Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Geld of je voetballeven

Laatste update:

Vrijdag 2 juli 2010, Johannesburg, Zuid-Afrika. Na een krankzinnige wedstrijd tegen Uruguay is het laatste Afrikaanse land uitgeschakeld op het WK 2010. Baghana baghana wordt een zuiver doelpunt onthouden door Luis Suárez, de man die zich het daaropvolgende WK weer in de spotlights zette. De penalty na hands van Suárez wordt op de lat geschoten door Asamoah Gyan. De rest is bekend. Helaas is het zo dat de Afrikaanse landenploegen toch meer uit zijn op geld in plaats van dat ze trots zijn om hun land te verdedigen.

Amper vier jaar later is het ook bij de Ghanese landenploeg ook raak. De ploeg staat bol van kwaliteit met Kevin-Prince Boateng, Andre Ayew, Christian Atsu, Kwadwo Asamoah, Sulley Muntari en ga maar door. Helaas komen eerste genoemde en laatst genoemde tijdens het wereldkampioenschap in Brazilië voornamelijk negatief in het nieuws. Zij zouden nog steeds boos zijn op de bond omdat zij en hun ploeggenoten geen geld ontvangen hadden van de Ghanese voetbalbond. De president Mahama moest zelfs zich mengen in de zaak omdat de spelers te ontevreden waren.

Een vliegtuig met 3 miljoen dollar cash werd overgevlogen naar Brazilië en uitbetaald aan de Ghanese spelers. Helaas voor het voetbal is dit niet alleen bij Ghana zo, ook bij Kameroen focuste de spelers zich meer op de dollars dan op het mooiste ronde object ter wereld. Samuel Eto'o spoorde als aanvoerder van zijn ploeg zijn ploeggenoten aan niet naar Brazilië af te reizen, totdat ze de centen te zien kregen. Uiteindelijk gaf de Kameroense voetbalbond het geld aan de spelers en vlogen de Ontembare Leeuwen 's maandags alsnog naar Brazilië, om vrijdag te kunnen aftrappen tegen Mexico. Maar waarom gaan voor het geld als je de eer hebt om je land te kunnen vertegenwoordigen op het grootste sportevenement ter wereld?

Helaas komt er in arme landen veel corruptie voor. En Afrika heeft ontzettend veel arme landen. Neem nu Sierra Leone. Daar werden nog niet zo lang geleden een aantal spelers (waaronder ex-Willem-II’er Ibrahim Kargbo) gearresteerd vanwege matchfixing, ook al zo’n verboden woord onder echte voetballiefhebbers. Mensen daarginds zien meestal maar een oplossing als ze 1000 dollar krijgen om een wedstrijd te manipuleren. Mensen moeten iets hebben om van te leven, maar wat is er nu werkelijk meer waard? Je geld of je voetballeven? Waarom zou je voor het geld gaan als je zo'n mooie sport kunt aanschouwen? Daar wordt je toch gewoon al blij van om te zien hoe intensief voetbal wordt beoefend. Maar wie stopt de corruptie? De FIFA is te laf om het te stoppen aangezien zij zelf een oude, corrupte baas hebben die zelf nog liever stemmen koopt in Afrika voor zijn herverkiezing dan dat hij het kapot maken van de sport stopt.

Waarom geld belangrijker vinden dan het voetbal als pure sport? Waarom? De Afrikaanse landen kunnen ook ontzettend goede spelers ontdekken en beter maken zodat ze straks bij de Europese top horen. Didier Drogba is daar een voorbeeld van. De man die Chelsea de eerste Champions League bezorgde tegen Bayern München houdt nog steeds in zijn hoofd hoe hij is opgegroeid en waarom hij nu zoveel geld bezit. Als er 10 spelers uit Afrika de absolute top halen heb je als Afrika al iets om trots op terug te kijken. En ik denk dat het wel moet gaan lukken. Vroeger had Afrika al wat topspelers; George Weah (Liberia) en Marcel Desailly (Ghana) om zo maar wat te noemen. Ik denk zelf dat Yaya Touré en Didier Drogba (Ivoorkust) ook al wereldspelers zijn voor Afrika begrippen en ik denk dat Serge Aurier (Ivoorkust), Andre Ayew, Christian Atsu (Ghana) en Yacine Brahimi (Algerije) ook de potentie hebben om spelers van formaat te worden voor Afrika-begrippen.

Maar waarom kiezen mensen voor de corruptie en manipulatie? Waarom geld als je ook trots en vrolijkheid kan hebben? Waarom geld en het voetballeven kapot maken? Waarom is de grote vraag. Maar die vraag vrees ik zelf niet te kunnen beantwoorden, daarvoor moet U helaas bij desbetreffende zijn die de sport kapot maken door corruptie, en voor het geld gaan. Die mensen vinden geld belangrijker dan het voetballeven. En dat is niet de juiste code. Dat kan ik U nog wél vertellen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hallo iedereen,

Dit is mijn eerste clubexpert. Alle opbouwende kritiek is welkom zodat ik later nog betere CE's kan schrijven. Veel plezier met lezen!

Een paar keer 'u' tegengekomen met een hoofdletter aan het eind, dat mag gewoon met een kleine letter.

' Helaas is het zo dat de Afrikaanse landenploegen toch meer uit zijn op geld in plaats van dat ze trots zijn om hun land te verdedigen.'

Logisch. Veel Afrikaanse voetballers verdienen bar weinig, vergeet ook niet dat er een leven na je voetbalcarrière is en dat die mensen nog 50 jaar moeten teren op hun 'voetbalgeld'. Er gaan ongelofelijk veel ex-profvoetballers failliet om de reden dat hun inkomstenbron abrupt stopt en ze geen opleiding of scholing hebben (door de focus puur op voetbal te leggen) om een goede baan te vinden na hun carrière.

Daarnaast ben ik van mening dat (in tegenstelling tot heel veel mensen) er geen reden is om trots te zijn op je nationaliteit. Dat is gewoon een puur toevallig iets waar je niks voor hebt hoeven doen, tenzij je een dubbele nationaliteit wilt verkrijgen.

" Die mensen vinden geld belangrijker dan het voetballeven. En dat is niet de juiste code. Dat kan ik U nog wél vertellen."

Nu zet je jouw mening neer als feit, lang niet iedereen denkt er dus zo over. En daarnaast, hoe veel passie mensen ook hebben voor voetbal, je hebt gewoon geld nodig om te kunnen leven en uiteindelijk is voetbal maar een spelletje.

Verder een leuke eerste clubexpert, mocht wat mij betreft wel wat langer en meer details die veel mensen niet weten. Bijvoorbeeld hier: ' George Weah (liberia) en Marcel Desailly (ghana) om zo maar wat te noemen. ' Ga er dan wat dieper op in dan alleen een naam en een land te noemen. Benoem bijvoorbeeld bij welke club die speelden, of wat hen zulke speciale voetballers maakten.

Veel succes met je volgende clubexpert!

6 september 2014 om 17:41

Dankjewel voor je positieve feedback. Alle punten die je benoemt zijn inderdaad handig om erbij te pakken bij het maken van mijn volgende CE. Hopelijk lees je mijn volgende CE met veel genoegen

Ik ben het met je eens dat je alleen al voor de eer op een eindtoernooi alles moet geven. Echter speelde bij Ghana meerdere factoren een rol. Ten eerste waren de vliegreizen heel slecht geregeld. De spelers zaten in verschillende vliegtuigen bij publiekelijke vluchten. Daarnaast bleek het ook zo te zijn dat de koffer van Kevin Prince Boateng niet arriveerde in Brazilië (gestolen). Verder bleek het hotel en de omgeving niet te voldoen aan een dergelijke staat waarbij de spelers zich goed konden voorbereiden. De spelers werden ook al jaren niet/nauwelijks uitbetaald . Ze verwachten dat de Ghanese bond voor betere accomodaties etc zorgt en niet dat geld in hun eigen zakken steken. Kortom, om de spelers tevreden te houden moet je bepaalde afspraken nakomen. Ook ben je als bond naar mijn inziens verplicht om alle zaken omtrent een wedstrijd/wedstrijden goed te regelen.

7 september 2014 om 12:23

Helemaal eens met verhaal. Bovendien kun je boze/ongemotiveerde spelers nooit gebruiken. Mijn doel van deze CE was dat ik vind dat je op een WK je land moet verdedigen met trots en dat het geld daarin geen rol zou moeten spelen en dat ik het onbegrijpelijk vind dat de sport steeds verder kapot gemaakt wordt omdat mensen alleen voor de centen gaan (iedereen wereldwijd)

Van een clubexpert mag je verwachten dat hij een vraag oproept en vervolgens met een analyse, een antwoord of een visie komt. Dit stuk roept alleen maar vragen op. Nou ja, vragen. Het is eigenlijk maar een vraag: waarom? Maar liefst acht keer gedurende het hele artikel slinger je dit woord naar het hoofd van de lezer. En uiteindelijk worden wij dan afgescheept met de opmerking dat we voor een antwoord niet bij jou moeten zijn.
De eindconclusie dat iedereen maar voor de schoonheid van de sport moet kiezen in plaats van het geld, geeft al aan dat jij je totaal niet verdiept hebt in deze oneindig ingewikkelde materie die je onmogelijk af kan doen met de simplificatie 'geld of trots en vrolijkheid'. Met dit artikel geef je in feite aan dat jouw wereldbeeld zich uitstrekt tot ongeveer twee straten rondom je woning en niet veel verder.
Het stuk mist bovendien structuur, is erg van de hak op de tak. Neem bijvoorbeeld de inleiding waarin je ons terug neemt naar het WK in Zuid-Afrika waar Suarez hands maakte waarna Gyan op de lat schiet. Dan komt de zin "helaas is het zo dat de Afrikaanse landenploegen toch meer uit zijn op geld in plaats van dat ze trots zijn om hun land te verdedigen." Die heeft geen enkele relatie met wat je daarvoor verteld hebt, of je moet willen suggereren dat Gyan voor die actie een flink geldbedrag heeft ontvangen. Nadat je het vervolgens uitgebreid over Ghana hebt gehad, krijgen wij in een kleine alinea de corruptie in Afrika, matchfixing en een onmachtige Fifa voor onze kiezen. En net als we denken dat de schrijver ons eindelijk eens iets gaat uitleggen, gaat het weer opnieuw naar de eeuwige vraag: waarom?
Dit interessante onderwerp vraagt om een goed artikel. Niet dit artikel dus.

7 september 2014 om 13:56

Dankje voor je visie over mijn clubexpert. Nu kan ik bepaalde dingen veranderen in mijn volgende CE zodat die beter wordt. Hopelijk zie ik je terug bij mijn toekomstige CE en lees je die met veel genoegen

Het is geen stuk wat antwoorden geeft, en de antwoord die ik kan geven op je hele vraag is simpel: Geld is in het leven belangrijker dan voetbal. Afrikaanse voetballers onderhouden soms een heel dorp met hun salaris, iets wat voor hen gewoon belangrijker is dan het goed doen op een WK.

8 september 2014 om 07:27

Dankje voor je reactie. Ik sta op voor alle kritiek aangezien mijn ce's daarna nog beter zullen worden (dat hoop ik tenminste). Hopelijk zie ik je bij mijn volgende ce terug en lees je die met plezier

El Cazador,

Voor een eerste keer valt het wel mee. Maar hier en daar wat onsamenhangend. Waar u ook zorg aan moet besteden is uw opening.

Daar beschrijft u gedurende 5 zinnen een wedstrijdverslag en plots springt u zonder overgang naar iets compleet anders. Dus ook hier is die onsamenhangendheid al aanwezig.

Ik had dat wedstrijdverslag gewoon weggelaten. Gewoon iets schrijven als:

" Afrikaanse landenploegen vinden geld belangrijker dan eer".

Kort en bondig.

Dat is eigenlijk ook een beetje de conclusie van je verhaal. Bij teksten voor het internet open je altijd met die conclusie. Het is daar dat de lezer beslist " Wil ik dit lezen?" of " Is dit de moeite voor mij?".

Als hij die conclusie niet kan vinden, dan haakt een groot deel af. Hij krijgt immers voortdurend zoveel informatie te verwerken en maakt voortdurend keuzes: ga ik dit lezen? of toch maar dat?

Dus niet te langdradig meenemen en breng hem al zeker niet in de war met dat afleidende wedstrijd verslag. U zal misschien gedacht hebben: " Ik creëer een sfeer", maar geloof me, niet doen.

To the point zijn, geen afleiding gebruiken, niet misleiden.

Na die korte openingsconclusie, zet je dan een verhaal neer dat naar die conclusie zal leiden.

Hier en daar gebruik je ook best een tussentitel. Dat brengt rust en werkt als een wegwijzer.

Bijvoorbeeld:

3 miljoen dollar voor de spelers

Een vliegtuig met 3 miljoen dollar cash werd overgevlogen naar Brazilië en uitbetaald aan de Ghanese spelers. Helaas voor het voetbal is dit niet alleen bij Ghana zo, ook bij Kameroen focuste de spelers zich meer op de dollars dan op het mooiste ronde object ter wereld...

Cheers!

8 september 2014 om 07:13

Jij was eigenlijk de laatste die ik hier verwachtte haha maar dankje voor je positieve feedback. Omdat het mijn eerste ce is hoop ik op Veel reacties met veel verbeterpunten erin zodat de volgende ce beter is dan deze.

8 september 2014 om 07:46

El Cazador,

Gewoon heel bewust worden dat schrijven voor internet, iets anders is dan schrijven voor print.

Niet te veel luisteren naar anderen ook, lol, want ze bedoelen het mss goed, maar niet alle tips zijn even juist.

Neem gewoon eens sites als deze door:

schrijvenvoorinternet.nl

Kan ik je met een gerust hart aanbevelen, staat vol met goede schrijftips en ze komen van een vakman.

8 september 2014 om 08:20

Deze tip is in ieder geval wel juist nogmaals dankje voor de opbouwende kritiek, zo word ik alleen maar beter

8 september 2014 om 11:21

Dat is ook de bedoeling. Schrijf ze.

Je noemt eigenlijk alleen maar feiten op en je stelt alleen maar 1 vraag en dat is waarom? En dat komt bijna elke alinea terug. Probeer wat meer een analyse te geven en je hebt al een betere CE.

8 september 2014 om 16:51


Dankjewel voor je kritische kijk op mijn CE. Hier kan ik wat mee want nu kan ik beter CE's gaan schrijven.

Uhm.. Aardige CE. Echter is het meer een ophoping van feiten zonder ergens je eigen mening of draai aan te geven. Je schrijfstijl is prettig, maar (nog) niet echt lekker. Je hebt er aardig wat korte en lange zinnen door elkaar afgewisseld en als ik iets niet kan hebben in een verhaal, is dat het wel. Maar goed, daar ga ik je niet op afrekenen, dat is mijn eigen probleem.

Muntari en Boateng kwamen echter ook in het nieuws dat ze de selectie waren uitgezet naar een vermeend handgemeen naar de trainer. Wellicht ben ik nu aan het doemdenken, maar ik ben van mening dat er veel meer in die ploeg speelde dan alleen geld.

Heel vaak zie je dat spelers die heel arm zijn opgegroeid, nu vooral veel geld willen hebben. Waarom? Ze willen ten eerste hun eigen verleden doen vergeten en daarna hun kinderen een betere toekomst geven. Ik denk dat de eer en trots voor het land ondersneeuwt vanwege wat er vroeger allemaal gebeurd 'kan' zijn. Het hoeft natuurlijk niet te kloppen.

9 september 2014 om 13:50

Dankjewel voor je reactie. Zoals ik eerder aangaf hoopte ik dat jij of AlexdelPiero Koni020 of Giallorosso89 zou reageren omdat jullie de beste schrijvers zijn op dit moment. Van alle kritiek kan ik leren zodat mijn ce's nog beter kunnen worden

10 september 2014 om 09:58

Oh dank je wel haha, leuk om te horen. Ik neem je andere twee later deze week ook door en zal daar mijn idee en visie ook over laten doorschemeren

*Ik denk zelf dat Yaya Touré en Didier Drogba (ivoorkust) ook al wereldspelers zijn voor Afrika begrippen*

Niet alleen voor Afrikaanse begrippen,maar ook gewoon van de wereld toch? Dat zijn ( Toure ) en was (drogba ) echte wereldsterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren