El Ghazi scoort weer voor Jong Ajax, koploper zet titelaspiraties kracht bij

Anwar El Ghazi lijkt zich prima te revancheren voor zijn tijdelijke degradatie naar Jong Ajax. De buitenspeler werd door hoofdtrainer Peter Bosz uit de selectie gezet, maar speelt goed, scoort en deed dat ook weer tegen Telstar. Koploper MVV Maastricht zette de titelaspiraties kracht bij met een prima overwinning op FC Den Bosch.

/

MVV Maastricht - FC Den Bosch 3-0
Hoewel koploper MVV ruim won, startte Den Bosch niet slecht in De Geusselt. Vykintas Slivka knikte in de vijfde minuut rakelings over, terwijl Juventus-huurling Stefano Beltrame kort daarop de paal trof. Na een kleine twintig minuten was het raak aan de overzijde. Joeri Schroyen omspeelde Jeremy Fernandes en plaatste de bal onder keeper Kees Heemskerk. MVV was niet tevreden met die stand en probeerde de marge uit te breiden. De Limburgers begonnen de eerste helft met een spervuur aan schoten op het Bossche doel en kregen na zwak opbouwen van de Noord-Brabanders waarnaar ze zochten. Thomas Verheydt werkte de bal via via achter Heemskerk. Een verdiende derde treffer volgde twintig minuten voor tijd door toedoen van Dyon Gijzen.

Almere City - VVV-Venlo 0-2
Na acht opeenvolgende zeges in de competitie leek VVV-Venlo de ideale tegenstander voor Almere City om te meten waar de ploeg nu écht staat. Het team van Jack de Gier wist de topvorm echter niet opnieuw te etaleren. Via een snoeiharde vrije trap van Clint Leemans werd het in de slotfase van het eerste bedrijf 0-1. Almere was daarvoor al enkele keren goed weggekomen, maar kreeg zelf ook kansen. Men wist echter niet in het vertrouwde spel te komen en ook na rust lukte dat niet. Sterker nog: Vito van Crooy tikte de 0-2 tegen de touwen. Daar zou het uiteindelijk bij blijven, waardoor de fraaie reeks van Almere ten einde komt.

/

Jong Ajax - Telstar 2-1
Tim Krul begon aan zijn tweede wedstrijd in het shirt van Ajax en ook Anwar El Ghazi kreeg weer een basisplek. De aanvaller was sinds zijn entree bij Jong Ajax goed voor drie doelpunten in twee wedstrijden en vrijdagavond volgde weer een treffer. Vijf minuten voor rust trok de buitenspeler naar binnen en rondde hij af via de onderkant van de lat. In de blessuretijd maakte Frenkie de Jong, donderdagavond nog invaller tegen Panathinaikos, er 2-0 van met een lobje. Kort na rust vond Telstar de aansluiting dankzij Denis Mahmudov; Krul ging niet vrijuit. Nadien maakte Kaj Sierhuis als invaller zijn debuut voor Jong Ajax, terwijl El Ghazi nog een goede kans onbenut liet om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Achilles'29 - FC Emmen 0-4
Achilles hoopte eindelijk de eerste thuiszege van het seizoen te mogen bijschrijven, maar het liep anders. Emmen kreeg de betere kansen en pakte na zeventien minuten een verdiende voorsprong. Door knullig verdedigend werk kwam de bal plots voor de voeten van Rogier Krohne, die de buitenkans verzilverde. Een onhoudbare vrije trap van Jurjan Mannes zorgde voor een 0-2 ruststand op De Heikant. Na rust volgde al gauw rood voor Jop van Steen en maakte Isa Kallon er 0-3 van. De rode loper leek uitgerold voor een nog veel ruimere overwinning van Emmen, maar Achilles leek de schade te beperken. In de slotminuut zorgde Tim Siekman toch voor de 0-4.

/

FC Volendam - Jong PSV 1-0
Nummer drie PSV kwam er in de eerste helft amper aan te pas in Volendam en mocht de handen dichtknijpen met de 0-0 ruststand. Yanick van Osch hield zijn doel schoon ondanks een ware Volendamse kansenregen: zo vuurde Paul Kok snoeihard op de lat en waren Gyliano van Velzen en Kees Kwakman dichtbij. Het tweede bedrijf begon met een mooi moment voor Laros Duarte, die maandenlang aan de kant stond met blessureleed. Hij mocht invallen, maar niettemin kwam Volendam verdiend op voorsprong. Kevin van Kippersluis brak de ban in het Kras Stadion. PSV kwam daarna wat beter in zijn spel, maar zag kansen van Pablo Rosario en Bertalan Kun onverzilverd blijven. Laatstgenoemde was kort daarvoor als invaller gedebuteerd in het betaald voetbal.

FC Oss - Jong FC Utrecht 4-2
Het duel der laagvliegers begon met een vroege strafschop, na vasthouden van Jordi Balk. Utrecht mocht aanleggen vanaf elf meter en Mikhail Rosheuvel faalde niet. Oss zocht in het restant van de eerste helft naar de gelijkmaker, maar bleek niet succesvol. Vlak na de onderbreking was het wel raak: Rick Stuy van den Herik mocht binnentikken bij de tweede paal. De Noord-Brabanders completeerden de comeback door middel van een treffer van Tom Boere. Doelman Thijmen Nijhuis blunderde bij het wegwerken van de bal en Boere was er razendsnel bij om te profiteren. De voorsprong werd nog verder vergroot via een penalty van Boere en een inzet van Justin Mathieu. De 4-2 van Sylla Sow kwam te laat.

/

SC Cambuur - NAC Breda 3-1
NAC Breda wil zo dolgraag terug naar de Eredivisie, maar de Brabantse club heeft het nog niet makkelijk in de Jupiler League. Op bezoek bij SC Cambuur, dat eveneens hunkert naar een terugkeer naar het hoogste niveau, was het begin in ieder geval niet goed, want Sander van de Streek zette de thuisclub met nummer zeven van het seizoen op voorsprong. Nog voor rust herstelde Manchester City-huurling David Faupala de verhoudingen. Na rust ging het echter mis voor NAC: Van de Streek kopte binnen voor nummer twee en Jamiro Monteiro zette zelfs de 3-1 op het bord.

FC Eindhoven - FC Dordrecht 2-1
Het geplaagde FC Dordrecht heeft in de Jupiler League slechts een club onder zich (Achilles’29) en de Schapenkoppen kunnen de punten dan ook goed gebruiken. Met drie overwinningen op rij is FC Eindhoven echter goed op dreef in de competitie en Jari Vandeputte hielp de club van Ricardo Moniz met een fraaie goal op weg naar nummer vier. Alvin Daniëls bracht FC Dordrecht terug in de wedstrijd, waarna de begeerde Dario Van den Buijs (de verdediger van FC Eindhoven wordt genoemd bij clubs als KV Mechelen en Zulte Waregem) vanaf de stip voor 2-1 zorgde. Daar zou het bij blijven.

/

RKC Waalwijk - De Graafschap 2-1
RKC Waalwijk en De Graafschap zijn twee clubs die in het recente verleden nog in de Eredivisie actief waren, maar momenteel ploeteren in de Jupiler League. RKC Waalwijk heeft het dit seizoen, na enkele magere jaren, beter voor elkaar dan het kwakkelende De Graafschap. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong: Elvio van Overbeek profiteerde van balverlies van de Waalwijkers. De Doetinchemse euforie duurde niet lang, want Pieter Langedijk zorgde na slap verdedigen van de Superboeren snel voor 1-1. Moussa Sanoh dompelde de bezoekers verder in rouw: 2-1. Het lukte De Graafschap na rust niet om de score om te buigen.

Helmond Sport - Fortuna Sittard 1-0
Helmond Sport en Fortuna Sittard maakten er een bloedsaaie eerste helft van. De kleine kansjes die er te noteren waren kwamen voor uit fouten, al viel de 1-0 ook bijna uit een scrimmage. De 0-0 was in het Lavans Stadion echter een logische ruststand. Na rust kwam er toch verandering in de score: met een prachtig schot van afstand zette Maikel Verkoelen de stadionspeaker aan het werk. Het lukte Fortuna Sittard niet om de stand nog gelijk te trekken; voor de Limburgers alweer de vijfde nederlaag op rij.