ADO en Roda houden elkaar na zinderende slotfase in evenwicht

ADO Den Haag en Roda JC hebben hun onderlinge ontmoeting zaterdagavond gelijk afgesloten. De nummers twaalf en dertien van de Eredivisie gingen op het veld aardig gelijk op en de thuisploeg scoorde als eerste, maar liep vlak voor rust tegen de gelijkmaker aan. In de tweede helft kwam ADO weer snel op voorsprong, maar wist het uiteindelijk toch de winst niet over de eindstreep te tillen. Door het 2-2 gelijkspel is het alweer twaalf jaar geleden dat de Hagenaren voor het laatst een thuiswedstrijd wonnen van Roda.

/

Voormalig ADO-publiekslieveling Mike van Duinen liet zich in de winterstop door Fortuna Düsseldorf verhuren aan Roda JC en mocht meteen beginnen tegen zijn oude ploeggenoten. Hij zag dat de thuisploeg in de eerste helft het beste van het spel had en na twintig minuten op voorsprong kwam via Kevin Jansen. De middenvelder zag een leeg doel voor zich nadat Marcos Gullón slecht terugspeelde op Benjamin van Leer, de keeper de bal nog wel weg wist te werken maar niet op tijd terug was om het afstandsschot van Jansen te stoppen.

Georgiy Zhukov kreeg meteen na de hervatting van de wedstrijd de kans om Roda weer op gelijke hoogte te zetten. Hij schoot echter ruimschoots naast, waarna een periode aanbrak waarin beide ploegen er niet in slaagden door de verdediging van de ander heen te breken. Vlak voor rust werden de bezoekers weer gevaarlijk via Gullón, voordat Tom Van Hyfte met zijn vijfde doelpunt van het seizoen de stand weer gelijk trok. De Belg, die overigens voor het laatst scoorde in november, ook tegen ADO, kreeg de bal in de schoot geworpen na een misverstand tussen Tom Beugelsdijk en Martin Hansen en hoefde alleen maar in te tikken.

/

Na de rust was het weer ADO dat aandrong en binnen tien minuten loon naar werken kreeg. Édouard Duplan draaide een vrije trap scherp in en Timothy Derijck hoefde de bal alleen maar te schampen om hem langs Van Leer te sturen. Een paar minuten later was Duplan opnieuw de architect van een veelbelovende aanval van ADO, maar Jansens schot werd uiteindelijk geblokt door Arjan Swinkels. Roda liet zich in deze fase van de wedstrijd ook niet onbetuigd en kreeg via Ugur Inceman een goede kans op de gelijkmaker. De Turk zag zijn kopbal echter op de lat uiteenspatten.

Terwijl het publiek al aftelde voor het ‘Haags kwartiertje’ was het Roda dat aandrong en steeds gevaarlijker werd. Tien minuten voor tijd kwam de ploeg via Kristoffer Peterson op gelijke hoogte. De invaller schoot van flinke afstand op doel, maar doordat de bal nog even werd aangeraakt was Hansen kansloos. In de slotfase golfde het spel op en neer en kreeg Rydell Poepon een goede kans uit de counter. Zijn inzet werd echter gekeerd door de keeper en aan de andere kant werd Duplan meteen gevaarlijk, maar hij kreeg de bal ook niet langs Van Leer. Vlak voor tijd was het weer de beurt aan Poepon. Zijn kopbal werd echter knap gepakt door Hansen.