wk2018
 

Waarom Marc 'Netto' de hand op de knip houdt

Zaterdag, 15 november 2014 om 22:57 door Asthereal

Elk jaar opnieuw raakt Ajax de beste paar spelers kwijt aan grotere, rijkere clubs in meer aansprekende competities. Iedereen begrijpt de spelers. Zij willen het meest uit hun carrière halen. Maar hun vervangers vallen tegen. Daarom kijken veel fans met een schuin oog naar Marc Overmars. Vier jaar op rij kampioen, vijf jaar op rij deelname aan de groepsfase van de Champions League en ongeveer honderd miljoen euro op de bank, maar investeren in echt goede spelers wil hij niet.

Ajax geeft zelf aan dat uit de jeugd veel meer rendement te halen valt dan uit aankopen. En waarschijnlijk hebben ze daar ook gelijk in. Maar er is nog een andere reden. Het is namelijk maar de vraag of het op financieel vlak wel zo goed gaat met Ajax. Het lijkt van wel, maar als je de afgelopen jaren steeds de inkomsten van de Champions League buiten beschouwing laat, draait Ajax nog steeds elk jaar verlies. Nu zou Ajax wel eens per drie jaar kampioen moeten kunnen worden, en daarmee de groepsfase van de Champions League bereiken, dus een deel van dat bedrag kun je waarschijnlijk wel begroten, maar niet lang meer.

/

Al een paar jaar gaat het heel slecht met de Nederlandse clubs in Europa. We verliezen terrein op onder andere België, de Oekraïne en Turkije. Als we dit niet snel omdraaien, verliest Nederland haar gegarandeerde ticket voor de groepsfase. En het overleven van de voorrondes blijkt al lange tijd heel erg moeilijk te zijn. Deelname aan de groepsfase, en daarmee het ophalen van die miljoenen, zit er binnenkort niet meer in. En dat heeft de leiding van Ajax zien aankomen. Ze proberen de financiële huishouding ook gezond te maken zonder inkomsten van de Champions League. Dit brengen ze alleen niet naar buiten. Sowieso brengen ze geen negatieve berichten naar buiten. Niet over spelers, niet over de club en ook niet over het Nederlands voetbal. In plaats van paniek te zaaien, bewaren ze liever de rust.

Maar wat te doen met die honderd miljoen op de bank? Een goede speler kopen? Het probleem is dat die goede, dure speler ook een hoog salaris krijgt. En dat is nu net de grootste financiële uitdaging: de salarishuishouding. Dus Ajax kijkt liever naar een structurele verbetering. Ajax zou uit de beurs kunnen stappen, of de Amsterdam Arena kopen of flink uitbreiden. Die eerste optie is inmiddels weersproken door de leiding, maar achter de schermen werken ze wel degelijk aan grote plannen. In de tussentijd probeert directeur voetbalzaken Overmars met wat gehuurde spelers en kleine aankopen de gaten in de selectie te dichten, totdat de eerste vruchten van de herziene jeugdopleiding doorbreken.

Ben ik het eens met alles wat Overmars doet? Zeker niet. Maar eindelijk is er bij Ajax een leiding die verder vooruit kijkt dan het einde van het eigen arbeidscontract. Zo voorkomt Ajax dat het langs de financiële afgrond gaat als er opeens een paar mindere jaren aanbreken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

15 reacties (laatste reactie door dd28)

Dit is een interessant onderwerp dat om een goede en gedegen analyse vraagt. In plaats daarvan krijgt de lezer hier een zeer oppervlakkig en extreem kort artikel dat bovendien eindigt met een zeer merkwaardige conclusie. Want we krijgen als lezer toch sterk de indruk dat iemand het hier voor Marc Overmars gaat opnemen, dat iemand ons uit gaat leggen waarom het beleid van Ajax zo goed is. En we krijgen ook de argumenten voorgeschoteld die daar voor moeten zorgen. Maar de vraag: "ben ik het eens met alles wat Overmars doet" wordt beantwoord met: "zeker niet." Waar ben je het dan niet mee eens?

Overigens ben ik van mening dat het beleid van Ajax veel te veel wordt gezien als het beleid van Overmars, terwijl het hele bestuur en Johan Cruijff er achter staat.

Niks nieuws gelezen in dit stuk, geen interessante mening of inzicht kunnen ontdekken, geen enkele mening goed onderbouwd en kort genoeg om gewoon als reactie bij een artikel over Ajax te plaatsen. Kortom: niet goed.

Ik hoop dat Ajax de Arena koopt, als je kijkt naar bijvoorbeeld Juventus. De enige club die meekan met de top en ook in het bezit kan het eigen stadion

17 november 2014 om 00:38

Dat lijkt mij ook verstandig. Er is ook vrij veel geld te verdienen met de exploitatie van de Arena (concerten en zo). Ik hoop dat het een beetje haalbaar is. :-)

Met deze titel had ik ook wat verrassendere argumenten verwacht....als die er zijn natuurlijk.

Ik hoop toch dat Ajax het bijvoorbeeld volgend jaar eens zou aandurven om de selectie geheel in tact te houden en daar 2 echt goede spelers bij te kopen....ik snap het risico, maar als je daardoor kampioen wordt, een ronde verder komt in Europa, daardoor wat meer uitstraling krijgt (ook leuk voor de nieuwe sponsor Ziggo) kun je al weer een aardig deel van de uitgaven terugwinnen. Maar goed, het is natuurlijk wel een risico want als je bv 30 miljoen uitgeeft en die 2 spelers vallen tegen...dan ben je het weer kwijt....een beetje de splagaat waar Marc Overmasrs in zit.

Slecht artikel zonder nieuwe relevante informatie.

Verwachtte hier meer van dan toen ik de titel las....

Wat is nou het clubexpert gehalte hiervan? In je titel staat een vraag en die beantwoord je in je tekst niet, want je weet het niet. Dat is niet erg, maar misschien moet je er dan geen artikel over gaan schrijven.

Ik ben het overigens niet met je eens. Ja je zegt dat Ajax ziet aankomen dat het niet meer structureel miljoenen krijgt, maar denk je werkelijk dat dat zo is. Zolang Ajax jaarlijks landskampioen wordt, speelt het de CL wel, ook als het in de voorronde instroomt. Als landskampioen in de voorronde Cl is de loting veel minder zwaar dan de loting voor niet-landskampioenen. Dan speel je tegen ploegen als Maribor en Kopenhagen. Het lijkt me meer zaak om te zorgen dat de selectie op een dusdanig niveau is dat je jaarlijks landskampioen kan worden: dan kom je in die zwakke loting terecht en kan je wel degelijk de groepsfase halen.

Ik denk eerder dat de reden ligt in het feit dat er weinig spelers zijn die een structurele aanwinst vormen voor een Ajax dat als filosofie hanteert dat de jeugd altijd voor moet gaan. En als er dan jongens als El-Ghazi, Andersen, Riedewald en binnen afzienbare tijd ook Nouri, Van den Beek en consorten door gaan stromen, dan moet je onderkennen dat er weinig spelers zijn die het gat echt kunnen gaan vullen. Dan kan je beter zorgen dat je inderdaad financieel sterk staat zodat je óf de salarishuishouding wel kan uitbreiden (dus dat je alle jongens meer salaris biedt en dus een jaar langer vasthoudt en dus meer kan presteren en dus meer miljoenen binnenharkt in de CL) of dat je het stadion kan opkopen o.i.d.

Hoe dan ook, ik vind je CE teleurstellend. Er is weinig mis met je schrijfstijl (er zitten wel ergens wat schoonheidsfoutjes in maar ik heb geen zin om die er voor je uit te gaan pikken nu), maar inhoudelijk kom je tekort. Je stelt een vraag die je eigenlijk niet kan beantwoorden, en het alternatief is ook niet echt bevredigend. Probeer volgende keer iets meer diepgang aan te brengen.

Mijn punt is dat Marc de hand op de knip houdt omdat het financieel gezien helemaal niet zo goed gaat met Ajax als velen denken. Zonder CL inkomsten draait Ajax nog steeds verlies. Daar had ik nog amper over gelezen, dus dat wilde ik graag kwijt in de column.

De keuzes die Overmars heeft gemaakt waar ik het niet mee eens ben, dat is iets voor een andere column. Daar wilde ik het nu niet over hebben. En ik wil Overmars ook niet verdedigen, ik probeer de keuzes alleen uit te leggen aan de hand van een argument wat men zelden aanhaalt.

Het argument dat de jeugd meer rendement zou opleveren qua doorverkoop en dergelijke is al ruimschoots behandeld, dus dat heb ik alleen zijdelings vermeld. Maar prima feedback tot dusver, hier kan ik zeker mee verder. Ik ben overigens wel benieuwd naar de schoonheidsfoutjes in mijn taalgebruik, dus meld die ook gerust. ;-)

17 november 2014 om 00:01

Ik heb tentamens dus vergeef me dat ik niet teveel tijd besteedt aan je schoonheidsfoutjes, maar het zit met name in een aantal links/verwijzingen die je legt die nergens op terug slaan:

" Het lijkt van wel, maar als je de afgelopen jaren steeds de inkomsten van de Champions League buiten beschouwing laat, draait Ajax nog steeds elk jaar verlies". Hier val ik over het nog steeds. Het impliceert dat al gezegd is dat Ajax voorafgaand aan de CL-seizoenen verlies draaide en dat mensen zeggen dat ze door de CL winst boeken. Er is in je tekst voorafgaand aan deze zin geen referentie geweest naar enig verlies van Ajax, en dus is je temporele verwijzing 'nog steeds' overbodig.

Je hebt een paar van dit soort verwijzingen er in zitten die een terugkoppeling suggereren maar niet terugkoppelen. Daarnaast nog een paar andere foutjes:

"we verliezen terrein op onder andere België, de Oekraïne en Turkije". Het is Oekraïne, niet de Oekraíne. De Oekraïne is een streek, niet de naam van het land (wij gebruiken geen lidwoorden voor landen, met uitzondering van eilandengroepen) en wordt hooguit gebruikt door separatisten als aanduiding voor het land.

"en dat heeft de leiding van Ajax zien aankomen. Ze proberen de financiële huishouding ook gezond te maken zonder inkomsten van de Champions League.". Het onderwerp van de tweede zin slaat terug op de leiding van Ajax. Omdat 'de leiding' enkelvoud is, zou het onderwerp van de tweede zin ook enkelvoud moeten zijn en niet meervoud.

Zoals ik zei, kleine schoonheidsfoutjes en ik heb je er niet op afgerekend. Het had hooguit het verschil betekend tussen twee en drie sterren als ik daar tussen had getwijfeld maar ik vond je stuk teveel diepgang missen om je meer dan twee sterren te geven. Ik hecht veel waarde aan het stukje 'expert' in clubexpert, vandaar dat mijn beoordeling in dit geval laag uitvalt.

17 november 2014 om 00:30

Fair points. Ik zal daar scherper op zijn. :-)

Sowieso nuttig om te lezen waar de lezers van Voetbalzone op zitten te wachten. Ikzelf houd veel van korte, bondige stukken, maar het ziet ernaar uit dat men hier liever wat meer leesvoer heeft. Daar ga ik zeker rekening mee houden bij de volgende.

Overigens wil ik nog even ingaan op je opmerking over de voorrondes: pas als je de groepsfase bereikt, hark je de miljoenen binnen, en in hoeverre die voorrondes makkelijker worden met het nieuwe lotingsmechanisme valt te bezien. Kopenhagen en Maribor zijn doorgaans ook kampioen in hun land. En als we Arsenal loten is het meteen weer afgelopen. De laatste vijf jaar is er één keer een Nederlandse club door de voorrondes heen gekomen. Als we dat weten te verbeteren naar 1 op 3, zit je nog steeds met 1/3 * 1/3 is 1 op de 9 jaar CL miljoenen. Dat zou ik niet durven te begroten.

17 november 2014 om 08:43

Leuk, maar je brengt geen nieuwe zaken/onderwerpen aan het licht. Had wel wat nieuwe invalshoeken verwacht, maar je verteld nu iets wat eigenlijk alle non-ajax fans ook weten. Probeer er dieper op in te gaan en zoals anderen ook zeggen: probeer de vraag die je stelt ook echt te beantwoorden.

17 november 2014 om 12:12

Lees mijn CE "ajax moet niet kampioen worden" en ook het commentaar dat anderen erbij hebben gezet. Dan zul je merken dat dit onderwerp wel degelijk op dit forum aan de orde is geweest.

Als je stuk zo kort is als in dit geval, kun je er best nog een gerelateerd onderwerp bij pakken of over sommige zaken meer uitweiden. Je hebt tenslotte 1.000 woorden om je verhaal te vertellen, waarom zou je het dan in net iets meer dan 500 doen en het verwijt krijgen dat je verhaal niet inhoudelijk genoeg is.

Op sommige punten qua inhoud ben ik het niet met je eens, maar die verschillen van mening laat ik even buiten beschouwing. Even een paar belangrijke punten:

Ten eerste vertel je absoluut niets nieuws. Zelfs het gemiddelde voetbalzone forumlid vertel je hier niets nieuws mee. En dan hoef je niet eens fan van Ajax te zijn. Een tip voor de volgende keer is dus: Kijk eens naar diepgaande interviews met bijvoorbeeld directieleden. Lees eens verslagen of artikelen over besluiten op directieniveau. Die zijn soms lastig te vinden, maar zeker niet onmogelijk. Daar staan namelijk vaak dingen in die menigeen hier niet weet.

Daarnaast mist je stuk diepgang. Het is veel te abstract met weinig diepgaande argumentatie over het hoe en waarom. Dit valt deels samen met mijn eerste opmerking en de oplossing hiervoor is ook zoeken naar meer diepgaande informatie.

Tot slot sluit ik me aan bij de opmerking van Jordinhoo. Je moet heel goed opletten hoe je sommige dingen schrijft. Neem de opmerkingen van Jordinhoo dus ook ter harte. Je manier van schrijven is overigens fijn en ik heb weinig taalfouten kunnen ontdekken. Veel succes met een eventuele tweede CE!

Ik vind het niet zo een goed stukje. Er stond niet zo veel in en alles wat er in stond wist ik al. Ik ben het wel grotendeels eens met wat er staat.

Dit is gewoon een soort van samenvatting van de reacties die bij een topic over dit onderwerp stonden. Ik dacht, nu komt het, maar je zegt nog steeds niet echt waarom Overmars het geld niet uitgeeft.

3 sterren, een ster extra omdat dit je eerste CE is, maar er valt nog genoeg te verbeteren. Probeer een volgende keer met een duidelijk standpunt te komen, dit is meer speculeren en het geeft geen nieuwe inzichten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren