Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

VZ telt af - ‘De bodem onder dit stadion is doordrenkt in bloed’

Laatste update:

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi. Met vandaag in de aflevering: waarom Volgograd een belangrijke speelstad is voor de Russen.

Door Gijs Freriks

De toernooiorganisatie van Rusland maakte in 2010 de speelsteden voor het WK bekend. Opvallend was onder meer dat de stad Krasnodar, die twee clubs huisvest, werd overgeslagen en dat Volgograd wél een nieuw stadion zou krijgen voor het mondiale eindtoernooi. Opvallend, omdat de voetbalclub van Volgograd, Rotor, sinds 2004 al niet meer op het hoogste niveau voetbalt. Onlangs degradeerden De Blauwen zelfs uit de Football National League (FNL), de Jupiler League van de Russische voetbalpiramide.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De keuze voor de grote industriestad in Zuidoost-Rusland is dan ook niet zozeer ingegeven door voetbalinhoudelijke motieven alswel door historische en symbolische. In het voormalige Stalingrad vond in 1943 namelijk de Slag om Stalingrad plaats, een veldslag die het definitieve einde betekende van de Duitse opmars en daarmee min of meer de prelude vormde voor de Duitse capitulatie van twee jaar later. De Slag om Stalingrad was hét keerpunt in de oorlog. “Hoe kunnen we winnen zonder Volgograd?”, legde president Vladimir Poetin de keuze voor Volgograd eens in een toespraak uit.

Ondanks die historische context bleven veel voetbalvolgers zich afvragen of Volgograd wel zo geschikt als speelstad was. Met de lokale trots Rotor bleef het immers bergafwaarts gaan en moet die club straks een stadion van 45.000 kuipstoeltjes zien vol te krijgen? In juli 2014 werd sportminister Vitali Mutko gevraagd of de toernooiorganisatie een andere speelstad zal aanwijzen indien Rotor ten tijde van het WK niet in de Premjer Liga speelt. De politicus zei: “Het gaat erom dat een stad in ieder geval een professionele club heeft, maar als het voetbal in die stad impopulair is, dan verliest de stad kwaliteit. Rotor, de regionale autoriteiten, de bond en de competitieorganisaties moeten hier beducht op zijn”, vertelde Mutko.

“Een club met een dergelijke geschiedenis moet bewaard blijven. De economische basis van veel clubs is echter vaak zwak. Soms is er bijvoorbeeld geen serieuze bedrijvigheid in de regio, maar dat is weer een ander gespreksonderwerp... Ik ben ervan overtuigd dat als Rotor op het tweede niveau blijft spelen, er genoeg middelen gevonden zullen worden (...) Wat infrastructuur betreft is Volgograd de meest onderontwikkelde stad (van alle WK-steden, GF.) en we willen dan ook dat de gouverneur de situatie stabiliseert. We helpen waar we kunnen, maar Volgograd blijft een geweldige stad. En ik blijf erbij: zonder Volgograd, zonder Stalingrad, kunnen we geen WK houden”, aldus Mutko tegenover Rusland 2.

De herinnering aan de Slag om Stalingrad wordt aldoor levend gehouden, ook in de Arena Pobeda. Vanaf de tribunes zullen de supporters uitkijken over de Mamajev-Koergan, een heuvel die een belangrijk strategisch punt vormde in de veldslag. Op deze heuvel staat ook het standbeeld ‘Moeder Moederland’, een 82 meter hoog oorlogsmonument. De Arena Pobeda is verrezen op de plek van het Centraalstadion en bij de sloop van deze oude voetbaltempel werden er onder meer twintig artilleriegranaten en botresten gevonden van twee soldaten, zo vertelde gouverneur Andrei Bocharov in een interview: “Iedere millimeter van deze bodem is doordrenkt in bloed. Er is niet één familie hier die niemand is verloren.”

Doelman Peter Schmeichel scoort in 1995 namens Manchester United in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Rotor Volgograd (2-2).

“We proberen de identiteit van de soldaten te achterhalen. Dat is niet makkelijk, want er is veel tijd overheen gegaan. We proberen ten minste te bekijken of ze aan de kant van het Rode Leger of de nazi’s vochten en vervolgens bepalen we waar we ze begraven worden, aan welke kant van de begraafplaats.” Nog altijd worden er in deze velden op veertig kilometer rijden van Volgograd militairen bijbegraven. “Voor ons is dit dagelijkse kost”, aldus de gouverneur. “Wij willen dat de mensen ons niet voor één keer bezoeken, maar terug blijven komen naar de stad. Dat zou onze echte nalatenschap van het WK zijn. En we werken er erg hard aan om dat te bereiken.”

De WK-reeks:

14 mei: ‘De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer’
15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: ‘Leg dat maar uit’
16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: ‘Spanje loopt 60 jaar voor’
17 mei: ‘Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…’
18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester United
19 mei: Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest’
20 mei: De smaakmaker van Nigeria die voor Ajax had kunnen spelen

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
21 mei 2018 om 12:29

Frtorres

Volledig terecht opmerkingen van je en zeer zeker ook toepasselijk in een stuk dat duidelijk de kernboodschap meedraagt (De bodem onder dit stadion is doordrenkt met bloed) dat er veel meer aandacht zou mogen zin voor het feit dat de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet is 'gewonnen' door de Westelijke Geallieerden maar door het Rode Leger, aan het Oostfront. De omvang en de groteskheid van de slachting aan dat Oostfront staan in schril contrast met de verliezen die de Westelijke Geallieerden leden aan het Westfront. De betekenis van 9 mei voor de gewone Rus is vele malen groter dan wat 4 en 5 mei samen voor ons betekenen.

Maar los van het gegeven dat we in het Westen wat vaker stil mogen staan bij het draconische offer dat de Russische bevolking (en onder hun juk al die andere tientallen volkeren die onderdeel uitmaakte van de Sovjet Unie) heeft gebracht zie ik in de keuze van Volgograd wel weer een heel duidelijk politiek spel en signaal van onze vriend Vladimir Poetin. Zoals hij de Winterspelen van Sotchi heeft beinvloed (als pretext voor de inlijving van de Krim, vlak daarna) door voor die Spelen een omvangrijk en zeer geslepen Dopingproject op te laten tuigen waarbij honderden Russische atleten zijn volgepompt met alle mogelijk denkbare doping die ze maar konden gebruiken, inclusief een zeer gewiekste operatie om de dopingcontroles van het Waada te manipuleren én omzeilen, zo zal hij het WK voetbal, zoals het een goed dictator betaamt, gaan gebruiken en misbruiken voor zijn (politieke) doelen. Vergeet niet, op de OS in Sotchi haalden Russische atleten meer medailles dan ooit tevoren, met een record aantal gouden medailles. Nou is doping in het voetbal een wat lastiger ding, want de doping om spelers beter te laten voetballen bestaat nu eenmaal niet. Maar ik sluit niet uit dat Poetin's geheime diensten alles in het werk gaan stellen om het Russische voetbalteam zo ver als mogelijk te laten komen tijdens het WK. Met alle middelen......

22 mei 2018 om 08:42

Net als het Britse team meer medailles behaalden tijdens de OS Londen... niet verdacht?

22 mei 2018 om 09:43

Piranha

Jij hebt bewijzen dat het Britse Olympische Team massaal, geïnstitutionaliseerd en gesponsord door de Britse regering, met steun van de geheime dienst, aan de doping hebben gezeten? Dan zou ik die bewijzen eens in de openbaarheid brengen als ik jou was. Want het Russische dopingprogramma is aangetoond en bewezen. Niet voor niets waren ongeveer alle Russische atleten geschorst voor de laatste Olympische Spelen.

Dus ja, ik ben het stadium van de verdenking voorbij. En zolang ik nog geen heldere en omstotelijke bewijzen heb gezien, zoals we die in het geval van Rusland wel zagen, heb ik geen aanleiding om verdenkingen te hebben. Maar jij wel?

21 mei 2018 om 14:51

Je hebt helemaal gelijk wat betreft de onderwaardering van de bijdrage van de Sovjets aan het Oostfront. Echter is het wel zo dat de Amerikanen en Canadezen de oorlog instapten uit minder grote noodzaak. De Sovjets worden direct bedreigd. De Amerikanen en Canadezen handelden meer uit ethische overweging (en uiteraard stond er ook wel wat machts-winst/verlies op het wereldtoneel op het spel). Heb daarom de bijdrage van hen aan het Westfront zo kunnen waarderen.

21 mei 2018 om 16:57

Nou, Amerika wou een Duitse overwinning echt niet alleen stoppen vanwege ethische redenen. Anders zaten ze tussen Japan en Duitsland, ook het vergroten van de invloedsfeer in Europa was een grote drivefactor. Ze wilden niet dat de Rus het communisme zou kunnen uitbreiden. Dit is ook waarom Hiroshima en Nagasaki gebombardeerd zijn, aan de ene kant voor een sneller einde aan de oorlog, maar aan de andere kant zodat Rusland Japan niet had veroverd voordat Amerika dat had kunnen doen. Rusland was al in Manchuria met het Rode Leger en kon zonder veel weerstand naar Japan en de bezette delen van China.

22 mei 2018 om 07:32

Elk land in Europa heeft geleden in de tweede wereld oorlog. En de reden dat de Russen niet bedankt worden hebben zij echt aan zichzelf te danken. Toen de Duitsers Oost Europa en Rusland binnen vielen werden de Nazi's als helden onthaald. Iedereen in Oost Europa was blij om van de Russen af te zijn. Hadden de Duitsers hier beter gebruik van gemaakt, dan hadden de Russen nooit gewonnen. Gelukkig maakte de Duitsers die fout.

22 mei 2018 om 15:32

Ik zie dat Ruslandkunde enorm geholpen heeft. Blijf daar vooral mee doorgaan.

De tweede wereld oorlog is door het rode leger ten koste van een hele hoge prijs gewonnen.dat het in het westen onderbelicht is is een bekend en niet zo fraai maar loop voor de gein een willekeurige oorlogs museum in Minsk en je vindt er verdomd weinig over d-day.en de Sovjet-Unie heeft dankzij vooral Amerikaanse hulp gewonnen.en ff dit percentueel gezien heeft Wit-Rusland meer mensen verloren dan rusland.dat in volgagrad wedstrijden gehouden voor het WK is prima

Vergeten we daarbij toch wel even te melden wat de Russen de Poeln hebben aangedaan en dat de Russen in het begin van de oorlog aan de andere kant stonden...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren