Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Je kan de regels niet veranderen als de competitie al aan de gang is’

Laatste update:

ZEIST - De KNVB besloot eind 2014 de voetbalpiramide op de schop te gooien om de doorstroming tussen het prof- en amateurvoetbal mogelijk te maken. Nu, bijna drie jaar later, komt die gewenste doorstroming ernstig in het gedrang. De voetbalbond besloot vorige week in de bondsvergadering namelijk dat er dit seizoen geen teams zullen degraderen uit en promoveren naar de Jupiler League.

Door Chris Meijer

Het komt niet uit de lucht vallen dat er voorlopig een streep wordt gezet door de promotieregeling in de Tweede Divisie. Heel weinig clubs op dat niveau zitten te wachten op promotie naar de Jupiler League. Uit een onderzoek, dat in mei verscheen en uitgevoerd werd door de CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie), bleek dat 75 procent van de clubs tegenstander is van verplichte promotie naar de Jupiler League. “Promoveren wordt dan ook niet gezien als een beloning voor een prestatie, maar als een straf. Het spelen in de Jupiler League wordt als onaantrekkelijk gezien door het gevaar voor verlies van identiteit en het risico dat met het spelen in de Jupiler League de financiële continuïteit van de club op het spel wordt gezet”, luidde de duidelijke conclusie. Overigens heeft adviesbureau Hypercube in opdracht van de KNVB ook een onderzoek uitgevoerd naar de voetbalpiramide. Hypercube onderschreef de uitkomsten van het onderzoek van de CVTD.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Bij promotie naar de Jupiler League komt het nodige kijken. Clubs moeten een treetje hoger aan diverse eisen voldoen. Zo moeten alle spelers bijvoorbeeld een contract krijgen, moeten er fulltime mensen in dienst genomen worden en zijn er allerlei veiligheidseisen aan het complex. Voor een amateurclub loopt zoiets behoorlijk in de kosten, wat de weerstand oproept om te promoveren. “Er is bij ons niet voldoende financieel draagvlak om naar de Jupiler League te promoveren. Je moet aan allerlei licentie-eisen voldoen, dat kost enorm veel geld. Je ziet dat de helft van de clubs in de Jupiler League hun hoofd al niet boven water kan houden”, legt Mart Vergouwen, voorzitter van vv Katwijk, uit.

Katwijk viert een doelpunt in de derby tegen Rijnsburgse Boys, die afgelopen weekeinde in 5-0 eindigde.

“Als je een sprongetje maakt, wil je wel weten hoe diep het water is. Met ons reizen er nu zo’n 750 tot 1000 man mee naar uitwedstrijden. Maar dat zie ik op vrijdagavond niet gebeuren, als we naar Helmond Sport, MVV en Telstar moeten”, stelt Vergouwen. Vorig seizoen werd Jong AZ kampioen van de Tweede Divisie. Een ‘gelukje’, naar nu blijkt. De Alkmaarders promoveerden immers graag naar de Jupiler League en hadden geen enkel probleem om aan de licentie-eisen van de KNVB te voldoen, waardoor de mankementen van de voetbalpiramide nog niet aan het licht kwamen. Nu voor het eerst een amateurclub leek te gaan promoveren in de nieuwe voetbalpiramide, gaat de promotieregeling al op de schop.

“Het is een gelukje dat Jong AZ vorig seizoen kampioen geworden is, zo mag je dat wel zeggen. Maar ik weet ook dat er clubs zijn die promotie wel zien zitten. Onder de huidige voorwaarden wil er bijna geen enkele club promoveren”, zegt Willy Sticker, voorzitter van de CVTD en derdedivionist HSC’21. “Je haalt je wel wat op de hals en het kan maar voor één jaartje zijn. Dan zijn de investeringen dusdanig hoog, dat het voortbestaan van de vereniging in gevaar kan komen. Wij hebben destijds duidelijk aangegeven dat we het niet eens waren met de piramide in deze vorm en met name de instroom van de beloftenteams, het aantal contractspelers en de promotie onder deze voorwaarden. Dat is duidelijk aangegeven, maar dat heeft de KNVB naast zich neergelegd en nu zijn de gevolgen daarvan te zien.”

Jong Sparta is dit seizoen het enige beloftenteam in de Tweede Divisie.

De promotieregeling is niet het enige mankement van de nieuwe voetbalpiramide, die sinds seizoen 2016/’17 ingevoerd is. Vooral de beloftenteams zijn de amateurclubs een doorn in het oog. Op dit moment spelen Jong Sparta (Tweede Divisie), Jong Almere City, Jong FC Groningen, Jong FC Volendam, Jong Vitesse, Jong De Graafschap (allen Derde Divisie), Jong Achilles’29 en Jong FC Den Bosch (beiden Hoofdklasse) in de voetbalpiramide. Liefst 89 procent van de clubs is geen voorstander van beloftenteams in de voetbalpiramide. “Niet alleen de sfeer en entourage is minder geworden vinden de clubs zelf, ze merken het ook direct in hun omzet en in de media-aandacht”, concludeert het onderzoek van de CVTD.

“Voetballend is het leuk om die jongens aan het werk te zien, maar er reist niemand mee. Per saldo is het dus negatief”, luidt de conclusie van Vergouwen. Henk Hogewoning sluit zich daar namens Rijnsburgse Boys bij aan: “Het is een voordeel dat er op dit moment slechts één beloftenelftal bij zit. Het levert weinig publiek op, dan is het mooier om derby’s tegen FC Lisse, Katwijk of VVSB te spelen. Maar de Tweede Divisie is op dit moment prachtig, ook omdat we al aan alle eisen voldeden. We hebben alleen de lichtinstallatie aan moeten passen.”

Over de eisen van de KNVB voor tweededivisionisten is ook al het nodige te doen geweest. Zo moeten de clubs in de Tweede Divisie minstens acht contractspelers hebben, elk voor ten minste twaalf uur per week en tegen minimaal het minimumloon. Driekwart van de clubs is tegenstander van contractspelers, zo blijkt uit het onderzoek van CVTD. De trainer/coach moet over een A-licentie beschikken, terwijl de hoofd jeugdopleidingen van de club ook gediplomeerd moet zijn. Tot slot moet de accommodatie minstens tweeduizend mensen kunnen herbergen, terwijl de lichtinstallatie ook de juiste sterkte moet hebben. Aanvankelijk mag die nog tweehonderd lux bedragen, uiteindelijk moet het aantal lux opgevoerd worden tot driehonderd.

Het hoofdveld van de Koninklijke HFC.

“De KNVB heeft 43 licentie-eisen voor de Tweede Divisie. Aan 40 daarvan voldeed HFC al. Omdat wij een gewone, grote amateurvereniging zijn, die jongens, meisjes, oude mannen en gehandicapten laat voetballen”, zegt Gert-Jan Pruijn, voorzitter van de Koninklijke HFC. “Onze jaarrekening was te laat, we hebben geen licht op het hoofdveld en we hadden geen contractspelers. Voor licht op het hoofdveld moeten we de gemeente aankijken en zij zeggen: De KNVB kan het uitzoeken met zijn licentie-eisen. Als het volgend jaar nog steeds zo is, krijgen wij puntenaftrek. Sinds de bekerwedstrijd tegen OJC Rosmalen in augustus 2016 hebben wij nul wedstrijden gevoetbald waar we licht bij nodig hadden. Dan ga je toch niet tegen een club zeggen dat je honderdduizend euro moet investeren? Dat is belachelijk, dat bedenk je toch niet? Ik heb er moeite mee dat dit door de KNVB opgelegd wordt.”

Uiteindelijk heeft de Koninklijke HFC zijn spelers toch een contract gegeven, om puntenaftrek te voorkomen. Dat betekent echter niet dat de oudste club van Nederland het eens is met de contracteisen voor de Tweede Divisie: “Als wij een puntenstraf gekregen hadden, waren we waarschijnlijk gedegradeerd. Het is belachelijk dat je je op het voetbalveld de Tweede Divisie inspeelt en vervolgens van achter de bestuurstafel degradeert. Dat geeft de waanzin van de voetbalpiramide aan”, luidt de kritiek vanuit Haarlem. “De KNVB maakte geen afspraken. Ze legden gewoon ideeën die in de bossen bij Zeist werden bedacht op bij clubs, zonder dat ze wisten hoe die erover dachten.”

“De clubs zijn de KNVB. De KNVB is ons. De clubs hebben de KNVB opgericht om voor hen een aantal diensten te verrichten en de KNVB leek de afgelopen jaren te zijn vergeten wat hun oorspronkelijke doel is en was. Ik heb het idee, en daar ben ik ontzettend verheugd over, dat de KNVB weer een beetje begint te realiseren waarvoor ze zijn opgericht. En dat wij, de KNVB en de clubs, allemaal hetzelfde belang dienen”, stelt Pruijn, die niet te vroeg optimistisch wil zijn. “Ik vind dat uitstekend en de enige juiste richting om de promotieplicht voorlopig af te schaffen. Dit is alleen een klein element in de hele voetbalpiramide, een besluitje. Zo zijn er een heleboel elementen te bedenken die niet in de haak zijn. Dus laten we in vredesnaam teruggaan naar de tekentafel en een systeem bedenken dat wel werkbaar en economisch haalbaar is en blijkt te zijn.”

Terug naar de tekentafel is nu een veelgehoorde kreet. “De mogelijkheid om te promoveren, maar ook om te degraderen, is een sportieve stimulans om te streven naar verbetering en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal. Dit blijft ook het streven voor de voetbalpiramide. Op de tekentafel moeten we vooral gaan bekijken hoe we, zowel voor het amateur- als het betaalde voetbal, voordelen kunnen bieden met de voetbalpiramide. De Tweede Divisie is goed voor de ontwikkeling van het hele Nederlandse voetbal en dit hebben we samen voor elkaar gekregen en nu moeten we ook samen doorpakken”, laat Bram Groot namens de KNVB weten. De bond heeft twee verkenners aangesteld die de wensen in het betaald- en amateurvoetbal in kaart gaat brengen. Dit traject wordt maart 2018 afgerond en de KNVB benadrukt dat het blijft streven naar een doorstroming tussen het betaald- en amateurvoetbal. “Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat niemand het meer heeft over een promotieplicht, maar dat promotie voor elke club de ambitie is bij de aftrap van een nieuw seizoen. Vorig seizoen was het eerste seizoen van de Tweede Divisie en de voetbalpiramide. We gaan er vanuit dat we, samen met clubs, per seizoen stappen kunnen maken.”

Tim Ruder viert namens De Dijk een doelpunt tegen Jong Sparta.

“Het hele systeem moet onder de loep genomen worden. Met elkaar moeten we bespreken waarom we dit wilden, want dat heb ik nooit begrepen en dat kan niemand me ook uitleggen. Wat mij betreft gaat de hele voetbalpiramide van tafel”, klinkt het stellig uit de mond van Pruijn. “Het is niet iets wat volgend seizoen gerealiseerd kan worden. Er zijn allerlei afspraken gemaakt die verkeerd en ongezond zijn. Als je terug naar de tekentafel gaat, ga je met elkaar definiëren wat gezond is. Wat mij betreft is dan alles bespreekbaar. Als je ergens naartoe rijdt, kan je ook terugrijden. Vanaf het eerste begin van die plannen, hebben we gezegd: dit is een economisch onhaalbaar gedrocht. Je gaat amateur- en profvoetbal met elkaar vermengen, op een manier die economisch onverantwoord en onhaalbaar is. Door die achtergrond kan ik niet anders dan zielsgelukkig zijn dat het besluit nu is genomen om verplichte promotie naar het betaalde voetbal af te schaffen.”

Niet iedereen is er echter blij mee dat promotie naar de Jupiler League voorlopig van tafel is. De Dijk heeft er geen geheim van gemaakt dat het graag de tweede profclub van Amsterdam wil worden. “We onderzoeken de mogelijkheden om profvoetbal te gaan spelen in geval van promotie. Als er dan geen promotie meer mogelijk is, kunnen die plannen de prullenbak in. Dat is een forse streep door de rekening”, licht voorzitter Ton Langelaar namens de Amsterdamse club toe. “We zijn onaangenaam verrast door deze uitkomst, we hadden het ook niet aan zien komen. Er is weinig sprake van communicatie geweest. We willen niet zielig zijn en ik wil ook niet beweren dat we dit seizoen al kampioen waren geworden. Maar je kan de regels niet veranderen als de competitie al aan de gang is. Dat vind ik vreemd. Ik zou heel graag een jurist willen raadplegen om te kijken of dit zomaar kan.”

Vind jij het logisch dat de promotieplicht in de Tweede Divisie voorlopig van tafel is?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik besef dat heel veel amateur clubs niet willen promoveren naar de eredivisie. Dit is financieel en organisatorisch vaak een veel te grote stap. Dit was echter voor het besluit genomen werd om wel te laten promoveren ook bekend. Dus waarom toen wel en nu weer een ander besluit nemen?

Ik ben tegen de promotie regeling maar ook tegen de jong elftallen in de JL en de lagere klassen. Dan liever minder elftallen of minder klassen en de jong elftallen in een eigen competitie.

10 oktober 2017 om 09:49

Zonder de promotie regeling is Nederland gewoon het lachertje van Europa. In alle landen in Europa is het verplicht te degraderen van het tweede naar het derde niveau maar alleen in Nederland hoeft dat nog niet. Ik vind dat iedereen die op het derde niveau speelt gewoon moet kunnen promoveren tegen welke voorwaarde dan ook want zo is het ook onderin de jupiler league spannend wie er gaat degraderen.

10 oktober 2017 om 11:49

Ah, dus jij bent tegen vooruitgang van het Nederlandse voetbal. Waarom precies? Ik zeg niet dat de huidige manier de juiste is, maar hoezo wil je geen doorstroom tussen amateurvoetbal en betaaldvoetbal? En hoezo geen beloftenploegen in die competities? Ik zie die twee dingen echt als fundamentele zaken als Nederland het niveau omhoog wil krijgen.

Je eerste stuk, daar heb je wel gelijk in. Het is raar dat de Knvb dat eerst niet meenam in het besluit en nu ineens wel.

Maar als de Knvb meer TV geld geeft aan de Tweede Divisie-clubs (krijgen die dat uberhaupt?), dan kunnen zij weer wat makkelijker aan die eisen voldoen.versoepel vervolgens de eisen voor de JL (sta bijvoorbeeld toe dat een club een aantal amateurspelers heeft in de vaste selectie) en geef ook daar iets meer TV Geld. Dan zijn de financiële risico's al stukken kleiner. De Eredivisie clubs, zeker de grote zoals Ajax, Feyenoord en PSV en ik denk ook wel clubs als AZ, Vitesse, Heerenveen, Utrecht, kunnen wel wat inleveren. Ik weet niet of Ajax ook TV geld krijgt vanwege Jong Ajax in de JL, maar neem dat ook af. Het hebben van een belofteploeg in die competitie is al enorme winst (qua ontwikkeling spelers), dan hoeven ze niet ook nog financiële winst daarbij mee te pakken.

Als de JL-eisen versoepelen, komen daar vanzelf een aantal clubs in die nu nog amateurs zijn. Die gaan echt niet meteen door naar de Eredivisie, dus dan kunnen ze hun tijd in de JL gebruiken om naar de licentie-eisen van de Eredivisie toe te gaan. Als ze echter onderaan blijven bungelen, doen ze dit niet en als ze dan degraderen, hebben ze misschien niet meteen de enorme financiële problemen waar ze nu bang voor zijn.

Trouwens, Achilles '29 kreeg toch ook een overgangsperiode van 3 jaar ofzo? Krijgen promovendi uit de Tweede Divisie die ook?

10 oktober 2017 om 13:44

Ik denk dat het probleem ligt in het achterland. Er moeten botweg meer fans komen voor de kleinere clubs. Als half Groesbeek naar Achilles gaat, moet de club wel groeien. Dat trekt op zijn beurt weer betere sponsoren aan en dus meer geld. Dus, support your locals.

10 oktober 2017 om 14:16

Ik denk dat dat ook wel meespeelt, maar dat is iets wat vooral voor de lange termijn geldt. Als je, ik weet niet of dat mogelijk is hoor, vanaf volgend seizoen de TV gelden anders verdeeld, krijgen die clubs wel meer geld binnen vanaf volgend seizoen. Ze weten ook dat ze dat geld de jaren daarna binnen gaan krijgen, mits ze niet degraderen naar de Derde Divisie. Dan kunnen ze nu al stappen maken. Als zo'n club dan die stappen maakt, komen misschien ook wel meer mensen kijken. Als TSC (de club waar ik speelde, ik woon ook in Oosterhout) op hoger niveau zou spelen, zou ik echt wel gaan kijken. In zekere zin ben ik dan successupporter, maar ik heb gewoon geen interesse om laag niveau voetbal te kijken.

Het enige wat de Knvb wel goed heeft gedaan, wat ene positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van goede spelers, namelijk belofteteams toelaten bij amateurs maar zeker ook in de JL, wordt aan alle kanten afgezeken, de amateurs mogen blij zijn dat ze tegen zulke toptalenten mogen spelen. Die belofteteams spelen prachtig voetbal.

10 oktober 2017 om 12:23

Ik vind de beloftenteams in de jupiler league prima alleen snap ik niet zo goed waarom de clubs deze teams hebben. Ik ben van mening dat het een onnodige stap is tussen de onder-19 teams en het eerste team. Aangezien de gemiddelde leeftijd van de eerste teams steeds lager wordt is het logischer dat je vanuit het onder-19 team direct de stap maakt naar het eerste team dan eerst nog een paar jaar in de jupiler league. Als je 22/23 bent en nog in de jupiler league speelt dan zul je de stap hogerop waarschijnlijk niet meer maken.
Zoveel hoger niveau is de jupiler league nou ook weer niet t.o.v. de hoogste onder-19 competitie.

10 oktober 2017 om 12:57

Sorry hoor, maar je zit er echt heel erg naast. Ik kijk zowel Ajax Onder 19 wekelijks als Jong Ajax. Het niveau verschilt echt wel. Vooral de manier van denken. In de jeugd moeten spelers ontwikkelen. In Jong Ajax ook, maar bij RKC niet. Daar spelen ze voor hun brood. Door te spelen tegen zulke teams, leren die jonge jongens heel veel. Kijk eens hoe makkelijk Donny van de Beek mee kon met het eerste of hoe makkelijk Frenkie de Jong dat nu doet. Dat komt door die tussenstap bij Jong Ajax. Daarbij, waar laat je al die spelers dan? Waar laat je een Carel Eiting, Dennis Johnsen of Deyovaiso Zeefuik?

In de jeugd is fysieke kracht bijna niet nodig in Nederland. In de JL wel. Een speler die vanuit de Onder 19 komt moet dus minimaal één van deze twee dingen doen: Leren duels te kunnen winnen (fysieke kracht kweken en weten hoe deze te gebruiken), of uit fysieke duels kunnen blijven.

Stel je neemt de beloftenploegen weg, dan daalt het niveau nog veel sneller dan het nu al doet. Omdat je dan jongens van 19 er in gaat zetten omdat ze niet doorontwikkelen als ze niet spelen. Dan moeten andere spelers op de bank of je koopt geen spelers voor die positie, waardoor het niveau van de teams daalt. Door de jonge teams verlies je vaker in Europa, waardoor je minder wedstrijden speelt. Doordat je minder wedstrijden speelt heb je minder minuten om te verdelen, dus spelen vooral dezelfde spelers(en dus ook steeds dezelfde niet) of spelen veel spelers weinig. Ook krijg je geen Europese ervaring door na de eerste 2 potjes alweer uitgeschakeld te zijn.

De beloftenploegen, los van het feit in welke competitie ze spelen, zijn van enorm belang. Buiten Italië ken ik geen enkel land dat geen gebruik maakt van een vorm van beloftenploegen. Het zou kunnen hoor, ik ken ook niet alle systemen uit alle landen uit mijn hoofd.

Gooi alle beloftenploegen bij elkaar in één competitie en je hebt een ideale plek om spelers te laten spelen die bij het eerste op de bank zitten. Gooi ze in de voetbalpiramide (zoals nu) en je hebt de ideale plek om talent optimaal te ontwikkelen.

10 oktober 2017 om 13:39

Nou nou, voor eigen kerk prediken is natuurlijk ook makkelijk hè.

Iedereen wil dat onze talenten weerbaar worden en als mannen worden opgeleid, maar bij een vreemde club moeten vechten voor je plek en brood wordt dan op neergekeken.

Nee, nee, liever de jongens in de watten leggen op de Toekomst zodat hun hele carrière vanaf het begin wordt verteld hoe goed ze wel niet zijn. Mentale weerbaarheid? Is niet nodig, pas als ze voor het Nederlands Elftal spelen kunnen we ze afzeiken op het ontbreken daarvan.

Wist je dat vroeger spelers verhuurd werden? Frenkie de Jong is niet zo goed door Jong Ajax. Hij had ook al 3(!) seizoenen Eredivisie kunnen voetballen bij Willem II. Johnson was wellicht nooit gehaald om een beetje bij het 2e te ballen en de rest had je verhuurd. Klaas-Jan Huntelaar werd verhuurd aan Agovv en brak daar door. Ik noem maar eens een voorbeeldje. Of werd Strootman niet zo goed omdat ie voor zijn brood moest ballen bij Sparta in de Jl?

Je doet alsof voor een JL club voetballen niet voor ontwikkeling zorgt, maar moeten knokken voor je plekje, met druk om leren gaan, leven in een nieuwe omgeving, dat zorgt veel meer voor ontwikkeling dan even makkelijk winnen of de pot laten lopen als je achter staat omdat het toch nergens om gaat.

Oh, en wist je dat verhuren er voor zorgt dat de Jupiler League clubs goedkoop goede spelers kunnen inpassen? Waardoor het budget voor de rest groter is en er dus betere spelers gehaald kunnen worden.

Zonder belofte teams halen de grote clubs ook niet Jan en alleman binnen, dus kunnen de Nederlandse talenten van de 2e rang lekker bij hun club voetballen en zich ontwikkelen. Hoeven we ook minder buitenlanders te halen.

Maar ja, dat komt Ajax allemaal natuurlijk niet uit he.

10 oktober 2017 om 14:07

Ik heb, een tijdje terug, gekeken naar het effect van verhuur. Weet je wat het resultaat was? In de laatste 10 seizoenen zijn slechts 6 verhuurperiodes geslaagd, vanuit de top 3. Van de in totaal 196 spelers, zeg ik uit mijn hoofd. Werkt goed joh!

Tuurlijk heeft dat zo zijn plus- en minpunten, net zoals het huidige systeem. Maar je geeft daarna een voorbeeld wat al éã©n van die niet geslaagde periodes is. Frenkie de Jong was namelijk verhuurd aan Willem II. Kreeg hij speeltijd? Nee. Daarom heeft Ajax hem teruggehaald. Strootman stond bij Sparta onder contract, was dus niet verhuurd en gaat vind ik niet op in deze vergelijking. De vergelijking is echter helemaal slecht als je kijkt waar Sparta speelde. De Eredivisie!
2007/08: Strootman speelt 3 wedstrijden Eredivisie voor Sparta
2008/09: Strootman speelt 25 wedstrijden Eredivisie voor Sparta
2009/10: Strootman speelt 28 wedstrijden Eredivisie voor Sparta
2010/11: Ja, daar is ie! 16 potjes JL voor Sparta, vertrok halverwege het seizoen naar FC Utrecht.
Dus de JL heeft daar niets mee te maken, zeer weinig in ieder geval. Hij stond daar onder contract, wat nog steeds niet te vergelijken is met huurspelers.

"je doet alsof voor een JL club voetballen niet voor ontwikkeling zorgt". Tja, hoe je daar dan weer bij komt... geen idee. Zeg ik namelijk helemaal niet. Ik zeg niet eens iets wat er op lijkt. Ik vind het verhuren van spelers vrij waardeloos, en ik heb de cijfers die dat toch ondersteunen. Of is 6 geslaagde spelers van de 196 wel geweldig?

Om het succes van Huntelaar nou allemaal aan Agovv te gaan toekennen...bij Agovv deed hij het heel goed, waardoor Heerenveen hem kocht. Maar wat heeft PSV aan hem gehad? Voor hun was hij niet goed genoeg. Voor Huntelaar is de verhuur een goede optie geweest, maar voor PSV niet. Dat kan wel hun fout zijn geweest, maar met beloftenploegen heb je een veel betere blik op de ontwikkeling. Bij Heerenveen is Huntelaar een topspits geworden voor Nederlandse begrippen, waarna Ajax hem kocht en hij daar verder kon ontwikkelen.

"oh, en wist je dat verhuren er voor zorgt dat de Jupiler League clubs goedkoop goede spelers kunnen inpassen?"

Dat is heel leuk voor die clubs, maar dat is niet de zaak van Ajax, Feyenoord, PSV of welke andere club dan ook. Ajax hoeft geen speler te verhuren zodat Telstar, Almere of Oss een andere speler kan kopen.

"zonder belofte teams halen de grote clubs ook niet Jan en alleman binnen, dus kunnen de Nederlandse talenten van de 2e rang lekker bij hun club voetballen en zich ontwikkelen. Hoeven we ook minder buitenlanders te halen."

Ben ontzettend benieuwd wie je noemt. Er zijn zeker voorbeelden hoor, daar niet van. Maar minder buitenlanders halen is alles behalve een oplossing voor het probleem in Nederland. Kwaliteit moet je halen. Als een buitenlander meer kwaliteit heeft dan een Nederlander, moet je die buitenlander halen en opstellen. Er blijven echt wel zat plekken voor Nederlanders in de Eredivisie hoor, die kunnen daar ook van leren. Meer kwaliteit in de competitie zorgt voor een betere ontwikkeling. Het moet geen vreemdelingenlegioen worden, maar buitenlanders zijn wel degelijk welkom. Ze brengen andere (voetbal)culturen mee, andere opvattingen, andere kwaliteiten. Of wil je zeggen dat het slecht is voor de Eredivisie dat Eriksen er speelde, Jã¶rgensen er nu speelt en Lozano ook?

Lekker makkelijk ook om te zeggen dat het Ajax niet uitkomt. Wat moet ik dan zeggen? Maar ja, beloftenploegen in de JL komt jou niet uit? Komt Telstar niet uit? Komt Almere City niet uit?

Het enige wat je hebt gedaan in jouw reactie is prediken voor verhuur. Net alsof alles aan beloftenploegen slecht is? Mentale weerbaarheid moeten spelers in de jeugd al aangeleerd krijgen. Als ze dat in een beloftenploeg nog moeten leren, is het al erg laat. Maar goed, je hebt het ook over het huidige oranje neem ik aan. Dat daar de mentale weerbaarheid ontbreekt.

10 oktober 2017 om 19:12

Beloftenteams in de voetbalpyramide is je reinste competitievervalsing. Zo speel je de ene week tegen Siem de Jong en de volgende week tegen een A jeugd spitsje. En dan nog miljoenenaankopen als Cassierra. Als je zonodig speelminuten wilt geven aan dat soort spelers verhuur je ze maar of weer terug naat de oude reservecompetitie. Gelukkig snappen ze in Engeland wat een vreselijk idee zoiets is. In Duitsland gaan de amateurclubs ook langzaam kapot aan de aanwezigheid van die tweede elftallen. Jonge talenten spelen liever in het tweede van een Bundesliga club dan bij een amateurclub.

En daarnaast, sinds dat die vreselijke reserveteams in de Jupiler League de competitie verzieken gaat het alleen maar slechter met NL voetbal.

10 oktober 2017 om 23:15

Het is geen competitievervalsing meer als ze met vaste selecties moeten werken. Om nou te klagen over de staat van het Duitse voetbal... talent na talent wat daar doorbreekt. Ik speel ook liever bij een beloftenploeg dan bij een amateurclub. Bij een amateurclub krijg je namelijk geen geld en bij een beloftenploeg ben je profvoetballer.

Mooie link die je legt tussen de beloftenploegen en de rest van het Nederlandse voetbal. Enige onderbouwing?

10 oktober 2017 om 17:33

Het probleem voor de JL clubs en de clubs in de 2e en 3e divisie is dat deze jeugdteams (of beter nog B-teams) elke week met een ander team spelen. Waar een club als FC Volendam de ene week tegen Jong Ajax of Jong PSV speelt met allemaal A-en B-jeugd, speelt een club als De Graafschap een week later tegen een Jong Ajax of Jong PSV waarbij het halve elftal bestaat uit bankzitters van het eerste elftal. Dat kun je met geen enkele mogelijkheid eerlijk noemen. Sterker nog, dat kan gewoon worden gezien als competitievervalsing.

Wat een goede oplossing zou zijn is het Spaanse model. Daar spelen ook de B-teams van bijvoorbeeld Barcelona, Real, Atletico en Valencia ook gewoon mee in de voetbalpiramide. Het verschil is alleen dat deze clubs niet zomaar een speler een wedstrijdje tussendoor kunnen laten meespelen in het B-team. Daar kunnen alleen spelers tussen het A-en B-team worden geschoven tijdens de transferperiodes. Op die manier spelen alle clubs tegen hetzelfde team en heb je een eerlijkere competitie.

Met het Spaanse model denk ik dat veel clubs in de JL, 2e en 3e divisie het eens zullen zijn. Want laten we eerlijk zijn. het voetbal in Nederland heeft er meer aan als jeugdspelers zich op dat niveau kunnen ontwikkelen.

11 oktober 2017 om 01:31

Maar is het niet zo dat FC Volendam bij veel schorsingen spelers uit het tweede haalt die de andere week weer spelen in de amateurdivisie tegen amateurs dus dat kan je niet zien als competitievervalsing. Er zijn regels omtrent tweede elftallen en dispensatie spelers dus kan het nooit vervalsing zijn. Elke club stalt spelers in het tweede tot ze wedstrijdfit zijn na blessures of schorsingen. Dat hoort bij de sport.

Ze moeten die promotie/degradatie regeling z.s.m. weer invoeren het is alleen maar sportief gezond dat je kunt promoveren en degraderen. Wel moeten ze een aantal regels afschaffen die nu worden gesteld aan eerste en eredivisie clubs.
- Contract spelers vrij laten. Clubs moeten zelf maar kijken hoe ze het doen met amateurs of semi/full profs. Als een club kan promoveren met alleen amateurs is toch prachtig en je weet als club ook wel dat de kans aanwezig is dat je na 1 goed seizoen alle spelers kwijt bent. Dat is het risico.
- De accommodatie moet gewoon op orde zijn incl. licht en ontvangst voor uitsupporters.
- TV gelden per competitie eerlijk verdelen. Dus elke club in de betreffende divisie evenveel geld. En TV rechten dus verkopen per divisie.
- Jong teams moet ook iets aan gebeuren maar hoe is een moeilijke kwestie. Ik denk vast team met max. 2 dispensatie spelers (ivm terugkeer blessures).

10 oktober 2017 om 10:42

-Ik snap die drang om geen verplichte contractspelers te hebben. Het probleem dat je krijgt is dat clubs dan gewoon niet meer gaan betalen en geld besteden aan andere dingen, dan verlies je tegen andere landen en verdwijnt het professionele voetbal, in ieder geval de Eerste Divisie. Vind de spelersbond niet leuk. Daarbij, worden bij veel topamateurclubs de spelers gewoon flink in het zwart betaald. Daarom is er een verplicht aantal contractspelers. Is ondertussen al veranderd, dat je minder contractspeler moet hebben, hoe beter de jeugdopleiding.

-TV gelden “eerlijk” verdelen is juist veel geven aan de topclubs, die trekken het meeste geld aan. Hangt dus van je definitie van eerlijk af. Ik vind juist niet per competitie. Deels van het tv-geld van Eredivisie/cl zou naar JL en 2e Divisie moeten gaan.

-Zo is de regel nu ook ongeveer. Ik zie liever dat alleen eerste en tweedejaars senioren mee mogen spelen (dit seizoen dus 1997 en 1998 en jonger natuurlijk). Verder geen regels, dat houdt het simpel en overzichtelijk en behoudt je juist waarom de beloftenteams zijn ingestroomt, extra weerstand voor jongeren.

-Er moet gewoon een lange overgangsperiode zijn voor die licentie-eisen. Je zou dat pas mogen verwachten na 3 seizoenen in de JL bijvoorbeeld. Dan ga je niet meteen failliet als je meteen weer degradeert, nja zoals Achilles ‘29 binnekort gaat ondervinden.

Wij zijn het enigste land waar degradatie uitgesloten is. Doorstroom is essentieel om het niveau op peil te houden. Dit werkt zoveel slechte factoren in de hand: matchfixing en onder andere vriendjespolitiek. Dit laatste nekt de ruwe diamanten in Nederland, zoontje van de sponsor of voorzitter krijgt voorrang - wat schaadt het degraderen kan toch niet? De afschrijving van de A2's en B2's in de jeugdopleiding helpt ons ook niet verder. Er zijn talenten die een extra jaartje nodig hebben om vervolgens op te bloeien. Bergkamp is hier een ideaal voorbeeld van. Speelde in de A2 en werd destijds overgeheveld naar het 1e. In de serieuze landen is promotie/degradatie een must. Dit werkt 'de beste speelt dus knokken voor je plek' in de hand en dát is juist goed. De spelers ontwikkelen zo automatisch een 'over mijn lijk'-mentaliteit. De Jong-ploegen dienen gewoon een eigen competitie te krijgen. Het is echt een amateuristisch zooitje!

10 oktober 2017 om 14:34

Dat vind ik nou ook. Nu weet de helft van de JL clubs al dat er na 10 wedstrijden klaar is. Ze kunnen niet mee, dus een periodetitel of kampioenschap zit er niet in, en degraderen kan toch niet. Dan boeien die laatste wedstrijden niet meer. Terwijl anders er geknokt moest worden om erin te blijven.

Ik denk dat het licentiesysteem op de schop moet!
Minder directe regels. Of er moet een compensatieregeling komen voor clubs die promoveren.
Bijvoorbeeld een bijdrage voor het lichtsysteem.
En hoezo moeten er 8 spelers op contract?? Dat mag een club toch zelf weten.

Dat trainers gediplomeerd moeten zijn is op zich een goed idee omdat je daarmee de kwaliteit van de spelers omhoog krijgt.
Maar wellicht moet er gekeken worden naar welke diploma een trainer moet krijgen.
En misschien, omdat we toch bezig zijn, moet de trainerscursus op de schop.

Tevens denk ik dat er ook moet worden gekeken naar wanneer de wedstrijden worden gespeeld.
In Duitsland en Engeland spelen de teams ook op zaterdagmiddag. Zou dat hier ook niet kunnen?

Ik vind zowieso dat een gepromoveerde club meer financiele hulp moet krijgen van de Knvb. promotie naar de 1e divisie? hup een miljoen bonus ofzo. Volgens mij heeft de knvb geld zat.

een hard gelag,,vertel dit tegen mijn Italiaanse familie en ze weten niet wat ze horen...kan niet degraderen ????en dat voor zon mooi voetballand als nederland

Soms moet je risico's nemen nu is het de tijd voor de KNVB om dat te doen. Verminder je eisen voor jupiler en eredivisie en maak promotie intressant voor clubs.

Supporters, clubs en sponsoren zitten er niet op te wachten om hun ploeg tegen jong teams te spelen. Het gaat ten koste van de allure van je competitie en je ziet het duidelijk aan de toeschouwersaantallen. Alleen de clubs waar de jongteams toe behoren en een kleine groep tv-kijkers zijn er blij mee. Of doe het zoals ze in Duitsland doen (vaste elftallen, niet continu wisselen tussen eerste en tweede elftal) of schaf het alsjeblieft af.

En stop ook met het voetballen op maandagavond. Geen hond die daar op zit te wachten namelijk.

10 oktober 2017 om 15:49

Ik ben groot voorstander van de beloftenploegen in de JL en de divisies daaronder, maar de regels moeten wel aangepast worden idd. Precies zoals jij zegt, met vaste teams. Misschien één dispensatiespeler ofzo, maar eigenlijk zelfs dat niet. Ik vind wel dat een speler uit een Jong-team mag spelen voor het eerste, maar dan maximaal 5 wedstrijden ofzo. Anders moet die speler definitief naar het eerste. En dan maakt het niet uit of het 5 minuten zijn of 45. In actie komen tijdens een wedstrijd telt gewoon als één van die 5.

Voetbal op maandag moet ook weg idd, ik vind het alleen handig zodat ik dan Jong Ajax kan kijken. Maar waarom niet gewoon zaterdagmiddag? Dan heb je vrijdagavond en zaterdagmiddag voor de JL, zaterdagavond en zondagmiddag voor de Eredivisie. Of geef de zondagavond aan de JL, ook prima wat mij betreft.

De Knvb verdient in deze een grote pluim. Zij hebben er voor gezorgd dat JL is verworden tot een volledig failliete envolstrekt lachwekkende competitie die het hele betaald voetbal gijzelt. Clubs vanuit de tweede divisie willen niet promoveren en eredivisieclubs doen er alles aan om maar niet te degraderen, want wat gebeurt er dan...... In NRC Handelsblad stond een paar weken terug een interessant artikel hierover (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/23/de-eredivisi...
Zolang er niet substantieel meer (TV-)geld naar JL gaat en zowel degradatie (uit de ere) als promotie (vanuit de tweede) een "ramp" is, verandert er helemaal niks aan het hele voetballandschap en blijft NL-voetbal steeds verder achteruit hollen helaas.

Zoveel regels waaraan clubs moeten voldoen behalve een grasveld. Dat moet regel 1 worden en ga daarna maar beginnen over contractspelers en veilige complex. Wat heeft het voor zin om te voetballen voor niks? Na jaren is er doorstroming en dan na 2 jaar gaat de stekker eruit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren