CMoulijn
Algemeen
Vrienden
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


  • Vrijdag, 13 juni 2008
  • CMoulijn
  • 0 punten
  • Lid
  • Definitieve ban
  • 93
  • 31 jaar (2-10-1990)
  • Hengelo
Persoonlijke berichten
24 maart 2010 om 17:34
#1

Lijkt mij zeker leuk. Johan78 is een nostalgisch stuk aan het maken, het lijkt mij leuk om dat te lezen.

En ja, ik heb het nog.

Bob Paisley staat op zijn natuurlijke plek

Vraag vijftig willekeurige voetbalfans wereldwijd naar Liverpool en je krijgt vast en zeker eerst Anfield en daarna Bill Shankly te horen. Dat hebben ze beide verdiend, ze zijn beide legendarisch en uniek in hun soort, maar een beetje raar is het wel. Ze gaan namelijk voorbij aan een uniek persoon, een held in optima forma. Zijn naam: Bob Paisley

Robert Paisley werd in 1914 geboren in een voorstad van Sunderland. In 1939 kwam hij bij Liverpool terecht, maar de Tweede Wereldoorlog stelde zijn debuut uit tot 1945. In het eerste volledige seizoen na de oorlog hielp Paisley zijn team aan de eerste landstitel in 24 jaar. Tot en met 1954 bleef Paisley actief voor The Reds en was hij als middenvelder een essentieel onderdeel.

Daarna volgde een periode dat hij langs de lijn in Liverpool-dienst was. Eerst als fysiotherapuet, later werd hij jeugdtrainer bij de club. Ook was hij een door Bill Shankly graag geziene gast in The Boot Room, de ruimte waarin Liverpool de tactieken voor de volgende wedstrijd bedacht. Maar in juni 1974 begonnen de jaren waarin hij legendarisch werd.

Plotseling trad Bill Shankly af en moest Paisley de luwte uit. De door hem zo geliefde luwte, het was over en voorbij daarmee. Toch volgde hij zijn clubhart en nam de baan aan. Een ongekende successtory begon die negen jaar. Negen jaar leverde zes landstitels en twee runner-up plekken op, driemaal de Europa Cup I, een Uefa Cup, een Europese Super Cup en drie League Cups. Zesmaal werd Paisley als beste manager geëerd en hij vestigde het record in thuis ongeslagen blijven. Ook is hij tot op de dag van vandaag de enige manager met drie Europa Cups op zijn naam.

Toen hij in mei `,83 aftrad had hij twee dingen bereikt. Zijn club was uitgegroeid tot de grootste en dominerende ploeg in die dagen, en er hoefde van alle tranen een jaar lang niet meer gesproeid te worden op Anfield. Opvolger Joe Magan begon nog met een Europa Cup, maar kon Bob niet meer evenaren, wat aan de Mersey tot op de dag van vandaag helemaal niemand gelukt is.

Na 44 jaar voor Liverpool in trouwe dienst geweest te zijn ging hij vrolijk door, maar dan als directeur van de club. Dit alles totdat hij in 1992 Alzheimer kreeg. Veertien februari 1996 schrok de voetballerij op. Bob Paisley had zich aan hen ontrokken, na 77 jaar was een van de allergrootsten niet meer.

In 2002 kwam hij in the Football Hall of Fame voor zijn verdiensten voor het Engelse voetbal, ook werd er op Anfield een gate naar hem vernoemd. Bob Paisley kreeg daarmee wat hij had verdiend, alle eer en lof.

Bob Paisley was een verlegen en zelfs stille man, die er voor zorgde dat hij niet altijd de aandacht kreeg die hij verdiende. In het rijtje Anfield-bill Shankly hoort zijn naam zeker ook thuis, hij is zeker even groot als Bill Shankly. Echter staat hij in zijn schaduw. Niet helemaal eerlijk, maar wel de plek waar de verlegen Paisley zich het beste thuisvoelt.

Heb jij jouw stukkie over Leeds nog, ik hou van Leeds :D

3 april 2011 om 09:31
#2

Het is een ''good read'' opzich en wat special interest, maar het natuurlijk veel en veel te kort. Vertel iets over Don Revie, over hun degradatie of iets dergelijks, maar maak het in ieder geval veel langer met dezelfde, goede, schrijfstijl :)

Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Vrijdag 15 oktober
Liverpool heeft zijn oog laten vallen op Raphinha. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren