'Komt het nieuwe stadion er niet door, dan heeft dat consequenties'

Vrijdag, 7 december 2012 om 07:30

Voor Heracles Almelo wordt het dinsdag een belangrijke dag. De gemeenteraad zal op die dag beslissen over de stadionplannen van de Tukkers, die het Polman Stadion willen verruilen voor een nieuw onderkomen. Mocht de gemeenteraad een streep zetten door de plannen, dan zal voorzitter Jan Smit opstappen. En hij is niet de enige die in dat geval zijn vertrek zal aankondigen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Heracles Almelo hoort een nieuw stadion te krijgen


Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door arko)

Zit de stadion wel altijd vol met 8000 man dan? Want ik zou best snappen dat de gemeente nu even geen zin heeft in een lening van 15 miljoen naar een voetbalclub. Deze leningen lopen nogal te vaak iit op een gift als de club met nieuwe begroting ook grote risicos gaan nemen.

7 december 2012 om 08:00

Stadion zit elk thuiswedstrijd vol. Al in de eerste divisie was het stadion uitverkocht. In 2005 is het stadion uitgebreid van 6500 naar 8500. De stadion is niet verder voorbereid om nog verder uit te breiden. Dus daarom wil Heracles nu een nieuwe stadion.

7 december 2012 om 09:13

Het stadion zit elke thuiswedstrijd vol inderdaad. En daarnaast is er ook een wachtlijst voor nieuwe seizoenskaarten.

Wanneer het nieuwe stadion niet meteen vol zou zitten dan is dat ook geen ramp. Als je nu een stadion bouwt en hij zit meteen vol en er ontstaan een nieuwe wachtlijst, dan heb je het nieuwe stadion eigenlijk te klein gebouwd.

7 december 2012 om 11:27

Heracles is wel een club waar echt een superbeleid zit dus de lening zal wel worden terugbetaald lijkt me. Ook zit het huidige stadion wel altijd vol.

7 december 2012 om 13:40

Die 15 miljoen is al toegezegd door de gemeente, dat is het probleem niet.

Waar het om gaat is dat het gemeentebestuur en de gemeenteraad goedkeuring moet geven dat in het stadion ook detailhandel zich mag vestigen. Dus verruiming v/h bestemmingsplan. Voor goedkeuring van deze lening zijn Heracles en de gemeente Almelo overeengekomen dat in het stadion alleen sportgerelateerde bedrijven zich mogen vestigen, zoals bv een fitness centrum, winkel met sportartikelen etc. Toen de deal werd afgesproken had Heracles zo slim moeten zijn om de eis (alleen sportgerelateerde bedrijven) van tafel te krijgen. Ze had dat vooraf moeten bedingen. Ook Heracles had kunnen weten dat in deze economisch slechte tijd je de ruimten nooit gevuld krijgt met alleen maar "sport gerelateerde bedrijven". Nu denkt Jan Smit weer de zwarte piet bij de gemeente Almelo te moeten leggen. Een verkeerde voorstelling van zaken, het zijn gewoon sukkels, hadden nooit met de eis v/d gemeente accoord moeten gaan. Nu maar weer de gemeente Almelo aanwijzen en dreigen met vertrek, waar is de man mee bezig!!

Laat ik voorop stellen, ik zou graag een nieuw stadion willen voor mijn club, maar in deze zaak speeld Heracles het spel niet zuiver.

denk niet dat op dit soort dreigementen moet worden ingegaan.
dit heeft geen enkele zin.
als je niet gemotiveerd ben om te blijven dan ben je dat ook niet in een nieuw stadion..
dan kan je beter nu al gewoon weg gaan

7 december 2012 om 08:18

Dit is niet de eerste keer dat jan Smit dit roept.
Hij wil de club vooruit helpen en groter maken , maar als de gemeente tegenwerkt, dan heeft hij geen uitdaging meer, want Heracles zit nu al aan de max qua begroting en supportersaantallen.

Het nieuwe stadion moet er gewoon komen.

7 december 2012 om 09:07

een groter stadion wil dan toch niet automatisch maar betekenen dat er meer supporters komen toch?
de gemeente zal daar uiteindelijk ook zo hun redenen voor hebben.
ik denk dat als de max nu qua begroting en supporters aantallen bereikt is dat ze dan voorlopig nog door moeten gaan zoals ze nu bezig zijn.
het is ff niet anders.
je zaait onrust als je met dit soort berichten naar buiten komt.
ik snap best dat men gefrustreerd is/ raakt maar dit is niet de manier..

7 december 2012 om 09:18

Jij denkt dat de max qua begroting en supporters aantallen bereikt is?

Ik ben erg benieuwd naar je beredenatie. Het is namelijk zo dat het stadion elke thuiswedstrijd vol zit en er een behoorlijke wachtlijst is voor nieuwe seizoenskaarten.

Heracles is al heel wat jaren een stabiele middenmoter en komt bijna elk seizoen heel dicht bij Europees voetbal. (dat dit een stap te hoog zou zijn is een ander verhaal). Maar feit is wel dat als Heracles in de middenmoot mee wil blijven doen (en dan heb ik het nog niet eens over groeien) dan zullen ze wel actie moeten ondernemen.

7 december 2012 om 09:30

Jan Smit heeft altijd wat. Met deze opmerking scoort hij echt niet. Voorzitter ben je juist in goede en slechte tijden. Soort hard als een kneiter deze deurwaarder. En zo soft als hij zijn zin niet krijgt ??? Ga lekker wat anders doen.

7 december 2012 om 13:44

Jij moet je niet laten leiden door uitspraken van Jan. Niet de gemeente werkt tegen, maar ze wijst de club alleen maar op de afspraken die gemaakt zijn. Jan geeft een verkeerde voorstelling van zaken!

Als ik zie dat Heracles een stabiele Eredivisieclub is ondanks de begroting, dan vind ik dat er wel een nieuw stadion mag verschijnen. Is alleen maar goed voor de regio daar en voor de kwaliteit van de Eredivisie.

binnen een periode van 15 jaar van het oude stadion naar ht polman naar weer een nieuw stadion.. ik kan begrijpen dat de gemeente een keer nee zegt.

Ik denk dat 15.000 toeschouwers wel rond komt, mede dankzij deze reden:

Heracles presteerde de eerste seizoenen erg constant, 13e plaats, niet geweldig maar absoluut niet slecht. Todat Gert-jan Verbeek in 2009/2010 Heracles tot een goede middenmoter maakte, toen nam Bosz het over en speelt Heracles gewoon geweldig voetbal met een begroting van ik geloof 16 miljoen.

Wanneer spelers als Overtoom, Everton, Duarte, Vejinovic en Armenteros wegvallen niet gevreesd, dan zullen ze weer scouten in België, Jupiler League en Duitsland en zullen ze wel weer waardige vervangers halen (bijvoorbeeld Bel Hassani, Alberg en Tom van Weert)

Alleen het vertrek van Overtoom zal wel een groot gemis worden, geweldenaar!

7 december 2012 om 08:01

In het artikel staat duidelijk dat ze een begroting hebben van maximaal 8,5 miljoen op dit moment..

Als de gemeente aan de ene kant al een lening van 15 miljoen heeft toegezegd, zullen ze aan de andere kant het bestemmingsplan toch ook wel goedkeuren? Al zijn het verschillende wethouders, dit lijkt mij een formaliteit..

Heracles is een fantastische club en een voorbeeld voor veel andere clubs, waaronder mijn eigen cluppie Psv. Als er geen geld is, geven ze ook niets uit. Altijd een zeer verstandig beleid. Wil voetballend de strijd aangaan met de grotere clubs ipv op strijdlust. Ik heb zeer veel respect voor de uitstraling en positiviteit van die club.

Ik hoop dat ze een nieuw stadion mogen bouwen. Met deze kleine begroting zijn ze nu al een stabiele eredivisieclub. Wie weet kunnen ze ooit aanhaken bij de subtop en structureel stijden voor Europese tickets.

Met alle respect, maar clubs als Heracles en VVV moeten niet eens willen verhuizen en zichzelf op enorme kosten jagen. Die moeten roeien met de riemen die ze hebben en met name Heracles moet lekker zo doorgaan met slim inkopen en de juiste trainer voor de groep zetten. Dat werkt al jaren goed, en levert veel bijval op. Vooral VVV vind ik een hachelijke onderneming als de Jupiler je boven het hoofd hangt. Hoe ga je dan ooit terugbetalen als er niks binnenkomt. Bij een faillisement gaat heel die lening weer op kosten van de staat en belastingcenten weggemoffeld worden. Ik vind het onverantwoord om in deze tijden grootse plannen te maken bij clubs die relatief marginaal zijn qua aanhang en achterland.

7 december 2012 om 08:09

Jaja en jij hebt zeker precies onderzocht welke kosten er zijn. Je weet ook alle inkomsten die er binnenkomen en hebt je werk beter gedaan dan Hypercube onderzoeksbureau!!!
En we mogen alleen roeien met de riemen die we hebben en geen risico nemen en vooruitgang boeken.

Marginaal qua aanhang?? Daar ga ik niet eens verder op in!

Jaja met visionairs zoals jou kun je veilig de toekomst in hoor.

Zeldzaam zo een brabbel verhaal als dat van jou voorbij zien komen!

7 december 2012 om 08:11

Ik denk juist dat als er een club is die een nieuw stadion nodig heeft, het Heracles Almelo is. Speelt al jaren voor een plek in het linkerrijtje en heeft zelfs playoffs voor Europees voetbal gehaald. De club is financieel kerngezond. Elke week zit het Polman stadion vol. De club speelt goed en verzorgt voetbal wat veel mensen aantrekt. Die 15.000 bezoekers krijgen ze wel als ze zo doorgaan.

Er is niets mis met de ambitie die Heracles uitspreekt. Het siert ze juist.

7 december 2012 om 10:21

Met betrekking tot VVV ben ik het volledig met je eens, maar met betrekking tot Heracles deel ik je mening juist totaal niet.

Heracles presteert juist op een constant redelijk niveau en voert een zeer verstandig beleid. Er is een wachtlijst voor seizoenskaarten en het stadion zit wekelijks vol. Lijkt me dus niet meer dan logisch om aan een groter en beter onderkomen te denken.

VVV heeft een veel hoger risico qua degradatie, en het is ze dit seizoen enkel tegen PSV gelukt om het stadion van slechts 8.000 man uitverkocht te krijgen. Tja... Waarom die een nieuw stadion nodig denken te hebben is me een raadsel, maar Heracles kan echt wel een maatje groter vullen.

Stadion mag er komen wat mij betreft, zolang ze het kunstgras maar inruilen voor echt gras!

7 december 2012 om 08:19

Met Ten Cate als hoofdsponsor zal dat nooit en te nimmer gebueren.

Tijdens de bekerfinale hebben we laten zien dat Heracles leeft in de omgeving. Kaartjes waren binnen no-time uitverkocht.
Toen is er wel bewezen dat de groei naar een nieuw stadion geen overbodige luxe is.
Er zijn nog wachtlijsten voor seizoenskaarten, dus JA, een nieuw stadion is nodig.

7 december 2012 om 12:23

Ik vind dat je met een beker finale de werkelijkheid niet echt ziet. Het grote succes is er dan, en dan krijg je succes supporters. Ook een Go Ahead Eagles, of Agovv ( met alle respect ) krijgt die 20.000 kaarten verkocht.

Probeer ook bij een dipje, want dat kan Heracles gaan krijgen, te kijken of je 15.000 man hebt. Zal vast wel lukken.

De Gemeente of de overheid zou het kostenloos moeten bouwen!
Ze hebben elk jaar minimaal 4 miljoen euro aan belastinginkomsten elk jaar van Heracles(loonbelasting).
Daarnaast hebben ze de inkomsten van accijnzen,toeristenbelasting btw etc.

De overheid geeft 3 miljard aan cultuur uit!de hele betaalde voetbaltak levert minimaal 300 miljoen aan belastingen op,maar omdat een paar van de zogenaamde bestuurders het geld verspillen aan allerlei onbenulligheden zou er geen geld voor Heracles zijn?

Hier blijkt maar weer eens uit dat de bestuurders die wij kiezen totaal geen benul hebben wat er in de maatschappij leeft.
Het ergste is dat veel mensen de propaganda (tegen voetbal)van die overheid voor waarheid aannemen.

7 december 2012 om 10:05

Ik betaal ook loonbelasting en tal van belastingen en accijnzen. Misschien willen ze ook wel een huis voor me bouwen?

7 december 2012 om 11:12

waarschijnlijk krijg je ook subsidie op je huur of je hypotheek,waarom een voetbalclub dan niet,tevens zal de roverheid meer inkomsten generen op de lange termijn,lijkt mij een logisch verhaal.
De totale tak betaald voetbal en amateur voetbal levert veel meer op dan hij kost,daar mag wel eens aandacht aan besteed worden lijkt mij .
Is voetbal geen cultuur?verdienen concert pianisten en bestuurders bij allerlei gesubsidieerde clubjes ook niet riante bedragen?

wat ik duidelijk wilde maken is dat er vaak ongefundeerde reacties zijn van wat het allemaal niet kost en niemand heeft het over de opbrengsten ,per saldo levert betaald voetbal de overheid veel geld op,mag er dan wat terug geinvesteerd worden
lijkt mij wel

7 december 2012 om 12:03

Nee hoor, ik krijg geen subsidie. Ik betaal alleen maar. Waarom zou een voetbalclub dit wel moeten krijgen? Voetbal is geen cultuur maar een commerciële onderneming waar idioot veel geld in wordt verdiend. Overigens vind ik ook dat 80% van wat we in Nederland cultuur noemen zichzelf zou moeten kunnen financieren, maar dat terzijde.

7 december 2012 om 14:47

Iik mag aannemen dat je geen gebruik maakt van openbare gebouwen,wegen ed.
de bedrijfstak betaald voetbal, is een belastingbetaler en daarvoor mag men rustig wat geld terug investeren.of wil je een overheid die alleen maar neemt (belastingen accijnzen etc )
.daarnaast brult diezelfde overheid wat het allemaal niet kost ,zonder te vernoemen wat het oplevert en dus willens en wetens de mensen halve informatie geeft.
Zonder betaald voetbal,als bedrijfstak is er minder werkgelegenheid en zijn er minder belasting inkomsten waardoor het ergens anders vandaan gehaald moet worden.misschien ook wel bij jouw
Men verdiend misschien idioot veel zoals jij het noemt dat wil niet zeggen ,dat het gewone belastingbetalers zijn ,volgens de geldende belastingwetten (die trouwens absurd zijn ).
Indien jij een overheid wilt die alleen belasting heft ,zonder enige verplichting en daarbij nog stelt dat het alleen doet voorkomen dat het een bedrijfstak is die geld kost en bijna verwerpelijk is wens ik je veel plezier in geld verslindende cultuur tempels die bestuurd worden door geldverslindende bestuurders .(zie Amsterdam waar men 170 euro pp uitgeeft aan zogenaamde cultuur)(men bouwt wel onzinnige muziek gebouwen ed van 35 miljoen euro)
Btw bij een ek en wk als het goed gaat zie je ze wel overal in beeld springen om van het succes mee te profiteren.
Daarnaast zijn de risicos in dit geval belachelijk laag en bouwt men liever een totaal onnodig nieuw gemeentehuis.
Voetbal is in mijn ogen cultuur ,het hoort al jarenlang bij vaders en zonen die samen naar het voetbal gaan.

7 december 2012 om 10:17

Ik heb liever dat alle amateurclubs in de regio profiteren van subsidie, dan dat er voor miljoenen een stadion wordt gebouwd voor een betaald voetbalclub

7 december 2012 om 11:17

waarom zijn er zoveel amatuerclubs?mede door het betaalde voetbal ,kijk naar het hockey en andere sporten er gaat een zuigende werking van uit .
het betaalde voetbal als bedrijfstak levert de overheid meer geld op dan dat het kost,ik ben voor amateurclubs en vind dat er dan beter wat onzinnige subsidies gestopt kunnen worden of dat er geen dassenburchten voor 200.000 euro verhuisd worden .
De overheid verspilt echter geld ,het erge is dat mensen de propaganda van die overheid gaan napraten zonder een eigen mening op feiten te baseren.

7 december 2012 om 12:05

Albert Heijn levert ook meer op dan het kost. Ook maar subsidiëren dan? Zolang een voetbalclub miljoenen kan omzetten kunnen ze best een hypotheek financieren.

7 december 2012 om 12:22

Hoe kun je Albert Heijn (nv) vergelijken met een non-profit vereniging...

edit: verwijder maar, reactie van joostfan was op liefhebber niet op mij.

7 december 2012 om 14:53

Wat mij betreft mogen ze dat ja.beter dan het geld verspillen aan een verbouwing van het stedelijk museum die 400 miljoen euro kost,en de grootste toeristische atractie van amsterdam (de wallen en coffeeshops).de nek willen omdraaien.

Heracles is al jaren een stabiele club die goed presteert. Het is een blijvertje, maar het kan niet langer zo blijven neem ik aan.. Het zou dus helpen om de capaciteit te verdubbelen. De animo is er in almelo, dus waarom niet.

En weer een discussie over Voetbalstadions
Voorstanders zoeken redenen uit sentiment , of liefde voor de clubs
Tegenstemmers hebben het altijd over te kleine clubs, geld van de gemeenschap .
Kijk nou gewoon eens naar de Feiten.
Zit een huidig stadion vaak vol? ja okee dus dan is uitbreiding ( in goede verhouding ) een reeele wens van een club
Nee? dan moet afgevraagd worden of het huidige stadion nog wel voldoet aan alle eisen van deze tijjd. Ja ? laat staan
Nee? dan bouwen naar capaciteit van de club

Dan is de vraag wie het moet Financieren.
Om te beginnen moet dit ingevuld worden door het bedrijfsleven en de club zelf
Hier zo de gemeenschap ( leed overheid lokaal ) alleen grond moeten bieden als financiering
Dit zou M.i. alleen maar mogen gebeuren als de Club een Gedegen Financieel meerjaren plan overlegt , en op dat moment van aanvraag Schulden vrij is. en dat de financiele mensen van de Club blijk hebben gegeven capabel te zijn.

Tot zover het voetbal en financiele van de ut en noodzaak en kosten en baten van de Clubs
Hier zou je ook in de jaren 70 en 80 klaar mee zijn.
Maar wel leven in de 21ste Eeuw waar de eisen, wensen mogelijkheden en inzichten veranderd zijn

Een stadion is niet gewoon meer een stadion
Kijk naar het Gelredroom
dit is niet alleen een voetbal stadion, maar ook een evenementen hal
De sociale functie is vele malen groter als alleen een twee wekelijks potje voetbal gedurende 3/4 van het jaar.
Als er blijkt dat financieel en sportief betere resultaten gewenst zijn en mogelijk , dan moet je als overheid toch de potentie zien wat voor inkomsten zo'n stadion voor de stad en regio kan betekenen.
Je moet dan wel zorgen dat een Stadion een Multifunctioneel karakter krijgt

Mijn inziens wordt hier niet voldoende naar gekeken door de mensen die aan de zijlijn mee wil praten en roepen .
Ook hier in Rotterdam willen we een nieuw stadion
ik ben hier volledig voorstander van, indien er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan
Voorwaarden die de gemeente Rotterdam moet vast leggen
Dit zijn ook voorwaarden die problemen rond een stadion met grote toestroom van mensen oplossen.
Ik wil hier mee zeggen dat het in het geval van een nieuw stadion niet alleen om het stadion gaat
ook de gehele infra struktuur rond de bouw en na de bouw,
Samen met de bouw , gelijk een aantal problemen in de wijken oplossen, zoals overlast voorkomen tijdens wedstrijden en evenementen. Parkeer problemen , openbaar vervoer , veiligheid, .economisch belang , werkgelegenheid enz enz
En Juist daar schieten de plannen meestal tekort, of laten bestuurders grote mogelijkheden lopen.

Dit komt mede doordat er altijd een grote ( niet betrokken ) groep mensen schreeuwen dat een nieuw stadion alleen maar de burger geld kost.
Iets meer out of the box denken is daarom misschien verstandiger
Dan heeft een discussie ook zin

7 december 2012 om 10:20

Dat het Gelredome zich leent voor concerten betekent dat dat het een commerciële en culturele functie heeft. Dat is wat anders dan een sociale functie.

7 december 2012 om 22:46

Nee joh ?

Party zalen, conferentie zalen clubhuis voor supporters concerten heeft helemaal niet met sociale functie te maken
Je heb helemaal gelijk hoor
wat jij wil

7 december 2012 om 11:20

Voor grote gedeelten mee eens,iemand die out of the box denkt is wat overheden al jaren missen,helaas.

Tjash, in Almelo hebben ze vaak grote plannen maar er komt niet veel van, straks gaan ze daar in een monorail over een waterrijk naar het nieuwe Heraclesstadion, ik zie het niet gebeuren. Ik gun het de Heracles supporters van harte overigens.

drijgementen van smit gaat toch niet weg,probeert nu alleen maar ja woordt van de gemeente te krijgen,dus gewoonlooze drijgemendt

De gemeente heeft ook besloten 70 miljoen uit te trekken voor een nieuw gemeentehuis afgelopen week. Waar volgens een enquette ongeveer 85% van de inwoners tegen is, omdat het "oude" gemeentehuis nog in prima staat is en net een aantal jaren geleden nog fors is verbouwd. Het gaat hier om een garantstelling, Heracles heeft de financiën prima in orde en zal de lening echt wel vlot afbetalen. Ik geloof dat ze zelfs zo veilig gecalculeerd hebben dat ze zelfs in de Jupiler league terecht konden komen voor een jaar, en dat de financiëring dan nog steeds geen gevaar zou lopen.

7 december 2012 om 11:23

Als het stadion niet door gaat zou dat inderdaad een grote schande zijn.wat je zegt van het gemeentehuis kan haast niet geloven dat het waar is,maar geloof je op je woord.
het bevestigd helaas mijn beeld van onze schijndemocratie en de onbenullen van de overheid.
het erge is dat veel mensen in de propaganda van de overheid trappen in deze kwestie,en jammer dat mensen zich geen eigen mening vormen.

7 december 2012 om 13:07

Pff wat een gewauwel! Smit hoeft zijn zakken niet te vullen laat staan met geld van de gemeente.

Maar goed enige vorm van onderbouwing ontbreekt compleet in je verhaal. Je weet waarschijnlijk niet eens waar het over gaat. Een andere reden kan ik me niet bedenken!

Heracles heeft zich nu al jarenlang bewezen en is zeker van toegevoegde waarde in de eredivisie.
Zij verdienen een stadion met 15.000 supporters.
Ik moet er niet aan denken dat ze zouden degraderen doordat het op een gegeven moment een keer een seizoen niet draait door de beperkte begroting. Wat krijgen we er dan voor terug in de eredivisie?

Voor mij is de huidige eredivisie bijna ideaal samengesteld. Alleen zouden VVV en Zwolle er uit mogen en dan Sparta en De Graafschap er voor terug. Daarna degraderen afschaffen

7 december 2012 om 15:17

VVV en De Graafschap erin en zwolle en sparta weg Ideaal

De gemeente moet niet als bank gaan optreden. Dat levert alleen maar gedonder op en het geld kan beter besteed worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Heracles Almelo

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.PEC Zwolle44-12
11.Excelsior40-15
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Bram CastroKeeper10
Bart van HintumVerdediger10
Jeff HardeveldVerdediger10
Tim BreukersVerdediger10
Wout DrosteVerdediger10
Robin PröpperVerdediger10
Reuven NiemeijerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren