Dortmund houdt achterstand op Bayern beperkt, Mainz passeert Leverkusen

Borussia Dortmund heeft de hoop op de Duitse titel nog enigszins levend gehouden. De ploeg stond lang achter tegen TSG Hoffenheim, maar kwam in de laatste tien minuten sterk terug, om uiteindelijk met de winst aan de haal te gaan. De achterstand op Bayern München bedraagt nu weer acht punten. In Mainz won de thuisploeg afgetekend van Bayer Leverkusen, waardoor FSV Mainz 05 over die die Werkself heen stijgt naar de vijfde plaats.

/

Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim 3-1
Borussia Dortmund bevond zich voor de wedstrijd in een soort niemandsland op de tweede plek, maar het kreeg in Hoffenheim een ploeg op bezoek die nog wel alles had om voor te spelen. Het team van Julian Nagelsmann vond zichzelf voor de wedstrijd terug op de een na laatste plaats en kon de punten goed gebruiken. Via Sebastian Rudy, die zichzelf een prachtig verjaardagscadeau gaf, kwamen de bezoekers na 25 minuten spelen verdiend op voorsprong. Vlak daarna had het zelfs 2-0 kunnen worden, want een onmachtig Dortmund kon niet verhinderen dat Kevin Volland hard binnen kon schieten. Hij miste echter.

Terwijl Rudy voor de rust nog een droomverjaardag tegemoet leek te gaan, veranderde zijn dag in de tweede helft in een nachtmerrie. De middenvelder haalde Pierre-Emerick Aubameyang van achteren onderuit en kon met direct rood inrukken. Dortmund zette Hoffenheim daarna steeds meer onder druk en een dapper strijdend Hoffenheim hield nog tot de tachtigste minuut stand, voordat Henrikh Mkhitaryan koeltjes binnen schoot. Vijf minuten later was het feest voor de thuisploeg compleet: de ingebrachte Adrián Ramos kwam hoog boven de verdediging uit om een afgemeten voorzet van Lukasz Piszczek binnen te koppen. In de blessuretijd maakte Aubameyang met zijn 22e competitiedoelpunt de malaise voor Hoffenheim compleet.

/

FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 3-1
FSV Mainz 05 wist dat het bij een overwinning op Bayer Leverkusen over die Werkself heen zou gaan en de vijfde plek in de Bundesliga zou pakken. Hier speelde de thuisploeg dan ook naar: binnen een kwartier was het 1-0, nadat Yunus Malli werd weggestuurd door Pablo de Blasis en de bal prachtig over Bernd Leno heen stiftte. Jhon Córdoba maakte er na een half uur spelen met een harde schuiver van buiten de zestien zelfs 2-0 van en Leno mocht blij zijn dat hij twee minuten later niet weer hoefde te vissen na een poging van De Blasis.

Leverkusen maakte in de eerste helft zonder de geschorste trainer Roger Schmidt een onzekere indruk en ook na de rust was het optreden van de ploeg weifelend. Tin Jedvaj kreeg de bal na bijna een uur spelen tegen zijn uitgestoken arm aan geschoten, waarna de strafschop een makkelijke prooi was voor Malli. Javier Hernández redde vijf minuten later met een goedgeplaatste kopbal nog wel de eer voor de bezoekers en even leek het er op dat Bayer weer terug zou komen. Een slotoffensief leidde echter tot niets en de 3-1 bleek uiteindelijk de eindstand.

FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 2-2
Liverpool wipte FC Augsburg donderdag uit de Europa League, waardoor de ploeg zich volledig kan gaan richten op de Bundesliga. Augsburg staat niet ver boven de degradatiezone, maar slaagde er tegen Borussia Mönchengladbach niet in de drie punten in eigen huis te houden. De bezoekers kwamen via Raffael na ruim een half uur spelen op voorsprong, voordat Augsburg de wedstrijd binnen drie minuten omdraaide. Alfred Finnbogason tekende, op aangeven van Paul Verhaegh, met zijn eerste doelpunt op de Duitse velden voor de gelijkmaker en even later was het via Caiuby weer raak. De euforie bij de thuisploeg was echter van korte duur: twee minuten later zette Fabian Johnson met een koele schuiver de eindstand op het scorebord.