Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Excelsior dreigt verdediger na handsbal te missen tijdens duel met Friezen

Laatste update:

Het lijkt erop dat Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen zondag niet zal kunnen beschikken over Jurgen Mattheij, als sc Heerenveen op bezoek komt in Rotterdam. De verdediger kreeg tegen Feyenoord een rode kaart en de aanklager betaald voetbal stelt een schorsing van één wedstrijd voor.

/

Als Mattheij en de clubleiding hiermee akkoord gaan, moet de 21-jarige stopper komend weekend tijdens het duel met de Friezen op de tribune plaatsnemen. Er is tot maandagmiddag 15.00 uur de tijd om op het voorstel te reageren. Het is overigens al zeker dat Heerenveen het op Woudestein moet doen zonder aanvoerder Marten de Roon; de middenvelder werd tegen FC Groningen met tweemaal geel uit het veld gestuurd en loopt daardoor tegen een schorsing aan.

Excelsior leek zondag tijdens de stadsderby tegen Feyenoord op weg naar een stunt, op het moment dat het dankzij twee doelpunten van Tom van Weert op een 0-2 voorsprong stond in De Kuip. Mattheij voorkwam vervolgens echter met zijn arm dat Colin Kazim-Richards de aansluitingstreffer scoorde, waarna de Feyenoord-spits dat vanaf de strafschopstip alsnog deed. Tegen tien man bleek de thuisploeg uiteindelijk te sterk (3-2).

Vind je het terecht dat Jurgen Mattheij geschorst wordt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Driedubbele straf is wel wat veel voor zo'n licht vergrijp.

23 februari 2015 om 13:06

Maar het zijn gewoon de regels. Als jij een 100% goalkans ontneemt dan krijg je ook rood. Ook al is het vergrijp maar heel licht.

23 februari 2015 om 13:19

Ik heb ook niks tegen die rode kaart. Alleen om hem dan ook nog te schorsen vind ik wat zwaar. Ik snap wel dat dat de regel zijn. Maar rood en met tien man verder is prima wat mij betreft.

23 februari 2015 om 13:50

Ja en zo ken ik er nog wel een paar. Gestrekt been is rood, van achteren is rood, slaan is rood.. Tegen de kleine clubs zeggen ze zo zijn de regels voor topclubs wordt er wel verzachter opgetreden.. Ik vond rood ook te zwaar. Geel en penalty was prima. Hij raakte hem niet expres met zijn handen, hij wou wegdraaien/duiken en tjah dan kan je hands maken mag niet dus penalty en geel. Maar t was niet opzettelijk!

Wat kazim deed dat is pas diep rood, bewust slaan! Maar zoals ik al begon in deze reactie, topclubs worden niet zo hard aangepakt en zeker niet als ze thuis spelen want stel je voor als scheidsrechter dat de kuip tegen je gaat schreeuwen dat moet niet!!!

Triest niveau van scheidsrechters, ja allemaal ja zijn maar weinig die t spelletje echt snappen

23 februari 2015 om 14:26

Amen! Oftewel, je slaat de spijker op zijn kop, niets aan toe te voegen.

23 februari 2015 om 14:59

Zonder arm was de bal in het doel gegaan?

Rood is misschien een beetje overdreven, maar regels zijn regels.

23 februari 2015 om 18:33

Nee Keepertoob, zolang hands onopzettelijk is dan mag het wel en dient het niet bestraft te worden. Zoals je ook zegt, het was niet opzettelijk en handen stonden in natuurlijke positie plus bal werd van nog geen meter geschoten, dus gewoon niks aan de hand. Maakt bij deze niet uit dat er een scoringskans ontnomen werd, dat komt pas later aan bod bij de beslissing of het rood moet zijn.

Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. De
scheidsrechter moet het volgende in overweging nemen:
• de beweging van de hand naar de bal (niet de bal naar de hand);
• de afstand tussen de tegenstander en de bal (onverwachte bal);
• de positie van de hand hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat er altijd
sprake is van een overtreding

''geel en penalty is prima'' is dus trouwens ook onzin. Het is alles of niets.

23 februari 2015 om 13:09

Het voorkomen van een goal met je hand is niet bepaald een licht vergrijp. Maar ik vind het wel te zwaar gestraft inderdaad. Die regel mag best veranderen.

23 februari 2015 om 13:28

Iedereen vond het een penalty. Laten we inderdaad hopen dat deze regels een keer veranderd worden, want wedstrijden worden vermoord door dit soort rode kaarten. Penalty en misschien nog geel is meer dan vopldoende.

23 februari 2015 om 13:36

Het is inderdaad geen licht vergrijp, maar het was duidelijk een ongelukkig moment waarbij de bal van zeer dichtbij tegen zijn hand aan werd geschoten.

Het zijn nou eenmaal de regels, maar in dit geval wordt de club en de speler wel enorm zwaar gestraft voor iets wat totaal ongelukkig was.

23 februari 2015 om 18:35

Welke regel? De regel is dat als het opzettelijk hands is dat er dan rood moet volgen als je een scoringskans ontneemt. Als het niet opzettelijk hands (en dat was het niet lijkt me zo) is dan is het niets, ongeacht of je een scoringskans ontneemt. Niks ''te zwaar gestraft'' dus. Het is alles of niets. Ongelooflijk dat niemand zich dat hier realiseert. In dit geval duidelijk niets dus, maar goed.

23 februari 2015 om 13:47

Het is geen driedubbele straf.

De rode kaart is een straf als gevolg van een overtreding waarbij een doelpunt of directe scoringskans op onrechtmatige manier wordt voorkomen.

De strafschop is een spelhervatting

De schorsing is een gevolg van het krijgen van een rode kaart.

Hands maken op de doellijn is een van de grootste vorm van spelbederf. Je voorkomt daarmee een zeker doelpunt en dat is juist het belangrijkste aspect van een wedstrijd. De ene wedstrijd schorsing is misschien nog wel te weinig dan.

23 februari 2015 om 14:33

Dit slaat werkelijk nergens op wat je hier zegt. Een strafschop is zeker wel een straf, daarom heet het namelijk strafschop. Een schorsing is eveneens gewoon een straf. Je mag niet meer spelen de volgende wedstrijd(en) omdat je je niet aan de regels hebt gehouden. Dat heet straf. Een driedubbele straf is het dus. En je hebt hands en je hebt aangeschoten hands. Het was duidelijk aangeschoten hands. Hij probeerde de bal duidelijk met zijn borst tegen te houden, maar helaas was hij net te laat en kwam de bal tegen zijn arm aan. Een goede scheids ziet dat en laat het bij een penalty en misschien geel. Wat deze scheids flikte was ongelofelijk. Je moet niet recht praten wat krom is.

23 februari 2015 om 15:18

Ik praat niet recht wat krom is, jij zoekt niet bestaande sluiproutes in de regelgeving.

Het 'straf' in strafschop is misleidend want het is niet anders dan een spelhervatting zoals elke andere willekeurige vrije trap. Door de plaats van de initiële overtreding is het wel een spelhervatting die als zwaarder geïnterpreteerd kan worden.

Het verschil tussen hands en aangeschoten hands is heel duidelijk. Bij het eerste fluit de scheidsrechter voor een overtreding, voor het tweede laat hij doorspelen. Deze scheidsrechter interpreteerde het als opzettelijk hands. Dan is er op dat punt maar 1 straf mogelijk en dat is een rode kaart.

Dat jij de regels wilt aanpassen naar je eigen goeddunken mag je helemaal zelf weten, maar in het voetbalspel is de regel heel eenvoudig en perfect terug te vinden. Er is namelijk helemaal geen link tussen de type spelhervatting (in dit geval de strafschop) en de eventuele disciplinaire straf (in dit geval de rode kaart)

23 februari 2015 om 18:27

Eens joostvoncken. Iedereen die elkaar nablaat met ''zware straf, maar het zijn de regels'' zit er compleet naast! Het is in dit geval óf niets, óf overtreding + rood.

Als het opzettelijk hands was, dan moet er rood worden gegeven omdat er een scoringskans ontnomen wordt. Als er géén opzettelijk hands was, dan is er niks aan de hand, ongeacht of er een scoringskans ontnomen wordt. Dat speelt dan geen rol.

Alleen moge het toch duidelijk zijn dat het in dit geval onopzettelijk hands was, maar aangeschoten hands (ja, dat bestaat wel degelijk) en het dus eigenlijk 'niets' had moeten zijn. Ongeacht of er een scoringskans ontnomen werd of niet. Dat speelt slechts een rol bij, áls er opzettelijk hands is waargenomen, het bestraffen met rood, ja of nee (wat dus ongetwijfeld met 'ja' zou moeten worden beantwoord)

Dus eigenlijk was het niks en had er gewoon doorgespeeld moeten worden, maar als de scheids het dan interpreteert als opzettelijk hands moet het ook rood zijn ja. Dát zijn de regels.

Dit zijn de criteria voor een opzettelijke handsbal, ja of nee?

''
Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. De
scheidsrechter moet het volgende in overweging nemen:
• de beweging van de hand naar de bal (niet de bal naar de hand);
• de afstand tussen de tegenstander en de bal (onverwachte bal);
• de positie van de hand hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat er altijd
sprake is van een overtreding
''

Daarna komt pas de kwestie, 'rood, ja of nee?' aan bod, waarbij het ontnemen van een scoringskans inderdaad de doorslag geeft. Maar dat geeft dus níet de doorslag bij ''handsbal, ja of nee'', voor degenen die dat dachten. Die twee hebben niks met elkaar te maken.

23 februari 2015 om 18:33

Joost loop niet zo slap te ouwehoeren man. Een strafschop is net als een vrijetrap gewoon een straf voor het begaan van een overtreding. De regels zijn hier in principe prima opgevolgd. Enige is dat praktisch iedereen rood en een penalty in zo'n geval te zwaar vindt omdat er geen opzet in het spel was. Maar nogmaals, volgens de regels gewoon een correcte beslissing.

23 februari 2015 om 18:39

Nee geen correcte beslissing Azalkmaar2. Als er geen opzet in het spel is zoals jij zegt dan dient er helemaal niet gefloten te worden, maakt niet uit of je een scoringskans ontneemt. Dát zijn de regels. Als de scheids het dan wél interpreteert als opzettelijk hands zoals hij gedaan heeft, dán is het inderdaad rood.
Dus eigenlijk maakt de scheids eerst een verkeerde beslissing, en daarna een goede.

23 februari 2015 om 22:46

Het is wel weer een voorspelbare 'we leggen 1 duel op om van het gezeik af te zijn' schorsing geworden.

Natuurlijk heeft de scheidsrechter het fout beoordeeld. Maar zolang hij dat niet achteraf toegeeft rolt er op maandag altijd een schikkingsvoorstel van 1 duel uit de printer.

Als de tuchtcommissie het dan inhoudelijk zou moeten behandelen blijven ze weer met oogkleppen op achter de scheidsrechter staan. Dan zou Excelsior weer terug moeten naar de beroepscommissie maar is de speler in kwestie wel alvast een duel geschorst.

Als ze daar dan uiteindelijk de speler vrijpleiten heeft hij de onterechte schorsing er al op zitten. Aan die regel zouden ze wel eens moeten schaven want dat lijk nergens op.

23 februari 2015 om 15:00

Hij ging er wild in ik vind de rode kaart wel terecht maar hij heeft zijn straf toch al gehad dankzij zijn fout ging Excelcior ten onder want Feyenoord kan niet 3 keer scoren tegen 11 man.

23 februari 2015 om 17:54

Als penalty terecht was, dan de rode kaart niet. Door de penalty heb je al compensatie voor de gemiste goal. Daarnaast was de hands niet dusdanig opzettelijk dat hij de bal met de hand uit het doel roeide.
Door de rode kaart wordt Feyenoord in het zadel geholpen. Bij alleen geel had Feyenoord net zo goed genoeg tijd gehad om de gelijkmaker en de winnende te maken. Rood is gewoon dubbel. Maar als gevolg van rood, is de schorsing wel terecht... Dat hoort nou eenmaal bij een kaart die niet wordt kwijtgescholden.

23 februari 2015 om 17:58

Ik ben het ook niet eens met de regel het is keihard maar Guz moet zich er wel aan houden

Hoe kan je nou iemand schorsen voor iets wat hij niet expres heeft gedaan? Hij kreeg de bal per ongeluk op zijn hand, dus hij verdient geen schorsing.
Excelsior en hijzelf zijn al genoeg gestraft?

23 februari 2015 om 13:14

Regels zijn regels ....
Ik vindt het ook een te zware straf

23 februari 2015 om 13:59

Dat zijn dus niet de regels... Het gaat om 'de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontnemen, door opzettelijk de bal met de hand of arm te spelen'. Niemand kan toch zeggen dat hij dat deed?

23 februari 2015 om 15:43

Regels zijn inderdaad regels. Daarom heeft de scheidsrechter juist gehandeld door hem rood te geven en Feyenoord een penalty.
Echter, ik weet niet of het een regel is om in een dergelijke situatie een speler ook te schorsen.

23 februari 2015 om 13:31

Hij was toch geen wisselkeeper ofwel soms?

Hoop dat Excelsior in beroep gaat tegen deze straf. Denk dat ze goede kans hebben dat de straf geseponeerd wordt, omdat dit eerder ook bij Swinkels is gebeurd.

Tijdens de wedstrijd Willem 2-VVV kreeg hij in een ultieme poging om een goal te voorkomen, de bal tegen zijn arm. Rode kaart en penal. Deze kaart is later geseponeerd.

Deze actie van Mattheij is identiek, en op basis van jurisprudentie lijkt mij dat deze kaart dan geseponeerd zou moeten worden.

23 februari 2015 om 20:47

Maar het leek in mijn ogen toch echt alsof hij eht expres deed, want de hand/arm zat niet langs het lichaam maar er redelijk ver buiten. Of ben ik hier de enige die het een bewussie vond?

1 wedstrijd schorsing is wel te zwaar naar mijn mening, maar als de rode kaart niet geseponeerd wordt moeten ze die knul gewoon voor 1 helft schorsen dat ie dan de 2e helft gewoon mee kan doen. Beste voor alle partijen.

Wat is hier zo vreemd aan dan? Gebeurt wel vaker dusja. En bij rood hoor je geschorst te worden. Zo zijn de regels nou eenmaal. Misschien wel per ongeluk maar je voorkomt wel een zeker doelpunt. Altijd zo'n dubieus geval zoiets.

Ik zie alweer een boel domme reacties over 'ja dat zijn nou eenmaal de regels', maar lees dan alsjeblieft even de spelregels van de Knvb door... Er staat over rood voor een handsbal 'de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontnemen, door opzettelijk de bal met de hand of arm te spelen.' Die jongen van Excelsior krijgt de bal volledig onbewust op zijn arm, dan is dit volgens de spelregels dus juist géén rode kaart.

Sterker nog: het zelfde criterium geldt voor een strafschop. De bal moet opzettelijk met de hand worden gespeeld voor een penalty. Volgens de spelregels was het dus niet eens een penalty voor Feyenoord. Dat lijkt oneerlijk omdat hij (onbewust) wel een doelpunt tegenhoudt met zijn arm, maar dát zijn nou eenmaal de echte spelregels...

23 februari 2015 om 14:29

Nou dan mogen de scheidsrechterers de spelregels ook wel weer eens opnieuw doornemen. Lijkt me dat zo'n beetje de meeste handsballen in het strafschopgebied niet opzettelijk zijn. Terwijl er heel vaak een penalty wordt gegeven.

23 februari 2015 om 15:11

Hoezo domme reacties? Beetje respect graag!
Iemand die bewust het risico neemt door zich voor de bal te gooien neemt een bewust risico.

23 februari 2015 om 19:52

Sch14fcb dat moeten ze eigenlijk ook ja, veel te vaak zie je dat er voor onbewuste acties penalty's worden gegeven, vaak omdat iedereen dan zo overdreven appelleert dat de scheids er nog in mee gaat ook.
Moet er wel bij zeggen dat het niet alleen onbewust moet zijn, de speler moet zijn armen ook in een natuurlijke positie houden en onvoldoende tijd hebben om zijn hand weg te halen, anders kan er wel gefloten worden. Als iemand bijv. in een muurtje staat en met een hand omhoog springt, ook al heeft ie misschien niet de intentie om hem te raken, dan mag je daar wel voor fluiten.
Maar in het geval van gister was dit allemaal wel zo, dus niks aan de hand.

Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. De
scheidsrechter moet het volgende in overweging nemen:
• de beweging van de hand naar de bal (niet de bal naar de hand);
• de afstand tussen de tegenstander en de bal (onverwachte bal);
• de positie van de hand hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat er altijd
sprake is van een overtreding

23 februari 2015 om 19:54

Mallepietje, onfeilbare logica...

Maar dit is gewoon een poging de bal te blokken zoals je tig keer ziet in een wedstrijd. Zonder met de hand naar de bal te gaan, met zijn handen in een natuurlijke positie, en heeft geen tijd om ze weg te halen. Als dat al niet mag dan moet je voortaan als je tegenstander gaat aanleggen uit de weg springen, of ballethoudingen aan gaan nemen. Gaat nergens over.

23 februari 2015 om 19:30

Precies Lovrefc, eindelijk iemand die het snapt in plaats van de meerderheid hier die elkaar als schapen napraten zonder te weten waar ze het over hebben.

Dat hij rood kreeg en een strafschop tegen tot daar aan toe. Hij voorkomt onbedoeld een doelpunt met hands. Maar om hem dan ook te schorsen vind ik wel heel zwaar.

Naar mijn idee schors je iemand om duidelijk te maken dat hij iets fout heeft gedaan en er voor te zorgen dat hij dit in de toekomst niet meer doet en om een signaal af te geven aan andere spelers.
Aangezien deze speler er totaal niets aan kon doen kun je hem dit ook niet verwijten en hem er dus ook niet voor straffen.

Vergelijk dit maar met (ik meen) Wormgoor van ADO dit jaar. Ook hij kreeg een bal tegen zijn arm geschoten en vervolgens rood en een strafschop. Hij werd later wel vrij gesproken omdat er totaal geen opzet bij was.

Duidelijk is het nu wel. Een aangeschoten handsbal wordt bestraft met een wedstrijd schorsing en wat Kazim weer eens flikte ( slaan ) wordt niet gestraft. Er zijn meer van dit soort voorbeelden te noemen.
Is dit soms ook een vorm van matchfixing Knvb ????

Kan je nog een paar voorbeelden noemen een stuk of 10
Ik wacht rustig af.

er zijn genoeg voorbeelden van de scheidsrechters die elke week wel een blunder maken ? als die scheids eerder die Kazim weg stuurt dan had dit niet gebeurt want dat is wel een echte rode kaart en bij die verdediger van excelsior denk ik dat alle scheidsrechters hem hadden weg gestuurd behalve als het een speler van Ajax , PSV of Feijenoord is natuurlijk

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren