Feyenoord heeft een bepaalde reputatie, en PAOK en Eintracht Frankfurt hebben ook weleens op wat voorpagina's gestaan. En Marseille misschien nog wel meer dan de rest.

Ik dacht dus 100% zeker te weten dat ADO die Nederlandse club was die er tussen zou staan, maar okeeee.. ik kan leven met Feyenoord als 2e optie!

19 september 2023 om 07:49

De kuip en legioen is ook niet meer wat het geweest is.

k snap niet dat Olympico van Roma er tussen staat. Blijft een atletiek stadion. Die sintelbaan tussen jou en een voetbalveld haalt 80% van de sfeer bij voorbaat al weg. Dortmund is top en de Griekse stadions zijn ook vaak indrukwekkend qua sfeer. Maar ben 1 keer bij Boca - River Plate geweest. Daarmee vergeleken is alles hier peanuts. Zeker qua stadion (La Bombonera uit begin 1900) en zeker ook qua sfeer (en vijandigheid).

Toumbastadion?

Rode ster lager zetten dan BvB?
Bijzondere lijst dit..

Als je de supporters van Frankfurt geweldadig noemt mogen die van Feyenoord ook wel benoemd worden. Ik vind dat zo vaak een smet voor deze mooie club maar ook voor het Nederlandse voetbal.

19 september 2023 om 10:17

Ik weet niet hoe het bij frankfurt is, maar IN het feyenoord stadion is het echt niet gewelddadig. En daar gaat het lijstje over.

19 september 2023 om 16:40

In het bericht van Frankfurt gaat het daar ook niet over.

19 september 2023 om 18:07

Neutr... ja ik zie het. Beetje onzin om het te benoemen dan. Zeker in een lijstje met marseille en rode ster, die jij dan weer niet benoemd

Ben bij ze allemaal geweest imo staat Liverpool ongeveer op de laatste plek van heel europa samen met nog wat Engelse clubs en barcelona/real.
Dortmund overrated hoor, zijn veel Duitse clubs waar het mooier is, vooral in de lagere divisies.
Maar het stadion is prachtig.
En veel clubs hebben soms van die dagen dat het super is, niet altijd natuurlijk. Een celtic/fey etc

Een Napoli, Paok, Marseille zijn voor mij toch wel het summum hoor. Zou rauw, chaotisch, puur en echt. Uit passie. Niet dat gemaakte en nagedaan van hen zeg maar zoals je bij veel moderne ultras ziet.

20 september 2023 om 13:10

Wel heel vet dat je overal geweest bent. Is dat als pure liefhebber of als uitsupporter van een club?

Ben zelf in het buitenland voornamelijk bij veel Duitse clubs geweest en vond Dortmund toch wel heel indrukwekkend hoor. Dezelfde passie als in de lagere divisies maar dan een stadion dat drie keer zo groot is. Moet zeggen dat 2 van de 3 keer dat ik er geweest ben Schalke de tegenstander was dus dat helpt wellicht ook wel mee.

Ik mis mijn club Az... Ooit 20.000 man met een klappertje horen slaan?

19 september 2023 om 10:08

Helemaal eens. En dat terwijl het "retteketet Az" uit de luidsprekers knalt. Kippenvel.

Ik mis Stadion Poljud van Hajduk Split.

Napoli voor mij echt wel nummer 1. Dat is nog gewoon old-school voetbal kijken. (Ik heb er ook maar een paar van dit rijtje bezocht maar deze maakte het meeste indruk) Het oude San Mames in Bilbao was ook fantastisch.

Anfield hoort echt niet op dit lijstje, vooral niet zo hoog. De sfeer in dat stadion is helaas overschaduwd door de wat rijkere mensen die de wedstrijden bezoeken en niets met de club hebben. Dan had ik nog liever Tottenham gezet.

Gala zit wel op een goede plek. Ik vind het persoonlijk #1, maar ik ben dan ook biased.

Denk dat sfeervol en intimiderend hier een beetje door elkaar wordt gebruikt. Bij Celtic heb ik ook het idee dat de sfeer vooral positief is terwijl ik bij Marseille bijvoorbeeld een negatief fanatisme voor me zie.

Ben zelf alleen in Dortmund en Frankfurt geweest uit dit rijtje (stadiontour San Siro even niet meegeteld). Bij Dortmund vond ik het vooral sfeervol en prettig. Bij Frankfurt kreeg ik toch ook het idee dat ik als “tourist” minder welkom was. Misschien hangt het er ook vanaf waar je zit natuurlijk.

Zelf wil ik mönchengladbach nog aan dit rijtje toevoegen. Ook een mooie gemoedelijke sfeer.

19 september 2023 om 12:21

Eens met wat je zegt.

Persoonlijk vond ik roma-lazio bv ook super, de spanning/haat die je voelt. De choreo’s. Mega vlaggen, chaos.
Dit is een bepaald gevoel. Is puur persoonlijk.
In het duitse waar bij bepaalde clubs ook een kabaal is, heb ik toch een beetje dat gemaakte campingsfeer gevoel. Te positief ofzo imo.

19 september 2023 om 13:41

Ik prefereer dan juist dat Duitse camping gevoel (had ik bij Frankfurt overigens absoluut niet) toch ver boven de intimiderende stadions waar je als buitenstaander niet buiten kan lopen zonder om je heen te kijken. Daarbij zijn de Duitsers we wel ook echt begaan met hun club alleen uiten ze dat niet in agressie richting de tegenpartij. Dus het is geen Oranje-camping-carnavalspubliek.

Laatste Ajax-Feyenoord had ik denk ik voor het eerst echt een gevoel van haat en agressie in de Arena. Ik ga het zondag nogmaals proberen maar als dat de nieuwe sfeer wordt dan kijk ik die wedstrijd voortaan ook in de kroeg of op de bank. Kan me niet voorstellen dat je daar van kan genieten.

Is dit nou een lijstje met sfeervolle stadions of intimiderende. Is een wereld van verschil.

Hoe kan het dat Galatasaray op de derde plaats staat, terwijl we het wereldrecord hebben met 131 decibel geluidsniveau? En dat is niet het enige Galatasaray supporters zijn ook bekend om hun indrukwekkende 3Dspandoeken. Waarschijnlijk zullen er in de Champions League weer enkele worden getoond achter het doel waar de harde kern zit. Of denk aan de open trainingsdagen waar 25.000 supporters samenkomen om de voetbaltraining bij te wonen en aan te moedigen. Er zijn talloze video’s op internet te vinden als je zoekt naar Galatasaray fans training 25.000 en dan heb ik het nog niet eens over de thuiswedstrijden, waar meer dan 50.000 supporters aanwezig zijn. Thierry Henry zei op tv eens dat een uitwedstrijd tegen Galatasaray de zwaarste is, of alex ferguson zei “We going to HELL”en Wesley Sneijder gaf recentelijk op tv aan dat het geluid zo luid is dat je je medespelers op het veld niet kunt horen.

ik begrijp niet waarom Borussia Dortmund op de eerste plaats staat. Waarop is dit gebaseerd?

19 september 2023 om 15:37

Gala is niet meer wat het was hoor.
In oude stadion, poeeee. Rond de eeuwwisseling, wat een geluid en sfeer.
Overigens was het bij besiktas en fener destijds ook heftiger.
Maar de turkse/griekse en servische voetbalbeleving is imo een vd dikste ter wereld.

19 september 2023 om 20:48

Besiktas is volgens mij behoorlijk geraakt met de Gezi-protesten, omdat er veel mensen van de harde kern betrokken waren. Fenerbahce heeft veel interne (tussen supporters en groeperingen) problemen gekend. Dat heeft de sfeer ook beïnvloedt natuurlijk. Bij Galatasaray is volgens mij de stap naar het nieuwe stadion en de dood van Alpaslan Dikmen behoorlijk ingrijpend geweest.

Maar nog één punt heeft de Turkse fans behoorlijk (negatief) beïnvloedt en dat is de invoering van Passolig. Vrijwel alle tribunes zijn daarna achteruit gegaan qua sfeer.

Ik vind overigens dat de sfeer leuker, rauwer en beter is bij clubs als Goztepe, Ankaragucu, Bursaspor, Sakaryaspor en Kocaelispor.

19 september 2023 om 21:09

Geloof ik direct, vaak puurder.
Datgene waar je het over hebt, is dat zitplaatsen oid?
Als vroeger een turkse club tegen een grote europese club speelde ging ik er echt voor zitten ivm de sfeer.
Werelds

Ik dacht Gelredome, altijd volle bak.

Het feit dat het Metropolitano op deze lijst staat, wat geen schim is van de sfeer in het Calderon. En misschien wel de grootste heksenketel van La Lige, het San Mames, ontbreekt op deze lijst. Geeft mijn inziens al de deskundigheid aan waarmee deze lijst is samengesteld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren