Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ajax en PSV gedragen zich nationaal zoals Real Madrid in Europa’

Laatste update:

Als het aan Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle, ligt, gaat de competitieopzet van de Eredivisie flink op de schop. Volgens hem moeten de verschillen tussen de topclubs en de overige clubs eerst gedicht worden. Hij noemt het hypocriet dat Ajax en PSV er op Europees niveau voor pleiten dat de kloof tussen rijk en arm kleiner moet worden, terwijl ze die kloof in de Eredivisie juist in stand houden.

“Ze trekken door Europa met een verhaal dat het voor de bedrijfstak levensgevaarlijk is de kloof tussen rijk en arm verder te vergroten. Dan kun je toch niet tegelijkertijd met droge ogen beweren dat dit in Nederland niet gebeurt? Het is hier nog erger”, zegt Visser in gesprek met Voetbal International. Hij haalt de verdeling van de tv-gelden aan, die volgens hem vrijwel nergens zo progressief verdeeld zijn als in Nederland.

“Hun problemen op Europees niveau zijn onze problemen op nationaal niveau”, vervolgt Visser zijn relaas. Hij stelt dat als Ajax en PSV consquent zouden zijn, ze andere clubs de ruimte zouden geven om aan te haken. “Kennelijk was het geen visie van Ajax en PSV, maar een gelegenheidsargument. Want nationaal gedragen zij zich net zoals Real Madrid in Europa.”

Volgens Visser is een verandering van de competitieopzet een manier om weer aan te haken bij de Europese subtop. “Willen we drie sterke clubs waarbij de rest voetvolk is? Kanonnenvoer? Of willen we een robuuste competitie met vechten op leven en dood? Telkens komt de discussie neer op deze vraag”, zegt de preses van PEC Zwolle, die constateert dat er ‘om de hete brij wordt heen gedraaid’. “Daarbij worden heel veel bliksem-afleiders gebruikt, zoals kunstgras.”

Ben jij het met Adriaan Visser eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Daar gelaten dat Ajax financieel wel gezond is en Madrid toch iets minder.

24 januari 2018 om 10:11

Daar gelaten dat Real een stuk betere financiã«n heeft dan Ajax. En ook gewoon gezond is en meer winst maakt dan een Ajax bijv.

Economie werkt net iets anders.

24 januari 2018 om 10:33

Ben van mening dat geen enkele topclub zijn eigen broek kan ophouden, worden door kapitalisten gezien als modern speelgoed en statussymbool. Maar geen enkele club kan zomaar 200 Miljoen uit eigen middelen op tafel leggen. Madrid en Barcelona worden de kop opgehouden mede door de Spaanse banken, en deze worden weer het hoofd boven water gehouden door de Europese bank. Fifa en Uefa houden de grote clubs de handen boven het hoofd, zouden eigenlijk moeten zeggen dat de clubs binnen 3 jaar schuldenvrij moeten zijn, een salarisplafond in moeten stellen, met uitzondering van 2 spelers. Wordt het voetbal weer aantrekkelijk, want de betere spelers worden niet allemaal door de groot machten opgekocht.

24 januari 2018 om 10:45

Ajax heeft helemaal geen schulden en Real wel. Ik heb het liever gezien is dat er bij geen schulden uitgegeven mag worden. Ajax geeft het geld uit eigen geld.

24 januari 2018 om 10:47

@gruppo: je loopt achter man. Dit was inderdaad zo, maar de clubs hebben honderden miljoenen terugbetaald en hebben geen schulden meer. Barca, Real en Bayern zijn in deze dan ook de meest gezonde clubs zonder schulden.

24 januari 2018 om 10:50

Ajax is al jaren de gezondste club in Europa volgens S&P Capital IQ/ Global Market Intelligence.

Clubs als Real Madrid en Manchester United proberen te opereren als bedrijven zoals Netflix. Ze hebben flinke schulden, maar lossen netjes af omdat inkomsten hoog blijven en/of stijgen.

Manchester United heeft de hoogste inkomsten, maar ook de hoogste schulden. Barcelona heeft na Manchester United de hoogste inkomsten, maar hebben lang niet zoveel schulden en toch hadden ze op een gegeven moment moeite om de salarissen van spelers te betalen.

Dit kan ook Real Madrid (kijk alleen al naar de bonussen die ze uitkeren) en Manchester United gebeuren. Zo gezond is dat dus niet.

24 januari 2018 om 10:55

@4ever4ajax,

De clubs die jij opnoemt hebben op Bayern na nog schulden in de honderden miljoenen en zijn zeer zeker niet de meest gezonde clubs zonder schulden.

Om het in perspectief te zetten, Arsenal heeft meer geld "in kas" dan Bayern, Real Madrid en Barcelona bij elkaar.

24 januari 2018 om 11:08

@petervermeulen
Maar wie heeft mede het stadion betaald waar Ajax in speelt ? Was dat niet de gemeente Amsterdam ?

24 januari 2018 om 11:09

Ach in het dagelijks leven gebeurt precies hetzelfde. Als jij een hypotheek afsluit hoef(de) je deze ook niet af te lossen. Zolang je maar netjes je rente betaalt.

24 januari 2018 om 11:23

@janssen.. De gemeente Amsterdam verdient goed geld aan De Arena.

24 januari 2018 om 11:25

Stadion is geen eigendom van Ajax, Ajax huurt het stadion. Stadion werd gebouwd omdat Ajax moest vertrekken uit De Meer om er een woonwijk te bouwen. Liefst wilde men naar het Olympisch stadion, maar dat wilde gemeente en bewoners niet. Daarnaast wordt het stadion ook voor andere doeleinden gebruikt en zijn de initiele kosten al lang en breed terugverdiend. Welke club betaald helemaal zelf een stadion? In iedere stad betaad gemeente mee omdat zij ook eisen heeft ihkv bestemmingsplan. Het is geen garagebox die je even neerzet.

24 januari 2018 om 11:54

@scrumpti0uz... misschien moet je dit artikel eens lezen goo.gl/tcfqlt ... Real Madrid heeft indd alles netjes afgelost en hebben 211 mil op de bank staan.

24 januari 2018 om 12:00

@scrumpti0uz: Ik zou als ik jou was de laatste jaarcijfers van Barca en Real inlezen. Dan zal je zien dat je het bij het verkeerde eind hebt.

24 januari 2018 om 12:00

@Janssen, oh daar is meneer weer hoor. Altijd vooraan om een sneer uit te delen naar Ajax. Leukste is nog dat het allemaal vrij doorzichtig is en vaak ook nog eens niet klopt,

24 januari 2018 om 14:48

Wat heeft het stadion hiermee te maken ? Niemand van Ajax claimt dat het het stadion van Ajax zelf is. Worden immers ook concerten enzo in gegeven

24 januari 2018 om 14:51

@janssen

Zeker en wei verkootp die aandelen nu weer terug aan Ajax?

En heeft de gemeente met het stadion niet een complete buurt aantrekkelijk gemaakt voor bedrijven? De Heineken Music hall, Pathe, de Ziggo Dome, Endemol, Muebelboulevard de Arena, denk je dat die bedrijven zich in de Bijlmer hadden gevestigd als daar niet het stadion van Ajax gebouwd was?

24 januari 2018 om 10:22

@JPCIOS: Daar klopt geen ene donder van. Real, Barca en Bayern zijn de meest gezonde clubs in Europa met veel cash, veel winst en inmiddels helemaal zonder schulden. Daarnaast zijn ze niet afhankelijk van een suikeroom zoals de meeste Engelse clubs. Geen idee waar jij deze bizarre mening vandaan haalt.

24 januari 2018 om 10:47

Waarom geven ze buiten Bayern het geld uit dat eigenlijk niet van hen zijn maar dat wel uiteindelijk van hen zijn (mits het goed loopt).

Dat noem ik schulden en zo gezond zijn ze niet en dat is wat ie bedoelde.

In feite kun je van spreken dat Ajax (zeer zeker) gezond is want die geeft het geld uit zijn eigen geld.

24 januari 2018 om 11:00

Met schulden is niets mis, mits je ze maandelijks af kunt betalen. En volgens mij kunnen zij dat wel met hun omzet.

24 januari 2018 om 11:34

@petervermeulen: Volgens mij moet je beter lezen. Barca en Real zijn inmiddels schuldenvrij en hebben miljoenenwinsten en miljoenen op de bank. Daar loopt zijn vergelijking dus helemaal mank. Bayern is daarin niet meer de enige, Barca en Real nu ook.

24 januari 2018 om 10:51

Ik zou het niet erg vinden als het televisie geld gewoon voor iedere club hetzelfde is, echter geeft het heen enkele garantie dat de competitie beter word! Ik denk alleen dat de prijzen voor spelers omhoog gaan, zo dom zijn ze wel en dan is er dus niemand op vooruit gegaan. Maar stel dat het wel ervoor zorgt dat andere teams beter worden? Dan is dat sportief gezien natuur heel goed voor PSV en Ajax, want dan moeten ze elke wedstrijd 100% zijn en daar worden ze alleenmaar sterker door en de competitie leuker, trekt meer investeerders en sponser inkomste gaan omhoog!

24 januari 2018 om 14:44

Wanneer je alle televisiegelden gelijk zou maken kan ik je nu al vertellen dat Ajax daar waarschijnlijk helemaal uit gaat stappen.

Uit elk marketingonderzoek blijkt dat zij verreweg de meeste supporters hebben, dat de meeste mensen (ook in het buitenland) kijken naar Ajax, dat het merk Ajax by far het meest interessant is om je bedrijfsnaam aan te hangen en zo zijn er nog vele van dit soort onderzoeken.

Wanneer het erop aan komt dat men een willekeurige andere eredivisie ploeg exact hetzelfde zou betalen als aan een club als Ajax, weet ik vrijwel zeker dat zij hun eigen wedstrijden uit gaan zenden. En geef ze eens ongelijk toch?! Ze zouden nu al heel veel meer kunnen ontvangen door het recht in eigen hand te nemen. Ik ben blij dat ze zich nog steeds voegen in het FOX potje, zodat wij en alle ander ploegen van hun aanwezigheid mee kunnen profiteren. Vind het zeer nobel van ze.

Stel je voor dat Ajax niet aan de rest zou denken maar voor zichzelf zou kiezen. Dan worden de rechten een stuk minder geld waard en zijn wij allemaal de pineut omdat we dan nog minder krijgen. Daarnaast kan het een domino effect krijgen en stapt misschien een psv er ook uit. Voor je het weet moeten we allemaal onze eigen broek op houden, worden de inkomsten nog minder en het gat met psv en Ajax nog groter...

Nee nogmaals ik ben blij dat ze erbij zitten en marketing technisch is het gewoon meer dan terecht dat zeker Ajax, maar ook Psv gewoon meer krijgt dan in dit geval Zwolle of een willekeurige andere Eredivisie ploeg.

24 januari 2018 om 14:54

Dan zou ook iedere club op dezelfde wijze meewerken aan Fox. Dus geen 12 uur duels, geen uitgebreide medewerking op het veld en noem naar op. De grote clubs doen er alles aan om het Fox zo plezierig mogelijk te maken.

Maar goed, elk jaar zien we hetzelfde gejank. De beste club krijgt nog geen tien miljoen euro, de middenmoter vijf miljoen en onderin krijgen ze nog 2 miljoen euro. De verschillen zij al heel erg klein.

24 januari 2018 om 15:14

@datissjakie Mooie verafgoding van Ajax weer. Je doet alsof Ajax nog steeds internationale allure heeft. Ik help je even uit je droom: dat is niet zo.

24 januari 2018 om 15:40

Kan aan mij liggen hoor manta. Maar ging dit stukje niet over Nationale televisiegelden?

Jij bent echt zeer kortzichtig en ook nog eens zeer eenkennig wanneer je niet toegeeft dat Ajax qua achterban, prijzen, naam, marktwaarde etc de grootste ploeg van Nederland is. Daar zijn talloze marktonderzoeken voor gedaan. Of moeten we alles maar in twijfel trekken omdat jij je roze bril op hebt en leeft in een wereld met oogkleppen op?

Dat kan toch niet? Het feit dat wij voor feyenoord zijn doet toch niets af aan al die rapporten? Waarom zouden we dat niet mogen bekennen?

Ik snap jou soort mensen niet die alleen maar blind op zichzelf afgaan en alles haten wat anders denkt... Das zonde en echt nergens voor nodig Manta. Waarom doe je zo? Je maakt het op deze manier voor niemand fijn op sociale discussie fora. Laat iedereen lekker in zijn waarde man en wees vooral niet eenkennig...

24 januari 2018 om 10:59

Real Madrid is financieel gezond. Zolang ze hun schulden netjes betalen is er niets aan de hand.

24 januari 2018 om 11:12

Daar gelaten is real Madrid de top van de wereld en ajax niet

24 januari 2018 om 11:12

Real is kerngezond.

Mensen kijk eerder naar een wedstrijd van Ajax en PSV dan naar PEC laten we eerlijk zijn!

24 januari 2018 om 10:05

Wat je hier in feite zegt, is dat deze man gewoon gelijk heeft.

24 januari 2018 om 14:57

Gelijk in wat? Dat we een top drie hebben gebaseerd op hun fan aantallen?

Of gelijk in dat dit komt door de kijk gelden verdeling? Want dat is larie koek. De beste club in Nederland ontvangt maar tien miljoen euro. De middenmoter 5 miljoen euro. Verschil is dus 5 miljoen euro.

Maar Fox wil wel de top drie zo veel mogelijk achter elkaar op zondag. Dus lunch duels voor Ajax, PSV en Feyenoord. Waar het betalende publiek, die in het geval van Ajax vier keer zoveel opbrengen als de TV gelden, wel 's ochtend vroeg de deur uit moet.

24 januari 2018 om 10:13

En mensen kijken ook liever naar Barcelona dan naar Ajax of PSV. Dus is het gek dat de top 3 internationaal een eerlijkere verdeling willen en nationaal niet.

24 januari 2018 om 10:53

Ik kijk veel liever naar Ajax dan naar Barcelona. Dat is bijna heel Nederland ook...

24 januari 2018 om 11:10

Maar internationaal ? Buiten Nederland zit toch echt niemand op een wedstrijd van een Nederlandse club te wachten. Ondanks dit krijgen de Nederlandse clubs met dan dat de UEFA aan Nederlandse tv gelden krijgt. Dus als je naar kijkers en tv gelden kijkt hebben de Nederlandse clubs niets te zeuren.

24 januari 2018 om 11:12

Jij wel, maar de gemiddelde voetbalvolger wereldwijd kijkt eerder naar Real Madrid.

24 januari 2018 om 11:36

Het ging hierbij geloof ik met name om CL en EL plaatsen. Belachelijk dat het ene land er 5 krijgt en een ander 0.

24 januari 2018 om 12:03

Ik denk het niet ik kijk liever barcelona

24 januari 2018 om 10:13

Mensen kijken eerder naar een wedstrijd van Barca en Real dan naar een wedstrijd van Ajax laten we eerlijk zijn!

24 januari 2018 om 10:24

Haha, probeer je nou serieus op deze manier een sneer uit te delen? Mijn hemel.

24 januari 2018 om 10:26

Dr.mario:
Ik maak een punt, deel geen sneer uit..

Als je punt niet ziet dan is het wel heel bizar....

24 januari 2018 om 10:40

Nou ik zie eerlijk gezegd jouw punt niet, want ik kijk veel liever naar een wedstrijd van PSV of Ajax dan naar Barca of Real.

24 januari 2018 om 10:45

Hij zegt ook "mensen" niet Gilau. Wereldwijd zijn er gewoon veel meer fans/volgers voor clubs als Real en Barca dan Ajax. Dat het in Amsterdam misschien anders is doet niets af aan zijn punt.

24 januari 2018 om 10:47

Maar mensen in Europa niet........ dat is toch deze man zijn punt.
Iemand die voor PEC is kijkt liever Pec, maar de meeste in NL naar Ajax, Psv, Feyenoord.

Maar in Europa en de wereld kijken er meer mensen liever naar Real of Barca bijv.

24 januari 2018 om 10:50

Hoe kun je zijn punt missen? De beste man vergelijkt in het artikel het Europese voetbal met het Nederlandse voetbal. Net als Capis doet. In Europa kijkt men liever naar de rijke topclubs dan naar Ajax/Psv, in Nl kijkt men liever naar Ajax/Psv dan naar Pec.

24 januari 2018 om 11:24

Probleem is dat je geen punt maakt, maar je eigen mening geeft. Persoonlijk kijk ik ook veel liever naar bv Ajax, met spelers die je beter kent qua wedstrijden, interviews websites etc etc. Zit echt niet op Barca tegen Malaga te wachten. Barca - Real is leuk maar dan houdt het ook wel op.

24 januari 2018 om 11:30

Daarom zal dit idee van herverdelen tv gelden geen zoden aan de dijk zetten. Je moet zorgen voor een attractievere competitie zodat onze wedstrijden populairder worden in de wereld. Dan gaan de tv gelden omhoog. Echter zal de eredivisie nooit populairder worden want te klein en lager niveau.

24 januari 2018 om 11:34

Denk dat deze vergelijking behoorlijk mank gaat. Europees volgen neer mensen Barcelona of real, in Nederland meer mensen Psv of Ajax. Aangezien het hier gaat om de nationale verdeling van gelden is het logisch dat hier een aanzienlijk deel van naar deze clubs gaat. Zoals het Europees gezien niet anders is, daar heeft deze PEC man wel gelijk in,het is een gelegenheids argument.

24 januari 2018 om 11:40

Volgens mij worden tv gelden verdeeld naar ranglijst over een aantal jaren. Veredeld prijzengeld dus. Eerlijker kan toch niet. Je moet resultaten halen en dan VERDIEN je geld.

24 januari 2018 om 11:45

@zwig:
Nee ik geef de feiten. Jij geeft je mening!
Ik kijk ook liever Feyenoord.maar de overige mensen in Europa allemaal niet en zeker in de wereld niet! Daarom krijgen die teams dus meer in de Cl/el. En de top 3 meer in Nederland.

En dat is dus ook die man zijn punt!

24 januari 2018 om 15:01

Dat is aantoonbaar niet waar, de kijkcijfers in Nederland van de eredivisie zijn beter dan die van het buitenlandse voetbal. Is altijd al zo geweest.

24 januari 2018 om 15:33

Ben ik niet helemaal met je eens. Als je ziet hoeveel mensen afgelopen jaar wereldwijd op de Europese campagne van Ajax hebben afgestemt, onderschrijft dat jou punt niet capis en klopt er dus eigenlijk niet veel van.

Ik denk dat wanneer je het over podium hebt dat het zeker klopt. Men kijk internationaal liever naar de Spaanse of Engelse competitie dan naar de Nederlandse of Belgische.

Maar als je daarentegen bekijkt hoeveel kijkers zij getrokken hebben in de EL (ander platform) is dat weer een veelvoud van de gemiddelde wedstrijd van Barca in de comp.

Dus ben het eigenlijk niet helemaal eens met jouw stelling. Een beetje kort door de bocht om zo af te geven op andere. Een Ajax trekt als het niet in onze competitie speelt heel veel meer kijkers.

Ook wij kregen in de cl wat meer kijkers dan tegen (met alle respect) een roda jc. Denk qua marketing recht, dat Ajax misschien wel een uitzondering op de doorgaans Nederlandse regel is

24 januari 2018 om 16:02

@datissjakie:

Nee hoor.. Er zullen net zo veel mensen kijke naar Ajax in een halve finale dan als een Barca daar zou staan...

Even serieus, dat mensen dit ter discussie durven te stellen.. Als Ajax, Psv, Feyenoord echt net zo veel kijkers of aantrekkingskracht hebben onder mensen als die mega clubs doen ze iets heel dom met hun marketing.

Als je in een CL poule wedstrijd hebt zal toch nergens ter wereld als hun eigen landen club niets peelt Ajax worden uitgezonden. Als ze ook een Real of Barca kunnen doen?

Kom toch op man.

24 januari 2018 om 16:05

@speedy:
Zie graag de cijfers want is echt onzin!

Ze dalen hier juist regelmatig en daarom is er heen hond in de uitzendrechten geintreseerd. Die liggen zeker veel hoger in Engeland, Duitsland, Spanje en dan er buiten gelaten dat daar nog mensen buiten hun eigen land naar kijken!

24 januari 2018 om 22:24

Laat ik het anders zeggen. Je doet aannames die niet gebaseerd zijn op feiten. Je denkt iets maar kent dat niet met zekerheid zeggen. Ajax-roda of bara-celta is interessant voor een barca fan. Niet voor een gemiddeld persoon in bv Malta.

24 januari 2018 om 12:03

Verdeling van TV gelden en verdeling van prijsgeld zijn 2 verschillende dingen.

Dat TV gelden progressief worden verdeeld is mi logisch. Bovendien zijn die gelden zo beperkt in Nederland, dat het niet zoveel invloed heeft.

Het probleem in Europa is, is dat de kleine landen geen startbewijzen hebben. De nummers 1 t/m 4 van Spanje, Duitsland, Italië en Engeland gaan naar de CL. Zo wordt de kloof steeds groter. Als je niet mee mag doen, dan wordt het onmogelijk. PEC kan gewoon meedoen.

Wat een gelul, kom eens met voorbeelden dan?!

24 januari 2018 om 10:25

Ik vind datgene wat hij zegt juist een heel goed voorbeeld van hoe hypocriet clubs zijn.
Maar ik kan je nog een voorbeeld geven: de grote clubs vinden het niet kunnen dat grote buitenlandse clubs hun talenten wegkapen terwijl zij hetzelfde doen bij de voor hun kleinere clubs.

24 januari 2018 om 10:48

Aan de andere kant is het ook weer hypocriet dat de kleinere clubs dan weer wel willen dat de topclubs meebetalen voor het vervangen van hun kunstgrasvelden. Of dat de topclubs meebetalen aan salarissen van hun huurspelers. Of dat ze voor weinig geld spelers die buiten de boot vallen kunnen overnemen.

24 januari 2018 om 11:13

De kleinere clubs willen net zoals oa Ajax een eerlijkere verdeling van tv geld (alleen de één wil het internationaal en de ander nationaal) van waaruit zei het veld kunnen vervangen.

24 januari 2018 om 11:13

Dat laatste is zo'n onzin, dat hoeven de topclubs niet te accepteren, als ze meer geld voor een speler willen moeten ze die aan een andere club verkopen.

24 januari 2018 om 11:46

Ik zal je een nog beter voorbeeld geven. Clubs in Nederland hebben niet de mogelijkheid om aan te haken, omdat dat gewoon niet kan. Ajax krijgt net zoveel voor twee spelers als PEC zwolle voor de gehele selectie. Dat heeft niets met TV gelden te maken. Sterker nog TV gelden maken bij clubs als Ajax en PSV een deel uit van de begroting, maar zijn verre van de grootste en belangrijkste steunpilaar in de begroting. Dus al zouden ze naar een gelijke verdeling gaan elke club even veel, dan nog hebben clubs niet de mogelijkheid om aan te haken.

Sterker nog je zou nauwelijks verschil merken.. Laten we er van uitgaan dat het volledig gelijk wordt verdeeld (dus geen enkele pot voor prestaties want dan komt nog steeds het meeste terecht bij clubs Ajax, PSV en Feyenoord). Dan krijgt elke club een slordige 4 miljoen aan TV geld. De begroting van Ajax zakt met vijf miljoen, de begroting van PEC stijgt met 2 miljoen.. Ajax gaat die 5 echt nauwelijks merken, zeker als je je bedenkt dat inkomsten tv/internet bij Ajax 28,5 miljoen opleverde waarvan de tv gelden 9 miljoen zijn. Die 9 miljoen gaat omlaag met 5, maar de rest blijft staan.

Begroting van om en de nabij 80 miljoen verlaagd naar een begroting van om en de nabij 75 miljoen/ PEC gaat van 12 naar 14.

En dan is er een grote maar. Als we eerlijker verdelen in de eredivisie, waarom ook niet eerlijker verdelen tussen juup en eredivisie. Want ja kijkcijfers en aantrekkingskracht (dat is voor een deel verwerkt in de verdeelsleutel nu) hebben er dan geen reet meer mee te maken. Groeit de begroting van PEC nog minder, terwijl er bij Ajax niet veel meer dan die 5 vanaf gaat (misschien wordt het dan zes).

En hoelang voordat die jong teams daar dan ook een stuk van de taart claimen, want ja ze moesten de competitie opkrikken en zonder jong teams waren de tv rechten daar helemaal nier verkocht en de clubs moeten toch wel echt twee teams in stand houden, twee selecties enzovoorts. Nu krijgen ze al meer en zou het zwaar onevenredig zijn om vervolgens ook van die taart te willen snoepen, maar iedereen gelijk is dan ook alles gelijk he.

Maar blijf vooral proefballontjes oplaten. Die tv gelden zit het probleem niet. De kleinere clubs denken dat dat het verschil maakt, maar dat valt zwaar tegen, juist doordat de eredivisie helemaal niet zoveel tv geld weet binnen te harken.

24 januari 2018 om 14:55

@prithender.. Dat zal in de toekomst ook gebeuren als de kleinere clubs zich harder op gaan stellen. Dan zullen ze eerder aansturen op een buitenlandse transfer

Wat een onzin. De verschillen tussen clubs als Real Madrid/barcelona en Las Palmas bijvoorbeeld zijn nog steeds groter dan Ajax-Roda. Daarbij is de kloof tussen de topcompetities tegen de normale competities een stuk groter geworden. Ajax rolde clubs als Everton vroeger op, dat gaat nu niet meer. De verschillen die hij opnoemt zijn niet eens kleiner te maken.

24 januari 2018 om 10:15

De verschillen zijn wel degelijk kleiner te maken, door bijvoorbeeld de Engelse aanpak te hanteren. Hierdoor beland een grotere deel van het televisiegeld bij de kleinere clubs, waardoor je een comptitievere compeitie krijgt. De vraag is alleen zoals, deze man schetst, moet je dat wel willen.

Ik snap ook niet waarom je het hele artikel dan maar meteen als onzin bestempelt. Want het is zo waar als maar kan.

24 januari 2018 om 15:04

@viswoestijn

De verschillen in Nederland zijn een factor 2 per acht plaatsen. De beste krijgt tien miljoen, de middenmoter 5 miljoen en onderin 2 miljoen.

In Engeland krijgt de nummer 1 in totaal 60 miljoen euro meer dan de nummer laatst. qua percentage is het inderdaad maar 40 procent minder, effectief is het verschil zestig miljoen euro.

In Nederland is het verschil 80 procent qua percentage echter effectief is het slechts acht miljoen euro verschil.

Het is maar hoe je er naar kijkt. In echt geld zijn de verschillen nergens zo klein als in Nederland.

24 januari 2018 om 10:29

Voor bijvoorbeeld tv gelden is de verdeling in spanje eerlijker dan in Nederland. Om even jouw voorbeeld erbij te pakken van Las Palmas - Real Madrid en Ajax - Roda. Volgens deze lijst: http://www.totalsportek.com/football/spanish-la-li... ontvangt Real Madrid een bedrag van 150 miljoen aan tv gelden en Las Palmas 79 miljoen over het seizoen 2016-2017, terwijl Ajax 9 miljoen ontving in het zelfde seizoen, terwijl roda 2 miljoen ontving, http://www.afc-ajax.info/nl/televisie-inkomsten/20... Real Madrid ontvangt dus een bedrag dat niet eens 2 keer zo hoog is als dat van Las Palmas aan Tv-gelden, terwijl Ajax een bedrag ontvangt dat 4.5 keer zo hoog is.

24 januari 2018 om 10:46

Elitist

Ook even wat aandacht geven aan het feit dat het verschil tussen Real Madrid (150m) en Ajax (9m) dus gewoon nog een paar factor groter is dan het verschil tussen Ajax en Roda JC. Als je dit onder ogen ziet, dan kun je het verhaal van de voorzitter van PEC vrij simpel als demagogie aan de kant schuiven.

Ik geloof best dat er een eerlijke verdeling moet zijn van de gemeenschappelijke TV gelden, maar dat er thans bij die verdeling rekening wordt gehouden met exposure (en de plaats op de rangschikking van de clubs over een aantal jaar) dat is gewoon heel logisch en begrijpelijk. Feit is nu eenmaal dat er, ik noem maar even wat, 750.000 mensen kijken naar Ajax - FC Groningen en 50.000 naar PEC-Heracles. Dat zijn nu eenmaal de verhoudingen. Dan moet je echt wel wat betere argumenten verzinnen, vind ik, dan deze preses nu doet met zijn 'ajax en PSV gedragen zich als Real Madrid'. Want feitelijk gezien zijn Ajax en PSV ook gewoon Real Madrid binnen de eredvisie.

24 januari 2018 om 11:11

@Constant kante ik snap hem wel in het feit dat hij het hypocriet vindt dat Ajax en PSV in Europa willen dat het geld meer naar de kleinere clubs gaat, terwijl ze in de eredivisie veruit het meeste opstrijken. Ik denk dat, wanneer je de eredivisie echt wil verbeteren, je het systeem op zijn kop moet gooien. Stelt dat Ajax en PSV nog maar 3 of 2 miljoen krijgen, bij wijze van. Die liggen daar uiteindelijk echt niet heel erg wakker van. Maar dan heb je wel weer miljoenen die je kunt steken in de mindere teams. Probeer een Engels systeem op te zetten met de laagvliegers, maar dan naar onze maatstaven. Dan hebben ze kleinere clubs een stuk meer te besteden en wordt de competitie beter lijkt me. Het zou niet eerlijk zijn als je kijkt naar de werkelijke tv kijkers per club, maar dat is dan wellicht de moeite die de grote clubs in de eredivisie moeten steken. Want op termijn worden zij daar ook beter van.

24 januari 2018 om 10:33

Real madrid en Las Palmas is zeker wel een stuk kleiner dan Ajax en Roda. Las Palmas zou in nederland makkelijk in de top 5 komen.

24 januari 2018 om 11:26

worden met gemak kampioen in Nederland. pffff wat een onzin zeg. Las Palmas mag wellicht beter zijn dan Roda, maar zeker niet beter dan Ajax, Feyenoord, Psv, AZ, Vitesse en Wellicht Utrecht misschien kan Heerenveen ook nog wel in dit rijtje.

24 januari 2018 om 11:33

Het verschil tussen Real en Ajax is ook weer veel groter he. Dat moet je niet vergeten. Real Madrid/las palmas is het verschil in kwaliteit spelers een stuk groter hoor dan Ajax/roda. Hoe vaak hebben Barcelona en Real madrid wel niet met 8-0 gewonnen de laatste jaren in de la liga?

24 januari 2018 om 12:20

Ik zeg nergens kampioen? Zeg top 5, misschien is dat makkelijk top 5 overdreven maar als je kijkt naar de selectie van Las Palmas vind ik die al beter dan een pakweg Vitesse.

24 januari 2018 om 19:49

Dat is alle.aal leuk en aardig. Maar als las palmas in NL hadden gespeeld hadden ze dus ook een NL begroting oftewel onzin vergelijking

25 januari 2018 om 10:50

Daar heb je zeker gelijk in. Was maar een voorbeeld he.
Trouwens klopt het echt dat ajax maar 9 mil krijgt aan tv geld?

De kloof zou nog veel groter zijn als we het aanpakken zoals in Europa. De top 3 heeft nou eenmaal de grootste fanbase en trekken de meeste kijkers. Laat die ‘kleine’ clubs eerst maar een fatsoenlijke grasmat neerleggen ipv dat kunstgras.

24 januari 2018 om 10:14

Nationaal gezien heeft de top 3 inderdaad de grootste fanbase. Trek je die redenatie door dan hebben de Europese topclubs ook meer rechten aangezien zij Europees en wereldwijd een grotere fanbase hebben dan Ajax, PSV en Feyenoord. Als je als top 3 je dus tegen dit laatste verzet en vind dat dit geen argument moet zijn voor verdeling van gelden dan kun je jouw argument nationaal dus niet gebruiken. Dat is wat deze man aangeeft en waar hij in mijn ogen helemaal gelijk in heeft.

24 januari 2018 om 10:25

@ajaxf1: nog belangrijker, zorg dat ze een grotere fanbase krijgen, daarmee kan je je begroting structureel upgraden. Maar nee, dat kost moeite. Dan liever je hand ophouden bij clubs die het wel goed voor elkaar hebben. Gewoon veel te makkelijk gezegd door deze man.

24 januari 2018 om 10:34

Volgens mij heeft deze man gelijk en het zou voor Ajax toch ook voordeel zijn als de hele competitie sterker wordt? Bekijk het is positief.

24 januari 2018 om 10:58

Het zou voor Ajax een voordeel zijn als de hele competitie sterker wordt, dat klopt. Maar dat wordt weer een nadeel als Ajax daarvoor moet inleveren en verder achter gaat lopen in Europa.

24 januari 2018 om 11:13

@Nijogeth maar Ajax levert dan bij wijze van spreken 6 of 7 miljoen in. En op termijn maak je de competitie daarmee sterker. Daardoor kun je ook betere jonge spelers oppikken en dus voor meer verkopen. Misschien dat het uiteindelijk weinig verschil maakt, maar als je als Ajax zijnde achter raakt Europees gezien dan moet je iets proberen. En dit zou een optie kunnen zijn. 6 miljoen kunnen ze echt wel missen.

24 januari 2018 om 11:18

Mensen als 4ever4ajax snappen echt het punt van meneer niet. Ajax doet in Europa precies hetzelfde (zeuren over de kloof, zeuren om een eerlijkere verdeling van tv geld) als Zwolle in de eredivisie doet. Wat meneer stelt is dus volledig terecht.

24 januari 2018 om 11:37

@prithender. Door het gedrag van Zwolle (of de heer Visser in dit geval) keur ik het gedrag van Ajax in Europa toch niet goed. Daar zeg ik helemaal niets over. Jij gaat ervan uit dat omdat Ajax in mijn naam staat, ik alles maar goed keur wat 'mijn' club doet.

Dat Ajax zeurt over FFP vind ik terecht, omdat ik vind dat elke club dezelfde regels zou moeten hanteren. Maar het zeuren in Europa om meer geld, ben ik namelijk helemaal niet zo'n voorstander van.

24 januari 2018 om 11:54

@prithender,

Mensen zoals jij en deze meneer snappen het punt niet wat Ajax maakt. Ajax zegt niet nou die verdeling van de CL gelden moet eerlijker, want het verschil is te groot. Ajax zegt het verschil is te groot tussen de CL en de EL.

Wat deze meneer dus moet roepen is niet een eerlijkere verdeling tussen clubs, maar een eerlijkere verdeling tussen de juup en de eredivisie. Ai, maar daar gaan PEC helemaal niets meer mee vooruit. Dat Real Madrid meer krijgt bij de start aan de CL dan Ajax, snapt Ajax ook wel, aangezien nederland een stuk minder in de tv gelden pot van de CL inbrengt.

24 januari 2018 om 19:53

En dan komt er nig iets bij deze meneer moet niet zeuren bij de topclubs maar bij de KNVB net als Ajax dat doet bij de UEFA.

24 januari 2018 om 11:16

Nac heeft een fatsoenlijke grasmat, mogen we nu alsjeblieft meer geld ajaxf1?

24 januari 2018 om 15:05

Meer geld op basis van wat? Dat je voortaan om 12.30 gaat spelen en heel veel kijkers voor Fox gaat trekken?

Dat gat tussen de traditionele top 3 en de rest is er toch al tig jaar? AZ en Twente hebben geprobeerd dat gat te dichten maar dat bleek later met geld wat er eigenlijk niet was. Trouwens, een paar jaar geleden zag ik PEC de beker nog winnen met 5-1... van Ajax..

24 januari 2018 om 11:02

In Nederland is inderdaad met goed beleid redelijk aan te haken bij de top, omdat men daar niet het geld heeft om 20 topspelers in de selectie te hebben zitten. Met een goed tactisch plan kun je dus gewoon de zwakheden van een team uitbuiten.

In Europa is het echter vrijwel onmogelijk om structureel aan te haken met maar een begroting van 10-20% van de begroting van de topclubs. Deze hebben tegenwoordig standaard 20 spelers onder contract die beter zijn. Op elke positie ben je dus al minder en tactisch zijn deze ploegen moeilijk te breken zonder vergelijkbaar materiaal.

24 januari 2018 om 11:21

Waarom is het nationaal volgens jou wel mogelijk, maar internationaal ineens niet meer?
Het spelletje blijft volgens mij hetzelfde, dus ik zie even niet in waarom je nationaal met een sterk tactisch plan wel aan zou kunnen haken, terwijl een tactisch plan op internationaal niveau ineens waardeloos zou moeten zijn.

Je hebt het Europees over 10-20% van de begroting van de topclubs. 20% van de begroting van Ajax zou neerkomen op 16 miljoen. Van de 16 begrotingen die ik voor dit seizoen kan vinden, komt de helft van de clubs nog niet aan die 16 miljoen. Groningen hangt er net overheen. En clubs als Excelsior en VVV werken met nog minder dan 10% van die begroting.

Sterker nog, Ajax krijgt meer dan 9 miljoen aan tv geld in de Eredivisie. Dat is meer dan de totale begroting van die 2 clubs.

Ik roep al enkele seizoenen dat de verschillen in Nederland ook veel te groot zijn en dankzij die oneerlijke verdeling van de tv gelden wordt dat ook in stand gehouden. Daar waar andere toplanden het ook in zijn gaan zien en de verdeling op de schop hebben gegooid, blijven wij hier weer eens achter. In Spanje is het zelfs wettelijk vastgesteld dat de tv gelden naar het Engelse model aangepast moesten worden, omdat de top 2/3 zwaar weg liep bij de rest.

De supporters van onze topclubs zijn echter te kortzichtig en denken alleen aan zichzelf. Er wordt afgegeven op de verschillen in Europa en er wordt gedaan over de Schotse competitie, terwijl wij sinds de invoering van de Eredivisie een hegemonie hebben van 2-3 clubs, terwijl de rest maar als opvulling mee dient te draaien.

24 januari 2018 om 11:38

Dat staat er al. Als je op elke positie sowieso het onderspit gaat delven, omdat een team sowieso 20 toppers heeft, dan kun je er tactisch van alles op los laten, maar dan wordt het vrijwel onmogelijk. In Nederland spelen geen wereldtoppers en hebben clubs in de middenmoot gewoon spelers die wat toe zouden voegen aan de toppers. Zie je die spelers bij onze top voetballen, die direct een toevoeging zouden zijn bij de Europese top?

24 januari 2018 om 11:59

@sammerens

Nationaal is het ook niet mogelijk. In de beker is het mogelijk omdat de regels anders zijn. Kijk maar naar de competitie. Gat tussen de nummer 1 en 2 en de rest is toch wederom evident duidelijk op de helft van de competitie.

Als de opzet van de beker vervolgens veranderd wordt in een uit en thuis wedstrijd en alleen de finale 1 wedstrijd, kun je de helft van de cup fighters opdoeken. In een wedstrijd boven jezelf uitstijgen en een topclub over de knie krijgen lukt nog wel in twee wedstrijden in een korte periode achter elkaar lukt nauwelijks. Zelfs Utrecht tegen Ajax niet. Niet zo heel lang gelden moest Utrecht in een seizoen zowel in de dezelfde week in de beker en in de competitie tegen Ajax. Een wedstrijd wisten ze resultaat te halen de ander niet.

24 januari 2018 om 11:59

@sammerens

Nationaal is het ook niet mogelijk. In de beker is het mogelijk omdat de regels anders zijn. Kijk maar naar de competitie. Gat tussen de nummer 1 en 2 en de rest is toch wederom evident duidelijk op de helft van de competitie.

Als de opzet van de beker vervolgens veranderd wordt in een uit en thuis wedstrijd en alleen de finale 1 wedstrijd, kun je de helft van de cup fighters opdoeken. In een wedstrijd boven jezelf uitstijgen en een topclub over de knie krijgen lukt nog wel in twee wedstrijden in een korte periode achter elkaar lukt nauwelijks. Zelfs Utrecht tegen Ajax niet. Niet zo heel lang gelden moest Utrecht in een seizoen zowel in de dezelfde week in de beker en in de competitie tegen Ajax. Een wedstrijd wisten ze resultaat te halen de ander niet.

24 januari 2018 om 20:27

En bovendien, als je de 4e club van Nederland bent, dan zou je dus op papier in 28 wedstrijden de betere zijn. Je kunt de toppers verliezen en alsnog dik kampioen worden, want met 84 punten wordt je dat waarschijnlijk wel.

In Europa moet je juist van de toppers winnen, want het is daar maar 6 wedstrijden en daarna zelfs 1 tegen 1.

Volgens mij vergeet de beste meneer ook even te benoemen dat veel Europese topclubs beschikken over vermogen de eigenaren en hierdoor beschikken over veel geld. Natuurlijk speelt televisiegelden een rol, maar nu gebruikt die volgens mij zelf een bliksemafleider in de vorm van televisiegelden. Wanneer je als club gewoonweg meer fans hebt, verdien je meer uit de pot van televisiegelden, want deze clubs creëren het grootste gedeelte van de kijkcijfers. Ik ben tegen alle vormen van nivelleren en dus ook op dit punt. Je krijgt wat je verdient en je moet daar het juiste meedoen. Kijk naar bijvoorbeeld AZ. Die hebben toch een financiële klap gehad, maar presteren nu gewoon echt heel goed door een goede jeugdopleiding en scoutingsapparaat. Het is een elftal waar ik me tv voor aanzet en dit was een paar jaar geleden wel anders.

24 januari 2018 om 11:19

Helemaal met je eens, maar dan moeten de Nederlandse topclubs in Europees verband dus ook niet meet zeuren. Je krijgt wat je verdient en dat geldt ook voor hun!

24 januari 2018 om 20:00

Europees is dat zeker niet waar. Alleen dat de helft van de clubs in de CL uit de eerste 4 landen komen op de ranking houd de hegemonie van deze landen in stand en dan heb ik het nog niet eens over het verschil in prijzen geld tuseen CL en de EL. Feyenoord verdient dit jaar met de slechte prestaties meer geld dan Ajax vorig jaar met het halen van de finale EL. Dat zegt al genoeg

Wanneer je naar de andere competities kijkt, dan wordt in Spanje 9 van de 10 keer Barca of Real kampioen, in Italië meestal Juventus, in België Anderlecht, In Frankrijk Psg, etc. Alles heeft te maken met vraag en aanbod, dus hoe Visser denkt deze marktwerking op de schop te gooien is mij een raadsel.
Daarbij komt dat in Nederland in deze eeuw 5 verschillende landskampioenen te noteren vallen. In andere competities vraag ik me dat af.

24 januari 2018 om 10:16

@desteek:

Engeland, Duitsland, Frankrijk en ook Iatlië hebben er net zo veelgehad.

PSG is pas van de afgelopen jaren maar tot 5 jaar terug werden die nooit kampioen, Marseillie, Bordeax, Lyon, Monaco allemaal ook.

Engeland al helemaal een wissel werking waar je eng van word.

24 januari 2018 om 10:27

Haha frankrijk heeft zelfs veel meer kampioenen gehad...

Je vergeet Nantes, Lille en Montpellier in deze eeuw!!!

24 januari 2018 om 10:20

"daarbij komt dat in Nederland in deze eeuw 5 verschillende landskampioenen te noteren vallen. In andere competities vraag ik me dat af."

Dat heb je toch mis. O.a. Italie, Belgie, Engeland, Duitsland en Spanje hebben er deze eeuw ook 5.

24 januari 2018 om 10:24

Mis??

Ik vroeg het me af. Maar bedankt voor het opzoeken

24 januari 2018 om 11:13

Je moet je vraag anders formuleren, dan klopt het wel. In hoeveel landen kan een club met de helft van de begroting van de grootste clubs nog kampioen worden in deze eeuw? Zelfs toen Deportivo en Valencia in Spanje kampioen werden, waren dit gewoon teams die aansluiting aan het maken waar qua prestaties en begroting. Alleen Leicester zou je kunnen noemen in Engeland en Montpellier in Frankrijk. Overigens zijn er in Duitsland, Italië en Frankrijk voornamelijk alleenheersende clubs die kampioen worden. Lyon 8x achter elkaar in Frankrijk en nu PSG al 5x. In Italië nu al 6x Juventus en daarvoor ook al 5x Inter. In Duitsland is het voornamelijk Bayern tegen de rest en die hebben dan ook 12x de titel gepakt deze eeuw.

In Nederland is het ieder jaar spannend tot het laatst en gaat het meestal tussen PSV en Ajax en nog een andere club (Feyenoord, AZ en Twente hebben deze eeuw regelmatig tot het einde mee gedaan).

24 januari 2018 om 12:10

Wil ik toch even inhaken op je Franse kampioenen. Natuurlijk zijn het tegenwoordig grote clubs die niet weg te denken zijn uit de 21ste eeuw.

Maar je vergeet dat Lyon voordat ze 7x achter elkaar kampioen zijn geworden Nooit Eerder kampioen zijn geweest. Daarvoor was het helemaal geen topclub met een middelmatige begroting en een goede jeugdopleiding.

PSG is in totaal in de hele geschiedenis ook maar 6x kampioen geworden, die kampioenschappen hebben dus wel te maken met de begroting die voornamelijk bestaat uit Oliegeld..

24 januari 2018 om 15:30

Frankrijk heeft al sinds het Marseille van halverwege de jaren '90 geen topclub gehad en wisselende kampioenen. Lyon heeft er qua prestaties en begroting een tijd bovenuit gestoken, maar moest dit bekopen met gigantische schulden. Vervolgens werden er wat andere ploegen kampioen en na de financiële injectie bij PSG zijn zij alleen nog maar kampioen geworden. Lyon liep verhoogde de begroting in 2007 zelfs naar 200 miljoen en hoorde daarmee bij de 5 clubs met de hoogste begroting.

We zeggen hetzelfde, maar toch zijn we het niet eens?

En hoe wil Visser dan een robuuster competitie creëren ? Wat de tv-gelden betreft, dat is toch logisch. Ajax, Feyenoord, Psv zijn de blikvangers. Vooral de eerste 2 clubs hebben fans die overal vandaan komen. Als zij niet meedoen, dan hou je weinig over. Of denkt Visser dat ze in Amsterdam sterk geïnteresseerd zijn in pak 'm beet VVV Venlo? En in Rotterdam in PEC Zwolle en in Eindhoven in Excelsior ?? De verschillen tussen rijk en arm krijg je overal steeds meer, dus ook in NL.

24 januari 2018 om 11:15

Ik heb zo'n idee dat PSV, Ajax en Feyenoord al water bij de wijn doen qua televisieinkomsten. Als je naar rato van het aantal kijkers zou doen, dan zouden ze veel meer moeten krijgen.

Blijft toch altijd lachwekkend hoe men naar Ajax en PSV blijft wijzen bij die televisiegelden. Alsof dat het verschil in Nederland verklaard. Sinds Talpa en Foxsports zijn de TV-inkomsten gestegen voor iedereen, daar heeft men geen enkel gat mee gedicht, behalve dat ze alle gewone grasvelden eruit gegooid hebben. Als wij voor een totale verdeling kiezen zijn het niet Ajax en PSV die daar bijzonder veel hinder van ondervinden, maar juist de clubs als AZ, FC Utrecht, FC Twente en PEC die ook boven het gemiddelde ontvangen. Laten juist die clubs meer afhankelijk zijn van televisiegelden, dan Ajax dat alleen al van de hoofdsponsor meer ontvangt dan de televisiegelden. Stel dat Ajax 1 miljoen inlevert aan televisiegelden en dat dit miljoen naar PEC gaat, wordt het gat tussen de clubs dan kleiner op het veld? Nou, echt niet.

Ook ben ik benieuwd hoe graag PEC Zwolle gelijkwaardigheid wil? Moet dat ook gelden voor de Eerste divisie die ook uit de Eredivisiegelden een bedrag krijgen? Ook zij willen meer geld namelijk, hetgeen ook weer ten kostte gaat van wat PEC krijgt.

Rijk en arm..wat dat betreft is het voetbal een weerspiegeling van de samenleving waarin we leven. Het leven is nou eenmaal oneerlijk verdeelt, als hier wat aan gedaan kan worden dat de verschillen nationaal niet uit de pannen lopen zou mooi wezen.

Denk uiteindelijk dat iedereen hier baat bij zou hebben, sterkere competitie meer geld bij alle clubs, zo houd je de Eredivisie spannend. Hoe ze nu bezig zijn is op korte termijnvisie denken.

Speler worden alsmaar duurder dit is gevolg van deze storm aan transferssommen waarmee gesmeten wordt. De kleinere clubs zien dit ook en willen ook geld zien en terecht.

24 januari 2018 om 10:22

Je bedoeld minder geld geld bij Ajax, AZ, Psv, Feyenoord, FC Twente en FC Utrecht en de rest wat meer? Als wij televisiegelden gelijkwaardig zouden verdelen onder de 18 clubs, dan ontvangt iedereen ongeveer 4 miljoen. Dan blijft nog steeds een gigantisch gat over omdat een Ajax ruim 10 miljoen van de hoofdsponsor krijgt, het grootste stadion heeft en dus de meeste seizoenskaarten verkoopt, meer internationaal aanzien heeft voor sponsoren, etc. Kortom het maakt allemaal geen bal uit omdat de topclubs in Nederland niet per definitie afhankelijk zijn van televisieinkomsten.

24 januari 2018 om 11:30

Je kan wel doen alsof die paar miljoen niets voor stelt, maar voor kleinere clubs is een miljoen of 2 meer of minder een gigantisch verschil.

Als het, zoals jij zegt, voor grote clubs geen bal uit maakt, laat ze het dan lekker inleveren. Voor de 8 clubs die gemiddeld een begroting rond de 10 miljoen hebben, maakt het namelijk wel degelijk uit. Een stijging van 10 tot wel 25% van de begroting is heel aanzienlijk, en daar kunnen clubs leuke dingen mee doen.

Nee, we gaan er natuurlijk niet ineens allerlei andere kampioenen door krijgen, maar de kleinere clubs kunnen zich wel beter wapenen en meer weerstand bieden. Dat is uiteindelijk ook alleen maar wenselijk voor de top. Meer weerstand betekent meer ontwikkelin van de spelers, die dan minder wedstrijden op hun sloffen af kunnen. Het betekent gewenning aan meer en hogere intensiteit, wat je simpelweg verder brengt. Het betekent normaal gesproken ook meer interessante wedstrijden, wat weer goed is voor het aanzien en een stijging in de interesse in de competitie teweeg kan brengen.

24 januari 2018 om 12:41

@sammers, ja goed, maar dan ook echt iedereen he
Dus ook die kleinere clubs, want Fortuna, Amlere City Go Ahead en dergelijke, kunnen ook wel wat meer gebruiken.

Elke club dat smerige kunstgras eruit en dus ook de zelfde faciliteiten moeten hebben als de rest

En dan krijgen we die veel sterkere competitie. Ajax, PSV en Feyenoord blijven de dienst uit maken. Bij een minder seizoen is PEC direct een belangrijke degradatiekandidaat. Wat je namelijk krijgt is een vele bredere subtop/middenmoot. Ik zeg doen, maar dan ook geen huilie huilie als de sterspeler geblesseerd raakt voor een langere periode en die rode streep met rasse schreden dichterbij komt. Verschil tussen pec en Ajax qua begroting blijft lekker groot, verschil tussen VVV en PEC in begroting wordt een stuk kleiner en waarom zou Fortuna dan met een begroting moeten werken die net wat groter is dan het bedrag dat PEC uit de tv pot krijgt.

Ik lees dat de tv gelden nergens zo progressief verdeeld zijn. Kijk eens naar de Premier League. Uiteraard een competitie die vele malen groter is, en daar krijgt de hekkensluiter al meer aan tv gelden dan de helft van de eredivisie. Dankzij het grote geld is het verschil juist toegenomen. Al worden de tv gelden wel eerlijk verdeeld dan denk ik niet dat subtoppers kunnen aanhaken. Een naam als PSV, Feyenoord en Ajax ligt vele malen beter in de markt om maar een voorbeeld te geven hoe clubs geld genereren.

24 januari 2018 om 10:18

Dat is zijn punt toch helemaal niet?!?!

Het gaat er om dat het TV geld in Engeland meer gelijk word verdeeld dan hier. Dus niet de top 3 heel veel en de rest amper.

Dat ze daar in totaal meer krijgen heeft hij het niet over gaat om binnen Nederland.

24 januari 2018 om 15:08

@capis

Je snapt toch wel dat als er nauwelijksk iets te verdelen is, er sneller een percentage verschil optreed dan als je miljarden te verdelen hebt?

Verschil tusen de nummer 1 en de numemr 20 in Engeland is zestig miljoen euro. Het Verschil in nederland is een schamele 8 miljoen euro.

24 januari 2018 om 16:10

@speedy:
Juist als er meer te verdelen valt is er sneller een percentage verschil....

Maar dan alsnog je kan 1 miljoen net zo verdelen als 100 of weet ik hoe veel. Als je de zelfde verhoudingen aanhoud.

24 januari 2018 om 10:28

Gaat er niet om dat subtoppers kunnen aanhaken. Gaat erom dat de eredivisie competitief beter wordt. wordt de top 3 ook beter van. Gat tussen Ajax/psv/feyenoord en de rest wordt helaas steeds groter. Hetzelfde gebeurd europees.

engeland heeft een luxe positie daar zijn de tv gelden eerlijker verdeeld, maar daar krijgen ze ook veel meer. De lagere teams krijgen daar meer dan de nummer 1 van de bundesliga. Je ziet nu ook dat de bundesliga hieraan kapot gaat (spelers worden weggetrokken door lagere engelse clubs) Gat bayern met de rest.

24 januari 2018 om 10:56

Thuntelaar

De hekkensluiter van de PL krijgt al meer dan de heldt van de ererdivisie?????? Welnee man. De nummer laatst in de PL, Sunderland, kreeg het keurige bedrag van 100 miljoen uitbetaald. Enig idee wat de clubs in de eredivisie gezamenlijk te verdelen hebben? iets meer dan 80 miljoen. Tel uit je winst! De nummer laatst in de PL krijgt dus meer dan wat de clubs in de eredvisie gezamenlijk mogen verdelen! ter vergelijking, Chelsea en City ontvangen rond de 170 miljoen. Per jaar.

24 januari 2018 om 11:40

En Manchester United, City, Chelsea, etc liggen ook vele malen beter in de markt dan pakweg Bournemouth.
En Barcelona en Real Madrid liggen ook vele malen beter in de markt dan pakweg Las Palmas.

Echter zijn ze er in Engeland al jaren achter dat de competitie gebaat is bij meer competitiviteit. Daarom verdelen ze die tv gelden al jaren middels een veel eerlijker systeem, waarbij de helft evenredig verdeelt wordt over alle clubs, 25 procent via de eindklassering op de ranglijst verdeelt wordt en de overige 25 procent verdeeld wordt op basis van tv uitzendingen.

Mede daardoor zijn ook de kleinere clubs in staat zich beter te wapenen, krijg je interessantere wedstrijden en kijken wereldwijd zo veel mensen graag naar de Premier League. Geen enkele competitie is gebaat bij grote verschillen, en dat hebben andere (grote) competities onderhand ook in de gaten.

In Spanje is het een jaar of 2 geleden daarom wettelijk vastgesteld dat de tv rechten gezamenlijk verkocht moeten worden en de verdeling naar het Engelse model verdeelt moet worden.

Zo lang wij op deze manier door gaan zullen we als competitie nimmer meer stappen zetten. Helaas regeert egoïsme en kortzichtigheid en denken supporters van onze topclubs dat de hele competitie om hen draait en het voetbal puur om Europees voetbal. Ze vergeten blijkbaar dat het bestaansrecht van een club nog altijd uit de nationale competitie komt.

Heeft hij ook een oplossing voor het probleem?
Ik denk dat niemand tegen een sterkere Nederlandse competitie is maar hoe gaan we dat aanpakken dan?
Als Roda JC meer TV geld krijgt gaan ze dan nog meer niet EU spelers voor veel geld aantrekken die niets toevoegen en wegrotten op de bank?

Veel clubs missen een goed beleid en dat maakt het lastig. AZ is een uitzondering, die hebben zich van degradant tot stabiele (sub)topper weten neer te zetten , maar veel andere clubs zijn zeer instabiel.

24 januari 2018 om 13:22

Een goede competitie gaat ook gepaard met goede spelers in de eigen competitie houden.
Als we het dan over solidariteit hebben.....een club als Groningen of AZ vraagt vrolijk 10 miljoen voor een uitblinkende speler.
Die is daarmee al gauw onhaalbaar voor NLe clubs en vertrekt naar het buitenland.
Als TV-gelden eerlijker verdeeld moeten worden, mag je dan vervolgens ook gaan verlangen dat zo’n speler voor 5 miljoen op te halen is voor andere eredivisie-clubs??

Antwoord laat zich al gauw raden, denk ik.

Het is wel jammer dat de mensen hier weer niet goed lezen. In dit stuk gaat het niet over zijn mening hoe het geld verdeeld moet worden maar over het feit dat de top 3 internationaal een eerlijkere verdeling willen maar nationaal niet. Als je internationaal kijkt zijn de tv inkomsten vanuit Nederland heel laag vergeleken met andere landen. Dus als nu het argument is dat de top 3 de meeste supporters hebben en hierdoor zorgen voor meer abonnementen gaat dus niet op, want internationaal levert Nederland relatief gezien weinig op.
Het blijft vreemd hoe supporters steeds in de verdediging schieten als er iets negatiefs over hun club gezegd wordt en calimero gedrag roepen als andere supporters dit doen. Dus niet alleen de clubs maar ook de supporters kunnen heel hypocriet zijn.

24 januari 2018 om 10:33

Als hij een gelijke verdeling wilt van de televisiegelden mag ie het krijgen van mij. Veel plezier om het gat te dichten als je een miljoen extra televisieinkomsten krijgt ten kostte van de topclubs. Sluiten zij wel weer een sponsordeal in China of Mexico om dat gaatje te dichten. Of wil de heer Visser dat alle inkomsten gelijk worden verdeeld?

24 januari 2018 om 12:17

Dat wil niet alleen de heer Visser maar dat wil ieder wel denkend mens

24 januari 2018 om 12:19

Ja en mensen die nog nooit van eerlijk delen hebben gehoord

24 januari 2018 om 15:10

Nee hoor, de supporters ergenen zich al jaren aan die lunch duels, speciaal voor Fox. Terwijl de supporters 4 keer meer in het laadje brengen dan de TV gelden. Gaan we dat omzetten zodat de supporters 10 keer mee in het laadje brengen dan de TV gelden, wat denk je dat er dan gebeurt? Precies, Ajax gaat voortaan lekker om 14.30 spelen.

"willen we drie sterke clubs waarbij de rest voetvolk is?
Maar in de tekst benoemt hij alleen Ajax en Psv.
Wie is dan nummer 3 volgens hem en waarom wordt deze niet bij naam genoemd?

De enige redenen waarom het gat tussen de traditionele top 3 en de rest groter aan het worden is komt omdat de traditionele top 3 via sponsoren meer inkomsten weet te verwerven en dat kleinere clubs daarin achterblijven. Plus het feit dat zowel Feyenoord, PSV als Ajax in principe kerngezond zijn en verstandig beleid voeren, waardoor incidentele inkomsten bij het eigen vermogen kunnen worden opgeteld en deels opnieuw worden geinvesteerd.

Aan de verdeelsleutel van de TV gelden is helemaal niks veranderd. Alleen de clubs die welk percentage ontvingen is veranderd. Niet vanwege hun bijdrage gezien de kijkers, nee je krijgt in Nederland betaald op basis van de prestaties over de laatste 10 jaar. Waarbij de meest recente prestaties keer 10 worden gedaan, het jaar ervoor keer 9, ect , ect. Het kan dus best zo zijn dat als PEC met een seizoen zoals deze jaargang weer flink gaat stijgen. Het is niet zo dat de top drie cart blanche heeft om de tv gelden te innen, zo zakte Feyenoord in de mindere jaren (enkele seizoenen terug) gewoon naar de subtop ondanks dat ze nog steeds veel meer kijkers trokken als diverse andere clubs.

Het is best mogelijk om de tv gelden eerlijker te verdelen, maar ik waarschuw al die clubs alvast die zich telkens als bloedhonden op dit onderwerp storten : per saldo gaat het jullie niet heel veel meer opleveren. Want minder progressief werkt helemaal door naar onderen toe. Dus de concurrenten onder jullie profiteren logische wijs meer dan jullie zelf, terwijl de stappen naar boven juist moeilijker te zetten zijn. De werkelijke verliezers, en dat betoog ik al langer hier op VZ, zijn vooral de traditionele subtoppers. Waarom zou die verdeling er anders doorgekomen zijn? het werkt echt niet zo dat als Feyenoord, Ajax en PSV zeggen : wij eisen zoveel en jullie moeten tekenen dat het zo gaat gebeuren.

En laten we asjeblieft stopen met het zogenaamde gezeur dat Nederlandse topclubs baat hebben bij meer weerstand. Ajax heeft nu al drie jaar op rij de landstitel niet veroverd, hoezo geen weerstand?
Feyenoord veroverde vorig jaar voor het eerst in 17 jaar de titel, hoezo gebrek aan weerstand? PSV heeft de laatste 9 seizoenen slechts 2 schalen gepakt , gebrek aan weerstand?

Het werkelijke probleem wat betreft het weerstand verhaal is het feit sommige mensen bij kleinere clubs dromen van het pakken van prijzen. Maar doordat geld sinds de invoering van het betaald voetbal steeds belangrijker is geworden is dat niet realistisch. Je gaat geen competitie kunnen creeren waarin de verschillen in financiele middelen tussen grote clubs en kleine clubs beperkt is. Die verschillen zullen er blijven en zullen ook een wezenlijk verzet vormen.

24 januari 2018 om 10:45

Je gaat geen competitie kunnen creeren waarin de verschillen in financiele middelen tussen grote clubs en kleine clubs beperkt is.

Dat kan makkelijk, maar de wil is er niet.

24 januari 2018 om 10:57

Dat kan niet makkelijk, want we leven in een kapitalistische samenleving of je dat nu leuk vindt of niet. De TV gelden zou je 100 procent gelijk kunnen verdelen, ik geloof dat iedereen dan iets van 3,8 miljoen krijgt. Maar hoe wil je de verschillen in sponsorgeld gaan rechttrekken? Als Ajax een deal met Mercedes sluit of PSV met Philips? Of wanneer Feyenoord zakelijke activiteiten in China onderneemt? Om nog te zwijgen over transfersommen.

Zeker door Europese wetgeving is het onmogelijk een soort communistische model op het voetbal los te laten. Nog los van het feit wat voor een dienst je het Nederlands voetbal bewijst. Als zo'n model hebt gemaakt, denk je dat een financieel uitgekleede kampioen in Europa iets kan klaarspelen tegen clubs waar geen financiele beperkingen voor gelden? Ja, de wil zal zeker bij het deel van de competitie waar men de zaakjes op orde heeft ontbreken. Maar primair is het niet haalbaar. Verder als de TV gelden eerlijker verdelen ga je niet komen, en zelfs die krijg je niet 100 procent gelijk want dan stappen de grote clubs eruit en gaan ze zelf hun rechten verkopen (wat ze in Portugal ook doen)

24 januari 2018 om 11:21

Als je de tv-rechten eerlijk zou verdelen, dan zou je dat naar rato van het aantal kijkers moeten doen aan het eind van het seizoen.

24 januari 2018 om 12:01

Als je met alle clubs een maximaal budget dat aan salarissen besteed mag worden afspreekt ben je al een heel eind. Mits dat geen 50 miljoen is natuurlijk.

24 januari 2018 om 12:15

@wanny

En hoe denk je dat Nederlandse clubs zich Europees staande moet gaan houden met een maximaal budget aan salarissen? Dan vertrekken de sterkhouders van de Eredivisie nog sneller naar het buitenland. Ja, het zal een stuk spannender worden maar het niveau zal dan ook gelijk een heel stuk lager worden.

Ik zou ook niet inzien waarom Ajax, PSV en Feyenoord hun salarisbudget moeten inkrimpen alleen maar om de kans op eigen sportief succes te verkleinen. Wat voor baat heeft het voor deze clubs? En kom dan a.u.b. niet met de cirkelredenatie aan dat als het niveau van de kleintjes verhoogd gaat worden dat van de grote vanzelf ook zal stijgen. Daar is geen enkel hard bewijs voor, het is niets meer als een theorie die als argumentatie opgevoerd wordt om kleine clubs meer inkomsten te geven.

Zoals al gezegd, ik ben niet tegen een eerlijkere verdeling van TV gelden. Wel tegen een soort Nederlands voetbalcommunisme, waarbij we alle verschillen proberen tot 0 terug te brengen. Daarmee gaat het niveau er in alle lagen alleen maar op achteruit. Want denk maar niet dat FOX 69 miljoen per jaar wilt betalen voor een competitie van het niveau Luxemburg.

24 januari 2018 om 12:47

@wanny, dan ben je nergens. Ajax mag dan net zoveel besteden als VVV met meer dan 10 keer de begroting. Salaris post blijft hetzelfde, maar wat denk jij dat dan met tekengeld gaat gebeuren??? Dat is namelijk geen salarispost, wat denk je dat met winstpremies gaat gebeuren???? Is ook geen salarispost.

24 januari 2018 om 14:24

Kwestie van afspraken maken dat er geen schijnconstructies en andere salarisachtige betalingen gedaan mogen worden.

24 januari 2018 om 14:25

Niet, maar dat is de stelling ook niet. Jij zegt dat je geen gelijke competitie kunt creëren. Ik denk van wel als iedereen dat echt zou willen. Jij voert redenen aan waarom niet iedereen dat zou willen.

We stellen al vrijwel niks meer voor in Europa, als de topclubs dan ook nog eens minder tv-geld krijgen zal dit er niet beter op worden. Als dus eerst de televisiegelden in Europa beter verdeeld worden dan kunnen de clubs als PSV en ajax dit ook doen in Nederland en niet eerder.

24 januari 2018 om 11:45

Sinds wanneer is Europees voetbal belangrijker dan de nationale competitie? Dit soort opvattingen zeggen genoeg. Blijkbaar is de Eredivisie een hinderlijke onderbreking tussen de Europese duels?

Punt is dat onze topclubs/de supporters van de topclubs jammeren over financiële ongelijkheid in Europa, terwijl dat in eigen land net zo goed is. Het 'een beter milieu begint bij jezelf' verhaal gaat hier dan toch gewoon in op? Je kan niet jammeren als je aan de verkeerde kant van de medaille zit, op Europees vlak, en het tegelijkertijd logisch en prima vinden als je in het zelfde onderwerp op nationaal vlak toevallig wel aan de juiste kant zit.

De man heeft een punt.
De vraag daarbij is wel of je dit top-down moet aanpakken, dus eerst vanuit Europa en dan in Nederland of dat je dit bottum-up moet aanpakken. Dus eerst in nederland gelijke tv-rechten en dan hopen dat europa dit ook oppakt. Op het moment dat je namelijk in een competitie speelt waar de enige hoofdprijs is het behalen van de titel of de beker en vervolgens hooguit de kampioen europees mag voetballen omdat je a.g.v. gelijke tv-gelden je concurrentiepositie in Europa hebt verwaarloosd en je met nog maar 1 club in europa mag uitkomen, dan rijst wel de vraag of dat je beoogde resultaat was ?

Ik weet het antwoord er niet op, maar de stelling is wel interressant ...

24 januari 2018 om 10:47

Als je het voetbal in europa weer spannend wil maken dan moet je gewoon een salarisplafond van 2miljoen op jaarbasis instellen, zonder bonussen.
Maar dat is allang niet haalbaar meer.
Tenzij je nu zegt dat alle contracten vanaf 1 januari 2019 daaraan moeten voldoen.
Dan is het over een jaar of 20 weer spannend in europa

24 januari 2018 om 10:59

markie85

Jahaaaaa, laten we het voetbal voortaan communistisch aanpakken! Vastgestelde salarissen, iedereen gelijk. Ik kan nu al niet wachten.

24 januari 2018 om 15:19

Hij heeft geen punt, in Nederland is het verschil maximaal 8 miljoen euro. In de PL is het verschil maximaal 60 miljoen euro.

Door te kijken naar percentages, ziet het verschil er in een land met bijna geen TV inkomsten er ineens heel groot uit. Terwijl het effectief het kleinste is van alle grote competities.

24 januari 2018 om 16:04

Omdat de bedragen kleiner zijn moet je het ineens niet meer procentueel benaderen? Dat slaat echt werkelijk nergens op.

24 januari 2018 om 17:15

Het is maar hoe je er naar wil kijken. Het echte verschil in geld tussen de nummer 1 van Engeland en de nummer laatst in Engeland is maar liefst een zestig miljoen euro. Dus 8 keer groter dan in Nederland uitgedrukt in geld.

Het is wel vreemd dat je in dezelfde competitie speelt, hetzelfde aantal wedstrijden en dat een deel van de clubs dan veel meer geld opstrijkt dan de rest. Gewoon dat bedrag delen door 18. Iedereen even veel. Zelfde geldt voor competitiesponsors en acties vanuit de eredivisie. En dan een maximum uitgavebudget instellen op Europees niveau.
Dan wordt het misschien weer leuk en haken de mensen weer aan ipv af.

24 januari 2018 om 11:48

Het is niet vreemd dat het niet totaal gelijk is. Er mag best verschil in zitten, maar dat verschil mag gewoon niet veel te groot zijn. Op het moment is het zo dat Ajax een bedrag van rond de 9 miljoen pakt, terwijl een competitiegenoot zo'n 15% van dat bedrag ontvangt. Dan is het verschil te groot en kan je niet spreken van een enigszins eerlijke competitie.

De helft evenredig, 25 procent op basis van eindpositionering en 25 procent op basis van tv uitzendingen is bijvoorbeeld al veel eerlijker.

Opzich juich ik de verdeling van Tvgelden in de eredivisie zeker toe. Ajax, Psv, Feyenoord en Az verdienen een enorm vermogen met uitgaande transfers. Ploegen als Zwolle, Breda, Sparta verdienen nauwelijks iets en moeten middelmaat aantrekken om rond te komen wat ten koste van het niveau van de competitie gaat. Ook nu: stel Pec slaagt erin om Europees voetbal te halen. Met welk team gaan ze dan Europa in als spelers als Moktar maar voor een paar ton vertrekken omdat ze anders transfervrij weggaan. Ook zo'n Sandler vertrekt ook maar voor 2 miljoen. Nu voert Zwolle een uitstekend beleid en is het misschien niet het beste voorbeeld voor in de competitie maar wel voor eventueel Europees voetbal. Zo kom je nooit de voorrondes of de groepsfase door.

24 januari 2018 om 15:20

PEC Zwolle ontvangt nu 2,3 miljoen euro. Bij een gelijke verdeling zouden ze 4 miljoen euro krijgen. Wat denk je dat 1,7 miljoen euro uitmaakt in Europa?

24 januari 2018 om 16:10

Wat heeft Europa er nou mee te maken? Het gaat om de Eredivisie.

1,7 miljoen zou een stijging van 15% van de begroting voor Zwolle zijn. Dat is gewoon immens en daar kan zo'n club heel veel mee.

Het is gewoon treurig dat bij alles maar de nadruk op Europa moet liggen. We voetballen hier in Nederland. Europees voetbal is bijzaak, een bonus voor de best presterende clubs. Niet meer en niet minder.

24 januari 2018 om 17:13

Als je ook de reactie boven de mijne leest, dan snap je de Europese context van mijn reactie.

Overigens krijgt PEC komend seizoen al stukken meer. Omdat er gekeken wordt naar de prestaties van afgelopen tien jaar, zitten ze nu iets lager. Andersom, mochten ze degraderen, dan krijgen ze ook nog langer geld uit de eredivisie.

Begrijpend lezen blijft heel moeilijk voor mensen. In de Eredivisie krijgt de #1 528% meer tv-geld als de nummer laatst. Ter vergelijking, in de Premier League krijgt de #1 152% van het bedrag dat de nummer laatst krijgt (en in dit artikel gaat het niet over de daadwerkelijke bedragen. Over dat verschil wordt er gesproken in dit artikel. Wil je een sterkere competitie creëren en daardoor dus ook een top 3 die Europees gezien sterker zal zijn (en dan moet je ons vergelijken met landen als Oostenrijk, België, Turkije), dan zul je de tv-gelden eerlijker moeten verdelen. Voor clubs als Ajax/psv/feyenoord zullen de tv-gelden maar een fractie zijn van de totale begroting, voor de kleinere clubs zal dit een aanzienlijk deel zijn. Hierdoor kunnen zij investeren in een sterkere selectie (en dus meer weerstand voor de topclubs op nationaal niveau). Zonder weerstand is er simpelweg weinig progressie, dat is in iedere sport zo. Je hebt goede concurrentie nodig om zelf beter te worden.

En het argument dat de topclubs een grotere fanbase hebben is dan wel waar, maar zonder de rest zou er geen competitie zijn. Want met dat argument verdienen de Nederlandse topclubs internationaal gezien ook geen eerlijke verdeling, want de Europese topclubs hebben een veel grotere fanbase dan de Nederlandse topclubs.

24 januari 2018 om 11:17

Het is een leuk riedeltje, de kleine clubs krijgen meer geld om te investeren in de selectie (zonder dat ze daar werkelijk meer voor hoeven te doen) ten koste van de grotere clubs. En omdat de tegenstand dan groter zou worden gaan de spelers van Ajax, PSV en Feyenoord plotseling allemaal beter voetballen.

Dat er te weinig weerstand is wil ik ook vooral bestrijden :
- Feyenoord 1x kampioen geworden in de laatste 17 jaar
- PSV 2x kampioen geworden in de laatste 9 jaar
- Ajax al drie jaar op rij zonder prijs

Hoezo geen weerstand? Die zogenaamde geringe weerstand weerhield PSV niet van de achtste finales in de CL 1,5 jaar geleden. Het weerhield Ajax niet van het halen van de EL finale een half jaar terug.

De verdeling kan zeker wat eerlijker, maar laten we dat niet doen op basis van een cirkelredenatie die niemand hier werkelijk hard kan maken met hard bewijs. De verdeelsleutel van de Eredivisie is niet veranderd de afgelopen jaren, de grotere verschillen komen gewoon tot stand dankzij betere sponsordeals (waarbij achterban nou eenmaal een flinke rol speelt), beter financieel beleid en betere transferdeals. Dat zijn zaken waar je nou eenmaal weinig aan kunt veranderen.

Daarom vind ik het het prima om de verdeling geleidelijk aan recht te trekken. Aan in een keer de verdeling overhoop gooien zou ik niet beginnen, voor grote clubs zou een gat van een paar miljoen stuctureel op de begroting toch bijzonder vervelend zijn. Ik denk dat Ajax van bijna 9 miljoen best terug kan naar pakweg 6 miljoen en alle clubs daaronder met soortgelijke stappen, maar je kan niet verwachten dat vanaf morgen dit geregeld is. Over een periode van 5 jaar gaat het dan toch over een bedrag van 15 miljoen euro wat Ajax misloopt, Als je dit geleidelijk terugdringt, valt die schade goed op te vangen.

Maar voordat het zover is vind ik dat er ook tegenprestaties tegenover mogen staan. Zo vind ik dat clubs die Europees spelen met voorkeur op de kalender behandeld mogen worden, om overbelasting te voorkomen. De stelregel dat je 3 rustdagen nodigt hebt tussen twee wedstrijden vind ik een goed uitgangspunt. En wat betreft kunstgras, dat moet ook de deur uit. Maar ik zie daar al beweging van de clubs zelf in, dus ik denk dat beide partijen daar elkaar wel in kunnen vinden.

24 januari 2018 om 11:27

In Nederland krijgt de nummer 1 tv-gelden die ongeveer 10% van de grootste begroting opleveren. De nummer 18 krijgt tv-gelden die ongeveer 25% van de laagste begroting zijn.

In Engeland krijgt de nummer 1 ongeveer 40% van de grootste begroting en de nummer laatst krijg bijna 75% van de laagste begroting.

Wat een flauwekul, denk dat de kloof internationaal eerst gedicht moet worden, wil überhaupt de Nederlandse competitie interessanter worden. Dat ook buitenlandse investeerders en sponsoren willen investeren in Nederlandse clubs. Nu gaat namelijk het geld naar de grotere competities, tv-inkomsten, sponsoring, etc.
Zodra PSV, Ajax en Feyenoord internationaal kunnen aanhaken (wat ik niet zie gebeuren ook) kan de competitie ook pas groeien.

als de eredivisie op de lange termijn de grotere landen enigszins wil bijblijven, dan zal de verdeling van de tv-gelden zeker minder progressief moeten zijn dan het nu is. ik begrijp ook wel dat de meeste kijkers en dus de inkomsten van ajax, feyenoord en psv komen, maar de top drie moet ook inzien dat een sterke competitie enkel gecreã«erd kan worden als de mindere ploegen kwalitatief ook goed zijn.
ã‰ã©n miljoen extra (ik noem maar een bedrag) voor clubs in de onderste regionen is veel waardevoller dan ã©ã©n miljoen extra voor ajax, feyenoord op psv. als de kleine teams door middel van extra geld kwalitatief sterker worden, zal dit de kwaliteit over de hele linie doen verbeteren. een betere competitie zorgt er ook voor dat spelers langer willen blijven. goede spelers die hier de ene week tegen roda jc en de andere week tegen sparta rotterdam (met alle respect) spelen worden namelijk ook niet heel veel beter meer, terwijl zij dit met meer tegenstand wel zullen worden.

Blijft een lastige discussie uiteraard. Je kunt ook stellen dat in dit geval bijvoorbeeld Ajax zich jaren het snot voor de ogen heeft gewerkt om financieel gezond te zijn. Daar zijn ze inmiddels in geslaagd en dus hebben ze meer slagkracht. Maar omdat ze hierin geslaagd zijn EN omdat ze behoren tot de drie grootste clubs van Nederland zouden ze geen recht hebben op privileges zoals de hoogte van de tv gelden. Maar goed, dan moet je je ook afvragen: stel dat iedere club in de eredivisie per seizoen evenveel krijgt qua tv gelden, zouden de verschillen dan echt kleiner worden? Ik betwijfel het.

Dit is gezeur in de marge. Als je aan wilt haken bij de Europese subtop qua competitie, moet je een competitie opstarten met Belgie en wat Scandinavische landen zodat je achterland Britse/italiaanse vormen aanneemt. Stel je maakt een competitie met Nederland, Belgie, Portugal, Denemarken, Zweden en Noorwegen, dan heb je een achterland van +-60miljoen. Overigens zou Nederland, Belgie en Denemarken met een achterland van rond de 34miljoen al heel behoorlijk zijn.

En dan krijg je weer ander gezeur: dat clubs als Groningen buiten de boot kunnen gaan vallen. Ajax, Feyenoord, Psv, AZ, Utrecht, Heerenveen, Vitesse, Club Brugge, Anderlecht, Gent, Standard Luik, Genk, Kopenhagen, Midtjylland, Brøndby IF, Aalborg...ik zou er naar kijken. De clubs die in de hoogste divisie terechtkomen zouden een stuk meer inkomsten krijgen waardoor ze ook groter worden, net als de clubjes in Engeland.

Het zal een sneeuwbaleffect opleveren, maar helaas zijn we hier te snel tevreden met dat de rest van Europa al jaren ons als speelbal ziet.

24 januari 2018 om 11:20

Aan de andere kant is uit naar Trondheim (rosenborg) wel weer een eind rijden, lijkt me niet optimaal

24 januari 2018 om 11:30

Eens hoor, vandaar dat eventueel de Benedeliga een beter idee is:charleroi - Aalborg zal redelijk de max zijn van rond de 1000km. Dat zijn afstanden die je in Italie ook hebt. Milaan - Palermo is zo'n 1500km!

Ik zou het geniale uitjes vinden overigens.

Het gat dichten kan zowel op nationaal als op internationaal niveau niet. Ajax en PSV trekken meer sponsors, fans, verkopen meer shirts etc dan Heracles of Pec. Op hun beurt trekken Real en United meer sponsors en fans dan Ajax en PSV en hebben ze daarom veel meer geld.

Ja lekker dit! Wijzen de vingers naar anderen en noemen elkaar hypocriet, maar ik neem aan de PEC ook meer tv-gelden krijgt dan een pak hem beet Excelsior?

24 januari 2018 om 11:57

Hij zegt dan ook niet dat iedere club evenveel moet krijgen, maar dat het evenrediger verdeelt moet worden. De verschillen zijn momenteel gewoon te groot.

PEC krijgt inderdaad zo'n 4,5 ton meer dan Excelsior. Nr 1 op de lijst qua betaling is Ajax, en die krijgen zo'n 7,4 meer dan nr 18 Vvv. De gehele begroting van VVV is kleiner dan die 7,4 miljoen die Ajax meer krijgt.

Als je de competities nationaal wil veranderen om beter mee te kunnen in Europa, zal de Uefa (en Fifa) regels op moeten stellen zodat andere Europese competities zich daar ook moeten houden. Dit kun je niet nationaal doen. Als we dat doen, is de kans groot dat het gat lokaal wel gedicht wordt, maar Europees gezien alleen maar groter wordt. Dus ik ben wel van mening dat dit eerst bij de Uefa (en Fifa) georganiseerd moet worden, en dan kan het ook nationaal gedaan worden.

24 januari 2018 om 12:03

Punt wat deze mijnheer aanhaalt is dat men daar in andere landen allang mee bezig is. Engeland heeft al vele jaren een veel beter en evenrediger systeem voor het verdelen van de tv gelden.

In Spanje werden de verschillen ook te groot en daar is ingegrepen door het wettelijk vast te leggen dat de rechten gezamenlijk verkocht moeten worden en de gelden naar het Engelse model verdeelt moeten worden.

Het meest frustrerende aan deze hele discussie vind ik dat iedereen maar redeneert over de positie in Europa. Met alle respect, maar sinds wanneer staat de nationale competitie louter in dienst van Europees voetbal?

Volgens mij is het toch echt zo dat Europees voetbal een toetje bovenop de eigen competitie zou moeten zijn. Zoals men hier allemaal redeneert interesseert de Eredivisie ze geen sikkepit. Het maakt niet uit dat er een hegemonie van 2 a 3 clubs is. Het boeit allemaal niet dat de meeste clubs geen fatsoenlijke weerstand kunnen bieden.
Als onze topclubs maar wat wedstrijden in Europa winnen, zodat men in andere landen nog denkt dat de Eredivisie een goede competitie is.

Het is toch gewoon bizar dat men in dit soort discussies nauwelijks spreekt over de kwaliteit van onze competitie in geheel? Alles maar voor Europees voetbal

24 januari 2018 om 12:50

Ik ben het met je eens dat andere landen al dingen doen, maar als men de landelijke competities meer gelijk willen trekken over Europa (niet mijn idee) kun je niet zeggen dat je simpelweg de landelijke tv gelden evenredig moet verdelen. Volgens mij zijn die gelden best verschillend in andere landen. Het hoeft voor mij niet perse op Europees nivo hoor. Maar als we het nivo van onze competitie omhoog willen trekken moet het nivo van de spelers omhoog. Dat lukt niet als ze zoveel meer kunnen verdienen in het buitenland (omdat biiv een club veel meer tv gelden ophaalt, ook al is dat evenredig verdeeld). Het is al jaren zo dat we hier spelers alleen maar opleiden om in het buitenland groot te worden.
Mss dat een deel van de opbrengsten (of meer dan nu) van zo een speler ook naar de opleider moet. Ik noem maar even iets. Nu zie ik alleen dat er geld komt als een speler doorverkocht wordt.

24 januari 2018 om 13:00

Wie heeft het over compleet evenredig? Het gaat om evenrediger. Dat wil zeggen dat de nummer laatst op de payout ladder niet langer maar 15% van de nummer 1 ontvangt.

Iedereen zit hier maar te refereren naar Europees niveau, maar we kunnen toch gewoon naar onze eigen competitie kijken? Het gaat er om dat wij zelf werken om de verschillen in onze eigen competitie wat terug te brengen, met als doel dat de competitie in eigen land aantrekkelijker wordt. Echter is dit blijkbaar niet interessant, maar is het veel belangrijker dat 2 of 3 clubs uit onze competitie eens wat vaker een Europese wedstrijd kunnen winnen.

Als de clubs die onder de top 4 zitten (ik reken AZ gemakshalve mee) 2 miljoen meer zouden krijgen uit de TV rechten dan word de competitie daar sterker van, dat is wel heel erg kort door de bocht. Ik denk eerder dat je dan aan het nivelleren bent waardoor NL helemaal op achterstand word gezet. Een Bene Liga bestaande uit 16 clubs zou een veel betere optie zijn dat een verdeelsleutel te veranderen.

Hij heeft gewoon gelijk, we kunnen wel over gezond praten maar het gaat meer om de hypocrisie. En daar heeft hij 100% gelijk in!

Is het wel een probleem die kloof? Volgens mij is het gewoon gezonde marktwerking, dit kan je niet aanpassen, en dat zou je ook niet moeten doen. Het probleem lost zichzelf wel op.

Elke club komt uiteindelijk in een bepaalde categorie, waar ze concurreren met clubs van een soortgelijk niveau, wat bepaalde kijkers en sponsors trekt. Ajax en PSV zitten ongeveer op subtop Europa niveau. Er zijn heel veel clubs die proberen aan te haken bij de top, of in ieder geval structureel Europees te spelen. Deze clubs spelen tegen elkaar in de Europa League. Ook een leuke competitie die veel kijkers en sponsors trekt.

Clubs als PEC moeten gewoon keihard werken en slim beleid voeren om aan te haken. Dit jaar zijn ze goed bezig, dit zal meer inkomsten genereren waardoor ze kunnen investeren, en daardoor hun plekje in de subtop van de eredivisie veiliger kunnen stellen. Als ze dit slim doen, kan het structureel zijn en kunnen ze net als bijvoorbeeld AZ en Vitesse standaard om EL plekken strijden, met die inkomsten kunnen we weer investeren.. etc. Met slim beleid en hard werken is het mogelijk het patroon te doorbreken.

En als ik naar mezelf kijk, ik vind de Champions League niet interessant meer. Het zijn altijd dezelfde clubs die zich kwalificeren, en dezelfde clubs die de finales halen. Ik kijk misschien de mooie doelpunten wel terug. En uiteraard kijk ik de wedstrijden van onze Nederlandse clubs in de CL wel. Maar verder kijk ik liever EL. Een gevarieerd(er) aanbod van clubs en speelwijzen, verrassende uitslagen en finalisten. Hoe vaker de CL een kopie zal zijn dan het voorgaande jaar, hoe meer mensen zullen afhaken en bijvoorbeeld EL zullen kijken. Zo werkt het op elk niveau, en daardoor lost het probleem zichzelf wel op.

Met het anders verdelen van de TV gelden los je niets op. Heb de cijfers van Ajax van het afgelopen seizoen bekeken (beursgenoteerd en dus makkelijker te krijgen) en daaruit blijkt dat Ajax over het afgelopen seizoen 101,1 miljoen euro heeft omgezet. Daarvan komt 9,48 miljoen uit de TV gelden. Oftewel 9,38% van de omzet komt hieruit voort.

Dus zelfs al zou je Ajax helemaal geen TV gelden geven, dan komt er nog steeds ruim 90 miljoen binnen. Ter vergelijking, Sparta (de club die het minste TV geld krijgt, namelijk 1,6 miljoen) heeft een begroting van 11 miljoen.

24 januari 2018 om 12:13

Dus volgens jou heeft ajax die tv gelden niet nodig verdeel die tv gelden dan onder de minste clubs. (Of wil jij nu alleen maar een beetje opscheppen)

24 januari 2018 om 13:10

Nee hij zegt alleen dat iedere club ongeveer 10 procent krijgt van zijn omzet. En omzet zegt wat over de grootte van de club. Dus lijkt me dat een hele eerlijke verdeling. In Engeland is dat 1 van de belangrijkste inkomstenbronnen en veel en veel meer en is het dus makkelijker te verdelen. Daarnaast gaat het in Nederland om 100 miljoen per seizoen, hoe wil je daar nog iets van gaan afhalen...

Complete waanzin wat deze meneer zegt. In het europese veld gaat het PSV en ajax erom dat er daadwerkelijk maatregelen worden genomen om de grote clubs tevreden te houden. Zoals de huidige opzet voor de europa league met voorrondes voor iedereen behalve voor de 5 grootste competities. En met het recent geven van extra europese plekken voor grotere competities.

In nederland hebben we FOX maar guess what meneer Visser, voor de nederlandse topclubs is het ook niet genoeg.

Wat het financiële gedeelte betreft helemaal mee eens en dan is het onlosmakelijk verbonden met kunstgras van het een komt het ander (Ja toch) en dat wekt de irritatie van twee kanten dus topclubs het is aan jullie

De vraag is, heeft het wel zin om die kloof te dichten? Naar mijn inziens is geld pompen in de kleinere clubs hetzelfde als geld in een bodemloze put gooien. Op de korte termijn zal het voor enig effect kunnen leiden maar op de lange termijn zal die kloof er weer ontstaan door marktwerking.

Wat een flut vergelijking.

Ajax/psv/feyenoord willen de kloof met Real Madrid (europese top) helemaal niet dichten. Ze willen de kloof met de Europese subtop dichten. En ook zij hebben over het algemeen een hogere begroting dan de traditionele top 3 van Nederland.

Daarnaast gaat het verschil tussen Europese top / subtop en top Eredivisie helemaal niet om Televisie geld. Want dat is nooit in te halen. Snap dan ook niet waarom mensen beweren dat het in Spanje en Engeland beter geregeld is, want dat is natuurlijk niet waar.

In Engeland is het zo dat elke ploeg een basis bedrag krijgt, en daarboven op een bonus op basis van jouw prestaties het seizoen daarvoor. Dus het is heel leuk dat een er gezegd wordt "ja maar Sunderland krijgt 100 miljoen dat is al meer dan de hele Eredivisie", maar dat slaat natuurlijk nergens op. Want de kampioen van de Premier League ontvangt alsnog het 3-voudige van het bedrag van Sunderland. In Spanje precies hetzelfde.

En dan hebben we het nog niet eens over de sponsor bedragen die grote clubs opstrijken, waardoor het bedrag wat men in Nederland krijgt in het niet valt.

Ajax/feyenoord/psv hebben de hoge begroting ook niet in de schoot geworpen gekregen. Ook zij hebben hier jaren en jaren aan gewerkt. Ook zij waren ooit zo groot als Zwolle of Vvv. Ook zij hebben het met minder moeten doen. Ook Sparta had zo groot als Feyenoord kunnen worden...

Het heeft dan ook totaal geen zin om een Ajax met een Barcelona te vergelijken, omdat de omstandigheden waarin beide clubs opereren totaal verschillend zijn.

Continu dat linkse/socialistische geneuzel over het feit dat de een het beter zou hebben dan de ander.

Ondertussen hebben de top clubs in Nederland meer sponsor inkomsten/ meer uitgaven / grotere achterban / groter stadion / meer bekendheid en mogen zo nu en dan Europees spelen.

Waar de kleine clubs niet wisten hoe snel ze moesten overstappen op kunstgras omdat het onderhouden van een voetbalveldje te duur zou zijn , en het stiekem wel fijn vinden wanneer een van de topclubs op de deur klopt met een zak centen.

Jij wilt als club met de grotere jongens mee doen, gedraag je dan ook zo.
De top 3 doen al water bij de wijn als het gaat om televisiegelden. Want ik weet zeker dat wanneer je het bedrag bepaald op basis van het aantal kijkers, dat de top 3 veel meer geld krijgt dan dat ze nu krijgen.

Wat een slap gelul. AZ werkt ook keihard aan de jeugd. Gaan straks flink geld vangen voor aantal spelers. Als ze dan een keer geld uitgeven zijn ze ineens Real. Buitenlandse club hebben miljoenen geleend bij banken.

Schaamtelozer wordt het niet zeg. Jarenlang heeft PEC Zwolle kunnen profiteren van het thuisvoordeel van zijn kunstgras. Bezwaren die wijzen op het feit dat geen enkele respectabele competitie kunstgras toestaat heeft de club tot deze week altijd naast zich neergelegd en het eigen belang laten prevaleren. En nu moet onder het mom van het algemeen belang ineens de hele competitie op de schop? Ten eerste is de dominantie van de top 3 nog niet half zo groot als in de jaren negentig en zero’s; kijk de ranglijsten er maar op na! Ten tweede krijgen middenmotors en subtoppers evenveel voor spelers die doorgaans niet half zo goed zijn dan een talent uit pakweg Colombia, Peru, Mexico of Uruguay, dus het kan voor die clubs veel erger als topclubs werkelijk een andere strategie op transfergebied zouden hanteren. En als laatste: serieus? Moet Zwolle dan per se dezelfde slagkracht hebben als Ajax, ongeacht bijdrage aan het Nederlands voetbal, ongeacht de fanbase? Doe normaal man! Laten we inderdaad maar devalueren naar het niveau van PEC Zwolle dan! Dan hebben we lekker een communistische competitie waarin iedereen gelijk is en we werkelijk niets meer voor kunnen stellen in Europa. Hebben we nationaal elftal met Zwolle-materiaal. Prachtig!

Het zit hem in het financiële plaatje dat snapt volgens mij iedereen behalve deze man dus.
Kijk Zwolle zal nooit een grootmacht worden en is het ook nooit geweest.
Financieel kan ajax en psv Europees ook niet mee,ajax misschien wel maar dan zal het salarisplafond omhoog moeten.
Een club als Zwolle of Heracles die zijn financieel niet echt interessant voor grote sponsoren en hebben ook geen naam in Europa of in de wereld, dus accepteert het nu maar dat uw clubje altijd zo zou blijven!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren