FC Eindhoven en MVV vechten om periodetitel, Fortuna wint eindelijk

Na drie maanden zonder overwinning valt er in de spelersgroep van Fortuna Sittard eindelijk weer wat te lachen, de komende dagen. De nummer voorlaatst van de Jupiler League boekte op 16 januari voor het laatst een zege, maar won vrijdagavond de uitwedstrijd bij FC Volendam (2-4). Bijkomend voordeel was dat hekkensluiter RKC Waalwijk nul punten pakte, thuis tegen FC Eindhoven (0-1). De tweede club uit de lichtstad is op weg naar de periodetitel, al is de concurrentie van MVV nog serieus. Dat won rijkelijk laat in Oss en staat maar één punt achter FC Eindhoven.

/

RKC Waalwijk - FC Eindhoven 0-1
Omdat NEC al een periodetitel op zak heeft, ging FC Eindhoven naar Waalwijk om de voorsprong op MVV en VVV uit te bouwen in de vierde periode. Die eindigt volgende week vrijdag. Halverwege de eerste helft brak Joey Sleegers de score open, op aangeven van Roald van Hout. De huurling van Feyenoord was voor rust ook dicht bij de 0-2, maar stiftte naast. Aan de overkant kreeg Arsenio Valpoort een uitgelezen kans de gelijkmaker binnen te schieten: die benutte hij echter niet. Omdat ook FC Eindhoven (via Jason Bourdouxhe) de score niet uitbreidde bleef het spannend.

/

FC Volendam - Fortuna Sittard 2-4
De doelpuntrijke ontmoeting in Volendam eindigde in het voordeel voor de bezoekers uit Limburg. Ludcinio Marengo zorgde al vroeg voor een voorsprong voor het Andere Oranje, toen hij in minuut vier afdrukte op aangeven van Brandley Kuwas. Fortuna sloeg echter al snel terug dankzij Kevin Kis (1-1). In de veertig minuten die voor rust volgden, gebeurde er vervolgens van alles: Marengo schoot op de lat en even later schoot Seku Conneh de bezoekers voor het eerst op voorsprong. Daarna beging Gijs Luirink een overtreding op Joeri Schroyen, die hij moest bekopen met rood. Roel Janssen schoot raak vanaf de stip: 1-3. Een kwartier na rust was het weer raak via Marengo (weer op aangeven van Kuwas), maar Fathi Turan maakte de bevrijdende 2-4. FC Volendam stond toen nog maar met negen man op het veld, want Kuwas had zijn tweede geel gekregen.

FC Oss - MVV Maastricht 0-1
Winnen in Oss was het devies voor MVV, dat tegelijkertijd hoopte dat FC Eindhoven zou verliezen. Het eerste scenario werd werkelijkheid, het tweede niet. Davy Brouwers, goed voor vijf goals in de laatste vijf duels, kon dit keer het verschil niet maken. Met een kopbal was hij voor rust wel dichtbij een goal: aan de overkant trof Ryan Sanusi de paal. MVV kreeg meer kansen in de tweede helft, maar geen daarvan was raak. Brouwers, Jordy Croux en Leroy Labylle hadden het vizier gedrieën niet op scherp staan. Vijf minuten voor tijd zorgde Bryan Smeets eindelijk voor de 0-1 en daarna raakte Croux zelfs nog de paal. MVV maakt dus nog kans op de vierde periodetitel, want het verschil met FC Eindhoven is één punt met nog één duel te gaan. FC Oss heeft driemaal op rij verloren.

/

Helmond Sport - VVV-Venlo 3-1
VVV is uitgeschakeld in de strijd om periode vier. Door een 3-1 nederlaag in Helmond zit het er niet meer in voor de Limburgers, die via de reguliere stand in de competitie nog wel deel kunnen nemen aan de play-offs. Het begin was nog goed, want Guus Jopppen kopte in de zevende minuut raak uit een hoekschop. Vijf minuten voor rust werd het echter gelijk, toen Gianluca Nijholt een vrije trap van Helmond aanraakte en de bal erin ging. Vroeg in de tweede helft kwam Helmond in een zetel dankzij Stanley Elbers (2-1) en toen Mounir El Allouchi een vrije trap in het doel mikte, was het over en sluiten. Helmond Sport, dat drie thuisduels op rij gewonnen heeft, komt in punten gelijk met Achilles’29 op plaats zeventien.