Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Welke waarde heeft het begrip ‘international’ nog ?

Laatste update:

De context van menig jongensdroom is dikwijls het spelen van wedstrijden voor het grote Nederlands elftal. Voetbal heeft een groot aandeel in de samenleving en veel jongeren richten zich dan ook hierop. De jeugdelftallen van de nationale teams worden steeds groter en beginnen ook steeds eerder. Dit betekent dat deze jonge voetballers al vroeg worden opgevoed met het spelen voor hun vaderland. Desondanks deze situatie zijn er de laatste tijd ook andere ontwikkelingen in het internationale vakgebied. Er zijn verscheidene voorbeelden van spelers welke van nationaliteiten verwisselen om voor een ander nationaal elftal te spelen. Dus welke waarde heeft het begrip ‘international’ nog?

Sommige landen zijn geografisch gezien erg oppermachtig t.o.v. bijvoorbeeld Nederland, Portugal of Ierland. In landen als Brazilië en Argentinië worden er veel profvoetballers ter wereld gebracht. Vaak met een uitstekende kwaliteiten, waardoor er niet altijd genoeg plek is bij de nationale selectie. Dit heeft tot gevolg dat er spelers met exceptionele zijn, welke niet geselecteerd worden voor hun land, omdat er teveel spelers zijn welke net iets beter bevonden worden. Spelers als Douglas en Andre Bahia hebben laatst publiekelijk aangegeven open te staan voor een invitatie van de keuzeheer van Oranje. Het moet toch niet gekker worden dat buitenlandse spelers, dus geen Nederlandse spelers, in het Nederlands elftal komen te spelen. Nationale elftallen zijn er om te spelen voor je vaderland en dus kan je alleen in dit elftal komen door te zijn geboren in dit land of doordat één van je ouders daar geboren is. Het moet toch niet kunnen dat buitenlandse spelers zomaar een nieuwe nationaliteit aanvragen en dat zij dan kunnen spelen in Oranje.

Amauri is een aanvaller welke geboren is in Carapicuíba (Brazilië) en hij speelde daar bij een lokale voetbalclub. Na een internationaal toernooi kreeg hij een contract in Europa aangeboden en inmiddels speelt hij al negen jaar in Italië. Hij is in Brazilië geboren en heeft dus Braziliaans bloed, hoe kan je het dan in je hoofd halen om te overwegen voor La Squadra Azzurra uit te komen? Hij speelt inderdaad al geruime tijd in Italië, maar dit betekent toch niet gelijk dat je geen Braziliaan meer bent, of zie ik het nu verkeerd ? Hij kwam bijna nooit in aanmerking voor een invitatie van het Braziliaanse elftal. Dit is een persoonlijke teleurstelling voor hem, maar hierdoor ga je toch niet overwegen om een andere natie te vertegenwoordigen.

Dit soort situaties zorgt ervoor dat ik het respect verlies voor sommige spelers. Het feit dat je in een bepaald land geboren bent moet er voor zorgen dat je daar trots op bent, zelfs wanneer je niet voor je eigen land kan uitkomen. Je hoort in geen enkele situatie te overwegen om met deze reden van nationaliteit te veranderen. Mede dankzij dit soort ontwikkelingen zie je dat de competities voor landen steeds minder gaat betekenen. Dit afbakeningen vervagen en er komt steeds meer kritiek en weerstand vanuit spelers, de clubs en de wetgeving. Met clubvoetbal heb je je eigen carrière in eigen hand en het voetbal voor landen moet niet deze zelf kant opgaan. Het moet niet kunnen dat spelers kunnen kiezen om uit te komen voor een ander land, dan hun vaderland.

Spelers worden eens in de zoveel tijd bij hun clubs weggehaald door de nationale bonden om voor het land (oefen)interlands te spelen. De clubs van de spelers zien dit vaak als onnodig en zullen dit vaak ook publiekelijk laten merken aan deze bonden. Deze spelers laten zich in het openbaar niet open over deze kwestie. Zij krijgen vanuit de nationale bonden vaak wedstrijdpremies, maar waar zijn deze voor nodig ? Is het niet zo dat spelers het een eer moeten vinden om een wedstrijd te spelen voor hun land? Het kost de bond dus nu geld om de spelers te laten deelnemen aan de interlands, maar hiernaast hebben de nationale bonden vaak ook nog problemen met de clubs van de spelers. Wanneer de nationale bonden de premies van de spelers nu reserveren voor de clubs als vergoeding wanneer spelers geblesseerd terugkomen. Dan is er weer één probleem uit de voetbalwereld geholpen.

Voor de meeste spelers is het een grote eer te worden uitgenodigd en dan ook nog eens te mogen spelen voor het nationale elftal. En zij zingen dan ook voluit het volkslied mee als eerbetoon richting de natie. Het mee zingen van het volkslied is een symbool dat bij de wedstrijden hoort en dat zorgt voor de teambinding en het tonen van respect voor de opgekomen uitgedoste Nederlandse fans. Dit is overigens niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere landen als Zwitserland, Kroatië en Argentinië. De bondscoach Köbi Kuhn van Zwitserland vond het zo teleurstellend dat hij zijn spelers in 2008 op zangles heeft gezet. Dit is dan weer een overdreven voorbeeld, maar het is wel feit dat de spelers het respect nemen mee te zingen.

Het Nederlands elftal zou altijd moeten aantreden met spelers welke respect hebben, tonen en uitdrukken voor hun vaderland. Hiermee bedoel ik dan er sowieso alleen spelers worden geselecteerd welke in Nederland geboren zijn of wanneer één van de ouders uit Nederland komt. Over het algemeen zijn zij meer betrokken met Nederland en ik heb dan ook liever de echte Nederlanders in het elftal dan een stel ingeburgerde spelers welke in hun eigen land niet tot een invitatie komen. Voor de duidelijk wil ik even melden dat ik het hiermee niet heb over Turken, Marokkanen, Surinamers, Molukkers of andere etnische groepen. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden te noemen welke zich 100% hebben ingezet voor Nederland.

Ik vind dat wanneer je als speler zijnde geselecteerd wordt dat je dit serieus moet nemen en dit ook publiekelijk moet kunnen laten blijken. Ik vind dat alle spelers van Oranje verplicht zijn het volkslied mee te zingen. Het is een in principe een morele verplichting, maar daarnaast ook een expressie van vreugde weer in de basis elftal te kunnen staan en te behoren tot de beste elf van de nationale voetbalwereld. Als je het Nederlands elftal wilt spelen en je land wilt vertegenwoordigen, dan moet je ook het volkslied meezingen. Spelers als John Heitinga en Arjen Robben zijn een voorbeeld, want dit zijn twee echte Hollandse mannen en zingen ook met volle borst mee. Dus een kaarsrechte houding, kin omhoog, borst naar voren en brullen maar.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

*4

Moooi artikel! Ben het er ook totaal niet mee eens dat profvoetballers uit een bepaald land zich zomaar kunnen nationaliseren tot een ander land. Een goed voorbeeld hiervan is het Duitse elftal. Daar vind je ook spelers uit Oostenrijk en relatief veel uit Polen.(al kun je over Miroslav Klose en Lukas Podolski twisten; zijn inderdaad in Polen geboren, maar hun families hadden voor de WO II gewoon de Duitse nationaliteit, en hebben dus ook nu Duits-poolse-slavische etnische achtergronden.)
Voor de rest vind ik dat nationaliseren niet kan, zoals Amauri, Bahia en Douglas, zoals je zei. Of je moet echt hele goede redenen hebben.
________________________________________
Over je mening over de wedstrijdpremies in het nationale teams ben ik het totaal niet eens. Tuurlijk moet je óók trots zijn om voor Oranje uit te komen, maar ik vind het logisch dat je wedstrijdpremies wilt. Johan Cruijff meldde zich begin jaren zeventig vaak geblesseerd af voor het Nederlands elftal, omdat er alleen meer blessuren vna kon krijgen. Die afmeldingen waren dus ook vaak vóór belangrijke wedstrijden van Ajax.
Eigenlijk is het best logisch dat J C dat deed, want je kreeg immers geen geld, dus is het ook moeilijker je te motiveren. Waarom zou je?

Reacties?

14 december 2009 om 12:44

Johan Cruijff melde zich in het begin van de jaren zeventig vaak geblesseerd af bij het Nederlands elftal, omdat hij anders geblesseerd terug zou kunnen komen bij zijn club. Zoals ik al nadrukkelijk vermeldde in het stuk vind ik dat je invitatie respectvol moet ontvangen en je volledig moet inzetten voor je land. Het is een eer als je je eigen land mag vertegenwoordigen, toch ? Niet veel mensen kunnen dit en wanneer jij de mogelijkheid heb moet je deze kans 100% grijpen natuurlijk. Daarom snap ik ook niet dat hij zich afmelden. Natuurlijk hij kan geblesseerd raken, maar dit kan ten aller tijden is maar weer gebleken. Een voorbeeld: Kevin Hofland raakte geblesseerd toen hij zijn hond aan het uitlaten was. Je kan dus belangrijk wedstrijden missen bij je club door een mogelijke blessure bij de voorbereiding van een interland. Ach, dat betekent alleen maar dat spelers hun club boven hun landen plaatsen. Nationale teams zijn het hoogst haalbare voor een speler lijkt mij. Maja dat is mijn mening.

Laatste zin van jou ben ik het totaal oneens, want waarom is het moeilijker jezelf te motiveren voor een wedstrijd omdat je niet betaald krijgt. WTF ? Je bent toch juist extra gemotiveerd als je jouw land mag vertegenwoordigen, lijkt mij ? Geld hoort geen rol te spelen wanneer je voor je land uitkomt.

14 december 2009 om 18:24

Hoort geld geen rol te spelen als je voor Oranje speelt? Nationalisme, trots op eigen land, moet iedere international hebben, daar heb je gelijk in.
Maar, stel dat jij als international al een tijdje voor Arsenal speeld, en je hebt midden in een seizoen een onbelangrijke wedstrijd van het Nederlands elftal, en kort daarna een wedstrijd bij je eigen voetbalclub. Wat zou jíj liever doen? Nationalistisch doen in een nietszeggende interland kans maken op een blessure (zie: Robin van Persie), of gewoon die wedstrijd in de competitie spelen, waar je je al vanaf dag één 100 hebt ingezet, en bovendien waar je verreweg een van de besten bent. Ik zou het wel weten!

Denk jij soms dat dat Robin van Persie, als hij er geen financiële premies voor kreeg, doodleuk in Oranje zou gaan voetballen? N E E dus! (bovendien, als hij een paar wedstrijden zou missen, de match erop staat hij er toch wel weer)

Of zouden Cruijff en de Knvb toch maar achterlijk zijn?

14 december 2009 om 21:33

En wat schiet van Persie dan op met het geld wat hij krijgt aan wedstrijdpremies van de Knvb bij de blessure die hij heeft opgelopen tegen Italië ? Volgens mij niet veel ?

Daarom opper ik ook voor mijn idee in het einde van alinea 5. Dus het feit dat de Knvb deze wedstrijdpremies reserveert voor de clubs om aan hen uit te kern wanneer een speler geblesseerd terug komt. Of dat de Knvb de clubs een huurbedrag betaald voor het lenen van de spelers in plaats van dat de spelers wedstrijdpremies krijgen.

En jah ik denk van Persie of een ander international graag 'doodleuk' in oranje zou voetballen, zonder financiële premies. Maar dat is mijn mening ?

15 december 2009 om 16:06

Nee, daar schiet RvP niets mee op, met geld bij een blessure. Maar ik kan me wel voorstellen dat een wedstrijdpremie een extra motivatie zou zijn, om het risico van een blessure op te lopen, te nemen, ipv géén geld. En jij wil dus zeggen dat als een speler geblesseerd raakt, het geld naar z'n club moet, en hijzelf er dus níets op vooruit gaat?! Dat slaat toch nergens op? Dan zien we de blessuregevoelige spelers niet snel meer terug in het Nederlands elftal. Waarom zouden ze dan nog zoveel moeite doen zich bij Oranje te voegen? Ben ik toch blij dat jij geen eindverantwoordelijke bij de Knvb bent =)
Maar als jij denkt dat je het beter weet dan de Knvb, ga je gang!

Mooi stuk, duidelijke mening en prima geschreven. Het vele gebruik van het woord 'welke' wordt af en toe echter wel wat vervelend, misschien dat je hier een beetje variatie in kan aanbrengen de volgende keer.

Ben het niet eens met het stuk dat het de voetbalbond geld zou kosten om vriendschappelijke interlands te spelen, ze verdienen genoeg met deze "oefen" interlands en het zal me ook niet verbazen als er alleen financiële of politieke overwegingen zijn bij deze interlands.

Ik denk ook dat (bijna) alle spelers het wél een eer vinden om voor hun land uit te komen, waarom zouden ze anders blessures en dergelijke riskeren bij oefeninterlands als ze ook lekker bij hun club kunnen blijven?

Misschien is het inderdaad wel een goed idee om de vergoedingen van spelers te reserveren voor blessure gevallen. De spelers willen immers graag spelen voor Oranje en hier moeten de clubs, in mijn ogen, niet de dupe van worden.

Vier sterren

14 december 2009 om 12:51

Bedankt voor de complimenten. Ik wilde alleen even zeggen dat ik het woord 'welke' 9x heb gebruikt in een tekst van 1051 woorden. Ik weet niet of dit erg veel is, maar ik zal voortaan kijken of ik wat meer variatie aan kan brengen. Is alleen in sommige gevallen lastig om zomaar een ander woord/synoniem te gebruiken.

Ik heb in het stuk alleen gezegd dat het de bonden geld kosten om de spelers mee te laten spelen. Heb verder niks vermeldt over het feit of de bond omzet of winst genereert met interlands, maar dit zal ongetwijfeld zo zijn.

Het is inderdaad een keuze welke spelers moeten afwegen om blessurevrij te blijven of om voor je land uit te komen ? Het is maar waar je ambities/dromen liggen ? Denk toch wel dat de meeste spelers kiezen voor het feit om eervol je land te vertegenwoordigen. En in plaats hiervan wedstrijdpremies aan hun uit te keren ben ik een enorm voorstander om dit geld te reserveren voor mogelijke blessures van de spelers of om deze premie door te schuiven naar de clubs als een soort van huurinkomsten voor deze clubs. Nogmaals bedankt voor het lezen en voor het compliment.

14 december 2009 om 13:04

Graag gedaan, de complimenten zijn dan ook geheel terecht.

En dat van 'welke' moet je absoluut niet negatief opvatten, maar het viel me op dat het soms het lekker doorlezen wat lastiger maakt. het is ook moeilijk denk ik om er synoniemen voor te vinden, maar misschien de structuur van de zinnen af en toe wat omgooien.

En vooral bij oefeninterlands is dit natuurlijk een moeilijke keuze die (volgens mij) in de toekomst niet eens meer gemaakt zou moeten worden, omdat deze wedstrijd funest zijn voor veel clubs. afschaffen die nutteloze interlands. Misschien leuk voor in de winterstop ofzo, maar die hebben ze ook niet in veel landen. Hopelijk kan Wenger wat forceren, maar ik betwijfel het ten zeerste.


In de een na laatste alinea had ik dit vooral, misschien dat het zo duidelijker is wat ik bedoel

Ik ben het helemaal eens met dit topic, dit artikel krijgt dan ook vier sterren van mij.

De verloedering van het internationale voetbal is een slechte zaak en moet een halt worden toegeroepen, want 'zij' die niet goed genoeg zijn voor het land van herkomst en openlijk - WK geil als ze zijn - de liefde verklaren aan de bondscoach van het dienstdoende land waarin zij 'verblijven' en 'actief zijn', doen dat louter om persoonlijke belangen. De woorden 'trots' en 'affiniteit' kunnen wel buiten beschouwing worden gelaten.

De eenvoud van reglementen hangt nu als een gesel om de nek van het trotse vaderland en dus schieten ze als paddenstoelen uit de grond: gekrenkte Brazilianen die 's nachts van een natte droom ontwaken, omdat ze eens een keer op het WK actief willen zijn en daarom elke vorm van media trachten te benutten om publiekelijk te 'flirten' om zo hun (met nadruk op hun) droom te kunnen verwezelijken.

In het geval van Douglas: een 'goddelijke kanarie' die niet mag fluiten, maar wel wil brullen als een oranje leeuw. Helaas zou het zomaar realiteit kunnen worden, nu Douglas een Hollandse schone heeft 'volgeyoghurt' en zo sneller in het bezit kan komen van onze nationaliteit. Dat klinkt mischien wat plat, maar zo zijn de regels nou eenmaal ook. Dat is het niveau waarop het internationale voetbal zich mometeel begeeft: het volkslied bijft, maar vlaggen verkleuren in een regenboog van nationaliteiten.

- Ik nam voor het gemak Brazilië als voorbeeld, omdat daar vandaan de meeste 'gelukzoekers' komen, die elders een andere nationaliteit proberen te ontfutselen. Het kan dus ook zomaar een ander land zijn.

- Verder zijn alle voorbeelden van spelers die uit (oude) koloniale afstammingen kwamen en voor ons land hebben gespeeld overbodig en niets ter vergelijking zijnde dit topic. Voorbeeld: Seedorf.

- Spelers die van jongs af aan in een ander land zijn opgegroeid als land van geboorte, daar ouders zijn geimigreerd, zie ik als uitzondering op de regel. Voorbeeld: Eduardo.

- Tot slot heb ik een groot respect voor de speler en mens Douglas, deze zich op een voorbeeldige manier integreerd in de Nederlandse samenleving. Ik misgun hem ook absoluut niet het Nederlanderschap, maar wel een plek in het nationale elftal, deze hij op grond van zijn geboorteland niet zou mogen verkrijgen.

- Elke, die denkt dat ik op grond van romantiserende bevindingen tot mijn standpunt ben gekomen heeft het mis: ik ben me bewust van de multi-culturele samenleving, maar deze ontleend zich niet voor eigen belangen (zoals het persé willen spelen op het Wk).

14 december 2009 om 14:40

Volgens mij zijn die sterren bedoeld om de kwaliteit van een artikel te beoordelen, niet de mate waarin jij het met een artikel eens bent.

14 december 2009 om 15:07

Naast de kwaliteit van het artikel kan ook de herkenning en waardering voor de geschreven tekst meespelen bij het geven van sterren, omdat daarmee een mate van persoonlijke kwaliteit naar voren treedt.

Bullshit keuze's zijn keuze;s als jij een wereldvoetballer ala maradona bent en je komt uit kazachstan noem maar op dan kan ik me toch echt voorstellen dat je voor een ander land wil uitkomen zoals italie frankrijk ofso dat je op grote toernooien aanwezig kan zijn etc etc dat lijkt mij persoonlijk mooier

maar ik snap het tegendeel ook wel maar dit is mijn mening

14 december 2009 om 14:02

gelukkig denken/dachten andere spelers er niet zo over als jij en willen ze juist voor hun land spelen omdat ze uit dat land komen. even een paar voorbeelden van die spelers... Giggs(wales). Sjevtsjenko(oekraïne) Eto'o(kameroen), Adebayor(togo), Nedved(tsjechie)

Het is toch veel mooier als jij, als topspeler, je eigen land gewoon kan dragen en naar de overwinning loodsen. Spelen met andere goede spelers is leuk in clubverband.... Niks dwingt meer respect af dan als wereldspeler je eigenland naar een ek/wk te schieten.

maar dit is mijn mening maar

14 december 2009 om 15:02

De spelers welke jij nu opnoemt zijn dan ook spelers welke mijn respect hebben verdiend. Dit zijn zeer grote voetballers in hun land en op het internationale vlak, maar ze voelen zich niet te groot om voor hun eigen land uit te komen. Er zijn spelers welke hun eigen nationaliteit verloochenen om zo uit te kunnen komen op een Ek/wk en dit hoort niet te kunnen. Moreel gezien hoort dit niet te kunnen, maar daarnaast zou dit ook in de praktijk niet mogelijk mogen zijn.

Zeker heb jij gelijkt wanneer je zegt dat er niks mooiers is dan dat spelers hun eigen land moet dragen naar de overwinning.

14 december 2009 om 14:06

Onzin is onzin. Alsof je je nationaliteit kan kiezen?!?! De enige keus die je hebt, is wanneer je 2 nationaliteiten bezit, door middel van geboorteland en/of geboorteland ouders.

Het is geen gym dat je op school hebt, dat je het beste team kan kiezen waar je net toevallig denkt meer kans te maken.

Spelen voor je eigen land is een voorrecht, indien dat zich ertoe doet, en geen keuze!

14 december 2009 om 18:18

Spelen voor je geboorteland moet een privilege zijn. Het moet niet zo zijn dat je international wil zijn bij betere landen omdat je dan vaker speelt of het WK wel gehaald hebt.
Ook vind ik dat je in je hele leven maar voor maximaal 1 internationaal team mag uitkomen, en dat zou eigenlijk je geboorteland moeten zijn.

Ik hoor in Nederland ook allemaal verhalen over Douglas Teixera ... van fc Twente, nu wil nota bene de coach van het Nederlands Elftal dat die gozer zich gaat nationaliseren. Dan is er toch echt wat mis in je hoofd.

off. Dit zou je ook een keer naar de Kazachse schaatsbond moeten sturen, elke schaatsfan hier weet wel waarom. Misschien dat die Kazakken er wat van leren...

Prima stukje, ik ben het er helemaal mee eens. 5 sterretjes

14 december 2009 om 21:24

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn stuk en het op deze manier complimenteren ervan.

Met het schrijven van deze column wilde ik de mensen laten beseffen wat jij net ook zegt .

Amauri gaat inmiddels zijn tiende seizoen spelen in Italie en je hebt een goed artikel geschreven.
Maar over Amauri: Hij wou wel voor Brazilie spelen maar omdat hij tekort werd gedaan en in Italie zich zeer goed voelt wil hij uitkomen voor dat elftal.

Dunga had hem een uitnodiging gestuurt enkele maanden geleden. Opvallend genoeg was dat juist in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italie. Juventus weigerde Amauri af te geven en de moeder van Amauri zei zelfs dat hij niet voor het Braziliaanse elftal moet spelen. Ik vind het verhaal Amauri gewoon heel erg apart en ik krijg er kop nog staart aan maar goed.

Nederland heeft ook enkele internationals die niet van Nederlandse afkomst zijn maar dat is niet altijd erg. Ik denk dat Italie één van de weinige landen is die nog echt met allemaal Italianen speelt. Als je nu gaan zeggen Camoranesi is geen Italiaan, dan sla je de bal mis. Zijn grootouders zijn van Italiaanse afkomst dus is hij toch nog steeds van Italiaanse afkomst. Hopelijk blijft dat zo en zullen er geen 'vreemdelingen' in het Italiaanse nationale elftal komen. Niet racistisch bedoelt, maar gewoon trots op je eigen volk en bloed

Mooi artikel, 4 sterretjes

14 december 2009 om 15:19

Ik ga niks zeggen hoor over Cameronesi, want ik weet dat hij gewoon een Italiaan is en het was niet mijn intentie om met dit artikel weer de gesloten discussies over zijn nationaliteit te openen. Nee ik heb Amauri als voorbeeld genomen in dit artikel, omdat hij een erg bekende voetballer is en zijn acties/situatie erg in het nieuws waren een tijd geleden. Dit zit dus nog er fris in het geheugen van de mensen.

Ik geloof wel dat Amauri 1 wedstrijd op de bank heb gezeten van de Gele Kanaries en dit was uitgerekend tegen Italie dacht ik, dus ik dacht juist dat hij wel naar de wedstrijd van Brazilië was gegaan en dat hij daar plaats heeft genomen op de bank. Maar kan het fout hebben.

Wat ik ook nog even wilde vermelden, aangezien jij dit indirect naar voren brengt, is dat ik in Nederland ook alleen Nederlanders wil zien. Dit betekent dus ook jongens met een dubbele nationaliteit met dus een Nederlands/turks, Nederlands/marokkaans of Nederlands/surinaams nationaliteit. Dit zijn ook Nederlanders, aangezien zij de meeste tijd van hun leven in Nederland hebben geleefd en hier ook in hun jeugd zijn opgegroeid. Maar ik ben dus wel erg tegen de ontwikkeling van het nationaliseren voor een mogelijke basisplek in een ander nationaal team. Dus zoals je al zegt: Niet racistisch bedoelt, maar gewoon trots op je eigen volk en bloed .

Bedankt voor je reactie en voor je compliment .

Goed artikel. Groot plusplunt voor mij is sowieso dat de discussie over dit aspect van de in dit geval 'douglas-affaire' geopend is. Ik vind het echt onzin om een genaturaliseerd speler, laat staan speciaal voor een groot toernooi, in een nationaal elftal op te nemen. Gister bij Studio Voetbal hadden ze het er ook weer over, denk in totaal bijna een kwartier. En geen seconde over het feit dat hij niet Nederlands is, alleen maar over zijn kwaliteiten en kansen voor Oranje als hij genaturaliseerd zou zijn.

Het is zoals jij in jouw stukje ook zegt. Spelen in Oranje is een eer en die voel je alleen als je trots bent op NL en van NL houdt. Dat komt niet als je hier 2jaar woont omdat een club je gehaald heeft.

Toen Spanje het EK won, waren er ook analisten die zeiden dat het grote verschil met het Spanje dat nooit prijzen won Senna was. Laten we hopen dat dit bij NL nooit voorkomt. Het zou je maar gebeuren; wint je land eindelijk een mooie prijs, wordt er gezegd dat het komt door een Braziliaan.

Daarbij komt ook nog eens dat Oranje het totaal niet nodig heeft vind ik. Oranje is imo misschien wel het nationale elftal dat het dichtst in de buurt komt van alles dat een nationaal elftal moet zijn:
- Een gevoel van trots en gemeenschappelijkheid, het 'oranjegevoel'.
- Een heel hoog voetbal niveau. Een nationaal elftal moet het hoogst haalbaar zijn, als kleine jongen moet je opkijken tegen de spelers in het nationale elftal. Met spelers als Van Persie, Sneijder, Robben en Van der Sar op dit moment, en spelers als Cruijff, Van Basten en Bergkamp in het verleden hebben wij altijd een heel hoog niveau gehaald. En op alle eindtoernooien(waar we bijwaren) zijn we altijd op zijn minst outsider.
- Voetbal is sport. Sport is in de eerste plaats vermaak, maar het gaat ook altijd om wedstrijden en dus om winnen. Ik vind het alleen maar goed dat wij als Nederlanders beiden nastreven. Van Oranje vragen wij mooi voetbal, dat spelvreugde uitstraalt. Maar we willen ook alles winnen, wat ook kan omdat we niet vaak minder zijn dan tegenstanders. Met deze instelling zorgen wij ook dat over de hele wereld mensen Oranje als voorbeeld nemen.

Artikel is vier sterren voor mij. Leest vrij goed door en boort een onderwerp aan waarover gediscussieerd kan worden.

14 december 2009 om 17:44

Inderdaad er werd gisteravond bij Studio Sport veel te lang gepraat over dit onderwerp terwijl dit eigenlijk niet eens relevant is op het moment. Het is namelijk ten eerste immoreel tegenover de huidige verdedigers van het Nederlands elftal om hem te naturaliseren voor dit toernooi, aangezien zij de gehele kwalificatie voor hun land al gespeeld, gestreden en gewonnen hebben. En wat heb ik sinds gister een hekel gekregen aan Hugo Borst. Wat een irritante man is dat zeg, hij wil kosten wat het kost gelijk hebben en liet van Marwijk niet eens uitpraten.

Jij omschrijft Nederland als een nationale elftal wat over alle aspecten beschikt waarover een nationaal elftal moet beschikken. De argumenten die jij opnoemt ben ik het dan ook mee eens, maar naast Oranje zijn Brazilië, Italië en Argentinië ook van deze landen. In deze landen zijn de spelers altijd meer dan trots op hun land en hebben zij heel hoog voetbal.

Vind jouw regels over het kampioenschap van Spanje een paar mooie regels, waarin genoeg inzichten aan bod zouden kunnen komen, mits hier iemand een mooie clubexpert artikel van zou kunnen gaan schrijven. Zouden genoeg mogelijkheden voor zijn denk ik. In ieder geval bedankt voor je lange reactie op mijn artikel en voor de complimenten .

Ik ben het volledig met je eens. Je land vertegenwoordigen moet de grootste eer in het voetbal zijn. Zoiets moet je voelen in je hart. Twijfelaars snap ik daarom sowieso niet aangezien hier geen enkel ander belang zou moeten gelden. Ik zag wat foutjes in de tekst, echter ben ik het zo erg met de inhoud eens dat je gewoon 5 sterren krijgt.

14 december 2009 om 17:00

Dit is dus wat ik bedoel. Je land vertegenwoordigen moet de grootste eer in het voetbal zijn, want dit is het hoogste haalbare in principe.

Ik heb nog wel wat problemen qua mijn Nederlands taalgebruik, want ik vind dit nog steeds erg lastig. Ik probeer dit zoveel mogelijk te minimaliseren, maar er zal bij mij altijd wat te vinden. Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering op dat vlak en hier zal ik volgende keer nog extra aandacht aan besteden.

Bedankt voor het lezen en je compliment .

14 december 2009 om 17:07

@gunner2009
Dat je moeite hebt met de Nederlandse taal is wel te merken in je post haha.

En het hoogste haalbare is je land vertegenwoordigen zeker niet. Het hangt er namelijk heel erg vanaf waar een speler vandaan komt. Ik denk niet dat Ibrahimovic het spelen voor Zweden als hoogte punt in zijn carrière zal noemen.

Voor Nederlanders zal het vaak wel een hoogtepunt zijn inderdaad.

14 december 2009 om 18:29

En daar ga je dus de mist in (naar mijn mening). Het gaat erom dat jij uit een x aantal miljoen inwoners ''uitverkoren'' bent om jouw land te vertegenwoordigen. Naar mijn mening heeft dat dus niets te maken met de kwaliteiten! Daar selecteer je maar op bij het kiezen van je club.

In grote lijnen ben ik het eens met je artikel.
Maar aan de andere kant is het zonde dat spelers uit een land als Brazilië met 6 toppers voor elke positie nooit op een eindronde te zien zijn. Maar goed dat is niet meer dan jammer.
Overigens vind ik Douglas een ander verhaal, aangezien hij een Nederlandse vriendin heeft.
Goed stuk, actueel ook, maar naar mijn mening wel iets wat al uitgekauwd aan het raken is, zowel nationaal (kalou, Bahia, Douglas), als internationaal (deco, Amauri).
Maar goed wel een mooi stuk, alles netjes op een rijtje en duidelijk.
Twijfel tussen 4 of 5 denk nog even.

14 december 2009 om 16:56

Het is inderdaad zonde dat een land als Brazilië bepaalde spelers niet kan meenemen, maar ja dat is waar in dit geval niks aan te doen is. De selectie is voor de 23 beste spelers van het land en hoor je daar niet bij dan moet je iets harder werken. Het is geen passende oplossing om dan voor een ander land uit te komen.

Voor het geval Douglas verwijs ik graag naar een citaat van de heer Shaktar:

'' Tot slot heb ik een groot respect voor de speler en mens Douglas, deze zich op een voorbeeldige manier integreerd in de Nederlandse samenleving. Ik misgun hem ook absoluut niet het Nederlanderschap, maar wel een plek in het nationale elftal, deze hij op grond van zijn geboorteland niet zou mogen verkrijgen. ''

Ik ben het geheel eens met dit standpunt en vind dus zelf ook dat hij best over het Nederlanderschap mag beschikken, maar een plek in het nationale elftal is voor spelers welke directe banden hebben in hun familie met Nederland. Zelf denk ik dat hij trouwens geen Nederland gaat worden ook, want hij is hierheen gekomen om als doel te spelen in Europa en het blijkt al dat dit een goede verdediger kan gaan worden in Europa. Hij zal over een jaar of 1.5 a 2 verkassen naar een andere Europese ploeg denk ik. En is het niet zo dat je vijf jaar moet verblijven in een land voordat je deze nationaliteit kan aannemen ?

Wel bedankt voor het lezen van mijn artikel en voor het comliment

je hebt helemaal gelijk

In mindere mate ben ik het met je eens. Je praat over trots en vaderland, maar wat zou de lijn zijn om een "buitenlander" te selecteren? Affelay is hier geboren, De Guzman op zijn 12 jarige leeftijd gekomen, Kalou op zijn 15/16e hier.
Ik denk dat heel Nederland over de kop gaat wanneer er straks 11 Nederlandse Marokkanen spelen in het NLs elftal. Hoewel ze hier zijn geboren, zou iedereen hier nog over nog struikelen.
Uiteindelijk wilt men het liefst blonde koppies zien. Wanneer er een donkere tussen zit is het prima, zolang het er maar niet teveel van worden.

14 december 2009 om 17:51

Dit klopt wat jij zegt. Maar na verloop van heel wat jaren veranderd deze visie van de menigte over de invulling van het Nederlands elftal, daar ben ik van overtuigd. Er komen steeds meer van dit soort Nederlanders, zoals jij dit benadrukt. Op den duur wordt dit in het Nederlands elftal ook meer frequent en zal dit leiden tot een publieke acceptatie.

Wat ik vindt dat Nederlanders zijn, zijn mensen die in Nederland zijn geboren of een directe verband met hebben met Nederland in hun familie. Dus een Nederlandse vader of moeder en dan is het aan de persoon zelf om de keuze te maken en in dit geval zou hij ten aller tijden kunnen doen, als hij maar geen interland heeft gespeeld voor de andere nationaliteit van zijn andere ouder. Maar het is inderdaad lastig om lijnen te trekken op dit gebied, maar dit zal misschien wel nodig kunnen zijn om duidelijkheid te creëren, plus dat met zo'n beleid speculaties en mogelijkheden niet meer ter ronde gaan.

Enerzijds ben ik het met je eens maar anderzijds juichen wij ook hard als Nederland met Douglas en Bahia een EK of WK winnen. Daarbij wat dacht je van spelers bij Frankrijk daark om er ook een paar uit landen als Senegal er dergelijk dus kortokm het gebeurd praktisch overal wel.

14 december 2009 om 21:25

Nee hoor, bij Frankrijk zijn het vooral de ''afellays''. Veruit de meeste afrikanen zijn daar gewoon geboren en anders wel getogen.

14 december 2009 om 21:45

Dat klopt, want zoals in de post hieronder ook al zeg zijn er maar 3 spelers welke geboren zijn in Afrika en daarna zijn opgegroeid in Frankrijk. De rest zijn allemaal in Frankrijk geboren.

14 december 2009 om 21:44

Het feit dat wij juichen wanneer we met Nederland een EK of WK winnen inclusief een Bahia of een Douglas dan is dit vooral een algemeen juich gebaar. Je bent sowieso blij dat je dan kampioen wordt en op dat moment vergeet je dat er bepaalde spelers in het elftal zitten, maar je bent dan blij dat je eindelijk kampioen bent.

Bij Frankrijk spelen maar een gering aantal spelers met een afkomst uit Afrika en dit zijn Ben Arfa, Benzema en Mandanda. Dit zijn er dus maar en komen allemaal niet uit Senegal, maar uit Congo, Algerije en Tunesië.

Vind het een redelijke column, je schrijfstijl kan er zeker mee door. Het onderwerp is ook wel pakkend, maar toch denk ik dat je met interessantere voorbeelden had kunnen komen.

Ik vind dit een goed tot heel goed column, je schrijfstijl vind ik heerlijk. Niks mis mee. Ik geef je bijna helemaal gelijk. Ik vind ook dat een Nederlander een Nederlander is.

Maar wilde even een deel van mijn verhaal kwijt. Hoe ik erover denk:

Ik ben zelf antiliaan, of ik kan beter zeggen: ik ben zelf een Nederlander?ja inderdaad dat zeg ik met een vraagteken. Waarom is dan jou vraag?

Een voorbeeld, als ik een voetballer ben, van Feyenoord, en speel al jaren de sterren van de hemel. Dan word er al heel snel gezegd:’’wat een heerlijke voetballer is die Martina toch, iets voor het Nederlands elftal?’’ Maar als deze zelfde Martina op een hoek van een straat staat met een aantal vrienden, die ‘’toevallig allemaal een petje en bontkraag jas dragen’’ dan word er ook al heel snel gezegd ‘’niet daar langs lopen dat zijn buitenlanders?’’ Vreemd is dat he? Ben je Antiliaan ben je eigenlijk hetzelfde als een Brabander of een Fries, het valt tenslotte in het ‘’koninkrijk der Nederlanden’’, maar toch noemt men jou een buitenlander, omdat je dan niet op een Jan Smit lijkt? Maar sta je in spits van Oranje en je scoort er 10? Dan is het Nederlands publiek je grote vriend. Terwijl deze zelfde jongen beter geen petje en een bontkraag jas kan dragen, want dan word hij heel snel afgeserveerd? Waarom dan eigenlijk? Ligt het aan het petje? Ligt het aan de jas? Of aan de kleur? Ik denk het laatste. Mensen kunnen komen reageren, dat het helemaal niet klopt. Maar ik denk daar echt anders over. Ik maak het dagelijks mee, op school, in de metro, in de tram, in de trein, en zelfs op mijn werk. Datzelfde Nederlands publiek kijkt dan veel anders tegen jou aan, de vooroordelen liggen al klaar. Maar als je scoort voor Oranje, of onder de 10 seconden loopt tijdens de 100m sprint, ben je opeens een Nederlander of een Nederlandse sprekende Antiliaan(churandy Martina, voorbeeld). Doe je iets geks, zoals een fiets jatten, dan ben je opeens DIE Antiliaan uit een achterstandswijk.

Zolang ik een donkere kleur blijf hebben blijft men mij veroordelen als een Antiliaan, ook al speel ik in het grote oranje, op straat ben ik altijd die Antiliaan met zijn fiets.
Ik vind het persoonlijk jammer dat spelers als Davids, Kluivert, Seedorf, Bogarde, en ik ben er waarschijnlijk nog tientallen vergeten. Niet hebben gespeeld voor Suriname. Jongens van dit kaliber waren zeker een welkome versterking in het toch wel zwak Oranje. Knvb zag daar wel ching-ching in. Inderdaad deze jongens zijn Nederlanders, en hebben waarschijnlijk ergens in de kast ook nog een Surinaams paspoort liggen. Maar waren deze jongens geen voetballers? Dan verwijs ik je naar het verhaal hierboven. Natuurlijk heb ik gejuicht toen Kluivert er 40 inlegde. Maar ik had, het liever gezien in het Surinaams elftal.

Het is toch zonde dat speler als een Seedorf niet meer geselecteerd word? Na het EK 2008 stelde Clarence zich weer beschikbaar. Sindsdien is de lijn tussen Zeist en Milaan dood. Otman Bakkal en Wout Brama worden beter bevonden, zoals eerder Nicky Hofs de voorkeur kreeg boven de middenvelder van AC Milan. Maar straks, na het WK in Zuid-afrika, zal de Knvb Seedorf weten te vinden..een betere Wk ambassadeur kan je toch niet hebben? De beste Nederlandse voetballer van de laatste decennia…knvb ziet het allemaal wel komen..

14 december 2009 om 22:12

Je bent zelf Antilliaans en je wordt anders aangekeken. Dit is een probleem wat veelvuldig en heel soms ook onderbewust ontstaat. Jouw voorbeeld van een donkere jongen met een jas en pet op de hoek van de straat in vergelijking met de spits van oranje is misschien overdreven maar wel realistisch. Andere kant wordt een blanke gozer met een petje, een jas en een grote mat achter op zijn hoofd ook aangekeken alsof het een 'mongool' is hoor. Dat ligt niet alleen aan het feit mensen een andere kleur hebben, maar daarnaast in het geval wat jij aangaf met op de hoek van de straat staan ligt dat vaak ook aan houding en de attitude. Ik wilde hiermee niet zeggen dat wanneer jij wordt nagekeken dat dat ligt aan jouw attitude, maar dat dit in andere gevallen een mogelijkheid kan zijn.

Een zeker wanneer de spelers Davids, Seedorf, Kluitvert, Bogarde en nog andere niet voor Nederland hadden gespeeld maar voor Suriname dan had Nederland veel minder ver gekomen op de eindrondes, daar ben ik van overtuigd. Maar gelukkig hebben zij wel gekozen voor Nederland en ik ben dan ook erg trots op hun prestaties hoor. Seedorf inderdaad de beste Nederlandse voetballer van het laatste decennia. Alleen hij heeft zoveel kansen al gehad in het Nederlands elftal dat het op dit moment ook voor van Marwijk geen zin meer heeft gehad hem in zijn plannen te verwerken. Natuurlijk verdient hij een eerlijke kans, want het kan niet zo zijn dat spelers als Brama, Hofs en Bakkal worden verkozen boven Clarence. Natuurlijk wil ik liever hem zien spelen dan deze andere. Alleen Seedorf kan nog maar 1 jaar mee en dan is het voor Bert niet rendabel een elftal om heen te bouwen, maar te beginnen met een jongere individuen.

Nog even over het probleem wat jij in je eerste alinea schetste. Dit is een probleem wat voor blijft komen. Dit kost tijd en over de jaren heen zal de publieke visie over ''de Nederlander'' veranderen. Kost alleen tijd, maar het gaat wel veranderen. Wil je nog wel even bedanken voor je visie over dit onderwerp, het lezen van mijn artikel en voor je complimenten .

Ik begrijp de hoge rating niet zo. Ik vind het een slecht stuk met een visie die niet verder reikt dan een spreekwoordelijke neus lang is.

Logisch vinden wij het een eer om voor het NL elftal uit te komen. Maar als jij bijvoorbeeld sneijder bent, je hebt al veel interlands achter je naam, een WK, EK, wedstrijden in bernabeu en Guiseppe Meazza en je moet in je drukke programma (wat slopend is voor een lichaam) voor een oefenwedstrijd spelen tegen pak m beet Oostenrijk. Ik weet niet of je er vaker bent, maar op de tribune zitten dan vaders met kinderen, scholen, etc. Een bonte verzameling mensen die er een uitje van maken. De sfeer is echt verschrikkelijk. Na 10 minuten wordt de wave ingezet, wat nergens op slaat... dit doe je als je met 3-0 voor staat aan t eind van de wedstrijd. Er wordt nauwelijks gezongen, meegeleefd of wat dan ook. Denk je dat Sneijder dan denkt: ik ben echt trots om deze wedstrijd te spelen...
Natuurlijk niet, het is een van de velen. Een WK is speciaal, een playoff in de kwalificatie. Dat zijn speciale wedstrijden waar die spelers ook heus wel trots op zijn dat ze erbij zijn. Maar om van dergelijke spelers te verlangen dat ze trots zijn zo'n wedstrijd te mogen spelen betekent dat je de situatie niet realistisch kunt bekijken.

Over het van nationaliteit verwisselen ben ik het trouwens wel eens, dat is afschuwelijk. Ik hoef Douglas niet, al is hij hard nodig en een enorme versterking.

Verder over de schrijfstijl: ik vind het niet echt een column of iets dergelijks, meer een genotuleerd kroeggesprek. Je herhaalt vaker, je stijl is niet echt mooi en ik vind het niet lekker weglezen. Af en toe is je taalkeuze storend.

Je onderwerp is ook niet echt origineel, geen verfrissende invalshoek want dit soort dingen hoor je vaker. Kortom: jammer, ik vind het niet goed genoeg. Jijzelf blijkbaar wel want je geeft jezelf 5 sterren. In jouw ogen is je column dus perfect, niet voor verbetering vatbaar.

Goed, tot zo ver mijn mening.

@ Quasi. Reactie op de bovenstaande post.
Naast het feit dat er op de tribune vaders met kinderen, scholen etc. zitten zijn er ook de vaste klanten van het oranje. De 'echte' die-hard supporters, deze zijn er in weer en wind en dat zijn ook mensen waarvoor je zou moeten presteren. Natuurlijk staat een wedstrijd tegen Oostenrijk niet hoog in het vaandel, maar desondanks moet dit wel serieus genomen worden en toch sta je maar weer in het Nederlands elftal en toch moet je blij zijn dat je daar staat. Want wanneer jij niet wil dan staan er zo 10 andere spelers welke graag voor jou tegen Oostenrijk spelen. Dat jij toevallig Sneijder kiest als voorbeeld is ook wel typerend, want dit is een speler welke enigszins koppig is en een sterke karakter en eigen mening heeft. Had je gekozen voor Rafael van der Vaart, Nigel de Jong of Dirk Kuyt dan hadden we hierover niet staan discussiëren, want deze 3 echte mannen spelen hoe dan ook met passie voor hun land.

Ik ben het wel met je eens over het punt van Douglas, al was hij nodig dan kies ik liever voor een pure Hollandse jongen dan voor een import versterking. Nog 1 ding. Ik heb mijzelf Moeten raten omdat ik anders niet het resultaat van alle stemmers hier op het forum kan zien. Er was nog plek voor verbetering dat weet ik ook wel, dus misschien had 4 sterren misschien beter gestaan. Ik weet niet of je daar eens mee bent, ik denk het niet. Ik hoop alleen dat je mijn mening wel respecteert, ondanks dat je het daarmee niet eens bent. Dit aangezien ik jouw mening ook respecteer.

Frappant dat zoveel mensen het hier mee eens zijn, terwijl de roep om Van Nistelrooij terug bij het Nederlands elftal te halen erg groot is. Deze man heeft ooit bedankt voor het elftal en zodoende niet aan zijn zo gezegde morele plicht voldaan - volgens velen die dit artikel goedkeuren. Vrij bizar om hem dan in genade aan te nemen en hem nu weer te selecteren. Ik wijs naar niemand in het bijzonder, ik constateer alleen een bizarre tegenstelling wat meningen betreft, een soort van inconsequentie waar ik me aan erger.

Het artikel zelf was best aardig, maar echt niets nieuws onder de zon.

3*

15 december 2009 om 09:09

Ik heb in het gehele artikel niks vermeld over het terughalen van spelers welke al besloten hebben de stoppen met hun interlandcarrière. Daarnaast heeft ook niemand hier in deze post vermeldt dat zij Van Nistelrooij terug willen in Oranje. Veel mensen op voetbalzone willen dit wel, maar op nou zomaar op een willekeurig forum te zeggen dat een groot deel wil dat hij terugkomt, terwijl dat hier niet ter sprake is vind ik raar. Blijft een beetje giswerk, volgens mij ?

Maar wel bedankt voor het lezen van mijn tekst, misschien ook wat opbouwende kritiek daarvoor? Daar heb ik namelijk wat aan .

15 december 2009 om 23:16

Ik leg alleen een link, die naar mijn mening echt niet ver gezocht is. Het had geen betrekking op de inhoud van je stuk.

Ik vind het wel een heel negatief stuk. Ik heb er geen problemen mee als Douglas Nederlander zou worden. Hadden we het handig gespeeld, dan hadden we nu ook Kalou, Alex en Gomes gehad en waren we op het EK 2008 kampioen geworden. In plaats daarvan moeten we nu spelen met mindere goden als Stekelenbugr, vd wiel of kuyt.

15 december 2009 om 16:31

Als we het handig hadden gespeeld dan hadden we nu Kalou, Alex en Gomes gehad ? Hmm .. ik weet niet hoor heb jij niet zoiets als dat wanneer jij naar Oranje kijkt dat je ook Nederlanders wilt zien spelen, ipv dat jij naar een soort van 2de clubcompetitie zit te kijken. Daarnaast weet ik niet hoor, maar Gomes is minder dan van der Sar. Zeker vorig seizoen. Kalou vond ik vorig jaar nou ook geen geweldige verbetering met Robben, van Persie, van Nistelrooij in de aanval. Alleen Alex had interessant geweest, maar aangezien deze niet speelt bij Chelsea is dit ook uitgesloten.

Graag een onderbouwde mening voordat je een reactie geeft op een stuk. Dit maakt het gemakkelijker te reageren.

23 augustus 2010 om 17:30

Heel goed stuk, je verwoord precies wat heel veel nederlanders denken.
Leest ook goed weg, en uitleg is niet meer nodig het spreekt voor zich na het lezen van jou stuk.

4 Sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren