Zuid-Afrika voetbalt teleurstelling van zich af en verslaat Angola

Zuid-Afrika heeft zich hersteld van de teleurstellende eerste groepswedstrijd om de Afrika Cup tegen Kaapverdië (0-0). Het team van bondscoach Gordon Igesund was woensdag in Groep A te sterk voor Angola, dat in de eerste wedstrijd ook niet verder was gekomen dan een doelpuntloze remise tegen Marokko: 2-0. Het gastland verdeelde de doelpuntenproductie evenreding over de helften.

/

Zuid-Afrika maakte in het eerste bedrijf een veel betere indruk en de voorsprong in de rust was zonder meer verdiend. De ploeg van Igesund verzuimde echter om Angola op een ruimere achterstand te zetten. Na een half uur spelen was het raak. Angola slaagde er niet in om een lange bal van Bernard Parker, ex-FC Twente, onschadelijk te maken en Siyabonga Sangweni schoot de bal met een goede volley tegen de touwen: 1-0.

In de tweede helft was Itumeleng Khune er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat de drie punten naar Zuid-Afrika gingen. De doelman stond zekere doelpunten van Manucho van Guilherme Afonso in de weg. Zuid-Afrika verdubbelde een kwartier na rust de voordelige marge. Lehlohonolo Majoro dribbelde zich een weg in het strafschopgebied van Angola en verschalkte ook doelman Lamá: 2-0.