FC Volendam dankt hattrickheld tegen PSV; FC Dordrecht haalt uit

FC Volendam heeft zijn koppositie in de Jupiler League verstevigd. De oranjehemden waren vrijdagavond in het eigen Kras Stadion met 3-0 te sterk voor de beloften van PSV en staan nu na zes speelronden op zestien punten. Sparta Rotterdam is na een 3-0 zege op Achilles’29 de nieuwe nummer twee en FC Dordrecht haalde uit op bezoek bij Fortuna Sittard: 0-5.

/

FC Volendam - Jong PSV 3-0
Volendam en PSV schotelden het publiek in het eerste kwart weinig vertier voor, want er werd slordig gespeeld en kansen waren schaars. Na een klein half uur werd het plots 1-0: Bert Steltenpool controleerde de bal met de rug naar het doel, draaide weg bij zijn bewaker en schoot prachtig raak. Steltenpool was later dicht bij zijn tweede, maar kon een voorzet van Soufiane Laghmouchi niet binnenwerken. Zes minuten voor rust vond de spits na een vrije trap van Gyliano van Velzen alsnog de 2-0. Uit een stift maakte Steltenpool er na rust ook nog 3-0 van en PSV leek dus te moeten vrezen voor een afstraffing. Volendam nam echter gas terug en doordat de Eindhovenaren niet goed genoeg waren, bleef het bij 3-0. Steltenpool kreeg nog een kansje op de 4-0, maar kopte dit keer in het zijnet.

/

Sparta Rotterdam - Achilles’29 3-0
Sparta speelde al gauw een gewonnen wedstrijd op Het Kasteel. Binnen de minuut kopte Jop van Steen een schot van Yaël Eisden via de lat in zijn eigen doel: 1-0. Achilles herpakte zich daarna, nam het initiatief over en kreeg via onder anderen Freek Thoone een goede kans, maar zijn inzet bleek niet over de lijn te zijn gegaan. Vijf minuten voor rust werd het uit een strafschop 2-0 via Thomas Verhaar. Achilles, dat met tien punten uit vijf speelronden geweldig aan het seizoen was gestart, hoopte na rust wat aan de achterstand te kunnen doen.

Het team uit Groesbeek was via Paco van Moorsel dicht bij de 2-1 en aan de andere kant voorkwam Leon ter Wielen een doelpunt van Finn Stokkers. Achilles ging vervolgens vol op de aanval spelen, maar kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Giovanni Hiwat klopte Ter Wielen met een schot met de buitenkant van de voet; middenvelder Barry Beijer toucheerde de bal. Achilles slaagde er logischerwijs niet meer in om er nog een punt uit te peuren en raakte daardoor de tweede plaats kwijt aan Sparta.

/

VVV-Venlo - Go Ahead Eagles 2-1
Ralf Seuntjens maakte na negen minuten zijn derde doelpunt van het seizoen. Doelman Erik Cummins schoot de bal tegen de bonkige spits aan, waarop die kon scoren. Johnatan Opoku was met een kopbal vervolgens dicht bij de 2-0, maar in de plaats daarvan werd het na twintig minuten gelijk in De Koel. Elvio van Overbeek scoorde uit een moeilijke hoek en bepaalde de ruststand op 1-1. Go Ahead zette in de tweede helft flink druk, maar slaagde er niet in om grote kansen te creëren. In de blessuretijd kreeg de Deventer ploeg het deksel op de neus: invaller Vito van Crooij kwam oog in oog te staan met Cummins en faalde niet.

/

FC Den Bosch - Helmond Sport 2-1
Het verschil in de eerste helft werd gemaakt door Paul Beekmans, die na 35 minuten het openingsdoelpunt in De Vliert voor zijn rekening nam. Hij kopte na een voorzet vanaf rechts binnen. Via Dalian Maatsen en Arda Havar was Den Bosch eerder al bij een treffer geweest. De thuisploeg begon fel aan de tweede helft en leek na 51 minuten op 2-0 te komen, maar een kopbal van Niek Vossebelt werd van de lijn gehaald en Jordy Thomassen raakte vervolgens de paal. Roel van der Sande maakte in de 77e minuut in twee instanties gelijk, maar Havar kopte Den Bosch toch nog naar de driepunter. Charlton Vicento kreeg in de slotfase nog rood.

/

FC Eindhoven - Almere City FC 3-2
De eerste helft was van Eindhoven en de tweede goeddeels van Almere. Roald van Hout en Anthony van den Hurk maakten voor rust de doelpunten en de Eindhovense voorsprong was gezien het veldspel wel terecht. In de tweede helft boden de bezoekers uit Flevoland tegengas: Sven Braken schoot uit een vrijwel onmogelijke hoek raak en Braken maakte later op aangeven van Jason Oost zijn tweede van de avond. Een kwartier voor tijd leek Eindhoven de drie punten toch nog op eigen veld te houden, maar een schot van Anil Koç trof de dwarsligger. Zes minuten voor tijd werd het alsnog 3-2 door toedoen van Jinty Caenepeel.

/

Fortuna Sittard - FC Dordrecht 0-5
De ploeg van Peter van Vossen speelde een erbarmelijke eerste helft. In de eerste vijftien minuten waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar daarna nam Dordrecht afstand. Jeroen Lumu profiteerde van wanorde in de Limburgse defensie en Fahd Aktaou benutte een strafschop, na een onnodige charge in het zestienmetergebied. Alvin Daniels wist Ferhat Kaya daarna ook te passeren, waarna Rangelo Janga de ruststand bepaalde. Ook in de tweede helft stapelden de bezoekers aanval na aanval op, terwijl Fortuna niet verder kwam dan zo nu en dan een counter. Op aangeven van Daniels maakte Janga er 0-5 van, maar tot meer waren de Dordtenaren in het tweede bedrijf niet in staat.

/

FC Emmen - RKC Waalwijk 6-1
Na drie nederlagen op rij stapte het team van trainer Marcel Keizer eindelijk weer als winnaar van het veld en bovendien met een overtuigende zege. Marnix Kolder raakte al vroeg de paal, maar niet veel later opende Raymond Gyasi in zijn eerste duel als basiskracht alsnog de score: 1-0. Op slag van rust verdubbelde Kolder de voordelige marge van de Emmenaren: de grensrechter vlagde voor buitenspel, maar scheidsrechter Siemen Mulder keurde het doelpunt goed.

Vlak na rust zorgde Rick ten Voorde met een hard schot meteen voor de 3-0. De treffer van Arsenio Valpoort, luttele minuten later, was niet veel waard. Kolder maakte vanaf de stip zijn tweede van de avond, na een charge op zijn persoon. Het was niet het laatste doelpunt van de avond: Frank Olijve profiteerde dankbaar van dramatisch verdedigen bij RKC en uit een corner maakte Jens Streutker er 6-1 van.

Denk jij dat FC Volendam gaat promoveren?