wk2018
 

De terugkeer van een ras-Ajacied!

Zaterdag, 27 juni 2015 om 14:41 door Anwar El Ghazi

Niklas Moisander, Joël Veltman, Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Jaïro Riedewald… allemaal missen ze duelkracht, ervaring en uitstraling. Veltman heeft een paar WK-minuten gespeeld en Moisander heeft een paar jaar Eredivisie-ervaring, maar het gebrek aan spelers met echte kracht in de duels, routine en de uitstraling van een ras-Ajacied heeft Ajax vorig seizoen de das om gedaan. Aan Marc Overmars de taak om zo'n speler aan te trekken. Er was lang contact met Rafael van der Vaart over een terugkeer, maar die verkoos Real Betis boven Ajax. Op 25 juni kwam echter het verlossende woord van een andere ex-Ajacied die exact aan alle drie de punten voldoet waar ik het over had: John Heitinga.

/

Heitinga maakte zijn debuut bij Ajax op 26 augustus 2001, in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Hij speelde in een ploeg met bewezen sterren als Jaap Stam, maar ook met jonge talenten als Van der vaart, Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic en Klaas-Jan Huntelaar. Vooral Stam heeft hem veel geleerd op, met name, voetbaltechnisch gebied. Heitinga's positie was in eerste instantie rechtsback, maar na enkele jaren werd hij een steunpilaar in het elftal als centrale verdediger. Hij ontwikkelde zich goed en was in zijn laatste jaar in Amsterdam één van de beste spelers. Heitinga won twee keer de landstitel, drie keer de KNVB-beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal. Ook was hij al een aantal keer aanvoerder en speelde hij uiteindelijk 214 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 24 keer scoorde.

Overmars kreeg de laatste tijd veel kritiek, omdat het hem maar niet lukte om eens een kwalitatief goede routinier te contracteren. Ik denk dat de terugkeer van Heitinga wat dat betreft een meesterzet is. Hij heeft ervaring op het hoogste niveau van Spanje, Engeland en Duitsland en speelde in totaal 419 wedstrijden. Ook heeft Heitinga 87 interlands achter zijn naam staan en heeft hij gespeeld op twee WK's en twee EK's, inclusief het toernooi in 2010, waarin ook hij de finale speelde. Heitinga heeft ook zeker mindere periodes gekend (zoals vorig seizoen bij Hertha BSC, waar hij niet veel speelde) dus hij weet hoe het is als het allemaal even tegenzit en wat minder gaat. Hij kan de relatief jonge ploeg dan op sleeptouw nemen en de jonge jongens leren om met de druk om te gaan. Met name in de Europese duels gaat het spelen van Heitinga heel belangrijk worden. Het jonge elftal moet het dan opnemen tegen wereldsterren en er is dan gewoon een leider op het veld nodig die ervoor zorgt dat iedereen zijn kop erbij houdt.

/

De verdediging was het afgelopen jaar de achilleshiel van Ajax. In Europees verband was het kwaliteitsverschil tussen spitsen als Edinson Cavani, Lionel Messi en Neymar en verdedigers als Nicolai Boilesen, Niklas Moisander en Mike van der Hoorn gewoon veel te groot. Dit probleem hebben alle Nederlandse clubs natuurlijk en heeft te maken met de financiële mogelijkheden van de buitenlandse clubs. Toch was het verschil met de komst van een ervaren, sterke verdediger minder groot geweest. Heitinga is zo'n speler. Hij is goed in de opbouw, heeft een goede pass in de benen, is kopsterk en wint vaak veel duels. Met name dat laatste is heel belangrijk. Eindelijk heeft Ajax weer eens een speler die altijd op het randje speelt, en gewoon veel fysieke duels wint. De laatste keer dat Ajax zo'n speler had, is alweer meer dan drie jaar geleden met Jan Vertonghen.

Het enige minpunt is Heitinga's snelheid. Hij is niet meer de jongste en bij veel ruimte in zijn rug, moet je bij een tegenaanval snel zijn om de tegenstander bij te benen. Dit kan Heitinga niet meer. Trainer Frank de Boer kan dit oplossen door een wendbare, snelle verdediger naast hem te zetten (zoals Veltman of Nick Viergever). Als Heitinga het tempo niet meer bijbveent, wisselt hij gewoon van man met zijn medeverdediger. Ook is snelheid veel minder belangrijk, als je bijna al je duels wint.

Heitinga is niet alleen een goede versterking vanwege zijn spel en ervaring. Ook zijn uitstraling speelt een grote rol. Al jaren loopt Ajax vol van de 'lieve, gehoorzame jongens'. Vind je het gek dat je dan niet kan winnen van AC Milan? Dat team zit vol met zelfvertrouwen, en de winnaarsmentaliteit spat er vanaf. Die spelers spelen daar niet vanwege hun geweldige techniek of fantastische afstandsschot, maar vanwege hun mentaliteit. Tot hier en niet verder! Daar denk je aan als je alleen al naar ze kijkt. Dat soort spelers mist Ajax. Theo Janssen was er zo één. Spelers die hun mond open durven te trekken, zeggen wat ze vinden. Ook Nemanja Gudelj heeft zo'n persoonlijkheid. Met Heitinga en Gudelj heeft Ajax nu dus weer eens twee spelers die vanwege hun mentaliteit en uitstraling uitermate goed te gebruiken zijn in de Champions League en Europa League.

Heitinga is dus de perfecte versterking voor Ajax. Duelkracht, ervaring, uitstraling en een persoonlijkheid. Dit seizoen gaat Ajax weer meedoen om de prijzen, want er is een ras-Ajacied teruggekeerd!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door anderhalfoog)

Hmmm, wat hier staat uitgelegd, had ook net zo goed in een comment kunnen staan op het artikel 'heitinga keert terug naar Ajax'. Onderbouwing prima, overzichtelijk stuk, alleen geen heel hoog expertgehalte. Het overgrote deel van de argumenten zag ik vaker voorbijkomen op VZ. Als CE is het juist de bedoeling om ons wat bij te leren of om ons op een hele andere manier naar bepaalde zaken te kijken.

Hmm, opzich een leuk stuk, maar het mist toch net wat diepgang. Als je een CE gaat schrijven over een veelbesproken onderwerp moet je, aangezien je lezers al vrij goed op de hoogte zijn van de stand van zaken, ook echt iets nieuws vertellen of met een opmerkelijke mening komen, en dat is hier niet het geval. De hoofdgedachte van je artikel is dat je Heitinga een goede aanwinst voor Ajax vindt omdat hij veel ervaring, kwaliteit, en de juiste uitstraling heeft. Je hebt goed je eigen mening verwoordt, maar je vertelt niet echt iets nieuws, en daarom vind ik deze CE niet echt het niveau van een normale reactie ontstijgen.

Ook zie ik dat dit je derde stuk in korte tijd is. Opzich niks mis mee, maar bedenk dat kwaliteit boven kwantiteit gaat.

Voor de rest is het stuk wel gewoon prima geschreven. Leest lekker en je eigen mening is sterk terug te vinden.

28 juni 2015 om 00:42

Helemaal mee eens.

Ook ik begin mijn reactie met een hmmmm... Leuk stuk, wel goed dat Voetbalzone er nu ook weer plaatjes bijzet, dat zijn ze een tijdje vergeten. Maakt de CE gelijk een stuk mooier.

Deze CE is iets minder dan je vorige CE over Bas Dost. Zeker de tweede alinea heeft een erg hoog Wiki-gehalte, probeer daar van af te wijken. Cijfers zijn leuk, maar daar hoort een CE niet vol van te staan.

Ik vind het opvallend dat je de verdediging van Ajax het zwaktepunt van vorig jaar noemt. Ook dat jaar had Ajax alweer de beste achterhoede van het land. Het probleem zat hem in het scoren en het slappe aanvallende spel, achterin zat het wel goed.

Veltman heeft geen duelkracht? Het is niet meer die jongen van 2 jaar geleden, ook hij is gegroeid en durft er echt wel de beuk in te gooien. Heitinga gooit die beuk er veel te snel in en dat is juist een minpunt aan hem.

'vooral Stam heeft hem veel geleerd op, met name, voetbaltechnisch gebied"

Hetinga is waarschijnlijk de minst begaafde verdediger op het vlak van technisch gebied die ik ooit bij Ajax gezien heb. Het is een mannetje met pit, daar zit juist zijn kracht in en soms ook zijn zwakte in.

"vind je het gek dat je dan niet kan winnen van AC Milan? "

Ehm, wanneer was de laatste wedstrijd van Ajax tegen AC Milan? Wonnen we die niet?

Ik vind het leuk dat veel Ce's schrijft de laatste tijd. Probeer wel iets meer diepgang in je CE te stoppen, doe er volop onderzoek naar. Dit had ook een lange comment kunnen zijn.

28 juni 2015 om 14:29

Ten eerste bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens dat te veel cijfertjes in een CE erg storend is. Dat is ook de reden dat ik er maar 1 alinea aan besteed heb. Achteraf gezien zijn het misschien toch te veel feitjes na elkaar, had meer verspreid gekund inderdaad. De verdediging van Ajax was dit seizoen in de Eredivisie inderdaad echt top, alleen in de Champions League was het niet om aan te zien. Het niveau van de Ajax verdedigers en die van de buitenlandse aanvallers is gewoon te groot. De laatste keer dat Ajax tegen Milan speelde was 2013, het werd toen 0-0 in Milaan, en 1-1 in Amsterdam. Ajax won al 5 jaar niet van Milan want de laatste keer dat ze dat lukte was alweer in 2010. Waarschijnlijk zit hier de verwarring :-) Bedankt voor de tips over diepgang etc..

28 juni 2015 om 17:07

VZ geeft suggesties voor plaatjes om erbij te plaatsen, deze zijn clubgerelateerd dacht ik. Ten minste, ik kreeg de mogelijkheid om bij mijn vorige stuk plaatjes te plaatsen, maar die waren niet echt van toegevoegde waarde aangezien ze niets met het onderwerp te maken hadden, waardoor ik afzag van het gebruik van plaatjes.

28 juni 2015 om 21:44

Ik had deze mogelijkheid bij mijn CE weer juist niet, vond het al een beetje vreemd. Maar bij de vorige Ce's stonden ze er ook allemaal niet bij (zie bijvoorbeeld de laatste 2 Ce
s van Anwar El Gahzi)

In ieder geval goed dat ze weer terug zijn

Je CE zelf is niet erg goed niet erg slecht, heeft inderdaad een vrij hoog Wikigehalte, maar leest opzich prima weg en weinig spelfouten. 3 sterren daarom.

De inhoud ben ik het totaal niet mee eens. Je zet Heitinga hier wel neer als "de Verlosser van de verdediging" terwijl hij al jaren niet meer op niveau speelt, persoonlijk baal ik er echt van dat Ajax hem heeft gehaald.

"heitinga heeft ook zeker mindere periodes gekend (zoals vorig seizoen bij Hertha Bsc, waar hij niet veel speelde) dus hij weet hoe het is als het allemaal even tegenzit en wat minder gaat."

Voor zover ik bijvoorbeeld bij dit argument weet is hij nooit uit die mindere periodes geklommen hoor. Hij teert op zijn goede naam van zijn periodes bij: Ajax, Atletico en Oranje. Toen het bij Atletico minder ging kon hij op basis van het verleden nog naar Everton. Hier ging het een kleine periode goed en hij vertrok na een grotere slechte periode (op basis van naam) naar Hertha. Hier is hij volledig door het ijs gezakt en nu heeft Ajax hem op basis van naam gekocht.

Daarnaast vind ik dat Ajax voor zekerheid dit jaar in de verdediging moet gaan, Heitinga neemt een enorm risicogehalte met zich mee. De kans om te floppen is veel te groot.

Ik hoop natuurlijk dat hij slaagt, maar ik hou me hart vast.

29 juni 2015 om 09:43

Bedankt voor je reactie. Inderdaad ik hoor het nu al vaker, te veel feitjes achter elkaar. Bedankt Over de inhoud: Wat miste Ajax vorig seizoen? Kwaliteit niet, want op elke linie was er daar genoeg van. Ze misten ervaring, want soms stond er gwn een compleet jeugdelftal. Nu haalt Overmars een echte ervaren speler met ook nog een 'Ajaxhart' en nog is het niet goed. Ik snap je punt wel, hij is lang niet meer zo goed als vroeger. Maar, als ik me niet vergis, was hij transfervrij. Het is dus een hele logische versterking. Nu is er tenminste leiderschap voor in de grote Europese duels. Je zegt ook dat Heitinga nooit uit de 'dieptepunten' is geklommen. Jij bedoelt dit sportief gezien. Ik bedoelde het meer mentaal gezien. Als de resultaten met de club slecht zijn, is hij iemand die de andere jonge spelers erin laat blijven geloven en optimistisch houdt. Ook als hij zelf een periode wat slechter speelt, geeft hij niet op. Nogmaals bedankt voor je reactie.

Aardige CE, wel weinig "nieuws" of "verrassends". Zijn gebrek aan snelheid is inderdaad een probleem omdat ajax speelt met veel ruimte in de rug, maar denk dat ze dat tegen topploegen toch al minder (moeten) doen, tegen de mindere goden kun je met slim positie kiezen al een hoop opvangen.

Bij het aantrekken zag ik veel negatieve reacties, maar ik denk ook dat het een goede keuze is (hoewel ik hem de laatste 2 seizoenen niet meer heb zien spelen)

Dit stuk is niet kritisch genoeg. Er word gesproken over duelkracht. Natuurlijk kan hij in de eredivisie een duel aangaan met een 18 jarig spitsje. Ik zou echter graag zien dat we op Europees niveau weer eens wat laten zien. Als je hem dan zag bij Hertha of Everton (de keren dat hij mocht spelen) dan werd hij vaak kinderlijk eenvoudig omver geduwd. Heitinga zijn act (boos kijken) werkt daar totaal niet en verbloemde niet dat hij voor een verdediger gewoon een slapjanus is.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren