wk2018
 

Van lachertje naar belangrijkste speler

Vrijdag, 23 november 2012 om 17:43 door Koni078

Het was schrikken toen onze topscorer van vorig seizoen, Seydou Doumbia, op 4 augustus uitviel met een rugblessure en drie tot vier maanden uitgeschakeld zou zijn. We hadden op dat moment geen vervanger klaarstaan, aangezien Tomas Necid tijdens Euro 2012 zijn kruisbanden (opnieuw) had afgescheurd. Tal van spitsen werden er met CSKA Moskou in verband gebracht, maar dat bleek door één man achteraf niet nodig te zijn.

Ik heb het over Ahmed Musa. Zoals iedereen weet kwam Musa voor vijf miljoen euro over van VVV Venlo en werd zowel hij als CSKA uitgelachen door heel Nederland. "Hij is een blind paard, overhyped en zijn prijs absoluut niet waard", werd er gezegd. Zeker toen bleek dat CSKA Pontus Wernbloom voor slechts drie miljoen euro overnam. Niemand begreep wat CSKA in Musa zag, maar tijdens zijn Champions League-debuut tegen Real Madrid had ik direct in de gaten dat Musa een ongeslepen diamant was.

De twintigjarige Musa liet in die wedstrijd zien ongelofelijk snel te zijn. Als hij zijn snelheid beter zou leren gebruiken en coach Leonid Slutsky hem overzicht bij kan brengen, dan heeft CSKA in mijn ogen weer een parel voor weinig geld gehaald. Hij zou het in ieder geval niet slechter kunnen doen als Sekou Oliseh, die gewoon niet goed genoeg is voor het niveau waar CSKA naar streeft. Musa had op dat moment alleen nog wat tijd nodig om zich aan te passen aan het team.

Toen dit jaar Doumbia en Necid blessures, opliepen verkeerde de club plots in spitsennood. Die leek eerst opgelost te worden met de komst van Anderlecht-aanvaller Matias Suarez, maar de Argentijn kwam niet door de medische keuring. Een andere oplossing was er op dat moment niet, want Suarez was de goedkoopste spits die beschikbaar was en hij paste in de transferfilosofie. Ook op de laatste dag van de Russische transfermarkt werd er geen spits gevonden, dus moest Slutsky met oog op de thuiswedstrijd tegen Anzhi Makhachkala improviseren. En het ging op dat moment niet goed. Er werd van zowel Amkar Perm als Zenit Sint-Petersburg kansloos met 3-1 verloren.

Slutsky heeft dus uiteindelijk gekozen voor Musa in de punt van de aanval. Een op het oog vreemde keuze gezien zijn lengte (1.70 meter), maar het bleek een uitstekende zet te zijn. CSKA won met 1-0 en Musa scoorde weliswaar niet, maar CSKA speelde Anzhi helemaal zoek. Er werd op z'n Valery Gazzaevs gespeeld: aanvallend, geconcentreerd achterin en met razendsnelle counters. Gezien de kansen mocht Anzhi blij zijn dat het bij 1-0 bleef.

De 0-1 uitoverwinning op AIK Solna in de Europa League kwam ook door Musa, die naar de flanken switchte, de vrijstaande Keisuke Honda binnen de zestien meter zag lopen en de bal met een lage voorzet gaf, waardoor de Japanner simpel kon binnen tikken. AIK heeft deze overwinning in Arena Khimki echter verrassend recht weten te zetten door met 0-2 te winnen. CSKA kreeg vijftien honderd procent kansen die er niet in wilden en AIK strafte dat helaas af. Zonde, want als het toenmalige spel doorgezet had kunnen worden hadden we voor Rusland meer punten kunnen pakken dan dat Zenit en Spartak Moskou op dit moment doen in de Champions League.

Op 7 oktober was het derby tijd. CSKA ging op bezoek bij Spartak Moskou. Het werd uiteindelijk 0-2 door doelpunten van de ex-Venlonaren Musa en Honda en beide genoemde spelers gaven de assists aan elkaar. De media waren lyrisch over het spel. De vijand werd sinds de 1-5 overwinning in 2008 nog nooit zo makkelijk verslagen tot die dag. Het deed er niet toe of de scheidsrechter een onterechte buitenspelgoal van Artem Dzyuba over het hoofd had gezien of niet. Er was maar één ploeg die het verdiende te winnen en dat was CSKA. Ook het altijd lastige Kuban Krasnodar van Aras Özbiliz, dat in 2010 voor het laatst een thuisduel verloor, werd in eigen huis weggespeeld (1-3) en Musa leverde daar met twee doelpunten een bijdrage in.

Musa is inmiddels clubtopscorer met acht doelpunten en zorgt er op dit moment voor dat Doumbia het lastig zal krijgen om volgend jaar (wanneer hij terugkeert van zijn blessure) zijn basisplaats terug te verdienen. Musa is rustiger voor het doel geworden, heeft overzicht en laat anderen ook beter functioneren. Dit is het verhaal van een jong talent waaraan getwijfeld werd of hij het in Moskou zou redden maar het tegendeel bewijst.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door koni020)

Vind het mooi om te zien dat Musa grote stappen maak alleen heb ik het idee dat het complete team van Cska minder presteert als voreig jaar, terwijl er geen sleutelspelers zijn vertrokken.
Schrijfstijl is opzich ook prettig ik wou je eigenlijk 4 sterren doen, maar ik doe er 5 vanwege die zielige 1 ster van Kippenvriend !

23 november 2012 om 18:58

Waarom dan?

Vorig seizoen was het nogal individualistisch. Het was hopen op een actie van Doumbia, Dzagoev, Honda, Tosic etc en vaak lieten sommigen het dan afweten(en dan bedoel ik vooral Honda). Nu staat er veel meer een team en word er anders gespeeld als vorig seizoen. Geloof me, dit Cska is een stuk beter als vorig jaar en een stuk leuker om naar te kijken.

23 november 2012 om 19:22

Ik volg de Russische competities ook niet zo intensief.
Alleen een goede vriend van mij is Russisch en die volgt het op de voet.
Hij had het erover dat Anzhi en Zenit een stuk beter zijn als de rest, waar dat vorig jaar toch Cska en Zenit waren in mijn ogen.
Ik schat Cska in als een sterke nummer 3 van een goede competitie.

23 november 2012 om 19:29

Misschien dat Zenit en Anzhi het beste zijn op financieel gebied, maar op sportief gebied staan wij niet voor niets eerste. Zenit haalt hun punten met ietwat geluk binnen en Anzhi speelt zakelijk voetbal wat door twee gelijke spelen nu even hapert. Maargoed, maandag is de kraker tegen Zenit en daar hebben we nog een appeltje mee te schillen.

Mooie CE, 5* van mij ook ter compensatie.

Overigens wil ik t0mt0m18 even bedanken voor het verbeteren van mijn stuk waar nodig was.

23 november 2012 om 23:27

Graag gedaan! Alleen paar kleine wijzingen op het gebied van spelling voor de duidelijkheid hoor mensen, de credits voor het stuk zelf gaan in z'n geheel naar Koni020.

Wat een geweldig artikel. Prettige schrijfstijl en je benoemt alle vragen die onbeantwoord zouden kunnen blijven. Ik ben het ook honderd procent met je eens. Toch denk ik dat Slutsky een systeem gaat bedenken dat Musa en Doumbia straks samen in de spits staan. Of denk jij dat hij vast blijft houden aan de huidige spelopvatting?

23 november 2012 om 19:31

Zou best kunnen dat hij dat doet. Vind Musa veel op Vagner Love lijken en die kon het uitstekend vinden met Doumbia. Maar aan de andere kant: never change a winning team. Bij Doumbia zal nog het nodige ritme ontbreken en zal volgend jaar weer speelklaar zijn volgens Yardoshvili.

Allerbeste CE ooit, mobiel dus kan niet sterren maar 5 ouwe

Mooi om te horen dat Musa maar ook Honda zeer gewaardeerd worden in Moskou. Heb ze beide veelvuldig zien spelen in Venlo, en hoewel ik ook dacht dat Musa het enorm moeilijk zou gaan krijgen, scoort hij er dit seizoen flink op los. Cska is nu ook weer eens lekker op weg voor het kampioenschap, de laatste dateerd toch alweer van wat jaartjes geleden.

Toch vind ik het wel vreemd dat je het in de wedstrijd tegen Real Madrid al zag, kheb alleen de wedstrijd in Rusland gezien, maar dat was één groot drama. Het lukte ze nauwelijks om de bal naar een speler met hetzelfde shirt te spelen en waren ongeloofelijk egoïstisch bezig. Ik dacht toen al, ze missen nu echt Honda (speelde niet mee toen), balvast op het middenveld en brengt lijnen in het aanvalsspel met zijn overzicht en passing.

Maargoed, vind er weinig mis mee. Leuk artikelje Ben zelf geen topschrijver dus weet niet hoe óf of ik het überhaupt moet beoordelen, hehe.

Ah vooruit

23 november 2012 om 19:36

Ik zag aan hem dat hij ijverig was. Heeft het Marcelo toch knap lastig weten maken, maar toen was de eindpass weer slecht. Maar ik vond hem wel wat hebben en begreep niet waarom iedereen al een oordeel klaar had.

Moet wel zeggen dat de bal naar hetzelfde shirt passen een stuk beter lukt als toen tegen Real.

"en werd zowel hij als Cska uitgelachen door heel Nederland." werd - werden

"toen dit jaar Doumbia en Necid blessures, opliepen verkeerde de club plots in spitsennood." Daar hoort natuurlijk geen komma te staan, maar dat lijkt me meer een schoonheidsfoutje. Kan gebeuren natuurlijk!

Kleine foutjes en ik schaam me er haast voor om het te vermelden. Ik vind je clubexpert uitstekend. Volg zelf de Russische competitie absoluut niet, maar vond het leuk om te lezen. Dat Musa het zo goed doet is toch op zijn minst een verrassing te noemen. Van te voren zou je hem veel te licht bevinden voor dat niveau en ik moet bekennen dat ik zelf ook moest lachen wanneer hij naar Moskou verkaste. Vond het een rare transfer en veel te ver gegrepen. Toch leuk om dan nu te lezen dat hij het zo goed doet.

Je schrijft ook prettig. Het leest lekker weg en er zijn geen storende foutjes qua spelling en dergelijke. Goed stuk. Daarom geef ik je 4 sterren.

Heerlijke CE. Net als 90 procent van heel Nederland dacht ook ik dat Ahmed Musa ging mislukken in Rusland, maar hij houd zich dus goed op de been. Je schrijft daarnaast ook prettig, en misschien ligt het aan mij maar ik kan geen spellingsfouten vinden. 5 sterren, verdient dit stuk.

Leuk stuk.alleen één opmerking. Niet iedereen hier dacht zo over Musa. Dat half vz elkaar napraat of als hobby heeft om op een speler/trainer te bashen terwijl ze nauwlijks wat van Musa zagen wil niet zeggen dat iedereen kritisch was.

Op football manager 2011 en 12 is Musa al belachelijk goed (in potentie) die gasten zitten er bijna nooit naast, prima stuk trouwens :D

24 november 2012 om 18:04

Die mensen zitten er meer dan eens naast hoor.

On: Erg leuk om te lezen dat Musa het zo goed doet in Rusland, vond hem in Nederland inderdaad als een blind paard spelen en zag totaal geen potentie in hem, begreep ook totaal niet waarom er 5 miljoen voor werd betaald. Maar hij bewijst compleet het tegendeel. Goed stuk!

Mooie CE, maar had wel wat meer willen zien van waarin hij zoveel verbeterd is. Ik ben een groot Vvv-fan en hij was -zoals je in je verhaal beschrijft- altijd een beetje wild en had geen overzicht. Toch redde hij ons van degradatie door op het nippertje een doelpunt te maken tegen Zwolle was het denk ik.
Iedereen noemde hem inderdaad overhyped en ik was het daar niet altijd mee eens, omdat hij VVV toch vaak op sleeptouw nam. Mooi om te zien dat hij het goed doet daar, samen met Honda. Hoop nog altijd op een soort samenwerking tussen Cska en Vvv.

Je krijgt van mij 4 sterren, omdat ik liever had gezien dat je iets meer vertelde over hoe hij was gegroeid. Aangezien je nu slechts twee zinnetjes in de laatste alinea hebt geschreven. Goede CE!

24 november 2012 om 19:42

Ik denk dat het rustiger zijn voor het doel, het overzicht behouden en anderen beter laat functioneren al aangeven hoe hij is gegroeid. Het moet ook wel kloppen natuurlijk, want mensen zoals Berdyev volgen de competitie ook en dan kan ik geen onzin verhaal gaan vertellen. Dit zijn de aanknopingspunten waarin ik vind dat hij gegroeid is.

Ook geef ik in voorbeelden met Spartak en Kuban dat hij er ook staat in de grote wedstrijden en niet alleen tegen de kleintjes het net weet te vinden.

24 november 2012 om 20:19

Ok, ik heb nog een vraagje: Hoe goed denk je dat hij kan worden? Denk je dat hij bijvoorbeeld naar een echte topclub zou kunnen gaan?

24 november 2012 om 21:31

In deze huidige vorm zou die goed passen bij een Everton of Newcastle, maar hij heeft wel de potentie om nog hoger te kunnen. Maar dan zou ik nog even in Moskou blijven als ik hem was.

Leuk om hier wat over te lezen. De Russische competitie bestormt sowieso de Europese top in de komende 10 jaar dus ik hoop dat je Ce's blijft schrijven. Vind deze informatief goed, maar wel wat kort. Daarom 4 sterren.

Erg leuk stuk Koni, goed te zien dat Musa ook echt aan het verbeteren is bij Cska!
Overal ook een erg sterk stuk, 5 Sterren van mij!

Mooie CE, goed om te horen dat het met Musa beter gaat. Vijf sterren.

Goed stuk alweer! Ik had destijds ook al een stukje geschreven over Musa hij heeft atletisch alles maar miste een hoop anderen belangrijke punten de trainer die bij hem de puntjes op de i kon zetten had voor een mooi bedrag een goede spits gehaald.

Wordt tijd dat VVV langer dit soort spelers bij zich kan houden

Interessant stuk. Ook leuk om te zien hoe Musa het er nou uiteindelijk vanaf heeft gebracht daar in Moskou en al helemaal goed om te horen dat hij belangrijk is voor Cska. Het stuk leest niet heel makkelijk. Dat komt door een aantal vervelende dingetjes als missende woorden en net verkeerd genoemde dingen als ongeslepen diamant in plaats van ruwe diamant. Op dat ene minpunt na, toch een redelijk goed en wat mij betreft 3,5 sterren. Ik geef je toch het voordeel van de twijfel en maak er vier van.

27 november 2012 om 12:59

De uitdrukking 'ongeslepen diamant ' is misschien minder gebruikelijk dan 'ruwe diamant', maar dit maakt het natuurlijk niet 'een verkeerd genoemd ding' . Er zit wel een aantal kleine foutjes in, maar jouw voorbeeld is er dus geen.

27 november 2012 om 15:19

Ik geef dit als voorbeeld van een aantal kleine dingetjes die er voor mij voor zorgen dat het wat minder makkelijk te lezen is, maar op die puntjes na vind ik het een goed en interessant stuk.

interessant geschreven, 5 sterren. Musa is een speler die misschien niet direct opvalt, maar wel van enorme waarde kan zijn als teamspeler. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook een vreemde aankoop vond van Cska.

Echt een zeer matig stuk helaas. Onder de categorie achteraf je gelijk halen, want iedereen kon zien dat Musa er bij VVV helemaal niets van bakte. Vreemd dat Cska zoveel geld voor hem neertelde, ook verbazingwekkend dat hij ook echt aan de bak komt. 8 competitiegoals verbaast mij ook, maar de voorbeelden die je noemt zijn echt heel zwak. Hoe kun je nu op een met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen AIK Solna zeggen dat Musa een goede spits is??? Daarnaast was Doumbia vorig seizoen topscorer van Rusland, die zet je niet zomaar op de bank ten faveure van Musa.

28 november 2012 om 14:58

Dit stuk was niet bedoeld om mijn gelijk te halen. Met dit stuk wil ik alleen maar laten zien hoe vooruit Musa is gegaan sinds hij VVV verliet. Toen was hij het lachertje van heel Nederland en nu is hij uitgegroeid tot één van onze sleutelspelers. Dat jij je verbaast over zijn prestaties zegt niet meteen dat het een matig stuk is.

Dat hij dan tegen AIK niet scoort kan gebeuren als iedereen honderd procent kansen mist. Negen van de tien keer hadden we gewonnen, maar nu troffen we het moment dat het niet lukte. Tegen Spartak Moskou, wat gewoon een titelkandidaat/subtopper in Rusland is stond hij er gewoon, dus ik vind niet dat mijn argumenten zwak zijn. En Doumbia zal net als iedereen ook gewoon zijn basisplaats terug moeten verdienen, ook al was hij de topscoorder.

Ik wist al meteen dat het over Musa zou gaan lol

Goed geschreven en leuk om te horen dat hij het nu zo goed doet daar.

Inderdaad aardig onverwacht dat hij zich zo zou profileren. Leuk stuk, leest weg als een trein en zoals altijd in jouw geval geeft het vernieuwende inzichten. Ben persoonlijk een groot voorstander van dergelijke stukken over clubs, spelers of buitenlandse competities waar de spotlights wat minder op gericht zijn, vandaar dat ik dit ook meer dan waardeer!

Erg leuk stuk. Je valt er gelijk in en ik weet nu ook weer hoe hij het daar doet ik had het voorheen altijd over dat Cska zo dom was om 5 miljoen te betalen maar blijkbaar is hij nu dus een goeie speler geworden voor hun!

Heel erg goed stuk. Vooral omdat Musa een best onbekende speler hier in Nederland geworden is.

Goed stuk alleen een ding klopt er niet in mijn optiek. Jij beweert dat Musa toen hij naar Cska Moskou ging nog steeds het een lachertje was. Maar dat klopt toch niet helemaal. Toen hij in Nederland aan kwam was hij ''een van die rare Nigerianen van Vvv''. Maar al snel werd hij Nigeriaans international en zaten clubs als Arsenal voor hem op de tribune. Toen werd het iedereen toch al snel duidelijk dat het om een groot talent ging.

Verder erg veel waardering voor je kennis over de Premjer Liga.

28 november 2012 om 21:59

Ik denk dat de meerderheid van Nederland toch dacht dat Cska gestoord was om hem binnen te halen hoor. Maar dat kwam vooral omdat hij die kans tegen Groningen mistte.

28 november 2012 om 23:16

Ja? Ok, dat is dan mijn fout, ik dacht ook dat clubs als Schalke achter hem aanzaten en zelfs nog op het laatste moment een bod uitbrachten.

Denk je verder echt dat Musa het in zich heeft om Doumbia uit de basis te halen? Is hun twee samen voorin geen optie?

28 november 2012 om 23:21

Maar dat waren niets meer dan geruchten en ook toen werd er hetzelfde geroepen over hem.

Ik denk dat als Slutsky denkt: never change a winning team, dat Musa zeker kans heeft om Doumbia uit de basis te spelen. Vorig seizoen liep het minder toen Doumbia alleen in de spits speelde want hij speelde alleen maar voor zichzelf. Musa laat anderen ook functioneren, maar ik zie hem ook als een type Vagner Love die de combinatie aan kan gaan met Doumbia. Zo'n rol zou die ook aankunnen. Maar ik wacht eerst af wat Cska in de winter gaat doen, want het hangt er van af of Suarez de keuring in München kan doorstaan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

CSKA Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Igor AkinfeevKeeper300
Ahmed MusaAanvaller3013
Alan DzagoevMiddenvelder296
Zoran TošicMiddenvelder284
Pontus WernbloomMiddenvelder274
Sergei IgnashevichVerdediger253
Voor de complete selectie: Clubpagina CSKA Moskou.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina CSKA Moskou.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren