Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Triple punishment' op de schop: niet meer altijd rood bij doorgebroken speler

Laatste update:

De fel bekritiseerde ‘triple punishment’ (penalty, rode kaart en schorsing bij neerhalen van doorgebroken speler in de zestien) wordt deels afgeschaft. De spelregelcommissie van de FIFA, de IFAB, publiceerde woensdag een rapport met spelregelwijzigingen en daarin staat onder meer dat een overtreding in de zestien bij een scoringskans voor de tegenpartij niet meer per definitie tot een rode kaart hoeft te leiden.

/

De wijziging is echter minimaal. Bij een opzettelijke hansbal, duwen, vasthouden of een tackle zonder intentie om de bal te spelen, volgt nog steeds een rode kaart. Onopzettelijk hands en een mislukte tackle waarbij de intentie overduidelijk het spelen van de bal is, mag nu door scheidsrechters worden afgedaan met een gele kaart.

De IFAB staat voortaan ook toe dat tijdens een penaltyserie van doelman kan worden gewisseld. Daarnaast is het scheidsrechters voortaan toegestaan om zich misdragende spelers al vóór de wedstrijd te straffen met een rode kaart. Het volledige rapport is hier te lezen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hmmm. Het is altijd afwachten hoeveel verschil dit maakt in de praktijk. Ik vind de triple punishment ook vaak te zwaar. Wedstrijdbepalend

14 april 2016 om 12:15

Ja klopt en mee eens. Maar meestal is de overteding voorafgaand ook wedstijdbepalend.

14 april 2016 om 15:45

Wedstrijdbepalend maar wel terecht, anders kan je op elk moment maar proberen om een goal te voorkomen door een doorgebroken speler neer te halen. Rood, penalty en geen schorsing lijkt mij het beste.

14 april 2016 om 12:59

@Tieske58: dus doordat wij aangeven dat Iniesta rood had moeten hebben, zeggen wij dat Barcelona voorgetrokken wordt? Als ik dat zou vinden, dan zou ik dat wel zeggen. Jij bent degene die de conclusie trekt om ons vervolgens te vergelijken met kleuters. Reageer alsjeblieft op wat wij schrijven en niet op wat jij denkt wat wij bedoelen.

Dus je kan al rood krijgen voor de wedstrijd? Dat is wel heel drastisch. Dat van die keeper had al moet gelden in 2014

14 april 2016 om 12:11

Ja niet gek he, spelers moeten zich dan maar gedragen, ik vindt het een uitstekende regel.

14 april 2016 om 12:22

Soms is het gewoon nodig. Ik kan me herinneren dat Keane en Vieira in de tunnel naar het veld toe aan het vechten waren voor de wedstrijd begon, daar kan een ref geen kaart voor geven terwijl het wel zou moeten.

14 april 2016 om 12:34

Je kan ook rood krijgen nog na het laatste fluit signaal. Dit is eigenlijk gewoon hetzelfde.

14 april 2016 om 12:42

Dat is soms ook gewoon nodig. Als de scheids heeft afgefloten en als je dan iemand een klap in zijn gezicht geeft op het veld is het terecht dat de scheids je nog rood kan geven en dus kan schorsen.

14 april 2016 om 13:52

rood na de wedstrijd bestaat al heel lang maar hier gaat het over sancties ' voor ' de start van de wedstrijd !
wanneer komt dit voor ?
ik heb nog nooit gehoord dat er reeds voor de start van de wedstrijd incidenten zijn ...

14 april 2016 om 14:01

Het kan en mag weg, uit mijn hoofd zeg ik vanaf het moment dat de spelers uit de kleedkamer zijn mag een scheidsrechter rode kaarten geven.

De aftrap hoeft ook niet meer naar voren genomen te worden, dan hoeft er dus nog maar één man bij de bal te staan

Dan mogen ze snel die videoscheidsrechter maar gaan invoeren. Anders is het helemaal niet meer te doen om iets als normale scheidsrechter vast te stellen..

14 april 2016 om 12:21

Zelfs voor videorefs zal het vaak heel moeilijk zijn om vast te stellen of het al dan niet opzettelijk was.

14 april 2016 om 13:56

het zal niets steeds duidelijk zijn voor een video ref maar toch zullen er vele flagrante fouten van de ref of assistenten 'wel' kunnen rechtgezet worden met de video analyse !

bijvoorbeeld de hands van iniesta gisteren , daar was geen twijfel , een bewuste handsbal om een vrije doelkans te voorkomen , dat zou in de video analyse alleen maar duidelijker worden en zo zou de ref beter de juiste straf kunnen geven en in het geval van gisteren dus .....rood !

14 april 2016 om 14:12

Klopt. Buitenspelfases zullen ook beter beoordeeld kunnen worden door een videoref.

Maar bijvoorbeeld de fases met Suarez en Neymar, daar zal altijd discussie over blijven bestaan. Al vond ik Suarez terecht slechts geel want hij zette zich af maar maakte geen slaande beweging met de arm, je kan moeilijk springen met de armen naast je lichaam. Maar velen, zelfs enkele analisten, vinden het rood.

Het is vooral bij keepers een probleem, die gaan bijna altijd voor de bal, weet nog heereveen ajax aantal jaar geleden, dat vond ik 1 van de weinige echte rode kaarten voor een keeper in de 16, eigenlijk kan je die bijna altijd met geel bestraffen, het zal mij benieuwen wat het gaat opleveren

14 april 2016 om 13:04

Dat moment inderdaad... Vandenbussche ontnam Siem de Jong een 100% scoringskans door met twee gestrekte benen in te vliegen. Dat zijn twee rode kaarten, dus in het kader van een dubbele straf kun je de ene daad straffen met een penalty en de andere met een rode kaart.

Deze regelwijziging is zeker niet minimaal. Voor een keeper of een tackle die niet te laat komt vond ik penalty en rood toch te zwaar, nu is dat voortaan alleen een penalty. Prima.

14 april 2016 om 12:59

Precies, of een speler op de doellijn die de bal van dichtbij op zijn hand geschoten krijgt waar hij verder niets aan kan doen. Gewoon geel en een penalty.

14 april 2016 om 14:11

In dat geval is een penalty voldoende lijkt mij. Helemaal wanneer het je tweede gele kaart wordt.

Nu wordt dus een vraagteken geplaatst bij het geven van een rode kaart in bepaalde situaties. Doe dit dan ook voor de gele kaart. Vaak genoeg komt het voor dat iemand een gele kaart krijgt, omdat zeer ongelukkig de bal tegen zijn hand komt. Je kan het hebben over de risico die je misschien neemt bij bepaalde acties. Misschien het idee dan invoeren dat een gele kaart gegeven kan worden, maar niet op het moment dat die direct leidt tot het moeten verlaten van het veld. De kaart zal wel kunnen blijven staan voor eventuele schorsing van toekomstige wedstrijden.

Uitstekend dat ze alle straffen behouden voor de meeste gevallen. Meestal is er sprake van bewuste situaties. Dat onopzettelijk hands wordt genoemd is overigens belachelijk, aangezien in de spelregels alleen opzettelijk hands als overtreding wordt gezien. Onopzettelijk hands zou dus sowieso nooit een penalty of kaart kunnen zijn.

14 april 2016 om 12:27

Neem het geval van Kashia, hij stond op de doellijn met zijn armen langs zijn lichaam, de bal gaat er doordat hij zijn arm langs zijn lichaam heeft niet in, de ref kon niet anders dan hem rood geven terwijl het niet iets is waar Kashia iets aan kon doen, maar zijn club had er wel voordeel van dat de bal er niet inging.

14 april 2016 om 13:01

Dat laatste is dus spelregeltechnisch helemaal geen criterium. Er staat duidelijk dat het een overtreding is als een speler "de bal opzettelijk met de hand of arm speelt".

Ze kunnen beter het vasthouden van spelers bij corners en andere standaard situaties gaan afstraffen want die regel gaat helemaal nergens over..

Er moet wel op gelet worden dat het slachtoffer degene is die het voordeel uit de straf haalt.
Het heet dan wel 'triple punishment' maar als keesie een tackle maakt op gijsie en keesie krijgt rood, schorsing en een penalty tegen dan heeft gijsie helemaal niks aan het feit dat keesie volgende week geschorst is, alleen aan de rode kaart en de pingel. Ook moet er op gelet worden dat spelers die helemaal geen intentie hebben de bal te spelen rood blijven krijgen.

14 april 2016 om 12:44

Dat gebeurd nu toch ook, Gijs heeft niets aan die schorsing, maar dat is een gevolg van de rode kaart. Ze hadden ook de rode kaart kunnen behouden en de verplichte schorsing kunnen weghalen. Kan je altijd nog oordelen. Echter is het, indien niet bewust, dan wel een te grote straf.
Vandaar dat ik deze wijziging wel de beste optie vind.
Echter blijf ik een beetje twijfelen over de triple punishment, omdat deze (zoals beschreven in dit stuk) alleen geldt binnen de 16. Je kan ook iemand erbuiten neerhalen per ongeluk, maar krijg je dan nog steeds rood?

14 april 2016 om 13:02

@JDG84: als je iemand buiten de 16 neerhaalt is er geen sprake van triple punishment, want je krijgt geen penalty tegen. Die regel blijft dus hetzelfde.

14 april 2016 om 13:03

Ja maar dan is het voordeel voor de overtredende ploeg veel groter. Dat kost de aanvallende ploeg gewoon een scoringskans. Als je een penalty krijgt is de scoringskans eigenlijk niet weg. Een overtreding buiten de 16 die met rood wordt bestraft is ook geen triple punishment, de penalty is immers 'één van de drie'.

14 april 2016 om 13:20

Het gaat mij hier om de overtreding zelf en de straf die erop staat.
Het gaat om een scoringskans die wordt ontnomen, dat is rood. Iemand bewust neerhalen is rood, iemand onbewust neerhalen is geel.

Waarom geldt dit niet voor buiten de 16 bij scoringskans. De penalty is geen extra straf, want dat is gewoon plaats gebonden. Maar de rode kaart blijf ik onterecht vinden, wanneer er geen sprake is van opzet.

Dat bedoelde ik meer. Ik vind een triple punishment, geen triple punishment.
Een scoringskans is een scoringskans. Van buiten de 16 is die kleiner, dus krijg je vrije trap, binnen de 16 is deze groter, dus krijg je een penalty.
Maar de intentie van de overtreding, die moet leidend zijn voor de kleur kaart.

Dus: Je kan beter iemand een rotschop geven dan opzettelijk hands maken.

14 april 2016 om 14:47

iemand een rotschop geven is toch ook opzettelijk en dus dezelfde sanctie.

Slim hoor, nu moeten de scheidsrechters nóg vaker handelen op basis van de vermeende intentie van een speler. Waarom maken ze het zichzelf toch zo moeilijk? Wat zijn die bobo's soms toch idioten. Dit gaat alleen maar leiden tot nog meer gezeik en nog meer commentaar op de arbitrage

Vanaf wanneer gelden deze regels ?

14 april 2016 om 15:17

Seizoen 16/17

Een doorgebroken speler in de 16 neerhalen, moet sowieso maar heel weinig een rode kaart opleveren. Die regel is ooit ingevoerd voor het neerhalen van een doorgebroken speler buiten de 16 en is daarna klakkeloos over genomen.

Lachen dat dit een dag na die handsbal van Iniesta wordt gepubliceerd. Ik vind die doelman-regel best wel een drastische verandering. Geldt dit ook als je al 3 keer gewisseld hebt in de voorgaande 120 minuten spelen? Want hier had Nederland best goed gebruik van kunnen maken tegen Argentinie in Brazilie. En wanneer gaan deze regels in? Per direct?

16 april 2016 om 08:36

1 Juni, gaan deze regels van kracht worden, dit houdt dus in dat dit seizoen nog steeds de regel triple punishment geldt en vanaf volgend seizoen niet meer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren