wk2018
 

Wachten op de verlossing

Donderdag, 16 april 2015 om 15:45 door FCKlose

Het was 24 juni 2013, de voetbalwereld wachtte op dé presentatie van het jaar. Josep Guardiola werd gepresenteerd in de Allianz Arena waar hij een driejarig contract ondertekende bij de toenmalig Champions League-winnaar uit München. Zijn opdrachten waren duidelijk: jeugdspelers laten doorbreken, het internationale succes doorzetten en Bayern München omvormen tot de best voetballende ploeg van de wereld.

/

Na twee jaar mag geconcludeerd worden dat Guardiola aan geen één van deze opdrachten heeft voldaan. Bayern is na het vertrek van Jupp Heynckes besmet geraakt met het op dit moment dodelijkste virus van de voetbalwereld: balbezit. Het spel waar Bayern jarenlang om bekend stond is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een vermoeiend saai veldspel waarin het er om lijkt te gaan, zoveel mogelijk ballen achteruit te spelen van verdediger naar verdediger.

De individuele actie lijkt uitgestorven, hetzelfde geldt voor de counter, het afstandsschot en de voorzet. Bayern stond bekend om het fysiek sterke spel, een ijzersterke mentaliteit en de grote persoonlijkheden op het veld. Niets is daar van over. De selectie van Bayern wordt overspoeld met technisch verfijnde spelers die vaak niet groter zijn dan 1,80 meter. Persoonlijkheden als Stefan Effenberg, Oliver Kahn en Michael Ballack verdwijnen langzaam uit het Duitse voetbal.

Dit komt mede door het aankoopbeleid van Guardiola. Ook het bestuur van Bayern is daarvoor verantwoordelijk. Mario Götze heeft nooit het niveau van Borussia Dortmund gehaald en daarbij komt dat Robert Lewandowski ook nog niet in een goede vorm steekt. Xabi Alonso en Pepe Reina zijn twee onlogische aankopen en Sebastian Rode is nog lang niet rijp voor het eerste elftal. De kern van Duitse spelers neemt langzaam af en maakt plaats voor een té grote invloed van Spaanse spelers.

Ook is het niveau van de spelers nooit verbeterd. De eerste taak van een trainer is normaal gesproken het verbeteren van spelers individueel. Afgezien van Juan Bernat en David Alaba is elke speler achteruit gegaan. Dante is een aanfluiting, Bastian Schweinsteiger wordt kapot gemaakt door het systeem en Philipp Lahm staat constant op de verkeerde positie. Dit zorgt voor een haperend veldspel waarbij het voor de liefhebber vaak niet meer om aan te kijken is. Toch beweert Guardiola na elke wedstrijd met een stalen gezicht dat ze geweldig gespeeld hebben.

Twee keer op rij wordt Bayern München nu kampioen, mede door de steeds groter wordende financiële kloof tussen Bayern en de rest van de Bundesliga. Ook is er in vrijwel elke wedstrijd dezelfde trend zichtbaar. De meeste ploegen graven zich in, de counters zijn dan levensgevaarlijk door de hoogstaande verdediging van Bayern, maar Manuel Neuer behoedt Bayern vaak voor een achterstand. Vrijwel nooit wordt een goal gemaakt door het centrum en toch lijkt de opdracht om zoveel mogelijk ballen naar de onbespeelbare drukte te verplaatsen.

Het voorzetten van het internationale succes is ook niet volbracht. Vorig jaar werd Bayern vernederd in eigen huis door Real Madrid (0-4) en dit jaar hebben ze met dit voetbal geen enkele kans om de Champions League te winnen. Daarbij komt dat er de laatste twee jaar geen enkele jeugdspeler is doorgebroken.

Alle kwaliteiten waar Josep Guardiola bij FC Barcelona om bekend stond lijken verdwenen te zijn. Het wordt steeds duidelijker dat Guardiola het best voetballende elftal ooit, samen met de beste speler ooit, onder zijn hoede heeft gehad. Was het succes van Barcelona wel toe te schrijven op het conto van Guardiola? Het lijkt er steeds meer op dat zijn invloed beperkt was.

Het wordt tijd dat Bayern op zoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer. Het is een schande hoe er met Jupp Heynckes werd omgegaan in zijn laatste jaar. Zonder goede reden werd hij aan de kant geschoven, terwijl hij net de ‘treble’ had veroverd. De opvolgers van Guardiola staan al klaar. Jürgen Klopp, Lucien Favre en misschien zelfs Roger Schmidt zijn geschikte opvolgers om Bayern weer de mentaliteit te geven waar het zo naar verlangt.

Het Bayern bestuur zag de combinatie Bayern München en Josep Guardiola als de ultieme weg naar verder succes. Het blijkt een grote fout te zijn geweest. Hopelijk neemt het vaak zo verstandige bestuur nu een goede beslissing en stoppen ze na dit seizoen met de Spaanse oefenmeester. Verlos Bayern München van dit voetbal en het liefst zo snel mogelijk.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

77 reacties (laatste reactie door fcklose)

Mooi geschreven CE waar ik het absoluut mee eens ben. Ik heb het idee dat Guardiola zich bij Barcelona omringt heeft met jaknikkers en iedereen die tegen hem inging, moest en zou vertrekken. Kijk maar naar Ibrahimovic en Eto'o bijvoorbeeld. Bij Bayern zit hij toch met mensen die allemaal een eigen mening hebben en niet bang zijn om die te uiten. Daar heeft hij overduidelijk moeite mee.

Onder Heynckes was het inderdaad echt een genot om naar Bayern te kijken, want ik vind het vechtvoetbal veel leuker dan doelloos ballen rondspelen. Dat je de naam Roger Schmidt noemt vind ik opvallend, want Schmidt zie ik Bayern wel trainen over een paar jaar. Speelt echt leuk voetbal met Leverkusen en het mooiste is nog dat ze dat pressievoetbal 90 minuten kunnen volhouden.

20 april 2015 om 01:48

Bedankt voor je reactie en je stem!

4 mei 2015 om 16:21

Fcklose, jij wil dat Guardiola vertrekt, neem ik aan. Wat wil je dat er woensdag gebeurt met het oog op de toekomst?

5 mei 2015 om 10:42

Bedoel je qua speelstijl? Of wat er gebeurd na een eventueel verlies of winst?

18 mei 2015 om 15:02

Nou ja, toen we vorig jaar bij Barcelona geen prijzen hadden gepakt was het (eindelijk) duidelijk voor het bestuur dat het zo niet verder kon, dat er doorgeselecteerd moest worden en niet langer proberen om Guardiola na te apen. Dus die nederlagen waren goed voor de club, daarom staan we nu met de titel en in de finale van de twee bekertoernooien (CL en Copa). Dus mijn vraag was of je wilde dat Bayern zou verliezen, zodat er duidelijk werd dat er iets diende te veranderen. Maar die vraag is nu achterhaald. Wat moet er volgend jaar gebeuren? Stel: Guardiola blijft aan, welke spelers moeten er dan weg en wie moet er gehaald worden?

18 mei 2015 om 17:24

Zolang Guardiola aanblijft is er volgens mij geen verbetering mogelijk. De speelstijl zal gewijzigd moeten worden. En dat zal hij nooit doen, helaas...

20 april 2015 om 11:02

Veertien prijzen in vier jaar tijd. Een groot deel van de selectie was voor de komst van Guardiola daar (met sterren als Ronaldinho en Deco) en een nog groter deel was er na het vertrek van Guardiola. Hoeveel prijzen zin er gewonnen? Welke spelers roemen de genialiteit en man management van Guardiola?
De spelers die o.a. hem hebben gehad.

Jij, net zo goed als de schrijver van dit CE en anderen die beweren dat de invloed van Guardiola minimaal zou zijn, hebben geen flauw benul van wat die man voor elkaar gekregen heeft.
En spelers behouden die niet bij het team passen qua persoonlijkheid is ronduit stupide. Natuurlijk werk je die weg, want het complete team moet dezelfde kant op kijken. Dat was juist dat fout van o.a. van Gaal met Rivaldo, destijds.

20 april 2015 om 13:35

Ik zeg niet dat zijn invloed bij Barcelona minimaal was. want hij heeft onderhand wel bewezen dat Barcelona coachen moeilijker is dan je zou denken. Maar ik denk dat hij die behaalde successen bij Barca heeft gehaald door mensen om zich heen te hebben die alleen maar jaknikkers zijn.

Ibrahimovic, die mede onder Guardiola's toestemming is gehaald, was niet zo'n persoon en dat had Guardiola ook kunnen weten want we weten allemaal dat Ibra niet bang is om voor zijn mening op te komen. Als trainer moet je er toch voor zorgen dat iemand met zo'n capitaal optimaal presteert? Maar als ik Ibrahimovic moet geloven, was Guardiola meer bezig om hem als persoon te veranderen dan dat hij hem optimaal laat presteren.

Dan nu naar Bayern. Daar weten we ook allemaal dat de bestuurders van Bayern allen een eigen mening hebben en die ook graag in de media uitten. Dat is een enorm verschil met Barcelona, waarbij hij alleen maar jaknikkers om zich heen had. Je ziet duidelijk dat Guardiola daar moeite mee heeft, want hij stoot zich nu aan dezelfde steen door bonje te maken met een zeer gerespecteerde medische staf, die een schat aan ervaring hebben en onderhand wel weten hoe je een speler fit moet houden. Ik geloof niet dat het sarcastisch klappen naar de medische staf de grote reden voor hen was om weg te gaan, maar dat dat de druppel was die de emmer deed overlopen, want ik hoor ook verhalen dat hij het advies wat betreft Thiago negeerde om hem vervolgens een jaar lang kwijt te zijn terwijl hij hem ook voor 4 maanden kwijt kon zijn als hij naar zijn medische staf had geluisterd.

20 april 2015 om 22:33

Als manager moet je ervoor zorgen dat het team z'n resultaten behaalt. Als er een stoorzender tussenzit, dan moet het geen donder uitmaken hoeveel deze heeft gekost, die belemmerd het proces en moet weg.
Het feit dat ie het jaar erop weer de CL heeft gewonnen geeft aan dat ie niet fout zat.

Denken dat je bij Barcelona alleen maar jaknikkers hebt zitten geeft aan dat je geen flauw benul hebt van de club en hoe deze in elkaar steekt.
Van die verhalen weet ik niet veel. En gezien het om geruchten gaat zou k deze ook niet zomaar aannemen.
Als hij echt zo ontzettend fout zit, zal de leiding daar wel wat mee doen. Lijkt me een stuk logischer. Zeker als ze, zoals jij al aangeeft, daar allen een eigen mening hebben en deze graag uiten.

Gelijk heb je, goede clubexpert met een duidelijke kijk op de situatie van Guardiola.
Dat hij de gehele o zo geroemde, wereldbekende medische staf heeft weggejaagd had ook wel in het stuk gemogen. Bayern moet van deze man af. Persoonlijk heb ik een hekel aan het saaie balbezit spelletje en ik vind dat Bayern terug moet naar de roots zoals je beschrijft. Bayern staat niet voor balbezit voetbal.
Pep.. ga weg.

20 april 2015 om 01:00

Bedankt voor je reactie en je stem! Ik kon helaas niet meer de medische staf erin betrekken, ik had hem donderdag ingeleverd terwijl vrijdag pas het nieuws bekend werd.

Beetje makkelijke CE als je het mij vraagt. Je noemt niet echt iets nieuws en laat de wedstrijd tegen Roma buiten beschouwing, ook noem je niet dat Robben aanmerkelijk vooruit is gegaan onder Guardiola. Graag ook wat meer onderbouwing en wat meer oplossingsgericht schrijven ajb.

20 april 2015 om 01:47

Ja, hier kan ik me wel in vinden. Ik zag Fcklose in een topic al aankondigen dat hij een CE zou schrijven en daarin ventileerde hij frustraties, welke zich ook daadwerkelijk hebben gemanifesteerd in zijn CE. Reageren op basis van emotie brengt vaak ongegronde discussies teweeg.

Ook aan jou, Fcklose, gericht dus. Je hebt alle - voor jou - negatieve punten aan het licht gebracht, daar de positieve punten in de schaduw gelaten zijn. Je tekst schreeuwt emotie, wat ik zeker wel waardeer, maar aan de andere kant belet het een objectievere benadering. Het resultaat is logischerwijs een romantische, nostalgische tekst. Ik raad aan om je ratio te laten primeren opdat er een gefundeerde kijk kan worden gerealiseerd.

20 april 2015 om 01:53

Ik snap je reactie maar als je kijkt naar één van mijn vorige Ce's (De obsessie van Josep Guardiola) kun je zien dat ik deze mening al anderhalf jaar aanhang. Daarbij komen natuurlijk de frustraties van het kijken naar niks tijdens wedstrijden, ik herken mijn club niet meer. Wat je zegt klopt dus niet helemaal.

20 april 2015 om 02:25

Je herkent je club niet meer. Dat is de romantische, nostalgische kijk waar ik op doel. Alles wat gelieerd is aan Guardiola staat dan onbewust gelijk aan een belemmering. Te veel Spaanse voetballers, te veel balbezit, te weinig dit en dat en zus en zo. Al het positieve verloochen je dus, waardoor je een zwart-witte kijk vormt.

In zijn eerste jaar heeft hij vier prijzen gewonnen. De enige smet op het seizoen was de uitschakeling in de CL, waarin er van een van de beste Real Madrid teams in hun geschiedenis werd verloren. En in het lopende seizoen moeten de prijzen nog verdeeld worden, waar Bayern meedoet voor alles. Moet zelfs gezegd worden dat cruciale spelers missen in de cruciale fase.

Je had beter kunnen wachten tot na de thuiswedstrijd tegen Porto en het liefst tot na het seizoen. Ik begrijp dat je een romantisch beeld hebt van Bayern, maar dat mag je niet beletten van een objectieve, relativerende kijk op Guardiola en zijn prestaties.

Je eerste zin van je post hieronder kun je ook op jezelf reflecteren. Wat had je verwacht? Zijn filosofie met alles erop en eraan was immers duidelijk.

20 april 2015 om 10:59

Toch kun je stellen dat Bayern onder Heynekes beter was dan Bayern onder Guardiola. Dat was vorig seizoen al duidelijk, het was niet meer het oppermachtige Bayern, het was "bayern wat wel goed maar niet de beste meer is."

20 april 2015 om 11:05

Aan de top komen is makkelijker dan blijven.

20 april 2015 om 15:07

Zelfs als Bayern nog de Champions League zou winnen, heb ik toch kritiek op de manier van spelen. Dan zou hij echter wel voldoen aan het doel: internationaal succes. Maar ik vind dat kritiek leveren als het slecht gaat makkelijker dan als het goed gaat, daarom de reden dat ik hem nu heb geschreven.

Ik weet niet wat je verwacht had. Ik ga juist tegen veel mensen in, veel durven hem niet te bekritiseren zeker om de prijzen die hij wint. Ik erger me al bijna twee jaar aan zijn voetbal en arrogante houding. Daarbij komt nu het voorval met de medische staf. En als er één speler is die altijd gepresteerd heeft is het Robben. Denk aan het seizoen onder Van Gaal. Ook weet ik niet welke oplossing je verwacht, ik geef de enige: Guardiola weg en zo snel mogelijk!

20 april 2015 om 12:18

Ten eerste ben ik het met je eens dat Bayern de focus verkeerd heeft verlegd naar het puur willen domineren op balbezit. Balbezit moet een middel zijn, geen doel. Het middel om een tegenstander te overrompelen, zoals Barcelona dat deed in de beginjaren van Guardiola. (ik ben wél van mening dat hij een zeer grote impact heeft gehad in dat succes, maar dat is een hele andere discussie) en tevens ben ik het met je eens dat Heynckes (zeer onterecht) afgedankt is.

Wel deel ik de mening van Xavier_fcb: je mag wat oplossingsgerichter schrijven. Je denkt te veel in problemen doordat je enkel uit frustratie alle negatieve dingen opsomt. Probeer ook objectief naar je club te kijken en kaart aan welke veranderingen jij zou doorvoeren, welke spelers je zou aantrekken of juist laten gaan. Vergeet ook niet dat het enorm lastig is om een selectie te motiveren die net alles heeft gewonnen, dan is toch de honger een beetje weg. Ook al zullen ze dit zelf nooit toegeven.

20 april 2015 om 15:35

Ik denk dat je pas aan oplossingen kan denken wanneer Guardiola weg is. Hij is te koppig om in te zien dat zijn manier niet de juiste is. Zoals ik ook al schrijf in het stuk wil ik terug naar de oude soort Duitse spelers. Weer de mentale weerbaarheid zien zoals bijvoorbeeld tegen Manchester United in 2010. Daarbij noem ik niet alleen negatieve dingen uit frustratie. Ik heb de resultaten van twee jaar Guardiola bekeken en gekeken of de doelen aan het begin van zijn functie behaald zijn. Het antwoord is tot nu toe in alle opzichten, nee.

22 april 2015 om 00:24

Ik erger me soms ook aan Guardiola's voetbal hoor, ik wil snelheid zien in het voetbal. Getik en balbezit horen niet de basis te vormen voor entertainment, maar schoten op doel en zo snel mogelijk dat doel bereiken, echter wel. Bayern was een klasse beter onder Heynckes, en naar mijn mening ook veel spectaculairder. Dat Bayern was een totale voetbalmachine dat elke voetbalstijl beheerste en de tegenstander op verschillende manieren pijn kon doen. Zo hoort voetbal te zijn: je kunt domineren, maar ook beuken. Je kunt je luchtmacht ertegenaan gooien, maar ook gewoon een een snelle counter uitvoeren. Je wint duels, je rent je directe tegenstander eruit en je hebt een individuele actie, dat is entertainment. Guardiola is een goede coach met potentie, en ik waardeer zijn filosofie, maar ik zou hem niet als opvolger van Wenger willen zien. Wengers filosofie blijft de leukste en de beste voor mij, dat is ook de reden dat ik van Arsenal ben gaan houden. Klopp's Dortmund vond ik in topvorm ook zo overheerlijk spelen, gewoon vol op de aanval, direct spelen en de tegenstander helemaal wegdrukken. Guardiola speelt veel minder aanvallend en veel meer gecontroleerd, waardoor het saai wordt.

Ik vind het juist een prima stuk waar ik het volledig mee eens ben. Het spel van Bayern is vaak genoeg slaapverwekkend en niks aan, daar mag gerust wat over gezegd worden. Met een ploeg als dit moet je gewoon lekker aanvallend spelen, niemand kan je wat maken. Mede daardoor denk ik dat Götze en Lewa niet lekker tot ontbranding komen. Toch twee aanvallend ingestelde spelers.

20 april 2015 om 12:31

Even ter verduidelijking: het doelpuntenverschil is 61 in positieve zin. Ze hebben een gemiddelde van 2,6 doelpunten per wedstrijd, als ik me niet vergis.
Hoe kun je dan zeggen dat het niet aanvallend is? En helemaal gezien de hoeveelheid balbezit en, belangrijker nog, de ruimte in de rug van de verdediging.

Echt spannend is het niet nee en ik kan me voorstellen dat mensen dat vervelend hebben. Maar kritiek hebben terwijl ze zo oppermachtig zijn is ongelooflijk. Ze maken nog altijd kans op de treble en zijn in de competitie zo goed als weer kampioen. Vorig jaar in een recordtijd en ze wonnen de dubbel.
Je kunt kritiek hebben op een hoop dingen, maar niet op een zogenaamd defensieve instelling en een gebrek aan overwinningen.

20 april 2015 om 14:08

Dat is omdat Bayern een kern heeft die ook goed genoeg is om oppermachtig te zijn & aanvallend en fris voetbal te spelen ipv het constante rondgetik. Zie naar de tijd toen Heynckes trainer was, fris voetbal & aanvallend en won ook alle prijzen en was oppermachtig in alle toernooien en Duitsland zelf.

Het is mooi wat Guardiola laat zien ja, en de prijzen die hij wint met dit Bayern. Maar het is niet nodig om de bal 80 procent op te eisen en dan de hele match stil te leggen door eindeloos rond te tikken.

20 april 2015 om 15:20

Ik krijg niet de indruk dat je vaak Bayern München live kijkt. Dan had je namelijk gezien dat het voetbal van Barcelona onder Guardiola vele malen beter was als het spel van Bayern nu. In twee jaar is het alleen maar slechter geworden in plaats van beter. Veel spelers kunnen dat niveau wat Barca ooit haalde helemaal niet bijbenen, denk aan Rafinha, Dante, Bernat, Rode, Xabi Alonso en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. De selectie sluit niet aan op het concept van Pep, een trainer moet dan flexibel zijn en een ander systeem bedenken.

20 april 2015 om 22:35

Als je denkt dat het "eindeloos tikken" aan Bayern ligt, zit je fout. Dat heeft namelijk meer te maken met het dichtlopen van gaten door de verdediging, dan iets anders.

Fcklose, ik kijk inderdaad niet naar elke wedstrijd van Bayern. Maar ik heb zeker wel wedstrijden gezien en hoor exact dezelfde kritiek als hij tijdens zijn tweede seizoen kreeg. De eerste nog niet, want toen maakte Barca meer fouten, waardoor de tegenstander er vaker uitkwam en wij zodoende konden counteren. Maar vanaf het tweede seizoen werd er constant ingegraven en bestond de kans dat een counter levensgevaarlijk kon zijn. Net als nu het geval is.
Maar hoeveel tegendoelpunten heeft Bayern werkelijk gehad?

20 april 2015 om 23:17

Ik snap dat jij als Barca fan zijnde een zwak hebt voor Pep. Hij bracht jou club tenslotte ongelofelijk veel prijzen en prachtig voetbal. Maar je moet realistisch kijken, het voetbal is vrijwel altijd niet om aan te kijken.

Je hebt het over het aantal tegendoelpunten. In de Bundesliga zijn dat er inderdaad bizar weinig namelijk 13. Maar als je naar de stand kijkt kan je alleen maar concluderen dat vrijwel alle Bundesliga teams de laatste jaren aan veel kwaliteit hebben ingeleverd. Alleen Wolfsburg en Bayern steken er door het vele geld en de individuele klasse van bepaalde spelers bovenuit.

Ik geef een voorbeeld van de nivellering van de Bundesliga. Schalke staat op plaats 5 met 42 punten, Herta op plaats 13 met 34 punten. Hierdoor zie je dat het voor Bayern bijna onmogelijk is de Bundesliga niet te winnen, ik denk daarom dat de invloed van Pep op de resultaten eerder een nog betere uitslag in de weg staat, dan dat het door zijn speelstijl beter wordt.

21 april 2015 om 08:26

Dat is een kwestie van smaak en interpretatie. Jij ziet voetbal dat niet om aan te kijken is en legt de schuld daarvan bij Pep, waar ik naar de tegenstander en diens ingraven kijk.

Als je denkt dat iedere tegenstander net zo naief blijft als in de tijd van Heynckes, dan ben je behoorlijk naief.
De prijzen die Guardiola met ons won zijn leuk, maar wat hem zo geliefd maakt is de filosofie.
Als je het voor elkaar krijgt om met zoveel blessures alsnog zo goed te presteren, dan is het een luxeprobleem en niets anders dan dat. Ondanks de nivellering van de Bundesliga.
De cijfers die nu neergelegd worden zijn gewoon meer dan fantastisch. Zelfs voor der Rekordmeister.

Mocht je denken dat 90 van de wedstrijden bij ons destijds tjokvol schoten op de paal zat of iets dergelijks, dan zit je fout. Er zaten genoeg lelijke wedstrijden tussen en dat is een luxe, zolang er gewonnen wordt. Als je nu een compilatie bekijkt van die tijd, zou je denken dat elke wedstrijd een spectakel was.

21 april 2015 om 13:17

Ik denk dat dit team ondanks blessures beter is als het team waarmee Louis van Gaal de CL finale bereikte. Als het zo is wat je zegt over de wedstrijden van Barca en ze lijken op de wedstrijden die Bayern speelt, snap ik helemaal niet waarom je die man nog steunt. Zijn visie is zoveel mogelijk balbezit, althans dat is het gevolg van zijn visie. Daar is voetbal niet voor bedoeld, spektakel of passie wil een fan zien, niet dit hooghartige getik.

21 april 2015 om 18:19

Fcklose,

Jouw afkeer van het 'hooghartig getik' wil niet zeggen dat anderen er geen voorkeur voor kunnen hebben. Ik geniet er met volle teugen van, want ik prefereer zijn voetbalfilosofie boven alle andere. Eenieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Daarnaast ben je vergeten rekening te houden met Almogavers punt over het verdedigen van de tegenstander. Guardiola's doel is uiteraard niet om zoveel mogelijk 'doelloos' rond te tikken. Daartoe wordt het team bewogen omdat de tegenstander dan niet naar voren beweegt. Als zij dat wel zouden doen, dan zou je al veel meer spektakel krijgen. Het moet dus van twee kanten komen.

Guardiola's visie is juist ook om te entertainen. Vele liefhebbers prefereren zijn manier van voetbal. Dat jij dat niet doet is helaas pech. Dan moet je het hem niet verwijten.

21 april 2015 om 23:28

Ja dat is een meningsverschil, daar kan ik niks aan veranderen. Verder ben ik het er niet over eens dat het voor Bayern moeilijker wordt als tegenstanders zich ingraven. Bayern is al meerdere malen overrompeld door ploegen die vroeg druk zetten (denk aan Wolfsburg, Real). Inzakkende ploegen zijn voor Bayern vaak makkelijker te pakken op een meestal slaapverwekkende manier.

21 april 2015 om 23:51

Ik heb geen uitspraak gedaan over de moeilijkheidsgraad. Ik had het enkel over spektakel en dat dat van twee kanten moet komen. Je kunt het Guardiola dus niet volledig verwijten dat de wedstrijden naar jouw beleving saai zijn. Dat ligt dus mede aan de tegenstander.

Wat vond je van de wedstrijd van vandaag?

22 april 2015 om 00:27

Vind je het niet saai dan wanneer er te veel rondgetikt wordt? Daar kun je toch niet van genieten man. Vol op de aanval spelen zoals Klopps Dortmund in zijn hoogtijdagen, dat was entertainment. Natuurlijk is het jouw mening, vroeg het me gewoon af.

22 april 2015 om 01:57

Ja, het wordt voor mij ook minder attractief bij tijd en wijlen. Zoals gezegd komt dat mede door de tegenstanders die dan niet naar voren bewegen, dus ik verwijt het Guardiola niet. Als je twee teams heb die willen aanvallen, dan wordt het natuurlijk levendiger.

Ik ben liefhebber van zijn visie op voetbal, dus saai vind ik het over het algemeen niet, nee. Ik prefereer het boven alle andere speelwijzen.

22 april 2015 om 10:32

Bayern speelde eerste helft erg goed, in veel opzichten leek het weer op het spel onder Jupp Heynckes. Maar dit was dan natuurlijk wel toe te schrijven aan Guardiola. Thiago speelde geweldig net als Müller. Eindelijk ook niet het 3-5-2 systeem, maar 4-4-2. Tweede helft vond ik het echter weer vervallen in het gebruikelijke saaie spel helaas... Maargoed gelukkig nu door naar de halve finales.

20 april 2015 om 15:08

Bedankt voor je reactie en je stem!

Mooie CE, leest makkelijk weg en geeft het duidelijke beeld wat iedereen ziet.

Joseph Guardiola, een koppig man. Misschien heeft hij dan toch gelijk. Messi heeft hem de beste ter wereld gemaakt en niet andersom.

Het is een man met een eigen wil, speelt mooi voetbal wanneer het perfect word uitgevoerd maar tegelijk zo irritant en saai wanneer het niet lukt. Duitse voetbal stond altijd bekend en staat daar nog altijd bekend om : Altijd doorgaan, nooit opgeven. Ook al sta je met 5-0 voor, zelden sparen Duitsers energie. Het is altijd vechten voor elke bal en daarom vond ik vreemd dat Bayern voor iemand als Guardiola ging, een perfectionist.

De perfecte coach voor dit Bayern zou : Jurgen Klopp zijn en Diego Simeone. Beide hanteren vechtvoetbal, mentaliteit, power, lust.

20 april 2015 om 15:12

Bedankt voor je reactie en je stem! Inderdaad aan Simeone had ik nog helemaal niet gedacht. Ik denk ook zeker dat dat een trainer is die de clubcultuur waardeert en respecteert. Mijn favoriet is op dit moment eigenlijk Lucien Favre, wat hij nu seizoen op seizoen laat zien bij Borussia Mönchengladbach is echt knap. Ook zijn manier van spelen staat mij aan, hoewel ik ook erg geniet van Atletico Madrid.

Ik vind dit geen geweldige CE. Nu doe je Pep Guardiola toch tekort. In zijn Barcelona tijdperk was hij degene die het beste haalde uit zijn spelers en deze ook beter maakte. Hij heeft bij de trio Messi, Xavi en Iniesta echt het uiterste gehaald. Hij heeft jongens als Pique teruggehaald die zijn opgeleefd onder hem. Jongens als Busquets, Pedro van de jeugd en Alves gehaald en daar de befaamde tiki-taka voetbal. Nog nooit heeft een coach het voor elkaar gekregen wat Barcelona de periode tussen (2008-2012) deed. Hij mag meer credits krijgen. Verder lees ik nu dan toevallig in een reactie van jou dat je gecharmeerd bent van Simeone. Met alle respect maar zijn team voetbalt ook niet echt hoogstaand, het is weliswaar met veel vechtlust, maar sprankelend is het zeker niet zoals dat van Guardiola wordt verwacht.

Clubs als Real Madrid & Bayern zijn mooie clubs, maar soms eisen fans onrealistische dingen. De kans dat je de CL wint is niet altijd zo groot of eenvoudig. Na de afstraffing tegen Real Madrid gelijk bestempelen als mislukt. Laten we eerst afwachten wat hij dit seizoen presteert met Bayern in de CL. Toevallig heb ik vanavond een ijzersterke Bayern gezien tegen FC Porto (wat me deed denken aan Shakthar) misschien mag ik deze argument niet gebruiken omdat dit twee dagen later is dan jouw CE. Jongens als Robben hebben zich onwijs ontwikkeld onder Guardiola. Ik ben het eens dat spelers als Lahm verkeerd worden gebruik en dat vind ik wel eigenaardig van Pep.

Ik ga jouw CE 3 sterren geven. Ik vond het niet bijzonder. Ik vond jouw onderbouwingen niet altijd sterk, alhoewel ik je bij sommigen wel gelijk geef (50/50). De meningen zijn wat dat betreft verdeeld als het gaat om als jij hem niet de ideale coach vind. Dat mag en daar zal ik niet veel naar kijken.

In het algemeen vond ik dit geen bijzondere CE die mij omver blaast. Maar ik zal het ook niet gelijk als ''slecht'' bestempelen.

22 april 2015 om 01:27

Lahm wordt juist perfect gebruikt.

Guardiola heeft oog voor de kwaliteiten van voetballers en heeft dus goed gezien dat Lahm de kwaliteiten heeft om op het middenveld te spelen. Hij is enorm balvast, heeft een korte draaicirkel, kan uitstekend passen en is gewoonweg intelligent. Dat is de benodigde formule om te gedijen op het middenveld in de speelwijze van Guardiola.

Bayern heeft er meer baat bij als hij op het middenveld speelt ten opzichte van rechtsback. Hij is namelijk geschikter voor het middenveld dan alle andere spelers - buiten Thiago en Alonso. Als je dus ervoor kiest om hem niet op het middenveld te zetten, dan belet je het bevorderen van het spel dat Guardiola wil spelen. De andere opties zijn Schweinsteiger en Rode. Beiden gedijen aanzienlijk minder als halfspeler.

Lahm heeft onderhand op alle posities op het middenveld gespeeld en heeft het op iedere positie voortreffelijk gedaan. Op rechtsback benut je hem niet optimaal in tegenstelling tot op het middenveld. Komt bij dat hij desondanks vaak als rechtsback fungeert gedurende de wedstrijden. Zoals je dat ook tegen Porto hebt kunnen waarnemen.

Guardiola heeft een indrukwekkende keuze gemaakt. Ook als je in het oog houdt dat de vervanger op rechtsback, Rafinha, waar toch scepsis rond heerst, het ook uitmuntend doet in zijn speelwijze. Betere alternatieven zullen er niet zijn, anders had Guardiola daar wel voor geopteerd. Al met al heeft de winnaar gelijk.

22 april 2015 om 10:35

Ik vind Rafinha echt heel veel te kort komen hoor voor Bayern. Te weinig snelheid en power om als back op te komen (wat wel zijn taak is). Daarbij kan hij geen man passeren met een individuele actie. Lahm was dé beste speler van de wereld op die positie, maar dat moest op een onverklaarbare manier gewijzigd worden

22 april 2015 om 11:02

Onverklaarbaar is het niet. Ik heb juist de uitleg ervoor gegeven in mijn post waarop je reageert.

In het kort: Lahm op het middenveld is voordeliger dan Lahm op rechtsback voor het team. Er zijn namelijk geen geschiktere middenvelders dan hij voor het middenveld.

Ik moet zeggen dat ik Rafinha weldegelijk goed/geschikt vind. Althans, van de wedstrijden die ik heb gezien. Jij kunt vast uitgebreider oordelen over zijn prestaties, maar Rafinha is een geschikte speler voor dit Bayern. Hij is klein en snel, dat is wat Guardiola op de backs wil. Zie Alba, Dani Alves, Bernat (speelde overigens een uitmuntende wedstrijd tegen Porto).

Lahm kan best beter zijn dan Rafinha op rechtsback, maar voor het team is het voordeliger als Lahm op het middenveld staat en Rafinha op rechtsback. Als dat niet zo was, dan had Guardiola het niet zo neergezet.

Hoe zou jij het team anders willen zien? Welke spelers op het middenveld?

22 april 2015 om 12:50

Ik zou nooit een rechtsback op het middenveld neerzetten. Mede daardoor loopt het vaak niet. Tegen Porto thuis speelde hij eindelijk weer eens aan de rechterkant. Meteen veel meer dynamiek in het elftal. Rafinha is echt geen snelle back, bij Schalke was het vaak al een matige speler. Onbegrijpelijk dat ze die man een nieuw contract hebben aangeboden.

Mijn middenveld zou op dit moment met alle blessures bestaan uit: Thiago, Schweinsteiger (is al weer fit, maar zat gister nog op de bank). In een 4-4-2 systeem. Müller komt ook zo veel beter tot zijn recht (onder Van Gaal speelde hij ook als valse spits)

22 april 2015 om 14:18

De meeste fans en coaches zouden Lahm denk ik niet op het middenveld zetten, want zij zijn gewend dat hij een rechtsback is. Guardiola echter heeft ingezien dat hij weldegelijk de kwaliteiten van een middenvelder heeft en dat is op overduidelijke wijze bewezen.

Als je als coach ziet dat een bepaalde speler beter geschikt zou zijn voor het middenveld in je speelwijze, dan kies je daar toch gewoon voor. Dit is 1 + 1 = 2.

Tegen Porto speelde hij inderdaad aan de rechterkant. Dat was de tactiek van Guardiola. Zonder bal stond hij op het middenveld. In balbezit schoof hij door naar rechtsbuiten, waardoor Müller in het centrum speelde. Zij wisselden ook constant van positie.

Rafinha is wellicht niet snel op zijn topsnelheid, maar hij is klein. Dat zorgt ervoor dat hij een snelle acceleratie heeft en voldoende uit de voeten kan in de kleinere ruimtes. Dat is wat Guardiola wil.

Zoals je tegen Porto kon zien wordt Lahm simpelweg gebruikt op de manier die het voordeligst is voor het team. De ene keer is dat als verdedigende middenvelder, de andere keer als centrale middenvelder en dan weer als rechtsback. Uiteindelijk heeft de winnaar gelijk.

23 april 2015 om 00:20

Gutihaz, je hebt de beste rechtsback ter wereld, gebruik hem dan ook als rechtsback. Dat is als Messi als rechtsback gebruiken, dat kan die vast ook wel aardig.

En op het middenveld heeft Bayern genoeg kwaliteit rondlopen.

Nee, dit is echt de meest stomme ingeving van Guardiola, period. Alhoewel er te twijfelen valt over dit of Kroos laten vertrekken.

23 april 2015 om 00:32

Dat is niet een juiste vergelijking. Messi op rechtsback zetten is namelijk niet het voordeligst voor het team. Hij hoort namelijk in de aanval opdat zijn kwaliteiten optimaal benut worden met betrekking tot het team. Hetzelfde geldt voor Lahm op het middenveld. Ze hebben namelijk juist niet genoeg kwaliteit voor op het middenveld. Anders had Guardiola hem daar nooit neergezet. Nogmaals, de winnaar heeft gelijk. Maar ik heb dit nu meerdere malen uitgebreid toegelicht.

Kroos laten gaan was overigens geen beslissing van Guardiola, maar van het bestuur van Bayern.

24 april 2015 om 02:49

Lol, Heynckes heeft veel beter gepresteerd met dit Bayern, met Lahm als rechtsback. Stravven heeft gelijk, gebruik spelers op hun positie, dan haal je het beste uit ze. Sowieso moet je geen spelers verplichten in een systeem te spelen, maar je systeem afstellen op je spelers. Lahm is de beste rechtsback ter wereld, dus hij moet ook rechtsback spelen. Ja, hij kan prima op het middenveld, maar daar lopen genoeg geweldenaren rond. Je hoeft die spelers van Bayern echt niet te leren voetballen, dat kunnen ze al. Guardiola wist ook al niet hoe hij Zlatan moest gebruiken, Wenger had bijvoorbeeld het beste uit Zlatan gehaald bij Barcelona (gewoon het spel aan hem ophangen), en toch de rest niet belemmerd. Guardiola heeft nog veel te leren als coach, gelukkig is hij nog jong.

24 april 2015 om 14:53

Heynckes won in zijn eerste jaar niks om vervolgens de treble te winnen. Vind niet dat je kunt spreken van 'veel beter'. Guardiola heeft namelijk vier prijzen gewonnen in zijn eerste jaar en doet in het lopende seizoen mee voor alles. Sowieso kun je dat pas aan het einde van het seizoen concluderen.

In de top blijven is moeilijker dan tot de top komen. Dat maakt Guardiola's prestatie al indrukwekkend.

Dat Lahm goed is op rechtsback betekent niet dat dat het voordeligst is voor het team. Messi speelde jaren in de spits, maar nu Suarez er is speelt hij op rechts. Dat is namelijk volgens de coach het voordeligst. Zelfde geldt voor Guardiola en Lahm.

Zoals ik meerdere malen heb vermeld: Juist omdat er geen 'geweldenaren' voor op het middenveld zijn staat Lahm daar. Hij speelt als rechtshalf. Op die positie kan er niemand anders. Allemaal minder geschikt dan Lahm. Anders stond hij er ook niet.

Guardiola wist wel hoe hij Ibrahimovic moest gebruiken. Hij deed het ook gewoon goed voor een eerste seizoen. Ze wonnen 5 prijzen dat jaar. Uiteindelijk konden ze het persoonlijk niet meer met elkaar vinden en dus vertrok hij. Het seizoen erop waren ze nog beter als team, dus gelijk kreeg hij. Het gaat er niet om of je een individu kunt implementeren in je team, maar of je het team kunt implementeren in individuen. Oftewel, Guardiola heeft in beide gevallen gelijk gekregen. Met Ibrahimovic deden ze het goed en zonder hem nog beter.

18 prijzen in 5 jaar tijd. Wellicht 19-21 in 6 jaar tijd. De winnaar heeft gelijk. Meer hoeft er niet over gezegd te worden.

24 april 2015 om 17:40

Ik ben het met je eens dat Lahm op het middenveld moet als er zo'n blessurecrisis heerste als de afgelopen weken. Maar wanneer er ook maar weer één middenvelder terug is moet je Lahm gelijk weer rechtsback zetten en dat doet Guardiola niet.

Ik vind het vreemd wanneer je de beste rechtsback van de wereld hebt, hem niet op die positie gebruikt. Maar daarvoor in de plaats een heel veel mindere Rafinha daar neer zet.

24 april 2015 om 18:01

Dat doet Guardiola inderdaad niet, want dat is kennelijk niet goed voor het team.

Wie kan er anders op rechtshalf? Schweinsteiger, Javi Martinez en Alonso moeten centraal staan. Rode zou je daar wel kunnen plaatsen, maar hij komt tekort. En Götze is een aanvaller.

Lahm is overduidelijk de meest geschikte speler voor op rechtshalf.

Messi is statistisch veruit de beste spits, maar hij staat op rechts. Waarom? Omdat de coach dat het voordeligst acht voor het team. Je moet voetbal echt benaderen als teamsport.

Lahm op het middenveld is gewoonweg een uitstekende zet. Vergeet niet dat als Lahm op rechtshalf staat, dat hij de helft van de wedstrijd als verkapte rechtsback speelt door de dominante speelwijze. Zijn kwaliteiten worden op deze manier ten volle benut met betrekking tot het team.

24 april 2015 om 18:28

Waarom koopt Guardiola dan geen nieuwe rechtshalf, zodat Lahm terug op rechtsback kan? Bayern kan kopen wie het wil.

24 april 2015 om 18:38

Waarschijnlijk omdat hij content is met Lahm op rechtshalf. Vergis je niet: Lahm is voortreffelijk op het middenveld - op elke positie op het middenveld zelfs. Absolute wereldtop. Zou zo bij Barcelona kunnen spelen in de basis op het middenveld.

24 april 2015 om 22:21

Je moet toch altijd proberen de beste spelers met elkaar te laten renderen? Als Guardiola een goede trainer is (wat ik wel verwacht) dan past hij zijn systeem zo aan dat Lahm wel op rechts kan. 4-4-2 is de oplossing. Zo speelde hij ook tegen Porto

25 april 2015 om 00:29

Dat moet zeker niet. Een coach moet gewoonweg het beste team samenstellen volgens zijn eigen filosofie/ideeën/denkwijze. Als een grote naam dan niet past in zijn straatje, dan is dat zo. Voor Guardiola's filosofie is iemand als Schweinsteiger geen optimaal geschikte voetballer. Lahm daarentegen is een perfecte speler daarvoor.

Guardiola zou bijvoorbeeld Ronaldo en Bale per direct van de hand doen als hij coach zou zijn geweest van Real Madrid. Hij is een coach die zijn speelwijze niet wijzigt voor spelers, maar spelers eerder wijzigt voor zijn speelwijze. Dat siert hem wel vind ik.

Tegen Porto speelden ze inderdaad met een verkapte 4-4-2. In ieder geval geen traditionele 4-4-2. Guardiola's tactiek was om Lahm in balbezit op de helft van de tegenstander door te laten schuiven naar rechtsbuiten, waardoor Muller naar het centrum schoof. Met Robben en Ribery terug zal hij absoluut niet opteren voor dezelfde tactiek.

25 april 2015 om 01:29

Dat siert hem juist niet, dat laat juist zien dat hij niet in staat is om te werken met zulke spelers. Hij weet niet hoe hij ze optimaal kan laten renderen en pest ze weg. Het is dat hij tot nu toe alleen clubs gecoacht heeft waar hij iedereen mag kopen die hij wil. Als hij bijvoorbeeld bij een kleinere club aan de slag gaat waar hij niet veel mag uitgeven, en het dus moet doen met de spelers die hij al heeft, hoe pakt hij dat dan aan?

Ik vind het een slap excuus om te zeggen dat Schweinsteiger, een van de beste middenvelders ter wereld, niet in je team past. Het is niet dat Schweinsteiger niet goed genoeg is voor Bayern, want hij is goed genoeg voor elke club ter wereld, het is alleen dat Guardiola hem niet weet te gebruiken. Vergeet niet dat Guardiola al heel wat miskopen op zijn naam heeft staan, en dan bedoel ik bedragen als 25 miljoen voor Chygrynsky (wat zijn naam ook mag zijn). Ook Zlatan voor 60 miljoen was een miskoop... als hij blijkbaar niet in je team past, waarom haal je hem dan? Slecht gescout of wat?

We zullen het hier wel nooit eens worden denk ik. Ik ben echt iemand die Wengers filosofie adoreert, en Wenger is juist iemand die al zijn spelers laat renderen, oftewel hij past zijn systeem aan aan de spelers die hij heeft. Hij heeft echter ook jarenlang geen keus gehad, hij moest het met een beperkt budget doen. Toch is Wenger een echte wereldcoach en een vakman omdat hij spelers echt persoonlijk begeleidt en ze optimaal weet te gebruiken. Ik zie Guardiola niet al zijn spelers optimaal laten renderen door zijn systeem, sommige krijgen te veel opdrachten mee en worden daardoor ingeperkt. Wenger daarentegen geeft zijn creatieve spelers vrijheid.

Nogmaals, we zullen het hierover vast nooit eens worden.

25 april 2015 om 10:15

Schweinsteiger is inderdaad een topvoetballer die ongetwijfeld bij verscheidene topclubs in de basis zou staan. Het punt is echter dat hij weldegelijk minder in het straatje van Guardiola past dan Alonso of Lahm. Hij moet op cvm, maar daar staat Alonso dus. Guardiola prefereert hem omdat zijn kwaliteiten meer aansluiten bij zijn filosofie. Hij is een meer technische voetballer. Iemand die het positiespel volledig onder de knie heeft en een meer een-keer-raak voetballer is. Tevens heeft hij meer overzicht opdat de juiste spelers in de opbouw gevonden kunnen worden.

Het is niet per se zo dat Guardiola dergelijke voetballers niet weet te gebruiken. Het zou simpelweg dom zijn om hen te gebruiken. Als een speler je team verzwakt, dan zet je die er niet in. Hij kan Schweinsteiger zo op cvm zetten, maar hij acht dat minder geschikt voor de speelwijze. Daarom had hij dus ook Alonso gehaald. Alonso was voor de winterstop de belangrijkste speler samen met Robben. Ibrahimovic was overigens geen miskoop. Dat heb ik in mijn andere reactie op jou toegelicht.

Guardiola zou denk ik niet naar een kleine club gaan. Hij kiest zijn clubs erg zorgvuldig neem ik aan. Dan nog, bij welke club zou hij geen aankopen mogen doen? Hij heeft echter wel Barcelona B kampioen gemaakt in zijn eerste jaar als coach.

Ik vind dat het hem siert dat hij een filosofie heeft en zijn selectie daarnaar schikt. Dat hij ten alle tijden aanvallend wil voetballen. En als dat niet lukt, dan speelt hij nog aanvallender. Zoals tegen Porto. Eerste wedstrijd verloren door de aanvallende speelwijze. Zijn antwoord? Nog aanvallender! Dat vind ik heerlijk.

Ik ben ook sympathisant van Wenger en Arsenal. Maar hij past zijn speelwijze toch niet aan? Hij haalt toch gewoon spelers die in zijn straatje passen. Hij haalt geen spelers die hij niet wil neem ik aan. Dat hij een beperkt budget heeft gehad jarenlang weet ik, maar daardoor haalt hij niet plots spelers die niet geschikt zijn voor zijn team. Hij heeft minder kwaliteitsvolle spelers moeten halen, maar dat is wat anders.

We zullen het nooit eens worden? Ik ben het met je eens dat Guardiola niet al zijn spelers optimaal laat renderen. Hij doet het namelijk andersom: het systeem optimaal laten renderen door zijn spelers.

26 april 2015 om 02:07

Tja, ik volg Guardiola niet zo op de voet natuurlijk, dus ik geloof je best.

Wenger heeft op verschillende manieren gespeeld, en dat paste hij aan aan de beschikbare spelers. The Invincibles bijvoorbeeld was een counterteam met een geweldige combinatie tussen fysiek en techniek, terwijl het huidige team veel meer op techniek is gebaseerd, en ook meer combinatievoetbal speelt. Wenger heeft ook gewoon de bus geparkeerd tegen Man City dit seizoen, en dat resulteerde in een 0-2 overwinning. Hij realiseert zich eindelijk dat je niet altijd met mooi voetbal kunt winnen, en soms gewoon voor het resultaat moet gaan. Zeker tegen teams met meer kwaliteit. Wanneer we in de zomer nog wat spelers halen, kunnen we ook wat meer met mooi voetbal winnen.

Uiteraard kiest Wenger natuurlijk zorgvuldig uit welke speler hij haalt. Nu hij meer geld kan uitgeven, zie je ook dat hij echt gewoon goede aankopen doet. Hij koopt nu echter niemand als de juiste speler niet beschikbaar is voor een bepaalde positie, zelfs als we daar een speler tekortkomen. Dat heeft ons heel veel punten gekost in de eerste seizoenshelft, toen we echt in de verdediging en op CDM te weinig spelers hadden. Coquelin is wat mij betreft de revelatie van het seizoen van Arsenal.

Maar goed, dit artikel gaat over Bayern, dus hier laat ik het bij.

26 april 2015 om 02:48

Er wederom op ingaan lijkt mij inderdaad niet geschikt, want zoals je zegt gaat dit over Bayern. Prima post.

28 april 2015 om 23:26

Heb je Bayern - Dortmund nog gezien. Het werd voor de zoveelste keer duidelijk dat Lahm echt niet op die positie hoort

29 april 2015 om 15:28

Volgens mij heeft hij 90% van de wedstrijden uitstekend gespeeld. Dat er enkele wedstrijden tussen zitten waarin hij minder presteert is logisch. Statistisch heeft hij zijn beste wedstrijd ook op het middenveld gespeeld.

Prima CE op zich. De argumentatie mag alleen wat uitgebreider, en als je echt overtuigend wil zijn, zul je ook de andere kant van de zaak moeten belichten, en uitleggen waarom je vindt dat jouw kant de juiste is.

Ik ben het ook totaal niet met je eens. Het opvolgen van een coach die de treble wint is niet makkelijk. Dat ze Heynckes eruit hebben gegooid vond ik ook verbazingwekkend, maar Heynckes zou in eerste instantie sowieso maar een jaar blijven, en ze hadden Guardiola volgens mijn info in januari al vastgelegd, dus toen Heynckes opeens alles won, konden ze hem niet meer behouden, want dat zou contractbreuk betekenen naar Guardiola toe, en bovendien kon dan de hele planning voor de toekomst de prullenbak in.

Bovendien wisten ze precies wat ze in huis haalden toen ze Guardiola haalden: dominant voetbal op basis van balbezit, en de aanval op basis van snelle combinaties over de grond. Barcelona-voetbal. Dat is wat Guardiola zelf speelde toen hij op het veld stond bij Barcelona, en wat hij toen hij coach werd ook zijn elftal bij Barcelona liet spelen. En is het saai wat Bayern nu laat zien? Ik vind van niet. Als het loopt, is het geweldig om naar te kijken. Ik heb genoten dinsdag. En als iedereen zich ingraaft, is het gewoon niet zo makkelijk om mooi voetbal te laten zien. Je kunt zelf wel terugzakken, en proberen de tegenstander naar voren te lokken en zo wat ruimte creëren achter de defensie, maar als ze zich niet naar voren laten lokken wordt het spel nog veel saaier: twee teams, ieder op de eigen helft. Dan maakt het niet eens uit wie de bal heeft. Dan gebeurt er helemaal niets.

Maar goed, ieder zijn eigen mening. Ik vind dat Bayern het beste voetbal speelt van Europa, jij vindt het saai en slecht. Kennelijk is het een kwestie van smaak. ;-)

28 april 2015 om 14:31

Precies mijn commentaar na het lezen van dit stuk!

Erg mooie CE, en inderdaad Bayern was onder Heynckes vele malen gevaarlijker. Hopelijk voor jullie word Klopp de nieuwe coach komend seizoen. Ben alleen bang dat Guardiola nog wel even blijft.

27 april 2015 om 12:48

Bedankt voor je reactie en je stem!

Ik kan me goed in jouw klachten m.b.t. het veldspel vinden. Dat tiki taka gedoe is voor een supporter, maar ook voor de neutrale kijker zoals ik, niet altijd fijn om te zien.

Maar dit hele tiki taka spel werd toch onder Guardiola geïntroduceerd bij Barca? Dat was een tijd lang zeer effectief, maar het stagneerde uiteindelijk toch. Het tikken werd meer een doel dan een middel en de tegenstanders gingen op een andere manier verdedigen. Het parkeer de bus systeem bleek toch best nuttig tegen een team dat zo hoog stond te verdedigen als dat Barcelona deed. Ook Vilanova en Martino konden dit niet doorbreken waardoor Barca een mindere periode kende.

Nu is daar echter iets anders, een nieuwe trainer met een wat meer opportunistische kijk dan zijn voorgangers. Een wat langer veld waardoor de ruimtes vanzelf ontstaan en met Neymar en Suarez staan er nu ook twee jongens die individueel enorm veel toevoegen aan het spel. Het zijn geen tiki taka spelers, maar juist het tegenovergestelde. Het voorspelbare getik is minder, en de leuke acties en gevaarlijke steekballen nemen weer toe, Barca valt weer aan zoals het zou moeten.

Nu overkomt Bayern ongeveer hetzelfde. Het getik neemt toe en daarmee neemt de onvoorspelbaarheid, de verassing, weer af. Robben en Ribery doorbreken dit nog wel enigszins, maar het verschil met de jaren onder Heynckes is overduidelijk. En als toeschouwer is het lang niet meer zo aantrekkelijk als dat het was. Je hoopt op iets leuks van Robben, of je moet geduld gaan hebben tot dat gaatje eindelijk valt. Dan kijk je zomaar 90 minuten naar een tactisch steekspel, terwijl het met een iets directere aanpak nog steeds hetzelfde resultaat oplevert, maar dan met aantrekkelijk spel.

Uiteindelijk blijft het toch een keuze die de trainer maakt, en aangezien Guardiola niet gaat afwijken van zijn filosofie zal je er toch vanuit kunnen gaan dat het spel er niet leuker op gaat worden zolang hij aan het roer staat. Maar als deze tactische benadering de CL helpt te winnen schat ik de kans groot in dat Guardiola toch zijn gelijk krijgt. Al moet ik wel zeggen dat ik Barcelona op dit moment hoger inschat dat Bayern.

29 april 2015 om 00:26

Bedankt voor je reactie en je stem!

Volledig mee eens! Goeie CE! Bayern is nog steeds een van de beste clubs ter wereld maar het spel onder Guardiola is inderdaad nogal saai. Was inderdaad beter en leuker met Heynckes.

29 april 2015 om 19:25

Bedankt voor je reactie en je stem!

11 mei 2015 om 16:37

Bedankt voor je reactie en je stem!

Ben het volledig met deze CE eens.

18 mei 2015 om 13:42

Bedankt voor je reactie en je stem!

Dit is een erg goed geschreven CE met een mening waar ik me 100% in kan vinden. In mijn eerste CE (en tot nu toe de laatste) heb ik ook mijn kritiek geuit op Guardiola. Voor de mensen onder ons die het niet mee eens: vergelijk Bayern het jaar van de treble met de afgelopen jaren. De speelstijl moet je dan niet met elkaar vergelijken, maar de effectiviteit ervan. Maar dat terzijde. Nogmaals: een uitstekende CE.

Bedankt voor je reactie en je stem!

Klasse CE, erg mee eens!

Bedankt voor je reactie en je stem!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
Manuel NeuerKeeper00
Sven UlreichKeeper00
Niklas SüleVerdediger00
Felix GötzeVerdediger00
Marco FriedlVerdediger00
Mats HummelsVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren