Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Cynische reactie op straf voor salonremise in Belgische competitie

Laatste update:

De spelers die verantwoordelijk waren voor de salonremise op zondag 17 maart bij de Belgische competitiewedstrijd Westerlo - KRC Genk (1-1) moeten een boete betalen, zo maakt het Belgische bondsparket bekend.

Beelden van de slotfase van het duel uit de Jupiler Pro League gingen de wereld over. Zowel Westerlo als Genk had baat bij een punt. De laatste minuten werd de bal alleen nog rondgespeeld zonder intentie om een doelpunt te maken. Door het 1-1 gelijkspel ontliep Westerlo de play-offs tegen degratie, terwijl Genk zich plaatste voor de kampioenspoule.

Het incident leidde tot grote commotie in België. Het zogeheten bondsparket heeft nu dus een uitspraak gedaan. "Het is een open deur om te stellen dat dit een aanfluiting was", staat te lezen in een verklaring.

"Dit is een vorm van flagrant spelbedrog, waarbij toeschouwers en andere ploegen simpelweg belazerd werden. Dit komt het imago van de Belgische voetbalbond en de Pro League niet ten goede."

Alle 21 spelers die op het veld stonden op het moment dat het op een akkoordje werd gegooid worden bestraft, net als de twee hoofdtrainers. Alle betrokkenen moeten een boete betalen. Christopher Bonsy Baah ontloopt een straf. De aanvaller van Genk werd voortijdig met rood van het veld gestuurd en was dus niet betrokken bij de salonremise.

De clubs riskeren een boete van 10.000 euro. Bovendien wordt er tegen elke speler die op dat moment op het veld stond een boete van 1.000 euro geëist. "Want het bondsparket stelt alle spelers medeverantwoordelijk voor het gebrek aan sportiviteit", klinkt het.

Westerlo nam overigens zelf ook al disciplinaire maatregelen door na de salonremise hoofdtrainer Rik De Mil de laan uit te sturen. De Mil was slechts drie maanden in dienst van Westerlo.

In België klinken cynische geluiden over de straf voor Westerlo en Genk. Critici stellen dat beide ploegen alleen met puntaftrek daadwerkelijk gestraft zouden worden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet zo handig om het zo overduidelijk uit te voeren dan. Maar wat had de bond anders verwacht? Beiden hebben voldoende aan 1 punt om hun doelen van dat moment te bereiken. Natuurlijk spelen ze dan gelijk, zodat niemand risico loopt. Enige wat je dus moet doen als club is dus minder opzichtig dit soort afspraken maken.

25 maart 2024 om 18:58

Ik zou liever hebben dat mensen met een dergelijke mentaliteit liever een potje gaan schaken en van de voetbalvelden afblijven.
Voetballers zijn in eerste plek entertainers en op tweede plek atleet, zonder toeschouwers en fans kunnen ze mooi voor een minimumloon spelen.
Resultaatvoetbal zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden, alleen is dat te complex om af te kaderen met regels.

Gewoon geen afspraken maken en naar eer en geweten voetballen, maar ach..ik zal wel een boomer zijn die het allemaal niet meer snapt.

25 maart 2024 om 19:41

Daar ga je dus volledig de mist in. Voetballers zijn allereerst atleten. Ze beoefenen namelijk een sport. Een heel select groepje voetballers zijn zo goed dat mensen het waard vinden om te betalen om te kijken. En als atleet is het jouw taak om het best mogelijke resultaat te halen. De omstandigheden bepalen dan wat de beste strategie is om dat resultaat te behalen.

25 maart 2024 om 19:54

@blackthought vanaf een bepaald niveau (uitgezonden voetbal) gaat dat niet meer op vind ik. Het salaris wat ze verdienen is niet los te zien van de populariteit van de sport en het commerciële aspect.

25 maart 2024 om 20:42

Ja dat voetbal bestaat niet meer helaas. Er zijn grote belangen bij elke wedstrijd. En je weet dat dit soort zaken gewoon vaker gebeuren. Spelers spelen om geld te verdienen en niet om ons te entertainen. Dat is de realiteit die vele onder ons graag anders hadden gezien.

Je ziet het ook al aan de Europese wedstrijden. Ek's, Wk's.
Het gaat al lang niet meer over entertainen.

25 maart 2024 om 19:20

Westerlo had geen enkele baat bij het gelijkspel, die waren altijd veilig geweest. Ze spelen tegen een team met 10 spelers en Heynen was zo geblesseerd dat het eerder 9.5 was. Dat je dan in je laatste thuiswedstrijd van het seizoen dit je eigen supporters aandoet dan heb ik daar nooit enig begrip voor eerlijk gezegd.

25 maart 2024 om 20:29

Ik ken de stand niet. Maar waren ze voor de wedstrijd al safe? Of waren ze achteraf altijd safe door puntverlies van concurrenten?

25 maart 2024 om 20:32

De wedstrijd van Westerlo was nog bezig toen de rest al afgelopen was (ik denk dat ze 6 minuten langer gespeeld hebben) en ze wisten op dat moment dat ze veilig waren.

25 maart 2024 om 20:38

Dus je bedoelt dat ze die laatste 6 minuten er nog even vol voor hadden moeten gaan?

25 maart 2024 om 20:43

In een thuiswedstrijd tegen 9.5e man? Altijd voor de eigen fans ja.

Vol had van mij ook niet gemoeten trouwens. Maar 5 minuten stilstaan en geen enkele druk zetten en zelfs een 1-2tje tussen een speler van Westerlo en Genk tijdens de extra tijd is gewoon een schande voor de eigen supporters.

25 maart 2024 om 20:45

Dat geeft de tekst niet aan. Hierin staat dat zij een punt nodig hadden om play offs te ontlopen. Dus kan me dan voorstellen dat ze een afspraak hebben gemaakt van tevoren. Hoe jammer dat ook is voor de supporters. Is het wel iets waar je rekening mee moet houden met de belangen van tegenwoordig.

25 maart 2024 om 20:52

Het doelpuntensaldo is leidend in België. Westerlo had -12 en Charleroi -22. Dus zelfs bij een nederlaag hadden ze er op dat moment gewoon altijd bij gezeten.

Een puntje was vooraf niet genoeg trouwens. Had gekund dat er drie punten nodig waren. Dus dat akkoord is pas in de extra tijd bekokstoofd. Gewoon een blamage.

25 maart 2024 om 21:03

Die 9,5 man van Genk wisten anders in minuut 86 nog wel gelijk te maken. Of bedoel je dat die goal was weggegeven? Zou het dan niet kunnen dat beide ploegen gewoon vooraf al hadden afgesproken dat het een gelijkspel wordt als zou blijken dat een van beide ploegen dat punt nodig heeft om de doelstelling te halen en het de ander niet zou schaden? En dat een van beide ploegen dus niet een te grote voorsprong mocht nemen om een comeback nog aannemelijk te doen lijken.Anders zie ik namelijk geen enkele reden om in de slotfase niks meer te doen, wetende dat Charleroi na een uur spelen al met 5-0 achter stond.

25 maart 2024 om 21:39

Ik kan met er alles bij voorstellen dat het gebeurt. Zat voorbeelden van te vinden in het verleden. Niet netjes en zuur voor de gedupeerden. Maar de belangen zijn, zeker tegenwoordig, te groot om volle bak te gaan en onnodige risico’s te nemen. Dikke kans dat vooraf zoiets is afgesproken. Dan zou het ook niet fair zijn om opeens volle bak te gaan als je weet dat je sage bent.

25 maart 2024 om 22:59

Dat pasje van de ene speler naar de speler van de andere ploeg was er volledig over. Gewoon dom om het zo te doen. Maar ze hadden even goed die bal kunnen rondgaan, enkele spelers half en half achter de bal laten lopen en het resultaat was hetzelfde geweest. Dus al bij al vind ik het weer niet zo erg.
Het zijn broodspelers.

Een veroordeling in zulke sterke bewoordingen en dan met zo'n slappe maatregel komen. Chapeau.

Wat een onzin. Negen van de tien keer ligt het aan de opzet van een competitie dat zoiets gebeurt. En als dat niet zo is, en het toeval wil dat beide ploegen voldoende hebben aan een punt, dan komt dat er nou eenmaal uit. Deal with it.
Natuurlijk snap ik dat er nog een competitie omheen is, maar deze twee clubs denken tijdens zo’n laatste wedstrijd logischerwijs aan het eigenbelang. Doe je niks aan.
Het alternatief is dat je heel hard je best gaat doen om te laten lijken dat je er vol voor gaat, om vervolgens elke laatste pass verkeerd te geven of ballen expres naast te schieten. Worden we daar dan wel blij van?

25 maart 2024 om 19:22

Dat vind ik pas onzin eigenlijk. Elke competitie heeft dit toch? Verder kan je er niet zo hard aan doen dat de ene wedstrijd langer duurt dan de wedstrijden die op een gelijkaardig moment aangevat waren.

Westerlo had trouwens totaal geen punt nodig. Dus die hadden er helemaal geen baat bij.

25 maart 2024 om 19:28

Lierse1997

Ja, dat wel maar hoe meer je met play-offs werkt of met gekke regels zoals wanneer die de beker wint dan.....

De nummer 3 is gewoon 3e de nummer 4 is 4e enz. en dan bestaat er inderdaad nog altijd een kans dat dit gebeurd, dat snap ik!

Maar dan moet je maar zorgen dat je op de laatste speeldag staat waar je wil staan en laten we dan zeggen, dan heb je er zelf voor gezorgd dat je dit mogelijk kan maken... zoals Groningen en PSV een jaar of 20 terug...

In Belgie krijg je kennelijk half maart al van dit soort idiote praktijken.

En tot slot: de bekerfinale pas afwerken na het seizoen!

Probleem grotendeels opgelost!

25 maart 2024 om 20:20

Lierse, wat ik ermee bedoelde (maar ik overdreef een beetje) is dat het regelmatig voorkomt dat de opzet debet is aan zoiets. Bijvoorbeeld Zweden en Denemarken die 2-2 spelen op de laatste groepswedstrijd van een EK omdat de UEFA had bedacht dat onderling resultaat belangrijker is dan doelsaldo. Of West-Duitsland en Oostenrijk in Gijón omdat wedstrijden niet tegelijk werden gespeeld. En ja, soms kan het ook gebeuren in een wel goed opgezette competitie dat dit een keer voorkomt, maar dat is niet te voorkomen.

Of Westerlo dat punt uiteindelijk nodig had weet ik niet, daarvoor heb ik het niet goed genoeg gevolgd, maar dit stond zo in de tekst.

Tja, ik vind het ook een beetje onzin hoor. Als een team in de CL voorstaat gaan ze ook lopen tijdrekken door de bal doelloos rond te spelen zolang de tegenstander er niet bij kan of de bal in de hoek af te schermen en een foutje af te dwingen. Hier gebeurt exact hetzelfde, alleen had de tegenstander geen enkel motief om de bal te veroveren want voor hun was het resultaat ook prima. Wat wil de bond dan? Dat een van de clubs doordrukt voor een overwinning die niets oplevert, vervolgens in het mes loopt hun goede positie voor de play-offs verliest? Of simpelweg dat ze beter acteren en doen alsof? Rot dan gewoon op met die domme competitie-opzet, dan krijg je dit niet.

Rood pakken heeft ergens toch zijn voordelen...

Laat dit een les zijn voor iedereen. Salonremises zijn oké, zolang je het maar niet te opvallend doet. Dan valt er namelijk niets te bewijzen.

1000 euro boete voor onze 18 jarige linksvoor die net komt kijken. Het zegt genoeg hoe het er in Belgie aan toe gaat tegenwoordig. De spelregels bij een penalty niet volgen wordt weggelachen met scheidsrechters zijn mensen maar als de verdedigers beslissen de bal achter rond te spelen en niet onder druk komen te staan krijgt de linksvoor van 18 een boete.

25 maart 2024 om 20:31

Deze is mooi. Een fout van de scheidsrechter voor de rechtbank brengen en dan zelf aan een vorm van matchfixing doen. Mocht het Genk overkomen zijn dan zou het hooggerechtshof er bij betrokken zijn.

25 maart 2024 om 22:16

Neen want spelers spelen gewoon de bal rond en de tegenstander valt niet aan. Daar valt niet veel aan te doen.

25 maart 2024 om 22:22

Westerlo doet dat natuurlijk helemaal uit zichzelf uit sympathie voor Genk.

25 maart 2024 om 22:52

Neen waarschijnlijk omdat ze safe waren en na zo een rotseizoen iets hadden van tis genoeg geweest. En over uw gerechtsmopje, Brugge en Anderlecht zijn naar de rechtbank getrokken.

25 maart 2024 om 23:09

Als je het zelf gelooft…

Verder vind ik het wel grappig ja. De gerechtsclub en dan ook nog eens de club van de statements op de website. Zo heilig zijn ze dan toch niet. Jammer trouwens want het is een heel sympathieke club. Dat calimerogedrag is echter voor niks nodig.

25 maart 2024 om 23:29

Ja de communicatie van de club is niet altijd top maar ik ben wel blij dat ze vechten voor Genk ook al is het soms op een foute manier. Zo een rode duivels statement is wel erover maar zal wel een economische reden hebben gehad. Genk Gerechtsclub is belachelijk tenzij ge Brugge die eerder een klacht indienden (voor een menselijke fout) ook een gerechtsclub noemt. Achja dat het seizoen maar snel voorbij is met hopelijk Union als kampioen.

25 maart 2024 om 23:51

Het is een beetje die verongelijkte houding die er de laatste tijd echt heerst over de mensen die de club leiden.

Die gerechtsprocedure kan je Genk inderdaad niet alleen kwalijk nemen omdat zij de enige waren die een ontvankelijke klacht indienden. Daar hebben Anderlecht, Brugge en RWDM evenveel boter op het hoofd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren