Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Champions League-revelatie van 2013 is tien jaar later een klein clubje

Laatste update:

In de schaduw van voetbaltempels, miljardenballen en megalomane overnames leven er clubs in de marge. Waar de liefhebber nog het hof gemaakt wordt met historie, karakter en oprechte romantiek. Voor de rubriek Cultclubs leest Voetbalzone voor uit de sprookjesboeken van de voetbalbibliotheek. In deze editie: Málaga CF, de club die tien jaar na een kwartfinale-plek in de Champions League degradeert naar het derde niveau van Spanje.

Door Kevin van Buuren

Iedere Málaga-speler stort ter aarde wanneer scheidsrechter Craig Thomson op 9 april 2013 het eindsignaal laat klinken. Het lijkt of er juist een volledige Champions-League-campagne in één wedstrijd is gevoetbald tegen Borussia Dortmund (3-2 verlies). In vier desastreuze minuten blessuretijd loopt Málaga de halve finale mis. Als de storm echter weer ligt, dient de club een klacht in bij de UEFA. Thomson zou niet het niveau gehaald hebben dat bij een dergelijke wedstrijd past. Hij laat Borussia-back Marcel Schmelzer ontsnappen aan een tweede gele kaart en bij de late, winnende treffer van Felipe Santana, ziet zijn assistent buitenspel over het hoofd. Dat ook de 1-2 voor Málaga van Portugees Eliseu vanuit buitenspelpositie gemaakt wordt, negeert algemeen directeur Vicente Casado voor het gemak.

“Deze klacht gaat niet over de UEFA, maar over het belabberde niveau van de scheidsrechter. Niet alleen Málaga, maar het voetbal heeft verloren”, foetert hij. Trainer Manuel Pellegrini schaart zich achter zijn directeur en kruipt op cynische wijze in het hoofd van de internationale voetbalbond. “Een geschorst team kan natuurlijk niet de finale van de Champions League spelen.” Hij denkt dat Málaga is gesaboteerd. Het is namelijk geen uithangbord of waardig finalist, omdat de club enkele weken eerder wegens het niet betalen van openstaande rekeningen uitgesloten wordt van Europees voetbal voor het komende seizoen (2013/14). De Spanjaarden zijn immers een vreemde eend in de bijt in de Europese top vol geld en roem. Dat verandert plots in 2010, wanneer Qatarees zakenman Abdullah ben Nasser Al Thani op 28 juli voorzitter wordt.

Die dag schijnt er nieuw licht over het doorgaans zonnige Málaga. De plaatselijke voetbalclub past tot dan toe niet bij de status van de stad; Málaga is de op vijf na grootste stad van Spanje. Het beleeft een redelijk roemloos bestaan sinds de oprichting, dat verschillende jaartallen kent. De club Málaga CF bestaat officieel pas sinds 1994, maar diens voorganger al sinds 1948. Toen werd Atlético Malagueño opgericht als reserveteam van de trots van de stad: Club Deportivo Málaga, dat al in 1904 ten tonele verscheen. Nadat CD Málaga in 1959 degradeert naar de Tercera División, het vierde niveau van Spanje waar Atlético actief is, moet het B-team eigenlijk verplicht degraderen naar het regionale niveau. Daarom besluit Atlético zich in te schrijven als onafhankelijke club, waardoor beide verenigingen samen op het vierde niveau mogen acteren.

CD Malága beleeft nog enkele gouden tijden. Het is in de jaren vijftig vier seizoenen actief in de hoogste Spaanse divisie. Daar wint het in 1953 met liefst 6-0 van Real Madrid. De club uit de hoofdstad die drie seizoenen later de eerste van vijf opvolgende Europa cups I wint. De ware gloriejaren vinden in de jaren zeventig plaats voor CD Malága. Zonder onderbreking speelt het vijf seizoenen in de Primera División. Onder meer een halvefinaleplaats in de nationale beker, tweemaal een zevende plek in de competitie en de eerste winstpartij in het Camp Nou van Barcelona verrijken in deze tijd de Málagaanse geschiedenisboeken. Daarbij wordt in 1973 het clublied uitgevonden: 'Málaga la Bombonera'; het chocoladedoosje.

Waarom dit lied nog steeds in verband gebracht wordt met de club, is niet helemaal zeker. Ook het stadion van Boca Juniors draagt die naam, omdat het de vorm zou hebben van zo’n doosje chocolade. Dat geldt niet per se voor het Estadio La Rosaleda, opgeleverd in 1941. Door de blauwe tribunes lijkt deze aquamarijne edelsteen meer op het zwembad van de stad. Tussen de gebouwen zoals de aangrenzende Alboránzee tussen Malága en het Afrikaanse continent ligt. De theorie luidt dat zanger Joselero de Moron in het lied ‘Todos mis Hijos’ verwijst naar de ligging van Málaga, tussen de bergen, die hij ‘de chocolaatjes van de stad’ noemt. Stadion La Rosaleda neemt wel de twijfel weg over de officiële geboortedag van de club. “Since 1904”, kleurt wit op enkelen van de 33.000 beschikbare stoeltjes. Het jaar dat ook Club Deportivo Málaga werd opgericht.

Estadio La Rosaleda zit doorgaans goed gevuld door de fanatieke aanhang van Málaga.

Het is echter die voorganger van het huidige Málaga CF, die in 1992 ophoudt te bestaan. Daardoor is Club Atlético Malagueño de club van de stad. Na een referendum in 1993 besluit de club een jaar later verder te gaan als Málaga Club de Fútbol. Onder de moderne naam klimt Málaga op naar de hoogste divisie in Spanje. Met kampioenschappen in 1998 (Segunada División B) en het jaar erop (Seguna División). In de Primera División is de achtste plek het hoogst haalbare voor de bloemen van Costa del Sol, in 2001. Twee seizoenen later volgt de kwartfinale van de UEFA Cup, maar na een nieuwe degradatie in 2006 vreest de stad voor een anoniem bestaan in de Spaanse voetbalwereld.

Dat verandert dus in 2010, wanneer sjeik Ben Nasser Al Thani eigenaar wordt. Hij belooft dat Málaga ‘op termijn bij de beste clubs van Spanje’ hoort. Zijn financiële injectie zorgt voor namen als Joris Matthijsen, Ruud van Nistelrooij, Santi Cazorla, Jérémy Toulalan en het grote talent Fransisco ‘Isco’ Alarcón. Een memorabele vierde plaats volgt in 2012, waarna de club een legendarisch Champions League-seizoen meemaakt. Na de uitschakeling tegen Dortmund heeft de zesde plek in de competitie echter geen nut, omdat de UEFA Málaga schorst voor het volgende seizoen in Europa. Waar uitgekeken werd naar een nieuwe toekomst, stapelen de problemen zich vanaf dat moment op in het zuiden.

Isco maakt naam in het seizoen 2012/2013, maar sterren als hij zullen niet snel meer in het shirt van Málaga verschijnen.

Al Thani dicht de kosten die hij maakt niet of nauwelijks. Naast transfersommen deelt hij riante salarissen uit om spelers over te halen naar Spanje te komen. Om de financiële wanorde te herstellen gaat de Qatarees de samenwerking aan met hotelketen BlueBay. Deze organisatie stuurt dure spelers en trainers weg. Málaga vindt stabiliteit, maar komt sportief weer in de anonimiteit terecht. Alsof dat gevolg een verrassing is, maakt Al Thani stampij. Hij ontkent enige deal met BlueBay en laat de stekker eruit trekken. In 2018 uiten de fans hun onvrede over de rijke eigenaar. “Je bracht ons van de hemel naar de hel”, laten zij weten in een statement.

Uiteindelijk slaat dat seizoen het noodlot toe. Na een verlies tegen Levante (1-0) is Málaga op 19 april 2018 al zeker van degradatie. Vijf wedstrijden voor het eind van het seizoen. Ook na een stap terug lukt het niet om er twee vooruit te doen. In 2020 doet de club nog een poging om de 7,3 miljoen euro schuld die de sjeik bij Málaga zou hebben, terug te krijgen; maar tevergeefs. Al Thani wordt wel door een rechter uit zijn functie gezet, mede door illegaal toe-eigenen van privé-eigendom en onbehoorlijke leiding. Een administrator krijgt de leiding om de club ternauwernood van een compleet faillissement te redden. Echter is Málaga gedoemd tot waaraan het hoopte te ontsnappen: een nietszeggend bestaan in het Spaanse voetbal. Na een almaar aftakelende selectie, valt aan het eind van het seizoen 2022/23 valt het doek nogmaals. Tien jaar na het sprookjesachtige verhaal in de Champions League, wat het begin had moeten zijn, degradeert de trots van de stad naar het derde niveau van Spanje. Waar de fans blijven hopen op een toekomst die hun beloofd en weer ontnomen werd.

Ik hoopte in 2013 dat Málaga de Champions League zou winnen

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

3e divisie, wist niet eens dat ze zo ver waren afgezakt... was wel een mooie club.Vergeet nooit meer de return in Dortmund, wat een krankzinnige wedstrijd was dat.(En je ziet wat er kan gebeuren als een rijke eigenaar zijn speeltje zat is, doodzonde)

12 juli 2023 om 16:35

@ricottofc: de eigenaar was het niet zozeer zat toch? Gewoon financieel wanbeleid. Hij is zelfs uit zijn functie ontheven ipv zelf op te stappen.

CL revalidatie is niet zo spannend, er zijn wel meer relatief kleine clubs die even een opleving kunnen hebben. Zie APOEL Nicosia 2012; eerste in de groep met toen nog relatief sterk Zenit en het altijd moeilijke Porto, tot kwartfinale geschopt, ook niets meer geworden. Het jaar kan net lekker vallen. Dat alles net goed valt tot je tegen de absolute wereldtop moet, dan is beetje mazzel hebben vaak zelfs niet genoeg

12 juli 2023 om 21:44

Ik denk dat je een revelatie bedoelt.. verder on topic heb je zeker gelijk. Je voorbeeld waren natuurlijk geen absolute topclubs, maar deze verhalen maken de CL tenminste enigszins om aan te gluren.

12 juli 2023 om 21:59

Autocorrectie, het is een zege en een vloek😉

12 juli 2023 om 22:48

Als ik 1xCL speel, heb ik wel revalidatie nodig. 😜

Jammer dat het nooit écht wat is geworden van Malaga. Leuke stad die een goede voetbalclub verdient. Wellicht ooit een beleid die ze weer omhoog moet brengen of een eigenaar die het wél begrijpt. Voor nu hopen dat ze niet de krochten van de derde divisie ontdekken en nog verder afzakken.

Malaga in 2012, heerlijk team was dat. Spelers als Monreal, Isco en Caballero hebben de stap naar het topvoetbal gemaakt in dat team en zich in daar in de spotlights gespeeld bij de grote clubs, daar hun strepen verdiend. Herinner me ook nog dat oudjes als Julio Baptista, Toulalan, Demichelis, Roque Santa Cruz en zelfs Saviola en Van Nistelrooy daar nog een tijdje meevoetbalden. Mooie tijden zeg

12 juli 2023 om 17:35

Joaquin en wijlen Mathijsen zaten er ook nog!

13 juli 2023 om 00:33

Waarom zeg je "wijlen Mathijsen"?!

Een maatje van mij is een verfijnd malaga fan, vind het heel leuk om hem aan die wedstrijd te herinneren. Had het vdw er nog over dat na de wedstrijd tegen dortmund het begin van het einde was voor malaga, dure (nederlandse) spelers gekocht en vanaf daar niks meer geworden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren