Foppe de Haan: 'Derksen kijkt met zijn mannenogen naar vrouwenvoetbal'

Maandag 17 juni 2019 om 10:14 uur.

Foppe de Haan verzekerde zich als assistent trainer met de Oranjevrouwen van de Europese titel in 2017. De oefenmeester reageert in bovenstaande video op de uitlatingen van Johan Derksen over WK voor vrouwen.

"Hij kijkt met zijn mannenogen naar het vrouwenvoetbal, maar je kunt mannen - en vrouwenvoetbal niet vergelijken", zegt de Fries in gesprek met Peter van Drunen van DAZN.

Reacties

17 juni 2019 om 13:01
#1

Als dat gezeur over gelijke salarissen stopt, dan stop ik ook met vergelijken

17 juni 2019 om 13:05
#2

Die vrouwen willen ook evenveel salaris als mannen. Het is te lachwekkend voor woorden natuurlijk. Het niveau is enorm laag als je dat vergelijkt met topvoetbal bij de heren. Daarnaast is bijna niemand wereldwijd geinteresseerd in vrouwenvoetbal. Ik durf te wedden dat het profiel van een Neymar of Cristiano Ronaldo vaker op internet wordt opgezocht dan dat er naar zon WK wedstrijd van de vrouwen wordt gekeken.

17 juni 2019 om 14:55
#8

Ze willen helemaal geen gelijke salarissen. Ze willen alleen dat de speelsters in de eredivisie op zijn minst rond moeten kunnen komen elke maand? En is dat niet een hele reële eis?

Aangepast op 17 juni 2019 om 14:56 door armandode.

17 juni 2019 om 15:20
#10

Niet als er bijna niemand komt kijken.
Er kan alleen betaald worden wat er wordt opgebracht. Voor nu wordt het meeste vrouwen voetbal gefinancierd door het mannen voetbal van de zelfde club. Meeste wedstrijden kun je gratis bezoeken en trek ondanks dat minder supporters dan in de Kkd. Op de amateur velden zie je ongeveer de zelfde hoeveelheid supporters als bij de dames.

Ik vind de vraag om meer geld dan heel raar, vooral als het geld er niet is.

17 juni 2019 om 21:24
#14

Ik vind dat geen reële eis nee.. waarom zouden ze meer moeten verdienen ze opbrengen? Dat zijn alle vrouwenteams in no time failliet toch?!?!

17 juni 2019 om 21:35
#15

Dat ligt eraan hoeveel ze opbrengen, hoe vaak ze trainen en of dergelijke bedragen strijken met de realiteit. Uiteindelijk komt het allemaal neer op vraag en aanbod. Zolang er geen vraag naar is, zal het aanbod ook vrij beperkt blijven.

17 juni 2019 om 22:01
#17

Je moet eerst een redelijk loon krijgen om vaker te trainen, makker. Niet andersom. Het zijn geen kinderen he, het zijn volwassenen die ook hun rekeningen moeten betalen.

Gezien het aantal kijkers van het WK, is de vraag blijkbaar aanwezig.

17 juni 2019 om 22:40
#20

Dat is gedeeltelijk waar, want de Deense vrouwen zijn in staking gegaan voor gelijke betaling, de vrouwen van wereldkampioen Amerika hebben een rechtszaak aangespannen tegen de voetbalbond voor gelijke betaling en vraag je eens af waarom de beste speelster van de wereld, de Noorse Ada Hegerberg, afwezig is?

En om je vraag te beantwoorden: zolang de inkomsten van de clubs te laag zijn om de vrouwen een behoorlijk salaris te betalen, is dat geen reele eis. Een profclub moet wel bestaanrecht hebben en rond kunnen komen, voordat spelers eisen mogen stellen. Er komt gewoonweg geen hond kijken naar dames Eredivisiewedstrijden; ook al die toeristen die nu naar Frankrijk zijn gegaan komen niet. Het is dat men nu denkt dat Oranje meedoet om de titel, maar deze folklore is niet meer dan een hype. Zodra de dames het minder doen, gaan ze weer naar Thialf.

Overigens verdienen ook niet alle mannelijke profvoetballers in Nederland(of op de wereld) voldoende om rond te kunnen komen. Maar daar hoor ik helemaal niemand over, want kijk die kerels shinen op instagram! Ja toch?!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor gelijke betaling op de werkvloer, maar topsport werkt zo niet. Dat is vraag en aanbod. Overigens zeg ik weleenswaar topsport, maar in mijn ogen is damesvoetbal geen topsport; die dames verliezen keihard van Oranje O15.

Aangepast op 17 juni 2019 om 22:49 door DonCoXxX.

18 juni 2019 om 00:25
#21

Je gaat toch niet serieus bonden vergelijken met clubs, he? De bonden verdienen veel geld aan de dames.

18 juni 2019 om 08:54
#22

@elphenomeno

"die vrouwen willen ook evenveel salaris als mannen. Het is te lachwekkend voor woorden natuurlijk. "

Waarom is dat belachelijk als het niet om een club gaat maar om het nationale team en ze hetzelfde werk doen. Bij een landenteam krijgt ook bij de mannen iedereen exact dezelfde vergoeding ook als de ene meer talent heeft dan de andere. Dus dat de vrouwen hetzelfde krijgen als de mannen is niet meer dan normaal. Jouw grondhouding is uit de tijd van Fred Flinstone, toen vrouwen nog rechteloos waren. Van deze tijd is die in ieder geval niet meer.

"het niveau is enorm laag als je dat vergelijkt met topvoetbal bij de heren. Daarnaast is bijna niemand wereldwijd geinteresseerd in vrouwenvoetbal. Ik durf te wedden dat het profiel van een Neymar of Cristiano Ronaldo vaker op internet wordt opgezocht dan dat er naar zon WK wedstrijd van de vrouwen wordt gekeken. "

Ook dat is een stompzinnige vergelijking als je in ogenschouw neemt dat het mannenvoetbal al 150 jaar bestaat en het vrouwenvoetbal een sport in ontwikkeling is. In plaats van het vrouwenvoetbal met het mannenvoetbal te vergelijken, kan je beter kijken naar het niveau dat nu wordt gehaald en dat van pakweg 10 jaar geleden. Dat is een wereld van verschil. Dat de mannen nog beter zijn dan de vrouwen is ook heel eenvoudig verklaarbaar als je kijkt hoeveel geld er in beide sporten omgaat en hoeveel verder de professionaliteit in het mannenvoetbal is ontwikkeld ten opzichte van het vrouwenvoetbal. Ik zou je willen aanraden om eens naar een oude videoband te kijken van het Feyenoord of Ajax uit de jaren 70. Als je daar naar kijkt, zou je bijna gaan denken dat er iets is mis is met je apparatuur, zo traag gaat dat. Het verschil tussen toen en nu is enorm en dat toont aan hoezeer de sport zich in de tussentijd heeft ontwikkeld. En dat is exact wat er nu ook met het vrouwenvoetbal gebeurt. Als je over 30 jaar de uitspraak die je nu doet over het vrouwenvoetbal, weer onder ogen krijgt, zal je je schamen dat je die ooit gedaan hebt omdat de sport onherkenbaar zal zijn geevolueerd en veranderd.

Aangepast op 18 juni 2019 om 08:57 door Scepticus38.

17 juni 2019 om 13:26
#3

Wacht even! Het is de vrouwenvoetbal wereld zélf hè die, samen met al die evenementen supporters, afgeeft op het mannenvoetbal en alles mooier, schoner, beter, spontaner en eerlijker vindt bij de vrouwen dan bij de mannen. We worden als voetballiefhebbers door hen haast verplícht om ook het vrouwenvóetbal goed te vinden. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is mooi dat de vrouwen een heus wereldkampioenschap mogen spelen, maar, in tegenstelling tot sporten als hockey, handbal, volleybal komt het vrouwenvoetbal bij lange na niet in de buurt van mannenvoetbal. Foppe heeft potdorie zijn ogen toch ook niet in zijn zakken zitten! Wilfred Genee stelde gister de vraag hoeveel het zou worden als het vrouwenelftal tegen het Nederlands elftal zou spelen. Er werd gezegd dat het minstens 20-0 voor de mannen zou worden, maar dat wordt het ook gewoon al als het vrouwenelftal tegen een gemiddeld B-junioren team bij de jongens speelt.

17 juni 2019 om 15:05
#9

Je hebt gelijk dat veel wedstrijden niet om aan te gluren zijn. Maar is het niet zo dat het vrouwenvoetbal gewoon een jaartje of 50 achterloopt op het mannenvoetbal en dat ook gewoon logisch is het verschil. En het verschil is ook omdat vrouwen feitelijk fysiek minder zijn.

Daarnaast is wat je zegt wel heel scheef over die andere sporten die je als voorbeeld noemt.
Zo is bij vrouwenhandel hun schotkracht en fysiek en tempo wel degelijk minder als bij mannen. Zo is dat ook bij hockey en volleybal. Zo zijn de wereldrecords bij Zwemmen of atletiek bij vrouwen altijd lager, maar dan is dat verschil in niveau opeens niet belangrijk.

En dat komt omdat wij de mannen als referentiepunt nemen. Laat je een leek naar vrouwen voetbal kijken dan zal die het een geweldige ervaring vinden. Omdat hij het mannenvoetbal nooit gezien heeft.

Aangepast op 17 juni 2019 om 15:07 door armandode.

17 juni 2019 om 22:20
#19

Maar dat mindere fysiek dat kun je niet als excuus gebruiken. Volgens alle feministische organisaties zijn mannen en vrouwen gelijk, dus kun je op dat gebied geen onderscheid maken. Of kan dat wel als dat beter is voor de vrouwen?

17 juni 2019 om 22:04
#18

Waarom zou je het niet goed willen vinden? Je kunt het ook gewoon negeren.
Wat een achterlijk gezever over het verplicht worden tot bepaalde zaken en de vergelijkingen. Prima, het niveau is niet zo geweldig als je zou willen. Boeiend. Kijk je toch niet?
Hoe kleinzerig moet je zijn dat je er zo ontzettend van baalt dat jij je hobby deelt met het andere geslacht. Het is niet alsof er een niche-markt verpest wordt.

17 juni 2019 om 13:34
#4

Eens dat je het niet moet vergelijken, maar het voetbal zoals we kennen is fysiek ook niet gemaakt voor vrouwen. Keepsters zijn gemiddeld 15-20 cm korter dan een mannelijke doelman, waar een doelman van 1,90m al als klein wordt beschouwd. De afstanden die de vrouwen moeten afleggen op het speelveld is voor hun (nog) te groot, zeker aangezien ze veel minder atletisch zijn dan mannen zal het spel daardoor traag ogen.

Het zou voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal al beter zijn door een iets kleiner veld te gebruiken (70-80% van normaal veld) en kleinere doelen, waardoor de focus meer op techniek ligt en minder op atletisme. Denk dat dit voor de toeschouwer ook leuker zal zijn.

17 juni 2019 om 13:37
#5

Als je niet vergelijkt met de mannen dan nog moet je constateren dat het niveau niet erg hoog is. Neem Lieke Martens af en toe komt ze voorbij haar tegenstander maar dat is niet vaker dan 2 keer per wedstrijd en dan ben je al beste speler ter wereld. Als je dan ook nog eens telt hoe vaak er balverlies is (onnodig) of in welk tempo er gespeeld wordt dan kun je toch niet anders concluderen dat het nog in de kinderschoenen staat? Ook bij Tennis is er een verschil, ook de beloningen verschillen enorm dan is het toch logisch dat ook vrouwen bij voetbal minder betaald krijgen? Daarnaast vergelijken ze zelf alles met de mannen maar als op tv mannen het vergelijken met vrouwen mag het niet.. tjaa i'm lost.

Ik vind dat er ook een aparte VZ website voor vrouwenvoetbal moet komen bij Tennis heb je dat toch ook waarom dan iedereen ongevraagd hier over blijven lastig vallen bij de normale voetbalwebsite. Twee jaar geleden werd dames of vrouwenvoetbal hier helemaal niet genoemd.

17 juni 2019 om 14:01
#6

Ik doe echt mijn best maar een gemiddelde amateurwedstrijd uit pakweg de derde klasse heeft meer in zich dan een wedstrijd op het WK vrouwenvoetbal. Ik heb echt 2 keer geprobeerd te kijken naar de wedstrijden van de dames, ik kan gewoon na 15 minuten niet meer.....het zal wel niet mogen allemaal maar zolang anderen die het wel leuk vinden dit leuk blijven vinden hebben ze bestaansrecht en vooral gewoon blijven doen. Mijn inziens is het probleem bij vrouwen niet het inzicht of inzet maar wel de de mogelijkheid voor een hard duel aan te gaan in combinatie met gebrek aan creativiteit. Ik kijk ook veel tennis en bij vrouwentennis is het bekend dat er veel minder variatie in het spel zit. Dat valt in tennis erg op maar het zegt veel, en ook daarin, als mensen dat prima vinden, lekker doorgaan. Mij kan het echt oprecht gewoon niet boeien en ik doe mijn best ook nog....

Er zijn nu veel vrouwen die nu het WK voetbal kijken en niet naar mannenvoetbal kijken....dan is het toch goed. Als je op een vrouwenforum de vraag stelt wat je van voetbal vind zal dit er ook niet best uitkomen.

Aangepast op 17 juni 2019 om 14:02 door Geniale.

17 juni 2019 om 14:20
#7

Je moet je verwachtingen natuurlijk wel bijstellen. Mannen- en vrouwenvoetbal vergelijken qua niveau slaat helemaal nergens op, net zoals het feit dat er om gelijke salarissen wordt geroepen.

17 juni 2019 om 15:48
#12

Daarmee lokken ze natuurlijk de discussie uit. Je wil gelijk betaald worden, dan wordt je ook langs dezelfde maatstaf gelegd.

Het niveau-verschil is voor mij te groot om hetzelfde bedrag uit te keren.

17 juni 2019 om 15:31
#11

Ook als ik het niet vergelijk met mannenvoetbal is het niveau bagger. Er is op een uitzondering na niemand die een bal kan tegenhouden omdat er altijd iemand van rond de 1 meter 70 op doel staat. Dan kun je nooit de hoeken bereiken als je duikt. Ook kom je gewoon niet bij de lat. Dat noem ik amateuristisch, zeker als je hoort dat er meerdere doelvrouwen zijn die ergens op hun 24e zijn gaan keepen. Dan kun je mij niet wijs maken dat ik naar de beste speelsters ter wereld aan het kijken ben.

In het veld wordt het niveau niet veel beter. De meest simpele dingen zoals een bal aannemen en zonder druk overspelen naar een teamgenoot zit er niet in. De ballen vliegen alle kanten op behalve naar een medespeelster. Je zou mogen verwachten dat de beste vrouwen ter wereld de basis een beetje onder de knie hebben. Ze vragen er immers om om serieus te worden genomen. Dan probeer ik dat, zonder te kijken of te vergelijken met de heren en dan mogen we niet noemen dat het in de basis en de breedte nogal pover is. Zeker als je vervolgens hoort dat ze toch evenveel als de heren zouden moeten gaan verdienen. Ze willen alleen de lusten (lees het geld) van de heren hebben, maar de lasten (als in een gelijkwaardige kritische benadering) willen ze niet dragen.

Tot slot hebben we nog dat het spel bij de vrouwen wel heel vaak stil ligt omdat er bij elk pijntje gestopt wordt. Nee, het is niet dat ze blessures simuleren, het is gewoon dat elk tikje daar extra hard lijkt aan te komen en de scheidsrechter reageert meteen. Moet je maar eens opletten hoeveel scheidsrechters ballen er gegeven worden. Dat Miedema na 3 seconden tegen Kameroen al verzorging nodig heeft omdat ze een bal tegen het lichaam aangeschoten heeft gekregen is geen incident op zich.

Aangepast op 17 juni 2019 om 15:34 door Master D.

17 juni 2019 om 21:17
#13

als het vrouwenvoetbal interresant genoeg word kan je pas hoge salarissen eisen maar op dit moment gaat er blijkbaar niet genoeg geld in om. ik zelf heb er echt nul interesse in maar wie weet is er een doelgroep voor die ze kunnen uitbreiden op de een of andere manier om meer geld te genereren

17 juni 2019 om 21:47
#16

Om het financiele even buiten beschouwing te laten vind ik het helemaal niet erg om het mannenvoetbal met het vrouwenvoetbal te vergelijken. Zo hebben de dames een soort van richtlijn waar het naartoe moet om het niveau als acceptabel te bestempelen en omdat het mannenvoetbal jaren voorloopt heb je een goede leermeester.

Het probleem is echter dat de ene partij geen kritiek kan slikken, terwijl de andere partij alleen kritiek heeft en niet met oplossingen, adviezen enzovoort komt. Die hebben door het vrouwenvoetbal weer een onderwerp om ergens tegenaan te trappen. Om zelf maar even een poging te wagen tot een zo objectief mogelijke mening:

De motoriek is nog lang niet waar het moet zijn waardoor de meesten de basistechniek niet juist beheersen. Dat zal met de generatie beter worden mits er steeds meer vrouwen gaan voetballen en bovendien is het trainbaar tot een bepaalde hoogte. Ook merk ik dat de reactiesnelheid te laag ligt en in bijna elk geval er slechts 1 stap vooruit word gedacht in plaats van 2 of 3.

Wel zie je een duidelijk plezier en een flinke dosis inzet in het spel terug. Het is voor hun allemaal niet vanzelfsprekend en beheersen daardoor een aspect die ik regelmatig bij de heren mis. Ook zie je een stijgende lijn in een relatief korte tijd en dat betekent dat het vrouwenvoetbal zich in een snel tempo ontwikkelt.

Nog een positief punt is dat de dames een graadmeter hebben (namelijk het mannenvoetbal). Je leert sneller als je een leermeester hebt en het verschil ook daadwerkelijk kunt zien. Het is dus niet ondenkbaar dat het vrouwenvoetbal zich sneller ontwikkelt als bij de heren het geval was. Het is dus mogelijk dat we sneller resultaat zien.

Het is niet meer mogelijk om op deze video te reageren.

Populairste video's

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren
v