Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Derde Eredivisie-ontslag aanstaande? ‘Achterban heeft nauwelijks nog vertrouwen’

Laatste update:

De positie van Phillip Cocu bij Vitesse staat zwaar onder druk, zo meldt De Telegraaf. Door de pijnlijke 5-1 nederlaag op bezoek bij Go Ahead Eagles zijn de Arnhemmers afgezakt naar de laatste plaats in de Eredivisie.

Het lijkt erop dat Cocu voorlopig nog het voordeel van de twijfel krijgt van algemeen directeur Peter Rovers en technisch directeur Benjamin Schmedes, maar naar verluidt is zijn krediet bij de achterban gering.

Supporters van Vitesse wachtten zaterdagavond na het debacle tegen Go Ahead de spelersbus op. Volgens De Gelderlander waren ongeveer dertig supporters op Papendal aanwezig om hun onvrede te uiten. Cocu begreep de frustratie van de aanhang en was zelf ook teleurgesteld in zijn spelers. De trainer vond dat zijn ploeg hem in de slotfase in de steek had gelaten.

Cocu werd in september 2022 aangesteld als trainer van Vitesse. In 38 officiële duels als hoofdverantwoordelijke kwam de oefenmeester tot 10 zeges, evenzoveel remises en ging hij 18 keer onderuit. Met gemiddeld 1,05 punt per duel behoort Cocu tot de slechtst presterende trainers in de clubgeschiedenis van Vitesse.

Naast de sportieve malaise heeft de Eredivisionist ook te dealen met een financiële crisis. Coley Parry van de Common Group werd vlak voor Cocu’s aanstelling bij Vitesse gepresenteerd als beoogde nieuwe eigenaar. Veertien maanden later is er echter nog altijd geen goedkeuring van de KNVB voor de overname. Dit komt onder meer doordat de rol van voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj bij de Gelderse club nog steeds grondig onder de loep genomen wordt.

De club zit in een tweespalt, aangezien degradatie met alle financiële gevolgen een ramp zou zijn. Daardoor kan de continuïteit van de club in acuut gevaar komen. Daartegenover staat dat Vitesse zich de financiële last van een trainersontslag eigenlijk ook niet kan permitteren.

De positie van Cocu staat desalniettemin zwaar onder druk, al is het de vraag of een andere trainer Vitesse wel uit de degradatiezone kan helpen. Het gebrek aan scorend vermogen binnen de selectie is overduidelijk. De Arnhemmers scoorden de eerste elf competitieduels pas acht keer en de helft van die productie werd verzorgd door middenvelder Marco van Ginkel.

Mocht Vitesse er uiteindelijk voor kiezen om Cocu te ontslaan, dan wordt hij de derde Eredivisie-trainer die dit seizoen zijn congé krijgt. Eerder werden Michael Silberbauer (FC Utrecht) en Maurice Steijn (Ajax) al de laan uitgestuurd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kortom, ze hebben de financiële middelen niet om Cocu te ontslaan. Daarbuiten betwijfel ik dat dat de oplossing is.

7 november 2023 om 14:31

Sinds wanneer heeft Vitesse al geen sluitende begroting? Volgens mij al sinds de tijden van Karel Aalbers moest er geld bij. De huur van het stadion is te hoog en er zitten te weinig sponsers en toeschouwers. Dan zijn ook nog eens alle goede spelers verkocht. Vitesse is al jaren op weg naar een bankroet.

7 november 2023 om 15:09

@littlelebowski - Toch kun je lang niet alles aan de huur van het stadion wijten. Het spendeert structureel veel te veel en leeft boven z'n draagvlak. Daar zit het echte probleem.

7 november 2023 om 15:30

Mee eens maar sportief ging het best prima tot vorig seizoen toen spelers als Doekhi , Bazoer en dacht nog een paar spelers gratis de deur uitliepen zag je het sportief ook helemaal instorten daarvoor speelde Vitesse altijd wel mee voor de play offs europees voetbal. De selectie die er nu staat heeft ook niet heel veel kwaliteit maar er is wel meer uit te halen dan ze laten zien tegen Zwolle speelde Vitesse best een aardige pot maar dan merk je dat ze een echte afmaker missen. Ik denk dat Cocu wel wat aanvallender kan spelen en dat dat vooral het is waar de fans zich aan irriteren want ze scoren al zo moeilijk en als je dan met 9 man op eigen helft gaat spelen gaat dat ook niet helpen. Enige lichtpuntje is Manhoef vind ik altijd een leuke speler om na te kijken maar als Vitesse slim is verkopen ze hem voor een leuke prijs zodat Vitesse ook weer verder kan bouwen met dat geld.

7 november 2023 om 15:46

Gemiddelde begroting huidige seizoen per club in de Keuken Kampioen Divisie is 1,9 miljoen. Huur GelreDome is 2,2 miljoen per seizoen. Degradatie betekent hoe dan ook het einde van Vitesse, huur stadion speelt wel degelijk mee. Op dit moment zie ik Vitesse ook liever degraderen, als we daardoor onze ziel weer wat terugkrijgen zou ik daar voor tekenen. Nieuw bestuur, eigen jeugd met lokale jongens. Helaas betekent degradatie ook het einde van de club…

7 november 2023 om 18:36

Ernumsjung, dat zou echt zonde zijn. Vitesse hoort in de ED, net zoals een Groningen daar hoorde.

7 november 2023 om 20:59

@ernumsjung - Mits er geen overname komt natuurlijk. Met een eigenaar kan Vitesse op zich wel overleven in de KKD, al denk ik niet dat het dan financieel aantrekkelijk is om het over te nemen. Maar goed, die aantrekkingskracht zie ik nu ook niet echt (buiten het kunnen overhevelen van talenten van club naar club). Eigenlijk is Parry de enige hoop momenteel.

7 november 2023 om 21:01

@fcu_030 - Het probleem is dat Vitesse die spelers niet kan betalen als er niet veel geld in de club wordt gepompt. Daar kon Vitesse dergelijke spelers van betalen.

Verder heeft de verkoop van Manhoef geen zin. Er moeten jaarlijks miljoenen bij, dus het is dan dweilen met de kraan open. Het is eigenlijk essentieel dat die overname goedgekeurd wordt. Anders wordt het een lijdensweg voor Vitesse.

I am not your man, Billie Jean. Denk dat Vitesse het tegen een club als Almere echt niet moeilijk zou krijgen, maarja om van Conference League opeens naar degradatiekandidaat te gaan is ook enorm zonde.

7 november 2023 om 12:55

Ja dat dachten Excelsior, Utrecht, RKC, NEC, GAE en Sparta ook. Dus uitgaan van een overwinning lijkt me te voorbarig. Overigens treffen ze elkaar pas midden december en heeft Vitesse het voor die tijd al behoorlijk lastig.

Spelersmateriaal is niks. Als iemand geschikt is voor dit materiaal is het wel Cocu die is een soort advocaat alles dicht maken.
Voor de Vitesse fans ben ik bang. Volgens mij maar alle Vitessenaren alsjeblieft zeg dat ik fout zit. Als ze degraderen kan echt het einde zijn met begrotingen waar veel gaten elk jaar in zitten.

7 november 2023 om 12:58

Ze hadden de boel direct moeten herstructureren toen bleek dat die lening van 150 miljoen euro werd kwijtgescholden. Daarmee hadden ze de continuiteit kunnen waarborgen en het zou ze tevens een goed argument geven om de jeugd de kans te geven. Nu is het te laat, want er is alweer een schuld van 15 miljoen euro zolang die Parry geen eigenaar is. Als Vitesse degradeert, is het erg onwaarschijnlijk dat de club nog lang op profniveau actief is.

7 november 2023 om 14:24

Zou echt zonde zijn pfff.

Tja, deze club zit middenin een vrije val en er is geen trainer die dat kan voorkomen. Hooguit brengt nieuwe energie 1 of 2 wedstrijden wat extra's (en dan moet je maar hopen dat je er resultaat mee haalt), maar er is zoveel mis met de situatie bij Vitesse dat je dat onmogelijk lang kunt volhouden. Ze zullen het uit wanhoop ongetwijfeld gaan doen, maar de trainer ontslaan is de oplossing niet.

De club is van binnen al jarenlang verrot en het kreeg wonder boven wonder een schone lei omdat de lening van 150 miljoen euro werd kwijtgescholden. Wat doe je dan? Juist, gewoon weer schulden maken. Ik hoop dat de supporters naar het bestuur kijken en niet naar de trainer, want die hebben Vitesse in een razend tempo weer in een miljoenenschuld gestort, nota bene bij een persoon die de eigenaar nog niet was en is.

Had toch gewoon flink bezuinigd, naar de jeugdopleiding gekeken en een stabiele organisatie neergezet. Ja, dat had degradatie kunnen betekenen, maar dan kon je in ieder geval meerdere seizoenen overleven en bouwen. Nu kun je de club opdoeken als het degradeert, want de cijfers krijg je nooit een keer sluitend. Dat lukt ze in de Eredivisie niet eens. Echt ongelooflijk wat daar gebeurt en de supporters zijn de dupe.

7 november 2023 om 13:03

Mocht deze vrije val zo voortduren vraag ik me af of de club kan overleven op 2de niveau. Als de financiële huishouding nu al niet op orde is... zou zonde zijn. Hopelijk komen ze er boven uit.

7 november 2023 om 14:03

Van wat ik heb gezien en gelezen, denk ik niet dat de club kan overleven. Het moest nu al een totaal van 15 miljoen euro lenen om gaten te dichten en versterkingen te halen. Daarbij heeft Vitesse door bijvoorbeeld het Gelredome relatief hoge kosten, maar het verdient er wel erg weinig aan. Ze hebben jarenlang geleund op externe financiele bronnen voor korte termijn succes, terwijl ze van al dat geld een geweldig fundament hadden kunnen neerzetten. Dat heeft het nagelaten en het was natuurlijk wel een kwestie van tijd tot het de rekening gepresenteerd zou krijgen.

Vitesse kan de broek eigenlijk nu al niet ophouden, dus dan kun je wel inschatten hoe schadelijk een degradatie zou zijn. In de Eredivisie verliest het jaarlijks al gemiddeld 5 miljoen euro. Dat is erg veel geld. In de KKD zou dit nog aanzienlijk hoger zijn. Vitesse heeft zichzelf in een positie gemanoeuvreerd dat het eigenlijk niet meer zonder een eigenaar kan die er geld in pompt.

7 november 2023 om 14:15

Je bevestigt dus inderdaad ook al mijn gevoel, met de berichten die ik eind vorig seizoen heb gezien. Eigenlijk gewoon structureel wanbeleid waarbij de continuiteit structureel in gevaar is gebracht. Mijn clubbie heeft, net als een NAC en ADO al eerder deden, laten zien dat volledige veiligheid voor degradatie voor bijna geen enkele club is weggelegd. Ben benieuwd, maar als ik naar het huidige spel kijk en hoe de kleinere ploegen het op dit moment doen zie ik het somber in.

Is het een gekke gedachten als ik zeg dat ik Maurice Steijn misschien wel een goede optie zou vinden voor Vitesse? Heeft destijds Sparta ook weten te behoeden voor degradatie en deze klus zou best op het lijf geschreven kunnen zijn voor Steijn. Maar kan ook best begrijpen dat Steijn er even helemaal klaar mee is en misschien liever hoopt op een buitenlandse aanbieding.

7 november 2023 om 13:20

Steijn heeft het zeker goed gedaan bij kleinere clubs. Het voordeel is wel dat er bij Vitesse geen geld is om nieuwe spelers te halen. Hij hoeft bij Vitessen dan ook geen strijdt te voeren tegen de TD. Echter vraag ik mij wel af in hoeverre Vitesse echt genoeg kwaliteiten heeft om niet in de degradatie zone te blijven.

7 november 2023 om 14:11

Maar weet Steijn dingen die Cocu nog niet weet? Cocu is ook gewoon een berekenende coach die op resultaat speelt en dan zou ik m'n geld eerder op Cocu zetten. Sowieso ligt dit niet aan de coach. Het is ook niet zo dat Cocu hele gekke dingen doet, maar Vitesse is verrot van binnen en dat zie je terug op het veld. Er is geen balans, weinig kwaliteit en de club bouwt jaarlijks miljoenen aan schulden op als er geen geld wordt ingepompt.

Het verbaast me sowieso dat de supporters zo rustig zijn. Je hebt na een klein wonder van 150 miljoen euro binnen no-time alweer een schuld van 15 miljoen euro bij de beoogde eigenaar die vooralsnog geen eigenaar is en ze hebben nauwelijks iets gedaan om de kosten te drukken. Ze spenderen jaarlijks 3 miljoen euro aan die jeugdopleiding, maar zelfs nu loopt er maar 1 jeugdtalent rond in de naam van Manhoef.

Nou ja, Propper en Van Ginkel lopen er, maar in deze context telt dat niet. Natuurlijk kun je niet je halve basis ineens uit de beloften halen, maar je kunt er echt wel 3 inpassen. Dat kan je al bijna een miljoen schelen aan salarissen alleen.

als Vitesse het wil gaan redden moet eerst de organisatie goed zijn, dat iedere keer gaten dichten gaat ze een keer de kop kosten

7 november 2023 om 14:34

Zo een gevoel heb ik ook. De huur is hoog en het botert niet met de verhuurder. De spelersselectie ziet er niet uit dat er veel spelers voor hoge bedragen kunnen vertrekken. Er is aardig geïnvesteerd in de faciliteiten, wat ook lastiger word om te onderhouden met een kleiner budget. Zeker nu al anderhalf jaar in de kosten moet worden gesneden omdat de overname zoveel vertraagd is. Dan weet ik niets over schulden, leningen en hoe hoog het salarishuis is.

Scouting van Vitesse is gewoon waardeloos. Die lopen zo erg achter en daarnaast denk ik ook niet dat Cocu de juiste man is. Ik weet niet hoe hij de kleedkamer of op trainingen is maar ik bespeur weinig bezieling in interviews en tijdens de wedstrijden. Het lijkt allemaal wel: is goed zo joh, volgende week weer een kans misschien.

Ik denk dat NEC binnen enkele jaren Vitesse is voorbijgestreefd. En dat doen ze onder andere door hun scouting goed op orde te hebben en omstandigheden aan te bieden die de kansen vergroten. Helaas, want ik ben een Arnhemmer die Vitesse graag goed ziet presteren.

7 november 2023 om 14:14

Vanuit een bepaald perspectief is NEC Vitesse al 15 jaar geleden voorbij gestreefd. Vergeet niet dat Vitesse miljoenen per jaar aan extern geld (150 miljoen euro over 10 jaar) nodig had en nu gewoon alweer een schuld van 15 miljoen euro heeft bij de nieuwe beoogde eigenaar. Het is een groot luchtkasteel, maar de club kan helemaal niet op eigen benen staan. Die kans hadden ze na het kwijtschelden van die 150 miljoen euro, maar korte-termijn-denken heeft dat alweer onmogelijk gemaakt.

7 november 2023 om 15:55

Volgens mij ben je geen Vitesse supporter. Het is inderdaad maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Begroting, ranglijst, supporters, prijzen, spelers etc.
Ik kan mij, buiten de huidige stand, niets bedenken waarin NEC Vitesse voorbij is in de afgelopen 15 jaar.

7 november 2023 om 16:30

@Sirius: als je het zo bekijkt dan kunnen alle clubs met een externe eigenaar niet op eigen benen staan. Inter, Chelsea, United, etc. Hebben allemaal extern geld zoals jij dat noemt, en hebben allemaal dikke schulden. Is geen verschil met het FC Twente van 10 jaar geleden. De puinhoop van Munsterman werd mede opgeruimd met geld van vermogende Twente supporters, is ook extern geld.

7 november 2023 om 20:56

@ernumsjung - Dat neemt niet weg dat er draagvlak was en is. FC Twente heeft ondanks de nog bestaande schuldenlast een begroting van 35 miljoen euro en wist corona ook goed door te komen. Bovendien is het de overgebleven schuld wel zelf aan het aflossen en hoeven er niet continu gaten gedicht te worden met geld dat niet afkomstig is van de club zelf. Dat is een wezenlijk verschil.

Als je FC Twente wilt vergelijken, is het FC Twente dat gigantisch heeft lopen bezuinigen, zelfs gedegradeerd is en door het stof gegaan is om weer aan een nieuw en stabiel fundament te bouwen. Vitesse heeft dat nog geen moment gedaan en heeft zichzelf in een positie gemanoeuvreerd waarbij dat ook niet meer mogelijk is. Die hebben een klein wonder nodig, wil dit zichzelf oplossen. Als Vitesse degradeert, heeft het gewoon een gigantisch probleem. Zelfs als het dan nog tot een overname komt, zal het nooit meer zonder een eigenaar kunnen. Dat is gewoon een groot probleem. Jouw voorbeelden zijn dus niet te vergelijken met Vitesse, met name ook omdat Vitesse nauwelijks iets omzet en ook geen bezittingen heeft die veel geld waard zijn, in tegenstelling tot de andere clubs.

7 november 2023 om 21:05

@nemert - Ik ben geen Vitesse-supporter, maar heb ook absoluut niets tegen de club. Wel heb ik me in de situatie van Vitesse verdiept en ik heb wel degelijk iets tegen het beleid en de beleidsmakers bij Vitesse. Die laten de club de afgrond instorten en ze staan er maar een beetje bij om hun hand op te houden bij een eventuele eigenaar. Ik kan dat niet begrijpen. Ze hadden allang een beleidsplan klaar moeten hebben om de financiele cijfers rond te krijgen zodat de toekomst in ieder geval veiliggesteld is. Dat zijn ze eigenlijk verplicht aan de supporters en de rest van de achterban.

Cocu is een vakman en ideale assistent coach, maar lijkt keer op keer te licht voor hoofdtrainer.

7 november 2023 om 15:34

Keer op keer te licht? Je weet dat hij 3x landskampioen is geworden als coach?

7 november 2023 om 17:17

Frank de Boer ook. Wil jij zeggen dat dat geen waardeloze trainer is? Vitesse heeft een waardeloze selectie, een waardeloze directie en een waardeloze trainer. Op naar de KKD en vervolgens een faillissement.

Vitesse is in alle geledingen al jaren een amateurclub, voorheen verbloemde het spelersmateriaal en dan vooral individuen zoals Openda, Mount en Manhoef heel veel. Nu het materiaal gewoon beneden peil is, is degradatie gewoon heel reëel .

De staf van de hele opleiding bestaat uit amateuristische oud-spelers, bij wie (sociale) intelligentie ver te zoeken is en die bij geen enkele club aan de bak zouden komen; er breekt geen enkele speler met potentie door.

De TD heeft een netwerk van niets, er liggen genoeg mogelijkheden heden om talent te huren van CL clubs en te combineren met ervaring, want kwalitatieve eigen jeugd heb je niet.

Ik durf te stellen dat degradatie nu al onafwendbaar is.


Wat mij betreft is Cocu een belangrijke schakel voor Vitesse. Er moet een speler worden aangetrokken die een paar doelpunten maakt, maar verder lijkt mij de selectie ook prima.

Er wordt over de achterban gesproken. Zijn dat die 30 mensen op de training? Voor zover mij bekend zijn er weinig supporters die Cocu graag zien gaan

Als je het mij vraagt dan kan het natuurlijk niet wat Vitesse de afgelopen jaren financieel heeft gedaan, absoluut wanbeleid. Maar als je naar de voetbalwereld an sich kijkt dan doet Vitesse niks geks toch? De hele voetbalwereld is malafide en creatief met geldstromen. Met de FIFA en UEFA voorop, dat weet toch iedereen? Jarenlang zijn daar geldstromen onderschept, bedoeld voor omkoping en met connecties naar de meest exotische oorden en die in verband werden gebracht met het criminele circuit (mafia, drugsbendes, etc.)
Het kromme hieraan is eigenlijk dat als Rusland geen oorlog was begonnen, Vitesse nog steeds een Russische eigenaar had en er volgens de KNVB “niks aan de hand” was geweest. Ze hebben de overname van de vorige Russische eigenaar zelf goedgekeurd. Die Rus scheldt ook nog eens de schuld kwijt bij zijn gedwongen afscheid, maar opeens zijn Russische eigenaren “not done” en worden er allerlei onderzoeken ingesteld die kweet niet hoe lang op zich laten wachten waardoor Vitesse zich weer (noodgedwongen) in de schulden moet werken. Vitesse moet in de eredivisie blijven want bij degradatie valt het doek voor de club en is het over en uit. Het schijnt dat de mensen van de KNVB die overnames moeten goedkeuren vrijwilligers zijn, die komen, wanneer ze zin hebben, voor een kilometer vergoeding en een bakkie koffie naar Zeist.

7 november 2023 om 21:13

Ga er maar vanuit dat de KNVB gewoon instanties inhuurt om die overnames door te lichten.

Verder heb je niet zozeer ongelijk, maar dat doet er niet toe. Waar het om gaat, is dat de KNVB regels heeft en daar zal je je aan moeten houden, of ze nou terecht zijn of niet. Daar kun je gewoon niets aan doen.

Wel vind ik het erg kort door de bocht om te stellen dat Vitesse zich in de schulden moet(!) werken. Dat is een keuze, want ze hadden ook drastisch kunnen bezuinigen, meer jeugdspelers kunnen inpassen dan enkel Manhoef en zich kunnen focussen op de scouting, de opleiding en die optimaliseren. Dat is gewoon totaal niet gebeurd. Vitesse had echt wel wat jaren kunnen overleven in de KKD, vooral ook omdat het geen schulden meer had. Het probleem is echter dat ze in de bestuurskamers bij Vitesse nooit verder kijken dan de volgende maand. Eeuwig zonde.

Is dat een foto van tijdens een competitie wedstrijd?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren