wk2018

Update: RKC Waalwijk wendt faillissement af: ‘Historie geschreven’

Donderdag, 15 december 2016 om 20:58

Het lijkt erop dat RKC Waalwijk gered is van een faillissement. Volgens het Algemeen Dagblad werd donderdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeente Waalwijk besloten dat het stadion en de lening aan RKC verkocht worden aan projectontwikkelaar PPO.

/

De handtekening onder het verkoopcontract is nog niet gezet. Als de gemeenteraad het niet doet, gaat RKC hoogstwaarschijnlijk failliet. Voor RKC is de deal met PPO zeer aantrekkelijk. De huur van het stadion gaat flink omlaag en een schuldeiser heeft toegezegd een schuld van 2,1 miljoen euro kwijt te schelden.

Voor de gemeente is het breken van de financiële banden met RKC een aderlating, maar als het niet gebeurt (en RKC failliet gaat) is het geld sowieso verdampt. RKC staat momenteel op een twaalfde stek in de rangschikking van de Jupiler League.

Update 20.58 uur - Update: Nummer elf Jupiler League wendt faillissement af: 'Historie geschreven'
RKC Waalwijk is definitief gered van de ondergang. Een ruime meerderheid van de Waalwijkse gemeenteraad, 21 tegen 5 stemmen, heeft donderdag ingestemd met de verkoop van het stadion en de lening aan projectontwikkelaar Peters Project Ontwikkeling (PPO). Eerder werd al bekend dat de gemeente akkoord ging, maar de raad kon nog roet in het eten gooien. "Er is zojuist historie geschreven. Het reddingsplan is ten einde en voltooid", aldus RKC-directeur Remco Oversier op Twitter.

RKC Waalwijk, gefeliciteerd! De club uit Waalwijk is definitief gered van een faillissement! #hoera #rkc

Een foto die is geplaatst door Voetbalzone (@instavoetbalzone) op


Poll

RKC Waalwijk hoort thuis in de Eredivisie


Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door mrcarlos)

Mooi dat deze mooie warme club niet verdwijnt.

2 december 2016 om 00:51

Is nu al de zoveelste keer in de laatste jaren dat RKC moet worden gered. Ben benieuwd of ze nu een keer wel zelf het hoofd boven water kunnen houden.

2 december 2016 om 14:38

Dat wel maar ik ben ervan overtuigd dat de verkoop van het stadion heel belangrijk is voor RKC Waalwijk

2 december 2016 om 16:11

Als je er heel eerlijk naar kijkt zal een faillisement de enige juiste oplossing zijn. Als fan zie je dat natuurlijk anders maar elke twee jaar moet de club gered worden. Het houdt een keertje op natuurlijk. Daarnaast heeft de club gewoon een relatief klein achterban. Ik vind het eerlijk gezegd schandalig dat de club keer op keer gered moet worden.

Met Remco aan het roer gaat het goed komen. Wat heeft die man RKC uit de sores gehaald zeg chapeau.

En poef, weer een paar miljoen aan gemeenschapsgeld verdampt. Geeft niks, gooit de gemeente gewoon de OZB en/of afvalstoffenheffing omhoog. Maar de club is gered, voor even dan.

2 december 2016 om 06:49

Als de gemeente dit niet doet zijn ze meer geld kwijt. Op deze manier wordt de 'schade' beperkt. Ja, er is gemeenschapsgeld verloren gegaan, maar volgens mij wordt er wel vaker gegokt en verloren door (lokale) overheden. Ik vind het in elk geval fijn dat RKC gered lijkt te zijn en op kan naar een hopelijk positieve toekomst!

2 december 2016 om 16:09

Ik denk dat als ze die club nu eindelijk eens failliet laten gaan dat het ze pas echt geld gaat schelen. Het klinkt misschien hard maar het is elke twee jaar feest met die leden. De club is gewoon niet levensvatbaar en ook de achterban is niet dusdanig dat koste wat kost de club in stand moet worden gehouden.

Wordt het niet eens tijd dat overheden samen gaan komen en het probleem rondom voetbalclubs in Nederland gaan oplossen. Dit is het zoveelste geval waarin een gemeente eigen het mes op de keel heeft (mijn eigen club trouwens ook gehad). Zoveel clubs worden op de been gehouden direct of indirect met belastingen waar andere sporten/clubs we omvallen puur en allen vanwege sentimenten. Als het geld toch al verloren is, waarom dan proberen te redden? Neem dan op zijn minst een clausule op dat bij winst 20% ofzo naar de gemeente gaat tot een X bedrag.
Momenteel kunnen alleen de clubs met externe geldschieters incl. sponsoren zich op de been houden en de clubs die in verhouding abnormaal veel geld krijgen voor CL.

2 december 2016 om 07:11

Clubs als Wageningen en Veendam zijn voor minder gegaan.

2 december 2016 om 08:08

Yep. Nog bedankt gemeente Haarlem. Waar een club als RKC keer op keer gesteund wordt hebben jullie geen poot uitgestoken.

2 december 2016 om 08:15

Dit keer zijn het de ondernemers die RKC redden. Frits van Eerd (eigenaar Jumbo) en een aantal andere ondernemers nemen de schuld over. In ruil daarvoor mag Jumbo een foodmarket (xl supermarkt) in Waalwijk bouwen van de gemeente.

15 december 2016 om 21:12

voor mij was Haarlem de mooiste club toon destijds.

Ik mis ze wel soms.

2 december 2016 om 08:35

Er zou gewoon een wet moeten komen die het gemeentes (overheden) verbied om in welke hoedanigheid dan ook een (financieel) belang te hebben in een betaald voetbal organisatie. Als een club het niet kan bolwerken dan is het niet de taak van de lokale overheid om hen te ondersteunen. Als dat betekend dat clubs niet langer in de ere of eerste divisie actief kunnen zijn dan is dat maar zo. En neem als extra in die wet op dat als bestuurders onverantwoorde risico's nemen dat zij hoofdelijk aansprakelijk zijn. Knvb moet ook licentiesysteem op de schop nemen en nog strikter worden. Nu ook met ado weer dat continue verlenen van uitstel, net als bij fortuna. Je lost niets op, de clubs halen alleen maar rare capriolen uit om aan die eisen te voldoen, dat werkt oplichting in de hand (precies wat de vi vorig aantoonde)

Dit is al de zoveelste x dat RKC gered wordt. Er zijn clubs die het niet gered hebben . Met minder schuld!!

Gebed zonder eind. En altijd maar die drogreden van als we niets doen zijn we het geld sowieso kwijt. Ja beter dat je 1 keer je verliest neemt ipv altijd maar gezeik te hebben. Hoe lang zal het duren voordat ze weer langs komen om hun hand op te houden. Dat ze lekker tweede, derde divisie of zelfs lager gaan voetballen. Idem voor al die andere clubs die niet snappen dat je niet meer kunt uitgeven dan er binnen komt. En als dat betekend dat je niet langer bvo waardig bent dan zij het maar zo. Je trouwe supporters blijven ook in de derde divisie komen lijkt me.

Vaak gehoorde reacties zijn inderdaad RKC is al vaker gered. Het verschil met de vorige reddingsacties is dat er nu voor het eerst gemeenschapsgeld verloren gaat. de vorige reddingsacties betroffen pleisters waarbij met leningen de club op de korte termijn geholpen was maar op de lange termijn alleen maar meer in de problemen kwam.

Door deze nieuwe en voor alle partije laatste reddingsactie komt het stadion in handen van een derde partij, die verlaagt de stadion huur naar maximaal 200.000 euro per seizoen. 3 jaar terug was dit nog ruim 650.000euro. Door de verkoop van het stadion en de lening van de club bij de Waalwijkse gemeente komt een bedrag van 2,500.000 euro te vervallen en zullen ook de ondernemers uit de regio nog een vordering van 2,100.000 euro laten vervallen. Bij elkaar zal de schulden last van RKC dus met 4,6 miljoen afnemen. Waardoor het weer voldoet aan de nieuwe licentie eisen. Het wrange aan deze situatie is dat RKC de afgelopen 4 seizoenen op een begroting van slechts 3 miljoen winstmaakt. Afgelopen seizoen bijvoorbeeld nog z'n 400.000 euro. De gemeente werd en RKC hadden een prima relatie en de schulden werden conform afspraak afgelost. De Knvb wijzigde echter haar licentie eisen waardoor een club maximaal een schuldenlast mocht hebben van 100 van de begroting. Voor RKC betekende dit maximaal een schuldenlast van 3,100.000 euro terwijl het 6,650.000 miljoen aan schulden had toen men degradeerde. In de eredivisie voldeden we aan de licentie eis, maar door de degradatie niet meer, waardoor je drie seizoenen te tijd krijg om dit aan te passen alvorens de licentie wordt terug getrokken.

De deal die er nu ligt is eindelijk een reddingsplan voor de lange termijn, het keiharde bezuinigen toen men nog niet kon degraderen uit de Jupiler League hebben zijn vruchten afgeworpen en kunnen we eindelijk weer bouwen aan een goed fundament en groeien naar een leuke eerste divisionist.

15 december 2016 om 23:36

Wat ik niet uit het artikel haal, voor hoeveel gaat de gemeente nu uiteindelijk het schip in?

16 december 2016 om 15:30

Het gaat in totaal om een bedrag van 4 miljoen euro.

Trots op Oversier. Op naar hopelijk een mooie toekomst.

Dan hebben zij geluk gehad dat een derde partij met RKC wil mengen.

Ze schrijven daar wel heel vaak historie in Waalwijk. Alleen wel op de verkeerde manier. Maar zo maar ff een schuld van ruim 2 miljoen minder is altijd mooi meegenomen.

15 december 2016 om 22:27

Lekker RKC !! trots als Waalwijker dat we er elke x weer bovenop komen !! En nu hopelijk boven water blijven

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Jong AZ46-13
18.RKC Waalwijk37-24
Voor de complete stand: Jupiler League
SpelersPositieW
Jan LammersVerdediger00
Paul QuastenVerdediger00
Moaad El BahraouiVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
Phillip Cocu denkt aan bekende namen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren