Rooney stijgt bij grote overwinning op topscorerslijst van Engeland

Engeland won in de WK-kwalificatiereeks met 0-8 van San Marino en wilde de dwergstaat opnieuw met huid en haar opvreten, maar hield het dit keer in de tweede speelronde van de EK-kwalificatiecyclus bij 5-0. Wayne Rooney scoorde en staat nu met 43 doelpunten op de derde plaats van de topscorerslijst van zijn land. Slovenië verraste Zwitserland en boekte een 1-0 zege.

/

Engeland - San Marino 5-0
De Engelse publieke omroep BBC gaf in de voorbeschouwing op de interland de verhoudingen treffend weer, want men berekende dat aanvoerder Rooney in acht minuten tijd evenveel verdient alle spelers van San Marino in een maand tijd: 300 euro. Engeland was dan ook de torenhoge favoriet en maakte die status ook waar. Hoewel de supporters misschien een heftigere doelpuntenregen hadden verwacht, was het thuisland wel de bovenliggende partij en kwam het na een kwart wedstrijd op voorsprong. Doelman Aldo Simoncini zat helemaal mis bij een hoekschop en Phil Jagielka kopte binnen: 1-0.

Simoncini hield Jordan Henderson en Danny Welbeck vervolgens van scoren af, maar was kansloos op een hoog binnengeschoten strafschop van Rooney. De aanvaller mocht aanleggen na een overtreding van Andy Selva en maakte alweer zijn 42e doelpunt voor The Three Lions; alleen Jimmy Greaves (42), Gary Lineker (48) en Sir Bobby Charlton (49) maakten er meer. In de tweede helft liep Engeland verder uit van San Marino, de hekkensluiter van de FIFA-wereldranglijst. Vier minuten na de pauze tekende Danny Welbeck voor de 4-0, door een voorzet van Alex Oxlade-Chamberlain binnen te tikken.

/

Hodgson en consorten dachten na een uur voor een vijfde keer te hebben gescoord, maar Oxlade-Chamberlain werd teruggefloten omdat Adam Lallana buitenspel had gestaan. Door een strak schot van Townsend en een eigen doelpunt van Alessandro Della Valle werd het nog 5-0. Townsend was in de slotfase nog dicht bij een tweede goal, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door een San Marinese verdediger. Engeland staat door de overwinning met zes punten in twee speelronden op de eerste plaats in Groep E. Ook Litouwen heeft zes punten.

/

Slovenië - Zwitserland 1-0
Beide landen verloren de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, maar Zwitserland liet donderdag meer dan Slovenië zien dat men voor een overwinning wilde gaan. Het team van Vladimir Petkovic domineerde en kreeg in de eerste helft drie goede kansen. Samir Handanovic voorkwam de 0-1 van Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri schoot rakelings naast en een poging van Haris Seferovic schampte de paal. In de tweede helft waren de Zwitsers minder dominant aanwezig en ruim tien minuten voor tijd kwamen zij plots op achterstand. Johan Djourou beging een overtreding op Kevin Kampl en de strafschop die daarop volgde werd benut door Milivoje Novakovic: 1-0. Die voorsprong gaf Slovenië niet meer weg.

Denk jij dat Engeland de kwalificatiegroep wint?