wk2018
 

'Het slechtste Ajax dat ik in jaren heb gezien'

Dinsdag, 20 januari 2015 om 11:52 door Asthereal

Langzamerhand word ik er wat moe van. Je leest het overal, je hoort het overal: kritiek op Ajax. Bergen kritiek op Ajax. “Dit is het slechtste Ajax dat ik heb gezien in jaren” is een zinsnede die ik nu al op vier plaatsen ben tegengekomen. Onafhankelijk van elkaar. Tijd om de balans op te maken. Waarom vindt iedereen Ajax zo slecht? Is Ajax wel zo slecht als het lijkt? En waarom?

/

Het gevoel liegt niet: het spel van Ajax is minder frivool geworden ten opzichte van een paar jaar terug. Dat kan ik moeilijk ontkennen. Er zijn genoeg redenen te bedenken: na vier kampioenschappen is de honger misschien wel weg, misschien is de inspiratie weg bij Frank de Boer of misschien is de selectie wel slechter. Toch hebben we op dit moment meer punten dan vorig jaar rond deze tijd. En ook meer dan het jaar daarvoor. Laten we alleen niet vergeten dat de top van de Eredivisie toen breder was. Vitesse en Twente waren veel sterker. Ook Heerenveen en Groningen deden toen goed mee. Nu staan in het linker rijtje ook clubs als PEC Zwolle en Cambuur. Niets ten nadele van hen, zeer knap gedaan, maar het zegt ook iets over de clubs die daar drie jaar terug stonden. Alleen PSV is sterker dan in voorgaande jaren. Veel sterker. En precies op de manier die Ajax nièt wil hanteren: goede spelers kopen, nog iets verder door laten groeien en dan doorverkopen met winst. Enkele posities worden aangevuld met toppers uit de eigen jeugd zoals Memphis en Hendrix, maar het gros is aangekocht. En met succes. Dit jaar. Maar bij Ajax heeft dit juist heel weinig succes gehad. Bijna alle aankopen faalden. Vele miljoenen zijn verkwist. Cruijff had prima redenen voor zijn fluwelen revolutie.

De selectie van Ajax is wel degelijk minder sterk dan in het begin van De Boers periode. Anita, Sulejmani, Vertonghen, Alderweireld, Blind, De Jong en Eriksen zijn namen die me zo te binnen schieten als ik denk aan het Ajax van een paar jaar terug. Stuk voor stuk kwalitatief goede spelers die we hebben moeten afstaan aan clubs met meer geld in meer aansprekende competities. Hun vervangers: Serero, Kishna, El Ghazi, Moisander, Veltman, Boilesen, Klaassen en Andersen. Van deze lijst is alleen Moisander geen speler met groeipotentie. Hij werd gehaald om er direct te staan toen Vertonghen wegviel. De anderen moeten nog verder groeien, beter worden. En dan worden ook zij opgehaald door de clubs met geld. Dit is het logische nadeel van de nieuwe weg die is ingeslagen. De eigen jeugd is onervaren, grillig. De aankopen zijn ook gedaan met oog op de toekomst. Een enkele aankoop moet er meteen staan, maar de meesten krijgen de tijd om te wennen. En als ze beter zijn geworden, kunnen ze met winst worden doorverkocht. Zo blijft de financiële huishouding op orde, en weet iedereen waar hij aan toe is. Alleen overwinteren in de Champions League is waarschijnlijk niet realistisch met dit beleid. Maar als je vier jaar op rij kampioen wordt, wat houd je dan nog over aan ambities? Het klinkt een beetje raar om te zeggen: ‘Dit jaar gaan we voor de tweede plaats en hopen we de Europa League te halen via onze Champions League-groep”. Als je puur naar de selectie van dit jaar kijkt, zou dit het meest logische resultaat zijn, maar je kunt het moeilijk als ambitie naar buiten brengen.

De wat zwakkere selectie vormt voor De Boer een grote uitdaging. Jonge spelers beter maken en een onervaren selectie kneden tot een kampioensteam is niet makkelijk. Zeker niet als je steeds je ervaren spelers verliest en weer opnieuw moet beginnen. En dan valt een ervaren aankoop tegen (Zimling) en moet je opeens puzzelen op de nummer 6-positie. De Boer heeft jarenlang plezier gehad als trainer Ajax, maar ik kan me goed voorstellen dat het frustrerend is als je zo weinig progressie kunt boeken. Als hij meer wil, zal hij weg moeten gaan. Dat realiseert hij zich ook, en het siert hem dat hij bij Ajax is gebleven. Maar aan de andere kant heeft hij ook reden om te blijven. De A1 van Ajax won namelijk van hun leeftijdsgenoten van Barcelona en PSG. De jeugdopleiding lijkt langzamerhand haar vruchten af te gaan werpen. Misschien duurde het langer dan de geplande vijf jaar, maar de toekomst ziet er wel degelijk rooskleurig uit. Ik denk dat De Boer die lichting graag onder zijn hoede zou willen hebben bij het eerste. Hoe mooi zou het zijn als onder zijn leiding een jonge lichting van Ajax in de buurt zou kunnen komen van wat hij als speler meemaakte in 1995? De Champions League zal Ajax niet meer winnen, maar met een sterke groep uit de nieuwe jeugdopleiding is overwinteren misschien wel mogelijk. Dat zou de ultieme kroon zijn op het werk van De Boer als hoofdtrainer van Ajax.

Speelt Ajax op dit moment matig? Zeker. Maar wat wil je na een herstructurering van de jeugdopleiding en de leiding van de club zelf? Na uitdunning van de selectie. Na vier kampioenschappen op rij. Noem het een overgangsperiode. Noem het wat je wilt, maar de jeugd van Ajax komt eraan. Misschien was vijf jaar wat te ambitieus om resultaten te verwachten van het nieuwe beleid, maar geef het twee jaar extra en de toekomst ziet er uitstekend uit. De financiële huishouding is weer goed, de jeugd wint weer van alles, alle neuzen staan dezelfde kant op en met zoveel jonge jongens die zich willen bewijzen in het eerste hoeven we ons ook geen zorgen te maken om de honger naar prijzen en goede resultaten.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door gravity)

Goed verhaal. Alleen ga je niet echt in op het spel. Dat is gewoon 90 min afzien elke week. Ik erger me elke week mateloos aan de manier van voetballen. Ook mag je beste de slechte dingen benoemen. Dan heb ik het over aankopen als een Duarte of van der Hoorn. Ben benieuwd wie er van de A1 gaat doorstromen en stiekem hoop ik op een trainer die net iets leuker voetbal laat zien. Frank zijn visie op balbezit is echt niet meer om aan te gluren. Al mogen we hem natuurlijk echt wel bedanken voor de afgelopen jaren.

Ik wil nog wel zien hoe Ajax straks met de doorgebroken talenten om gaat. Talenten zoals donny en appie....cerny etc etc. Als zij eenmaal doorgebroken zijn en 2 seizoenen goed spelen. Wat gaat Ajax doen?? Gaan ze deze spelers dan weer voor "fooi" door verkopen(zoals vaker het geval de laatste jaren en weer opnieuw beginnen) of hebben ze eindelijk de ballen om die jongens tijdig hun contracten met jaren te verlengen met een fikse salarisverhoging. Intern de uitstraling geven dat je de top echt wil bereiken. De sfeer te creëren dat talenten idd het gevoel krijgen dat ze met elkaar geschiedenis kunnen schrijven. Dit doe je niet om maar telkens je spelers met 1 jarig contract door te verkopen. deze talenten zullen dan ook altijd Ajax zien als een springplank.

Ben het ook eens met gryga22. Bedankt voor de schalen de afgelopen 4 jaar. Maar het is tijd dat de boer vertrekt. Sommige mensen zeggen wel dat hij steeds met minder moet werken. Dat daardoor het spel ook minder is. Maar er zijn genoeg clubs met andere hoofdcoach die met veel minder materiaal toch een stuk mooier voetbal spelen. Iig gedurfder voetbal. Niet dat eeuwig tikkie breed en terug tot het oneindig. Aan het einde van de wedstrijd 70 balbezit met 3 schoten op doel. Om dan vervolgens voor de camera te zeggen dat je gedomineerd hebt.

Onder de boer is Ajax kampioen geworden met gemiddeld 74 punten. Vorig jaar zelfs 71 punten. Historisch laag. Kijk maar eens na in de boeken. Clubs die nationaal veel punten weten te vergaren. Komen vaak ook ver in Europa. Zelfs toen Ajax geen kampioen werd van Nederland in 2003. Met het totaal aantal punten van 83.

Met bovenstaande bedoel ik te zeggen. D boer en Ajax hebben geluk gehad afgelopen jaren. Zowel trainerschap van de boer als de kwaliteit van de selectie waren onder het gemiddeld van de kampioenen. Was er 1 ploeg die een normaal kampioensjaar draaide met 80 punten of meer( Twente 86, az 80), was Ajax geen 1 keer kampioen geworden.

23 januari 2015 om 11:50

Ajax behaalde in 2003 83 punten met Zlatan, Van der Vaart, Sneijder, Litmanen, Nigel de Jong, Maxwell, Chivu en Stekelenburg. Dan hoeven Winter, Witschge, Pienaar, Van der Meyde, Mido en Heijtinga niet eens mee te doen. Beetje onzinnig om die vergelijking te doen met de selectie van vorig jaar. Psv had er 84, Ajax 83 en Feyenoord 80. Op de vierde plaats kwam NAC met 52 punten. Lijkt me dat dat jaar alle andere ploegen gewoon veel zwakker waren.

23 januari 2015 om 12:21

Dat is toch mijn punt als je verder goed had gelezen in de alinea erna. Kwaliteit van de selectie is gewoon minder. Dat is te wijten aan TH. Ergo, de conclusie dat overmars ook weg mag.

Verder ben ik met je oneens over dat andere ploegen zwakker waren. Ja dat jaar had nummer 4 idd 52 punten. Maar als je kijkt naar andere kampioenen met 80 punten of meer. Had de subtop gemiddeld rond de 56 punten. Dat is al jaaaaaren het geval.
Zoals al jaren het geval dat middenmoter tussen de 40 en 52 punten. En degradanten rond de 22 punten.
Met andere woorden gemiddeld over de jaren weergeven de behaalde punten de positie.
Het is dat de top te snel en te veel kwaliteiten inlevert. Dit wordt toch echt weergegeven in de behaalde punten.

23 januari 2015 om 13:19

Vanaf seizoen 2001-2002 zijn er 7 keer meer als 80 punten behaald en 7 keer minder. Dus wat is er dan een normaal kampioensjaar? jij zegt boven de 80 terwijl statistieken dit niet bevestigen. Alleen in het seizoen 2002-2003 is het verschil tussen de nummer 3 en nummer 4 bijna 30 punten. Terwijl dat in de jaren waarin de kampioen ook 80 of meer punten haalt bij lange na niet het geval. Jij zegt ook dat ploegen die een hoop punten nationaal halen ver komen in Europa. Dat kan ik niet terug zien in de statistieken van de CL. In het seizoen 2008-2009 was AZ kampioen met 80 punten. Tweede werd Twente met 69 punten. In de CL overleefde geen Nederlandse ploeg de groepsfase. In de EL Ajax bij de laatste 16. In 2009-2010 was Twente eerste met 86 en Ajax tweede met 85 punten. In de CL 2009-2010 overleefde geen Nederlandse ploeg de groepsfase. In de EL Ajax en Twente laatste 32 .

Jouw verhaal rammelt gewoon als je de statistieken erbij pakt.

23 januari 2015 om 15:55

ik zal jouw verhaal ontleden.

laten we eerst kijken naar de kampioenen vanaf 2001 tot 2010. dus een periode van 10 jaar en voordat ajax kampioen werd. je moet dan de punten die Ajax de laatste paar jaren heeft behaald niet meenemen(mijn punt was namelijk dat Ajax met weinig punten kampioen is geworden)

ik heb de punten van de kampioenen bij elkaar opgeteld. Ik kom tot een aantal van 804. Deze deel ik door 10 en ik kom tot een gemiddeld van 80,4 punten!!
Zoals ik eerder aangaf. aantal punten gaat gepaard met europees succes(wellicht had ik specifieker moeten zijn,ik bedoel Cl)

je wil verschil met nummer 4:

2001 24 punten 80 kampioen
2002 13 pnt
2003 32 pnt 80 kampioen
2004 22 pnt 80 kampioen
2005 25 pnt 80 kampioen
2006 24 pnt 80 kampioen
2007 9 pnt
2008 10
2009 15 80 kampioen
2010 23 80 kampioen

waar haal jij je info vandaag door te zeggen dat 80 kampioen het verschil lang niet altijd groot is? het is een gemiddeld van 25 punten. met hier en daar uitschieter naar boven of beneden.

andere punt is: van die periode heb je dus 7 van de 10 kampioen 80

ik heb jouw punt hier alweer te niet gedaan. MET statistieken!

andere punt. hoge aantal punten nationaal gaat gepaard met europees succesje(vooral Cl)
PSV 2001. poule fase. 9 punten. niet onverdienstelijk. aantal punten 83
Ajax 2003. kwart finale aantal punten 83
PSV 2005. halve finale aantal punten 87
PSV 2006 achste finale aantal punten 84

andere kampioenen waarin zij kampioen zijn geworden met 80 . speelden niet! in de CL.

Dus wat jij aanhaalt AZ en Twente komen te vervallen. Zij speelde sowieso geen CL in hun kampioensjaar. Waarom jij deze twee benoemt is mij een raadsel.

In die 10 jaren zijn er dus 7 kampioenen met 80 of 80 seizoen. waarvan er 4 deelnamen aan CL.
3 niet gekwalificeerd voor hoofdtoernooi Cl(az/twente/psv).

van de 4 deelnames, 3 overwinterd zie hierboven.

om nog verder in het verleden te duiken. Kijk de jaren dat Nlse clubs CL wonnen. of dat ajax de finale haalde in 96. en halve finale. bijna allemaal 80 seizoen. op 97 na. waar ajax tegen juventus struikelde in halve finale, maar nationaal belabberd ging.

Kortom, Mijn verhaal staat als een Huis! waar jouw verhaal juist geen fundering heeft. Lego huis van mijn kind heeft een betere fundering dan jouw verhaal.

23 januari 2015 om 16:36

Haha lekker makkelijk. Je pikt de seizoenen eruit de jou het beste uitkomen. Als je de laatste 5 seizoenen eruit pakt is er maar 1 keer iemand boven de 80 punten kampioen geworden. Zo lust ik ze ook wel. Waarom ik AZ en Twente erbij haal is omdat jij beweert dat als iemand boven de 80 punten haalt hij goed presteert in Europa. Ik laat zien dat dat niet klopt.

Tevens lees je niet wat ik zeg maar reageer je door met getallen te goochelen die kant nog wal raken. Ik gaf aan dat in 2003 het verschil tussen nummer 3 en 4 bijna 30 punten is waaraan ik de conclusie verbond dat de rest van de clubs niet sterk was. Vervolgens kom jij met een lijstje van het verschil tussen de nummer 1 en nummer vier, lekker belangrijk. Dat je dan de punten bij elkaar optelt en deelt om vervolgens een getal te noemen van 80+ is helemaal te gek voor woorden. Als Ajax 1 seizoen met 90 punten kampioen is en het volgende met 70 dan zijn ze gemiddeld met 80 kampioen geworden. Dan lijkt het in jouw redenering dat ze 2 keer met 80 punten kampioen zijn geworden. Tuurlijk jonge!! Als je zo telt dan heb ik er eentje voor jou. Ik heb alle punten van 1957 tot 2010 opgeteld en gedeeld. dan kom ik op een gemiddelde van 78,33 punten. Daar gaat je verhaal over 80+ kampioenen. Zoals ik al eerder, je verhaal rammelt aan alle kanten.

23 januari 2015 om 17:38

hoezo lekker makkelijk?! hoezo pik ik de seizoenen uit? je mist mijn hele punt gast. mijn initiele punt is sowieso dat ajax de laatste jaren kampioen is geworden met weinig punten vergeleken met de voorgaande jaren. dan is het toch logisch dat ik de cijfers van Ajax niet erbij betrek. Die vergelijk ik namelijk met de voorgaande jaren? why is this so hard to comprehend?! als jij dit stuk al niet begrijp dat ben je mijn tijd niet meer waard na deze post.

en verder is je hele berekening niet serieus te noemen. ten eerste: wederom je moet dan de cijfers van ajax van de laatste 4 jaar niet bij betrekken.
ten tweede: er waren 4 seizoenen waarbij men 30 wedstrijden speelde. dus automatisch heb je minder punten.

en waarom is gemiddeld een hele heisa voor je? als dit ook nog eens voor jou te moeilijk is dan houdt het al helemaal op.

maar om toch even in jouw denkwereld in te stappen.

sinds de 3 punten regeling : zijn er 15 seizoenen gespeeld tot Ajax met de 4 kampioenschappen begon. van de 15: 11 maal 80+ en slechts 4x 80

beter te begrijpen voor je?

sorry, jouw 2 posts hebben mij niet kunnen overtuigen. je berekent zogenaamd dingen maar je bent niet in staat om belangrijke factoren te zien. so weak..

get on my level son..

23 januari 2015 om 17:57

Je hebt gelijk. Het gooien met Engelse termen heeft me overtuigd.

23 januari 2015 om 17:57

ik kan het toch niet laten...

andere inhoud van mijn post(over CL succes) in combi met 80+, ga jij niet op in. waarom niet? juist, dat zijn feiten, waar je niet omheen kan...

gossie...you picked the wrong fight..

23 januari 2015 om 17:59

soms praat ik engels, excuses voor dat...maar goed...ik wil het hierbij laten.

23 januari 2015 om 18:15

Luister eens. Jij leest niet eens wat ik schrijf en dan zeg je dat ik de verkeerde heb uitgezocht?? In mij lijstje staat duidelijk tot 2010. Daarna vraag je aan mij waarom ik de 4 seizoenen van Ajax erbij heb gerekend en dat de het resultaat veranderd. Waarom begrijp jij niet dat ik die 4 seizoenen van Ajax niet heb meegerekend? Is tot 2010 niet duidelijk genoeg voor je??

Dan wel het meest ondoordachte argument van je waardoor ik je maar ook gelijk gaf omdat er anders toch niks van terecht komt. Ik heb het aantal van de kampioen vanaf 1957 tot 2010 opgeteld en gedeeld door het aantal seizoenen. Dan zeg jij, ja maar er zijn 4 seizoenen bij met 30 wedstrijden en dan ligt het aantal punten sowieso lager. Omg, wtf om ook populair als jij te doen. Denk eens na, als je 30 wedstrijden speelt en wint heb je 90 punten. Als je 34 wedstrijden speelt dan kun je ook 77 punten halen en kampioen worden. Waarom zeg jij dan dat het altijd lager is als je minder wedstrijden hebt? Dit is nu wat ik bedoel, jij kraamt een hoop onzin uit met wat Engelse populaire woordjes. Jij hebt gelijk dat ik de verkeerde heb uitgekozen. Niet om je sterke argumenten maar om het gebrek daaraan.

See you later alligator

ps. ben ik nou ook stoer?

23 januari 2015 om 20:14

ok dat stukje van 1957 tot en met 2011 heb ik verkeerd.
maar:
. Denk eens na, als je 30 wedstrijden speelt en wint heb je 90 punten. Als je 34 wedstrijden speelt dan kun je ook 77 punten halen en kampioen worden. Waarom zeg jij dan dat het altijd lager is als je minder wedstrijden hebt?

kom zeg...wie denk hier niet na dan? haha ik moet er echt van lachen. en dat jij zogenaamd ervan moet lachen, makes me even more wanna laugh...kanon zeg..

luister...of liever...lees aandachtig. er zijn dan 12 punten die je mis kan lopen. de kampioen van dat jaar is sterk genoeg om van de 12 punten iig de helft te pakken.

maar we gaan deze mathematisch berekenen. hier gaan we weer met gemiddelde. stel een club heeft 77 punten in 30 wedstrijd en. 77/30= 2.566667 per wedstrijd. dit aantal punt X 34 wedstrijden= 87,222 punten per 34 wedstrijden.

ongelooflijk hoe jij deze feiten niet onder ogen wil zien. en zogenaamd ik heb geen argumenten. dude, mijn argumenten zijn gebaseerd op cijfers. hoe een harde argumenten/bewijzen wil je nog meer?

jij kan zeggen wat jij wil gast. maar in jouw verhaal zit geen fundering what so ever. je roept alleen dingen onderbouwd met je eigen fantasie denkwereld.

----

en je riep eerder dat ik ook zomaar mijn seizoen uitkies. hoe lomp is dat? dat jij niet in een keer kon begrijpen dat ik simpelweg een periode van 10 jaar (pre ajax tijd 4 jaar kampioen)heb gepakt om mijn punt te maken.

---

feit 15 seizoenen waarvan 11 maal 80+
heb je ook niets te zeggen zeker?

----

heb zoveel meer punten eigenlijk, maar ik heb serieus geen zin meer met jou verder te discussiëren.

behalve 1 punt. jij vergat steeds mijn initiële punt. dat was namelijk dat Ajax de afgelopen seizoenen kampioen is geworden met minder punten dan de voorgaande seizoenen. Zelfs als ik jou berekening gebruik die niet accuraat is. namelijk 78,33 punten. dan klopt mijn hele premise(zoek het op als je niet weet) nog steeds. Ajax werd kampioen met gemiddeld 74 punten! dus Lager dan jouw foutieve berening van 78,33

-----
sure whatever over dat engels. dat is nou eenmaal hoe ik praat, vooral omdat ik soms in het engels sneller op een woord kan komen.

ps. als jij jezelf stoer wil vinden. fine by me

23 januari 2015 om 20:31

Ik ben het met je eens hoor, maar je vertelt niet echt iets nieuws. Eigenlijk zeg je dat het logisch is dat dit een minder Ajax is dan de jaren ervoor en dat de critici een punt hebben. Het komt er eigenlijk op neer dat we moeten hopen dat de jeugd goed doorbreekt. Persoonlijk vind ik het aankoopbeleid gewoon matig en het grote probleem. Poulsen en Moisander waren oke, maar Duarte, van der Hoorn en Zimling e.a. zijn niet echt een versterking gebleken. Hierboven wordt geadviseerd om Frank te laten vervangen, maar ik zou dan eerder Overmars vervangen of betere scouts inhuren. Voor de prijzen die je voor een Duarte en een van der Hoorn betaalt, kan je echt wel een betere speler vinden.

23 januari 2015 om 10:19

Eens, ook overmars vervangen. Ik vergat dat ook te vermelden in m'n post

Dit lijkt meer op een aanvulling van je eerste CE dan iets nieuws. Ook daarin behandel je de werkwijze van Ajax met betrekking tot spelers kopen en eigen jeugd. Ook daar kijk je naar de financiële huishouding net zoals nu. In deze CE heb je wat meer diepte dan in je eerste CE. Je kunt zien dat je er nu meer tijd in hebt gestoken wat zeer zeker een verbetering is.

Wat mij een beetje opvalt is je gebruik van korte zinnetjes. In het laatste stukje van de eerste alinea heb je dertig woorden in zes zinnetjes verwerkt. Een voorbeeld: En met succes. Dit jaar.
Op deze manier haal je een beetje de vaart eruit. Verder goed geschreven,

Ik mis toch een beetje de kritiek richting De Boer. Ik heb toch vaak het idee dat mensen echt onder de indruk waren van het spel onder De Boer in zijn eerste jaren. Dat snap ik niet helemaal. Ook met de spelers van toen, die volgens jou kwalitatief beter waren, was het spel vaak net zo saai en risicoloos als dat het nu is. Ook toen waren de wedstrijden die echt leuk waren om te zien van Ajax eerder uitzondering als regel. Toen had je nog wel inderdaad bijvoorbeeld een Eriksen die nog eens wat verrassend kon doen, maar verder was het collectieve spel echt niet veel beter dan wat het nu is.

En leuk dat we meer punten hebben, maar ik zie ons iedere keer weer ploeteren tegen zo'n beetje iedere team. En dat bij een competitie die een mindere top heeft gekregen. Ondanks dat je misschien niet een geweldig team hebt, moet je nooit zo vaak in de problemen kunnen komen tegen teams die er bijzonder weinig van kunnen. Naar mijn mening is het huidige middenveld qua voetbal het best ingevulde middenveld tot nu toe onder de leiding van De Boer. Toch lukt het niet om dat middenveld te laten renderen zoals het kan.

Je mening over een overgangsperiode deel ik met je, maar ik zie een overgangsperiode die al jaren duurt. Ajax vergeet constant door te pakken op de momenten dat het echt kan, waardoor de concurrentie onnodig weer dichterbij kan komen. Doordat je de vertrokken kwaliteit vervangt met matige spelers, zorg je er ook voor dat die jeugdspelers niet in een fatsoenlijk team kunnen terechtkomen. Zowel voetballend als zowel de kwaliteit van het team, is het voor de jeugdtalenten haast niet te doen om zichzelf op een fijne manier in het team te spelen. Hierdoor houdt je ook ontwikkeling van de jeugdspeler tegen, doordat ze niet in een gewenste omgeving terechtkomen.

De Boer heeft het qua voetballend vermogen niet onder controle, waardoor Ajax steeds maar stilstaat. Dan kan hij wel 4x kampioen zijn geworden en nu het recordaantal punten hebben gehaald voor de winterstop, maar er had zoveel meer in gezeten. Je maakt onnodig niet die paar stappen naar voren, terwijl dat echt wel had gekund.

26 januari 2015 om 19:17

Kennelijk zijn we het daar oneens. Het eerste jaar onder Jol speelden we mooi, frivool voetbal met veel goals, maar het zakelijk spelende Twente werd kampioen. Frank de Boer laat het elftal inderdaad wat zakelijk spelen, maar het is wel prijzen waard. Als ik puur naar de huidige selectie kijk, dan vind ik het persoonlijk eigenlijk knap dat we tweede staan met 8 punten voorsprong op de nr. 3. De huidige selectie van Feyenoord vind ik eigenlijk beter. Ik blijf De Boer dus steunen. ;-) En het ligt ook in de lijn der verwachtingen dat het een keer flink misgaat als je vier schalen op rij hebt gewonnen. Dat was met PSV toch ook? Dat gebeurt gewoon. Het heeft weinig zin om dan maar iedereen te ontslaan.

Iemand anders gaf eerder aan dat de schuld in dit geval bij Overmars ligt, en strikt genomen is een zwakke selectie ook de schuld van de TD, dus misschien heeft hij wel gelijk. Wat betreft contracten verlengen van belangrijke jonge spelers is Overmars goed bezig, maar de aankopen zijn erg wisselend. Maar aan de andere kant: welke TD bij Ajax koopt wel goed in? Ajax koopt al heel lang slecht in. Daarom willen ze nu ook eigenlijk helemaal niemand meer kopen. We huren en halen nu wat goedkope jongens om de tijd te overbruggen die nodig is om de vruchten te plukken van de jeugdopleiding. Het is de bedoeling dat Ajax op termijn alleen nog koopt wanneer er toevallig een gat valt, maar in principe moet straks alles uit de jeugd komen. Als we nu flink kopen, staan die aankopen straks jeugdspelers in de weg, en dat moeten we niet hebben, want dan valt het plan in het water.

Ik vrees dat we gewoon even een paar jaar genoegen moeten nemen met een minder Ajax. Daarna wordt het weer feest!

26 januari 2015 om 19:51

Maar Ajax is toch niet alleen maar kampioen worden en wat prijzen pakken? Ajax staat ook voor mooi voetbal, aanvallend voetbal, de supporter vermaken. Dat lukt De Boer niet. Ik vind het knap wat hij heeft gedaan en de prijzen liegen er niet om, maar Ajax is niet meer het Ajax waar het eigenlijk voor zou moeten staan. Eigenlijk al heel lang onder De Boer niet. Tenminste, in mijn optiek dan.

Ik ken het verhaal wel van zelfvoorzienend zijn en al, en ik vind het wel een mooie doelstelling, maar of het haalbaar is maar de vraag. Ik denk dat er helemaal niets mis is om een of twee kwaliteitsspelers te halen om dit Ajax net wat meer kwaliteit te geven. Dat is ook voor die jeugdspelers die er spoedig aankomen veel fijner om mee te voetballen dan met de Zimlings en Van der Hoorns van de wereld.

Het probleem met het aankoopbeleid is ook dat ze steeds maar wijzen naar de onhaalbaarheid van toppers en dat die altijd meer dan 10 miljoen zullen kosten. Lijkt me onzin als je ziet wat voor toppers een Vitesse(bony), Groningen/twente(tadic) en Psv(guardado) binnenhalen. Je moet het alleen ook wel willen. Een beetje moeite doen. Uiteindelijk heb je ook 8 miljoen uitgeven aan het duo Duarte en Van der Hoorn en huur je een beperkte voetballer als Zimling. Natuurlijk is het altijd de vraag welke speler slaagt er en welke niet, maar dat hoeft niet te betekenen dat je je maar moet gaan focussen op de middelmaat.

En een Nouri, Van de Beek, Nunnely of weet ik welk ander talent in de jeugdopleiding; die gaan het vast allemaal redden en schitteren in Ajax 1. Maar dat betekent niet dat Ajax nu stil moet gaan zitten, niet verder wil ontwikkelen en de concurrentie voorbij ziet passeren. Dat is helemaal nergens voor nodig.

Ajax heeft gewoon niet echt een fantastische selectie. Ik denk dat ze dit team komend jaar wel bij elkaar kunnen houden, maar dan moeten er echt 2 goede spelers bij. Echt goed, dus niet van de goedkopere categorie Duarte, Viergever, Zimmling. Daarvoor zal het toch een keer flink in de portemonnee moeten grijpen om een speler van het niveau Defour, Guardado, Dost te kopen. 100 miljoen op de bank is leuk, maar de kwaliteit op het veld gaat ieder jaar weer iets achteruit. Nu het team bij elkaar houden, 2 echte toppers erbij, en er schijnt een goede lichting van de jeugd aan te komen...

als we naar het Ajax van 5 jaar geleden kijken toen we niet kampioen werden maar wel leuk speelden spelers zoals Suarez, Verhongen Eriksen, Greg, de jong of Urby toen had je een goed en leuk team om naar te kijken nu is je beste speler klaassen die niet eens 23 is en Lasse een speler die je eigenlijk als 13de man had gekocht

Wat mensen vergeten is dat Ajax een paar jaar geleden ook al de finale haalden in de youth leageu
wie zijn daar van over ??? Veltman en Fischer geloof ik . dat je ver komt bij de jeugd zegt me helemaal niks aangezien clubs als paris sg niet opleiden voor het eerste . Ajax moet gewoon is zijn portomonee opentrekken ze zijn misselijkmakend gierig en van het geld dat ze uitgeven halen ze spelers die geen ene reet toevoegen om beter te worden . Het spel is niet om aan te gluren en daarnaast heeft De boer zoveel geluk, een andere coach had gewoon verloren van feyenoord en groningen afgelopen week .daarnaast lijkt het wel of spelers zich niet meer ontwikkelen als ze in het eerste komen En dan het smoesje dat goede spelers niet naar nederland willen wat doet Guardado bij psv dan ??? Ze moeten is wat verder kijken dan denemarken .Er zijn namelijk meer landen waar goeie voetballers vandaan komen .

28 januari 2015 om 11:59

Het hele idee was/is juist om te investeren in de jeugdopleiding en vervolgens het geld te gebruiken om spelers langer vast te leggen. Zodat spelers als Klaassen, Veltman, Cillessen 1 of 2 jaar langer willen blijven dan bijvoorbeeld Vertonghen en Eriksen.

De afgelopen 4 kampioensschappen zijn eigenlijk 'bonus', want die fluwelen revolutie van Cruyff is gericht op een termijn van minstens 5 jaar. Het idee was om eerst te investeren in de jeugd en om de financiën op orde te brengen (dure spelers als Sulejmani lozen). Vanaf nu moet gaan blijken of een speler als Klaassen inderdaad tot zijn 24e of 25e bij Ajax blijft. Of spelers als Kishna en el Ghazi echt gaan doorbreken en of de jeugd (bijv Cerny en van Beek) echt de overstap gaat maken naar Ajax 1.

Beste Asthereal,

De fout in de titel (het slechtste dat = het slechtste wat; 'slechtste' is immers overtreffende trap, dus verwijst men met 'wat` zorgde bij mij al voor enkele twijfels, gedurende je artikel heb je deze helaas niet bij mij kunnen wegnemen. De taalfouten maken het stuk slordig, terwijl dit niet nodig is. Je schrijfstijl is namelijk zeker niet onaardig, al sla je - naar mijn mening - af en toe door met het gebruik van korte zinnen.

Een inhoudelijk puntje dan: je vergelijkt spelers van nu met spelers van vier, vijf jaar geleden. Dat doe je aardig, maar ik vind het altijd moeilijk te beoordelen wanneer bijvoorbeeld een Serero beter zou zijn dan Anita destijds.
Bovendien spreek je over "eigen jeugd, die onervaren en grillig is". Bij een aantal spelers die je noemt gaat dat statement op, maar kijk eens naar een Serero, een Veltman? Veltman zit bijna aan vijftig wedstrijden voor Ajax; Serero heeft reeds meer dan zestig wedstrijden in het eerste gespeeld, en bovendien is Serero geen eigen jeugd.
Mijn punt is: hoe 'onervaren en grillig' ben je dan nog?

28 januari 2015 om 12:44

Als je iemand verbetert, doe het dan goed. De titel klopt gewoon aangezien "dat" verwijst naar "ajax" en niet naar "slechtste".

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren