Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Publieke teleurstelling overheerst

Laatste update:

Het tijdperk ‘Van Marwijk’ leeft zoals het tijdperk ‘Van Basten’ 4 jaar lang heeft bestaan, namelijk met matige wedstrijden en een bijna ongeslagen status. Ondanks het spel worden er dus aan lopende band 3 punters binnen gesleept. Voor bijna alle inwoners van de grote voetballanden geldt dat zij na afloop van deze wedstrijden voldaan, blij en tevreden zijn en dat er een grote mate van chauvinisme heerst. Alleen niet in Nederland, want hier zijn ‘alleen’ de punten niet genoeg.

Onder bondscoach Bert van Marwijk werden tot op heden veertien wedstrijden gespeeld, waarvan er acht wedstrijden behoorden tot de kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika. De nieuwe bondscoach begon stroef aan zijn internationale carrière, want de eerst wedstrijd eindigde in een remise tegen het team van de Russische tsaar Hiddink. En nog geen 2 weken hierna beet het Hollandse sterrenelftal in het stof tegen de equipe van Pim Verbeek. Echter resulteerden de twaalf opvolgende wedstrijden allemaal in een ongeslagen status voor het Nederlands elftal. Al dertien maanden is er niet meer verloren door het elftal van de bondscoach uit Deventer.

/

In deze veertien wedstrijden waar Bert van Marwijk aan het bewind staat is het doel van de tegenstander 27 maal gevonden. Omgerekend is dit een moyenne van 1,93 en dus niet een schrikbarend hoog moyenne in vergelijking met de echte wereldtop. Volgende de statistieken komen landen als Engeland en Spanje uit op moyenne van respectievelijk 3,40 en 2,80, welke dus veel hoger ligt dan het moyenne van het Nederlands elftal. Het scorend vermogen van deze landen hangt alleen wel vaak af van twee of drie spelers. Uit het normalitere basiselftal hebben 8 spelers op het score-bord gestaan. Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar zijn hierbij uitgezonderd. Bij het Nederlands Elftal is er dus geen probleem wanneer er iemand afwezig is, omdat er genoeg spelers zijn die weten hoe zij moeten scoren.

De defensie was volgens veel critici het probleemgeval en er zouden bij deze linie de meeste complicaties geëntraineerd worden voor de bondscoach. Dit zeker nadat recordinternational Edwin van der Sar aangaf de stoppen na het EK 2008. Bert van Marwijk moest toen genoeg nemen met een rijtje kwalitatief mindere doelmannen. Stekelenburg, reserve keeper onder ‘San Marco’, werd als eerste keeper aangesteld. Ook werd er gewerkt met meer jeugdige keepers, waaronder Michel Vorm en Piet Velthuizen. In de gehele kwalificatie werden er slechts 2 tegentreffers geïncasseerd en tijdens de vriendschappelijke wedstrijden werden er zeven tegen de touwen geschoten van de Nederlandse doelmannen. De defensie van het huidige Nederlands elftal blijkt dus zo ongeschikt nog niet, verder blijkt dat de grootste zorg van de Nederlandse aanhang gaat over het gebrek aan inzet en creativiteit bij de voorste linie.

Het oranje legioen is bij het gros van de gespeelde wedstrijden teleurgesteld over het vertoonde spel door onze jongens. De meest geroemde aanvallende spelers zijn natuurlijk Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart. Deze jongens proberen bij hun internationale topclubs zo goed en vaak mogelijk te spelen, maar de positie die zij daar invullen is niet altijd dezelfde als die in het nationale elftal. Dit is een reden waarom het publiek moet kunnen begrijpen waarom niet alle combinaties of acties altijd lukken. Vaak zijn er genoeg mogelijkheden voor het grote Oranje, maar zolang niet of niet genoeg gescoord wordt worden deze kansen niet onthouden door het gros van de aanhang. Bij een overwinning hoor je de meeste toeschouwers bijna gelijktijdig zeggen; " We hadden met een ruimere marge moeten winnen" of "Het spel was niet om aan te zien ". Soms moet er niet alleen gekeken worden naar het spel.

Hoe erg het gehele volk in Nederland houdt van het Nederlands elftal is het niet helemaal reëel om Nederland elke twee jaar tot de grootste kandidaat te bestempelen bij de grote toernooien. Ons team heeft geweldige spelers, een goede bondscoach en een goed team met specialisten die het Nederlands elftal ondersteunen. Desondanks heeft de ‘echte’ wereldtop een ruimere groep met voetballers van overeenkomstige kwaliteiten. Op de grote toernooien zijn wij natuurlijk verre van kansloos, maar landen als Duitsland, Spanje, Brazilië en Engeland zijn natuurlijk de grootste kanshebbers voor de titel.

Overal ter wereld ontwikkelen de zogenaamde subtop landen zich steeds beter en sneller tot goede elftallen met moderne speelwijze. Landen in Oost-Europa, Afrika en Zuid-Amerika worden steeds sterker en bieden dus grotere tegenstand tegen de huidige top. De voetbalgrootmachten hebben steeds vaker met de relatief kleinere voetballanden en waarom zo Nederland deze problemen niet kennen. Zo kwam Italië met de schrik vrij in Parma tegen Cyprus, doordat in de blessuretijd alsnog de 3-2 gescoord werd aan de Italiaanse kant. En Roemenië verloor met 2-1 van Oostenrijk. Nu deze landen zich ontwikkelen moeten de Nederlandse supporters zich realiseren dat er niet gemakkelijk met oogstrelend voetbal gewonnen kan worden van landen als Noorwegen of Macedonië. Het verwachtingspatroon voor ’onze trots’ ligt dus te hoog.

De spelwijze van Nederland is al jaren gehanteerd via het aloude cliché van onze grootste voetballer aller tijden, Johan Cruijff. Eén van zijn vele clichés luidt; "De aanval is de beste verdediging". Door de jaren heen wordt er gewerkt met een zo attractief voetbal als mogelijk. Alleen er moeten begrepen worden dat wanneer een ploeg met 10 man achter de bal speelt het erg lastig is de juiste combinaties aan te gaan. En het maakt niet uit hoeveel voetballers met ongelofelijke individuele kwaliteiten je dan als coach over beschikt, want het spel verloopt vaak uiterst traag en deze kwaliteiten komen dan niet goed tot werking.

Het gedrag van het publiek kan gevolgen met zich meebrengen welke schadelijk kunnen zijn voor de prestaties en het imago van het Nederlands elftal. Geestelijk kan de spelersgroep worden aangetast door alle negativiteit rondom het spel van het Nederlands elftal. Op de televisie, op de radio, via het internet en in de kranten en tijdschriften wordt er gesproken over de wedstrijden en vaak wordt er gesproken over het feit dat er te weinig wordt gescoord of dat het elftal niet naar behoren presteert. Wanneer dit de enigste berichten zullen blijven zal op den duur de motivatie en het zelfvertrouwen van de jongens kunnen afnemen. Dit is natuurlijk niet wat er wordt gewenst.

Onze aanhang kan een voorbeeld nemen aan de aanhang van landen als Duitsland en Italië. Het spel van deze voetbalnaties is verre van oogstrelend, maar er wordt wel gewonnen. Toch wordt er grotendeels door deze aanhang niet geklaagd over het spel en de totstandkoming van de zege. Voor hen is het voldoende dat er wordt gewonnen en dat de punten mee naar huis wordt genomen. Uiteindelijk gaat het toch om de punten, want hoe vaak is het niet voorgekomen dat niet het mooiste voetbal wint, maar juist het meest effectieve.

Kortom het spel van het grote Oranje is niet altijd even goed en het zal niet altijd alle harten bekoren, maar toch is het noodzakelijk positief te blijven t.o.v. onze jongens. Wanneer er wordt gewonnen of wanneer het doel wordt bereikt doet het er namelijk niet toe hoe dit wordt bereikt toch? Het is ons doel om te winnen, toch? Dan is het ook de bedoeling dat men na een volbrachte missie ook tevreden bent en de jongens toejuicht. Onze droom? Het winnen van een groot toernooi. Dat maakt mij in ieder geval niet uit hoe wij winnen. Jullie wel? Uiteindelijk gaat het ons toch om de titel. Dus wees t

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Respect, wat een stukje. En ik ben het met je eens ook nog...

Wat een mooi stukje! Ik ben ook helemaal met je eens. We verwachten te veel van onze Leeuwen. We moeten wat meer tevreden zijn met de resultaten.

Ik ben het met je eens dat de supporters een voorbeeld moeten nemen aan de supporters van italie en duitsland, maar op een ander punt. Het moeten voetbalsupporters worden, supporters die het elftal ondersteunen, over dieptepunten in de wedstrijd heen schreeuwen. Dat zooitje toeschouwers die nu naar de wedstrijden komen, en meer bezig zijn met verkleden en de kleding van de rest in het stadion dan de wedstrijd, daar wint een Nederlands elftal toch geen punten mee??

29 oktober 2009 om 10:32

Daar ben ik het met je eens dat wij als voetbalsupporters het nationale elftal moeten ondersteunen. Maar ik denk niet dat de huidige manier, welke bestaat uit het het oproepen en benadrukken van de negatieve punten uit de wedstrijden de juiste manier hiervoor is. Ik denk en dat is mijn mening, dat wanneer het hele stadion vol zit met oranje geklede supporters en deze zingen uit volle borst ondanks dat het Nederlands elftal op een achterstand staat dat zij dit respecteren. Wanneer deze situatie zich voordoet, ben ik van mening dat zij nog gemotiveerd zijn de komende wedstrijd. De sfeer kan namelijk echt wel effect hebben op het spel van de 2 spelende teams. Anders hadden de Europese clubs veel makkelijker gewonnen in landen als Griekenland en Turkije. Denk je niet ? Daar hoor je die supporters de hele wedstrijd en dit werkt in het voordeel van het thuis spelende team. Ik hoop dat wij dit ook nog kunnen meemaken hier in Nederland, want hierin vallen dus wel indirect punten mee te winnen.

29 oktober 2009 om 13:01

Daar doelde ik ook op, dat de sfeer invloed heeft op de wedstrijd. Oranje shirtje/sjaaltje/petje vind ik ook prima, maar wat er nu allemaal rond loopt...
nu heeft de sfeer een hoog carnaval gehalte, en wanneer nederland het goed doet of scoort, gaat het carnavalgehalte nog verder omhoog. Echter, bij slechte prestaties, is het bij wijze van spreken stil.
er moet in mijn ogen meer gesupporterd worden, Nederland ondersteunen wanneer zij het moeilijk hebben, reageren op de gebeurtenissen in de wedstrijd, wat agressiever allemaal, in plaats van hoempapa bij een goaltje. De tegenstander moet het gevoel krijgen dat er niets te halen valt, in plaats van dat ze tegen een of ander team spelen die de plaatselijke kroeg als achterban heeft. De supporters moeten serieus genomen worden door de tegenstanders, dan heb je een 12e man!

29 oktober 2009 om 13:46

Daar ben ik het ook absoluut mee eens. De tegenstanders moeten bang zijn om hier te komen spelen en dan niet alleen vanwege de kwaliteit van ons elftal, maar ook vanwege de ambiance.

Wat een relativerend vermogen. Zou willen dat meer Nederlanders die eigenschap hadden (ironisch genoeg roept men altijd dat wij Nederlanders zo nuchter denken en doen). Verder ben ik het over het algemeen zeker met je eens. Daarbij wil ik nog toevoegen dat ik graag af wil van het Nederlandse gedachtegoed dat verdedigers moeten kunnen opbouwen. Gooi dat toch overboord en zorg dat het verdedigende werk éérst op orde komt. Laat die middenvelders het spel maar verdelen.

(ps: enige waar ik me af en toe aan erger is dat het "enige" is, niet enigste :P)

29 oktober 2009 om 10:35

Inderdaad. Daar ben ik het zekers mee eens, natuurlijk het is erg handig wanneer zij opbouwend sterk zijn, maar laat hier de kwaliteit van het verdedigen zelf niet onder leiden. Hierdoor ben ik dus een grote fan van Boulahrouz. Hij is hier een goed voorbeeld van, eerst verdedigen en dan pas denken.

daarnaast zal ik zelf ook te denken aan een formatie waarin 2 pure centrale verdedigers er niet meer zijn, maar dat op deze plaatsen 2 lange kwalitatief goede verdedigende middenvelders hier komen te staan. Deze hebben namelijk de opbouwende kwaliteiten al. Het klinkt heel raar, maar misschien zou het kunnen werken. Zou het weleens in praktijk willen zien.

(p.s: Ik heb niet zo goed in het schrijven van Nederlands, hopelijk was dit 1 van mijn weinige fouten. )

29 oktober 2009 om 23:38

Verder geen (grove) spelfouten bij mij opgevallen. Niet dat het van groot belang is. En dat niet zo goed in het schrijven van Nederlands valt alleszins mee.

Maar het idee van een verd. mid. als centrale verdediger zou zeker kunnen, maar niet twee. Dan zou je overigens wel terug moeten naar het op de man verdedigen i.p.v. de zone (er vanuit gaande dat de verdediger beter is in het "balletje afpakken" dan de van huis uit zijnde middenvelder).

Ikzelf ben voorstander van het Italiaanse model, waarin de verdediger uitsluitend bedoelt is om de bal af te pakken en een flinke haal naar voren te geven (ietwat overdreven uiteraard) of in te leveren bij de middenvelders. Helaas zal ik nooit de bijstand voor dit spel in Nederland vinden.

Erg goed stuk, ben het zeker met je eens. Maar natuurlijk hoop ik net als iedere echte Nederlander, dat Nederland het goed gaat doen op het Wk2010 in Zuid-afrika.

en we verwachten inderdaad te veel van hun onze Leeuwen.

29 oktober 2009 om 11:50

Ik hoop natuurlijk ook dat wij kampioen gaat worden, maar is het realistischer dat we deze ploegen hoger inschatten; Engeland, Spanje, Brazilië en Duitsland. Althans dat is mijn opinie. Maar daarmee bedoel ik niet te zeggen dat wij kansloos zijn. Ik zal natuurlijk wel als eerste voor de televisie of in het stadion aan het juichen en zingen zijn, want trots ben ik altijd.

Leuk stuk, maar ik ben het niet met je eens. Wij Nederlanders zijn een kritisch volkje, maar ik houd er wel van, de manier waarop men het benaderd. Sport speel je in mijn ogen altijd om te winnen, en dat is ook de manier waarop we in Nederland gewend zijn te voetballen.

verder ben ik erg benieuwd waarom je Duitsland en Engeland hoger in schat op basis van de breedte van hun selectie? Engeland bijvoorbeeld heeft geen enkele goede keeper en als Rooney wegvalt voorin is het ook dramatisch. Zoveel breder is die selectie niet. Zelfde geldt trouwens voor Spanje: buiten Torres en Villa valt het in de aanval nogal tegen.
daarom vind ik: Nederland is een van de topfavorieten voor het WK. Als je er al bij voorbaat geen vertrouwen in hebt, gaat het ook niet gebeuren!

29 oktober 2009 om 10:55

Wanneer je sport speelt om te winnen, maakt dit dan toch niet uit hoe de overwinning tot stand komt, of wel ? Dan snap ik dat wij als volk erg kritisch zijn, maar het uiteindelijke doel blijft toch de overwinning te behalen. Veel mensen in mijn omgeving zijn het vaak niet met mij eens, omdat er verteld wordt dat 'gewoon' met groot verschil gewonnen moet worden. Maar deze mensen moeten ook eens naar de feiten en ontwikkelingen kijken. En ja sport speel je om te winnen en het liefst natuurlijk met mooi voetbal. De enige reden waarom wij dit in de kwalificatiereeks niet gezien hebben is, omdat we tegen ploegen speelde met grotendeels de gehele wedstrijd 10 man achter de bal. Maar dit is mijn mening.

engeland heeft inderdaad last van een keepersprobleem. Maar zitten wij hier ook niet mee, is het dan met een iets minder probleem. Ik ben dan wel een ajacied, maar toch ben ik nog niet geheel overtuigd van de kwaliteiten van Stekelenburg. Wanneer er een hoge bal in het strafschop gebied komt bij een corner pak ik altijd mijn hart vast, want lopen zal hij niet doen. Hij blijft staan op de lijn, met als gevolg dat het creëren van een kans makkelijker wordt. Rooney is niet de enige goede spits van Engeland hoor. Kijk maar is naar Carlton Cole, Jermaine Defoe of Peter Crouch. Dit zijn misschien andere soorten spitsen, maar kijk maar eens naar het moyenne van Peter crouch, dit is namelijk 0.45. Dit klinkt niet heel goed als spits, maar Peter moet het voornamelijk doen met invalbeurten en dan vindt ik 14 doelpunten in 31 wedstrijden niet slecht. Ik schat deze spitsen hoger in dan Dirk Kuyt of Klaas Jan Huntelaar in de spits. Meer spitsen hebben wij niet en zij al 4 verschillende. Klaas Jan speelt bij zijn club niet en Dirk is een veredelde rechtsbuiten geworden. Bij Spanje heb je na die 2 spitsen alsnog Llorente, Raul (mits hij opgeroepen wordt ) en Guïza. Dit zijn ook geen misselijk makende spelers die elke week spelen.

daarnaast wil ik nog even reageren op jouw laatste zin; '' Als je er al bij voorbaat geen vertrouwen in hebt, gaat het ook niet gebeuren! ''. Ik zal de laatste zijn die zegt dat Nederland het niet goed zal gaan doen. Ik zeg alleen dat er nog meer andere goede landen zijn die kans maken op de titel. En daarmee bedoel ik dat ik denk dat Spanje, Engeland, Duitsland en Brazilië een grotere kans geef de finale te halen. Desondanks zal ik wanneer een wedstrijd van het Nederlands elftal is hierom niet minder hard juichen.

(p.s: Trouwens wel goede kritieke puntjes, uitleg van deze punten ontbreken in mijn tekst ).

29 oktober 2009 om 11:05

Mijn uitleg was misschien niet duidelijk. Sport speel je om te winnen en volgens de Nederlandse manier houdt dat in: aanvallen! Dat vind ik een mooie mentaliteit en daar moeten we trots zijn. Soms blijft mooi voetbal zelfs langer hangen dan het resultaat. Ik durf zelfs te beweren dat het er nauwelijks toe deed of NL in 74 kampioen werd, het spel was zo goed dat ze daarom wel herinnerd zouden worden.

wat betreft het keepersprobleem van NL. Steek is de eerste keeper van een europese subtopper en wordt dit seizoen steeds beter. Nog altijd een stuk beter dan James (keeper van degradatiekandidaat) in mijn ogen.
dat je Crouch, Defoe en Cole beter vindt dat de Nederlandse opties begrijp ik eerlijk gezegd niet. RVP en Kuyt spelen niet voor niets bij clubs die hoger staan aangeschreven. Van Huntelaar is het even afwachten of het goed gaat komen bij Milan, maar als je het hebt over moyenne in het nationale elftal, kijk dan niet verder dan Huntelaar (ongeveer 1 op 2 geloof ik).

mijn laatste zin was inderdaad wat overdreven, maar dat was een beetje als tegenreactie op jouw stuk, dat weliswaar deels realistisch is, maar ook iets te negatief over de kansen van Nederland. Ik schaal ze namelijk zeker bij het rijtje topfavorieten, op basis van de recente prestaties en individuele kwaliteiten.

29 oktober 2009 om 11:37

Ik moet de toegeven dat volgens de Nederlands manier er vaak aangevallen wordt. Vandaar dat ik ook het cliché van Cruijff erbij heb gehaald halverwege mijn column. Het mooie voetbal in het spel houden zorgt ervoor dat mensen genieten en het onthouden, maar wel op kort termijn. Later in de jaren zijn mensen het eerder vergeten dan een gewonnen toernooi. Kijk naar Arsenal, spelen fantastisch voetbal, maar de prijzen zijn er de laatste jaren niet binnengesleept. Toen het mooie voetbal opkwam was iedereen overdonderd en vonden ze het geweldig, nu beginnen mensen vaak van dat er geen prijzen gewonnen worden. Dus op den duur komt de kritiek wel, denk ik.

ik heb net ook gezegd dat ik Stekelenburg beter vind dat de keeper van Engeland, maar oké. Ik vertelde dat wij met een minder groot probleem zaten dan Engeland, want Maarten is niet een keeper die bij de Europese top geplaats kan worden, nog. En die heb je vaak wel nodig om kampioen te worden. Robin van Persie en Dirk Kuyt spelen bij hun club niet in de spits, vandaar dat ik deze niet genoemd heb als spitsen optie. Desondanks dat punt heb ik niet gezegd dat ik de Engelse spitsen beter vindt dan Robin van Persie, wel dan Dirk Kuyt. Met zijn karakter op het veld moet je denk ik geen spits staan. Maarja dat is mijn opinie. Moyenne van Klaasjan ligt op 0.51 en dat van Crouch op 0.45. Dus ja dat van Klaasjan ligt hoger, maar alle spitsen van Engeland spelen bij hun club ook elke wedstrijd in de basis in de spits. Onze spitsen niet, dat probeerde ik uit te leggen.

29 oktober 2009 om 12:29

Nog een kleine toevoeging. Als Gunner moet je toch weten dat Van Persie inmiddels al een half jaar de spits is bij Arsenal. Zelf zou ik hem ook graag op die positie in Oranje zien, maar dat is weer een heel andere discussie.

Het Nederlandse volk heeft altijd wat te zeiken. Als het regent willen we zon, als de zon te lang schijnt willen de boeren weer regen. En zo is het ook in het voetbal. Als we winnen willen we mooi voetbal, maar als we met mooi voetbal verliezen willen we winnen.

ik vind dat het Nederlands elftal onder van Marwijk beter draait als onder van Basten. Het is zichtbaar meer een team. Onder Marco waren ze eigenlijk alleen een team op het laatste EK. En dan zie je dat tegen Frankrijk en Italië dat alles mogelijk is. Het elftal heeft kwaliteiten genoeg. Dat is duidelijk.

24 punten uit 8 wedstrijden is een prima resultaat. even als de 3e plaats op de Fifa ranking. Dus waar hebben we het over. Ik word liever kampioen dan dat ik met mooi voetbal verlies.

vind dus inderdaad net als jij dat de mensen wat minder moeten zeuren, en meer moeten juichen!

verwijder net dubbelpost. De 1e keer kreeg ik een error.

Net als je tweede stukje zeker redelijk. Vind echter dat Van Marwijk wel heel anders speelt met het Nederlands Elftal en niet helemaal vergelijkbaar is met Van Basten.

3*

Leuk stuk! Alleen naar mijn mening net iets te lang om het lekker leesbaar te houden, omdat de argumenten niet zo heel veel van elkaar verschillen.
Ben het trouwens met Fryslanfan eens dat het nederlands elftal onder Van Marwijk heel anders 'is' in vergelijking met dat van Van Basten.
Twijfel tussen 3 en 4 sterren, maar omdat het net iets te lang is naar mijn mening, voor deze keer 3 sterren. Toch een leuk stuk, ga zo door

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren