wk2018

ADO nog weken in onzekerheid: 'We houden met alle scenario's rekening'

Dinsdag, 18 juli 2017 om 09:20

ADO Den Haag moet nog enkele weken wachten op duidelijkheid over de toekenning van een proflicentie voor volgend seizoen. De licentiecommissie van de KNVB moet beoordelen of ADO met de ingediende begroting het seizoen kan afmaken en buigt zich tevens over wijzigingen van de statuten bij de club.

ADO heeft de begroting zes keer herzien om goedkeuring te krijgen van de gemeente, maar alle conceptbegrotingen werden afgewezen. Daarom besloot de club vorige maand zonder goedkeuring van de gemeente een begroting in te dienen bij de KNVB. Een van de probleempunten is dat ADO het gat in de begroting wil dichten met een achtergestelde lening van 3,9 miljoen euro van United Vansen. Bovendien zijn er miljoenen euro's begroot aan commerciële inkomsten, maar die moeten nog wel worden binnengehaald.

De wijzigingen in de statuten waren voor de gemeente reden om het prioriteitsaandeel in te leveren. In het nieuwe businessplan maakt een statutenwijziging het mogelijk dat de Raad van Commissarissen een Chinese meerderheid krijgt, waardoor United Vansen de dienst volledig zou uitmaken bij de club. Voormalig burgemeester Wim Deetman en oud-voetballer Martin Jol stapten vorige maand al uit de raad omdat ze niet de gelegenheid kregen om toezicht uit te oefenen.

"Pas over twee tot drie weken verwachten wij hierover iets te melden", laat een woordvoerder van de licentiecommissie van de KNVB desgevraagd weten aan Voetbal International. De bond houdt rekening met alle mogelijke scenario's. Over de precieze staat van het proces en over de mogelijke gevolgen van een negatieve uitkomst wil de woordvoerder niets kwijt. "Dat zijn als-dan-vragen. Daar willen wij op dit moment geen commentaar op geven. Wij treden hierover inhoudelijk pas naar buiten wanneer er een beslissing genomen is."


Poll

Denk je dat ADO Den Haag een licentie krijgt?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door sirius)

Zuur voor ADO zeker omdat die nieuwe spelers kan tegenhouden om er te tekenen, over 2 a 3 weken sta je al bijna aan het begin van het seizoen, dan wil je als club gewoon redelijk rond zijn qua selectie, dat gaat dus nu niet lukken.

Laten we nou maar meer hopen dat gewoon de mensen met geld om ADO heen zoals een van Zweden eens ingrijpen en de club overnemen, deze soap gaat de club nog eens de kop kosten en dan eindigen ze net zoals NAC straks weer voor een paar jaar in de Jupiler League, zou doodzonde zijn.

18 juli 2017 om 10:57

Van Zweden kan helemaal niet ingrijpen, de chinezen willen de club namelijk niet verkopen.

18 juli 2017 om 13:46

Van zweden is echt niet beter hoor... die denkt puur emotioneel en daar heb je niet veel aan. Bij swansea was hij ook 1 van de mensen die er geld in stak en niet de enige. Heeft verder ook niet zoveel te maken gehad met de belangrijkste gang van zaken daar.

18 juli 2017 om 14:17

Denk dat Van Zweden nou ook weer niet zo rijk is dat ie ff een eredivisieclub op de been houdt.

Dat zou wat zijn als ze geen prof licentie krijgen, Wat gaat er dan gebeuren met die ene plek in de Eredivisie?.
Spelen de 2 clubs die in de finale van de nacompetitie verloren dan een beslissings-wedstrijd of hoe zouden ze dat willen oplossen?

Natuurlijk is het te hopen dat ado gewoon die licentie krijgt want deze club hoort in de Eredivisie, maar sinds de chinezen er zijn is het er behoorlijk een puinhoop

18 juli 2017 om 09:34

Verwacht niet dat ze hem verliezen. Twente heeft het vele malen bonter gemaakt maar speelt ook nog steeds in de Eredivisie. Niet dat het netjes is wat er bij ADO gebeurt, maar de knvb heeft niet echt een ruggengraat.

18 juli 2017 om 09:46

Denk het ook niet, maar was gewoon nieuwschierig wat er dan zou gebeuren, aangezien dan bijv 1 vd 2 team als zijn selectie rond heeft voor in de Jupiler league en dan opeens naar de eredivisie gaat, waardoor ze veel meer budget hebben om andere spelers te halen

18 juli 2017 om 10:55

@ FCG-TvhN

Complete onzin om de situatie ADO te vergelijken met die van FC Twente, dat was namelijk een volledig andere situatie. Dat de Knvb geen ruggengraat zou hebben is al helemaal onzin. Clubs stellen gezamenlijk regels vast en stellen mensen om deze te handhaven. Dat deze mensen tot een bepaald oordeel komen heeft niets met het hebben van ruggengraat te maken.

18 juli 2017 om 11:54

Dat is maar hoe je het ziet. Net als Twente riskeert ADO momenteel dat ze hun licentie kwijtraken. Dat komt aardig op hetzelfde neer. Ook bij ADO is verder momenteel sprake van wanbeleid. Het verschil zit in de invulling van het beleid waardoor ze in deze positie terecht zijn gekomen. Dat er verschillen zijn ontken ik niet, maar om gelijk 'complete onzin' te blèren slaat kant noch wal. Doel verder niet per se op het dossier Twente m.b.t 'geen ruggengraat bij de knvb.' Het pleasen van de grote landen door onder druk beslissingen te nemen die nadelig zijn voor het Nederlandse voetbal (zie nieuwe CL opzet die er mede door Van Praag er doorheen is gedrukt).

18 juli 2017 om 12:20

FC Twente zat als gevolg van de enorme schulden in categorie 1 en daarnaast had het onder meer te maken met de Doyen-problematiek. Dat lijkt dus in de verste verte niet op de huidige situatie bij Ado.
Een en ander heeft al helemaal niet te maken met het 'pleasen van de grote landen', dat slaat echt helemaal nergens op. Clubs spreken nu eenmaal regels met elkaar af en die moeten nu eenmaal gehandhaafd worden.

Licentie intrekken. Chinezen eruit. En doorstarten

18 juli 2017 om 10:22

Na intrekking van de licentie zijn alle spelers transfervrij en na de doorstart stroomt de club in op het laagste profniveau.
Lijkt me niet echt een goede oplossing.

18 juli 2017 om 10:27

Wellicht valt er wat te regelen met de Knvb. Die zal ADO niet kwijt willen voor het betaald voetbal, maar zal ook niet gelukkig zijn met die Chinezen.

18 juli 2017 om 10:33

De knvb is gebonden aan haar eigen regels.

20 juli 2017 om 16:51

Als ADO een realistische begroting heeft ingediend en het is haalbare koek, zie ik geen enkele reden waarom de Knvb de licentie zou moeten intrekken. Een doorstart op zo'n moment is dan al helemaal onrealistisch, aangezien de club dan weer helemaal opnieuw moet beginnen.

De club moet gewoon met een goed doordacht plan komen waardoor ze op lange termijn weer winstgevend worden met een stabiel fundament. Zoiets schijnt door naar het sportieve aspect en als dat allemaal lukt, kunnen ze ook naar boven kijken en eventueel over een tijdje meedingen naar de subtop. Met het huidige beleid gaat dat in ieder geval niet lukken ben ik bang.

Hoe klote het ook is voor ADO, de kans dat de licentie wordt ingetrokken/niet wordt afgegeven is er wel. In totaal zijn er 6 revisies geweest, draait een groot deel af van leningen waarvan het lang niet zeker is of ADO die kan terugbetalen, en daarnaast heeft de gemeente Den Haag niet zijn akkoord gegeven over de licentie. Dit kan voor de licentiecommissie al een signaal zijn dat het gewoon niet haalbaar is. Het worden nog spannende weken voor ADO en de Eredivisie, en ondanks dat ik het er vol mee eens ben dat ADO qua club zijnde in de Eredivisie hoort lijkt het mij prima als er eens een signaal wordt afgegeven dat dergelijke constructies gewoon niet kunnen. Het is slecht voor de club, KNVB zijnde en voor de fans.

18 juli 2017 om 11:05

Dat is dus maar de vraag of een dergelijke constructie kan of niet.

18 juli 2017 om 11:10

Aantoonbaar bullshit: Er zijn zes revisies geweest, ja: Door de gemeente (in de rol van aandeelhouder!) in het vaststellen van de begroting binnen de aandeelhoudersvergadering. De Knvb heeft daar geen rol in (gehad) en heeft ook geen revisiesysteem: Je levert een begroting in, de Knvb zegt daar iets over, geeft een x aantal boetes en trekt uiteindelijk misschien een keer de licentie in en dat is het dan ook wel. Leningen? Ja, renteloze agiostortingen die moeten worden terugbetaald zodra de club winst maakt. Dat is feitelijk risicoloos.

De enige redenen die ik kan bedenken zijn:
- De regels voor financial fair play vwb die renteloze lening: boete mogelijk (zie o.a. zaak Twente).
- De regels rond hervorming van de RvC waarin een buitenlander een meerderheidsbelang kan krijgen: Dit is feitelijk nieuwe regelgeving en het is de vraag wat de Knvb kan en wil doen: het lijkt me niet realistisch en/of rechtvaardig in deze fase de licentie in te trekken zonder dat daar eerder iets over gezegd is.

En leg eens uit wat je bedoelt met "dergelijke" constructies...

20 juli 2017 om 16:55

@n00b13

Maar de gemeente wijst de begroting niet voor niets zes keer af. De gemeente heeft gewoon enorme twijfels over de haalbaarheid van het plan van ADO en geeft zelfs aan dat het gebaseerd is op drijfzand.

Als de Knvb denkt dat de begroting die ze hebben ingeleverd niet haalbaar is, geeft de Knvb simpelweg geen licentie af. Ik weet niet hoe vaak ADO het nog mag aanpassen, maar onrealistisch om te denken dat het niet afgeven van de licentie een optie is, is het zeker niet.

Ze gaan die licentie niet intrekken....en dat is maar goed ook...dan hadden ze Twente ook nooit voort kunnen laten bestaan. Zou absoluut ongeloofwaardig zijn...

18 juli 2017 om 11:03

Dat slaat uiteraard nergens op wat je hier beweert. Deze situatie bij ADO is nu eenmaal compleet anders dan bij FC Twente, je vergelijkt appels met peren (spreekwoordelijk uiteraard. ).

18 juli 2017 om 11:12

Inderdaad. Twente heeft 3 keer voor de licentiecomissie moeten verschijnen en heeft desondanks nog steeds een licentie. ADO hoeft zich geen zorgen te maken.

18 juli 2017 om 11:18

Of de licentie van ADO kan worden ingetrokken valt niet af leiden van hoe vaak FC Twente voor de licentiecommissie heeft gestaan, beide situaties zijn domweg niet te vergelijken.

20 juli 2017 om 17:02

Al snap ik de vergelijking wel, maar toch zijn het twee compleet verschillende gevallen. FC Twente heeft nooit problemen met de begroting gehad en bouwde schulden op omdat er veel te veel is betaald voor spelers en hun zaakwaarnemers. Ook de hypotheek op het stadion en het ongeluk tijdens de uitbreiding hebben daar niet in meegeholpen.

Bovendien heeft de Knvb bepaalde toezeggingen gedaan die de club kon aantonen en dat is de enigste reden waarom FC Twente nog in de Eredivisie voetbalt. Als de Knvb die toezeggingen destijds niet had gedaan, zou de beroepscommissie de Knvb hun gelijk geven en was FC Twente nu bijna failliet geweest.

FC Twente is niet gematst, de Knvb heeft gewoon een hele domme fout gemaakt en de club heeft daardoor erg veel geluk gehad. Al hoop ik niet dat ADO geen licentie krijgt, is het geen onrealistische gedachte als het plan, zoals de gemeente zegt, echt zo onmogelijk is.

Echter denk ik wel dat ADO nog een kans krijgt van de Knvb om een sluitende begroting in te leveren, mocht het huidige plan inderdaad afgewezen worden. Ze zullen misschien een boete krijgen en/of punten in mindering, maar de Knvb zal niet zo rigoureus handelen naar mijn mening.

Waarom!!!! Waarom hebben ze in godsnaam bij de knvb zoveel weken tijd nodig om een begroting te beoordelen??lamzakken zijn het , echt dit is dan een soort van competitievervalsing want ADO kan 1 week voor de start de selectie nooit rond krijgen.maar blijkt wel dat ADO voor knvb niet belangrijk is, anders hadden zij dit hele proces wel versneld
!!!!!

18 juli 2017 om 14:18

Ze hadden hem ook gelijk af kunnen keuren en de licentie in kunnen trekken. Er zal wel enige verduidelijking aan de club zijn gevraagd zodat er wellicht toch een licentie verstrekt kan worden.

18 juli 2017 om 15:50

@GerritTinga
Dus het is de schuld van de knvb dat ADO nog steeds geen acceptabele begroting heeft ingediend?

Bah bah, als Tukker krijg ik hier een nare flashback. Hopelijk gaat het allemaal goedkomen en kan ADO behouden blijven. Hagenezen, sterkte in deze nare onzekere tijd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse4916
9.PEC Zwolle44-12
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Tyronne EbuehiVerdediger10
Tom BeugelsdijkVerdediger10
Aaron MeijersVerdediger10
Bas KuipersVerdediger10
Donny GorterMiddenvelder10
Danny BakkerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren