Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Amerikaanse film inspireert top van AZ: 'Het is het onderzoeken waard'

Laatste update:

Een bezoek aan de bioscoop houdt de gemoederen in de AZ-top behoorlijk bezig. Op initiatief van technisch directeur Earnest Stewart werd de Amerikaanse film Moneyball bekeken: een waargebeurd verhaal over een Amerikaanse honkbalploeg met te weinig geld om succes te kunnen boeken. "Deze film gaat over het buiten de box denken in topsport", geeft algemeen directeur Toon Gerbrands aan via de officiële kanalen van AZ. "Die manier van denken is zeer inspirerend."

/

"De club is op een andere manier te werk gegaan", vertelt Gerbrands over de film. "Ze namen een econometrist in dienst, een man zonder enig verstand van honkbal. Hij had echter heel veel verstand van cijfertjes en statistieken. Die man adviseerde welke spelers ze moesten halen. Een extreem voorbeeld was een speler die zelden een bal sloeg, maar vrijwel continu vier wijd kreeg. De econometrist adviseerde die jongen te halen, omdat hij bijna altijd het eerste honk haalden. Statistisch gezien betekent een bezet honk een grotere kans tot scoren. De scouts keken raar op, maar lieten de man zijn gang gaan. Het legde de club uiteindelijk geen windeieren…"

"De film heeft ons andere inzichten gegeven over de manier van benaderen van statistieken in de topsport", stelt Gerbrands. "AZ wil altijd een innoverende club zijn. Wij staan dus altijd open voor dit soort initiatieven. We weten niet of het resultaten gaat opleveren, maar het is het onderzoeken waard. Eén procent kan in topsport het verschil maken tussen winst en verlies. Gertjan Verbeek is een coach, die ook open staat voor innovatieve zaken. We kijken bijvoorbeeld erg goed naar corners en vrije trappen. Waarom neemt Barcelona bijna altijd korte corners? Omdat wellicht berekend is dat ze uit balbezit meer scoringskansen halen dan uit lange corners. De voetbalwereld mag best eens open staan voor dit soort nieuwe benaderingen. Waarom zouden we er geen aandacht aan besteden? Al zou het maar die ene procent vooruitgang betekenen…"

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je weet nooit op zoiets wel goed is, je kijkt de tenslotten wel naar een Film, alles in Scene gezet en van te voren bedacht...

1 maart 2012 om 11:54

Moneyball is gebasseerd op een waargebeurd verhaal!!!

1 maart 2012 om 11:59

Ow bedankt, dat wist ik niet, heb dan te snel gehandeld zonder te kijken of het waargebeurd verhaal is of in Scene gezet

1 maart 2012 om 12:04

Gebaseerd op ja. Dus een beetje Hollywood jus erover anders kijkt er geen hond naar.

1 maart 2012 om 12:45

De film is gebaseerd op het boek ''moneyball: The Art of Winning an Unfair Game'' van Michael Lewis.

De kern van het verhaal is dat in alle honkbalstatistieken er zogenaamde 'hidden statitistics' zijn die belangrijker zijn dan de reguliere, tradionele manier die tot die tijd gebruikt werd. Er is zelfs een term voor: Sabermetrics. De Oakland A's waren indertijd de eerste die dit toepasten.

Dat daar dan een geromantiseerd Hollywood sausje overheen gaat doet niets af aan de realiteit van dit systeem.

1 maart 2012 om 11:55

De film is waar gebeurd, alle honkbalteams in Amerika hanteren nu dit systeem. Overigens wel echt een filmtip, vond hem geweldig!

1 maart 2012 om 12:03

Idd, geweldige film! heb ook al is gehoord dat ze inspiratie opdeden bij Arsenal

1 maart 2012 om 11:55

Tja alleen is deze dan net een waargebeurd verhaal.

1 maart 2012 om 12:00

Het gaat ook niet eens zozeer om die film zelf, het is gewoon pure inspiratie zoals een kunstenaar dat ook op zoekt. Het buiten de box denken is gewoon heel moeilijk als men al jaren vast houdt aan een bepaalde benadering. Nog niet zo lang geleden kwam er nog een docu uit waaruit statistisch gezien bleek dat de kleur van een keepersshirt ook voor het verschil kan zorgen bij een penalty reeks, net als wie er als eerste begint. En zo waren er nog meer van die byzondere uitkomsten. En als die ene procent er net voor kan zorgen dat je de overkant haalt, waarom niet proberen? Het is in ieder geval de moeite waard om dat soort dingen te onderzoeken.

1 maart 2012 om 12:29

@romaboy

Een kwestie van als eerste willen reageren en alleen de titel bekijken.

1 maart 2012 om 12:48

Skila, ik ben niet zo zielig die per see de 1e moet zijn, ik was toevallig de 1e, en de text lees ik ook altijd maar daar staat ook niet of het een waargebeurd verhaal is of in scene is gezet

1 maart 2012 om 12:51

Quote: "amerikaanse film Moneyball bekeken: een - waargebeurd - verhaal over een Amerikaanse honkbalploeg met te weinig geld om succes te kunnen boeken"

Veel duidelijker hoeft het toch niet...

1 maart 2012 om 15:51

@ Romaboy, dan zou ik stuk nog eens overlezen. Met name het vetgedrukte stuk. Mocht je het dan nog niet zien dan adviseer ik je naar de dichtstbijzijnde spec savers te gaan.

1 maart 2012 om 13:03

2 zinnetjes, had je maar hoeven lezen om tot het woord 'waargebeurd' te komen. helaas was deze tijd je niet gegeven in de jacht op de firstpost. maar die heb je dan toch maar mooi binnen. van harte.

1 maart 2012 om 16:35

Moneyball is een fantastische film!
Bij FC Koln gebruiken ze ook een computersysteem om speler te scouten en dergelijke, misschien dat ze daar is moeten kijken!
Ben zeer enthousiast over dit principe!!

Hier een stukje tekst over dat Soccerlab.

After the first scouting project in 2009, 1.fc Koln is one of the first Soccerlab World customers
The German first Bundesliga club FC Koln, uses the Soccerlab features and services within the whole organisation, from first team till youth academy, since 2009.
First of all for the team and player analysis of their own matches and their opponents. Soccerlab is also the central database for their worldwide player scouting.
''the clever videoscouting system, connected to the soccerlab databases with general player information and match analysis data from several leagues worldwide, makes the system unique. It''s has a big added value and has proven itselfs directly with the transfer of Geromel'' said Boris Notzon, Sportslab manager at FC Koln.

De directie van Liverpool wordt ook door Moneyball geïnspireerd, ik ben benieuwd hoeveel effect het uiteindelijk 'in real life' gaat hebben.

1 maart 2012 om 12:22

Haha, hadden ze miss ook op Carrol en nog een dozijn andere moeten toepassen.

1 maart 2012 om 12:40

Carrol is juist zo een personage die goede statistieken had, maar niet kan voetballen.

Dit kan best interessant zijn.

1 maart 2012 om 13:02

volgens mij zou het voor az veel interessanter zijn ($) als ze zich eens gingen focussen op 'contractbeheer'. jaar in jaar uit zijn ze genoodzaakt hun topspelers voor te weinig geld van de hand te doen omdat ze anders een jaar later voor niks weglopen. laat ze dat eerst eens op orde brengen, want waar dit een prachtvoorbeeld is van een talent dat wordt opgemerkt door een in het oog springende statistiek, geeft het feit dat dit verhaal verfilmd is wel aan hoe uitzonderlijk het verhaal is. daarmee is de kans klein dat je dit - 'een andere benadering van statistieken' -makkelijk opnieuw met succes kan toepassen. bovendien moet je wel heel specifiek weten wat je nodig hebt, dat is in voetbal veel lastiger dan in honkbal, waar de verschillende taken in een team minder door elkaar lopen.

Oke. ze zijn dus bij het bestuur bezig te zoeken naar verbeteringen en gaan dat op de statistische kant zoeken.

En toen gingen alle eredivisie clubs de film kijken en schiet AZ er alsnog niets mee op.

1 maart 2012 om 11:55

haha, dat klopt. AZ mag niet teveel tips aan de buitenwereld geven.

1 maart 2012 om 11:59

Alle eredivisieclubs behalve ajax, daar is innovatie een verboden woord geworden.

1 maart 2012 om 12:28

Door innovatie bij Ajax staat Nederlands voetbal wereldwijd op de kaart denk alleen maar aan de aanvalswijze of de jeugdopleiding. Omdar AZ nu een filmpje gaat kijken om ideeetjes op te doen wil niet zeggen dat ze innovatief bezig zijn of wel? Of deed je alleen zo slim om duimpjes te krijgen van de anti Ajax aanhang hier op VZ?

1 maart 2012 om 12:38

Door innovatie Bracht Ajax het Nederlandse voetbal naar de top. Ondertussen doen ze niets meer niets minder dan het oude gedachtegoed in een nieuw jasje steken, of beter gezegd, terug in het oude... Mooiste voorbeeld is nog dat Jonk het onzin vindt om te meten hoe spelers ervoor staan. Vroeger had je dit ook niet dus bij Ajax doen ze daar nog steeds niet aan. Iedereen krijgt dus hetzelfde programma i.p.v. dat iedereen een individueel samengesteld programma krijgt zoals bijvoorbeeld bij AZ. Daarom is men bij AZ ook zo fit en zit men bij Ajax veelal in de lappenmand...

ON:

Het is natuurlijk niet meer dan inspiratie. Honkbal is sowieso niet te vergelijken met voetbal. Maar zoals Steve Jobs inspiratie haalde uit joga voor de nieuwste innovaties zo zullen Gerbrands en consorten inspiratie uit een film als de deze halen. Het gaat om 'out of the box' denken, niet meer niet minder.

1 maart 2012 om 13:00

@ st3fanos: die voorsprong aan innovaties waar jij het over hebt zijn van generaties terug. die tijden zijn voorbij. Clubs als Groningen, Psv, Twente, Heerenveen en AZ zijn ajax op verschillende punten al voorbij gestreefd. Wetenschap is niet meer weg te denken in het voetbal. En AZ durft out of the box te denken, kijk maar naar het aantrekken van bijvoorbeeld een Toon Gebrands als algemeen directeur. Een man die niets met voetbal te maken heeft maar AZ ook in moeilijke tijden in rustig vaarwater heeft gebracht en succes heeft met de club. AZ had als een van de eerste clubs in NL video analisten, spelers kunnen inloggen op een site om een samenvatting te zien van hun individuele acties tijdens een wedstrijd waarvan ze kunnen leren. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Ajax loopt, helaas, voor jou, niet meer voorop qua innovatie, ze teren nog op een roemrijk verleden.

1 maart 2012 om 13:38

Van generaties terug misschien en wat dan nog wat heeft rest van de Nederlandse clubs hier aan bijgedragen? Dit is niet innovatief Amerikaanse voetbal clubs gebruiken dit concept al jaren. Gewoon leuk jatwerk waar je geen ruk mee opschiet beetje statistieken vergelijken. En wat heeft AZ er allenmaal aan gehad dat ze 1x kampioen zijn geweest en voor de rest een leuke subtopper zijn.

1 maart 2012 om 14:23

@ st3fan0s

Leuk en aardig wat je hier zegt maar waar gaat dit bericht nu in vredesnaam over? Juist ja, innovatief denken en handelen. Wouter! slaat hier de spijker op zijn kop door te stellen dat het technische hart van de heer Cruijff niet eens weet wat het woord 'innovatie' betekend want die kijken alleen naar hoe men het vroeger deed. Weet jij ondertussen hoeveel clubs het Ajax-model al hebben nagebootst? Dat is een compliment maar geeft tegelijk aan dat men in Amsterdam nog steeds in het verleden leeft en niet naar de toekomst kijkt. Als je niet continue wilt blijven verbeteren zal je nooit je toppositie behouden en dat zie je dus nu ook gebeuren bij Ajax. Men doet alleen nog maar bovenin mee omdat er zoveel geld zit, niet omdat men het meest vindingrijk en innovatief is!

1 maart 2012 om 14:33

Hanzz vertel mij dan eens wat de andere clubs hebben gedaan? En denk meer dat Ajax nog steeds in de top meedoet door eigen opgeleide spelers en naam waar jeugdige talenten op afkomen.

1 maart 2012 om 15:15

Zoals al aangegeven, je blijft in het verleden hangen! Kijk eens naar de toekomst! Waarin is Ajax op dit moment vooruitstrevend en vernieuwend? Nergens! Je moet niet alleen naar het verleden kijken maar ook naar de toekomst. Natuurlijk heeft Ajax Nederland op de kaart gezet over de gehele wereld en daar plukt men op dit moment nog steeds de vruchten van doordat spelers als Eriksen Ajax verkiezen boven andere (grotere) clubs. Maar zoals jij dus feitelijk ook al aangeeft teert men dus nog steeds op het verleden en getuige de prestaties van de afgelopen 10 jaar is dat niet voldoende om ook echt top te zijn! Je kan wel gaan huilen over wat andere clubs hebben gedaan maar dan kan ik je ook vragen of Ajax dit heeft gedaan of enkele personen? Wat was Ajax zonder Michels? Misschien wel helemaal niets! Waar het in dit verhaal om gaat is dat je continue bezig moet zijn om het optimale rendement uit je resources te halen en dat doe je dus door continue te innoveren. En zoals al aangegeven is dat nu juist het probleem met het huidige technische hart bij Ajax. Die leven in het verleden en hebben helemaal geen verstand van dit soort zaken!

1 maart 2012 om 15:37

En vraag het nu voor de 2e keer want, je ratelt wel lekker door. Maar wat vernieuwends hebben de andere clubs dan laten zien? En verder denk ik dat je doelt op Cruijff niet op michels.

1 maart 2012 om 16:23

Allereerst is het Michels geweest die het totaalvoetbal heeft ontwikkeld en niet Cruijff, Cruijff is de voetbalzoon van Michels (niet voor niets verkozen tot beste coach van de vorige eeuw!)... Daarnaast heeft het dus blijkbaar geen zin om het aan jou uit te leggen waar het hier om gaat omdat je een ongelooflijk grote plank voor je kop hebt zitten.

Ga eerst eens opzoeken welke typen innovatie je hebt. Wat Ajax (of misschien beter gezegd Michels) heeft bereikt noemt men ook wel een radicale innovatie. Die komen zeer zelden voor, zeker in een volwassen vakgebied zoals voetbal is. Nu moet je vooral kijken naar incrementele innovaties en ik kan je bijvoorbeeld aanhalen dat AZ 1 van de eerste was die gebruik maakt van video-analyse. Ook zie je bij AZ dat men persoonlijke schema's maakt op basis van metingen en ga zo maar door. Het meeste is echter overgenomen van andere (zo niet andere vakgebieden) dat klopt maar als je hier niet voor open staat en hier dus zelf niet actief achteraan gaat mis je uiteindelijk de slag. Want denk je nu werkelijk dat Ajax op dit moment nog steeds uniek is wat betreft totaalvoetbal? Denk jij dat Ajax de enige is die 4-3-3 begrijpt? Als dat zo is wil ik je vragen waarom AZ dan op dit moment een stuk beter veldspel laat zien met minder dan de helft aan begroting.... Dat komt omdat AZ continue bezig is het optimale rendement uit hun resources (spelers) te halen iets wat in Amsterdm (met de grootste begroting van Nederland) al jaren niet gebeurt! Het gaat er dus niet om wat voor radicale innovaties je eventueel toe gevoegd hebt aan de wereld. Het gaat erom of jij jezelf continue wilt ontwikkelen en verbeteren en blijkbaar staar jij je net zo blind als geheel Ajax hierop. Zal mijn een rotzorg zijn maar kom niet met de domme vraag aanzetten wat andere Nederlandse clubs toe gevoegd hebben.

2 maart 2012 om 08:28

Als je toch zo'n bijdehand mannetje wil zijn ga dan eerst eens wat boeken lezen over Cruijff en loop hier niet zo stoer te doen.
Cruijff heeft totaalvoetbal uitgevonden hij ging zelf over het veld zwerven en de ruimtes zoeken dat dit in het team onder leiding van Michels gebeurde wil niet zeggen dat hij dit heeft uitgevonden.
Lees misschien een keer biografie van Cruijff voordat je hier grappig gaat doen.
En denk niet dat Ajax de enige is die 4-3-3 snapt ze hebben het alleen geïntroduceerd en hartstikke leuk dat AZ hier de vruchten van plukt.
En weet niet of je de laatste wedstrijden heb gezien? Maar AZ beter veldspel laatste wedstrijden laat me niet lachen.
Ajax heeft inderdaad de grootste begroting maar, meer dan de helft van de Ajax spelers is zelf opgeleid dat heeft nou eenmaal tijd nodig AZ heeft een gekocht elftal behalve Maher misschien.
En zal jou idd een rotzorg zijn wat andere Nederlandse clubs hebben bijgedragen omdat, die er niet zijn.

1 maart 2012 om 13:28

Sterker nog, alle grote clubs doen niet anders. Er is zelfs een internationaal systeem waarin alle cijfers en statistieken van alle spelers staan. Zo werken Manchester City en andere grote clubs al jaren.

En zo is het maar net, stilstand is achteruitgang. Je zult jezelf altijd moeten blijven ontwikkelen om te groeien. Out of the box thinking is daar uitermate handig bij. Met zijn alle brainstormen om tot nieuwe ideeen te komen. Dat is natuurlijk prachtig. Echter een zaak als de korte corners van Barca hebben volgens mij weinig te maken met het meer scoringskans uit korte corners dan wel dat ze op Puyol en Pique na eigenlijk niemand hebben om die bal er in te kopen

1 maart 2012 om 11:58

Dat is denk ik ook precies wat hij bedoelt. AZ slingert die bal bijvoorbeeld altijd voor het doel, maar niemand van AZ kan echt goed koppen (alleen Wernbloom, maar die is weg), terwijl ze in plaats daarvan beter gewoon op balbezit kunnen spelen en de aanval opnieuw opzetten, omdat de kans dan een stuk groter is om te scoren (hoewel alle clubs ervan uitgaan dat die bal voor het doel pompen het beste is, terwijl daar misschien 1 op de 10 keer een goal uit komt, terwijl uit een opgezette aanval 1 op de 8 om maar een voorbeeld te noemen)

Prachtige film inderdaad, Moneyball. Al vraag ik me af in hoeverre het toepasbaar is. In het voetbal hangt het van nog meer toevalligheden samen dan in het honkbal. Maargoed, ik geloof wel dat de stille krachten achter het excelleren van andere spelers beter blootgelegd worden met statistiek. Sulejmani bij Ajax en Heerenveen is een wereld van verschil. Waarom? Statistisch is dat misschien uit te zoeken. Wat doet Clasie waardoor El Ahmadi weer tot bloei komt? Op die manier kan je nieuwe aankopen wellicht beter tot hun recht laten komen dan nu.

1 maart 2012 om 12:12

Alle andere grote sporten zoals Basketbal, Honkbal en American Football gebruiken stats. Zelfs meer dan hier in Europa.

Daar weet elke speler ook hoeveel asst. Blocks. Vrijworpen, punten hij in 1 wedstrijd heeft. Ook is het gemiddelde van al die aspecten over het hele seizoen terug te zien.

Hier in Europa draait het om 3 dingen.

Heb je gescoord?
Heb je een assist gegeven?
Hoe hoog staan we op de ranglijst?

Dat vind ik het mooie aan Amerika. Die praten met detail over hun sporten.

Kijk voor het gemak een sport praatprogramma zoals op TNT sport. Daar praten de mensen over cijfers ipv vorm.

Wat is vorm? Robben heeft het de ene dag wel en de andere niet.

Ik denk als je meer cijfers hebt dat je dus ook meer controle over je vorm hebt. Zoniet weet je snel waar het aanligt.

Bv. Dat je continu op je verkeerde been bent aangespeeld of omdat je vaker buitenom ging terwijl binnendoor de tegenstander zwakker maakt.

Ik hoop dat ze bij AZ meer gaan doen met cijfers en dat ook publiceren voor de fans. Zo worden spelers op prijs gewaardeerd.

1 maart 2012 om 12:42

Dat is niet helemaal waar hoor, van Feyenoord weer ik bv dat ze een ea bureau hebben ingehuurd om allerlei statestieken te maken voor Feyenoord en deze schijnt ook heel erg uitgebreid te zijn.

Het is natuurlijk geen wonder middel het is gewoon een hulpmiddel die mits die goed gebruikt word idd erg nuttig kan zijn.

1 maart 2012 om 13:52

In de Kuip hangen 4 speciale camera's die werkelijk alles op kunnen slaan wat er op het veld gebeurd. Vorig jaar is er nog een samenwerkingsverband afgesloten met Ortec die data verzameld en analyseert. Het gebeurd ook steeds meer en daarom ben ik ook benieuwd in hoeverre het gaat bijdragen aan betere teams. Zoals in Moneyball zal het helaas met voetbal niet kunnen omdat ze daar hun contracten wel respecteren.

1 maart 2012 om 19:29

Ben het helemaal met je eens. Zelf ben ik ook een groot fan van de Amerikaanse sporten (vooral Football en Basketbal, Honkbal heb ik niks mee). Ik twijfel er niet over dat het een aardig verschil kan maken als je heel goed naar alle cijfers gaat kijken.
Sowieso zijn ze bij de Amerikaanse sporten een stuk verder hiermee, om maar niet te spreken over het gebruik van videobeelden, maar dat is een hele andere discussie.

Overigens wordt bij het voetbal ook steeds meer naar cijfers gekeken. Een tijd geleden was er een programma op tv (geen idee meer welk programma) en daar liet iemand van Chelsea zien wat zij hiermee doen.
Zij gebruiken sinds een aantal jaar een systeem om 'box to box' middenvelders te scouten. Dit doen ze door te kijken naar het 'makélélé' model. Claude scoorde niet veel, gaf niet veel assists maar was een van de belangrijkste spelers voor Chelsea en het Franse elftal. Bijvoorbeeld door te kijken hoe vaak een speler de bal afpakt wordt er gekeken naar de perfecte speler voor die positie.

Dit was erg interessant om te zien en ik vraag me al een tijd af waarom de grote clubs dit niet veel vaker gebruiken. Hopelijk gaan we dit meer zien, ook bij de praatprogramma's zodat ook de stille krachten de aandacht krijgen die ze verdienen, en niet alleen de Messi's en Ronaldo's van deze wereld.

1 maart 2012 om 13:06

Juist daarin moet je het niet zoeken. 2 jongens van de TU in delft (volgens mij) hebben wel eens onderzoek gedaan naar statistieken in voetbal. Wat interessant is is juist welke speler het hoogste scoringspercentage uit vrijetrappen behaald, bij welke speler het hoogste percentage een goal wordt gescoord als hij een corner neemt, dat soort dingen.

Bij Ajax scoren ze misschien 1 op de 50 corners, terwijl het gemiddeld rond de 1 op 20 ligt. Goede ploegen scoren tegen de 1 op 10 aan. Dan moet je onderzoeken waardoor dat komt.

1 maart 2012 om 13:56

Dat ben ik met je eens. Dat zijn alleen ook dingen die je met het blote oog kan zien. Te zacht genomen corners of te weinig lengte voorin kunnen factoren zijn. Je hebt juist een wereld aan informatie achter 'het blote oog' die je bloot kan leggen met data. Zo heb ik in het Feyenoord Magazine een heel uitgebreid interview gelezen met Peter Blange die statistische gegevens voor Feyenoord verzameld en ook hij gaf aan dat Moneyball ietwat geromantiseerd is. Yuri Rose van de Graafschap was volgens hem de speler die het 'minst fout deed'. Spelers die risico nemen in hun spel kunnen de boel openbreken waar spelers die altijd voor het veilige tikje breed gaan heel hoog zullen scoren in de statistische analyse.

Zelfde geldt voor die sprinttrainer die met allerlei toppers werkt (ben zijn naam even kwijt). Hij zei dat alleen Ronaldo goed sprint in het voetbal en dat andere spelers veel meer rendement kunnen halen uit hun snelheid als ze erop zouden trainen. Het was zelfs zo erg dat hij zei dat het nergens op leek wat de meeste voetballers doen. Hij was voornamelijk bezig in het rugby om spelers meer startsnelheid oid te geven. Dat zijn allemaal zaken waar het voetbal met zijn conservatisme nog lang niet mee bezig is. Rugby en hockey bijvoorbeeld zijn daar al veel verder in.

Fernandez had bloodsport gekeken en dacht er overwinnigen mee te halen.
Maar dat is anders uitgepakt zoals we weten.

Dit zou betekenen dat je bv. naar spelers uit de jupiler gaat kijken.
Je haalt een vleugelspeler die veel naar de achterlijn gaat. Vervolgens zet je daar een spits bij die graag ballen inschiet waar hij op in moet komen lopen.
Dit werkt natuurlijk heel anders dan met honkbal. Aangezien je met voetbal ook met directe tegenstanders speelt. Als een linksback beter is dan die rechtervleugel aanvaller. Dan komt die vleugelspeler er gewoon weg niet langs en dan heb je de spits ook al uitgeschakeld.

Ik snap wel dat het met honkbal eventueel wel zou kunnen werken. Dit omdat, je niet met directe tegenspelers te maken krijgt. maar met indirecte tegenstanders.

Dit is eigenlijk niets nieuws. In een documentaire van Hard Gras is dit ook al eens belicht. Bij Manchester City hadden ze met statistieken bijvoorbeeld aangetoond dat er te vaak een bal in de 16 meter verloren ging. Daarop is toen Tevez aangekocht en in z'n begintijd werd balverlies in de 16 met meer dan 50% teruggedrongen en draaide de ploeg aantoonbaar beter.

Dit soort statistieken ga je meer en meer zien, ook al tijdens een wedstrijd. Het voorbeeld van City staat niet op zichzelf. Meerdere teams in Engeland kijken op deze manier naar wedstrijden. Er zitten tal van mannetjes die alle statistieken bij houden, zoals nu ook met waar spelers veel lopen op het veld, hoe nuttig dat blijkt i.c.m. balverlies en waar een speler dus rust zou kunnen pakken om zo gedurende de wedstrijd meer over te houden, zodat je aan het einde ook nog steeds kunt vlammen. Het is echt ongelooflijk wat ze er mee kunnen....

Voor zover ik weet gebeurd dit al lang in het voetbal. Heb een keer een documentaire gezien over de aanpak van Chelsea. Zij hebben een gigantische data-base met alle denkbare statistieken over spelers, teams en speltaktieken. Op basis hievan berekenen ze persoonlijke ontwikkelingsschema's. Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld ook berekend dat statistisch gezien teams een grotere kans hebben te scoren uit een indraaiende hoekschop.

Spoilers! Ik wou die film nog zien.

on; Goed initiatief van AZ

In dat licht zou je ook moeten concluderen dat Huntelaar eerste spits van Oranje moet zijn. Zijn statistieken zijn veel beter dan die van van Persie. Van Persie is de betere voetballer, maar levert in Oranje geen tot weinig rendement op.

1 maart 2012 om 14:15

Ik betwijfel of jij over meer statistieken dan speelminuten, wedstrijden, doelpunten en assists beschikt. Als je de film hebt gezien of een beetje nadenkt, kan je concluderen dat er acties zijn, die Niet bepalend zijn, maar dat bijvoorbeeld wel kunnen zijn als er een ander type speler in de buurt is. Stel Huntelaar komt goed naar de 1e paal, maar Pieters zet voor naar de 2e paal, waar van Persie altijd komt te staan. Dan is het voor Pieters beter als van Persie speelt. Ik hoop dat je nu begrijpt wat er met statistieken gedaan kan worden.

Is Gerbrands op de hoogte dat Liverpool precies hetzelfde systeem van Moneyball heeft gebruikt en tot de conclusie is gekomen dat het voor voetbal niet werkt?

1 maart 2012 om 13:00

Misschien heb je wel gelijk, maar aan de andere kant. Je weet het nooit in het voetbal. idd de bal is rond. Kijk maar Naar Huntelaar of de 700 buitenspelers die niet goed genoeg waren voor ajax. Als PSV nu ziet wat huntelaar allemaal presteert, dan slaan ze zichzelf heel hard voor hun kop. en kijk is naar al die buitenspelers die nu wel furore maken bij een andere club. Elia zit bijvoorbeeld bij Juventus en dus dan kan je zeker ballen. In het voetbal ligt het ook aan de omgeving.

Ik weet niet wat Liverpool precies heeft gedaan en wat ze allemaal berekend hebben. maar Voetbal blijft toch onvoorspelbaar, en daarom ook heel leuk!

On: Nu wil ik die film echt gaan kijken. Fantastisch zon verhaal en die ideeen

1 maart 2012 om 13:09

Het gaat er dan ook niet om dat exact dat systeem wordt toegepast in het voetbal (wat idd stukken moeilijker is omdat honkbal veel statischer is), maar om het principe van buiten de gevestigde kaders denken.

Ach, ik hou hier niet zo van. De bal blijft rond en je kunt zaken mbt sport nooit voorspellen. Barca neemt idd meestal korte corners omdat ze vrijwel geen koppers hebben. Maar juist tegen Real Madrid gooien ze hem lang en kopt Puyol hem binnen, dus wat zegt dat nu allemaal? Helemaal niets.

1 maart 2012 om 12:41

Statestiek is ook geen voorspelling, het blijft een kansberekening. Net zoals dat de bal lek kan, dan is die niet meer rond. Statisctisch gezien zal de bal in het voetbal vaker rond zijn dan dat het zich in een andere vorm bevind. Andere dingen zijn weer moeilijk te berekenen, bij bepaalde dingen zal de kans misschien wel op 50/50 liggen. Kijk bijvoorbeeld naar goksites, daar hebben we het ook vaak over een balletje wat rond is, maar toch krijgen zij het voor elkaar om geen verlies te draaien. Als je ergens een kansberekening ergens op nalaat wil het niet altijd zeggen dat er ook gebeurd wat eruit komt maar hoe vaker het gebeurd des te beter de kans de berekenen is wat de uitkomst zal zijn (statistisch gezien). De kans dat jij 3 keer wordt getroffen door bliksem is statistisch gezien heeeeel klein, wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren...

Eigenlijk geef je zelf al een mooi voorbeeld over die ingooi, dat is ook een vorm van buiten de box denken, doe je ineens iets anders dan is de kans groter dat er een andere uitkomst uit komt rollen. Doet Barca dit vaker dan gaat Real daar rekening mee houden en wordt de kans statisctisch gezien veel kleiner dat het gaat lukken.

1 maart 2012 om 12:55

Dat snap ik ook wel davidss, maar mijn punt is dat men zich in het voetbal niet met dit soort idioterijen bezig dient te houden. Het is en blijft een sport en geen cassinospel waarbij geluk de belangrijkste uitkomstbepaler is. Sport is trainbaar, kansspel niet. Statistieken bewaren ze maar om de rust mee op te vullen.

1 maart 2012 om 13:16

Ja goed dat is jou mening maar het betaalde voetbal is allang niet meer zomaar een spelletje, kijk naar alle trainingen en trainingsfaciliteiten (en nog veel meer). Als je het voetbal puur vanuit het voetbal wilt benaderen moet je als club/ directeur maar een ander spelletje opzoeken, of in het amateurvoetbal aan de slag gaan. Wil je in het betaalde voetbal je hoofd boven water houden moet je tegenwoordig gewoon buiten de box denken, alle kleine beetjes kunnen helpen. In dit geval heeft Az weinig mogelijkheden dus willen ze het ook op andere vlakken gaan proberen. Btw, als iets statistisch gezien vaker voorkomt is het geen geluk meer. Als je dat dan een keer doorbreekt zonder je denkwijze aan te passen, dat is dan geluk.

De trainers doen trouwens ook precies het zelfde. Zij stellen in hun ogen het zo sterkst mogelijke elftal op, dat is ook gewoon een kansberekning, de kans dat je dan wint is statistisch gezien groter. Het hele leven bestaat uit kansberekening, ook jij doet dat in het dagelijks leven. Clubs proberen nu alleen meer uit dit gegeven te halen, omdat we ons daar steeds bewuster van worden en het winstgevend kan zijn.

1 maart 2012 om 12:45

Als je een zelfde soort statestiek maakt van de tegenstander kan je de taktiek aanpassen van je eigenspel.

Het kan gewoon een goed hulpmiddel zijn.

1 maart 2012 om 14:01

Het grappige is dat jouw reactie dezelfde was die de beleidsbepalers in het honkbal hadden. Het is een sport en die kun je niet met statistiek beïnvloeden. Heus niet alles zal uitkomen maar bepaalde zaken kun je vast wel verbeteren. Denk dan met name aan dode spel situaties of het uitkomen van de keeper.

Vreemd dat AZ hiermee komt terwijl dat al een bekend fenomeen is.

Vooral in Amerika waar ze stats geil zijn en je toevallig een Amerikaanse TD hebt.

Voorbeeld: Altidore scoort minder dan de doorsnee spits maar hij versiert wel veel vrijetrappen. Je zag dat goed in de eerste helft van het seizoen.

Daardoor kon Elm ze erin rammen. AZ krijgt nu Benschop speelt een stuk minder vrijetrappen en zelf scoort hij ook niet veel.

Welke spits moet je dan opstellen?

Zelfde geld voor Martens en Wernbloom. Wernbloom vocht fysiek meer uit en kreeg meer vrijetrappen mee dan Martens die vaak de bal 1 keer raakt.

AZ moet zeker meer met stats doen om zo een andere invalshoek te hebben maar hiermee doe je wel je scouting te kort.

Dat zag je in Moneyball ook. De nerd die cijfermatig spelers moest scouten werd als outsider gezien. De andere scouts mochten hem niet.

AZ heeft een fantastische scouting. Kijk naar Elm, Martens, Viergever, Poulsen, Esteban.

Voor die tijd Romero, Perez of Moreno bv. Ook Beerens die op de bank zit of Marcellis die uit de gratie viel. Je moet er ook oog voor hebben.

Je moet het dus combineren want bij Moneyball zag je ook druiloren waar je als fan niet van geniet maar die wel effectief waren.

1 maart 2012 om 14:17

Dat is inderdaad een goed voorbeeld, van Altidore en Elm. Zo kan je een tactiek in elkaar zetten, of in ieder geval een goedkoop team formeren.

Heel interessant, zo zou je ene speler op kwaliteiten kunnen kopen, die ondergewaardeerd worden. Zo heeft een ploeg in de premier league een speler. (sorry weet de namen niet meer). Die kan zo ver ingooien, dat is net normaal. Dat is zo'n belangrijk wapen. Maar toch zie je weinig spelers die dat kunnen. zeker clubs met een beperkt budget zouden spelers op dat soort wapens kunnen inkopen. Denk dus aan ingooi, vrije trap, snelheid, kracht, dat soort zaken. Het is natuurlijk wel de vraag of voetbal dan nog leuk wordt voor het publiek, ik heb liever een speler die een bal mooi kan aannemen of ene goede pass kan geven.

1 maart 2012 om 12:10

Denk dat je stoke city met delap bedoeld

1 maart 2012 om 12:43

Ja, dankjewel

Leuk idee, maar voor het voetbal werkt dat denk ik niet helemaal. Als voetballer moet je meerdere kwaliteiten hebben, alleen goed kunnen koppen of schieten is niet voldoende.

Honkbal is natuurlijk wel een hele andere sport dan voetbal. Meer individueel terwijl in het voet al een team goed op elkaar afgestemd moet zijn. Cruijff, van basten etc. Zijn ook niet ontdekt dankzij statistieken

1 maart 2012 om 12:39

Schei uit.

andere sporten zoals Basketball en Football kennen ook deze manier van werken en ook daar heb je super spelers als Manning of Jordan.

Dat voetbal zo speciaal is geloof ik niet. Stats zeggen overal iets of het nou sport is of leven het is wetenschap.

Ook in honkbal heb je een van Basten maar het gaat erom wat je daarom heen hebt spelen. Dat maakt het verschil en niet 1 persoon.

Kijk naar de teams waar jouw idolen spelen of gespeeld hebben. Zijn geen misselijkmakende clubs.

Van Basten zou een stuk minder zijn bij de Graafschap en Messi ook bij VVV. Zelfs bij Ajax of PSV zou Messi zijn niveau niet halen.

Dat verschil zie je heel goed bij Barca. Daar vlamt hij door goeie spelers. Zet je hem in het Argentijnse team dan is dat al een klasse minder

Bill James heet de man die als eerste met dit systeem in Amerika op de proppen kwam. Het was puur gericht op statistieken van een individu, niet op sterrenstatus of gebrek aan kwaliteit. Bill James werd echter totaal niet serieus genomen in de sportwereld.

Aan het begin van het 2001 MLB seizoen verliezen de Oakland A's 3 sterren aan de New York Yankees. Waarna coach Billy Beane (zelf oud honkballer en iemand met know-how binnen de sport) advies vraagt aan Peter Brand (afgestudeerde aan Yale University en gespecialiseerd in de theorie van Bill James). De Oakland A's haalden de finale van de playoffs in 2002 met een budget wat minder was dan één derde vergeleken met de topteams uit de Mlb. En met een team dat bestond uit uitgerangeerde spelers met ieder (statistisch gezien) een bepaalde waarde.

Het probleem met dit verhaal: In Nederland is statistiek niet zo belangrijk als in Amerika. Nederlanders houden van vloeiende sport zonder teveel wetenswaardigheden er omheen. Daarnaast is honkbal een sport met veel verschillende posities en taken in tegenstelling tot voetbal waarbij 11 man op het veld bepalen wat de uitkomst is.

1 maart 2012 om 12:11

Klopt voetbal is veel dynamischer, daar waar honkbal meer repeterende handelingen kent waardoor je ook consistentie kan opbouwen.

1 maart 2012 om 12:52

Het heeft niet zoveel met Nederland te maken alswel met de wetenschappelijk benadering van de sport. Bij het schaatsen worden ontelbare statistieken voor een relatief simpele sport bijgehouden... in Nederland.

De voetbalwereld is nu eenmaal een conservatief bolwerk waar vooral mensen uit die wereld zelf de beslissingen nemen. Dat is het voornaamste verschil.

1 maart 2012 om 12:56

Klopt niet heel veel van, ten eerste ging alleen Giambi naar de Yankees (andere 2 gingen naar de Red Sox en de Cardinals).
Verder hebben ze het niet verder geschopt als de eerste ronde van de playoffs, ze werden wel eerste in hun eigen League, maar vlogen er de eerst volgende ronde al uit in de Division Series, daarna volgen nog de Championship Series en the World Series.

Clubs in Engeland gebruiken dit ook al langer. Zo hebben clubs Manchester City en Manchester United hier al hele afdelingen voor. Michael Owen is bijvoorbeeld puur op statistiek naar United gehaald; geen enkele andere PL speler levert per gespeelde minuut zoveel schoten op goal. AZ wordt een beetje laat wakker!

1 maart 2012 om 13:04

... beter laat dan nooit.... overigens is AZ al een club die out of the box denkt, het aanstellen van Toon Gebrands opzich is al een hele goede stap geweest. Maar video analisten, inspannings fysiologen met statistieken per speler, en zo zijn er mee voorbeelden....

Wat een open deuren. Super Gebrands, je bent elke cent waard. Lekker een filmpje kijken en dan concluderen dat cijfers belangrijk zijn, goed onderzoekswerk.

Met het principe ben ik het op zich wel eens, maar voor heel veel dingen heb je geen cijfers nodig. Zo heb je natuurlijk geen cijfers nodig om te kunnen bepalen of het voor Barca verstandig is om korte corners te nemen. De selectie bestaat voornamelijk uit dwergen - die wel heel goed kunnen voetballen - dus wie zou de bal er in één keer in kunnen koppen? Puyol en Pique misschien. Lukt dat niet, dan lig je open voor de counter.

Cijfers helpen, maar inzicht (of common sense) lijkt mij doorslaggevender.

1 maart 2012 om 13:08

Beetje sarcastisch. AZ heeft al langer geleden een weg in geslagen die zorgt voor innovatie. Dit mede door Co Adriaansen, Loius van Gaal en nu met Verbeek. Allemaal trainers die heel serieus met hun werk bezig zijn en alle hulpmiddelen gebruiken om spelers beter te maken en een team beter te laten fungeren.

AZ laat al jaren zien dat ze met niet de beste spelers wel een heel goed (team) resultaat kunnen neerzetten.

1 maart 2012 om 14:02

Zelfs cynisch, maar dat terzijde.

Het gaat hier overigens om Toon "volleybal" Gerbrands, die voor een volwassen zak centen aan de slag is in Alkmaar en in ruil daarvoor met deze open deuren komt. De aanstelling van genoemde trainers (die overigens niet allen door Gebrands zijn aangesteld) is niet relevant.

1 maart 2012 om 14:46

Al heeft Toon een volleybal achtergrond hij heeft AZ in veilig vaarwater gekregen. Heeft Verbeek naar Alkmaar gehaald in een periode dat het financieel slecht ging met de club. In de tussen tijd gepolst voor een functie bij ajax en het Noc-nsf. Beide afgewezen.

Een peoples manger pus sang, die al langer out of the box denkt dan dit stukje doet vermoeden. Dit artikel is enkel een kapstok waaraan hij het e.e.a. ophangt.

Overigens heeft Gebrands het boek al 5 jaar eerder gelezen.

Open deur of niet, het heeft binnen het bestuur van AZ geleid tot een discussie die wellicht kan leiden tot meer inzichten en betere prestaties.

Ongeveer 6 a 7 maanden geleden was hier al een uitzending over bij Heilig Gras. Daarin werd onder meer verteld hoe clubs als Chelsea en Manchester United dit al toepassen.

Typisch Amerikaans, alles maar dan ook alles in statistieken proberen te verwerken. Het is een goede film over een waargebeurd verhaal over de Oakland Athletics. Een club die wel 20 wedstrijden achter elkaar wist te winnen in het seizoen en daarmee een record vestigde, maar dat is dan ook het enige succes, ze wonnen geen prijzen en in de seizoenen daarop hebben ze dit niet meer kunnen evenaren. Dus zo groot waren die windeieren nu ook weer niet.

Vanuit het oogpunt iedere % helpt snap ik dat clubs dit overwegen, omdat je theoretisch gezien beter spelers zou moeten kunnen scouten die bij het systeem passen dat je voor ogen hebt. Alleen denk ik dat het op voetbal bijna niet te toepassen valt. Het verschil tussen een honkballer en een voetballer zijn de zogenaamde talentindicatoren, een voetballer moet gewoon op meerdere gebieden heel goed zijn en het maakt het daardoor moeilijker om de topspeler dmv statistiek te vinden.

Een duidelijker verschil is bijvoorbeeld een project rond de Holland-8, ze duwen 8 gasten in een boot, die hadden alle acht bij wijze van spreken nooit geroeit hebben, maar hebben fysiek alle indicatoren die een toproeier moet hebben. lange armen, juiste spieropbouw enzovoorts, en het roeien dat leren we ze later wel. Zoeiets zou je ook bij bijvoorbeeld schaatsen kunnen bedenken, daarvoor hoef je ook niet meerdere kwaliteiten te hebben. Een honkballer zal weer moeilijker te vinden zijn dan een goede roeier of schaatser, en ik denk dat het weer een stuk moeilijker is om een voetballer te vinden.

1 maart 2012 om 12:49

Statistiek is een methode maar observatie is ook een methode. Echter waar kijkt een scout naar? Daar valt mijns inzien ook nog veel te winnen omdat ik sterk het idee heb dat scouts puur op gevoel scouten i.p.v. ze ook echt analytisch bezig zijn. Je kan middels observatie en standaarden een speler heel goed in kaart krijgen w.b.t. zijn kwaliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld gaan turven hoe vaak hij zijn duels wint/verliest. Geld ook met kopballen etc etc . Ook kan men nu met camera's heel goed observeren hoe iemand loopt en waar en hierop anticiperen. Op deze manier kan je heel goed observeren welke dingen iemand goed doet of niet. Het kan dus allemaal vele malen professioneler en met statistische analyse kan je bijvoorbeeld heel goed analyseren hoe je specifieke situaties het beste kan benaderen. Mooi voorbeeld in de voetbal is dat tijdens een penaltyshootout de beginnende ploeg 60% wint t.o.v. ploeg die volgt. Wat moet je dus als aanvoerder doen om de kans op winst zo groot mogelijk te maken? Starten! Het kan dus wel en je moet elk detail gebruiken om voordeel te behalen, want het verschil wordt gemaakt op details!

Dit is niets nieuws. In Engeland wordt dit al enkele jaren gebruikt en ook mijn eigen club gebruikt sinds afgelopen zomer al dit systeem. AZ is blijkbaar niet goed ingelicht dat ze zeggen dat dit nergens anders gebruikt wordt...

1 maart 2012 om 12:55

Wat gebruikt men dan exact? Volgens mij heeft Gerbrands het ook niet over statistiek in zijn algemeenheid want die gebruikt men ook allang in Alkmaar! Het gaat hier om anders denken, ook wel 'out of the box'.... Het is dus inspiratie om dingen anders te doen en in dit geval om statistieken op andere dingen toe te passen dan de meest voor de hand liggende... Ik weet niet wat AZ nu precies wel en niet doet maar Gerbrands zegt hier nergens dat statistiek niet gebruikt wordt dus misschien eerst beter lezen...

1 maart 2012 om 20:09

@hanzz : hoe het precies zit weet ik niet. Mijn statistisch/wiskundig inzicht is immers zeer beperkt wat ook zo hoort als volbloed alpha. Ik weet alleen dat er bij ons iemand in dienst is die fulltime bezig is met allerlei cijfers spelers op hun verbeterpunten te wijzen en die tevens ook de scouting ondersteunt zodra ze nieuwe spelers aandragen...

1 maart 2012 om 20:34

Klinkt logisch, dit geld echter voor de meeste. Was zelf niet bekend met deze film of het boek maar zoals Wisconsin bovenaan aangeeft gaat het in de film dus om andere typen statistiek. Dus niet de meest standaard dingen maar juist 'out of the box' dingen... Dat men bij Vitesse iemand hiervoor speciaal in dienst heeft kan, zal misschien bij AZ ook het geval zijn daar ze al jaren video-analysten hebben en andere tools om alles en iedereen zo goed als mogelijk te analyseren. En zoals aangegeven, Gerbrands stelt nergens dat er op dit moment geen gebruik gemaakt word van statistieken maar dat dit ook op andere manieren kan. Vandaar mijn reactie eigenlijk...

1 maart 2012 om 13:00

Waar wordt er gezegd dat dit nergens anders gebruikt wordt?

AZ loopt wel vaker voorop met dit soort dingen, ook met de video analisten bijvoorbeeld die Van Gaal toen meenam naar Munchen

Kijk, daar houd ik nou wel van. Een beetje durf en lef. Van mij mogen ze dit ook tonen rond mentaliteit. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit een grote rol speelt in de topsport. Ik zou dus als voorzitter/directeur/trainer van een professionele voetbalclub direct een psycholoog inhuren om die op structurele basis met spelers te laten praten. Schaad het niet, dan baat het niet. Het zijn soms die kleine barrières die je kunnen helpen excelleren. We weten allemaal hoe belangrijk het is om je vrij te voelen, grip te hebben op je doen en laten en om te kunnen gaan met je dagelijkse bezigheden. Ik vind het altijd leuk om dit soort intiatieven en progressieve gedachten te lezen.

Moneyball gaat over honkbal, hoewel dit ook een teamsport is speelt het samenspel bij Honkbal een kleinere rol dan bij voetbal. Om deze reden denk ik dat deze strategie niet zo goed werkt bij voetbal als bij het Honkbal.

Het is natuurlijk inhoudelijk veel beter om het boek te lezen (hoewel dat vrij droge kost is) dan te bekijken wat Hollywood ervan over heeft gelaten.
Of geldt voor de topbestuurders hetzelfde als voor topvoetballers:
-favoriete boek?
-Ik lees geen boeken.

Ik weet nog dat Cruijff destijds met statistieken op de proppen kwam om een speler aan te kopen die volgens hem qua cijfers een topvoetballer kon worden. Iedereen verklaarde hem voor gek om de Utrechter naar Ajax te halen. Dat bleek Jan Wouters te zijn, waarvan iedereen dacht dat hij niet bij Ajax paste en daar nooit een dragende speler zou kunnen worden. Zoals zo vaak had Cruijff hierin ook gelijk, puur gehaald op cijfertjes dus.

Dat Barcelona de corners vaak kort neemt, heeft ook met een heel simpel rekensommetje te maken: als je de corner lang neemt, heeft de tegenstander 11 mensen om te verdedigen, terwijl jij 9 hebt om aan te vallen (even de keeper niet meegerekend). Bij een korte corner, of alleen de dreiging daarvan, moet de tegenstander 2 verdedigers naar de cornervlag sturen, want eentje wordt zo uitgespeeld. Er zijn dan dus 9 man om te verdedigen en 8 om aan te vallen. Een relatieve winst van 1 dus. Als je dan ook nog een speler die nooit uit een corner scoort naar de cornervlag stuurt, dan is je relatieve winst optimaal.

Dom als je zo gaat scouten , zal het is uitleggen waarom.
Je moet ook kijken of diegene in het systeem past waarin je speelt , stel hij heeft hele goede statistieken kost weinig maar past totaal niet in je systeem heb je er helemaal niks aan.

1 maart 2012 om 13:12

@ Fcknudde: AZ zal zeker niet (waarschijnlijk geen enkele club) een speler halen alleen op basis van statistieken. Maar kan wel een belangrijke bijdrage leveren. Techniek, inzet, coachbaarheid, leeftijd, mentalitei en tacktisch inzicht zijn allemaal facetten die een rol spelen.

Maar ik denk dat jou de gedachte van Gebrands totaal ontgaat. Is niet erg. Zolang AZ er maar zijn voordeel mee kan doen.

Leuke film maar voetbal is geen sport waarin het spel continue stil staat en spelsituaties constant identiek zijn en onafhankelijk van teamgenoten.

Het vervelende van statistieken is dat ze pas echt wat betekenen wanneer er voor een lange periode achtereen gemeten is. De statistieken van een jeugdspeler zijn m.i. dan ook niet representatief te noemen en Nederlandse clubs moeten het toch echt hebben van jeugdspelers. Daarnaast veranderen de statistieken continue en daarmee wordt het lastig om 1 beleid te voeren. Ook is het voornamelijk de interpretatie van de gegevens belangrijk in plaats van de cijfers op zich. Een jeugdspeler die 3 keer een hattrick scoort tegen laaggeklasseerde teams en vervolgens 15 wedstrijden niet scoort heeft toch een moyenne van 0,5 terwijl een teamgenoot er misschien wel 6 keer 1 maakt. Als dat 6 keer de winnende is dan is deze speler waardevoller terwijl zijn moyenne maar 0,33 is.

Daarnaast is voetbal een teamsport en ben je dus ook veelal afhankelijk van je medespelers. Als je afgelopen seizoen bijvoorbeeld neemt en je wilt een speler halen die je goals gaat opleveren. Moet je dan Verhoek kopen of Bulykin?

Dat Barcelona de corners kort neemt heeft overigens ook met de lengte/korte van de spelers te maken.

Hij doet nu net alsof hij een revolutie in gang gaat brengen. Beetje jammer dat je eerst daarvoor naar de bioscoop moet! Want Manchester united haalt al jaren op deze wijze spelers! Is ook een documentaire over gemaakt! In die documentaire was ook al berekend dat als Nederland tegen Spanje op het wk was uitgelopen op penalties dan had Nederland ook gewonnen! Want Casillas houdt minder penalties heeft een zwakke hoek etc etc. Jullie zouden die docu eens moeten kijken maar wat vreemd dat meneer gebrands dit niet wist! Doet nu net alsof het allemaal nieuw is. Zo zie je maar dat hij zakelijk zeer sterk is maar van het spelletje niks afweet!

1 maart 2012 om 13:18

dat doet hij helemaal niet, echter elke vorm van innovatie kan een bijdrage leveren aan winst, daar staat de club open voor. En dat is goed om te horen! Er zijn clubs die erg conservatief werken en zullen mede daarom op achterstand komen.

Overigens hoeft Gebrands niets van het spelletje af te weten zolang hij maar de juiste mensen op de juiste plaats kan neerztten en coachen. Want als je zijn boeken hebt gelezen weet je dat hij een innoverende man is.

P.s. overigens heeft ajax al eens geinformeerd of gebrands zin heeft om naar Adam te komen ;

@jouses, ''het wk was uitgelopen op penalties dan had Nederland ook gewonnen''

Dan had Nederland de grootste kans gehad om te winnen. Statistieken kunnen je alleen wat vertellen over de waarschijnlijkheid dat iets optreedt, niet dat het optreedt.

Volgens mij hebben Twente en AZ die film al gezien een paar jaar geleden

Beide zijn kampioen geworden met een veel lager budget dan de top toen had. Wilskracht, werklust en een beetje kwaliteit is voldoende om tot grootse prestaties te komen. Het heeft gelukkig niet altijd te maken met geld.

Nou, dan mogen ze wel wat meer op Beerens z'n statistieken letten. Volgens mij geeft ie nog meer assists als ie vanaf links komt dan vanaf rechts! z'n voorzetten zijn echt dramatisch! Dat ie vanaf links weleens goed aflegt, heeft ook te maken met het feit dat iedereen denkt dat ie met rechts gaat voorgeven.

Maar goed.. mooi dat ze hier bij AZ op gaan letten. Op de statistieken bedoel ik. Ik denk dat AZ dan ook op de lange termijn het meest succesvol zal zijn. Ik denk dat ze in de komende tien jaar het vaakst kampioen zullen zijn omdat ze het meest innovatief zijn en de beste trainer en scouts hebben. Dan hoeven de spelers niet perfect te zijn. Als je weet waar hun sterktes en zwaktes liggen, kun je alles compenseren.

1 maart 2012 om 13:57

Dan krijg je Holman op rechts.

Volgens mij hebben alle supporters vorig jaar gezien dat je dat niet moet doen!

Jij geeft Beerens de schuld maar ik kijk liever ook verder dan me neus lang is. Beerens is tweebenig, de een zal vast iets sterker zijn dan de ander maar veel scheelt dit niet.

Kijk wat in onze spits loopt. 2 spitsen Altidore en Benschop die een 2 spitsen systeem gewend zijn en nauwelijks kunnen omgaan met een hoge strakke voorzet.

Kijk naar de doelpunten van de spitsen. Die hebben ze gemaakt door zelf ruimte te creëren of door snel uit te halen nadat ze ingespeeld worden door het middenveld.

Als Dost of Matavz bij AZ liep had Beerens nu ook 14 a 15 assist dus je kan hem niet de schuld geven. Beerens ziet ook dat de spitsen niks kunnen met zijn voorzet vanaf de flank.

Niet omdat ze zo slecht zijn want ik heb zat goeie acties van Beerens gezien waar er vervolgens niks mee gedaan wordt.

We hebben eerder een goeie linksbuiten nodig die Holman snel doet vergeten. Veruit de slechtste stats die ik in jaren heb gezien. Scoort amper en zijn assist zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

Zelfs Altidore of Benschop heeft statistiek meer waarde dan Holman. Hopelijk zijn we met dit systeem van zulke spelers af.

"Die werken hard" ja, bouwvakkers ook dus...?

1 maart 2012 om 14:18

Ik zeg niet dat Beerens linksbuiten moet spelen. Ik constateer alleen dat z'n voorzetten heel matig zijn. En als hij ze telkens tegen de back aanschiet of als de ballen pas aan het einde van de zestien op kophoogte zit, dan kan een Matavz of Dost er ook niks mee. Beerens heeft z'n functie in dit elftal. Hij is heel snel en heel wendbaar. En als hij er vijftien voorgeeft, dan wil er nog weleens 1 op iemands hooft terecht komen. En hij maakt ruimte voor andere spelers.

Gerbrands had zelf het boek al 5 jaar geleden gelezen. Dit stukje is een antwoord op een supportersvraag uit "vraag het de directie". Hij legt hierin uit waarom ze naar deze film zijn gaan kijken. Het gaat niet zozeer om de statistieken als wel het "out-of-the-box" denken. Op andere punten proberen je voordeel te halen als je het op financieel gebied moet afleggen tegen clubs met veel hogere budgetten. In het voetbalwereldje "wie niet rijk is, moet slim zijn".

Verbeek zijn werkwijze is het belangrijkste voor Az, en die film neem ik minder serieus

1 maart 2012 om 14:25

Het verhaal is op waarheid gebaseerd en bleek toen goed te werken. En Verbeek werkt sowieso al min of meer met dit principe.

Terwijl de meeste clubs/trainers kijken naar goals en assists. Kijkt Verbeek vooral naar mentale weerbaarheid en dat soort randzaken, Van Gaal was hier ook een expert in, maar Verbeek duwt het naar een veel hoger niveau.

1 maart 2012 om 14:29

Het verhaal is dan wel op waarheid gebaseerd maar dan kun je ook wel een film gaan maken over Heracles Almelo dat met beperkte middelen een halve finale plek heeft in de beker en een stabiele middenmoter is

1 maart 2012 om 15:19

Heracles heeft een begroting van 9 à 10 miljoen euro. De mede middenmoters hebben ook zoiets of misschien 13/14 miljoen euro.

Ja ze scouten goed en leggen vooral transfervrije speler vast, maar toch het verhaal van Moneyball is veel indrukwekkender.
In het honkbal werken clubs met budgetten die vele malen hoger liggen dan het voetbal, in ieder geval veel hoger in de Eredivisie.

Een goede vergelijking zou zijn als Excelsior standaard top 6 zou gaan spelen door spelers aan te trekken op basis van ''out of the box'' scouten en niet alleen op goals, cijfers en assisten, zoals ook in moneyball is gedaan.

Wie meet, die weet!

Hmm.. Ik twijfel tussen de opmerking dat dit inderdaad zeer innovatief en zeker het proberen waard is, en de opmerking dat ik een statistische analyse zo vanzelfsprekend vind dat ik er nog geen moment bij stil heb gestaan dat dat in het voetbal niet gebeurt...

1 maart 2012 om 14:30

Deze Gerbrands denkt dat hij iets heeft ontdekt maar heeft niet door dat het vooral te maken heeft met Verbeek en zijn voorganger van Gaal die er een fundament heeft gemaakt

1 maart 2012 om 20:30

Neuh, het was Gerbrands die het aantrekken van Verbeek heeft geïnitieerd!
Juist de werkwijze en filosofie van Verbeek pasten volgens hem beter bij AZ als de methode die Ronald Koeman des tijds hanteerde.
Koeman was er vooral op voorspraak van Scheringa.

Gerbrands is een analyticus die altijd vooruit blijft kijken om daar nog beter te presteren. Stilstand is achteruitgang,dus is hij altijd bezig om zichzelf en de mensen in zijn directe omgeving te motiveren nog meer uit hun mogelijkheden te halen.

Hij schrijft ook nog eens over zijn ervaringen. Geeft een leuk inkijkje !

AZ doet eigenlijk al heel erg goed werk met beperkte middelen. Er is altijd geïnvesteerd in de jeugdopleiding, wat heeft geresulteerd in de beste jeugd opleiding de afgelopen 2 jaar volgens het punten systeem van de Knvb. Dit uit zich trouwens ook aan het aantal spelers in de jeugd elftallen van o.a. oranje maar ook van Ijsland, Finland etc. (gudmundsson en Thomas Lam red.)
Maar ook talenten als Messaoud, Maher, Verhulst, Lewis en Luckassen zitten eraan te komen, wat een luxe!

AZ is sinds het Van Gaal tijdperk al met meerdere innovatieve dingen bezig, als eerste met een video analyse werken van iedere (indoor en outdoor) training en wedstrijd vastleggen, om daarna alles te analyseren en de belasting en vooruitgang van spelers te meten. En te kijken waar de mogelijkheden liggen.

Dit is ingezet ten tijde van Gaal, dokter Goedhart (eerst Ajax, daarna AZ en afgelopen jaren weer Ajax) was hier deels een schakel in.

Ajax heeft Goedhart teruggehaald om dit zelfde systeem op te zetten, maar Ajax is de analisten vergeten, vandaar deels de vele blessures! Stond laatst een artikel over in de krant het Noord Hollands dagblad. Een interview met de huidige dokter, die toentertijd zijn assistent was.
Ajax nam wel de kennis van de Dokter over, maar vergat ook mensen aan te schaffen die daadwerkelijk conclusies konden trekken uit de belasting/vooruitgang/vermoeidheid van spelers

Ik ben altijd al voor om, met uitzondering van de trainers uiteraard, zo weinig mogelijk oud-voetballers in een profclub op te nemen. Ook bijvoorbeeld qua voeding, psychologie, looptrainingen, wedstrijdanalyses, scouting-systemen etc kan voetbal zelfs heel veel leren van andere disciplines. In feite is de voetbalwereld zeer bekrompen en non-innovatief, en dat komt omdat allemaal oud-voetballers allerlei functies doen...en het dan net zo doen zoals dat bij hen gedaan werd. En op zaken als Marketing, Communicatie, Sponsoring, Bedrijfsvoering moet je al helemaal mensen zetten die daar verstand van hebben. Altijd dat gelul dat voetbal zon aparte bedrijfstak is. Het is gewoon een commerciele organisatie waar een normale Marketing-mix voor geld als alle andere en die met slimme en innovatieve bedrijfsvoering absoluut niet verliesgevend hoeft te zijn.

1 maart 2012 om 14:53

Je hebt grotendeels gelijk, maar in tegenstelling tot andere bedrijven speelt bij voetbalclubs emotie een veel grotere rol. Kijk maar eens de voorgenomen fusie tussen Roda en Fortuna. Terwijl in het bedrijfsleven dergelijke overnames gewoon worden doorgezet, wordt deze hier afgekapt omdat emoties de overhand kregen.

Maar voor de rest ben ik het me je eens, voetbalclubs zouden veel meer open moeten staan voor innovatie, het produktvoetbal is in ontwikkeling, dat moet je bijhouden, proberen ontwikkelingen voor te zijn. Dat kan in veel gevallen beter met goede mensen die niet perse ex voetballer hoeven te zijn.

Dan raad ik gelijk aan even het boek Soccernomics te lezen, dit boek is geschreven door de makers van Moneyball en gaat over ....je raad het al, voetbal, ipv Baseball.

1 maart 2012 om 19:43

Besteld

Ben erg benieuwd hoe Amerikanen voetbal analyseren en vooral het 'out of the box' denken kan zeker van toepassing zijn in wat dan ook. Steve Jobs haalde inspiratie uit Joga voor verschillende grote innovaties van hem! Je kan dus overal je inspiratie vandaan halen en mijn drive ligt in sport dus verdiepen is zeker niet verkeerd.

Nou je hoeft geen statistisch expert te zijn om te snappen dat Barcelona meer kans heeft om via de grond te scoren dan via een corner, met een gemiddelde lengte van ong. 1.75...

1 maart 2012 om 19:06

Dat werd natuurlijk als voorbeeld gebruikt hè, maar er zijn vast nog wel genoeg andere redenen te bedenken voor andere situaties.

Scouten op mentaliteit en andere dingen, is ook out of the box denken. En niet alleen naar de fysieke/technische eigenschappen kijken, maar hoe iemand omgaat met tegenslagen is ook belangrijk.

Zo heeft AZ De Sutter ooit niet gekocht omdat hij aggressief was na een wissel en nog een paar van dat soort fratsen. Daaruit is zijn scoutingsrapport afgekeurd en ging hij uiteindelijk naar Anderlecht, terwijl hij en Cercle Brugge er zo goed als uit waren met Az.

Dit systeem hebben ze bij FC Antwerp in Belgie ook ingevoerd
Die hebben nu een amerikaans toptalent gescout
Die jongen heeft een ongelooflijk slaggemiddelde van 1.000 (100 procent dus) , kan alleen voor geen meter voetballen , jammer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren