Héctor Moreno bezorgt Portugal flinke kater met laat doelpunt

Europees kampioen Portugal is het toernooi om de Confederations Cup teleurstellend begonnen. Het elftal van bondscoach Fernando Santos leek zondagavond in Kazan tegen Mexico op weg naar de overwinning, maar ex-PSV’er Héctor Moreno zorgde in de blessuretijd toch nog voor een puntendeling: 2-2.

Alle ogen in de Kazan Arena waren logischerwijs gericht op Cristiano Ronaldo. De Portugese superster raakte deze week in opspraak nadat hij kenbaar zou hebben gemaakt te azen op een zomers vertrek bij zijn club Real Madrid, maar Santos deed gewoon een beroep op zijn talisman. Ronaldo kon niet voorkomen dat Portugal het initiatief in de openingsfase aan Mexico moest laten, maar stond halverwege de eerste helft wel bijna aan de basis van de openingstreffer. Ronaldo teisterde de lat met een verwoestende uithaal van net buiten het strafschopgebied, waarna Pepe Portugal in de rebound op voorsprong leek te brengen. Het doelpunt van de verdediger werd na raadpleging van de videoscheidsrechter echter afgekeurd vanwege buitenspel.

De afgekeurde goal stond symbool voor een sterkere fase van de Portugezen. Nadat Guillermo Ochoa vlak daarvoor de 1-0 nog had voorkomen met een fraaie redding, moest de doelman van Mexico na ruim een half uur spelen alsnog capituleren voor de Zuid-Europese aanvalsdrift. Ronaldo wist Ricardo Quaresma met een intelligente pass alleen voor Ochoa te zetten, waarna de buitenspeler van dichtbij eenvoudig kon scoren. Portugal leek op rozen te zitten, maar zocht de kleedkamer halverwege uiteindelijk toch op met een kater. Javier Hernández kroop bij een voorzet van Carlos Vela vanaf de rechterflank voor Pepe en nivelleerde de score vervolgens met een kiezelharde kopstoot: 1-1.

Na de onderbreking gebeurde er aanvankelijk niet veel. Mexico, met naast Moreno ook Andrés Guardado in de basisopstelling, liet de bal rustig van voet naar voet gaan, zonder daarbij tot grote kansen te komen. Beide teams leken te kunnen leven met een puntendeling, al zette Portugal in de slotfase nog wel even aan. Quaresma was tien minuten voor tijd na opnieuw goed voorbereidend werk van Ronaldo dicht bij de 2-1, maar zijn schot eindigde recht in de handen van Ochoa. De doelpuntenmaker werd vlak daarna naar de kant gehaald ten faveure van André Silva en met de miljoenenaankoop van AC Milan leek Portugal de wedstrijd uiteindelijk toch nog naar zich toe te trekken, toen Cédric Soares vier minuten voor tijd wist te scoren van dichtbij. Héctor Moreno bepaalde in de blessuretijd met een kopbal uit een hoekschop uiteindelijk toch nog anders en bezorgde Mexico zo een welverdiend punt: 2-2.

Een terechte uitslag?

1
2

Toch wel een spannende wedstrijd geworden, heb ervan genoten!
Geweldig hoe Moreno de kopbal scoort terwijl hij de hand van Fonte over zijn gezicht heeft!

Moreno scoort bizar veel voor een verdediger, doet me nog steeds pijn dat hij weg is bij PSV.

18 juni 2017 om 19:05

Goede aanwinst voor Roma!

18 juni 2017 om 19:39

Ja zonde, maar goed weinig aan te doen. Is eigenlijk ook gewoon te goed voor de Nederlandse competitie.

Ongelofelijk zonde. Nu zullen we Mexico-Chili en Portugal - Duitsland krijgen in de halve finale... terwijl ik liever de teams niet uit hetzelfde continent tegen elkaar zag..

18 juni 2017 om 19:40

Liever gewoon de beste teams toch. Van Rusland, Nieuw Zeeland wordt ik niet heel vrolijk.

18 juni 2017 om 19:47

Groep B heeft nog geen wedstrijd gespeeld, maar jij weet nu al wie er door gaan in die poule en zelfs wie er op welke plek gaat eindigen. Indrukwekkend. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er in groep A ook pas 1 ronde is gespeeld.

18 juni 2017 om 20:00

Hoe weet je nou wie er in de groep 1 en 2 gaat worden. En er zomaar ervanuit gaan dat Rusland uitgeschakeld wordt?

18 juni 2017 om 20:18

Dan hebben we toch mooi een finale met teams uit verschillende continenten?

Begrijp echt niet waarom Nani basis stond????

Sinds het moment dat Andre Silva binnen kwam zag je gelijk dat Portugal veel beter aanvallend speelde.

Andre Silva speelt zo goed samen met Ronaldo bij de WK kwalificatie wetstrijden.

Echt absurd

18 juni 2017 om 19:02

Mee eens, voortaan Andre Silva basis...

18 juni 2017 om 19:06

Jullie boffen met zo een spits in huis die ook nog jaren mee kan.

Gelijkspel vieren ze als een heftige overwinning die Mexicanen. Portugal speelde wel beter. Tweede helft was een belachelijk saaie helft. Mooi slot.

Allebei de gelijkmakers vielen kort na het Portugese doelpunt. Tussen het Portugees doelpunt en de gelijkmaker in zaten beiden wel echt doelkansen voor Portugal die gewoon niet afgemaakt werden.

Maargoed, ik vind dit team wel mooier spelen dan toen tijdens het EK.

18 juni 2017 om 20:43

Door zo'n late gelijkmaker voelt het ook gewoon even als een overwinning. Wanneer het Portugal was dat een late gelijkmaker had gemaakt hadden ze er niet zo bijgekomen hoor. Niet zo denigrerend doen.

18 juni 2017 om 20:44

Bijgelopen

18 juni 2017 om 22:05

Heb je de wedstrijd gezien gast? Dat gejuich na de 1-1 van chicha alsof ze het wk hebben gewonnen..

18 juni 2017 om 22:16

Mooi toch, die Mexicaanse passie?

Elke keer dat ik Quaresma zie spelen moet ik toch steeds denken hoe groot hij kon geweest zijn met de juiste mentaliteit... 1 van de meest puur getalenteerde spelers die er zijn. Alles wat hij bereikt heeft komt puur door zijn natuurlijk talent. Geef hem Cristiano's mentaliteit en je hebt 1 van de beste voetballers allertijden. Uren en uren heb ik deze man zijn speelstijl proberen imiteren in mijn achtertuin. Die goal tegen België met buitenkantje voet heb ik vroeger zoveel op getraind en gelukkig ook tijdens een match bij de u12 kunnen namaken. Zo, zo jammer.

18 juni 2017 om 19:22

Na zo een zwakke wedstrijd vind ik het raar om hem op te hemelen. Het is een prachtige speler maar vandaag lukte niks. Kon een paar keer iemand een kans aanbieden maar verloor het overzicht telkens, slechte voorzetten, te egoã¯stisch...

18 juni 2017 om 19:25

Zeg toch niets over zijn prestatie van vandaag?

18 juni 2017 om 19:27

Neen, maar je snapt me toch wel? Het talent spatte er niet bepaald vanaf vandaag.

18 juni 2017 om 19:31

Hij is 34, wat wil je dat hij nog doet? Zie hem amper nog spelen dus als ik hem zie spelen denk ik gewoon steeds terug aan die tijden van vroeger

18 juni 2017 om 20:31

Het overzicht bewaren bijvoorbeeld, dat verwacht je van een 34-jarige maar hij leek op Gelson Martins.

18 juni 2017 om 22:08

Kijk de 1-0 nog maar ff terug dan 💪🏼

18 juni 2017 om 20:12

Haha echt hé, zei toeig hetzelfde tegen mijn broer tijdens de wedstrijd. Klasse druipt er van af idd

18 juni 2017 om 20:13

*toevallig

Hij was echt geweldig, die techniek deed je wegdromen. Die goal die je daar venoemt, prachtig! Loeihard. Als quaresma meet se Ronaldo-mentaliteit had, zou Portugal echt een Killerteam zijn. Hetzelfde geldt eig voor Nani, in zijn begindagen bij Manu, enorm veel potentieel. Helaas is hij dan afgezakt tot Valencia

18 juni 2017 om 20:35

Ja man, als je de hoogtepunten van nani opzoekt dan grijp je toch wel een paar keer naar je haren

Wat vinden jullie van videoref? Het zou mooi zijn als we mee kunnen luisteren wat de scheidsrechters zeggen?

18 juni 2017 om 19:34

Ben een vrij ongeduldig persoon dus al dat wachten bij die reviews werkte me wel erg op de zenuwen. Ook: als er een aanvallende actie is waarbij er een fout tegen de aanvallers wordt gefloten en de actie stopt, maar achteraf gezien was er niks aan de hand, wat gebeurt er dan?

18 juni 2017 om 20:30

Er wordt volgens mij alleen videorefs gebruikt wanneer er wordt gefloten.

Je bedoelt achteraf... ja daar kun je geel geven voor schwalbe...

18 juni 2017 om 20:37

Ik bedoelde eigenlijk meer als er bijvoorbeeld hands door de spits wordt gefloten maar achteraf gezien geen hands is, hoe krijgt men deze actie dan terug dat tot een doelpunt kon leiden? Heb me nog niet echt verdiept in de var regels dus geen idee of ik mezelf hier nu belachelijk maak

18 juni 2017 om 20:47

Volgens mij mag de videoscheidsrechter voorlopig enkel ingrijpen bij twijfel rond penalty's, rode kaarten en doelpunten (buitenspel of niet).

18 juni 2017 om 19:41

Ja goed ze er zijn, maar we wordt echt geen enkele duidelijkheid gegeven aan de toeschouwers. Gewoon de momenten en beslissing ook op grote schermen in stadion laten zien.

Weer zn trainer die slechte keuzes maakt, net als Frankrijk. Hoe kan je Bernardo Silva op de bank zetten voor nani en quaresma? En enige normale spits op de bank? Zoveel matige trainers, zoveel mensen zonder voetbalkennis in hoge posities.

18 juni 2017 om 22:12

Bernardo silva is nog lang niet waar qr7 en nani zijn met hun ervaring, en matige trainer? Ek2016 met dit team, doe het maar na!

18 juni 2017 om 23:01

Hij heeft dit jaar meer laten zien dan hun samen laatste tien jaar. Ronaldo-André Silva-Bernardo Silva heb je veel meer voetbal en kwaliteit. Middenveld is ook drama. Ek was puur geluk en toeval. Winnaar heeft nog nooit zo weinig wedstrijden gewonnen. En trainer van Frankrijk is geen haar beter

19 juni 2017 om 11:02

EK puur geluk, man je hebt totaal geen verstand van voetbal.
EK gewonnen zonder te verliezen. 7 wedstrijden geluk zeker?
En sinds wanneer telt winnen in de verlenging niet? ((kroatie, de beste ploeg uit de poul wedstrijden)en thuisland Frankrijk en dat zonder Ronaldo.
Wales met 2-0 geklopt.
In de poul was het uit louter pech dat ze niet alle wedstrijden wonnen.
Hoe vaak paal en lat geraakt? Strafschoppen onthouden tegen Polen en Kroatie. Hadden ze toen maar de video ref.

Sorry, ik weet dat het pijn doet voor Nederlanders als Portugal (hangstgegner nr. 1) niet verliest.

Gisteren speelden ze slecht. Fonte en Raphael vooral, normaal een zekerheid, maar maakte een paar grote fouten achterin. Voor mij geen wonder als je het hele seizoen bij Dortmund op het middenveld speelt en nu ineens weer als back. Het probleem is natuurlijk dat Fernando Santos teveel met de slot op de deur speelt. Je zag dat zodra Portugal ervoor ging de kansen en doelpunten erook kwamen. 10-12 minuten zuivere voetbal in de 1e helft brachten een afgekeurde doelpunt, een toegekende doelpunt en een dot van een kans die net naast werd geschoten.
Na die goal ging Portugal weer rustig achterover. 2e helft zelfde beeld als Portugal 10 minuten voor tijd druk zette, volgden er kansen en uiteindelijk een doelpunt. Daarna weer in de achteruit. Dat is een foute keuze van de coach.
natuurlijk had Bernardo Silva moeten spelen i.p.v. Andre Gomes die feitelijk de plaats van de geblesseerde Joao Mario meer naar voren moest spelen dan hij gewend is. En Andre Silva op z'n minst vanaf begin 2e helft i.p.v. Nani.
De slag werd nota bene op het middenveld verloren daar waar Carvalho en Moutinho te traag speelden. Met Bernardo Silva en Raphael in het midden hadden zij veel meer dynamiek gehad.
Laat ze met de slot op de deur spelen tegen Duitsland of Chili maar in deze fase zeker niet nodig. leidt alleen tot enorme frustratie van Ronaldo

Keepers fout hij had moeten uitkomen de cornerbal kwam in het 5 meter gebied. Stom stom. Jammer voor Portugal

Ach mooi oefentoernooitje voor die landen toch!
Wel goed van Mexico dit.

Toch ben ik wel altijd gecharmeerd geweest van die Ochoa. Goede reddingen als ik hem zie ook bij het vorig WK van de handje vol wedstrijden die ik van hem gezien heb. Nederland had er op het WK ook moeilijk mee met die keeper. Heerlijk ook voor Moreno dat hij de bal in de laatste minuut binnen kopt. Wat een geweldige speler ben je! Je word gemist bij PSV

Toen ik tijdens de wedstrijd zei dat deze trainer z de slechte versie van Mourinho was en hij Portugal nooit naar zijn mogelijkheden laat spelen, waren de fan-boys van Portugal en Ronaldo beledigd. Je kon al tijdens het EK zien hoe vervelend hij Portugal liet spelen, steeds van die gelijkspellen en per ongeluk toch de volgende ronde halen....
Deksel op je neus zou ik zeggen.
Moreno vormt voor mij samen met Sanchez het centrale duo in het elftal van de Eredivisie. Zoveel goals en zo weinig gele of rode kaarten voor een centrale verdediger. Chappeau!

19 juni 2017 om 11:18

Zekerneutraal,
Per ongeluk de volgende ronde....deksel op de neus...

Wie had volgens jou dan op de EK meer recht op de winst tegen Portugal?
Was Polen beter? Kroatie? Wales? Of toch Frankrijk die Portugal trachtte lam te leggen door Ronaldo uit de wedstrijd te trappen?

Voor wat Met de deksel op de neus krijgen betreft. Dat zeg je tegen een ploeg die terecht verliest, niet een die wint.
Of je bedoelt de deksel van de beker maar de EC cup heeft geen deksel.