Scorende Dost kan verlies niet voorkomen, Uth doet nummer vier pijn

Bayer Leverkusen is de nieuwe nummer drie van Duitsland. Het team van Roger Schmidt zegevierde zaterdagmiddag over Eintracht Frankfurt en profiteerde zodoende optimaal van de verrassende nederlaag van concurrent Hertha BSC bij TSG Hoffenheim: het verschil bedraagt twee punten. VfL Wolfsburg kreeg na de Champions League-eliminatie door Real Madrid weer een domper te verwerken: ondanks een goal van Bas Dost ging het uitduel met Werder Bremen verloren.

/

TSG Hoffenheim - Hertha BSC 2-1
In een zeer afwisselende eerste helft had Hertha weliswaar iets meer balbezit, maar schoot Hoffenheim ietwat meer op het vijandelijke doel. Na nog geen half uur spelen nam Hertha de leiding: Per Skjelbred verlengde een corner, waarna Niklas Stark de 0-1 binnenkopte. Zes minuten later nivelleerde Hoffenheim de tussenstand: na een vrije trap van Nadiem Amiri kopte de geheel vrijstaande Fabian Schär de gelijkmaker tegen de touwen. Hertha had vier minuten voor rust pech dat een inzet van Salomon Kalou tegen de paal ging.

Na de onderbreking brak de wedstrijd volledig open en kon het alle kanten op. Het niet kunnen afmaken van de kansen hield de spanning in de wedstrijd. John Anthony Brooks kopte net over, Mark Uth stuitte op Rune Jarstein en elf minuten voor tijd ging een inzet van Kevin Volland nipt langs de verkeerde kant van de paal. Vijf minuten voor tijd kwam het scorebord alsnog in beweging: na een vrije trap van Amiri kopte Niklas Süle het leer richting Uth, die eveneens zijn hoofd tegen de bal zette; 2-1.

/

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 3-0
De bezoekers speelden een goede eerste helft: het team van Niko Kovac, met Luc Castaignos in de basis, maakte in defensief opzicht een goede indruk en zocht bovendien regelmatig de aanval op. Dat resulteerde echter niet in een doelpunt vóór rust en ook Bayer kwam niet tot scoren. In de laatste twintig minuten trok de thuisploeg het duel naar zich toe. De voor Javier Hernández ingevallen Kevin Kampl nam de bal op zijn slof en zorgde met een volley voor de 1-0. Zes minuten later was het weer raak. Na een goede individuele actie van Karim Bellarabi schoot Julian Brandt het leer hoog achter Lukas Hradecky: 2-0. Bellarabi bepaalde in de slotminuten de eindstand in de BayArena: 3-0.

/

Werder Bremen - VfL Wolfsburg 3-2
Met Dost als basisklant begon Wolfsburg stroef aan de ontmoeting met Werder, dat de punten hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie. De thuisploeg zocht de aanval en kreeg na een ruim half uur spelen loon naar werken. Na een overtreding op Zlatko Junuzovic in de zestien ging de bal op de stip en Claudio Pizarro ontfermde zich over die buitenkans. De routinier schoot raak en tekende daarmee voor zijn 102e treffer voor Werder in Bundesligaverband. De Peruviaan kroonde zich daarmee tot clubtopscorer aller tijden. Erg lang kon hij echter niet van dat heugelijke feit genieten, want vier minuten later lag de bal aan de overkant in het net.

Dost kopte een hoekschop door tot bij Josuha Guilavogui, die geheel vrijstaand binnen kon knikken. Werder herpakte zich echter snel en bleef ook na rust de bovenliggende partij. Bartels ging na ruim een uur spelen de combinatie aan met Juzunovic, kreeg de bal terug en rondde vervolgens beheerst af. Met een ziedende vrije trap was Naldo nog wel in de buurt van de 2-2, maar zeven minuten voor tijd leek Sambou Yatabare aan de onzekerheid van de thuisfans een einde te maken. Wederom was het uitstekende voorwerk van Juzunovic, waarna de Malinees het beslissende zetje gaf: 3-1. Dost (kopbal) bracht de spanning echter opnieuw terug, maar verder dan 3-2 kwam Wolfsburg niet meer.

/

FC Augsburg - VfB Stuttgart 1-0
FC Augsburg deed goede zaken in de strijd tegen degradatie en passeerde VfB Stuttgart op de ranglijst. Alfred Finnbogason maakte tien minuten voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd: de voormalig topscorer van de Eredivisie profiteerde van een enorme fout van Georg Niedermeier, die een mislukte voorzet vanaf links eenvoudig weg kon werken. Niedermeier raakte de bal echter verkeerd, waardoor Finnbogason zijn bewaker uit kon kappen en binnen kon schieten. Stuttgart moest hierdoor in de achtervolging, maar in de tweede helft waren de beste kansen voor thuisploeg Augsburg. Ook Jeffrey Gouweleeuw kwam twee keer dicht bij een doelpunt, maar hij stuitte op voormalig PSV’er Przemyslaw Tyton. De goalie hield het bij een tegengoal.

/

SV Darmstadt - FC Ingolstadt 2-0
Net als FC Augsburg nam ook SV Darmstadt wat afstand van de degradatiezone, door met 2-0 te winnen van middenmoter FC Ingolstadt 04. Wel moet gezegd worden dat het openingsdoelpunt van Konstantin Rausch niet goedgekeurd had mogen worden: de vleugelspeler zocht en vond de combinatie met spits Sandro Wagner, die op het moment dat hij werd aangespeeld net buitenspel stond. De vlag bleef echter omlaag en Wagner tikte de bal terug op de doorgelopen Rausch, die de korte hoek wist te vullen en zijn tweede doelpunt van dit seizoen maakte. Ingolstadt probeerde nog wel om zich terug te vechten in de wedstrijd, maar tevergeefs. Vijf minuten voor tijd verzorgde Wagner met een intikker na een voorzet van Sandro Sirigu voor de beslissing.

Claudio Pizarro is na vandaag de topscorer aller tijden van Werder Bremen in de Bundesliga. #legende #veteraan