Feyenoord wint doelpuntrijk duel

Feyenoord heeft in de eigen Rotterdamse Kuip een sensationele zege geboekt op SC Heerenveen. Na een wat tamme eerste helft, kregen de toeschouwers een doelpuntrijke tweede helft te zien. De Friezen kwamen door twee goals van Friend terug van een 3-1 achterstand, maar Jonathan de Guzman werd zeven minuten voor het eindsignaal met zijn treffer de matchwinner.

Voorafgaand aan het duel waren er vijfentwintig oud-Feyenoorders die door een brief voor te lezen protesteerden tegen de rellen van enkele hooligans in Nancy. Onder meer spelers als Moulijn, Houtman, Wijnstekers en Taument veroordeelden het stuitende gedrag. Daarnaast werd er ook nog een ludieke protestactie uitgevoerd door de supporters in De Kuip. Gedurende tien minuten na aanvang van de wedstrijd bleven allen aanwezigen op de tribunes staan.

De wedstrijd zelf begon zeer tam en rommelig. Er waren kleine kansjes aan beide kanten, maar de inzetten van Huijsegems, Charisteas (Feyenoord) en Nilsson (Heerenveen) misten de nodige nauwkeurigheid of kracht. Na ruim twintig minuten spelen was het Afonso Alves die de score opende. Op aangeven van Jakob Poulsen verschalkte de huidige topscorer van de Eredivisie Feyenoord-doelman Henk Timmer en zette hij zijn ploeg op voorsprong.

Echt aangeslagen leek de ploeg van Erwin Koeman niet, want na de openingstreffer begon het elftal wat beter en agressiever te voetballen. Acties van Charisteas en de vrije trap van De Guzman zorgden voor enig gevaar. Opslag van rust kwam Feyenoord verdiend gelijk. Na goed drukzetten van Jonathan de Guzman kreeg Stein Huijsegems de bal voor zijn voeten, haalde hij met links hard uit en liet zijn landgenoot Brian Vandenbussche kansloos.

Direct na rust waren het de gasten die goed uit de startblokken kwamen. In een paar minuten kreeg Heerenveen via schoten van Hanssen en Pranjic de kans om weer op voorsprong te komen, maar was het zes minuten na rust wederom Stein Huijsegems die het net deed bollen. Een fantastisch afstandschot met zijn ‘zwakke’ rechterbeen verdween op schitterende wijze in de linkerbovenhoek.

De tweede helft was mede door de voorsprong van Feyenoord en een fiks aantal doelpunten een stuk aantrekkelijker om te zien. Een schot van Pranjic werd eerst knap gepareerd door Timmer voordat Feyenoord haar derder treffer maakte. Na een counter van de Rotterdammers over de rechterkant via de snelle Serginho Greene, was het zover. Jonathan de Guzman kreeg in het strafschopgebied een duw in zijn rug waarop de Belgische arbiter Gumienny gedecideerd naar stip wees. Aanvoerder Theo Lucius liet dit buitenkansje niet aan zich voorbij gaan en schoot zijn ploeg naar een 3-1 voorsprong.

Een kwartier voor tijd was het invaller Rob Friend die namens Heerenveen weer tegen scoorde. Nog geen vier minuten kopte de Canadese aanvaller uit een hoekschop zijn tweede treffer achter de goedkeepende Timmer. De Friezen geloofden weer in een overwinning en niet veel later mocht Feyenoord blij zijn dat zij door een derde treffer binnen zes minuten niet op achterstand kwam. Een vrije trap werd net op tijd door Timmer gestopt en door de verdediging weggewerkt.

Zeven minuten barstte de Rotterdamse Kuip uit zijn voegen toen volkomen onverwachts De Guzman voor de 4-3 tekende. De Braziliaanse centrale verdediger Bahia kon met grote passen opstormen, behield het overzicht en gunde de Canadese middenvelder de vierde Rotterdamse treffer van de middag.

Drie minuten voor tijd had Feyenoord de wedstrijd definitief moeten beslissen, maar een counter met drie spelers tegen één verdediger werd niet goed uitgespeeld. In de blessuretijd scoorde invaller Pierre van Hooijdonk nog de vijfde treffer, maar werd deze onterecht afgekeurd door de Franstalige scheidsrechter.