wk2018
 

Het geheim van een verrassende koploper

Donderdag, 3 april 2014 om 10:56 door Koni078

Bij FC Dordrecht kan men zijn geluk niet op. De club presteert boven hun verwachtingen door aan kop te staan in de Jupiler League. Dat terwijl Dordrecht één van de laagste begrotingen van de competitie heeft. Wat is het geheim?

/

Met name het voeren van een geweldig beleid, onder het bewind van technisch manager Marco Boogers, heeft in mijn ogen een grote invloed. Boogers weet dat het onverantwoord is om met De Schapenkoppen meer geld uit te geven dan dat er binnenkomt en dus improviseert hij door middel van het huren van wat enkele jonge talenten van ADO Den Haag of Feyenoord, zoals Tom Beugelsdijk, Matthew Steenvoorden en dit seizoen de rappe Giovanni Korte, die inmiddels goed is voor dertien doelpunten.

Ook pikt hij ‘vergeten’ spelers op die bij Dordrecht hopen om weer in de spotlights te staan. Een goed voorbeeld hiervan is Erixon Danso. Danso brak door als potentieel talent bij FC Utrecht en vertrok daarna naar Valencia B, maar daar raakte hij in de vergetelheid. Dordrecht besloot om de 24-jarige Danso een kans te geven en die heeft hij met beide handen aangegrepen. De vleugelspeler heeft momenteel veertien doelpunten gemaakt in 29 wedstrijden. Danso oogt vaak lui, maar als hij het op zijn heupen heeft, kan hij levensgevaarlijk zijn.

Een van de grote vedetten van FC Dordt is ongetwijfeld Warner Hahn. De doelman had geen garantie dat hij het eerste van Ajax zal halen, dus besloot hij daarom om naar de Krommedijk over te stappen. Hahn valt dit seizoen op door een paar uitstekende reddingen en zijn spelinzicht. Het is mede dankzij hem te danken dat Dordrecht nog altijd bovenin meedraait. Zijn unieke prestatie wordt dan ook beloond met een transfervrije overstap naar Feyenoord en dat gunt iedereen binnen Dordrecht hem van harte.

Helaas is men afgelopen winter een andere vedette, Yoell van Nieff, kwijtgeraakt aan FC Groningen. FC Dordrecht huurde van Nieff van de Groningers, dat als optie had om de middenvelder terug te halen indien hij goed presteert. En goed presteren deed de twintigjarige middenvelder zeker. Nieff schoot de ene na de andere vrije trap fantastisch binnen en was onwijs populair bij de supporters. Dat Groningen besloot om de jongeling weer terug naar het noorden te halen, kwam in Dordrecht hard aan. Maar Boogers ging snel weer over tot de orde van de dag en handelde snel door Funso Ojo transfervrij binnen te halen. Ojo stond ooit te boek als een groot talent bij PSV, maar heeft het mede door zijn mentaliteit (nog) niet waargemaakt.

Als laatste wil ik Paul Gladon uitlichten. De spits kwam deze zomer op huurbasis over van Sparta Rotterdam en heeft inmiddels vijftien keer het net weten vinden. De 22-jarige Gladon is een belangrijke schakel voor Dordrecht, omdat hij naast zijn doelpunten ook nog balvast is. Het moet voor Gladon een raar gevoel zijn dat hij met Dordrecht op weg is naar een landstitel terwijl Sparta aan zijn slechte seizoen ooit bezig is.

Met dit soort spelers haalt Dordrecht meestal het linkerrijtje van de Jupiler League, maar dit jaar is het zichzelf overtroffen. Het succes is begonnen bij de overleden Theo Bos. “Hij was degene die vond dat we aanvallender moesten gaan spelen”, zei Boogers. Het siert Dordrecht enorm dat men Bos in het succes bleef betrekken. Huidige trainer Harry van den Ham heeft het voor elkaar gekregen om het Bos-systeem te perfectioneren en van deze ploeg een eenheid te maken.

Vooral de eerste seizoenshelft werd attractief gespeeld. Dordrecht zorgde in het GN Bouw Stadion namelijk vaak voor spektakel. Zo werd VVV Venlo in eigen huis met 5-0 weggespeeld, wonnen ze de eerste periodetitel, stuntte het op Het Kasteel door met 2-3 te winnen van Sparta en kwam men tegen FC Eindhoven thuis terug van een 1-3 achterstand door met 4-3 te winnen. Na de winterstop lijken de spelers last te hebben van de zogeheten kampioenskoorts. Dordrecht stond ruim zeven maanden bovenaan, maar daar kwam tijdens de 29e speelronde abrupt een einde aan. Dordrecht rustte tegen FC Volendam met een 3-0 voorsprong dankzij drie doelpunten van Gladon. In de tweede helft was Dordrecht zichzelf niet meer en dat resulteerde in een 3-3 gelijkspel, waardoor men voor het eerst dit seizoen niet meer bovenaan stond.

De club wil kampioen worden en dan moeten dit soort slippertjes niet meer gemaakt worden. Dat Dordrecht in Venlo met 2-0 won van VVV, liet dan ook zien dat de spelers toch met de druk om kunnen gaan. Op 4 april gaat FC Dordrecht op bezoek bij directe concurrent Willem II en dat is de wedstrijd van het jaar. Er worden ruim zeven bussen ingezet om vijfhonderd enthousiaste Dordtenaren naar Tilburg te brengen om hun club aan te moedigen.

Volgens Boogers is een mogelijk kampioenschap de laatste kans in het GN Bouw Stadion. “Anders bestaat de club over vijf jaar niet meer”, verwacht hij. Het nieuwe stadion was jarenlang een droom bij Dordrecht, maar mede door toedoen van de gemeente kwam het er niet van. “Ik weet zeker dat we dan al lang in de Eredivisie hadden gespeeld”, zei Boogers. Dat nieuwe stadion komt er uiteindelijk toch. Het stadion is rond 2016 af, moet plaats bieden voor zesduizend toeschouwers en wordt als proef gediend voor het WK 2022 in Qatar.

Wat dus begon als een elftal met transfervrije spelers en huurlingen, is onder van den Ham uitgegroeid tot een uitstekend team. Een nadeel is dat de meeste spelers volgend seizoen, ongeacht of de club promoveert of in de Jupiler League blijft, transfervrij zullen vertrekken, maar Boogers is ertoe in staat om weer nieuwe spelers te halen zonder er veel geld voor uit te geven. FC Dordrecht is dus het levende bewijs dat je ook zonder een groot budget ambities kunt hebben en dat je van niets iets kunt maken. Ik hoop dan ook dat hun goede beleid beloond wordt met een promotie naar de Eredivisie, want als er een club is die dat verdient, dan is dat FC Dordrecht wel.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

20 reacties (laatste reactie door basenparen)

Beste leden,

Het is inderdaad een ander onderwerp dan dat jullie gewend zijn van mij, maar ik vond dat het tijd werd dat deze club hier werd uitgelicht.

Alvast veel leesplezier gewenst,

Koni020

3 april 2014 om 13:52

Ik dacht al, daar komt weer een mooie CE over de Russen

Ook deze is mooi, simpel maar doeltreffend. Dordt laat echt zien dat je het voetbal niet kopen hoeft, maar er ook voor kunt gaan. De jongens vechten(vooral in de 1e seizoenhelft) voor elke punt en offeren zich voor mekaar op.

Ik hoop echt Dordt te zien in de Eredivisie, hoewel dan Ajax-Dordt wel een lastige wedstrijd voor me wordt...

3 april 2014 om 18:55

De jongens voelen elkaar goed aan. Wat van den Ham met dit elftal allemaal voor elkaar krijgt is echt geweldig. In de eerste seizoenshelft leek het net alsof je naar een mini-Barcelona zat te kijken. Zo goed voetbalde Dordrecht toen, maar nu presteren ze iets minder doordat er een paar belangrijke schakels zijn vertrokken met Lima en dus van Nieff.

Een stuk waar ik als mede Ce'er wat van kan leren. Eigenlijk is het onderwerp vergelijkbaar met mijn stuk, maar leest dit nog wat lekkerder weg.

Belangrijke spelers die ik ook volg. Uiteraard Hahn, die volgend jaar naar Feyenoord komt volg ik intensief. Ben toch wel benieuwd of hij Mulder eruit kan gaan keepen. Dat zal een leuke strijd worden.

Van Nieff kan ik me herinneren dat hij twee vrije trappen tegen Telstar (?) erin schoot op weergaloze wijze. Nu bij Groningen presteert hij weer weinig, waardoor ik me afvraag wat Groningen met hem moest.

Die spits van Sparta vind ik helemaal grappig. Sparta met een mega probleem qua afmaken en bij Dordrecht loopt er iemand rond die er gewoon vijftien in knalt.

3 april 2014 om 15:24

Dat was tegen Achilles, nota bene tijdens zijn laatste wedstrijd voor FC Dordrecht. En ik deel je mening over van Nieff. Het lijkt net alsof hij bij Groningen alleen de bal naar een ploeggenoot met hetzelfde shirt moet passen terwijl hij juist zoveel meer kan. Hij mag geen vrije trappen nemen en dat vind ik zonde.

Die vrije trappen waren geloof ik tegen FC Eindhoven thuis. Inderdaad schitterend!

Ik neem aan dat, mede door de komst van het nieuwe stadion in 2016, de toekomst van Dordt langer dan vijf jaar zal zijn....?

Verder een heerlijk stuk om te lezen!
Ga zo door.

3 april 2014 om 18:58

Nee, tegen Achilles. Tegen Eindhoven maakte hij die belangrijke hattrick en dat waren ook fraaie doelpunten(ook die benutte strafschop).

@koni020

Ik dacht serieus dat ik verkeerd geklikt had op mijn beeldscherm. Prima CE! Niet spectaculair, maar dat was ook zeker het doel niet van dit stuk.

Gewoon lekker je mening van je af schrijven kan ook wel eens lekker zijn.
Ik wacht weer op de volgende!

Een goede CE van je Koni.
Een duidelijk overzicht over de stand van zaken bij FC Dordrecht en ook doeltreffend met de namen die je in je CE heb opgesteld waar de kwaliteiten liggen van onze Fc.
Enige naam die ik hierin mist is Joshimar Lima die toch 1 van de belangrijkste schakels was bij ons maar in de winterstop naar Qatar is getransfereerd.

Goed stuk!

3 april 2014 om 17:34

Ik kon helaas niet iedereen opnoemen, want dan had ik ook Ilias Haddad uit moeten lichten. Vind het jammer dat Lima is vertrokken, want fysiek was hij meestal niet te kloppen, maar Haddad is weer beter in de opbouw.

3 april 2014 om 18:19

Je zit natuurlijk aan een maximaal aantal woorden die je niet mag overschrijden, snap t.
Haddad doet het inderdaad goed, en is fysiek ook wel aardig sterk.
Hij zat ooit vroeger in mijn team in de F en E, jammer dat ik het niet zo "ver" kon schoppen maar ben wel blij voor hem dat hij t goed doet, en nog een Dordtenaar ook.

Off: Wat denk jij wat Dordt morgen gaat doen tegen Willem II? Ik denk eerlijk gezegd dat we gaan verliezen, al hoop ik dat we natuurlijk de 3 punter naar huis meenemen en gelijk een reuze stap maken richting het kampioenschap.
Want eerlijk is eerlijk, het voetbal van voor de winterstop heb ik nog niet gezien na het winterstop en Willem II in kwalitatief ook wel wat beter.

3 april 2014 om 18:26

Ik denk dat we morgen al tevreden moeten zijn met een gelijkspel, maar ik zie ons nog wel stunten als Willem II net zo'n slechte dag heeft als VVV die had. Ik ben er morgen in ieder geval bij.

3 april 2014 om 18:41

We moeten zeker tevreden zijn met een punt, maar dat gaat nog een moeilijke opgave worden maar zeker niet onmogelijk, schat de kans 65% - 35% in.
Tof dat je ook erbij bent, zou graag ook mee gegaan zijn, alleen ben ik verbonden aan bepaalde eisen van me werk dus kan ik niet weg uit Dordt maar ga zelf bij Cafe Merz de wedstrijd bekijken. Veel plezier alvast!

3 april 2014 om 18:50

Ik denk dat het 50-50 wordt. We moeten niet vergeten dat de druk bij Willem II ligt, want die krijgen nog een loodzwaar programma met FC Eindhoven en de inhaalwedstrijd tegen De Graafschap. Bovendien heeft Dordrecht nog altijd voldoende mogelijkheden voorin en op het middenveld. Maar ik begrijp dat je er niet zoveel vertrouwen in hebt, want wat Dordt tegen Helmond liet zien vorige week was bagger.

Jij ook veel kijkplezier!

Toen ik de titel las dacht ik dat het over Lokomotiv zou gaan haha. Mooi stukje zoals gewoonlijk, het zou leuk zijn om Dordrecht eens in de eredivisie te zien, weer is wat anders dan Willem II en Venlo.

Beste Koni, Ten eerste wil ik je bedanken voof de mooie CE maar als mensen dat bijvoorbeeld zeggen lijkt het meestal of je niet dankbaar bent (zo interpreteer ik dat) dat vind ik soms wel jammer

5 april 2014 om 00:36

Vreemd dat je daar zo over denkt, want dat is totaal niet mijn bedoeling. Ik kan wel iedereen gaan bedanken voor hun reacties, maar dan blijf je bezig.

Mooi stuk zoals gewoonlijk, maar deze keer niks Russisch maar ook dat kan jij heel goed. Tsja, wat moet ik er nou nog allemaal op zeggen? 5 sterren!

p.s. Kijk eens naar de ranglijst van de actiefste clubexperts, ik ben mijn eerste plaats kwijt

5 april 2014 om 00:36

Dan wordt het tijd dat je weer eens een CE schrijft.

Leuke club dat Dordt, een ploeg die met minimale middelen maximaal presteert. Zo hoort het ook. Geen dure jongens als je het geld niet hebt. Huurlingen, jongens die voor hun tweede kans en jongens uit de tweede elftallen van Eredivisie clubs. Ik hoop van harte dat het beleid van Dordt beloont wordt met promotie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Dordrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Eindhoven47-22
13.FC Dordrecht47-24
15.FC Oss46-12
Voor de complete stand: Jupiler League
SpelersPositieW
Renze FijKeeper00
Nick WoltersKeeper00
Clarence BijlVerdediger00
Julius BliekVerdediger00
Kino DelorgeVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Dordrecht.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren