Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Spaanse volksclub die eigenhandig een fan haar schulden afbetaalde

Laatste update:

In de schaduw van voetbaltempels, miljardenballen en megalomane overnames leven er clubs in de marge. Waar de liefhebber nog het hof gemaakt wordt met historie, karakter en oprechte romantiek. Voor de rubriek Cultclubs leest Voetbalzone voor uit de sprookjesboeken van de voetbalbibliotheek. In deze editie: Rayo Vallecano, de derde club uit Madrid die in één adem genoemd wordt met oppercultclub FC St. Pauli.

Door Kevin van Buuren

De Madrileense wijk Vallecas wordt eind maart verblijd door goed nieuws. Sterspeler Isi Palazón, tot nog toe goed voor zes goals en vijf assists, ziet zichzelf ‘niet bij een andere club dan Rayo Vallecano’. Dat vertelt hij aan Mundo Deportivo. De buitenspeler staat onder meer in de belangstelling van landgenoot Unai Emery, manager van Aston Villa. Vallecano is intussen in de strijd om de beste positie ooit in LaLiga– een achtste plaats in 2012/13 – te evenaren, of zelfs verbeteren. Dat Palazón daarin een sleutelrol speelt, mag een verrassing heten. Tot zijn 25e was hij actief in de lagere regionen van het Spaanse voetbal, totdat hij in 2020 bij de derde club van Madrid tekende. Daarmee promoveerde hij uiteindelijk in 2021, waarna eindelijk zijn eerste minuten in LaLigavolgden. Inmiddels heeft de onmisbare nummer zeven een cultstatus verkregen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Desondanks hoeft Vallecano niet bang te zijn dat het zonder cultheld geen hoge ogen kan gooien. In juli 2011 haalt de club ook een relatief onbekende, 25-jarige aanvaller. Van Celta de Vigo komt Miguel Pérez Cuesta over. Na liefst acht seizoenen afwezigheid op het hoogste niveau, waarvan zelfs vier in de derde divisie van Spanje, moet de spits Vallecano helpen handhaven. Michu, zoals zijn koosnaam luidt, maakt vijftien goals in 37 competitiewedstrijden. Los Franjirrojos, de roodgeranden, behalen de vijftiende plek. Michu gaat vervolgens naar Swansea City. Mede dankzij 22 goals in zijn eerste jaar in Engeland winnen the Swans de EFL Cup, waarna zij voor het eerst sinds 1991/92 meedoen aan de Europa League. Michu, altijd celebrerend met het zwaaiende handje langs zijn rechteroor, krijgt in Engeland de ultieme cultstatus (#nicetomichu). Maar, pas na zijn vertrek verdient Vallecano de hoogste positionering ooit: een achtste plek in LaLiga.

Michu was direct goud waard en werd in Engeland een ware cult hero.

Een Argentijnse connectie
Palazón en Michu zijn spelers die horen bij een club als Rayo Vallecano. Alhoewel de Madrilenen veelal gedwongen worden om hun populairste spelers te verkopen, reikt de status van de club nog veel verder dan de namen op de shirts. Vallecano wordt in 1924 opgericht. Nog puur en onaangetast speelt het passend in volledig wit. Vierentwintig jaar later is de club op papier volwassen; het gaat spelen op een hoger niveau. Echter zijn de nodige middelen daarvoor niet aanwezig. Na onderhandelingen met stadsgenoot Atlético Madrid worden er spelers van Atletí uitgeleend aan Rayo. Op één voorwaarde: het maagdelijke wit, te veel lijkend op dat van Real Madrid, moet bevlekt worden. Een diagonale rode streep wordt aan het shirt toegevoegd voor het seizoen 1948/49.

De overeenkomst blijft een jaar geldig, dus ook de Madrileense verplichting omtrent het tenue. Toch blijft de streep. Gekozen op basis van de toenmalige populariteit van het Argentijnse River Plate en in ere daarvan gehouden. De twee clubs ontmoeten elkaar uiteindelijk in 1952, zo beschrijft auteur Juan Jiménez Mancha in zijn boek Los Orígenes del Rayo Vallecano. Wanneer River Plate toert in Madrid, besluit de clubleiding van Vallecano om foto’s te laten zien van hun tenues: “Kijk, wij kleden ons net als jullie.” Als dank voor het eerbetoon laat de Argentijnse directie een doos met authentieke tenues achter in Madrid. Daardoor zullen de clubs altijd verbonden blijven.

Sterspeler Isi Palazón in het kenmerkende, roodgestreepte tenue.

Een grote, kleine club
In de komende jaren verwerft Vallecano zelf ook enige status in de voetbalwereld. Als middenmoter en derde club van Madrid niet zozeer op sportieve basis – éénmalig rijzende sterren daargelaten – maar des te meer als culturele outsider. Waar de koning en de prins van het Madrileense voetbal veel rechtse ultra’s kennen, staan de fanatiekelingen bij Rayo Vallecano bekend om hun linkse gedachtegoed. Los Bukaneros de zeerovers, worden daardoor vaak vergeleken met de fans van FC St. Pauli in Duitsland. Ook het logo van Vallecano wordt vaak gekruist met de piraten-doodskop. Op de tribunes prijken duidelijke standpunten tegen racisme, seksisme en naweeën van generaal Francisco Franco’s fascisme. De dictator regeerde van 1939 tot 1975 over Spanje en legde het volk onder meer het nationaalkatholicisme op.

In het stadion wappert dan ook vaak het revolutionaire gezicht van Ché Guevara, aangevuld door zijn lijfspreuk: “Hasta la victoria siempre”. Zoals de volksclub zich afkeert van de gevestigde orde van de monarchie, uiten zij zich ook tegen de gevestigde orde van het voetbal. Stadsgenoten Real en Atlético Madrid worden zonder toenaam aangesproken met het spandoek: “Odiamos el futbol Moderno”, wij haten het moderne voetbal. Rayo Vallecano staat bekend om zijn ‘driezijdige’ stadion. Dat staat zo dicht tussen de woningen van de arbeiderswijk dat achter één van de doelen geen tribune staat. De club wordt beschouwd als eigendom van het publiek, waar solidariteit en verbondenheid centraal staat.

De supporters ventileren hun linkse meningen via spandoeken.

Thuisvoordeel
De club creëert een thuis voor de aanhang. In het stadion, en in de samenleving en stad eromheen. Oud-voorzitter Jose Ramon Sandoval noemde Rayo tegenover ESPN ‘de laaste van de buurtclubs’. Door een samenwerkingsverband met de voedselbank van Madrid helpt Vallecano om arme mensen voldoende voedsel te bieden. En in 2014 haalt de club het nieuws nadat het de 85-jarige Carmen Martinez Ayudo redt van dakloosheid. Op een dag komt Martinez Ayudo voor een dichte deur te staan. Haar sloten verwisseld; het huis afgesloten. De vrouw had een lening afgesloten, die haar zoon niet meer kon afbetalen. De 40.000 geleende euro’s liepen op tot 70.000, waarna het huis als onderpand werd ingenomen. Als trainer Paco Jémez hiervan verneemt, vindt hij met zijn spelers een nieuwe flat voor Martinez Ayudo, waarvan zij eigenhandig de huur betalen. “Het ergste wat je kan worden is dakloos”, verklaarde de trainer de ‘logische’ tegemoetkoming.

Ook het ‘dak’ boven het hoofd van Vallecano is eens punt van discussie geweest. De club kwam in 1957 terecht in het Campo de fútbol de Vallecas, een voormalig stadion van Atlético Madrid en van het in 1932 opgeheven Racing de Madrid. Vanaf 1972 werd er gebouwd aan het nieuwe, eigen stadion. De club verhuisde in deze periode tijdelijk naar Campo de Vallehermoso. In 1976 werd het officieel het Nuevo Estadio de Vallecas geopend. Al werd die naam in de volksmond direct hersteld naar het klassieke Campo. In 2004 dreigde de naamgeving opnieuw te veranderen. Voorzitter María Teresa Rivero, die na het overlijden van haar man in 1994 plots de grootste aandeelhouder was, veranderde in dat jaar de naam van het stadion naar Estadio Teresa Rivero. Daarmee maakte de voorzitter, die voor het aannemen van die functie al aangaf niks van de voetbalwereld af te weten, zich echter niet populair bij het publiek. In mei 2011 droeg zij de aandelen over, waarna ze in 2018 werd veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor belastingfraude.

Het 'driezijdige' stadion: Campo de Fútbol de Vallecas.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtige verhalen dit. Mooi om te lezen. Hierdoor is Voetbalzone leuker dan de rest

Mooie verhalen VZ elke keer smullen weer. Maar ipv steeds een traditioneel extreem linkse club. Ga ook eens bij lazio, Milwall, guimaraes (heel grappige achtergrond dat is een echte volksclub) notts county etc. Er zijn ook zat niet extreem linkse clubs die maar wat de moeite waard zijn. Maar goed dat is mijn mening. Overigens st gilles vond ik tot op heden het mooiste artikel in deze reeks. Complimenten vz.

6 april 2023 om 10:16

ARIS Saloniki, ook de moeite waard.

6 april 2023 om 11:23

Ik vraag me alleen wel af wat je onder 'extreem-linkse clubs' verstaat.

6 april 2023 om 12:57

Forest Green Rovers?

6 april 2023 om 21:56

Zou het bestempelen als een linkse club, niet een extreem-linkse club. Anders ben ik wel benieuwd naar de link naar het extremisme.

6 april 2023 om 23:38

Vind het vooral bijzonder dat de links georiënteerde clubs door de overgrote meerderheid als cult wordt gezien, maar de wat rechtsere clubs is alles fout/gaar blabla!

Is oost europa zijn overigens echt nog veel vergeten pareltjes voor de liefhebbers.
Sarajevo, belgrado, zagreb, split.
Had persoonlijk overigens geen weet van Djnepro, ben met Napoli in 2015 bij de halve finale tegen hun geweest in Kiev.
Wat een grote club was dat.
Als het gezeik over is daar, dan is kiev als stad ook een absolute aanrader.

7 april 2023 om 15:55

Zo vreemd is dat toch niet? Dit soort discussies ontaarden heel makkelijk in een over en weer moddergooien van anekdotes waarom de ene extreme erger is dan de andere, maar behoorlijk wat 'extreemrechtse' voetbalclubs in Europa hebben behoorlijke linkjes naar racisme en bijvoorbeeld fascisme (in Italië tenminste).

Nu zal er best een politiek getinte club zijn in Europa die dat minder heeft en daar kan natuurlijk best een artikel over komen, maar er zijn nu uit mijn hoofd artikelen geweest over FC. Sankt. Pauli en nu dus over Rayo Vallecano. Dat zijn inderdaad twee clubs met een behoorlijk linkse achterban, maar tegelijkertijd ook twee hele bekende 'cultclubs'. Tenminste, ik als redelijk voetbalvolger wist bij beide clubs al iets over wat ze deden en waar ze bekend om stonden en dat hebben er wel meer denk ik. Daarnaast is er pas trouwens nog een artikel geweest over een andere club met ook niet al te frisse hooligans (weet even niet welke club dat was).

Als je dan wat anders wil zien zou ik het wel interessant vinden om eens zo'n soort artikel over Millwall of Wimbledon AFC in Engeland te doen. Millwall is al eens half voorbij gekomen, maar dat is het epitoom van het hooliganisme en de hooligan firms in Engeland, dat is ook wel interessant. Overigens zou ik een artikel over één van de grote Turkse clubs ook leuk vinden. Heb helemaal niks met het Turkse voetbal, maar als ik soms die reacties van Turkse voetbalfans op VZ zie vind ik het wel mooi hoe het voetbal daar leeft en de ultra's van Galatasaray hebben ook een roemruchte status in het Europese voetbal.

7 april 2023 om 09:14

Er is niets extreemlinks aan deze club. Je bent simpelweg op je teentjes getrapt omdat er een club met links gedachtengoed aandacht krijgt in een artikel.

Er is vrijwel niets negatiefs aan deze club. Dat kan niet gezegd worden van Lazio en Millwall. Daar zijn de meest prominente fans enorm racistisch, fascistisch en xenofobisch. Weet niet wat daar mooi aan is...?

7 april 2023 om 10:01

Lazio is mooi man, de passie.
Gigantische beleving van de supporters.
In Nederland noemen we het al snel racistisch, dat is een deel ook vast.
Maar de meerderheid is gewoon vaderlandslievend en lichtelijk conservatief en wil dat zo behouden.

7 april 2023 om 10:42

Passie voor Mussolini bedoel je?

Ik kan niet begrijpen wat er mooi is aan een club die een enorme groep van hun fans openlijk steun laat betuigen aan fascisten met enorme gruwelen op hun naam. Maar zal we laan mij liggen

7 april 2023 om 12:44

Heb er een jaar gewoond in het jaar 2010, waar Roma net geen kampioen werd gelukkig.

Altijd dat gezeik mbt Duce, dat is overal in Italie. Google voor de gein eens op AS Roma facisme en dan op afbeeldingen 😂
Dat zit gewoon redelijk diep in de italiaanse voetbal cultuur.
De de paar wat linksere clubs, zoals een Bergamo/livorno zie je vlaggen van Lenin/che etc

7 april 2023 om 20:07

Nee maar marxistisch of communistisch gedachtengoed accepteren we wel…. Ach ik word door je weggezet als fascist is dat het… laat ook maar
Mijn punt was dat er ook andere cult clubs zijn. Guimaraes bijvoorbeeld, Saint-Étienne Etienne etc etc. Geen linkse clubs maar gewoon echte volksclubs.

7 april 2023 om 20:10

Al het gedachtengoed wat communistisch marxistisch is dat is wel goed dan? Of ben ik een fascist? Nee joh mijn punt is dat ik beetje moe word dat andere niet links georiënteerde clubs niet een cult status toegewezen krijgen.

8 april 2023 om 12:57

Idem hoor gap!
Ik ben tegen te snel en te veel invloeden van andere culturen in de westerse.
En te is subjectief, klopt.
Maar gewoon mijn mening.

Krijg daar het ene na het andere strafpunt voor of zelfs tijdelijke bans op deze site

Mooie club dat Rayo. Ben er een keer geweest bij een wedstrijd tegen Athletic Bilbao. Wat een gezelligheid rondom het stadion. Gezellige cafe's, hele menige op straat en dan nog de sfeer in het stadion. De korte zijde is geweldig om te zien en dan de muur. Geweldig hoe dat is opgelost.

Leuk om te lezen dit soort artikelen voetbalzone. Speciaal voor mij bijzonder omdat mijn stiefvader uit de wijk Vaklecas komt en ik daardoor ben opgegroeid met verhalen uit die wijk. Heel herkenbaar. Dank voor dit verhaal!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren