wk2018
 

Bedankt Johan !

Maandag, 28 maart 2016 om 18:04 door AlexDelPiero10

Één flits,
een moment van magistrale begeestering,
El Salvador beroert de bal,
beroert onze harten,
Het spel danst achter zijn ogen,
vensters van zijn ziel,
Zijn ziel,
met voetbal doordrenkt,
Het geniale brein wil nog,
vecht nog,
Ademen word moeilijk,
aanvaarden makkelijk,
Immens is het hart,
maar nu geeft het op,
Voor hij die ons te vroeg moest verlaten,
het spel danst door,
maar dansen als Cruijff?
Nooit meer.

Ik zal het nooit vergeten, die eerste keer dat ik het summum van elegantie, bevlogenheid en techniek in één actie zag, hoe die heupen los kwamen en er alles uit gooide om de boel te bedotten. Kunst in het voetbal, een trek van het penseel van de meester dat prompt instant voetbal geschiedenis tevoorschijn schilderde, het moment was al legendarisch voordat het moment voorbij was. Balletje achter het standbeen trekken, mannetje uitgeschakeld, vernederd eigenlijk, maar met respect ter plekke gelaten. Johan dolde verdedigers met hetzelfde gemak als het gemak waarmee hij zijn sigaret opstak, speels en uitdagend frivool, Hollandse branie tot in de puntjes, een kunstenaar op het gras, niets meer en niets minder. Cruijff was zowel denker als doener, tovenaar met de bal en goochelaar met woorden. De Nederlandse taal was hij even machtig als de bal meester, een man zonder limieten, niet in de schoonheid van de taalkunst, en niet in het voetbal. Zijn uitgesproken mening en manier van spreken is zo idyllisch als hij zelf, het Orakel van Betondorp kluisterde zijn bewonderaars en zelfs critici aan zijn lippen, niemand liet het koud, niemand ontsnapte aan zijn opvattingen, willen of niet.

Hij paste perfect in de tijd van toen, het was een tijd van rebellie, van Hippies en opstandigheid, van de Beatles, het was de tijd van grote verandering, en Johan Cruijff veranderde in zijn eentje het voetbal. Het gezicht van Duits legende Gunter Netzer sprak boekdelen na de 0-5 pandoering die Real Madrid had ontvangen in het eigen Estadio Chamartin (later Bernabéu) van Cruijff en consorten, het was een soort erkenning van de beste, onderdanigheid aan een oppervoetballer. Cruijff dwong respect af, overal
waar hij kwam, van bevende Italianen tot wanhopige Belgen, bewondering en vrees alom. Nederlanders durfden plots dromen, de grote landenteams werden met een nieuwe wind van zelfvertrouwen aangepakt, Cruijff leidde de dans, als een soort Nederlandse Braziliaan, de beste van zijn tijd. Eusebio zelf droeg in 1969 in zijn eigen machtige hoedanigheid de fakkel over aan een kleine tengere artiest nadat Ajax Benfica klopte in de finale, hij nam het smalle jeugdige hoofd van Cruijff in zijn ervaren handen en bewonderde hem, de tijd van een nieuwe superster was aangebroken, onstuitbaar, klaar voor zijn revolutie.

De klok passeert twee uur als ik dit schrijf, 14.00 verschijnt op het kleine display, ik staar naar de klok, een hele minuut lang. Het voelt als een klein persoonlijk hommage aan het Orakel, we gaan verder leven zonder nummer 14, zonder "kroif", de trein des levens dendert onverstoorbaar door, Johan's eindstation kwam veel te vroeg. Het eerbetoon wereldwijd sprak voor zich, pas na jaren, wanneer wij allemaal zelf 68 of ouder zijn, zal echt doordringen hoe groot Cruijff is. Dan vertel ik mijn kleinkinderen bij een warme kop thee over de grootste Nederlander in zijn soort, over hoe je dingen kan veranderen, zolang de wil er maar is, over het nut van een eigen visie, en het belang van een eigen mening. Over hartstocht en passie op het veld, en hoe je sociale waarden kan overbrengen en ontwikkelen door middel van het voetbal, want voetbal is zoveel meer dan maar voetbal, voetbal is kunst, voetbal is passie, voetbal is leven, dat wist ook Cruijff.

De Spaanse zon valt binnen in de riante villa te Barcelona, Johan geniet. Aan tafel enkel zijn naasten, zijn familie, en op zijn bord Limburgse asperges, de eerste van het jaar. Het smaakt, Johan geniet van een meesterlijk product geschonken door moeder aarde en schat het op waarde, zijn familie rouwt al, het einde nadert langzaam wanneer hij zijn wijntje in zijn glas laat rollen. Het zijn zijn laatste dagen, echter, Cruijff zou Cruijff niet zijn moest hij niet met opgeheven hoofd tegemoet komen aan het onvermijdelijke, ongetwijfeld rolt er een traan, misschien zelfs even een vloed. Ik denk aan Johan Cruijff, Cruijff met de handen op de heupen en met de rug naar ons toe, het ouderlijke huis te Betondorp ligt bezaaid met bloemen, sjaals, vlaggen. Kinderen dartelen speels en onbezorgd over de Cruijff courts, verlicht door het spelletje en even weg van alles, dromen... en ik droom weg; nummer 14, het orakel van Betondorp, Kruiffie, El Salvador. Inspirator van een nieuw soort voetbal, bezieler van generaties, verteller van poëzie, de sterfelijk onsterfelijke.


Johan Cruijff, onsterfelijk voor ons, bedankt Johan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

68 reacties (laatste reactie door alexdelpiero10)

Ik zat er al een paar dagen op te wachten, maar voor dergelijke hommages is een paar dagen wachten niet erg. Chapeau

29 maart 2016 om 06:36

Bedankt Jordinhoo!

29 maart 2016 om 13:29

Hoelang heb je hierover gedaan als ik vragen mag?

29 maart 2016 om 13:57

Ik ben de dag na de dood van Cruijff gestart met schrijven, dus 4 dagen.

Een woord: Fantastisch.

Denk niet dat er een beter stuk dan dit had kunnen komen over Cruijff. Chapeau!

29 maart 2016 om 06:36

Ik heb in ieder geval mijn best gedaan, meer dan ooit zelfs! bedankt Jeffrey!

Prachtig stuk, ben vooral blij dat het door dit onderwerp niet een snel geschreven ode was. Dit is echt prachtig verwoord. Van een mooi gedicht als opening tot geniale woordspelingen. Dit is als snoep voor de ogen!

29 maart 2016 om 06:38

Hehe bedankt Staw! Neen dat zou hier niet passen, er lag veel druk op om dit te schrijven en er iets speciaals van te maken. Ik hoop dat dit voor iedereen overkomt zoals bij jouw!

Ik wil even de redactie bedanken voor de prachtige foto die ze bij dit stukje gestopt hebben! Ik kon namelijk zelf bij voorgestelde afbeeldingen geen foto van Cruijff vinden, maar tot mijn grote vreugde zie ik dat de redactie zelf een toepasselijke en magnifieke foto heeft toegevoegd.

Mijn complimenten voor de mooie woorden over Cruijff. Toen ik het las kreeg ik gewoon kippenvel. Cruijff blijft altijd in onze harten.

29 maart 2016 om 15:03

Inderdaad! Cruijff zal nooit vergeten worden, nooit. Bedankt voor je mooie complimenten!

Schitterend geschreven, echt heel mooi. Mijn complimenten.

29 maart 2016 om 15:02

Bedankt Joentje!

Dit is zo belachelijk goed geschreven. Prachtig.

29 maart 2016 om 20:33

Hehe dankjewel slaapzak!

Nog steeds in shock. 1 Van de weinige raakvlakken met mijn pa, dat was Cruyff. Naar de videotheek waar wij vroeger amper kwamen. Maar over de toonbank rolden wel een VHS van Cruyff en Maradona. Met de paplepel kreeg ik die mee. Zoals elke opvoeding eigenlijk hoort te zijn.

Dankjewel voor je CE. Erg mooi.

Rust zacht Jc14...

30 maart 2016 om 06:24

Graag gedaan Alex!

Zijn er maar een paar op VZ die dit soort stukken kunnen schrijven. De poëtische pen waarmee geschreven wordt raakt mij wel een beetje. Cruijff is een echte, een pure. Het boek van Jan Eilander, het retroshirt van COPA, een poster van nummer 14; er kon geen Cruijff te veel zijn voor mij. Eigenlijk moet VZ een uitzondering maken voor dit (soort) CE's. Elk woord wat hier beschreven wordt is prachtig, maar nog steeds te weinig. Alex, bedankt voor deze prachtige ode aan Johan!

30 maart 2016 om 06:25

Graag gedaan el Cazador! Ik heb er hard aan gewerkt in ieder geval

Ik zie dat ik eindelijk mag reageren op CE'S. Wat geniet ik toch van al jouw stukjes. Je weet alles goed op me over te brengen. De emoties, perfecte zinsopbouw, vlot verloop van het verhaal en het belangrijkste: niet van die veel te lange zinnen!. Dank je wel, ik denk dat voetbalzone ook blij is dat jij met deze CE bent gekomen omdat niemand hier dit stuk beter had kunnen bespreken dan jij! Prachtig begin met dat begin ook. Kan niet wachten op je volgende

30 maart 2016 om 09:03

Prachtig begin met dat gedicht* moest het zijn

30 maart 2016 om 16:52

Bedankt koen! Dat weet ik niet, er zijn hier nog zat goeie schrijvers die dit ook hadden gekund daar ben ik zeker van.

Bedankt voor je mooie woorden!

Ik ben nog maar 17, dus ik heb weinig tot niets van Cruyff gezien. Op enkele bekende beelden na, zoals geniale stiftjes in het shirt van Ajax tot aan het winnen van de Europa Cup met Barcelona. Ik kan Cruyff alleen zien voetballen in m'n hoofd door middel van prachtige woorden die iedereen hier schrijft. Het moet een meesterlijke voetballer geweest zijn, dat kan niet anders. Ook jij brengt die beelden weer perfect op mij over, met zo'n prachtig gedicht. De één is Johan dankbaar voor de mooie wedstrijden, ik ben Johan dankbaar voor de mooie stukken die nu verschijnen.

Mooiere stukken als deze ga je niet snel vinden. Top!

30 maart 2016 om 16:56

Er zijn ook zeldzamere beelden te vinden van Cruijff, als je goed zoekt en niet enkel de eerste filmpjes aanklikt (wat iedereen doet waardoor deze videos eerst blijven staan) gaat er een hele nieuwe wereld voor je open, ook spelen met je zoekopdrachten kan andere niet eerder geziene videos opleveren, er zijn zelfs mensen die op Youtube hele wedstrijden van bepaalde spelers online zetten, en daarin zie je vaak ook dingen die je anders nooit te zien krijgt, een aanrader!

Bedankt Azarsenal! Voor de leuke reactie!

30 maart 2016 om 17:46

Haha, thanks voor de tip! Heb net een wedstrijd gevonden inderdaad, afscheidswedstrijd Ajax - Bayern. Moet wel even wennen aan dat spel (wat veel trager is dan tegenwoordig) en de beeldkwaliteit, haha. Even een goed moment vinden om te aanschouwen.

4 april 2016 om 19:37

Hehe geen probleem!

Cruijff is net als Mozart. Hij zal voor altijd blijven leven. Net als bij Mozart zullen de mensen over 400 jaar nog steeds weten wie Cruijff is en waar hij voor stond. De voetbalstijl en de filosofie van Cruijff zijn onsterfelijk. Prachtig stuk Alex.

30 maart 2016 om 16:57

Helemaal met je eens, sommige voetballers onstijgen een bepaalde grens waardoor ze onsterfelijk worden, Maradona is er ook zo één, Cruijff zal nooit vergeten worden!

Bedankt Matthaus

Schitterend geschreven, beter dan dit had niet gekund. Echt kippenvel!

30 maart 2016 om 16:58

Bedankt makker!

Prachtig geschreven CE! Complimenten.

Een zeer klein puntje van aandacht is dat er tussen Johan en het uitroepteken een spatie staat, dat hoort niet. Verder is het echt een zeer mooi stuk!

30 maart 2016 om 17:00

Dit klopt ja zag het nu ook pas hehe, dat klopt inderdaad niet ik denk dat ik wat snel was met de titel te typen en dan maak je fouten.

Bedankt Pparzyszek!

Sorry maar als ik oud ben ga ik waarschijnlijk die verhalen wel aanvullen met dit stuk. Echt top geschreven.

30 maart 2016 om 21:34

Dat is een geweldige eer! Ongelooflijk om zoiets te horen van iemand die mijn stukje leest, ik ben echt vereerd dat je dit zou doorvertellen als aanvulling. Bedankt stoneymokum!

Als journalist in opleiding zijnde is dit echt een verademing om te lezen.. Kom je thuis na een dag verdieping in de wereld van commerciële media en puur doelgerichte journalistiek, om op het laatste stukje van de dag nog even verrast te worden door een tekst getransformeerd in een werkelijk kunststuk wat van alle kanten emotie ademt. Het bestaat dus nog.. Heel fijn om te weten!

Nu ben ik zelf niet oud genoeg om veel van de kunsten van Cruijff live te hebben mogen aanschouwen, maar ik weet wel dat als mijn kinderen later dit stuk zouden lezen zonder nog maar van Johan gehoord te hebben, dat er dan direct een belletje gaat rinkelen in de vorm van een rilling over de ruggengraat, met de bijbehorende gedachte; ik luister naar de beschrijving van een legende. Eerbetonen als deze scheppen voor je laatste zin meer realiteit dan je zelf gedacht zal hebben tijdens het schrijven; Johan Cruijff zal zo inderdaad voor altijd leven. Een royale 5 sterren waard.

31 maart 2016 om 06:35

Wat een prachtige commentaren! Ik hoop dat wanneer je kinderen dit later zouden lezen, ze inderdaad meegezogen worden en geïntrigeerd raken door Cruijff. Zodat ze dingen gaan opzoeken over hem, en gaan begrijpen wat deze man betekend voor het voetbal.

Dankjewel John Terry! Voor uw reactie en inspirerende woorden

Erg mooi geschreven, de bewondering en emotie wordt erg goed overgebrackt vind ik. Ook knap hoe je zo veel verschillende aspecten is toch een redelijk 'korte' tekst hebt kunnen overbrengen.
Soms een paar kleine typfouten of - naar mijn mening - wat onduidelijke interpunctie, maar al met al een goed stuk en mooi om te lezen. Vier sterren.

31 maart 2016 om 16:54

Ja het blijft jammer dat een CE maar 1000 woorden mag bevatten, het is vaak persen tot alles erin past of opofferingen maken. Bedankt Denkku!

3 april 2016 om 23:57

Dat kan ik zeker begrijpen ja...vooral dat laatste is zonde omdat daarmee toch mooie dingen verloren kunnen gaan.

4 april 2016 om 19:38

Klopt ja, maar goed het is niet anders en we werken dan maar met wat we hebben

Mooi beschreven, had niet anders verwacht met jou natuurlijk

31 maart 2016 om 19:44

Hehe dankje Davide!

Er zit maar 1 smetje aan dit mooie eerbetoon, de avatar van de schrijver dezes
Dank je voor dit prachtige stuk, van de man die ik dankzij mijn leeftijd wel heb zien schitteren in tegenstelling tot veel jongere leden. De man was naast alles wat al gezegd is trouwens ook nog een meester in het vooruitzien van het spel. Het maakte hem geniaal, hij was vaak al drie zetten voor op de andere spelers. Gevangen in het volgende pareltje "voor ik een fout ga maken, maak ik hem niet".

1 april 2016 om 06:32

Hehe sorry voor de avatar

Om zulke woorden van uw kant te mogen aanschouwen op mijn stukje doet enorm deugd! U hebt znorm veel geluk ja, dat u o.a. Deze grootmeester heeft mogen meemaken! Dank u voor het prachtige commentaar Araman!

Heel mooi, vooral dat gedichtje, echt prachtig taalgebruik!

2 april 2016 om 18:43

Bedankt Tomtom!

Gedichten zijn trouwens iets waar ik erg graag aan schrijf, omdat ik vaak vind dat gedichten meer kunnen vertellen dan duizend woorden, maar ik durfde het nu pas aan om dat hier te plaatsen. Om te zien dat specifiek dat in de smaak valt, is voor mij een geweldige opsteker. Dus bedankt daarvoor!

Ik heb bijzonder genoten van dit stuk over onze held. Ook het begin in de vorm van een gedicht is prachtig, en toepasselijk.

Deze site, en wij als leden, mag blij zijn met een lid zoals jij. Een echte toegevoegde waarde.

Ik zal zeker op je toekomstige Ce's letten.

Geen idee hoe ik de sterren mag toevoegen, maar het zijn er vijf in ieder geval.

4 april 2016 om 17:17

Hey Andonis!

Je woorden worden enorm gewaardeerd! Ik doe niets speciaals hier, ik tracht gewoon altijd respectvol te blijven, dat houd het hier aangenaam.

Bedankt voor je reactie en sterren!

Ik lees het wat later, maar daar is hij niet minder op.
Het voelde weer even of hij gister overleed.
Deze CE past in je top 5, en daarom voor mij ook 5 sterren.
Prachtig stuk.
*edit, krijg de 5 sterren er even niet bijgevoegd.

11 april 2016 om 06:27

Geen probleem! Die sterren doen mij trouwens ook niet zoveel, het zijn de reacties van de mensen die tellen bedankt Rozepanter!

Hetzelfde gevoel als De Roze Panter, het voelt als de dag van gisteren. Alweer bijna drie weken niet meer onder ons, maar zo onwerkelijk. Maar Johan leeft voort!

Mooi stuk heb je geschreven!

11 april 2016 om 10:56

Dankjewel Wtknl! De tijd gaat snel, dit is zo'n huizenhoog cliché maar het klopt wel, jammer dat mensen tegenwoordig de tijd niet meer nemen om om zich heen te kijken en is even stil te staan. Johan leeft zeker voort, hij is onsterfelijk.

Wowowowow echt een prachtig stuk. Ik zit dit in de les te lezen en er loopt een traantje van mijn wang af. Echt prachtig geschreven. Johan zal altijd blijven bestaan.

11 april 2016 om 20:27

Bedankt Binny! Enorm tof om te lezen dat dit je raakt, Johan zal inderdaad altijd blijven bestaan!

beter kan je een legende als Johan niet omschrijven vind ik, prachtig geschreven Alex!

14 april 2016 om 17:22

Dank u joafca! Dat compliment waardeer ik enorm!

Geen commentaar nodig. Prachtig stuk zoals altijd

17 april 2016 om 06:14

Dankjewel Migi! Enorm compliment!

Ik reageer nooit op Ce´s maar god wat was dit prachtig. Ik heb op dit moment nog steeds kippenvel op mijn rug lopen. Je zou hier je baan van moeten maken

22 april 2016 om 09:12

Hehe bedankt Milan_psv! Het is een enorm iets om zoveel goede reacties te krijgen, wie weet doe ik dat ooit wel maar voorlopig kan en durf ik de sprong niet te nemen en zie ik het als een hobby enorm bedankt voor je mooie woorden!

Hey,

Toch maar even ingelogd om te reageren op jouw verhaal. Wederom prachtig geschreven, het is altijd leuk om jouw Ce's te lezen. Ga zo door.

24 april 2016 om 18:33

Hey Superfrank!

Bedankt voor je reactie! Ik doe mijn best en tracht zo door te gaan, bedankt!

Fantastisch stuk. Heerlijk om te lezen. Zie wel vaker stukjes van jou voorbij komen, je hebt wel talent hoor! Keep up the good work

27 april 2016 om 06:48

Danku Ildiavolo! Dat probeer ik

Erg mooi stuk. Het raakt, het beweegt, het visualiseert en dat is goed. Knap vooral. De lovende woorden hierboven raken absoluut de spijker op zijn kop. Heel goed gedaan Alexdelpiero10.

24 mei 2016 om 12:21

Dankjewel, als mijn teksten die dingen doen met de mensen die het lezen, dan ben ik een tevreden man! Meer dan tevreden zelfs. Dank dvsermelo!!

Er is maar een woord om dit stuk te beschrijven: Genialiteit. In zijn puurste vorm. Bijna net zo geniaal als het hoofdonderwerp van dit stuk

25 mei 2016 om 10:27

Erg mooie woorden Beautifulgame! Dank daarvoor. Cruijff was een van de geniaalste sprekers en voetballers aller tijden en de enige die, in mijn ogen, even briljant was als trainer als als voetballer zelf, niemand kon een visie overbrengen op de manier waarop hij dat deed.

Bedankt voor je reactie!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 17
2182 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren